ziemniaki
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Zapomnij o kopytkach. Przygotuj przysmak spod samiuśkich "Tater"
Co ciekawego można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Tradycyjna polska kuchnia pęka w szwach od pomysłów na wykorzystanie bulwiastego warzywa. Jeśli nie masz ochoty na kopytka czy purée, koniecznie przygotuj tę podhalańską potrawę. Jak zrobić...
-
Najlepsze gospodynie z Podlasia zawsze dodają to do babki ziemniaczanej. Właśnie zaczął się sezon
Jak zrobić babkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod podlaskiej strzechy? Cóż, to nic trudnego, podstawą są oczywiście dobre, najlepiej mączyste ziemniaki i kilka dodatków. Najlepsze gospodynie nigdy nie zapominają o jednym. Na Podlasiu i...
-
Weź wczorajsze ziemniaki, pieczarki i zielony dodatek. Te kotlety zasługują na Oscara wśród obiadów
Jak można nie kochać kotletów? No nie da się, po prostu się nie da. Zajadamy się schabowymi, mielonymi, drobiowymi i warzywnymi. Jednak istnieją jeszcze jedne kotlety, które moim zdaniem biją na głowę wszystko inne. Zostały ci ziemniaki z obiadu?...
-
Tego jeszcze nie grali. Klasyczny polski obiad zamknięty w babeczkach. Spróbowałam, jest obłędny
Tradycyjny polski obiad z ziemniakami wcale nie musi być nudny. Wystarczy postawić na nieco inną formę. Ja niedawno wypróbowałam obiadowych babeczek i muszę przyznać, że są naprawdę rewelacyjne. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
-
Pierogi z tym farszem wygrają z ruskimi i innymi. W rolach głównych ziemniaki i coś jeszcze
Polacy kochają pierogi wszelakie i próżno szukać osoby, która nie kocha jakichś pierogów. Nie wszystkie da się lubić, bo gusta są różne, ale przepis na pierogi, które dziś zaprezentujemy, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom swojskich smaków....
-
Ziemniak - quiz wiedzy ogólnej. Wielbiciele tego warzywa mają fory!
Jedno jest pewne - ziemniaki są przepyszne w każdej formie! Od puree, przez czipsy aż po frytki... Każdy znajdzie coś idealnego dla siebie! Jeśli podobnie do nas uwielbiasz to warzywo, nasz quiz wiedzy będzie dla ciebie łatwizną. Czas na komplet!
-
Żadne purée, czy młode z koperkiem. Obok kotleta układam te ziemniaki, nie mają sobie równych
Ziemniaki to bardzo popularny produkt, który używamy na wiele różnych sposobów. Są głównym składnikiem pierogów, robi się z nich frytki lub placki. Ja postanowiłam dodać im więcej smaku, a to za sprawą kilku dodatków. Od teraz tylko tak podaję je ...
-
Ziemniaki po grecku są milion razy lepsze od frytek. To za sprawą zaskakującej mieszanki
Ziemniaki to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska, zwłaszcza te smażone lub pieczone. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Będą bosko chrupiące i pełne południowego aromatu dzięki przyprawom i pysznemu serowi.
-
Wlewam resztki rosołu do ziemniaków. Teściowa narzekała, a później spróbowała sałatki. Niebo w gębie
Podczas gdy w Polsce niewątpliwie króluje jarzynowa, w Niemczech zajadają się sałatką ziemniaczaną. Ale nie taką, jak myślisz. Pewien niebanalny składnik sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Jak ją zrobić?
