ziemniaki
-
Przepyszne kluchy z wczorajszych ziemniaków. Z czterech składników masz obiad, że ho ho!
Jeśli z wczorajszego obiadu zostało ci trochę ziemniaków i zastanawiasz się, co oprócz kopytek i klusek śląskich można z nich zrobić, spieszymy z pomocą. Weź jeszcze trzy składniki i zrób najpyszniejsze ziemniaczane kluchy. Przyda się konkretna...
-
Wczorajsze ziemniaki najlepsze są w takiej wersji. Znikną szybciej od schabowych
Gdy zostanie nam prawie cały garnek ugotowanych ziemniaków, możemy poważnie się zastanawiać, co z nich zrobić. Dla nas odpowiedź jest prosta i nie musimy się nad nią zastanawiać. Ten przepis jest najlepszy, a to, co z niego wychodzi, może powalić ...
-
Czy ziemniaki można jeść codziennie? Dietetycy nie mają w tej kwestii wątpliwości
Ziemniaki to warzywo, które najczęściej króluje na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ jest świetnym dodatkiem oraz można wyczarować z niego wiele świetnych dań. Ale czy można jeść ziemniaki codziennie bez obawy o swoje zdrowie? Dietetycy nie...
-
Zapiekanka ziemniaczana z nietypowym dodatkiem. Niemcy zajadają się nią niemal codziennie
Zapiekanka to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Danie to - proste i szybkie w przygotowaniu - jest niezwykle uniwersalne. Pozwala bowiem na wykorzystanie niemal każdego produktu, zalegającego w lodówce. Nasi niemieccy sąsiedzi lubują się...
-
Te pieczone ziemniaki są tak pyszne, że wystrzelą cię z kapci. Nikt nie przygotowuje ich w ten sposób, a to błąd
Pieczone ziemniaki to już klasyka. W wielu domach podawane są do obiadu zamiast standardowego puree, jednak w tej wersji sprawdzą się również jako przekąska imprezowa. Temu smakowi nie da się oprzeć, a wszystko za sprawą słonego dodatku.
-
Zalewajka - przepis na tradycyjną zupę z kiełbasą i ziemniakami. Nie zapomnij dodać tego składnika
Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna zupa wiejska, o której trochę już zapomniano. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, sycący obiad to zalewajka sprawdzi się wręcz idealnie. Mięso i warzywa sprawiają, że jest niezwykle pożywna, a...
-
Kuleczki ziemniaczane z serowo-czosnkowym nadzieniem. Po przekrojeniu czeka cię pyszna niespodzianka
Chrupiące kuleczki ziemniaczane to smaczna przekąska, którą można zaserwować zarówno podczas spotkania rodzinnego, jak i imprezy ze znajomymi. Robią furorę i błyskawicznie znikają ze stołu. Aromatyczne nadzienie z sera i czosnku sprawia, że trudno...
-
Zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Zamiast je wyrzucić, zastosuj te 5 sposobów
Przyrządzając obiad nie zawsze uda nam się odpowiednio obliczyć porcje, które przygotowujemy. Bardzo często zdarza się więc tak, że pozostanie nam więcej ziemniaków, z którymi nie wiemy, co zrobić. Na szczęście zebraliśmy najsmaczniejsze propozycj...
-
Dodaj dwie łyżki tego płynu do gotujących się ziemniaków. Będą smaczniejsze i nie wchłoną wody
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Robimy z nich placki, kluski, frytki, ale dziś na tapet bierzemy obiadową klasykę - gotowane ziemniaczki do obiadu. Co zrobić, żeby były smaczniejsze, nie rozpadły się w gotowaniu i nie wchłonę...
