zupa
-
Wodzionka - przepis na zupę z chleba. Brzmi biednie, ale smakuje bajecznie
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
-
Nie ma drugiej takiej zupy. Gęsta, pełna warzyw i swojskiego mięsa. Zrobisz ją raz-dwa
Ta zupa może uzyskać miano jednej z najbardziej treściwych polskich zup. Włączenie tego rozgrzewającego dania do diety sprawia, że będziemy cały czas najedzeni. Jest gęsta, sycąca i pełna oryginalnego smaku. Chociaż raz w życiu każdy z nas ją jadł.
-
Starsi ludzie kochają, młodzież nie zna. Ta zupa smakuje jak spełnienie marzeń
Każdy zna rosół, każdy zna ogórkową. Czy ktoś jednak jeszcze pamięta o ogonowej? Przecież to prawdziwy przysmak i zdecydowanie za rzadko się ją gotuje. Jak zrobić zupę ogonową? Nie ma chyba łatwiejszego przepisu.
-
Zupa z kaszą lepsza niż krupnik. Gdy skończył się PRL, Polacy o niej zapomnieli. Kluczem jest mięso
Najlepsza zupa z kaszą to wcale nie krupnik. Dziś mamy dla was nieco zapomniany przepis na zupę, którą zajadaliśmy się kilkadziesiąt lat temu. Pamiętacie jeszcze gryczankę? Jeśli nie, czas szybko o niej przypomnieć. Wychodzi najlepiej na konkretny...
-
Zupa z tego taniego warzywa nie ma sobie równych. Dorzucam kilka składników i wyczarowuję pyszny obiad
Zupa z taniego warzywa, czyli zupa z ziemniaka. Pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu, a na dodatek naprawdę tania. Można przygotować ją na różne sposoby i zawsze będzie smakować wyśmienicie. Oto przepis, który na dobre rozgościł się w mo...
-
Zupa pomidorowa na rosole to nie przelewki. Jeden składnik odmieni ją o 180 stopni. Pyszna
Zupa pomidorowa na rosole to chyba najpopularniejszy obiad w poniedziałek, jaki znajduje się na naszych stołach. Przepis na zupę pomidorową na rosole jest banalny, ale to nie znaczy, że zupa jest zwyczajna. Jeden trik sprawi, że będzie smakować ja...
-
Babcia od zawsze zachwalała ten przepis i w końcu go zrobiłam. Po pierwszej łyżce przepadłam
Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie znajdziesz w innym daniu. Przepis dostałam od babci i wiem, że jest najlepszy.
-
Rosół Okrasy ma głęboki smak z dwóch powodów. Pierwszy to zasługa piekarnika, a drugi mięsa
Niedziela to przede wszystkim dzień, w którym na stół ląduje rosół. W wielu domach robiony jest co tydzień i jeszcze do tej pory się nie znudził. Jeśli jednak chcesz nadać mu dodatkowego smaku, skorzystaj z rad Karola Okrasy. Jego dwie metody, któ...
-
Lubelska zupa na bazie zacierki. Jeśli o niej nie słyszałeś, koniecznie zrób ją dziś
Regionalne dania coraz bardziej zaczynają nas interesować, a co za tym idzie, częściej goszczą na stołach w całej Polsce. Aby poznać więcej nowych smaków, przedstawiamy zupę, która pochodzi z Lubelszczyzny. Jej skład jest tak prosty, a smak...
-
Najłatwiejsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Przyda się włoski dodatek
Zupa krem z brokułów to chyba najłatwiejszy pomysł na obiad, jaki istnieje. Wykonanie zupy nie zajmie więcej niż 20 minut, a smak naprawdę zachwyca i kusi. Ważny jest jeden dodatek - ten ser idealnie podkręci smak.
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Rozpoznasz owoce na zdjęciach? O punkty powalczą wyłącznie smakosze
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
- Żurek będzie lepszy, gdy podasz go z tym. Cała rodzina będzie o nim mówić
- To najprostszy deser świat. Zastąpi wielkanocne mazurki i baby
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
-
Przepis na kapuśniak jak od babci. Jedna rzecz podkręca smak
Przepis na kapuśniak z białej kapusty jest bardzo prosty i każdy sobie z nim wzorowo poradzi. Najważniejszy jest oczywiście wywar - nie należy żałować boczku i żeberek - to prawdziwa esencja smaku. Nie obejdzie się także bez pomidorów.
-
Żurek z wędzonką i białą kiełbasą to prawdziwe niebo w gębie. Ten staropolski przepis smakuje jak u babci
Tradycyjny żurek na wędzonce to potrawa, którą śmiało można przyrządzić nawet poza Wielkanocą. Zupa zrobiona na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy smakuje wręcz uzależniającą. Z pewnością nie raz zagości u nas na stole.
-
Dodałam do kapuśniaku ten składnik i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zjadłam 4 miski na raz
Kapuśniak to zupa, która ma szczególne miejsce nie tylko w domowych książkach kucharskich, a także w sercach. Jest to bomba witaminowa, a jej smak jest tak wyjątkowy, że w żadnej zupie nie ma podobnego. Dodaj do niego ten składnik, a będzie jeszcz...
