zupy
-
Tomasz Strzelczyk wyszperał przepis na rosół z 1905 roku. Dodał konkretne mięsa i nietypowe warzywo
Tomasz Strzelczyk uwielbia przygotowywać pyszne, klasyczne potrawy kuchni polskiej. Fani doceniają, że jego przepisy są łatwe do odtworzenia w domu i zawsze się udają. Jakiś czas temu kucharz postanowił zmierzyć się z przepisem na rosół sprzed 120...
-
Quiz kulinarny dla prawdziwych smakoszy. Rozpoznaj zupy i zgarnij maksa!
Rozpoznaj zupy i zgarnij maksa!
-
Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Zupa ziemniaczana z francuskim akcentem. Tak pyszna i tania, że będziesz gotować ją na okrągło
Zupa ziemniaczana wielu osobom wciąż kojarzy się z daniem w stylu "żeby tylko coś było" lub daniami dawniejszej ubogiej części społeczeństwa. Dziś mamy przepis na zupę ziemniaczaną, który całkowicie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie...
-
Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą...
-
Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dla nich rozwiązanie - ekspresowy barszcz czerwony....
-
W moim domu nie ma barszczu z uszkami. W Wigilię jemy lepszą zupę. Poznajcie stary przepis
W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami lub krokietami. To pyszne danie, nie przeczę, ale moim zdaniem istnieje dużo lepsza zupa na Wigilię. Ten przepis ma na pewno ponad sto lat, a składa się z kilku składników....
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
-
Zupa cebulowa, czyli wymarzony obiad na chłody. Dodaj biały napój, a będzie najpyszniejsza
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która na dobre rozgościła się także na naszych stołach. Jest nie tylko przepyszna, lecz także świetnie rozgrzewa i jest naprawdę łatwa w wykonaniu. Jak ją zrobić po mistrzowsku? Nie zapomnij podlać cebu...
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Panierowane bułki z pieczarkami. Idealne na karnawał i do barszczyku
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Do soboty w Biedronce. Kupujesz dwa, a trzeci gratis. Hit też w Dino
- Wyjmij z lodówki i ułóż warzywa. Przebija gotowce, zrobisz w 30 minut
- Co można zrobić do jedzenia na randkę? Proste i szybkie przepisy
- Kradną dubajską czekoladę? Ma specjalne zabezpieczenie
- Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
- To owocowy quiz wiedzy. Zgarniesz 11/11, czy skończysz z kwaśną miną?
-
Dodajesz do zupy? Lepiej wyrzuć i zapomnij. Domowa wersja bije gotowce na głowę
Z czego robi się kostki rosołowe? Zapomnij o pełnych chemii gotowcach ze sklepu, których skład pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotuj własną wersję. Będzie nie tylko zdrowiej, lecz przede wszystkim smaczniej. To naprawdę proste.
-
Błyskawiczna, kremowa i najlepsza na świecie. Zupa porowa musi mieć te dwa dodatki
Zupa porowa to jeden z tych przepisów, które powinien poznać każdy zapracowany miłośnik pysznych, domowych dań. Przepis nie wymaga czasu ani specjalnych uzdolnień osoby gotującej, a smaku nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Tutaj kluczem...
-
Błyskawiczna i przepyszna zielona zupa. Pół porcji nasyci każdego głodomora
Zupa krem z zielonego groszku to wybawienie dla wszystkich zapracowanych łakomczuchów lub kulinarnych leniuszków. Robi się ją niemal bezproblemowo, a do tego naprawdę szybko. Świetnie smakuje i porządnie syci, a charakteru dodaje jej biały ser....
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Dodaj do barszczu 2 łyżki tego płynu. Bezbłędnie przełamie smak. Tak robi polski szef kuchni
Tak jak rybnym symbolem świąt są śledzie i karp, tak wśród zup niepodzielnie króluje barszcz czerwony. Każdy chce, by miał piękny, rubinowy kolor i smakował jak z najlepszej restauracji. Mamy przepis polskiego szefa kuchni, z którym na pewno się t...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Kiedyś była przysmakiem, młodzi dziś się krzywią. Jak zrobić ogonówkę? Jeden składnik ją podkręci
Są takie przepisy, które mają rzesze miłośników wśród starszych osób, a o których młodzież nie słyszała lub nawet nie chce słyszeć i z obrzydzeniem odwraca głowę. Niestety tak jest w przypadku pysznej i aromatycznej zupy ogonowej, która jeszcze 40...
