zupa
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu...
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a...
-
Klasyczny żurek do tej zupy się nie umywa. Wachowicz poleca kujawski przysmak
Zastanawiasz się jak zrobić żurek wielkanocny? W te święta warto postawić na inną zupę. Ewa Wachowicz poleca kiszok. Prosta w przygotowaniu, nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się w ozdobnej misie na świątecznym stole.
-
Podaj tę zupę zamiast białego barszczu i żurku, a bliscy się w niej zakochają. Jest pełna smaku
Wielkanoc to czas pysznych dań, pod którymi uginają się stoły. Zazwyczaj jako pierwsza serwowana jest zupa. W zależności od domu może to być biały barszcz lub żurek. Jednak w tym roku zamiast tych potraw, zaproponuj coś nowego. To danie jest bardz...
-
Wiosenna zupa - przepis na warzywny obiad w 30 minut. Jest lekki, sycący i niezwykle zdrowy
Przepis na wiosenną zupę szczawiową przyda się każdemu, komu marzy się prosty, szybki i zdrowy obiad. Z dodatkiem ryżu i ugotowanego jajka smakuje tak wyśmienicie, że nie oprzesz się dokładce. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
-
Barszcz wielkanocny na tradycyjnym zakwasie z przepiórczym jajem według przepisu Ewy Wachowicz
Barszcz wielkanocny to tradycyjne pierwsze danie, którym witamy naszych gości. W smaku powinien być delikatny, ale z ostrą nutą. Kiedy należy przygotować zakwas i co sprawi, że wielkanocny barszcz wejdzie na wyższy poziom? Sprawdź z nami sekret...
-
Postna zupa idealna na piątkowy obiad. Zjesz raz i będziesz robić kilka razy w tygodniu
W piątki wiele osób decyduje się zrezygnować z mięsa. Jest to więc dzień, w którym potrawy postne są na wagę złota. By zjeść coś pełnego aromatu, smaku i do tego sycącego, zachęcamy do zrobienia tego przepisu. Robienie tej zupy zacznij już w...
-
Gdy tak podasz białą kiełbasę, rodzina nie poprosi o nic innego. Takiego sposobu nie znasz
Wielkanoc to nie tylko jajka, a także inne smaczne propozycje jak kiełbasa, biały barszcz lub żurek. Te produkty z pewnością pojawią się na stole, ale my polecamy ich niekonwencjonalne połączenia. Sprawdź ten przepis i zobacz, jak można przygotowa...
-
Ta zupa smakuje jak z restauracji. Nie jest trudna, ale nie zapomnij o piekarniku
Zupa paprykowa to przepis, który może wydawać się banalny. I tak, i nie. Przepis jest rzeczywiście banalny, ale smak zupełnie nie. Taka zupa smakuje jak z najlepszej restauracji, ale ważny jest piekarnik. Bez upieczenia głównego składnika zupa moż...
-
Ta zupa łączy polskie i niemieckie smaki. Jest tak sycąca, że drugie danie jest całkowicie zbędne
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski, nie do końca zostały odkryte Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze...
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt jest jak chmurka i nie opada. Wykorzystuje trik babci
- Aż 64% kobiet uważa, że włosy to jedna z najważniejszych rzeczy w ich zewnętrznym wizerunku [RAPORT]MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Jaki ryż jest najzdrowszy? Jednego rodzaju stanowczo unikaj
- Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak delikatna. To dzięki temu napojowi
-
Wcześniej nie słyszałam o tej zupie, a wydaje się pyszna. Jest prosta i tania w przygotowaniu
Zupa pomidorowa to największy klasyk kuchni polskiej, zaraz za rosołem. Robi się ją zazwyczaj w poniedziałki, gdy po niedzielnym obiedzie pozostanie nam bulion. Ten przepis to nieco urozmaicona wersja. Dodaje się do niej mięso i porcję pieczarek.
-
Zrobisz ją szybciej od rosołu. Za głównym składnikiem wiele osób nie przepada, ale tu zyskuje na smaku
Nietrudno się domyśleć, że niektóre potrawy nie wszystkim przypadną do gustu. Jestem i tak warto ich spróbować, by przekonać się o ich smaku. Ja nie przepadałam za głównym składnikiem tej zupy, lecz w takiej formie mogę jeść nawet trzy dokładki.
