zupa
-
Do zupy porowej dodałam dwa nietypowe dodatki. Jeden was zszokuje, ale działa cuda ze smakiem
Zupa porowa to jedna z najłatwiejszych i najszybszych zup. Jednak to, że jest łatwa, wcale nie musi świadczyć o tym, że jest banalna w smaku, a na pewno nie z tym przepisem. Ostatnio gotowałam zupę porową i postanowiłam zaszaleć. Otworzyłam lodówk...
-
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie m...
-
Zupa fasolowa na bogato. Będzie pyszna, ale pamiętaj o tej przyprawie: kołdra nie będzie fruwać
Zupa fasolowa to jeden z klasyków babcinej kuchni i nasze babunie starały się, żeby fasolowa zawsze była gęsta, treściwa, bardzo aromatyczna i pełna wkładki. Zupa z dzisiejszego przepisu właśnie taka będzie, ale dodamy coś specjalnego. Ta przypraw...
-
Poznałam ten przepis i przestałam jeść pomidorową i ogórkową. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiona
Zupy albo się kocha, albo nienawidzi. Na szczęście z wiekiem nasze smaki się zmieniają i może się okazać, że znienawidzone potrawy stają się naszymi ulubionymi. Jeśli nie jesteś za dużym fanem zup, to zmieni się to, gdy tylko spróbujesz tej potraw...
-
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna...
-
Mama-kucharka zdradziła mi przepis na najlepszą zupę koperkową. Klucz to pewien mięsny dodatek
Zupa koperkowa z klopsikami to flagowe danie mojego dzieciństwa. Mama przyrządzała ją zawsze, kiedy tylko miała pod ręką zapas bulionu warzywnego. Dodatek mięsa i jarzyn sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, lecz także treściwe. Jak zrobić...
-
Jeśli zupa to tylko z tych grzybów. Ten gatunek wybiera Makłowicz i najbardziej je zachwala
Z grzybów można zrobić naprawdę wiele. Można je włożyć do słoików i zamarynować, można zrobić z nich sosy, a można również wymieszać je z innymi składnikami i zrobić zupę. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić ją w taki sposób, aby była kremowa. Je...
-
Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do...
-
Zupa ogórkowa? A może krupnik? W quizie musisz rozpoznać zupę na talerzu
W quizie musisz rozpoznać zupę na talerzu!
-
Przepis na zupę czosnkową to pilnie strzeżony sekret mojej babci. Wykradłam go i się nim dzielę
Całe lato czekałam na idealny moment na przygotowanie mojej ulubionej zupy czosnkowej. W końcu się przełamałam i postanowiłam już teraz delektować się tym aromatycznym przysmakiem. Jak zrobić zupę z czosnku? Bardzo łatwo.
- Nie płać 10 zł w sklepie. Masło bez problemu zrobisz w domu
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
- Quiz dla kulinarnych specjalistów. Ile wiesz o makaronach? Pobij 8/11
- Quiz dla kulinarnych specjalistów. Ile wiesz o makaronach? Pobij 8/11
- Nie mango. To inny owoc jest najzdrowszy na świecie. Kupisz go wszędzie
-
W PRL-u jedli ją częściej niż rosół. "Wiejska zupa" była gęsta jak gulasz i syciła na wiele godzin
Zupa ogonowa to tradycyjny staropolski przysmak. Kiedyś uchodziła za kulinarną perełkę, teraz mało kto o niej pamięta. Raz na jakiś czas warto jednak wrócić do przeszłości i przygotować takie danie. Przepis nie jest skomplikowany.
-
Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej
Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, j...
-
Biegnij do lasu, by zebrać te grzyby. Zrobisz z nich obiad, którego pozazdrości każdy sąsiad
Sezon grzybowy w pełni. Smakosze tych darów lasu codziennie wyruszają na zbiory, by przynieść do domu najlepsze okazy. Jeśli ty również masz w domu ich kolekcję i nie wiesz, co z nich zrobić, to mamy na to rozwiązanie. Ta zupa sprawdzi się...
-
Zupa ziemniaczana jak spod strzechy. Przyda się tłuste i uwielbiana przyprawa
Zupa ziemniaczana to strawa dawnej biedoty, gdzie pod (nie)dostatkiem było ziemniaków, trochę warzyw, czasami jakieś mięsne, tłuste odpadki - przepraszam, że tak brzydko to nazwałam. Zupa ziemniaczana ma swój charakter, jest pyszna i bardzo...
