ziemniaki
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Dodaj ser i zrób coś, za co twoja rodzina obsypie cię złotem
Bardzo często jest tak, że z obiadu zostają nam ziemniaki. Odgrzewane już nie są takie dobre, a z kluskami śląskimi czy kopytkami jest za dużo roboty. Co zatem zrobić z ziemniakami z obiadu? Mamy dla ciebie coś prostego, taniego i tak pysznego, że...
-
Ciasto na knedle rozpada się i nie klei? Najpewniej popełniasz błąd z ziemniakami, unikaj go jak ognia
Robisz knedle ze śliwkami, ale ciasto nie chce się kleić, rozpada się, a podczas gotowania zostaje z niego paćka z owocem w środku? Jeśli spotkała cię taka sytuacja, to wiesz, że to nic przyjemnego, a nieodpowiednio przygotowane ciasto na knedle...
-
Szare kluchy w tym wydaniu nie mają sobie równych. Przepis na ideał przekazywany jest od pokoleń
Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. To swojskie danie rodem z Wielkopolski może wydawać się dla wielu trudne w przygotowaniu - w rzeczywistości to jednak prostota sama w sobie! Kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki i złote...
-
Najpyszniejsza polska breja za mniej niż 10 zł. Kultowe danie wraca na salony w udoskonalonej wersji
Szukasz pomysłu na tani, szybki i jednocześnie tradycyjny obiad? Postaw na polską breję, czyli dawny rarytas, który odpowiednio przygotowany skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są nie tylko ziemniaki, ale też kolorowe...
-
Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow
Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże...
-
Jak usmażyć idealnie chrupiące placki ziemniaczane? Liczą się dwie rzeczy, o których zawsze musisz pamiętać
Placki ziemniaczane to już klasyka. Przy okazji są też podmiotem kulinarnych sporów - czy jeść je z cukrem, ze śmietaną, czy tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Niezależnie od preferencji, wszystkie placki powinny mieć wspólny mianownik. Mianowicie...
-
Uprawiasz ziemniaki? Pamiętaj, by wykopać je w odpowiednim momencie. Liczy się temperatura
Koniec lata i początek jesieni to dla rolników bardzo ważny czas zbiorów, jednakże nie tylko rolnicy zajmują się uprawą warzyw. Coraz więcej osób robi to amatorsko na własne potrzeby. Warto więc wiedzieć, w jakim dokładnie momencie należy zebrać...
-
Zaguby - tradycyjne danie z Podlasia za 5 zł. Pomysł na prosty i szybki obiad dla fanów ziemniaków
Zaguby - czy też zagiby - to wyjątkowe danie kuchni regionalnej Podlasia. Jest to rodzaj klusek z farszem ziemniaczano-cebulowym otulony ciastem pierogowym zawiniętym w rulonik. Potrawa jest bardzo prosta, wymaga tylko kilku podstawowych składnikó...
-
Wzięłam ziemniaki z wczorajszego obiadu i zrobiłam te placki. Nie został po nich nawet okruszek
Bardzo często dzieje się tak, że gdy przygotowujemy obiad, zostaje nam kilka składników, które aż szkoda wyrzucić. W takich sytuacjach najlepiej zrobić z nich drugą całkiem inną potrawę. Gdy więc zostanie ci więcej ziemniaków, wykorzystaj przepis ...
-
Zupa "z mysiej psitki". Może nie nazywa się zachęcająco, ale smakiem bije i rosół i pomidorową
Żeby na samym początku uściślić: nazwa potrawy może wprowadzać w błąd, ale podczas przygotowywania nie ucierpi żaden sympatyczny gryzoń. Zupa "z mysiej psitki" to nic innego jak prosta, ale przepyszna i treściwa zupa, którą gotowała każda starsza...
-
To konkurencja dla jarzynowej. To połączenie składników zwala z nóg
-
To niebywałe, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To ciasto znane jest od pokoleń. Wyjdzie, gdy użyjesz specjalnej metody
-
Pokłóciłam się z mamą o kotlety. Ile dodać jajek do mielonych?
- Lukier - przepis na idealną polewę. Wypróbuj patent cukierników
- Sok z tych owoców bije na głowę sok z malin i aronii. Ma piękny kolor
- Ciasto zebra - przepis. Robię je zawsze, kiedy wpada teściowa
- Kiedyś była najpopularniejszą dietą. Czy słusznie? Dietetyk punktuje
- Pomidory z tym dodatkiem smakują wprost obłędnie. Podsmaż je i się delektuj
-
Pyzy z mięsem - przepis Roberta Makłowicza. Obłędnie pyszny i sycący obiad, który pokocha każdy
Pyzy z mięsem to danie, któremu trudno się oprzeć. Jest obłędnie pyszne i sycące, a przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Przepis Roberta Makłowicza bije inne na głowę. Jak je przygotować? Oto niezastąpiony przepis.