-
Zupa kulanka to hit mojej rodziny. Wystarczy rosół i konkretna kasza
Zupa kulanka to najlepsza wersja zupy, jaka istnieje. Co zrobić z rosołu? Nie pomidorową, nie ogórkową, tylko kulankę! Przepis na zupę kulankę jest banalny - wystarczy rosół podrasować wędzonką i pysznymi kluchami. Zrób ją, a zakochasz się w tym...
-
Przepis na krupnik, który smakuje jak u babci. Przyda się trik z masłem
Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci? Nie jest to takie trudne. Oprócz odpowiedniego mięsa i warzyw warto zrobić jedną rzecz z kaszą. Przyda się masło i patelnia, a snak zachwyci każdego.
-
Taki barszcz Strzelczyk jadł w dzieciństwie. Przepis jest autorstwa jego ojca. "Najsmaczniejszy, jaki jadłem"
Każdy dom ma swoje tradycyjne smaki, które znane nam są od lat dzieciństwa. Tomasz Strzelczyk również takie posiada i postanowił się nimi podzielić. Takiego barszczu jeszcze w życiu nie jadłeś, a to zasługa kilku wyjątkowych dodatków. Jest naprawd...
-
Nawet wybredna teściowa uzna, że ta zupa jest lepsza od rosołu. To zasługa czosnkowej wkładki
W okresie zimowym uwielbiam eksperymentować z zupami. Dzięki temu robię szybki obiad, który starcza na kilka dni i poznaję nowe smaki. Ten przepis musiałam pokazać każdemu, bo jest rewelacyjny. To, co się znajduje w wywarze powala na kolana.
-
Szybki obiad dla dzieci wcale nie musi być nudny. Zapomnij o kluskach i klasycznym makaronie
By niejadek zjadł obiadek, wcale nie trzeba czarów. Poznaj sprytne przepisy na dania, które znikną z talerzy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapomnij o klasycznym spaghetti i bladych kluskach. Te zestawy to eksplozja smaków, kolorów i co...
-
Wrzuciłam to ciasto do rosołu i uznałam, że już nigdy nie użyję makaronu. Zupa jest bardziej sycąca
Rosół to element obowiązkowy każdego polskiego domu szczególnie w niedzielę. Wykonuje się go co tydzień, a także na różne okazje takie jak komunie czy wesela. Zazwyczaj serwuje się go z cienkim makaronem, lecz tym razem został zastąpiony. Zamiast...
-
Nie istnieje łatwiejszy przepis na zupę. Każdy przedszkolak ją kochał, a wystarczy rosół i parę dodatków
Wszyscy kochamy zupy i mamy ogromne szczęście, że istnieją przepisy, które można zrobić w dosłownie kilka chwil. Tak jest w przypadku zupy, którą kochał każdy przedszkolak i jestem pewna, że ta miłość przetrwała próbę czasu. Wystarczy, że masz...
-
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zupę z Podkarpacia. Przyda się niedzielny rosół
Ewa Wachowicz lubi odtwarzać regionalne dania, o których sami byśmy nie pomyśleli. Taką potrawą jest ta zupa pochodząca z Podkarpacia. Tam jest rarytasem, a cała reszta Polski mogła o niej nie słyszeć. Nie uda się, jeśli nie masz tego napoju.
-
Zupa meksykańska wygrywa z gulaszową i rosołem. Liczy się przede wszystkim mięso i pewien trunek
Zupa meksykańska to wymarzony obiad, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Już sam wygląd potrawy poprawia humor, a jej smak jest głęboki i intensywny. Jednak nie jest tak za sprawą czarodziejskiej różdżki, a odpowiedniego mięsa i pewnego...
-
Moja babcia robiła najlepszą pomidorową. Dopiero po dziesięciu latach zdradziła mi sekretny składnik
Zupa pomidorowa nie pyta - zupa pomidorowa rozumie. To jedna z tych potraw, którą lubi naprawdę każdy i czasami zastanawiałam się nad fenomenem tego dania, bo myślałam, że tylko ja jestem gotowa dla tego smaku skoczyć w ogień. Moja babcia była...
-
Flaki - przepis, który zmieni twoją opinię o kontrowersyjnym daniu. Wyjdzie pyszne i aromatyczne
Flaki, czy też flaczki, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przyjmuje formę gęstej zupy na bazie mięsa. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Poniższa receptura powinna przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy do tej pory stronili od...
-
Babcie to wiedzą, młodzi niekoniecznie. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach? Jedna zaskoczy
Podstawą każdej zupy jest oczywiście wywar. Często korzystamy ze zrobionego już wcześniej wywaru lub bulionu, często także wykorzystujemy rosół, jednak jeśli chcemy ugotować zupę od podstaw, warto wiedzieć, co na czym ugotować. Jakie zupy wychodzą...
-
Zupa czosnkowa, która rozgrzewa lepiej niż termofor. Bez tego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa czosnkowa to wymarzona potrawa na rozgrzanie i pokrzepienie się, kiedy za oknem szaro i buro. Przepis na zupę czosnkową jest banalny, a jej wykonanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu ...
