zupy
-
Tania zupa, którą kiedyś jedli najubożsi. Dziś trochę zapomniana. Tak robi ją Strzelczyk
Zupa dziadówka to zupa pochodząca z Kaszub. Choć tam jest całkiem popularna, to w innych regionach kraju raczej się jej nie jada. Tomasz Strzelczyk miał okazję jej spróbować właśnie podczas podróży po Polsce i postanowił ją odtworzyć. Składniki na...
-
Japonka oceniła polskie zupy. Jedną porównała do... włoskiego risotto
Polska kuchnia dla obcokrajowców bywa dość specyficzna. Niektórych zaskakują jej smaki - czasem negatywnie, czasem pozytywnie. Japonka Aiko, która razem z mężem Emilem prowadzi kanały w mediach społecznościowych, postanowiła ocenić kilka polskich...
-
Quiz wiedzy kulinarnej na Z, a w nim same zupy! Rozpoznasz wszystkie?
Quiz wiedzy kulinarnej na literę Z dla samych smakoszy. Tym razem motywem przewodnim są zupy! Znasz się na jedzeniu, jak mało kto? Wejdź i zdobądź choć połowę punktów! Pytania są arcytrudne.
-
Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej
Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, j...
-
Kiedy nie mam czasu, zawsze przygotowuję tę zupę. Jest sycąca i pyszna. Sekret tkwi w tym dodatku
Nie masz czasu na spędzanie całego dnia w kuchni? Nie ma problemu. Mamy rozwiązanie - zupa ziemniaczana z boczkiem i tym jednym, dodatkowym składnikiem. Co to za składnik i jak przygotować ten sycący i szybki obiad? Zobaczcie sami.
-
Zupa meksykańska z tego przepisu jest obłędna. Wszystko przez konkretne mięso
Zupa meksykańska może stać się twoim popisowym daniem i z łatwością wyprze nawet rosół albo pomidorową. Przepis jest łatwy, nie zmęczysz się, ale żeby wszystko wyszło pyszne, zadbaj o mięso. Drób to chyba najgorszy wybór.
-
Czy rozpoznasz zupę na talerzu? Tu przyda się bystre oko!
Tu przyda się bystre oko!
-
Mocna konkurencja dla naszego chłodnika. Ta zupa z Bałkanów jest najlepsza na upały
Wiele krajów ma swoje zupy na zimno. Wśród nich jest też chłodnik bułgarski, czyli tarator. Tradycyjnie robi się go z jogurtu, zsiadłego mleka i ogórka z dodatkiem czosnku, oliwy i orzechów. Niektóre przepisy pomijają jednak zsiadłe mleko i...
-
Magda Gessler pokazała najlepszy przepis na upał. "Nic tak nie orzeźwia"
Gdy za oknem praży słońce, nikomu raczej nie chce się gotować. W końcu żadna to przyjemność stać w nagrzanej kuchni. Na szczęście przepłacenie za zamawiane jedzenie nie jest jedynym wyjściem z tej sytuacji. Można przygotować pyszne dania na zimno,...
-
Najlepsza zupa z cukinii. Dodasz ten składnik, a rodzina przepadnie
Zupa krem z cukinii to wymarzony obiad w dni, kiedy nie masz czasu stać w kuchni, a jednak przydałoby się zjeść coś smacznego. Przepis na zupę krem z cukinii jest banalnie prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Poszukaj blendera, kup...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić zamiast placków ziemniaczanych? Oto alternatywa
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Tarte buraczki Babci Anieli. Ani kropli octu, a smak rewelacja
- Najlepszy deser na zakończenie lata. Warto wykorzystać końcówkę sezonu
- Jaka odmiana cebuli na szczypior? Wyjaśniamy, którą wybrać
-
Nigdy nie jadłam zupy ogórkowej z tym dodatkiem. Spróbowałam i teraz żałuję, że tak późno
Zupę ogórkową do tej pory jadałam tylko z kromką chleba, ewentualnie z grzankami wsypanymi do środka. Wydawało mi się, że większość osób (choć oczywiście nie mam pewności) jada ją tak samo. Tymczasem zupa ogórkowa równie dobrze, a może nawet i...