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Gospodyni ze Śląska zdradziła mi przepis na prawdziwy rarytas. Ciapkapusta nie ma sobie równych
Ciapkapusta uważana jest za smakołyk, który wyróżnia się na tle innych potraw, które łączą z sobą podobne smaki. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Potrawa pochodzi ze śląska, dlatego możem...
-
Koniec nudnych placków ziemniaczanych. Dodaj te dwa składniki. Podkręcą smak
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jedni uwielbiają jeść je z cukrem, inni zaś preferują wersję z mięsnymi sosami. Warto jednak nieco zmian zaprowadzić w samym cieście na chrupiące placuszki. Dodaj do ziemniaków te dwa składniki, a...
-
Ta zapiekana to kulinarny majstersztyk. Przygotujesz ją ekspresowo i na dodatek z prostych produktów
Jeśli szukasz przepisu na tani i ekspresowy obiad, przepis na zapiekankę sprawdzi się jak znalazł. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć ten kulinarny majstersztyk. Tu królują swojskie smaki takie jak ziemniaki i mięsne kąski.
-
Geniusz tej potrawy tkwi w prostocie. Weź ziemniaki, boczek i przygotuj danie prosto z Mazur. Nie pożałujesz
Zapiekanka, kopytka, a może kluski śląskie. Co zrobić z nadmiarem ziemniaków? Choć nie ma tu złych odpowiedzi, to najlepszym wyborem będzie to proste danie prosto z Mazur. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować to kartoflane cudo. Zawartość...
-
Bakłażanowe roladki we włoskim stylu. Fenomenalny duet z aromatycznym farszem ziemniaczanym
Początek września to nie pora na nudne gotowanie! Złap za bakłażany i nadziej je obłędnym farszem z ziemniaków i mięty. Takie roladki to połączenie specjałów rodem z Sycylii i Sardynii, które spróbowane raz, na długo zostaną wpisane w domowe menu....
-
Mięciutkie jak chmurka i intensywnie różowe. Buraczane kopytka poprawią ci humor, kiedy za oknem jesienna słota
Jak uzyskać różowy kolor kopytek ziemniaczanych? Zapomnij o sztucznych barwnikach i przypomnij sobie o tym warzywie. Dodatek buraka sprawi, że kopytka będą bajecznie różowe, a do tego wyśmienite. Polane mięsnym sosem lub okraszone boczkiem i cebul...
-
Ziemniaczana zapiekanka z kiszonym dodatkiem. W towarzystwie przypraw i tego sera będzie palce lizać
Nie masz pomysłu co przygotować na obiad dla całej rodziny? Nic nie sprawdzi się tak bezbłędnie, jak domowa zapiekanka. Połączenie łagodnego sosu, ziemniaków, kiszonej kapusty i wędzonego boczku smakuje jak marzenie. Goście i domownicy będą błagal...
-
Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami
Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.
-
Polacy kochają ten obiad. Ale nie mają zielonego pojęcia o tym, że mogą zaszkodzić swojemu zdrowiu
Wielu Polaków kocha to wiosenno-letnie połączenie. Mowa tu o jajku sadzonym z ziemniakami. To lekki, ale jakże syty obiad, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Okazuje się jednak, że takie połączenie może nam poważnie zaszkodzić i jeśli...
-
Ciocia Krysia wspomina to danie z sentymentem. Teraz ja robię je co tydzień, bo ten smak jest tego wart
Chrupiące placki polane aromatycznym mięsnym sosem mogą śnić się po nocach. Jednak wykorzystując ten przepis można sen przenieść na jawę i zasmakować tego dania na żywo. Poznaj więc niezastąpioną recepturę na potrawę, która świetnie zapełnia brzuc...
-
Małopolskie danie, za którym szaleje cała Polska. Przepis dziadka ma ponad 80 lat i za każdym razem zachwyca
Regionalne dania są świetnym uzupełnieniem naszych domowych przepisów. Jednak ten przysmak potrafi obronić się sam i nie potrzebuje zbędnych dodatków. Pochodzi z małopolski, lecz zna go cała Polska. Dziadek Stanisław podzielił się swoim przepisem,...
-
Kluski śląskie bez ziemniaków? Brzmi jak profanacja, lecz smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy ten tajny składnik
Kluski śląskie to niewątpliwie nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Te mięciutkie kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem są lubiane w każdym zakątku kraju, a ich uniwersalność dodatkowo zachęca do ich przygotowania. W końcu równie...
-
Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość,...