-
W Augustowie tak robiło się kartacze. W środku nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Ten przepis na kartacze musi poznać każdy miłośnik ziemniaków i kluchów. Kartacze to danie najbardziej popularne na Podlasiu i na Suwalszczyźnie, i właśnie tam robi się je po mistrzowsku. Żeby twoje kartacze smakowały jak spod ręki najlepszej...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić z warzyw? Oto placuszki, które posmakują każdemu
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Do farszu na pierogi dodaj ten ser. Inne będą im buty czyścić
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Najlepszy deser na zakończenie lata. Warto wykorzystać końcówkę sezonu
- Jaka cebulę sadzić na szczypiorek? Oto najlepsza odmiana
-
Ruskie i mięsne przy nich wypadają blado. Jak zrobić pierogi tatarskie? Użyj takich ziemniaków
Wszyscy kochają pierogi i w Polsce najpopularniejsze są ruskie lub z farszem mięsnym albo grzybowym. Jednak dziś mamy dla was przepis na pierogi, które zachwycają smakiem i prostotą. Jak zrobić tatarskie kartoflaniki? Farsz składa się z trzech...
-
Ten jeden trik sprawia, że frytki są smaczniejsze. Dzięki temu będą chrupiące i złociste
Frytki to na tyle popularna przekąska, że zna ją każdy, w każdym zakątku świata. Ze standardowego przepisu wychodzą pyszne, ale receptura, którą chcemy wam zaproponować, sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Wystarczy odpowiednio przygotować...
-
Najlepsza sałatka do grilla i na kolację. Do ziemniaków dodaję wyrazisty ser
Jaka jest najlepsza sałatka do grilla? Pewnie każdy ma swoją ulubioną, ale kiedy poznasz ten przepis na sałatkę ziemniaczaną, to właśnie ona z miejsca wskoczy na podium. Jest pyszna, sycąca i wyrazista, a to za sprawą iście sałatkowego dodatku....
-
Nie wyrzucaj wczorajszych ziemniaków. W kilka minut zrobisz z nich jeden z lepszych obiadów
Czasem może zadziać się tak, że źle wymierzymy potrzebne nam składniki i to sprawi, że zostają nam na później. Tak najczęściej dzieje się z ziemniakami. Gotujemy ich za dużo, a później nie wiemy, co z nimi zrobić. Jeśli nie masz na nich pomysłu, t...
-
Układam mięso na ziemniakach i cebuli. Potem piekę i mam boski obiad. "Nauczyłem się od szefa kuchni"
Znudziły mi się już ciągle te same obiady, więc moją nową pasją stało się szukanie prostych przepisów w internecie. W ten oto sposób trafiłam na recepturę na wyjątkową zapiekankę. Już spróbowałam i jestem zachwycona.
-
Pieczone ziemniaki są suche jak wiór? Znany na całym świecie szef kuchni zdradza swój sposób
Pieczone ziemniaki są pyszne, jednak wiele osób ma problem z ich przygotowaniem. Albo są suche jak wiór, albo spalone z wierzchu, a niedopieczone w środku, albo pieką się w nieskończoność. Znany na całym świecie szef kuchni zdradził jednak sposób,...
-
Babcia zawsze wrzucała to do worka ziemniaków. Teraz już wiem dlaczego. Nie kiełkują i są twarde
Niektórzy ziemniaki kupują na bieżąco, inni wolą zawsze mieć spory zapas. Kupując większe ilości, możesz sporo zaoszczędzić. Jednak wszystko pójdzie na marne, jeśli nie zadbasz o kilka szczegółów. Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały?
-
Chłopska zupa o dziwacznej nazwie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje lepiej niż jarzynowa
Kuchnia francuska wniosła do naszych domów wiele ciekawych dań, a jedną z nich jest niewątpliwie zupa pejzanka. Nazywana także chłopską, nazwę bierze od słowa paysan, czyli wieśniak lub chłop. Choć może nie brzmieć zachęcająco, to gwarantuję, że...
-
Uczestniczka "MasterChefa" zdradziła przepis na domowe chipsy. Smakują obłędnie i chrupią jak szalone
Domowe chipsy są prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Zawsze wolałam kupować gotowe w sklepie, jednak odkąd spróbowałam tej wersji, już więcej nie popełnię tego błędu. Biegnijcie więc do kuchni i przekonajcie się na własnym...
