ziemniaki
-
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Przepis Magdy Gessler na pyszny dodatek do kolacji
Pieczone ziemniaki to pyszna alternatywa dla gotowanej i dość nudnej wersji tego warzywa. Jednak nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Przepis Magdy Gessler sprawi, że ziemniaki będą aromatyczne, zyskają chrupiącą skórkę i miękki środek.
-
Pączki ziemniaczane - przepis na karnawałowy smakołyk. Warzywo prawi, że wypiek będzie dłużej świeży
To już ostatni dzwonek na zapanowanie łakoci na tłusty czwartek. Wśród słodkości królują pączki. Warto nieco urozmaicić tradycyjny przepis i przygotować pączki z ziemniakami. Dodatek warzywa nie tylko wzbogaci smak, ale i sprawi, że pozostaną świe...
-
Używasz tego produktu tylko do czyszczenia czajnika? To błąd! Dolej go do ziemniaków, a będą najpyszniejsze
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż ocet. Zapewne znajduje się w każdym domu, a najczęściej używamy go do czyszczenia czajnika, polerowania okien i mycia lodówki. Nie każdy jednak wie, że już niewielki dodatek tego składnika...
-
Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw, a będzie miała fenomenalny smak
Zapiekanka z ziemniaków to świetny pomysł na zimowy obiad. To pożywne danie może być naprawdę wyjątkowe, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Na dodatek jej przygotowanie nie jest trudne i trwa około godziny.
-
Zupa ziemniaczana. Przepis na tani obiad. Wykonaj wersję krem lub wybierz klasyczne rozwiązanie
Proste rozwiązania w kuchni są wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przykładem jest zupa ziemniaczana. Przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim wyjątkowo tani. Jak przyrządzić domowy obiad w dwóch wersjach?
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Placki ziemniaczane. Pyszne i chrupiące. Dodaj do nich ten jeden składnik, a będą miały wspaniały smak
Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane. Aby wyszły chrupiące i miały wyrazisty smak, warto do nich dodać kapustę kiszoną. Dzięki niej będą o wiele smaczniejsze. Placki będą świetnie smakowały z dodatkiem twarożku z jogurtem i pietruszką.
-
Sposób na ciemniejące ziemniaki. Wystarczy dodać do wody jeden z tych produktów
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Są często podawane jako dodatek do obiadu. Jeśli podczas gotowania robią się ciemne i mało apetyczne, warto spróbować skorzystać z jednego ze sposobów, które temu zapobiegną.
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Dlaczego nie mogę zamówić z Pyszne.pl? Strajkują kurierzy, chcą podwyżek
- Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki
- Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
- Obiad z dwóch dań - ciekawe pomysły na szybkie obiady z dwóch potraw. Idealne dla zabieganych
- Omlet biszkoptowy - przepis na wyszukane śniadanie na słodko z kilku składników
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
Kartacze to ziemniaczana klasyka. Nazywane także cepelinami, podłużne ziemniaczane kluchy robi się w konkretny sposób. Do ich wykonania potrzebne są dwa rodzaje ziemniaków - ugotowane i surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze kartacze i...
-
Sycąca zupa ziemniaczana jak u babci. Kartoflanka to hit. Ten przepis sprawi, że będzie doskonała
Nostalgiczne powroty do czasów dzieciństwa to przyjemność, której momentami oddaje się każdy. Doskonałym dopełnieniem wspominek będzie rozkoszowanie się smakiem zupy, którą z pewnością jedliśmy w dzieciństwie. Kartoflanka na nowo podbija serca swo...
-
Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach. Wypróbuj jako dodatek do mięs
Przepis na kluski śląskie jest niezwykle prosty. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. A sam proces ich tworzenia również nie pochłania wiele czasu. Jak zrobić kluski śląskie? Podpowiadamy.
-
Przepis na puszyste i kremowe puree. Poza masłem i ziołami dodaj do ziemniaków odrobinę tego napoju
Ziemniaki to jedno z popularniejszych warzyw, które wręcz króluje w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obok placków, zup, zapiekanek, wege kotletów czy sałatek warto wyróżnić puree, które wyśmienicie podkreśli smak domowego obiadu. Kluczem do sukcesu...
