zupa
-
Gdy jej spróbujesz, już nie wrócisz do pomidorowej i kapuśniaku. Jest najlepsza tylko z tym mięsem
Mało która zupa może być określana mianem lepszej od rosołu, czy pomidorowej. Jednak podając ta, słyszałam właśnie takie komentarze. Połączenie warzyw, przypraw i tego mięsa, niektórych zachwyca na tyle, że robią ją dwa razy w tygodniu. Ja się im...
-
Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której pisze...
-
Była znienawidzoną zupą, dziś wiele osób do niej wraca. Niewiarygodne, co jest głównym składnikiem
Niektóre dania, pomimo że kiedyś były bardzo znane i lubiane dziś nie cieszą się sławą. Mało kto decyduje się na zrobienie ich na obiad, lecz my nie damy im umrzeć. Ta potrawa może w niektórych przywołać wspomnienia z dzieciństwa, bo właśnie tak...
-
Tej zupie musisz "dać popalić". Rozgrzewa lepiej niż rosół, a jest łatwa do zrobienia
Zupa curry to coś, co każdy powinien wprowadzić do meny, jeśli lubi dobrze zjeść i porządnie się rozgrzać po dniu ciężkiej pracy. Przepis jest banalny, ale musisz zapamiętać jedną rzecz - jeśli nie dasz jej "popalić", to nie będzie dość smaczna.
-
Najbardziej wiejska zupa - tak jadało się zimą w okolicach Radomia. Nie można pozwolić, by ten przepis przepadł
Zalewajkę każdy pewnie zna i lubi. Ale zalewajka, którą jadało się dawno, dawno temu na wsiach pod Radomiem, jest nieco inna. Moja babcia nauczyła się tego przepisu od swojej teściowej, a owa teściowa - od swojej. Przepis jest prosty, tani i...
-
Weźmiesz łyk tej zupy, a wyrzucisz termofor i zakręcisz grzejniki. Rozgrzewa jak kaflowy piec, a składniki są tanie
Jaka zupa rozgrzewa najlepiej? Pewnie wszyscy pomyślą, że rosół. A tu nie, inna zupa sprawdza się znacznie, znacznie lepiej. Chodzi o kultową czosnkówkę, którą inaczej robią na Podhalu, inaczej w Czechach, ale zawsze jest pyszna. Dziś zdradzimy...
-
Zupa ogórkowa wyjdzie dużo lepsza z naszą poradą. Chodzi o mięso, ale kurczaka zostaw w lodówce
Któż z nas, moi drodzy nie kocha zupy ogórkowej? Jeśli znajdzie się taka osoba, to najpewniej dlatego, że nie jadła naprawdę dobrze zrobionej ogórkowej. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią podpowiemy, jak zrobić przenajpyszniejszą zupę ogórkową....
-
Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem. Nasycisz nią nawet niejadków w swoim domu
Zupa rumfordzka ma historię bogatszą niż niejeden zabytek. Swojego czasu używana była do walki z niedożywieniem. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie było tanie, a składniki sycące. Co więcej, zupa ta jest wyjątkowo smaczna i sprawdzi się także ...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Dwa składniki pomogą niczym Bracia Koala
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świetna propozycja na codzienny obiad, ale także obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Niestety, czasami suszone grzyby wychodzą gorzkie i tym psują smak potrawy. My jednak znamy bardzo pomocny trik, dzięki...
-
Niektórzy jej nienawidzą, a tej zupie dodaje smaku. To konkurencja dla fasolki po bretońsku
Kuchnia pochodząca z różnych zakątków świata nie raz już nas zaskoczyła. Tym razem również można doznać szoku. To za sprawą zupy, która jest mocną konkurencją fasolki po bretońsku. Jej smaku bez dwóch zdań broni ten składnik. To połączenie jest...
-
Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
-
Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Gdy jej spróbujesz, nie wrócisz do pomidorowej. Jest najlepsza z tym mięsem
- Pieczone jabłka w cieście Ewy Wachowicz. Prosty, szybki i przepyszny deser
- Kurczak zamknięty w cieście to uczta na talerzu. Dodatki są kluczowe
- Śniadanie jak z PRL-u. Wykorzystaj czerstwy chleb i przygotuj to cudeńko
- Soczysta gęś pieczona z chrupiącą skórką na święta. Co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda?
