zupa
-
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaj...
-
Jak uratować przesoloną zupę? Nie trzeba wylewać. Pomoże ci jeden owoc. 10 minut i po krzyku
Sól dodaje potrawom charakterystycznego smaku oraz wzmacnia aromat innych składników. Niestety łatwo przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy przygotowujemy zupę w dużym garnku. Co zrobić, gdy się przesoli? Spokojnie, jest na to pewne rozwiązanie.
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was...
-
Zupa cebulowa jak z wersalu. Pachnie pięknie, smakuje cudownie, a to przez wywar
Dziś bierzemy na tapet coś pysznego, łatwego i godnego restauracji z gwiazdką Michelin. Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjal...
-
Flaki dla koneserów. Będą pyszne i kleiste, ale zadbaj o wywar
Są takie potrawy w kuchni polskiej, które albo się kocha, albo wręcz przeciwnie. Jedną z nich są flaczki. Myślę jednak, że osoby, które nie lubią flaczków, nie jadły ich naprawdę dobrze przyrządzonych. Jak zatem zrobić idealne flaczki? Mam na to...
-
Gryczanka z grzybami bije na głowę zwykły krupnik. Zadbaj o wywar i postaw na tanie mięso
Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek...
-
Kiedyś jadano ją codziennie. Smakuje jak krupnik i grochówka. Jedna porcja zapełnia brzuch
Zupy goszczą w niemal każdej polskiej kuchni. Zazwyczaj przygotowujemy rosół lub pomidorową, jednak warto wrócić do dawnych lat i spróbować czegoś zupełnie nowego. Przykładem jest zupa rumfordzka, która miała zadanie napełnić brzuch niewielkim...
-
Zupę fasolową zrób inaczej niż zawsze. Grecka wersja sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zu...
-
Zapomnij o koncentracie. Najlepszą pomidorówkę zrobisz bez niego, ale pamiętaj o czosnku i serze
Zupa pomidorowa to jeden z niewielu przepisów, który lubią dosłownie wszyscy. I możemy się kłócić, która jest lepsza - z makaronem, czy z ryżem - ale dzisiejszy przepis zasmakuje członkom obu obozów. Ta zupa pomidorowa to perfekcja w każdym calu....
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Jak powinno się smażyć pieczarki? Sekret szefów kuchni. Wyjdą idealnie
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
-
Weź ryż, szynkę, korniszony i dwa sosy. Pyszna sałatka na Wielkanoc
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
- Niskokaloryczna, wspomaga odporność i kości. Widzisz w sklepie? Kupuj
- Koniec z płakaniem nad cebulą. Poznaj triki z chlebem i świeczką
- Porzuć wieprzowinę, Najlepsze i soczyste mielone zrobisz z innego mięsa
- Do zlewu? Pod żadnym pozorem. Zużyty olej oddasz do... Olejomatu
- Zupa serowa z mięsem mielonym. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...
-
Zarzutkę kocham od dziecka. Robię ją prawie jak babcia, ale dodaję dwie przyprawy
Są takie przepisy, które silnie kojarzą się z kuchnią naszych babć i mam. Dla mnie jednym z nich jest pyszna, treściwa i lekko kwaśna zarzutka. To zupa gotowana na wędzonce, pod koniec "zarzucona" kiszoną kapustą, którą babcia podsmażała razem z...
-
Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy
Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, peł...
-
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem...
-
Zupa rybna z pieczoną niespodzianką. W restauracjach tak pysznej nie serwują
Zupa rybna nie gości na naszych stołach tak często jak choćby pomidorowa czy krupnik, ale głęboko wierzę, że z tym przepisem ta sytuacja się zmieni. Nasza dzisiejsza zupa rybna będzie intensywna, pożywna i treściwa, będzie tam mnóstwo warzyw,...
-
Zupa grzybowa dobra i na wiosnę. Będzie pyszna, ale z suszonymi grzybami zrób jeden myk
Zupa grzybowa jest dobra zawsze, wszędzie i o każdej porze roku. Chociaż wiosną próżno szukać po lasach borowików i podgrzybków, suszone grzyby sprawdzają się w zupie nawet lepiej, bo dodają więcej aromatu. Jak zrobić zupę grzybową z suszonych...