-
Co do obiadu zamiast ziemniaków? Aksamitne puree Gordona Ramsaya sprawi, że ubite pyry odejdą w siną dal
W Polsce obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są ziemniaki lub dania ziemniaczane takie jak kluski czy kopytka. Dziś podpowiemy wam, co dodać do obiadu zamiast ziemniaków, by nie popaść w monotonię i zaskoczyć domowników czymś naprawdę pysznym...
-
Przepis na kopytka z serem. Wyjdą puszyste i mięciutkie dzięki dobrym ziemniakom i tym dodatkom
Kopytka z serem - domowy specjał, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Bazą mogą być ugotowane ziemniaki, które zalegają po wczorajszym objętej. Miękki i delikatny efekt uzyskamy jednak dzięki dodaniu odpowiedniej ilości sera. Wówczas...
-
Andrzej Polan wspomina smaki dzieciństwa. Duszaki, czyli pyszny przepis na danie z ziemniaków
Niewątpliwie niektóre smaki potrafią wywołać w nas ogrom emocji. Ulubione słodkości czy dania z dzieciństwa to niewiarygodna podróż w czasie. W taką podróż ostatnio udał się także Andrzej Polan, który wrócił myślami do czasów młodości i wspominał...
-
Obiad inflacyjny wszedł na wyższy poziom. Wystarczy, że masz dwa ziemniaki i dwa jajka
Wiele osób szuka oszczędności, gdy szalejąca drożyzna wdaje się we znaki. Ceny w sklepach bywają zatrważające. Na szczęście są przepisy, które pozwalają nieco zaoszczędzić. Jeśli masz dwa ziemniaki i jajko, możesz przygotować obiad dla całej rodziny.
-
Zimowa zapiekanka. Obiad pełen harmonii i aromatycznego smaku. Rewelacyjny i bardzo prosty przepis
Z czego składa się zimowa zapiekanka? Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Aby wyszła smaczna, warto dodać do niej odpowiednią ilość przypraw. Jej przygotowania nie jest trudne. Wystarczy ułożyć w naczyniu wszystkie składniki i zapiec całość.
-
Babka ziemniaczana - przepis na smaczny i banalnie prosty obiad. Kluczowe są swojskie składniki
Proste dania i domowe obiady uchodzą za jedna z najlepszych. Wśród tradycyjnych przepisów warto wyróżnić babkę ziemniaczaną, która obłędnie smakuje, a przygotowana jest z prostych, swojskich składników. Ważne są jednak odpowiednio dobrane przypraw...
-
Zupa kartoflana - przepis na hit internetu. Niby zwyczajna zupa, a jej smak potrafi zaskoczyć
Zupa kartoflana - przepis na zupę, która stała się hitem internetu. I choć wielu osobom może przywołać wspomnienia z dzieciństwa, to dziś wraca do łask. Jej przygotowanie kosztuje grosze, więc można uznać ją za inflacyjny obiad. Niech was to jedna...
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde
Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a wyjdą perfekcyjnie smaczne i chrupiące
Daniem, które często gości na naszych stołach w porze obiadowej, są tradycyjne placki ziemniaczane. Idealnie chrupiące brzegi i delikatne wnętrze, to pożądany efekt, który rozpieszcza podniebienie. Aby go osiągnąć, warto dodać do listy składników...
-
Perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Te swojskie i tradycyjne składniki to prawdziwy must have
Pierogi to w naszej kulturze jedno z flagowych dań, które na stołach króluje i na co dzień i od święta. Wśród klasyków nie można pominąć pierogów ruskich, których farsz doceniają nawet najwięksi kulinarni smakosze z różnych zakątków świata. Klucze...
-
Placki ziemniaczane - zapomnij o tradycyjnej wersji. Te dodatki sprawią, że wyjdą smaczne i oryginalne
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Zazwyczaj króluje tradycyjne podanie - z sosem po węgiersku, dodatkiem żurawiny lub kleksem kwaśnej śmietany. Warto jednak poznać ten nietypowy przepis, w którym przemycone są nietypowe...
-
Koniec z ciemnieniem placków ziemniaczanych. Ta metoda sprawi, że nie stracą koloru
Robisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ściemniały? Podpowiadamy, co można zrobić, aby temu zapobiec. Istnieje bardzo proste rozwiązanie, które w tym pomoże. Chodzi o dodanie do nich pewnego składnika.