-
Ziemniaki, ser, cebula a obiad marzenie! To najlepsza zapiekanka, jaką zrobiłam. Do tego prosta
Zapiekanki to zawsze sprawdzony sposób na obiad. Robią się szybko, nie wymagają skomplikowanych i wymyślnych składników, a przy tym są naprawdę smaczne. Nic dziwnego, że latem często goszczą na stołach. Jak zrobić prostą zapiekankę, która posmakuj...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
-
Masz w domu ziemniaki i ser? To już połowa sukcesu. Teraz zrób z nich mistrzowski obiad bez pieczenia
Do przyrządzenia tego obiadu nie potrzebujesz ani wielu składników, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Poniższy przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi chrupiących dań z ciągnącym się serem. Jest prosto, smacznie i szybko.
-
Zjadłam je w restauracji i złapałam się za głowę. Musiałam pokazać je całej rodzinie
Niektóre potrawy są tak klasyczne, że ich receptura nie jest zmieniana od lat. Jednak czasem zdarza się sytuacja, gdy odwiedzamy kogoś z rodziny lub znajomych, lub wybieramy się do restauracji i to tam odkrywamy ich nową wersję. Tak było w moim...
-
Technolog żywności przestrzega przed takimi ziemniakami. "Wyrzuć je, nie jedz"
Dr Karolina Kowalczyk, technolog żywności i biotechnolog, apeluje, by nie jeść ziemniaków, które zaczęły kiełkować i mają zielone części. Spożycie takich warzyw może bowiem skończyć się silnym zatruciem pokarmowym. Zapewnia, że nawet ugotowanie...
-
Te triki na przechowywanie ziemniaków poznałam od dziadka. Dzięki nim pozostają jędrne aż do wiosny
Ziemniaki najlepiej smakują z początkiem lata, choć lubimy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Rarytasy te należą bowiem do jednych z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dobrze wiedzieć zatem, jak je przechowywać, żeby nie gniły, przebarwiały...
-
Gospodynie zdradziły, jak nie tracić czasu w kuchni. Tak ugotujesz ziemniaki w ekspresowym tempie
Nie ma to jak młode polskie ziemniaczki do obiadu. Z dodatkiem masła i koperku smakują najlepiej, niestety samo gotowanie wymaga poświęcenia odrobiny więcej czasu. Gospodynie domowe doskonale wiedzą, jak zrobić to błyskawicznie. Poznajcie metody,...
-
Wylewasz wodę po ziemniakach? To wielki błąd. Dzięki niej możesz sobie ułatwić codzienne życie
Co powinno się zrobić z wodą po ziemniakach? Większość osób decyduje się wylać ją do zlewu lub ubikacji, ale to błąd. Ziemniaczana woda może nam ułatwić życie na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz kilka przykładów jej zastosowania.
-
Ten przepis na kotlety ziemniaczane ma prawie 100 lat. W dalszym ciągu zachwyca smakiem
Kotlety ziemniaczane w panierce to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Pożywne i aromatyczne smakołyki są tak pyszne, że trudno poprzestać na kilku sztukach. Podane z sosem prezentują się jeszcze apetyczniej.
-
Szwajcarskie placki ziemniaczane różnią się od naszych. Dzięki tej metodzie obłędnie chrupią
Dania z ziemniaków można skosztować w wielu krajach Europy, jednak Szwajcaria ma w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Berner rosti to obłędnie chrupiące placki ziemniaczane, które nie tylko znakomicie smakują, ale i przyjemnie chrupią. Raryta...
-
Sąsiadka zdradziła mi trik na przechowywanie ziemniaków. U niej nigdy nie kisną i są długo jędrne
Gdzie w domu trzymać ziemniaki, żeby na długo zachowały świeżość? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy widzimy świetną promocję na warzywa. Jeśli zrobimy to prawidłowo, nie grozi im zepsucie, kiełkowanie ani utrata wartości...