-
My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę
Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to ...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Jak szparagi to tylko w tym wydaniu. To proste połączenie nie ma równych
- Nadchodzi nowy imprezowy hit. Zrób, a goście będą cię błagać o przepis
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
-
Większość osób popełnia ten błąd podczas gotowania ziemniaków. Tracą przez to cenne wartości odżywcze
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Wiele tradycyjnych potraw kuchni polskiej nie istniałoby bez nich. Choć warzywa te pojawiają się na naszych stołach niemal codziennie, większość osób popełnia istotny błąd podczas gotowania ich. Jak...
-
Nadziewane placki ziemniaczane znikają w mgnieniu oka. Środek zaskakuje podniebienie
Placki ziemniaczane to znane danie, które robi się w kilka chwil. Wykorzystujemy ten przepis, gdy mamy za dużo warzyw i nie wiemy, co z nich zrobić. By nieco urozmaicić ich smak, warto zrobić je trochę inaczej. Następnym razem nadziej je tym...
-
Włóż ziemniaki do słoika i zalej tą mieszanką. Po spróbowaniu nie uwierzysz w ich smak. Są idealne do jarzynowej
Ziemniaki można znaleźć w każdym domu. Wykonuje się z nich smakowite obiady, są świetnym dodatkiem i przekąską. Jednak w takiej odsłonie mogą zaskoczyć nawet największego znawcę kulinarnego. Zamknięcie ich w słoiku i zalanie marynatą dostarczy...
-
Szybki obiad z ziemniaków. Z tymi składnikami wyjdzie obłędnie i zawładnie jesiennym menu
Jesienne dania to eksplozja smaków i kolorów, niestety często są one czasochłonne i zawierają skomplikowane składniki. Idealną alternatywą będzie szybki obiad z ziemniakami, czyli quiche z dodatkiem szpinaku i łososia. Takie połączenie gwarantuje...
-
Przepis na cepeliny, czyli obłędne kluchy ziemniaczane. Hojnie nadziane tym farszem smakują obłędnie
Jeśli szukasz przepisu na wyborne danie rodem ze swojskiej kuchni, skuś się na hojnie nadziane kartacze. To ziemniaczane, obłędnie smaczne danie sprawdzi się doskonale w jesiennym menu. Wystarczy zadbać o dobre proporcje, soczyste nadzienie i...
-
Zamiast kłaść ziemniaki obok mięsa, dodaj je do panierki. Kotlety wyjdą soczyste, miękkie i obłędnie smaczne
Gdy przygotowujemy kotlety, zazwyczaj stosujemy się do jednego, bardzo standardowego przepisu. Mianowicie mamy obtoczyć mięso w jajku, mące i bułce tartej. Przepis, który chcemy wam zaproponować, mówi jednak inaczej i warto się do niego zastosować...
-
Ziemniaki w takim wydaniu są o niebo lepsze niż purée. Nie znajdziesz lepszego dodatku do obiadu
Ziemniaki to jeden z najczęstszych dodatków obiadowych. Podajemy je zwykle w formie gotowanej, pieczonej lub tłuczonej. Czasem warto jednak trochę urozmaicić jadłospis i zaserwować je w nieco innej odsłonie. Kluski ziemniaczane są delikatne, miękk...
-
Ciocia z Podlasia robiła ją na każdą rodzinną imprezę. Nigdy nie zostawał nawet okruszek
Kuchnia polska bogata jest w przepisy, które w jakimś stopniu pochodzą z innych kultur. To danie również ma pochodzenie zagraniczne, lecz na Podlasiu robi się je najlepiej. W mojej rodzinie jest bardzo popularne, a gdy mam trochę czasu, od razu...
-
Zapomnij o nudnym puree i zaserwuj do obiadu ziemniaczane kuleczki. Są arcy proste i uzależniają
Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak ta receptura to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mowa tu o chrupiących kuleczkach, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale też oryginalna przekąska. Wystarczy ugotować bulwy,...