-
Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy...
-
Gdy robię ją na obiad, każdy prosi o dokładkę. To szybka i tania zupa, a ważny jest ser
Zupa pieczarkowa może jest pozycją, którą wybralibyśmy w menu w restauracji, ale z tego przepisu smakuje, jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a jej smak podkręci dodatek, którym smarujemy kanapki.
-
Sąsiadka poczęstowała mnie zupą, która jest obłędnie kremowa. Teraz robię ją częściej niż rosół
Proste, sycące i przede wszystkim smaczne zupy bardzo często lądują na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ takimi smakołykami każdy chce obdarzać swoją rodzinę. W tym wypadku nie ma wątpliwości, że będzie ona serwowana częściej od...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Zupa, którą robiła mi babcia. W mojej rodzinie jest od pokoleń i zawsze się nią zachwycam
Każdy w swoim domu ma przepisy, które znane są tylko rodzinie. U mnie również taki istnieje i jest naprawdę pyszny. Babcia zawsze robiła ją na każdą okazję i cała rodzina była wniebowzięta. Zrobienie jej jest naprawdę proste.
-
Znajomy kucharz stwierdził, ze to najlepszy obiad. Rozgrzeje, a do tego ma smak, który urzeka
Gdy za oknem jeszcze daleko do wiosny, warto rozgrzać się w domu ciepłym posiłkiem. By tak się stało, idealny będzie ten przepis, który łączy w sobie to, co najlepsze. Znajdziesz w nim najlepsze mięso, warzywa i charakterystyczne smaki, które...
-
Wygląda jak żurek, ale nim nie jest. Ta aromatyczna zupa na Wielkanoc nie ma sobie równych
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek marca to doskonały czas na zaplanowanie świątecznej uczty. W tym roku warto zaskoczyć domowników i gości wyjątkowym daniem. Przypomina nieco tradycyjny żurek, ale smakiem bije go na głowę.
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Zupa, dzięki której poczujesz już lato. Gdy ją zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Niektóre dania zarezerwowane są na niektóre pory roku. Tak, chociażby sobie czasem ustalamy. Jednak czasem warto wybić się z tej reguły, by poczuć ich smak wtedy, gdy mamy na to ochotę. Tak jest z tą potrawą. Jej smak i aromat przypomina letnie...
-
Zupa rybna z przepisu babci. Trochę jak z nadmorskiej restauracji, ale bez paragonu grozy
Zupa rybna to danie, które moja babcia przygotowuje specjalnie dla mnie. Nigdy nie potrafię się jej oprzeć i proszę o dokładkę. Najlepsze jest to, że smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji, ale przygotowanie jej nie wiąże się z paragonem...
-
Po prostu wlej to do grzybów i zrób najlepszą zupę. Nawet przepis babci nie ma z nim szans
Zupa grzybowa może kojarzyć nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że można ją również przyrządzić w taki normalny dzień. Jeśli zastosujesz się do podanego przepisu, okaże się, że jest ona smaczniejsza niż od babci. To zasługa...
-
Szybki obiad z kilku składników. Każdy się zajada dzięki trikowi z masłem
Szybki obiad z kilku tanich składników? Proszę bardzo. Zupa krem z brokułów robi w dwie chwile, a smakuje tak, że każdy poprosi o dokładkę. Ważne jest masło - to one jest najlepszym nośnikiem smaku.
-
Zupa kalafiorowa - przepis cioci z Radomia. Dodaje jeden składnik, który może zadziwić
Zupa kalafiorowa to jeden z najprostszych przepisów na obiad (pod warunkiem że masz pod ręką trochę bulionu). Moja ciocia z Radomia robi najlepszą zupę kalafiorową. Jak się dowiedziałam, co dodaje, byłam w szoku. Jest kremowa i delikatna. Zupa, ni...
-
Ta zupa zastąpi dwudaniowy obiad. Syci na długo. Mnie nigdy się nie znudzi
Zupy to wspaniały kulinarny wynalazek. Rozgrzewają, pomagają przy przeziębieniu, są sycące i pożywne. Żeby jednak nie robić ciągle tych samych, które non stop powtarzają się w wielu domach, jak np. ogórkowa lub pomidorowa, warto zapisać przepis,...