-
Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Lista przepisów jest długa i bogata w oryginalne rarytasy
Ugotowane ziemniaki zalegają po obiedzie? Aby zapobiec marnowaniu żywności, przygotuj z nich znakomite obiady lub oryginalne przekąski. Na liście nie brakuje tradycyjnych smaków takich jak kluski czy domowe zapiekanki, ale także rarytasów -...
-
Błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Pomysł na bardzo smaczny, prosty i tani obiad
Podajemy prosty przepis na błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Zrobisz je w mgnieniu oka. Doprawione odpowiednimy przyprawami będą miały wyjątkowy smak. Co nie mniej ważne, nie zapłacisz wiele za ich przygotowanie.
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Zupa krem z ziemniaków? Czemu nie! Przepis na tani obiad z dodatkiem boczku i rozgrzewającego pieprzu
Zupa krem z ziemniaków nie musi być mdła. Wiele zależy od przypraw, jakich użyjemy. Jednak, aby dodać całej potrawie wykwintny charakter, warto ukoronować danie czipsem z boczku. Poniższy przepis jest metodą na tani i lekko pikantny obiad z korzen...
-
Placki ziemniaczane - tradycyjny rarytas, który smakuje jak u babci. Sekretem jest kwaśny dodatek
Prawdziwą klasyką wśród domowych obiadów bez dwóch zdań są placki ziemniaczane. Wyjdą złociste, chrupiące i pełne aromatów, jeśli zastosujesz babciną metodę. Mowa tu o sekretnym dodatku kwaśnego nabiału. Śmietana gwarantuje aksamitne wnętrze i...
-
Babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w prostocie i swojskich składnikach
Przepisy Magdy Gessler to niejednokrotnie prawdziwe arcydzieła kulinarne, ale także proste, swojskie dania, które można odtworzyć w swojej kuchni. Receptura na babkę ziemniaczaną to właśnie taka przysłowiowa bułka z masłem. Kluczowy jest jednak...
-
Jak przyśpieszyć obieranie ziemniaków? Prosty trik gwarantuje ekspresowy efekt - dwa nacięcia i gotowe
Niektóre czynności w kuchni to prawdziwa udręka i mozolna praca. Aby usprawnić obieranie ziemniaków, warto zastosować prosty trik - wystarczy odpowiednio naciąć bulwy i gotowe! Dzięki temu warzywo będzie znacznie szybciej gotowe, a mozolne obieran...
-
Tęsknisz za ziemniakami z ogniska? Nie musisz czekać do jesieni, zrobisz takie samodzielnie dzięki trikowi z mąką
Ziemniaki z ogniska to prawdziwy rarytas, który kojarzy nam się z jesienią i wykopkami. Nie musisz czekać do października, żeby cieszyć się niesamowitym smakiem pieczonych w popiele ziemniaków. Jeśli nie masz możliwości zrobienia ogniska, z pomocą...
-
Trik z ziemniakiem uratuje każdą zupę i sos. Już nie musisz się martwić, kiedy "sypnie" ci się za dużo
Na pewno zdarzyło ci się niechcący przesolić zupę lub sos do spaghetti. Co w takiej sytuacji zrobić? Dolanie wody jedynie rozcieńcza potrawę, a dodatek cukru, żeby wyrównać smak, nie jest dobrym pomysłem. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką chyb...
-
Przepis na placki ziemniaczane, które smakują jak u babci. Będą chrupiące i lekkie, dzięki nietypowemu dodatkowi
Placki ziemniaczane to nie tylko smaczny pomysł na obiad, czy podwieczorek, ale także na pocieszenie po ciężkim dniu. Najlepsze placki ziemniaczane robiły nasze babcie, a my dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu odtworzycie przysmak z...
-
Jak zrobić chipsy w domu? Przyda się składnik, który zazwyczaj wyrzucasz - będą lepsze niż ze zwykłych ziemniaków
Kto z nas nie kocha chrupiących chipsów? Ich wykonanie jest bardzo proste, a najczęściej robimy je oczywiście z ziemniaków. Nie jest to jedyny sposób. Dziś podpowiemy, jak zrobić przepyszne i chrupiące domowe chipsy ze składnika, którego zawsze je...