-
Sprytna metoda na zagęszczenie zupy krem. Własna babcia nie uwierzy ci, gdy zdradzisz jej ten sposób
Zbyt rzadki sos można zredukować lub dodać do niego odrobinę mąki. Niestety z zupą krem już tak łatwo nie jest. Jak sprawnie zagęścić takie danie? Ta metoda nie jest znana, a szkoda. Wystarczą cztery składniki, które pewnie masz w kuchennych...
-
Jak zrobić pieczone ziemniaki? Tak jak Nigella Lawson. Dodaje 2 łyżeczki sekretnego składnika
Nigella Lawson przyzwyczaiła nas, że jej przepisy zawsze są dopracowane, a to, co z nich wychodzi - znakomite. Nie inaczej jest w przypadku jej pieczonych ziemniaków. Kulinarna gwiazda wie, że wiele im nie potrzeba, by makowały wyśmienicie. Dodaje...
-
Babka ziemniaczana z jesiennym twistem nie ma sobie równych. Z tymi składnikami będzie daniem premium
Babka ziemniaczana nie musi być dumna. Okazuje się, że niewiele trzeba, by stała się wykwintnym, obłędnie pysznym daniem. Zawdzięczać to może tylko dwóm składnikom. Podpowiadamy, jak przygotować jesienną wersję babki ziemniaczanej.
-
Swojskie i pyszne danie z ziemniaków Magdy Gessler. Kluczem do sukcesu jest jajeczny dodatek
Dania z ziemniaków są sycące, a na dodatek bardzo pyszne. Magda Gessler podzieliła się przepisem na babkę ziemniaczaną, która skrada serca każdego, kto tylko jej spróbuje. Warto przygotować ją szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza...
-
Rozpływające się w ustach kopytka bez jajek. Wystarczą tylko trzy składniki i ten smakowity dodatek
Przepis na kopytka bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy ograniczają ich spożycie, a nie wiedzą czym można je zastąpić. W tym wypadku wystarczy dodatek innej mąki. Mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach kopytka podaj z okrasą z...
-
Zamiast wylewać do odpływu, wykorzystaj ją ponownie. Woda po ugotowanych ziemniakach jest bardzo cenna
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Znane jest ze swojego wszechstronnego zastosowania i smaku. Najczęściej postanawiamy je ugotować, bo właśnie w takiej wersji się nimi zajadamy. Po takiej obróbce termicznej pozostaje woda...
-
Chłopski garnek z ziemniakami, kapustą i kiełbasą. Najesz się za wszystkie czasy, a i tak zostanie
Chłopski garnek z warzywami i kiełbasą to świetny pomysł na szybki obiad. Dzięki dużej zawartości pożywnych składników jest smaczny i sycący. To jedno z najprostszych dań, które możesz wykonać w zaledwie pół godziny. Jedyne, czego potrzebujesz to...
-
Ten przysmak deklasuje nawet domowe frytki. Ziemniaczane kulki w chrupiącej panierce do wyśmienity dodatek do obiadu
Ziemniaczane kuleczki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków tłuczonych z masłem. Choć te drugie są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu, to warto raz na jakiś czas urozmaicić codzienną dietę. Możesz podawać je jako przekąskę lub...
-
Z tymi dodatkami niektórzy twierdzą, że to nie ta zupa. Tymczasem w całej Polsce ma masę miłośników
Rosół z ziemniakami? Dla jednych to norma, dla innych profanacja. Tradycyjna zupa podawana najczęściej do niedzielnego obiadu lub na uroczystościach rodzinnych jest lubiana przez większość Polaków, jednak element dodatków potrafi podzielić rodziny...
-
Banalny przepis na kopytka z aromatycznym sosem pieczarkowym. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu
Przepis na kopytka nie jest zbyt skomplikowany, jednak zawsze pozostaje pytanie, z czym je podawać. Jedni jedzą je podsmażone na odrobinie masła, inni preferują okrasę z cebulki i boczku. My podpowiadamy, że z dodatkiem sosu pieczarkowego nie mają...