-
Zapisz ten przepis, bo z pewnością przyda się na kolejną niedzielę. Wystarczy wsadzić do piekarnika, a później ugotować
Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych...
-
Postna zupa grzybowa cioci Krysi. Bez tego głębokiego smaku nie wyobrażam sobie Wigilii
Zupa grzybowa to jedna z dwóch zup, które lądują na wigilijnym stole w moim domu. Ciocia Krysia robi ją po mistrzowsku, a ja czekam na ten smak cały rok. Jest intensywna, aromatyczna i lekko kwaśna, dzięki zaskakującemu dodatkowi.
-
Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera
Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt....
-
Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend
W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która...
-
Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki
W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
-
Zakwas na barszcz czerwony z przepisu Ani Starmach. Dzięki jednemu składnikowi wychodzi jeszcze lepszy
Czerwony barszcz to potrawa, bez której święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same. Najlepiej smakuje ten na domowym zakwasie buraczanym. Jak przygotowuje go Ania Starmach? Bardzo prosto. Dodaje do niego jeden nietypowy składnik, który...
-
Myślisz, że rozpoznasz zupę na talerzu? Przekonaj się!
Rozpoznasz zupę na talerzu?
-
Oto przepis na aromatyczną zupę grzybową na święta, dzięki któremu zaimponujesz bliskim
Zupa grzybowa z suszonych borowików to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gęsta konsystencja i aksamitny smak czyni z niej uniwersalną propozycję. Szukasz alternatyw dla barszczu, a może potrzebujesz inspiracji na kolejne danie? Sprawdź przepis na...
-
Aromatyczna zupa grzybowa na Boże Narodzenie. Magda Gessler ma na nią sprytny sposób
Zupa grzybowa to jedno z najbardziej uwielbianych dań serwowanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Przygotowana odpowiednio zachwyca intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Magda Gessler podzieliła się kiedyś swoim przepisem na tę właśnie...
-
Pod każdym względem przebija świąteczną zupę grzybową. To za sprawą pierzynki, która dodaje smaku
Zupa grzybowa kojarzyć się może z Wigilią. To właśnie ona często serwowana jest w różnych domach zamiast czerwonego barszczu. By w tym roku zaskoczyć nią całą rodzinę, proponujemy przygotować ten przepis. Krucha pierzynka robi niesamowite wrażenie.
-
Zupa z ukochanym warzywem wszystkich Polaków. Jak zrobić ziemniaczankę? Zadbaj o wkładkę
Zupa ziemniaczana na samym początku może wydawać się "uboga". Nic z tych rzeczy. Dobra ziemniaczanka jest aromatyczna, gęsta, treściwa i smakuje jak z dobrej restauracji. Jak zatem ją zrobić, żeby nie tylko się najeść, lecz także pocieszyć? Pamięt...
-
Tak gęsta, że łyżka nie opada. Holenderska grochówka przebija polską wersję. Dodają do niej ten składnik
Smak grochówki nie jest nam obcy. To zupa, która w naszej kuchni jest od lat. Jednak w wielu krajach można znaleźć jej odpowiednik. W Holandii również taki istnieje, a według niektórych jest smaczniejszy od naszej tradycyjnej wersji. Charakteryzuj...
-
Tę zupę zjadłam kiedyś na Podhalu. Była aromatyczna, a ja natychmiast się rozgrzałam
Jaką zupą najszybciej się rozgrzejemy? Oczywiście na myśl przychodzi nam rosół, ale jest jeszcze lepsza zupa. Kiedy byłam w odwiedzinach u rodziny na Podhalu, uraczyli mnie zupą, o której teraz śnię. Zupa czosnkowa natychmiast stawia na nogi i...
-
Makaron ze sklepu odejdzie w zapomnienie. Połącz trzy najprostsze składniki, by zyskać pyszne kluski
Makaron to podstawa zup czy sosów. Musi mieć jednak odpowiedni smak, aby godnie łączył się z pozostałą częścią potrawy. Kluseczki można zrobić samodzielnie w domu i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć trzy składniki i cieszyć się pysznym...