-
Szybki obiad bez mięsa i ceregieli? Ta kremowa zupa sama pcha się na łyżkę, ale pamiętaj o jednym
Dziś mamy prawdziwą gratkę dla wszystkich zabieganych, zapracowanych albo nieco leniwych miłośników domowych obiadków. Nie będzie mięsa, nie będzie problemów, za to będzie mnóstwo smaku i mało czasu potrzebnego na przygotowanie. Ta zielona zupa...
-
Na smutki i radości, na chłody i upały. Ta zielona zupa rządzi, ale ważne są dwa sery
Rosół, pomidorowa i jarzynowa ci się przejadły? Rozumiem, no bo ile można... Na szczęście przepisów na zupy jest bez liku, a jedna z nich sprawdza się idealnie na każdy dzień. Czy to upał, czy to chłody, obiad z teściami lub impreza ze znajomymi,...
-
Gęsta zupa, która zapełni brzuch na wiele godzin. W mistrzostwach zup zdobyłaby złoty medal
Polacy kochają grzyby i wszelkie potrawy z nich zrobione. Nie zawsze jednak mamy dostęp do pysznych leśnych okazów i wtedy właśnie wkraczają pieczarki. Całe na biało. Choć mogą wydawać się pospolite, to z nich powstaje doskonała gęsta zupa, która...
-
Królowa wśród zup. Jest jak gulasz i fasolka po bretońsku w jednym. W Hiszpanii jedzą na potęgę
Jeśli znudziły ci się już klasyczne zupy, fabada asturiana to coś dla ciebie. Jest gęsta, bardzo sycąca i przypomina gulasz. W dodatku to prawdziwa eksplozja smaków. Pierwsze skrzypce gra fasola oraz tradycyjna hiszpańska kiełbasa.
-
Zupa ziemniaczana bez nudy, za to z serem. Tak pysznej nie zrobi nawet Gessler
Zupa ziemniaczana może brzmieć jak danie, które robimy po to, żeby tylko coś było lub jako wspomnienie starej kuchni dawnej biedoty. Nasz dzisiejszy przepis taki nie jest. Nasza zupa ziemniaczana jest gęsta, treściwa i pełna smaku. Czemu zawdzięcz...
-
Włosi robią najlepszą jarzynówkę. Sycąca i tak bogata, że brakuje tylko dziada z babą
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie z niebywałych połączeń smakowych i zaskakującej prostoty, która w żadnej potrawie nie zawodzi. Tak właśnie jest z jedną z najsłynniejszych włoskich zup, którą można określić jako włoską jarzynówkę. Jak...
-
Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie
Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien...
-
Przetestowałam dwa przepisy na zupę pomidorową. Jeden zostanie ze mną na zawsze
Zupa pomidorowa to jedna z tych potraw, których chyba nie da się nie lubić. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i ja postanowiłam przetestować dwa różne przepisy. Nie poszłam na łatwiznę i nie rozpuściłam w wodzie kostki rosołowej oraz nie...
-
Spróbuj, a zapomnisz o barszczu i żurku. Kwaśne jaja podbiją każdy stół obłędnym smakiem i prostotą
Zupa kwaśne jaja to mało znane, ale wyjątkowo smaczne danie, które może przypaść do gustu miłośnikom kwaskowatych smaków. Jeśli lubisz żurek, barszcz biały czy ogórkową, to koniecznie spróbuj tego przepisu. Przygotowanie jest tak proste, że każdy...
-
Zwykła grzybowa przy niej to miernota. Boczniakowa z tym serem zasługuje na oklaski
Jeśli lubisz zupę grzybową, zupę boczniakową pokochasz miłością najszczerszą. Jest pyszna, szybka i pełna aromatu a dodatek włoskiego sera sprawi, że zupa boczniakowa będzie smakowała jak z dobrej restauracji. Zrób ją na weekend zamiast rosołu i...
