zupa
-
Ciocia Bogusia robi najlepszą kalafiorową. Dodaje żółty składnik, mało kto o tym pomyśli
Zupa kalafiorowa to jedna z tych potraw, których nie da się nie lubić. Jest łatwa do zrobienia i stosunkowo szybka, nadaje się idealnie na obiad dla zabieganych, uwielbiają ją także dzieci, więc to zbawienie dla rodzin niejadków. Moja ciocia od la...
-
Taki kapuśniak robią gaździny z Podhala. Jedna rzecz jest niedozwolona
Jesień to czas pysznych i rozgrzewających zup, i nie ma się co kłócić, która z nich jest najlepsza, bo kiedy pojedziesz w góry, wszyscy będą jednego zdania. Mocny, rozgrzewający kapuśniak to najlepsza zupa na chłodne dni, ale bardzo łatwo odebrać...
-
Najlepsza czerwona zupa to nie pomidorowa. Weź to warzywo i włącz piekarnik, zadzieje się magia
Jeśli znudziły ci się oklepane i przewidywalne pomidorówki albo krupniki i szukasz na obiad czegoś naprawdę super, mamy idealny przepis. Zupa paprykowa to kulinarna podróż do gorących smaków południowych, sprawdzi się zwłaszcza w dni, kiedy za okn...
-
Zupa cebulowa z polskim akcentem. Będzie intensywna i rozgrzewająca, a jeden dodatek jest wyjątkowo ważny
Zupa cebulowa była kiedyś potrawą dla biedniejszych warstw społecznych we Francji, teraz słynie na całym świecie przez swój niezwykły smak i aromat. Nikt jednak nie powiedział, że tradycyjnego przepisu nie można nieco nagiąć i wzbogacić recepturę ...
-
Rozgrzewa lepiej niż rosół. Zupa idealna nie tylko na przeziębienie. W Chinach się nią zajadają
W Polsce niekwestionowanym numerem jeden wśród zup jest rosół. W Chinach zaś zajadają się Dan Hua Tang. Jej wykonanie jest banalnie proste, a w czasie przeziębienia może okazać się niezwykle cenna. Wzmacnia i nawadnia organizm, dzięki rozgrzewając...
-
Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki
Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich...
-
Żadna zupa tak nie wzmacnia odporności. Czosnek jest ważny, ale nie zapomnij o tej przyprawie
Zupa czosnkowa jest bardzo popularna na dole mapy naszego kraju, ale kiedy robi się chłodniej i sezon przeziębieniowy się zaczyna, każdy bez wyjątku powinien sięgnąć po miseczkę tej zupy. Przepis na zupę czosnkową nikomu nie powinien sprawić...
-
Tę zupę będziesz robić całą jesień. Dodaj aromatyczny ser, teściowa poprosi o przepis
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Pyszne i rozgrzewając zupy, rzecz jasna. Najlepszą zupą na jesień jest oczywiście pyszna i kremowa dyniowa. Bez sera nie będzie aż tak pyszna. Zobacz, jaki ser najbardziej pasuje do dyni.
-
Tak gęsta, że "łycha stoi". Takiej zupy nie zrobi żadna babcia. Musisz znać ten przepis
Banalnie prosta, każdemu znana i obłędnie sycąca. Taka właśnie jest zupa, która wychodzi z poniższego przepisu. Dla niektórych jest lepsza niż flaki lub ogórkowa i mogą jeść ją praktycznie cały czas. Aby ją zrobić wybierz odpowiednie mięso, dzięki...
-
Mama uśmiechnęła się pod nosem, gdy usłyszała nazwę tej zupy. Teraz nie może przestać się nią zajadać
Jaką danie sprawdzi się idealnie na obiad jesienią? Jedną z moich ulubionych propozycji jest zupa z gruszki i pietruszki. Choć nazwa brzmi dość zabawnie, to zapewniam, że jest naprawdę obłędna. Na własnych kubkach przekonała się o tym moja mama,...
- Jak zrobić masło? Wystarczy, że masz śmietanę i mikser
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Aż 300 elementów robi wrażenie na każdym. To chcą teraz pod choinkęMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Gotujesz rosół? Unikaj jednego gatunku mięsa. Możesz sobie zaszkodzić
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
-
Absolutnie nie dodaję makaronu do rosołu. Przyrządzam ten dodatek i wrzucam od razu do bulionu
Ile domów tyle sposobów na przyrządzanie klasycznych potraw. Nawet tradycyjny rosół doczekał się dużych zmian i okazuje się, że nie wszyscy robią go w najbardziej znany nam sposób. Teraz zamiast makaronu dodaje się inne produkty, które mogą nas...
-
Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto
Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc...
-
Zrobisz ją w pół godziny, a smakuje jak z restauracji. Robię ją zawsze na chłodne dni
Rozgrzewająca, pełna smaku, a do tego podana z pysznymi grzankami. Tak można opisać to danie, które wielu osobom może przypaść do gustu. Robi się je błyskawicznie, nie trzeba używać trudnodostępnych składników, a efekt końcowy jest powalający. Zró...