-
Robię tę zupę co kilka dni. W moim domu okrzyknięto ją lepszą od pomidorowej
Jesień to czas w roku, w którym możemy zacząć eksperymentować w kuchni. Krótsze dni, a dłuższe wieczory bardzo temu sprzyjają. Dodatkowo zimniejsza aura tylko zachęca do robienia ciepłych posiłków, które mogą nas szybko rozgrzać. Oprócz klasycznyc...
-
Zupa grzybowa z ojczyzny Krecika. Dwa rodzaje grzybów są ważne, ale nie zapomnij o tych jajkach
Kulajda to kultowa zupa z Czech, która jednak jest tak pyszna, że powinna być sławna na całą Europę, albo jeszcze dalej. Jak zrobić kultową czeską zupę grzybową? Grzyby to jedno, ale ważne są takie dwie inne rzeczy. Chodzi o ocet oraz jajko. Tylko...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Zupą frankfurcką najesz się do syta. Jest gęsta, rozgrzewająca, a w środku skrywa same smakołyki
Szukając dań, które w okresie jesienno-zimowym mogą nas rozgrzać, można natknąć się na różne specjały. Ja również znalazłam kilka smakowitych potraw, którymi teraz dzielę się z rodziną. Ta zupa jest jedną z nich, a każdy w moim domu za nią przepad...
-
Idealny krupnik to przede wszystkim baza. Okrasa zdradza przepis i radzi, które mięso jest najlepsze
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Karol Okrasa ma mistrzowski patent, który gwarantuje obłędny smak. Jak się okazuje, wszystko zależy od bazy i mięsa, które wykorzystamy. Kucharz zdradza tajniki dzięki którym...
-
Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą
Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie...
-
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
-
Ta zupa wystrzeli cię z kapci. Jest pyszna, ale uważaj na jeden składnik - inaczej zamienisz się w smoka
Przepis na tę zupę musisz koniecznie zapisać, bo z całą pewnością będziesz sięgać po niego bardzo często. Zupa z pieczonej papryki jest prosta w wykonaniu, bardzo esencjonalna i aromatyczna, ale uważaj na chili - inaczej możesz wręcz ziać ogniem.
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Zupa pierogowa robi poważną konkurencję dla świątecznego barszczu. Odpowiednio przygotuj grzyby
Zupa pierogowa - bo tak ją nazwałam, to dla mnie coś w rodzaju rozłożenia klasycznych pierogów na czynniki pierwsze. Danie jest pyszne, pożywne i treściwe i możesz je zrobić zarówno na wywarze mięsnym, jak i również warzywnym. Najważniejsze jednak...
-
Grochówka taka, że łycha stoi, a głód się kładzie. Wybierz odpowiednie mięso - wędzonka to nie wszystko
Grochówka to klasyka. Nie każdy ją uwielbia, ale mam szczerą nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Jak zrobić kultową zupę z wojska? Oczywiście ważny jest groch, ale nie tylko. Wybierz odpowiednie mięso, a smak cię zachwyci. Wędzonka to tylk...
-
Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Zupy to w okresie jesiennym najlepsze propozycje obiadowe. Odpowiednio przygotowane są nie tylko rozgrzewające, a także potrafią zapełnić brzuch na długi czas. Te dwie zasady spełnia to oto danie, które dla niektórych może być nowością. Dzięki...
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
By je zjeść, odczekaj całą dobę. Te flaczki nie mają sobie równych. Nawet babcine nie są tak smaczne
Flaki albo się kocha, albo nienawidzi i nie ma nic pomiędzy. Ich przygotowanie może być dla niektórych problematyczne, a to za sprawą obgotowania. Jednak z tym przepisem nie odczuje się żadnych problemów. Ich przyrządzenie skrywa jeden haczyk,...
-
Najlepsze flaki - przepis prosty, jak konstrukcja cepa. Wywar zawsze gotuję na trzech mięsach
Flaki to jedno z tych dań, które nieustannie wzbudzają żywe dyskusje między fanami i sceptykami. Jednak fanów pysznych i aromatycznych flaczków nie brakuje, a moja rodzina za nimi przepada. Zawsze stawiam na trzy rodzaje mięsa - wywar jest treściw...