-
Zapomnisz o leczo i forszmaku, gdy tylko spróbujesz tego dania. Sam będziesz prosić o drugą porcję
Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ...
-
W Wielki Piątek robię najlepszą zupę. Śledzie z tymi dodatkami są pyszne i kremowe
Zupa śledziowa. Jak w ogóle to brzmi? A ma brzmieć, czy smakować? Smakuje obłędnie i kto zna, ten wie. To najlepszy obiad w post, a w niektórych regionach Polski je się ją tradycyjnie w Wielki Piątek. Jak ją zrobić? Nic prostszego.
-
W Wielkanoc nie gotuję żurku. Robię zupę tysiąc razy lepszą, ale robię ją dwa dni
Żurek na Wielkanoc to w wielu domach niemal świętość. Nie w moim domu i kilku innych domach spod mazowieckiej wsi. U nas je się zupę chrzanową i chociaż robię przepyszny żurek, nie ma do niego startu ta zupa. Co jest w niej dobrego? Odpowiedź brzm...
-
Nie zabielaj tej zupy śmietaną, ten składnik jest dużo ciekawszy. Nada jej nowego smaku
Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup, którą przygotowujemy. Swoją prostotą urzeka każdego, a jej smak jest charakterystyczny i trudny do podrobienia. Jednak zawsze można podkręcić jej aromat. Zrobisz to za sprawą nowego sposoby...
-
Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem
Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie...
-
Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często....
-
Zupa pieczarkowa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. Zrobisz ją szybko
Przepis na zupę pieczarkową chyba nikomu nie jest obcy. To jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i zawsze świetnie smakuje. Może jednak smakować jeszcze lepiej, a to za sprawą kremowego dodatku. Ten smak naprawdę zachwyca.
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Komplet w tym QUIZIE należy do głodomorów!
Lubicie zupy, czy preferujecie inne posiłki?
-
Pomidorówka mojej teściowej zawsze była mdła. Poradziłam jej co zrobić i w końcu da się ją zjeść
Pomidorówka to zupa, która gości w większości polskich domów i w każdym z nich smakuje inaczej. Wiele osób ma jednak problem z tym, że ich zupa jest mdła i bardziej można przyrównać ją do wody niż zupy. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy...
-
Połowa Polaków zapomniała o tej zupie, a jest tania i pyszna. Gessler takiej nie potrafi
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Rzadko wykonywana, a jest super kremowa i smaczna jak nic innego. To twój dzisiejszy obiad
Niektóre zupy są nam znane, ale bardzo rzadko się je wykonuje. W tym przypadku tak właśnie jest. Zamiast niej zazwyczaj wybieramy całkiem inne dania, które są nam bardziej znane. Jednak warto zrobić ją przy najbliższej okazji, bo jej smak jest...
-
Jak zrobić żurek doskonały? Spróbowałam tych rad i wyszedł obłędny w smaku
Przed nami Wielkanoc, a jak święta to i swojski, wyborny żurek z białą kiełbasą. Tradycyjną zupę która bazuje na zakwasie i hojnej porcji wędzonki warto jednak wzbogacić o solidną porcję dodatków. W składzie nie może zabraknąć kolorowych warzyw,...
-
Jak zrobić krupnik? Babcia męża robi najlepszy - wybiera dwa rodzaje mięsa
Jak zrobić krupnik? Przepis na krupnik jest banalny, ale zawsze warto postarać się, by zupa była naprawdę pyszna i aromatyczna. Babcia mojego męża robi najlepszy krupnik i zawsze do nas dzwoni, kiedy robi go na obiad. Jaki jest sekret? Dwa rodzaje...
-
Ulubiona zupa przedszkolaków w wersji restauracyjnej. Jedna przyprawa zrobi wielkie wow
Zupa marchewkowa kojarzy się głównie z rozszerzaniem diety u dzieci lub przedszkolną paciajką. Dziś jednak ten przepis zupełnie zmieni twoje myślenie. Zupa marchewkowa może być pyszna i smakować jak w restauracji, a wszystko dzięki azjatyckiej...