-
Nigdy nie zjesz lepszych ziemniaków. Oblej je tym składnikiem, a będziesz chciał dokładkę
Czasem zapominamy, że najsmaczniejsze potrawy to te, które robi się najszybciej. Zamiast kombinować i wymyślać rozmaite przepisy warto sięgnąć po te, które są naprawdę proste. Nasza poniższa propozycja właśnie taka jest i to właśnie ta prostota...
-
Przepis na kopytka. Zawsze będą mięciutkie i jędrne, ale uważaj na mąkę
Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to od mąki, a nie od ziemniaków, zależy to, czy kopytka wyjdą....
-
Ten przysmak chodzi za mną od czasu wycieczki na Słowację. W końcu go zrobiłam. Efekt? Cudo
Kuchnia słowacka słynie z wielu smakowitych potraw. Jedną z nich przetestowałam niedawno na rodzinie. Przepis przywieziony z wakacji okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz kluseczki ziemniaczane z bryndzą i skwarkami wiodą prym w mojej kuchni.
-
Masz chęć na coś nowego? Weź ziemniaki, a to tradycyjne danie przygotujesz w okamgnieniu
Ta wielkopolska potrawa cieszy się uznaniem w całej Polsce. Gzik to nic innego jak połączenie twarogu ze śmietaną oraz dodatkami w postaci szczypiorku, cebuli, rzodkiewki czy jajka, wraz z przyprawami. Najlepiej smakuje podany na zimno z młodymi...
-
Zamiast purée i frytek, koło kotleta ułóż te ziemniaki. To je zjesz szybciej od mięsa
Jako wielka fanka ziemniaków mogłabym je jeść w każdej postaci. Szukam więc pomysłów na to, w jaki sposób można je jeszcze podać. Ostatnio zobaczyłam w restauracji ten pomysł i musiałam odtworzyć go w domu. Takich kartofli w życiu nie jadłeś i...
-
Żadne tam kopytka ani leniwe. Kiedy spróbowałam tego przysmaku z Podlasia, oniemiałam
Prażucha ziemniaczana największą popularnością cieszy się na Lubelszczyźnie. Tamtejsi mieszkańcy co rusz podają ją do obiadu zamiast zwykłych gotowanych ziemniaków czy frytek. To prosta, lecz wyjątkowo pożywna i smakowita potrawa regionalna. Jak j...
-
Przepis prosto z Bawarii od niemieckiej kucharki. Takiej sałatki jeszcze nie jadłeś
Jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni niemieckiej to przysmak, którego odpowiedniki znajdziemy również w naszym kraju. Choć na przygotowanie kartoffelsalat nie istnieje jeden sprawdzony przepis, podstawą zawsze są gotowane ziemniak...
-
Kiedy solić wodę na ziemniaki? Notorycznie popełniamy błąd. A potem płacz, że rachunki rosną
W którym momencie należy posolić wodę na ziemniaki, by wyszły idealne? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Chodzi nie tylko o smak, ale również inne kwestie, takie jak wyższe rachunki i zniszczone naczynie.
-
Ta zupa wymiata, nie żartuję. Jest tania, kremowa i przepyszna. Nie zapomnij o francuskim dodatku
Zupa ziemniaczana kojarzy się raczej z daniami biedoty lub czymś, co gotujemy tak "żeby tylko było". Ten przepis na zupę ziemniaczaną zupełnie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie aromatyczna, kremowa, a smakować będzie jak z drogiej...
-
Placki ziemniaczane na wypasie. Tego przepisu nauczyłam się w akademiku od koleżanki Białorusinki
Polacy dobrze znają, a nawet kochają placki ziemniaczane. Zazwyczaj jednak nie dodają do nich zbyt wielu dodatków. Inaczej postępują z kolei Białorusini. Ci robią placki na wypasie. Oto przepis, którym podzieliła się ze mną koleżanka, z którą...