-
Chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika. Wyjdą po mistrzowsku jak te prosto z grilla
Chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika to prawdziwa rozkosz na talerzu. Klasyczny comfort food kosztuje grosze, a odpowiednio przygotowany podbije podniebienie najbardziej wymagających gości. Wystarczy banalny trik, proste składniki i...
-
Na Mazurach zajadają się takimi ziemniakami. Z takimi dodatkami są aromatyczne i super sycące
Proste dania z ziemniaków to coś, co lubimy i kochamy. Robi się je szybko i na dodatek są bajecznie proste w przygotowaniu. Ziemniaki mają też wysoki indeks sytości, więc po takim daniu o uczuciu głodu możemy zapomnieć na dobrych kilka godzin.
-
Takiego placka ziemniaczanego jeszcze nie było. Jest smacznie i ciekawie, a wszystko przez prosty trik
Polska ziemniakiem stoi, jednak przepisu na placka ziemniaczanego w wersji XXL jeszcze nie było. To obłędne danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje o niebo lepiej od wszystkim doskonale znanej klasyki z tartych warzyw. Podany z sosem...
-
Tak chrupiących frytek nie zjesz w żadnej restauracji. Przyda się zimna woda i biały składnik
Jak zrobić frytki, żeby były bosko chrupiące, delikatne w środku i tysiąc razu lepsze niż w popularnych barach serwujących fast food? To nic trudnego, a pomoże w tym sprytny trik z zimną wodą i składnik, bez którego nie istnieje polskie kucharzeni...
-
Przepis na delikatne i aksamitne kopytka. Ten składnik i jedna przyprawa poprawią smak i konsystencję
Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były...
-
Taką zapiekankę jedzą Górale. Wykorzystasz resztki z lodówki i wyczarujesz sycące danie na każdą okazję
Tani, szybki i prosty obiad? Gdy brakuje ci czasu, nic nie sprawdzi się tak dobrze jak ziemniaczana zapiekanka. Przygotujesz ją w mniej niż pół godziny, a obiadu starczy na dwa dni. Dodatkowo pozbędziesz się resztek z lodówki. Będzie smacznie i w...
-
Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy
Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z dodatkiem litewskiego specjału. Ten regionalny rarytas zaserwowany z mięsną wkładką smakuje i prezentuje się o niebo lepiej. Nie może zabraknąć też...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Rarytas spod podlaskiej strzechy. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Te dodatki są obowiązkowe
Kuchnia podlaska charakteryzuje się prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, które robiły podlaskie gospodynie już setki lat temu. Boczek był ważny, wiadomo, ale coś jeszcze...
-
Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem
Kotlety ziemniaczane domowej roboty? Brzmi ciekawie? A jeszcze lepiej smakuje! Kotlety na bazie ziemniaków można wykonać w różnorodny sposób. Z dodatkiem aromatycznego sosu, z grzybami czy zapiekane żółtym serem - wszystkie smakują wyśmienicie.
-
Przepis na kartacze. Tradycyjna potrawa wypełniona mięsnym farszem to rarytas kuchni regionalnej
Kartacze - lub jak kto woli cepeliny - to klasyka ziemniaczanego gatunku. Te kluchy sprawiają, że nawet najmniej uzdolnionemu kulinarnie smakoszowi chce się je upichcić. Przepis na nie, wbrew pozorom, wcale nie jest zbyt skomplikowany. Zdecydowani...
-
Tani obiad do zrobienia w 20 minut. Wystarczy pięć składników i kilka przypraw, by wyczarować chrupiące cudo
Dania z ziemniaków mogą stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i być potrawą główną. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzemy, zawsze warto mieć w zanadrzu wiele pomysłów na ich przygotowanie. W końcu ziemniaki tłuczone z masłem mogą się po...
-
Krokiety ziemniaczane skradną twoje serce. Gdy ich spróbujesz, o tych tradycyjnych zapomnisz na długie lata
Krokiety najczęściej kojarzą się z kapustą i grzybami lub mięsem, jednak w tym wydaniu są jeszcze smaczniejsze. Ziemniaczane wnętrze rozpływające się w ustach i chrupiąca skórka z wierzchu przekonają niejednego sceptyka. Co więcej, ten przepis jes...
-
Kroisz ziemniaki nożem? To poważny błąd. Dystyngowany tiktoker podpowiada, jak jeść je z klasą. "To afront"
Czy naprawdę okazuje się, że nawet nie potrafimy w dobry sposób zjeść ziemniaków? Tiktoker występujący pod pseudonimem Elitarny Łobuz wytknął nam błąd, którym nie tylko możemy ośmieszyć się w towarzystwie, ale także obrazić gospodarza. Chodzi o...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...