-
Zupa gyros to moje ostatnie objawienie. Wygrywa nawet z rosołem, a to przez mięso
Zupa gyros będzie świetną odmianą od oklepanych rosołów i pomidorówek, ponieważ na naszych stołach jest rzadkością i pora to zmienić. Zupa gyros jest pyszna, aromatyczna i treściwa, śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej opcjo obiadowej na zim...
-
Tę zupę znają tylko w Wielkopolsce. Jak zrobić ślepe ryby? Akurat ryb w przepisie nie ma
Ślepe ryby, śleboriba lub ślepa zupa to kilka nazw odnoszących się do dania, które poza granicami Wielkopolski jest praktycznie nieznane, a wielka szkoda. To zupa, której nazwa może wprowadzić w błąd, ponieważ nie zawiera ryb, a opiera się na rzec...
-
Najlepsza zupa na jesienne chłody. Tu liczy się konkretna wkładka i jeden dodatek
Mało która zupa tak świetnie syci i rozgrzewa, jak gęsta i treściwa zupa fasolowa. Fasolówka najlepiej smakuje właśnie w chłodne, jesienne i zimowe dni, a jej smak zależy od solidnej wkładki, oczywiście z wędzonką. Ja jednak dodaję jeszcze jeden...
-
Kiedy nie mam czasu, robię tę pyszną zieloną zupę. Dodatek sera jest jak wisienka na torcie
Zupa krem z brokułów to przepis niemal idealny. Nie dość, że jest naprawdę przepyszna, to jeszcze robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo, a syci lepiej niż niejedna grochówka. Jak zrobić najlepszą zupę krem z brokułów? Dodatek sera jest świętością.
-
Dziwiłam się, jak można to jeść. Teraz robię co piątek. To pyszna zupa, która nie jest zupą
Jeśli szukasz pomysłu na obiad w piątek, pewnie od razu pomyślisz o rybie. Dziś właśnie mam przepis na obiad z rybą w roli głównej, ale w nieco zapomnianej już formie. To pyszna i zaskakująca zupa, która w zasadzie zupą nie jest. Przydadzą się sło...
-
Najlepszy przepis na zupę czosnkową. Wywar wzbogacam smarowidłem do chleba
Zupa na rosole to nie musi być jedynie pomidorowa lub ogórkowa. Ostatnio dostałam od mamy dwa słoiki lekkiego rosołu drobiowego na kurczaku i kaczce. Postanowiłam wyczarować z niego zupę, którą pokochałam podczas urlopu na Podhalu. Wzięłam czosnek...
-
Żurek bez tego będzie nijaki. Dwa składniki to świętość. Nie każdy o tym pamięta
Żurek to jedna ze sztandarowych polskich zup i łączy w sobie wszystko, co Polacy uwielbiają: kwaśny smak, mnóstwo wkładki i natychmiastowe nasycenia nawet największych głodomorów. Przepis na żurek jest bardzo prosty, jednak bez dwóch składników mo...
-
Ten błąd popełnia wiele osób. Potem dziwią się, że ziemniaki nie chcą się ugotować. Zły moment i klapa
Gotujesz zupę i gotujesz, i gotujesz, a ziemniaki wciąż są twarde? To raczej nie jest wina felernych warzyw. Powodem może być dość powszechny błąd, który popełniamy, albo gdy nie przeczytamy dokładnie przepisu, albo gdy dopiero uczymy się gotować....
-
To najlepsza zupa świata. Babcia robiła ją często, a ważny był trik z kapustą
Zarzutka to zupa, która nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Błyskawicznie rozgrzewa, porządnie syci i co ważne - pomaga w dbaniu o odporność. Dla jednych to po prostu kapuśniak, jednak będę mówić na tę zupę tak, jak moja babcia, która robiła ją p...