-
Babcia ścierała na tarce i za chwilę zupa była gotowa. Bosacka robi ją szybciej niż herbatę
Bez chłodnika wiele osób nie wyobraża sobie przetrwania upalnego lata. To idealna potrawa, gdy słońce tak przypieka, że nie mamy ani ochoty na jedzenie, ani na gotowanie. Niektórym kojarzy się z latem spędzanym u babci, która kroiła warzywa, tarła...
-
Przepis na tę zupę wymyśliła moja mama. Jest genialna. Składniki wzięła ze... ściereczki do naczyń
Przepisów na zupę rybną jest niezliczona ilość. To trochę tak jak z tradycyjnym rosołem - każdy robi go trochę inaczej. Mój przepis pochodzi ze ściereczki do naczyń, którą wiele lat temu moi rodzice kupili na targu w Prowansji. Znajdują się na nie...
-
Dziadowska zupa smakuje o wiele lepiej, niż wskazuje na to jej nazwa. Kiedyś gotował ją mój pradziadek
Dziadowska zupa nazywana jest również zupą włóczęgi. Swoją nazwę zaczerpnęła z prostej historii o biednym chłopie, który chodził od domu do domu, prosząc o kolejne produkty. Dzięki temu udało mu się ugotować pożywny posiłek.
-
Zupa starej baby. Każdy o niej zapomniał, młodemu pokoleniu trzeba przypomnieć, bo jest lepsza niż rosół
Zupa starej baby może ma średnią nazwę, za to smak jak bosko-boski. Jest tania. Jest łatwa, ale jest tak smaczna, że klękajcie narody. Ta nazwa wzięła się od mojego wujka, który wychowywał się w domu dziecka. Jedna z kucharek była leciwa i podobno...
-
Lekka, delikatna i pełna smaku. To najlepsza zupa na wakacje - sezon na to warzywo kończy się szybko
Kiedy zaczynają się wakacje i dni są naprawdę gorące, mamy ochotę na lekkie, delikatniejsze posiłki niż zimą i jesienią. Nie każdy lubi chłodniki, ale tę zupę na pewno wszyscy zjedzą z dokładką. Jest lekka, ale jednocześnie bardzo bogata w smak...
-
Przepis na barszcz ukraiński prosto ze Lwowa. Ma co najmniej 100 lat. "Tak gotowała prababcia"
Barszcz ukraiński to kulinarny symbol Ukrainy. Został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co przez niektórych zostało nazwane "oficjalną derusyfikacją barszczu", ponieważ Rosjanie nieustannie przypisywali go swojej kuchni....
-
Szybki chłodnik o smaku wakacji na Majorce. Smakuje jak nie z tej ziemi, a ważne są pomidory
Upał, skwar i gorąco niemiłosiernie. Kiedy nastają takie dni, raczej nie mamy ochoty na grochówki lub gęste flaczki. Chłodnik z botwinki lub buraków jest pyszny, ale mamy coś lepszego. Ten szybki chłodnik smakuje jak na wakacjach w hiszpańskich...
-
Zrobiłam pyszną zupę z ogórków małosolnych. Jeden składnik cię zszokuje [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Wiosenne i letnie miesiące to ukochany czas dla wielbicieli ogórków małosolnych, do których niewątpliwie się zaliczam. Ogórki małosolne wszystkim smakują jako dodatek do obiadu, składnik surówek lub kanapek. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i...
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Kapuśniak z młodej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy. Wykorzystaj trik naszych babć - chodzi o dwa dodatki
Kapuśniak z młodej kapusty to bez wątpienia jedna z najlepszych wiosennych zup i w sezonie gotujemy go na okrągło. Jednak przepis na kapuśniak z młodej kapusty może być jeszcze lepszy, a to za sprawą starej rady - młode lubi tłuste. Mówiła tak moj...
-
Ta zupa to mistrzostwo świata i okolicznych gmin. Pieczarki nigdy tak nie smakowały
Zupa krem z pieczarek to pomysł na szybki obiad, który nikomu nie sprawi problemu. Jeśli goni cię czas albo nie chcesz spędzać długich godzin na gotowaniu, ten przepis na pewno ułatwi ci życie. Zupa pieczarkowa smakuje jak spod ręki najlepszego...
-
Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne schowaj na dnie szuflady
Kapuśniak to, moim zdaniem, jedna z najlepszych zup, jakie widział świat. Uwielbiam jego klasyczną wersję z kiszoną kapustą, ale przyznaję, że inna bije ją na głowę. To przepis na kapuśniak, w którym główną rolę gra młoda kapusta. Przepis jest tak...
