zupa
-
Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe
Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań,...
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajk...
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze...
-
Zupa szczawiowa - przepis babci, który nie może równać się z innymi. Idealnie kwaśna i rozgrzewająca
Zupa szczawiowa z przepisu babci nie może równać się z innymi. Tak pyszną, idealnie kwaśną i aromatyczną zupę pamiętasz wyłącznie z dzieciństwa? Teraz możesz zrobić ją samodzielnie. Zastosuj się do odpowiednich proporcji, a na pewno wyjdzie obłędna.
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Zasmażka do zupy mojego dziadka jest najlepsza. Bez niej na stole nie mogła pojawić się żadna zupa
Zasmażka do zupy to idealna propozycja zagęszczenia. Jednak nie tylko o konsystencję tu chodzi. Dobrze wykonana zasmażka potrafi wpłynąć na smak dania. Dlatego też często dodawana jest nie tylko do zup, ale i sosów. Jak zrobić idealną zasmażkę?...
-
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo
Sycący i aromatyczny posiłek z resztek czerstwego chleba? To nie żart. Wystarczy dodać kilka składników, by w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad w duchu zero waste. Smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
-
Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Zupa z białej kapusty, czyli słodki kapuśniaczek. Głębi i aromatu doda mięsna wkładka i masło
Zupa z białej kapusty to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis na słodki kapuśniaczek jest banalny, ale warto go nieco podkręcić. Mięsna wkładka jest ważnym dodatkiem, ale trik z masłem podkręci smak i nada zupie niepowtarzalnego...
-
Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego to tak jakby w Boże Narodzenie zabrakło karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji stała się zadość przygotuj zupę z tym przepisem. Dzięki jednemu składnikowy wyjdzie wręcz wyśmienity.
-
Lista najdziwniejszych smaków PRL-u. Niektóre dania przyprawiają o dreszcze
-
Odcinek z tym lokalem wzruszył widzów. Pomoc Magdy Gessler nie wystarczyła. Znany bar chyli się ku upadkowi
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa tak robi fale Dunaju. Najlepsze ciasto na Wielkanoc
-
Sałatka, którą będą się zajadać goście. Kluczowy jeden składnik
- Myślisz, że te dania mają setki lat? Tak naprawdę są powiewem nowych czasów
- Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
- Zakwas jest ważny, ale ten składnik to jest coś. Nudny żurek to przeszłość
- Bezdomny ukradł jedzenie. Po interwencji policji przyszedł list. Ściska za serce
- Trendy kulinarne 2023 - jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe?
-
Aromatyczna i sycąca zupa fasolowa. Przepis babci pokochały wszystkie gospodynie i kucharki
Nic nie syci naszych brzuchów tak dobrze, jak mięso i rośliny strączkowe. Jeśli połączymy je w jednym daniu, możemy otrzymać przepyszny posiłek, którym najemy się na wiele godzin. Na taki obiad idealnie nada się aromatyczna zupa fasolowa. Przepis...
-
Czy poznasz zupę na zdjęciu? W tym quizie wiedza kulinarna to nie wszystko!
.
-
Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który...
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda...
-
Zupa chrzanowa wielkanocna Magdy Gessler - ten przepis bije rekordy popularności!
Zupa chrzanowa wielkanocna może być przyrządzona w różnoraki sposób. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję kremową, czy też płynną, smak będzie znakomity. Zwłaszcza jeżeli skorzystamy z eksperckiego przepisu Magdy Gessler.
-
Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy
Zupy uwielbia wiele osób, a po najróżniejsze przepisy sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść smacznie i dobrze. Ta zupa łączy wiele smaków i tworzy aromat, który zapada w pamięć. Nie można się jej oprzeć, a zjedzenie tylko jednej porcji jest...
-
Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły
Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na Wielki Piątek. Wzbogać ją o kwaśny dodatek, a będzie wyjątkowa
Zupa grzybowa to zawsze dobry pomysł na obiad, bez względu na to, czy podajemy codzienny posiłek, czy serwujemy ją z okazji ważniejszych uroczystości. Zupę grzybową z powodzeniem można podawać także w okresie Wielkiego Postu, a jest tak pyszna, że...
-
Tak gęsta, że "łycha stoi". Lepszej nie ma nawet w wojsku. Aby wyszła, wybierz to mięso, inaczej będzie byle jaka
Banalnie prosta, a jaka sycąca. Taka właśnie jest ta zupa. Dla niektórych jest lepsza niż taki klasyk, którym są flaki lub ogórkowa. Aby ją zrobić, wybierz odpowiednie mięso, dzięki temu dobry smak murowany. Karol Okrasa w swoim przepisie postawił...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Zakwas na żurek jest postrzegany jako sekretny składnik, który decyduje o wyjątkowości tej zupy. Warto więc poświęcić mu nieco miejsca na długo przed tym, nim będziemy przygotowywali wielkanocne śniadanie.
-
Co zrobić, żeby zupa nie była za słona? Trzy proste i szybkie sposoby na uratowanie przesolonego jedzenia
Przesolona potrawa to zmora każdego kucharza. W końcu komu nie zdarzyło się choć raz wsypać za dużo tej przyprawy? Kuchenne triki uratują nie tylko obiad, ale także atmosferę przy stole. Wystarczy wypróbować trzy domowe sposoby na pozbycie się soli.