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Pomiń jeden krok, a wyjdzie sto razy smaczniejsza
Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Przepisów jest prawdopodobnie tyle, ilu Polaków. Niektórzy robią ją na mięsie, ale zupa ogórkowa bez mięsa smakuje równie dobrze, naprawdę niczego jej nie brakuje. Wystarczy odpowiednio obejść się z ogórkami,...
-
Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
Czy w dzisiejszym quizie kulinarnym dacie radę odpowiedzieć poprawnie na wszystkie dziesięć pytań? Wasze zadanie jest proste - musicie rozpoznać zupy na zdjęciach. Czy poradzicie sobie bezbłędnie? Przekonajmy się!
-
Najlepsza zupa na rosole to nie pomidorowa. Zrób tę i powróć do smaków dzieciństwa
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Rozpoznasz te polskie zupy na zdjęciach? Tu przyda się bystre oko!
Tu przyda się bystre oko!
-
Kiedyś karmiono nią ubogich, dziś prawie nikt jej nie robi. Ta zupa jest tania i szybko zapełni brzuch
Zupa rumfordzka została wymyślona w drugiej połowie XVIII wieku. Miała być tania, sycąca i szybko dodawać sił. Karmiono nią przede wszystkim ubogich i bezdomnych, a w Warszawie powstała nawet specjalna instytucja, która zajmowała się wydawaniem zu...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Fasolowa wychodzi boska i aromatyczna, bo stawiam na to mięso
Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę...
-
Dodajesz śmietanę do zupy i po chwili robią się brzydkie grudki? Pewnie popełniasz ten błąd
Zupa już prawie gotowa, pozostaje jeszcze zabielenie. Dodajesz więc do garnka śmietanę i klops! Po powierzchni zaczynają pływać nieładne grudki, a zupa już nie wygląda apetycznie. To znak, że śmietana się zwarzyła. Co zrobić, by tego uniknąć? Jak...
-
Ta zupa rozgrzeje lepiej niż wełniany sweter. Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę
Pożegnanie lata i przywitanie jesieni jest dla niektórych trudne. W końcu trudno rozstać się ze słońcem, ciepłem i luźną, wakacyjną atmosferą. Moment wchodzenia w nową porę roku można sobie jednak ułatwić, robiąc aromatyczną zupę krem z dyni....
-
Zerwałam z tradycją i dodałam do rosołu coś innego. Tak robi też Katarzyna Bosacka
Przepis na rosół nie wszędzie jest taki sam. Można robić go na różnych rodzajach mięsa, można wrzucać do garnka różne dodatki, które podkręcą smak i nadzą zupie ładnego koloru. Ja poszłam o krok dalej i zmieniłam to, z czym rosół zazwyczaj się...
-
Strzelczyk wyszedł poza ramy. Niektórym opada szczęka na widok tego składnika w pomidorowej
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni i zazwyczaj korzystamy z dobrze sprawdzonego przepisu. Dodatki do niej bywają nieco kontrowersyjnie, ponieważ jedni wolą ją jeść z makaronem, inni z ryżem, a jeszcze inni np. z tortellini i czasem są goto...
-
Tania zupa, którą kiedyś jedli najubożsi. Dziś trochę zapomniana. Tak robi ją Strzelczyk
Zupa dziadówka to zupa pochodząca z Kaszub. Choć tam jest całkiem popularna, to w innych regionach kraju raczej się jej nie jada. Tomasz Strzelczyk miał okazję jej spróbować właśnie podczas podróży po Polsce i postanowił ją odtworzyć. Składniki na...
-
Japonka oceniła polskie zupy. Jedną porównała do... włoskiego risotto
Polska kuchnia dla obcokrajowców bywa dość specyficzna. Niektórych zaskakują jej smaki - czasem negatywnie, czasem pozytywnie. Japonka Aiko, która razem z mężem Emilem prowadzi kanały w mediach społecznościowych, postanowiła ocenić kilka polskich...
-
Quiz wiedzy kulinarnej na Z, a w nim same zupy! Rozpoznasz wszystkie?
Quiz wiedzy kulinarnej na literę Z dla samych smakoszy. Tym razem motywem przewodnim są zupy! Znasz się na jedzeniu, jak mało kto? Wejdź i zdobądź choć połowę punktów! Pytania są arcytrudne.