-
Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę. To nie pomidorowa, a włoski specjał. Jest gotowa w kilka minut
Kuchnia świata bogata jest w specjały, które wykorzystują znane nam składniki. Takim przepisem jest ta włoska zupa, której głównym składnikiem jest lubiany przez nas rosół. Oprócz tego przydadzą się domowej roboty grzanki i jajka. Takie połączenie...
-
Wystarczy bukiet kolorowych warzyw i solidna wkładka mięsna. Tak powstaje najlepsza na świecie zupa
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Ta znakomita zupa to przede wszystkim połączenie doskonałej bazy na mięsnej wkładce z kolorowymi warzywami i zdrową kaszą. Nie trzeba wiele by uzyskać smak doskonały - warto...
-
Od kiedy znam ten przepis, nie wrzucam do rosołu makaronu. Z tym jest znacznie lepszy
Niedziela bez rosołu to tak jak Wigilia bez barszczu z uszkami. Trudno wyobrazić sobie te dni bez właśnie tych dań. By klasyczną zupę jednak nieco zmodyfikować, zamiast makaronu polecamy wrzucić ten składnik. Zaskoczy on całą rodzinę i od tej pory...
-
Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie
Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to...
-
Jak zrobić strogonow? Oto moja tajemnica, dzięki której rodzina zawsze zjada cały garnek zupy
Jak zrobić strogonow? Wiele osób uważa, że to wyzwanie, jednak tak naprawdę to bardzo prosta do przygotowania zupa. Potrzebujemy jednak trochę czasu wolnego, bo wymaga nieco pracy.
-
Zupa z kurczaka, która deklasuje rosół. Mleko i kukurydza obowiązkowo muszą się w niej znaleźć
Przygotowywanie zup na rosole nie jest niczym odkrywczym. Przecież od lat zajadamy się gorącym rosole, który zazwyczaj gotowany jest na tym mięsie. Ta zupa wyróżnia nawet od tego klasyka i zaskakuje swoim bogatym wnętrzem. Dodatki, które się do ni...
-
Dodaj do rosołu te dwa składniki. Szanse na zimowe przeziębienie drastycznie spadną
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nie ma tygodnia, by nie pojawiała się w domach większości Polaków. Zimą warto jednak ją trochę podkręcić. Dodanie tych dwóch składników sprawi, że zupa pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże ...
-
Gdy łapie mnie leń, biorę trzy składniki i gotuję tę zupę. Jem zimą częściej niż rosół i kapuśniak
Są takie dni, kiedy nic nam się nie chce, leń siedzi nam pod koszulką i za nic nie chce wyjść. Tylko co, jeśli głód lub ochota na coś pysznego nie odpuszcza? Mam na to sposób - zupę leniucha. Biorę trzy tanie składniki i w 15 minut mam gorący i...
-
Zupa ogórkowa może być smaczniejsza. Zamień ziemniaki na inny składnik, a nawet babcia cię pochwali
Zupa ogórkowa to klasyki polskiej kuchni i wątpię, że istnieje nawet niewielkie grono osób, które za nią nie przepadają. Przepis na zupę ogórkową jest naprawdę prosty, ale dziś odrobinkę podrasujemy przepis. Robisz ogórkową z ziemniakami? Od dziś...
-
Masz chęć na gołąbki, ale nie chce ci się ich robić? Znam to. Ta zupa jest prostszym zamiennikiem
Gołąbki to obłędnie pyszne danie. Podane z ziemniakami, polane pomidorowym sosem, po prostu rozpływają się w ustach. Nie wszyscy mają jednak tyle czasu i chęci, by ugotować gołąbki na obiad. Ja zawsze w chwilach słabości stawiam na prostszy...
-
Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna
Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz...
-
Zjadłam ją u znajomej i od razu poprosiłam o przepis. Nawet rosół chowa się przy tej zupie
Przyrządzanie zup nie wydaje się trudnym zadaniem i aby to udowodnić, przedstawiamy ten przepis. Zupa, która z niego wychodzi jest kremowa, serowa i pyszna. Podsmażony boczek, który ułożony jest na wierzchu, jest świetnym dodatkiem.
-
Na jakim mięsie wychodzi najlepszy krupnik? Wiele osób omija je w sklepie mięsnym, a to błąd
Krupnik - przepis chyba każdy zna i prawdopodobnie większość lubi. To jedna z łatwiejszych zup, jednak nie powinniśmy traktować jej po macoszemu. Cały smak oczywiście tkwi w esencjonalnym wywarze. Na jakim mięsie go ugotować? Sposobów jest kilka,...
-
Zupa cebulowa - przepis, który pokochają wszyscy. Furorę zrobią dwa polskie dodatki
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. A gdyby tak ją troszeczkę ją spolszczyć i zrobić potrawę, którą pokochają i mieszkańcy z kraju nad Wisłą, i mieszkańcy z kraju nad Sekwaną? Ten przepis zrobi furorę wśród zimowych (i nie tylko) obiadów,...