zupa
-
Zupa krem z papryki to obiad jak z restauracji. To wszystko przez ten trik
Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, jeśli znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do...
-
Przebija smakiem pomidorową, leczo i nawet flaki. Wrzuć trochę swojskiej kiełbasy, by dodać aromatu
Zupy są świetnym daniem obiadowym nie tylko, gdy za oknem pogoda nie dopisuje. Latem, gdy temperatury są jeszcze wysokie, można również je śmiało wykonać. Poniższa propozycja jest świetna dla wszystkich, którzy chcą zaznać wyjątkowego smaku,...
-
Jeśli kapuśniak to tylko z tym mięsem. Moja cała rodzina robi go tak od lat
Aromatyczna, sycąca i pełna smaku - taka jest właśnie ta potrawa. Ten tradycyjny przysmak, przygotowany z kiszonej kapusty i odpowiednio dobranego mięsa, potrafi rozgrzać ciało i duszę nawet w najchłodniejsze dni. Użyj tego mięsa, a na pewno wyjdzie.
-
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała...
-
Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Krupnik to jedna z najpopularniejszych zup, które Polacy serwują na codzienne obiady. To potrawa, którą albo się uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Jednak dzisiejszy przepis na krupnik przekona do siebie nawet największego sceptyka. Będzie...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Takiego żuru nigdy nie jedliście. Jeden dodatek w opolskiej wersji zmienia wszystko
Każdy region Polski ma własne tradycje kulinarne, dzięki czemu panuje duża różnorodność smaków. Z pozoru potrawy są podobne, jednak kiedy głębiej przyjrzymy się ich przygotowaniu, znajdziemy subtelne różnice. Czy wiesz, co jest potrzebne do żurku?...
-
Śląska zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją z taniego warzywa
Każdy region Polski ma swoje niepowtarzalne dania, charakterystyczne dla tego jednego, konkretnego miejsca. Śląsk ma ich naprawdę dużo, ale dziś zdradzimy wam przepis, który w innych częściach Polski jest niemal nieznany. Ta zupa jest pyszna, lekk...
-
Ulubiona zupa robotników z PRL-u. Jest pyszna i aromatyczna, chociaż młodzież nawet nie spojrzy
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u były bardzo popularne, ale obecnie zostały nieco zapomniane i rzadkością jest znalezienie młodej osoby, która zna takie smaki. Jedną z takich potraw jest hit robotniczych stołówek i kantyn, czyli zupa ogonow...
-
Magda Gessler dodaje to do zupy krem z cukinii. Uważa, że dzięki temu ma lepszy i głębszy smak
Magda Gessler znana jest z oryginalnych pomysłów kulinarnych, które z chęcią wykorzystuje. Nawet cukinia nie jest jej straszna i robi z niej dużo smakowitych potraw. Jedną z nich jest zupa krem, a dzięki temu dodatkowi, jest ona dużo smaczniejsza.
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ciasto na pączki musi być elastyczne, mięciutkie i rozpływające się w ustach
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Mało kto o nim słyszał, a szkoda. Wspomaga trawienie i serce
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka. Obłędnie soczysta i aromatyczna
- Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika
-
Wlałam do niego zupę i wrzuciłam do torby. Po kilku godzinach dalej miałam ciepły posiłek
Niektóre akcesoria na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nam niepotrzebne. Ale czasem mamy taką sytuację, gdzie chcemy wybrać się w podróż i w międzyczasie zjeść ciepły posiłek. Wtedy przydają nam się pojemniki, które trzymają ciepło i które nie...
-
Ta gulaszowa to hit. Lepiej nie rób, bo wpadniesz jak śliwka w kompot. Wszyscy będą chcieli powtórkę
Ta zupa króluje na rodzinnych imprezach, ale świetnie sprawdzi się też jako codzienne danie obiadowe. Jest sycąca, aromatyczna i posmakuje każdemu, a jej kluczowym składnikiem jest wkładka mięsna. Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza zupa gulaszowa?...
-
Nie kojarzy się najlepiej, ale może być przepyszna. Do zupy marchewkowej dodaj trzy rzeczy
Są takie dania, które kojarzą się nam z czasami dzieciństwa i przedszkolnymi stołówkami. Jedną z takich potraw jest lubiana lub nielubiana zupa marchewkowa. Wielu z nas pamięta ją jako słodkawą, niedoprawioną papkę, która rosła w ustach. Ten przep...
-
Latem ani myślę przyrządzać inną zupę. Moja rodzina uparła się na "podrasowaną" jarzynową
Zupa warzywna z cukinią i soczewicą to doskonały pomysł na wakacyjny obiad. Aromatyczny wywar nie tylko smakuje, lecz także syci na długie godziny. Trudno poprzestać na jednej dokładce. Co dodajemy do zupy z cukinii?
-
Makaron w tej zupie tylko by zepsuł smak. Dodałam szklankę składnika, o którym często zapominam
Często zapominamy o niektórych produktach i przez bardzo długi czas nie korzystamy z ich smaku. Ostatnio uświadomiłam sobie, że do każdej zupy dodaję makaron, a nie cieszę się z aromatów innych dodatków. Ten przepis to zmienił, bo zamiast klusek...