-
Zupa "kieleckiej biedoty" zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Kluczowy jest składnik, który często wylewałam do zlewu
Swojego czasu jedli ją tylko najbiedniejsi. Kielecki i podkarpacki przysmak przygotowywano oryginalnie na bazie kapusty i ziemniaków, ze skromnym dodatkiem mięsa. Dziś dopuszcza się więcej odchyleń od tradycyjnego przepisu, jednak my pokażemy, jak...
-
Jak zrobić frytki? Będą boskochrupiące, pyszne i to bez grama tłuszczu. Ważny jest biały dodatek
Uwielbiasz frytki, ale boisz się, że ulubione spodnie nagle staną się za ciasne? Mamy na to sposób. Przepis na frytki bez tłuszczu jest banalny, a ziemniaczane paluszki smakują jak marzenie - są chrupiące na zewnątrz i niemal maślane w środku. Co...
-
Placki ziemniaczane niczym sztabki złota. Siostra zdradziła mi patent, żeby były chrupiące. Chodzi o cebulkę
Placki ziemniaczane to chyba najlepszy comfort food świata. Możemy jeść je na milion różnych sposobów i zawsze smakują idealnie, pod warunkiem że są chrupiące i złociste. Jak je zrobić? Moja siostra ma na to idealny patent. Chodzi o cebulkę. Muszę...
-
Pokrój w plastry, podsmaż i zasyp serem. Prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Robotę robi ten składnik
Czasem proste rozwiązania, to te najlepsze. Banalna w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a robi ogromne wrażenie na gościach. Jej swojski, a zarazem nietuzinkowy smak rozpieści podniebieni...
-
Ten patent na obieranie ziemniaków miażdży wszystkie inne. Ale jeden szczegół nie daje spokoju
W internecie można znaleźć wszystko. To nie zawsze dobrze, ale na szczęście często są tam porady i patenty, które ułatwiają życie. Spędzasz mnóstwo czasu na obieraniu ziemniaków, nie lubisz tego robić i najchętniej byś rzucił/a nożykiem o ścianę?...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Z pewnością zadajecie sobie to pytanie, bo w każdym domu zalegające ziemniaki są problemem. Na szczęście da się z nich wyczarować prawdziwe cuda. Mój dziadek zawsze stawiał na "kluski z dziurką". Wszystkie wnucz...
-
Kluski śląskie - przepis na prosty i tani obiad tradycyjnej kuchni polskiej. Lepszego nie znajdziesz
Kluski śląskie to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są niezwykle delikatne i miękkie - niemal rozpływają się w ustach. Podane z ulubionymi dodatkami stanowią smaczne i niedrogie dani...
-
Marzą ci się ziemniaki jak z ogniska po wykopkach? Zrobisz takie w domu i to bez rozpalania ognia
Pamiętasz ten niesamowity smak ziemniaków pieczonych w ognisku wieczorami, kiedy zaczynała się jesień? Dla wielu z nas to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa i na samą myśl aż cieknie ślinka. Masz ochotę na ziemniaki z ogniska, ale...
-
Kocham ziemniaki, ale w tej wersji jadłam je po raz pierwszy. Już nigdy nie zrobię ich inaczej
Z ziemniaków można zrobić wiele smacznych i pożywnych dań. Świetnie komponują się z mięsem, sałatkami i sosami. Pomimo że znam wiele ich odsłon, te są dla mnie nowością. To pychota jakich mało. Będę ją często powtarzać.
-
Danie biedoty spod radomskich wsi. Jak zrobić pyszną pazibrodę? Ziemniaki i kapusta to nie wszystko
Każdy region ma swoje kultowe dania, które składały się z najprostszych składników, na które mogła pozwolić sobie uboższa część społeczeństwa. Nie inaczej jest w przypadku Kielecczyzny i okolic Radomia - tam jesienią pod każdą strzechą pachniało...
-
Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione
Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne?...