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
-
Zupa na bazie zacierki wraca do łask. To ludowa propozycja na obiad prosto z Lubelszczyzny
Regionalne dania coraz częściej goszczą na stołach w całej Polsce. Dlatego, aby poznać więcej nowych smaków przedstawimy zupę, która pochodzi z Lubelszczyzny. Jej skład jest tak prosty, że wybranie się do sklepu po składniki nie będzie konieczne.
-
Zupa ze smakowitym bonusem. Warzywny bulion wzbogacony tym soczystym dodatkiem to prawdziwa uczta
Zupy, rozgrzewające buliony i aromatyczne wywary to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie smakuje w chłodne, ponure dni. Warto poznać jednak sposób na treściwy dodatek, który sprawi, że obiad będzie o niebo lepszy.
-
Kulajda - czeska zupa grzybowa o niezwykłym smaku. Podstawą jest kwaśny dodatek i ubrane jajeczko
Kulajda to zupa, która zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby - jesienią świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie...
-
Nie do pomyślenia, że zupa z Neapolu tak smakuje. Jajeczny twist to duże, ale pyszne zaskoczenie
Zupy to dania, po które coraz chętniej sięga się nie tylko w domu, a także w restauracjach. Oprócz prawdziwego rozgrzania są świetnym połączeniem różnych smaków. Neapolitańska zupa jest tego doskonałym przykładem. Dodatek jajek w tej potrawie nie...
-
Zupa fasolowa na bogato. Zdziwisz się, na czym gotuje ją Ewa Wachowicz - ten składnik to wielkanocny must have
Zupa fasolowa powinna być gęsta, treściwa i sycąca, a ta z przepisu Ewy Wachowicz jest dodatkowo przepyszna. Lubiana Miss Polonia nie żałuje przypraw, a esencją smaku jest składnik, bez którego Wielkanoc nie istnieje. Chodzi oczywiście o białą...
-
Żurek - kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo zrobiony sprawia, że danie ma iście magiczny smak
Żurek to tradycyjna zupa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Klasyczny żur przygotowuje się z dodatkiem białej kiełbasy, na zakwasie. Dowiedz się, jak przyrządzić przepyszny żurek na święta. Podajemy prosty przepis krok po kroku.
-
Zupa porowa, czyli najlepszy pomysł na szybki obiad. Dodaj ser i korzenną przyprawę, a smak wystrzeli cię z kapci
Zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko nasyci, ale również genialnie smakuje. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz porów i ziemniaków na liście składników znajdują się dwa nieodzowne produkty - kremowy ser i aromatyczna,...
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Każdy Hiszpan poleci ci tę zupę. Połącz przyprawy i sprawdź, jak smakuje. Niejeden polski specjał chciałby taki być
Aromatyczne, oryginalne i sycące potrawy zawsze będą chętnie odtwarzane w każdym polskim domu. Zatem hiszpańska propozycja może się spodobać wielu osobom. Co w niej wyjątkowego? Połączenie przypraw, które sprawią, że zapamiętasz jej smak na dłużej.
-
Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku
Rosół to danie nieskończonego potencjału, ponieważ sam w sobie smakuje bosko, ale z łatwością można go przerobić na wiele innych dań. Najpopularniejszą przemianą rosołu, która zachodzi w poniedziałek w wielu domach, jest oczywiście pomidorowa....
-
Postny żurek Magdy Gessler zrobisz w mniej niż pół godziny. W daniu gwiazdy ten składnik jest zbędny
Świąteczna zupa w wydaniu Magdy Gessler jest bardzo szybka w przygotowaniu. Co więcej, do jej przyrządzenia będą potrzebne tylko zakwas i przyprawy. Dodatkowo zupę można ozdobić w talerzu pokrojonym jajkiem.
-
Zupa pieczarkowa - niby klasyczna, a jednak nie do końca. Dodaj te przyprawy, a będzie miała nietypowy smak
Zupa pieczarkowa to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się w każdej porze roku. Kluczową rolę w tym daniu odgrywają przyprawy, jakie dodaje się do niego. Chodzi przede wszystkim o ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.
-
Strzelczyk stanął przed kamerą i pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc
Wielkanoc obfituje w pyszne jedzenie, które czasem aż nie mieści się na stole. U jednych króluje barszcz biały, u innych żurek. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim przepisem na tradycyjną zupę, która będzie najlepszym daniem na...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje...
-
"Kolor, zapach, smak. Wszystko było lepsze". Ta metoda sprawi, że rosół wyjdzie fenomenalnie
Rosół to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Istnieją dziesiątki przepisów, według których powstaje ta rozgrzewająca potrawa. Jedna z naszych redaktorek wypróbowała recepturę na rosół z pieczonych warzyw. Przyznaje, że przyrządzony w ten...
-
Jak zrobić barszcz biały? Ten prosty przepis przygotujesz w mgnieniu oka
Barszcz biały to nie tylko klasyczna i pyszna, ale przede wszystkim wyjątkowo pożywna zupa. Zaletą jest prostota, dzięki czemu w szybki sposób przygotujemy danie dla całej rodziny. Z powodzeniem ugotuje ją każdy, bez względu na umiejętności...