-
Rosół wychodzi blady jak ściana? Babcia zdradziła mi co dodać, by był żółciutki jak kurczaczek
Blady rosół to zmora każdej kucharki i każdego kucharza. Istnieją jednak proste sposoby na pogłębienie barwy klasycznego dania. Moja babcia od kilkudziesięciu lat dodaje do zupy pewien składnik. Jak uzyskać złoty kolor rosołu? Polecamy zapoznać si...
-
Pomidorowa w tej wersji zachwyca. Zanim wrzucisz do garnka, zrób z pomidorami jedną rzecz
Zupę pomidorową kocha chyba każdy z nas, a wyjątkowa jest z tego powodu, że w każdym domu smakuje nieco inaczej. Niektórzy robią ją na rosole, inni na żeberkach, jedni zabielają śmietaną lub używają tylko świeżych pomidorów. Jednak przepis na zupę...
-
Z żadnej passaty. Jak zupa pomidorowa to ze świeżych pomidorów. Tylko jedna odmiana się nadaje
Pomidorówka często gości na naszych stołach. Jej wyrazisty smak uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Podawana z ryżem lub makaronem błyskawicznie znika z talerzy. Zwykle robisz ją z przecieru? Spróbuj innego przepisu. Zupa...
-
Kapuścianka to zupa nad zupy. Podkręcam ją odrobiną jasnego płynu
Wszyscy kochamy zupy. Na naszych stołach regularnie pojawiają się rosół, pomidorowa, krupnik oraz ogórkowa. Jednak jest jedna zupa, która zasługuje na wyjątkowe uznanie. Kapuścianka jest łatwa, pyszna i pożywna, ale z jednym dodatkiem będzie...
-
Przepis weselnej kucharki na zupę poprawinową. Nawet rosół tak nie stawia na nogi
Na weselach jedną z najważniejszych rzeczy jest jedzenie i to ono często może decydować o zadowoleniu gości. Moja znajoma, pani Gosia, od lat gotuje na weselach i jej zdaniem nie ma na świecie zupy, która dodaje tyle energii i lepiej stawia na nog...
-
Lepsza od pomidorowej, a Polacy jej nie znają. Najpyszniejsza zupa na rosole. Zdziwi cię główny składnik
Polacy uwielbiają zupy, ale raczej są mocno przywiązani do znanych sobie smaków. Rosół, pomidorowa, żurek - to lubią najbardziej. Jednak czasami warto wyjść poza listę swoich preferencji kulinarnych i spróbować czegoś nowego. Zupa, o której dziś...
-
Pierwszy raz jadłam ją w Grecji. To najlepsza zupa pod słońcem, ale nie samo gotowanie się liczy
Jeśli znudziły ci się już pomidorówki, krupniki i rosoły, mamy dla ciebie przepis prosto ze słonecznej Grecji. Byłam tam jakiś czas temu i w jednej z kameralnych restauracji dostałam najlepszą zupę świata. Była gęsta, aromatyczna, a głównym...
-
Od dziś nie wrzucam do zupy zwykłego makaronu. Zamiast tego dodaję to
By nawet najnudniejszą zupę zamienić w coś ciekawego i dobrego nie trzeba wcale wiele. Wystarczy jedna zmiana i cała potrawa zyskuje na smaku. Tak właśnie jest w tym przypadku. Do tej potrawy nie dodałam klasycznego makaronu, tylko wrzuciłam to.
-
Poznasz zupę na talerzu? Brzmi banalnie, a wszyscy mylą się w 7. pytaniu
Przed tobą smakowity quiz kulinarny. Pytamy o pyszne zupy - rozpoznasz je na zdjęciach? Wielbiciele takich potraw mają łatwiej. Nie oznacza to, że zdobycie kompletu punktów w tym quizie to łatwizna - niektóre pytania są naprawdę podchwytliwe! Dasz...
-
Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz tej zupy. Będziesz do niej wracać. Wszystko dzięki tym grzybom
Jeśli szukasz pysznej propozycji na zdrowy i smaczny obiad, to koniecznie biegnij do sklepu po te grzyby. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, ale zupa z boczniaków nie ma sobie równych. Oto jak ją przygotować.
-
Zupa toskańska to mój ulubiony obiad. Robię ją szybko i dodaję sezonowe warzywo
Przepis na zupę toskańską znam od koleżanki, która przez dwa lata pracowała we Florencji. W tamtych okolicach robi się ją na kilka sposobów, jednak poniższy przepis moim zdaniem jest najlepszy. Zupa jest pyszna, pełna aromatu i naprawdę pożywna -...
-
Wyjątkowa staropolska zupa, o której chyba zapomnieliśmy na wieki. A to błąd, bo smakuje obłędnie
Zupa na maślance (znana też jako poliwka lub biała polewka) to staropolski przysmak, o którym wielu z nas już zapomniało. Obecnie nie znam rodziny, która w moim otoczeniu serwowałaby to danie na obiad. Ale może czas najwyższy, żeby to zmienić? Oto...