-
Nie zgadniesz, z czego jest ten chłodnik. Smakuje jak na wakacjach w drogim hotelu
Nastał schyłek lata, a upały nie odpuszczają. Mamy na to sposób. Chłodniki od zawsze bywały wybawieniem w taką pogodę, ale ten jest wyjątkowy. Nie znajdziesz tam buraka, ale owoc, który dodajesz do letnich deserów. Chłodzi jak najlepszy kompres.
-
Ta zupa podawana jest u mnie od prawie 50 lat. Wrzuć garść tego, a wszyscy poproszą o dokładkę
Wyobraź sobie aromatyczną zupę, po którą ustawiają się kolejki. Każdy chce jej dokładkę i wszyscy się nią zachwycają. Jeśli chcesz stworzyć takie danie, to poniższy przepis świetnie się w tym sprawdzi. Połączenie smaków jest niesamowite, a jeden...
-
Nie da się nie lubić tej kwaśnej zupy. Śpiesz się, bo główny składnik zaraz zniknie z łąk
Polacy uwielbiają kwaśne zupy i chociaż najpopularniejszymi są kapuśniak i żurek, to wszyscy uwielbiamy jeszcze jedną. Zupa szczawiowa to prawdziwy przysmak, robi się ja bardzo łatwo, ale niestety, sezon na szczaw za chwilę się skończy. Musisz...
-
Kiedy nie mam czasu, zawsze przygotowuję tę zupę. Jest sycąca i pyszna. Sekret tkwi w tym dodatku
Nie masz czasu na spędzanie całego dnia w kuchni? Nie ma problemu. Mamy rozwiązanie - zupa ziemniaczana z boczkiem i tym jednym, dodatkowym składnikiem. Co to za składnik i jak przygotować ten sycący i szybki obiad? Zobaczcie sami.
-
Zupę z cukinii robię inaczej niż wszyscy. Dodaję biały składnik i jest pyszniejsza
Zupa z cukinii to jedna z najlepszych zup, jakie możemy zrobić późnym latem, kiedy sezon na to warzywo wciąż trwa w najlepsze. Ostatnio robiłam tę zupę i postanowiłam dodać do niej biały, wyrazisty składnik, który kojarzy się raczej z inną zupą.
-
Rosół i pomidorowa już mi się znudziły. Zamiast nich wolę zrobić gruziński przysmak. Pachnie bosko
Co warto zjeść z kuchni gruzińskiej? Jeśli przepadasz za aromatycznymi i treściwymi zupami, koniecznie przetestuj przepis na charczo. To tradycyjne danie sprawdzi się w sam raz nie tylko na chłodne, jesienne popołudnia.
-
To jedna z najszybszych zup. Jest aromatyczna i kremowa dzięki dodatkowi sera
Kiedy goni cię czas lub po prostu nie masz ochoty na długie gotowanie, ten przepis na zupę przyjdzie ci z pomocą. Jest pyszna, kremowa i aromatyczna, a będzie gotowa w kwadrans. Podstawą jest zielone warzywo i pyszny, pachnący ser.
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Francuski klasyk, który zachwyci każdego. Ta zupa zasługuje na uznanie. To przez jeden dodatek
Każdy kraj słynie z czegoś wyjątkowego. Włosi mają pizzę i pyszne makarony, Amerykanie wyśmienite steki, Polacy boski żurek i pierogi. Francuzi natomiast mają zupę, którą kocha cały świat. Dziś zdradzimy na nią przepis. Chodzi o wyśmienitą zupę...
-
Babcia ze Śląska zdradziła mi przepis na idealnie kremową zupę czosnkową. Jem ją na okrągło
Zupa czosnkowa pojawia się na moim stole o każdej porze roku, a nie tylko zimą. Aromatyczny i pożywny posiłek bierze górę nad klasycznym rosołem czy jarzynową. Przepis na nie zdradziła mi kiedyś babcia ze Śląska. Ta kobieta miała kulinaria w małym...
-
Może brzmi biednie, ale smakuje świetnie. Na Śląsku każdy zna tę zupę
Kuchnia śląska to mnóstwo smaków i aromatów. Przenikają się smaki polskie, niemieckie i czeskie, ale każdy, kto tam się urodził lub bywał, na pewno zna smak tej zupy. Były nawet o niej piosenki, a podstawą jest chleb i "tłuste".