-
Moja prababcia do tej zupy wrzucała tę mieszankę mięs. Inna nie wchodziła w grę
Jesienią odkopujemy przepisy, które sprawiają, że nasze obiady są gorące i sycące. Ja co roku przypominam sobie o zupie, którą robiła mi prababcia. Zawsze dodawała do niej tę mieszankę mięs, by smak był głęboki i wyrazisty. Do dziś pamiętam, jak...
-
Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
Czy w dzisiejszym quizie kulinarnym dacie radę odpowiedzieć poprawnie na wszystkie dziesięć pytań? Wasze zadanie jest proste - musicie rozpoznać zupy na zdjęciach. Czy poradzicie sobie bezbłędnie? Przekonajmy się!
-
Wszyscy myślą, że jest nijaka, a to bzdura. Do zupy marchewkowej dodaj dwa składniki
Są takie dania, które większości kojarzą się jedynie z daniami dla dzieci. Tak jest choćby z ryżem na mleku, zupą mleczną i zupą marchewkową. Dziś mamy dla was właśnie przepis na zupę marchewkową, która będzie idealna dla wszystkich. Będzie...
-
Gdy robię rozgrzewające zupy na jesień, sąsiadki zlatują się nęcone zapachem i proszą o przepis
Rozgrzewające zupy na jesień to podstawowa rzecz, o której warto pomyśleć na te chłodne dni. To pyszne i aromatyczne potrawy, które pozwolą nam rozgrzać się po ciężkim dniu w pracy. Poznaj najlepsze przepisy!
-
Śląska zupa, o której reszta Polski nie słyszała. Ważny jest chleb
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
-
Najlepsza zupa na rosole to nie pomidorowa. Zrób tę i powróć do smaków dzieciństwa
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Miałam dość pomidorowej, więc odgrzebałam ten przepis. O mamo, jaki jest pyszny!
Wymyślanie coraz to nowszych dań, które można podać najbliższym nie jest prostym zadaniem. Trzeba wykazać się kreatywnością i niekonwencjonalnym sposobem myślenia. My chcemy w tym pomóc, dlatego proponujemy poniższą zupę. Jest świetna i jesteśmy...
-
Nie ma dnia, bym o niej nie myślała. Latem nikt jej nie je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę
Niższe temperatury to obecnie nasza codzienność. Nie wszystkim się to podoba, ale niestety musimy to zaakceptować. By jednak nie było nam za zimno, możemy przygotowywać posiłki, które rozgrzeją nas do czerwoności. Ta zupa świetnie sprawdzi się w t...
-
Zupa grzybowa po czesku to objawienie. Weź leśne grzyby, pieczarki i coś kwaśnego. Oszalejesz ze szczęścia
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, natomiast sezon na dania z grzybami trwa cały rok. Jedną z najlepszych potraw z grzybów jest oczywiście zupa grzybowa. Jednak ta, którą gotują w ojczyźnie Krecika i Jozina z Bazin, jest absolutnym majstersztykiem....
-
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Zamiast z żalem ją wylewać, wsyp pół łyżeczki tej przyprawy
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup do przygotowania, bo zazwyczaj robi się ją na niedzielnym rosole. Niestety za kwaśna pomidorowa to częsty problem, z którym zmaga się wiele gospodyń. Jak uratować posiłek?
-
Sezon na tę zupę zaraz się skończy. Jest lepsza od żurku dzięki temu dodatkowi
Polacy uwielbiają wyraziste i kwaśne smaki i stąd nasze zamiłowanie do kwaśnicy, żurku i jeszcze jednej zupy, na którą sezon niestety już się kończy. Zupa szczawiowa jest pyszna i aromatyczna, ale z naszą poradą będzie jeszcze smaczniejsza. Przyda...
-
Kiedyś karmiono nią ubogich, dziś prawie nikt jej nie robi. Ta zupa jest tania i szybko zapełni brzuch
Zupa rumfordzka została wymyślona w drugiej połowie XVIII wieku. Miała być tania, sycąca i szybko dodawać sił. Karmiono nią przede wszystkim ubogich i bezdomnych, a w Warszawie powstała nawet specjalna instytucja, która zajmowała się wydawaniem zu...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Fasolowa wychodzi boska i aromatyczna, bo stawiam na to mięso
Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę...
-
Mnóstwo z nas zapomniało, a w dzieciństwie kochaliśmy. Podstawą tej zupy są tycie kluseczki
Każdy z nas ma taką potrawę, która jak żadna inna kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Dla wielu z nas będzie to właśnie zupa, o której dziś postaramy się wam przypomnieć. Zupą zacierkową zajadaliśmy się w szkolnych stołówkach, a była ta...