-
Każdy Ślązak ci to powie. Oberiba jest sto razy lepsza od jarzynowej. Ma charakter i świeży smak
To tradycyjna zupa, która w jednym regionie Polski ma szczególne miejsce na kartach ksiąg kucharskich. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - wprost idealna na obiad w chłodne, zimowe dni. Co to jest oberiba i jak się ją przygotowuje? Jeśli jeszcze...
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
Zupa grzybowa to jedna z tych zup, których nigdy nie mamy dość i chociaż nasza polska zupa grzybowa jest naprawdę pyszna, warto wyruszyć w kulinarną podróż do naszych sąsiadów i poznać smak grzybowej po czesku. Kulajda, bo tak nazywa się ta potraw...
-
Zadziwia kolorem, ale smakuje obłędnie. Ta zupa to mój hit. Robię przynajmniej raz w tygodniu
Zupa krem z czerwonej kapusty nie jest najpopularniejszą pozycją na polskich stołach, jednak wystarczy spróbować raz, by przepaść i już zawsze po nią sięgać. Najlepiej smakuje w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Kolejnym atutem jest fakt, że...
-
Idealna na ferie i duży mróz. Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i farelka
Mamy dziś dla ciebie przepis na zupę do zadań specjalnych i to wcale nie jest przesada. Rozgrzewa, smakuje i idealnie zastąpi rosół podczas rodzinnych spotkań. Jest aromatyczna i bardzo łatwa w wykonaniu. Nie, nie będzie dziś o pomidorówce. Zupa...
-
Ta zupa jest mało znana w Polsce, a doskonale rozgrzewa. Tak robi ją Makłowicz. "Wspaniała"
Gdy za oknem mróz taki, że łzawią oczy, a łzy od razu zamarzają na policzkach, każdy marzy o porcji gorącej, aromatycznej zupy. Pora odstawić jednak na boczny tor rosoły, pomidorówki i ogórkowe. Robert Makłowicz proponuje pikantną, chińską zupę z...
-
Tę zupę robię jak starsze panie. Nigdy nie zapominam o tym mięsie. Pachnie lepiej niż w Sephorze
Polacy to zupomaniacy, nawet się rymuje. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszelkie polewki, a jedną z naszych ukochanych jest oczywiście fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była najlepsza pod słońcem? Ja stosuję stary przepis, a...
-
Lubisz zupę pomidorową? Ta we włoskim stylu jest lepsza. Wybierz konkretny ser
Kto z nas nie kocha zupy pomidorowej? Oczywiście przepisów na to danie jest bez liku, nawet Włosi mają swoją własną pomidorówkę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną zupę pomidorową po włosku. Będzie sto razy lepsza niż klasyczna...
-
Nie wyrzucaj żółtek po bezie. Zrób z nich obiad. Rodzina pokocha te dania bardziej niż sam deser
Co zrobić z żółtek po bezie? W kuchni nic nie powinno się marnować, zwłaszcza gdy zostaje nam tak wartościowy składnik. Jeśli nie masz pomysłu, jak go kreatywnie wykorzystać, mam dla ciebie idealne propozycje. Pyszne i proste przepisy, dzięki któr...
-
Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach
Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.
-
Zupa pizza jest tak ciekawa w smaku, że każdy powinien ją spróbować przynajmniej raz. Dzieci ją kochają
Zupa pizza to ciekawe danie, które każdy powinien wypróbować chociaż raz. Choć pewnie na jednym razie się nie skończy. Inspirowana popularnym daniem, za którym przepadają i dorośli i dzieci. Dowiedz się, jak przygotować smakowitą zupę pizza i...
-
Kiedyś jadła biedota, dziś króluje w restauracjach. Cebulowa na tym wywarze będzie najlepsza
Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjale. Przepis przez dziesięciolecia ewoluował i teraz zupa cebulowa króluje w najlepszych...
-
Zupa kalafiorowa, której nie da się nie lubić. Sposób na nią podpatrzyłam u znajomej kucharki
Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, które są po prostu git, jak to mówi mój mąż. Jest szybka, bardzo łatwa i naprawdę smaczna. Ale to, że jest smaczna, niektórym smakoszom nie wystarczy, warto więc dodać do niej coś, żeby była przepyszna. ...
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.