-
Zupa meksykańska z tego przepisu jest obłędna. Wszystko przez konkretne mięso
Zupa meksykańska może stać się twoim popisowym daniem i z łatwością wyprze nawet rosół albo pomidorową. Przepis jest łatwy, nie zmęczysz się, ale żeby wszystko wyszło pyszne, zadbaj o mięso. Drób to chyba najgorszy wybór.
-
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to moje popisowe danie. Nie zapominam o zielonym dodatku
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to wymarzony obiad, kiedy tylko pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Na tę chwilę nie możemy mówić o wysypie, ale nie brakuje miejsc w Polsce, skąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Przepis na zupę grzybową je...
-
Zupa pieczarkowa na szybko. Weź dwa sery, a każdy zakocha się w smaku
Zupa pieczarkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie, a ochota na coś pysznego nie odpuszcza. Przepis na zupę pieczarkową jest banalny, jednak ostatnio postanowiłam go nieco podrasować. Dodałam dwa sery - jeden greck...
-
Zupa porowa to najlepszy obiad. Ciotka się nim zachwycała. Wszystko przez ten składnik
Zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko syci, ale również genialnie smakuje. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz porów i ziemniaków na liście składników znajdują się dwa nieodzowne produkty - kremowy ser i aromatyczna,...
-
Zawsze wrzucam szczyptę do garnka. Dzięki temu zupa z cukinii z ziemniakami smakuje jak marzenie
Zupa z cukinii z ziemniakami to punkt obowiązkowy w sezonie na to warzywo. Jest sycąca, pełna witamin i składników odżywczych, a przy tym pyszna i banalnie prosta. A co najważniejsze, możesz do niej dorzucić swoje ulubione dodatki.
-
Zupa krem z papryki to obiad jak z restauracji. To wszystko przez ten trik
Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, jeśli znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do...
-
Przebija smakiem pomidorową, leczo i nawet flaki. Wrzuć trochę swojskiej kiełbasy, by dodać aromatu
Zupy są świetnym daniem obiadowym nie tylko, gdy za oknem pogoda nie dopisuje. Latem, gdy temperatury są jeszcze wysokie, można również je śmiało wykonać. Poniższa propozycja jest świetna dla wszystkich, którzy chcą zaznać wyjątkowego smaku,...
-
Jeśli kapuśniak to tylko z tym mięsem. Moja cała rodzina robi go tak od lat
Aromatyczna, sycąca i pełna smaku - taka jest właśnie ta potrawa. Ten tradycyjny przysmak, przygotowany z kiszonej kapusty i odpowiednio dobranego mięsa, potrafi rozgrzać ciało i duszę nawet w najchłodniejsze dni. Użyj tego mięsa, a na pewno wyjdzie.
-
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała...
-
Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Krupnik to jedna z najpopularniejszych zup, które Polacy serwują na codzienne obiady. To potrawa, którą albo się uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Jednak dzisiejszy przepis na krupnik przekona do siebie nawet największego sceptyka. Będzie...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Takiego żuru nigdy nie jedliście. Jeden dodatek w opolskiej wersji zmienia wszystko
Każdy region Polski ma własne tradycje kulinarne, dzięki czemu panuje duża różnorodność smaków. Z pozoru potrawy są podobne, jednak kiedy głębiej przyjrzymy się ich przygotowaniu, znajdziemy subtelne różnice. Czy wiesz, co jest potrzebne do żurku?...
-
Śląska zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją z taniego warzywa
Każdy region Polski ma swoje niepowtarzalne dania, charakterystyczne dla tego jednego, konkretnego miejsca. Śląsk ma ich naprawdę dużo, ale dziś zdradzimy wam przepis, który w innych częściach Polski jest niemal nieznany. Ta zupa jest pyszna, lekk...
-
Ulubiona zupa robotników z PRL-u. Jest pyszna i aromatyczna, chociaż młodzież nawet nie spojrzy
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u były bardzo popularne, ale obecnie zostały nieco zapomniane i rzadkością jest znalezienie młodej osoby, która zna takie smaki. Jedną z takich potraw jest hit robotniczych stołówek i kantyn, czyli zupa ogonow...
-
Magda Gessler dodaje to do zupy krem z cukinii. Uważa, że dzięki temu ma lepszy i głębszy smak
Magda Gessler znana jest z oryginalnych pomysłów kulinarnych, które z chęcią wykorzystuje. Nawet cukinia nie jest jej straszna i robi z niej dużo smakowitych potraw. Jedną z nich jest zupa krem, a dzięki temu dodatkowi, jest ona dużo smaczniejsza.