-
Nie wiedziałam, jaką kaszę do krupniku dodać. Zadzwoniłam do babci i zabroniła mi używać innej niż ta
Jaka kasza do krupniku będzie najlepsza? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał tę potrawę. Jest to jedna z najstarszych zup w polskiej historii kulinarnej, ale wciąż potrafi sprawiać kłopoty.
-
Wystarczy szczypta, a kalafiorowa będzie dużo lepsza. Musisz wypróbować
Zupa kalafiorowa to chyba najłatwiejszy obiad, jaki można sobie wymyślić. Jest nie tylko smaczna i szybka, lecz także pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu. Jednak jest pewien patent, który sprawi, że na długo zapamiętasz ten smak. Odrobina żółte...
-
Kremowa i pyszna zupa w piętnaście minut. Podkręcisz ją dwoma serami
Szybka zupa na obiad to wybawienie każdego pracusia w wiecznym niedoczasie. Jeśli chcesz zjeść coś na szybko i niekoniecznie masz ochotę na zupkę instant, mamy dla ciebie świetny przepis. Przyda się brokuł, bulion, dwa sery i masz ucztę gotową w...
-
Hit restauracji na całym świecie. Za tym specjałem przepadnie każdy Polak
Zupa cebulowa znana jest na całym świecie jako klasyk kuchni francuskiej. Dawniej była to strawa dla niższych warstw społecznych, obecnie turyści i miłośnicy francuskich smaków chętnie zajadają się pyszną, wyrazistą zupą w drogich restauracjach. M...
-
Wystarczy szczypta do pomidorowej, by podkręcić smak. Mało kto tak robi
Bardzo łatwo wymieniać ulubione zupy Polaków. Obok żurku, rosołu i barszczu jest jeszcze jedna zupa, którą kocha każde pokolenie i wszyscy proszą o dokładki. Zupa pomidorowa z tego przepisu zaskakuje smakiem i głębią. To za sprawą jednej przyprawy...
-
Raz zrobiłam ten żurek i mąż nie daje mi spokoju. Wciąż nastawiam nowy zakwas i gotuję zupę
To wyjątkowa, lekko kwaśna zupa, która nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Jeśli wcześniej nie była twoim popisowym daniem, najwyższa pora to zmienić. Jak zrobić żurek? Przepis jest banalny i bez problemu sobie z...
-
Gdy robi się chłodniej, robię tylko tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej. Jest najlepsza
Za oknem robi się coraz zimniej, a to oznacza, że powinniśmy rozglądać się za nowymi przepisami. Chłodniki i dania na zimno nie będą na nas robić takiego wrażenia jak latem. Teraz postawimy na rozgrzewające zupy, które dodadzą nam sił i będą przy...
-
Przepis, który przenosi mnie do beztroskich czasów dzieciństwa. Tą zupą zawsze zajadałam się u babci
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi czas na zmianę naszego menu. Jednym z rarytasów, które królują w tym czasie w kuchni, są bez wątpienia grzyby, w tym suszone. Co można z nimi zrobić? Ja najchętniej stawiam na szybką i...
-
Ogórkowa za mało kwaśna? Pewnie popełniasz ten błąd. Trzeba wbić sobie do głowy jedną zasadę
Niektórzy skarżą się czasem, że ich zupa ogórkowa wyszła zbyt kwaśna. Co jednak w odwrotnej sytuacji, kiedy kwaskowy smak powinien być bardziej wyczuwalny? Wystrzegaj się jednego błędu, a twoje danie obiadowe będzie przepyszne. Jak poprawić smak...
-
Nigdy nie lubiłam tej zupy, a później zrobiłam przepis Starmach. Nawet babciny nie ma z nim szans
Za zupami nie każdy może przepadać, a swego czasu i ja kręciłam na nie nosem. Jednak okazało się, że tak było dlatego, bo nigdy nie znalazłam odpowiednich przepisów. Gdy je znalazłam, moja sympatia do tych potraw wróciła i teraz co chwilę je robię...
-
Wsypałam pół łyżeczki do zupy fasolkowej i przepadłam. Smak jest obłędny, a to nie koniec
Fasolka szparagowa z bułką tartą jest absolutnym klasykiem, ale to niejedyna propozycja. Możesz z niej zrobić pyszny, tani, prosty, a przede wszystkim przepyszny obiad. Zupa fasolkowa to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań, jakie możesz...
-
Nie wrzucaj tego do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar. Zamiast witamin będą pasożyty
Rosół bez wątpienia można nazwać ulubioną zupą Polaków. W wielu domach gości na stole co weekend. Najczęściej przygotowujemy go na kurczaku. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie części można dodać do wywaru.
-
Jedna kostka lodu do zupy i problem z głowy. Takiego wywaru nie powstydziłby się szef kuchni
Co zrobić, żeby zupa nie była mętna? Gdy wiesz już, że nie jest dobrze, możesz wspomóc się prostym domowym trikiem. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną kostkę z zamrażarki. Jak to dokładnie działa?