-
Robią ją na Południu, ale w Polsce smakuje najlepiej. Ta zupa zaspokoi każdy głód
Zupa paprykowa to wymarzony obiad, kiedy chcesz się poczuć jak na wakacjach. Przepis jest banalny, ale nie możesz zapomnieć o jednym kroku. Piekarnik najlepiej nagrzewaj od razu po przeczytaniu przepisu.
-
Kiedy nie mam czasu gotować, robię tę szybką zupę. Zawsze mam pod ręką zielony składnik
Są takie dni, kiedy czas nas goni, energii brak lub nie mamy ochoty na gotowanie skomplikowanych potraw. Jeśli zdarzają ci się takie chwile, mamy dla ciebie idealny przepis na szybki obiad. Latem korzystaj z sezonu na to warzywo, zimą i jesienią...
-
Na niedzielny obiad nie rób w żadnym wypadku rosołu. Ta zupa krem okazuje się dużo smaczniejsza
Niedziela kojarzyć się może z aromatycznym zapachem bulionu z makaronem, a także kotletem schabowym. Jednak niektórzy z nas chcą czasem odejść od tych tradycyjnych smaków na rzecz czegoś innego. Jeśli też tak masz, to ten przepis ci się spodoba.
-
Przepis na tę zupę wymyśliła moja mama. Jest genialna. Składniki wzięła ze... ściereczki do naczyń
Przepisów na zupę rybną jest niezliczona ilość. To trochę tak jak z tradycyjnym rosołem - każdy robi go trochę inaczej. Mój przepis pochodzi ze ściereczki do naczyń, którą wiele lat temu moi rodzice kupili na targu w Prowansji. Znajdują się na nie...
-
Lane ciasto robię zawsze tak samo. Przepis mam od babci Broni. Ważne są proporcje
Lane ciasto na rosołku albo na mleczku to wspaniałe wspomnienie. To idealny dodatek do każdej zupy i nie nudzi się nikomu. Przepis jest banalny, a nauczyłam się go od babci mojego męża. Takie kluseczki są najlepsze na świecie.
-
Jako dziecko jej nienawidziłam, dorosłam i jem ją codziennie. Jest idealna na lato
Każdy z nas z dzieciństwa pamięta kilka rzeczy. Na pewno pamiętamy ulubione zabawy, znajomych, z którymi się bawiliśmy, a także potrawy, które jedliśmy. Ja z tego okresu pamiętam zupę, której szczerze nienawidziłam. Babcia chciała, abym jadła ją...
-
Zupa cebulowa na miarę mistrza. Każdy Polak zje z dokładką, a to przez ser
Zupa cebulowa kiedyś była uważana za danie dla niższych warstw społecznych, żeby nie powiedzieć - dla biedoty. Teraz zamawiamy ją w restauracjach i zajadamy się aż miło. Zupę cebulową możesz zrobić w swojej kuchni i to w bardzo prosty sposób.
-
Do sezonu jeszcze hen, a one już w sklepach. Zupę z dyni wzbogacam dwoma składnikami
Dynia to warzywo, które ściśle kojarzy się z jesienią, jednak już teraz możemy je zobaczyć w marketach i sklepach warzywnych. Wielbiciele zupy dyniowej więc mogą odetchnąć z ulgą i w końcu rozkoszować się tym niesamowitym smakiem. Dziś podpowiem...
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
Rozpoznasz zupę na talerzu?
-
Zupa kalafiorowa wyszła mi niesamowita, bo wpadłam na dziwny pomysł. Gessler mogłaby się uczyć
Zupa kalafiorowa to jeden z najłatwiejszych i najszybszych sposobów na codzienny obiad. W zasadzie każdy ją lubi, bo jest opcją dość "bezpieczną" i naprawdę trudno ją zepsuć. Ja uwielbiam kalafiorową, ale ostatnio postanowiłam dodać do niej coś, c...
-
Chłopska zupa o dziwacznej nazwie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje lepiej niż jarzynowa
Kuchnia francuska wniosła do naszych domów wiele ciekawych dań, a jedną z nich jest niewątpliwie zupa pejzanka. Nazywana także chłopską, nazwę bierze od słowa paysan, czyli wieśniak lub chłop. Choć może nie brzmieć zachęcająco, to gwarantuję, że...
-
Jest lepsza niż żurek i biały barszcz. Mało kto zna ten przepis, a szkoda. Tego smaku się nie zapomina
Tradycyjna zupa chrzanowa jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Ma wyrazisty, pikantny smak i jest uważana za konkurencję dla żurku. Wcale nie oznacza to jednak, że nie można zaserwować jej w innych porach roku.
-
Spełnienie obiadowych marzeń. Jak zrobić zupę kurkową? Nie możesz zapomnieć o dwóch dodatkach
Jak zrobić zupę kurkową, żeby była aromatyczna, kremowa i pełna smaku? Nie wiem, czy wiesz, ale to jedna z najłatwiejszych grzybowych zup i poradzisz sobie z nią świetnie. Musisz jednak pamiętać, z czym kurki się lubią. Przyda się bulion lub rosół...