-
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu
Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go...
-
Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej
Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być...
-
Zupa serowa - przepis, którym oczarowałam teściową. Bez jednego dodatku nie wyjdzie smaczna
Zupa serowa to przepis, który nie ma nic wspólnego z banałem. Jest pyszna, kremowa i idealna na rodzinne spotkania, zwłaszcza kiedy chcemy się pokazać od najlepszej, kulinarnej strony. Kiedyś zrobiłam zupę serową na rodzinny obiad. Teściowa była...
-
Ta zupa zastąpi dwudaniowy obiad. Syci na długo. Mnie nigdy się nie znudzi
Zupy to wspaniały kulinarny wynalazek. Rozgrzewają, pomagają przy przeziębieniu, są sycące i pożywne. Żeby jednak nie robić ciągle tych samych, które non stop powtarzają się w wielu domach, jak np. ogórkowa lub pomidorowa, warto zapisać przepis,...
-
Tak żurek gotuje Jakub Kuroń. Zdradza, co zrobić, by był jeszcze lepszy. "Doda wędzony aromat"
Żurek wielkanocny to, jak sama nazwa wskazuje, nieodłączny element tych wiosennych świąt. Podczas gdy królową sałatek można nazywać jarzynową, tak tę zupę można uznać za królową nad królowymi. Według wielu osób wygrywa bowiem ze wszystkimi...
-
Zobaczyłam, co do zupy dodają Słowacy. Już nigdy więcej nie zabielę pomidorowej śmietaną czy mlekiem
Zabielanie zup to nasza (choć nie tylko) polska tradycja. Każdy gotujący Polak ma na to swój sposób - jedni wybiorą śmietanę, inni śmietankę, jeszcze inni jogurt lub mleko. Ja jednak w swoim domu wprowadziłam myk słowackiego kucharza. Teraz nawet...
-
Jak zrobić krupnik? Babcia męża robi najlepszy - wybiera dwa rodzaje mięsa
Jak zrobić krupnik? Przepis na krupnik jest banalny, ale zawsze warto postarać się, by zupa była naprawdę pyszna i aromatyczna. Babcia mojego męża robi najlepszy krupnik i zawsze do nas dzwoni, kiedy robi go na obiad. Jaki jest sekret? Dwa rodzaje...
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Ten włoski rosół jest lepszy od babcinego. Wszystko za sprawą wyjątkowych kluseczek
Okazuje się, że nie tylko Polacy kochają rosół. We Włoszech na stołach regularnie ląduje stracciatella i bynajmniej nie jest to kremowy deser a intensywny bulion z wyjątkowymi kluseczkami. Co w nich wyjątkowego? Przypominają nasze lane kluski, ale...
-
Lekki obiad, który nasyci na długo. Rzadko robimy zupę z tego składnika
Lubimy zajadać się pizzą, burgerami i tłustymi mięsami. Czasem jednak nachodzi nas ochota na lekki obiad, a wtedy w głowie pustka. Na szczęście zawsze można poszukać inspiracji w interncie, a my dziś do was z taką przychodzimy. To przepis na zupę ...
-
Wodzionka - przepis na zupę z chleba. Brzmi biednie, ale smakuje bajecznie
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Lekarka wskazuje błędy podczas gotowania rosołu. "Nie wal tego tyle"
Rosół to jedna z najbardziej podstawowych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie taka, przy której można popełnić masę błędów. Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć rzeczy, które Polacy najczęściej robią źle, przygotowując rosół. Jedna ...
-
Nie istnieje łatwiejszy przepis na zupę. Każdy przedszkolak ją kochał, a wystarczy rosół i parę dodatków
Wszyscy kochamy zupy i mamy ogromne szczęście, że istnieją przepisy, które można zrobić w dosłownie kilka chwil. Tak jest w przypadku zupy, którą kochał każdy przedszkolak i jestem pewna, że ta miłość przetrwała próbę czasu. Wystarczy, że masz...
-
Babcie to wiedzą, młodzi niekoniecznie. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach? Jedna zaskoczy
Podstawą każdej zupy jest oczywiście wywar. Często korzystamy ze zrobionego już wcześniej wywaru lub bulionu, często także wykorzystujemy rosół, jednak jeśli chcemy ugotować zupę od podstaw, warto wiedzieć, co na czym ugotować. Jakie zupy wychodzą...