zupy
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i...
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
Tomasz Sekielski parę lat temu przeszedł ogromną metamorfozę. Postanowił, że zadba o swoją sylwetkę i zaczął się odchudzać. W efekcie zrzucił blisko 100 kg. Co jadł dziennikarz w czasie swojej diety? Swego czasu podzielił się w mediach...
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom
Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.
-
Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Odpowiedni moment wyczujesz, obserwując mięso
Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z częściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym nic dziwnego - ogórkowa odpowiednio zrobiona jest po prostu pyszna. Tylko co zrobić, żeby wyszła idealna, esencjonalna, kwaśna i aromatyczna? Okazuje...
-
Zupa czosnkowa - przepis, który przegoni przeziębienie na cztery wiatry. Uzupełnieniem smaku jest konkretny ser
Zupa czosnkowa to prostota w najlepszej formie. Przepis jest prosty i szybki, a zupa smakuje obłędnie. Jest aromatyczna i bardzo rozgrzewająca, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zimą i w momencie, kiedy "coś nas bierze". Uzupełnieniem smaku zupy...
-
Zupa grochowa - przepis jak u babci. Co zrobić, by po jedzeniu "kołdra nie fruwała"? Pomoże m.in. kilka przypraw
Zupa grochowa to dla wielu przyjemne wspomnienie z wojskowej stołówki, dla innych obowiązkowy posiłek na koloniach i obozach, a jeszcze innym kojarzą się z babciną kuchnią. Dziś mamy dla was przepis na grochówkę taką, jak gotowały nasze babcie, al...
-
Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
-
Czy ta zupa może być konkurencją dla rosołu? Bardziej sycąca i uznana za regionalny przysmak Wielkopolski
Tradycyjny rosół niewiele może przebić. Jego smak jest nie do podrobienia, a mało kto wyobraża sobie niedzielny obiad właśnie bez niego. Czy wielkopolska zupa zdeklasuje ten klasyk? Sprawdź, co się w niej znajduje.
-
Zupa fasolowa aż łycha stoi. Będzie smakowała jak u babci, jeśli nie zapomnisz o mięsie, a najlepiej trzech
Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Słodko-słony karnawał. Gessler faworki je z wytrawnymi omastami
- Kluski leniwe - domowy rarytas, który przygotujesz z podstawowych składników
- Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne
- Kilka kropli tego składnika sprawią, że beza wyjdzie perfekcyjna
- Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
-
Zupa czosnkowa - przepis siostry Anastazji. Błyskawiczny pomysł na obiad. Fani czosnku trzymajcie się mocno
Fani czosnku, mamy dla was prawdziwą bombę. Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze wykorzystać w kuchni ten produkt, spieszymy z podpowiedzią: zróbcie z niego zupę czosnkową. To prawdziwy sztos i możecie dodać do niej tyle ząbków czosnku, ile chceci...
-
Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek
Każdy region Polski słynie ze swoich wyjątkowych przepisów, a kuchnia wielkopolska jest w nie szczególnie bogata. Dziś mamy dla was przepis na dość dziwną zupę o intrygującej nazwie kwaśne jaja, którą przed laty raczyła się uboższa ludność z tamty...
-
Flaki - przepis siostry Anastazji. Obok tej zupy nikt nie przejdzie obojętnie. Przyprawy i trik z wodą robią robotę
Chyba nie ma osoby, w której flaki nie wzbudzają jakiejś emocji. Niektórzy je kochają, inni nie mogą na nie patrzeć. Czego by o nich nie myśleć, trzeba przyznać, że to jedna z najsłynniejszych zup w naszym kraju, która na stałe zadomowiła się już...
-
Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa
Krupnik to zupa, która bez wątpienia zasługuje na miano kultowej i chociaż nie każdy ma z nią dobre skojarzenia, dziś zdradzimy przepis na krupnik, który smakuje fantastycznie i domowo - jak w dobrym barze mlecznym, gdzie kucharki w białych czepka...
-
Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi ze szkolnej stołówki. Żeby smakowała wyjątkowo, przyda się konkretny ser
Zupa pieczarkowa to obok pomidorowej, czy jarzynowej jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale moja znajoma, pani Gosia podpowiedziała, jak ją podrasować. Zamiast zabielania śmietaną,...
-
Rozgrzewające zupy na zimę - w sam raz na załamanie pogody. Dobre nie tylko podczas uporczywego przeziębienia
Rozgrzewające zupy na zimę są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie. Przedstawiamy kilka przepisów na proste, rozgrzewające i syte zupy idealne na minusowe temperatury.
-
Przepis na zupę gyros - idealną na długi weekend. Nasyci i rozgrzeje, ale wybierz odpowiednie mięso
Zupa gyros to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis jest banalny i jak sama nazwa wskazuje, został zainspirowany popularną grecką potrawą, która czasem występuje też w formie warstwowej sałatki. Tylko to, co jest fantastyczne w...
-
Przepis na zupę grochową. Zastosuj się do czterech zasad, a będzie sto razy lepsza niż w wojsku
Przepis na zupę grochową doskonale sprawdzi się w zimne dni. W końcu żadna inna zupa nie jest tak doskonale rozgrzewająca i pożywna. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zdecydują o wybitnym smaku zupy.
-
Zupa marchewkowa już nigdy nie będzie nijaka. Z pomocą przyjdą dwa dodatki - palce lizać to mało powiedziane
Zupa marchewkowa kojarzy nam się z przedszkolnymi obiadkami, które nie zawsze smakowały tak, jakbyśmy chcieli. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę marchewkową, której nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jaki jest sekret? Chodzi o dwa...
-
Trzy sekrety idealnego krupniku. Chodzi nie tylko o odpowiednią kaszę i mięso, przyda się także łyżka masła
Krupnik to zupa, którą albo kochamy, albo kochamy trochę mniej przez to, że przykro kojarzy się z mętną breją ze szkolnej stołówki. Jednak krupnik to zupa z niesamowitym potencjałem, a my dziś zdradzimy wam trzy sekrety, dzięki którym będzie...
-
Zupa meksykańska, czyli idealny "podkład" pod imprezę. Będzie głęboka i aromatyczna, ale użyj odpowiedniego mięsa
Zupa meksykańska to jedna z tych propozycji, które świetnie sprawdzą się jako tzw. podkład pod imprezę. Jest gęsta i sycąca, dlatego, jeśli przed sylwestrową zabawą zjemy porcję takiego dania, nie musimy obawiać się o gorsze samopoczucie w trakcie...
-
Trik z ziemniakiem uratuje każdą zupę i sos. Już nie musisz się martwić, kiedy "sypnie" ci się za dużo
Na pewno zdarzyło ci się niechcący przesolić zupę lub sos do spaghetti. Co w takiej sytuacji zrobić? Dolanie wody jedynie rozcieńcza potrawę, a dodatek cukru, żeby wyrównać smak, nie jest dobrym pomysłem. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką chyb...
-
Zupa minestrone - bomba witaminowa na zimowe dni. Przepis zawsze wychodzi troszkę inaczej, ale ważny jest sos
Zupa minestrone to coś więcej niż włoska jarzynówka. Przepis jest banalny i tak samo jak z sałatką jarzynową - zawsze wychodzi troszeczkę inaczej, ale zawsze pysznie. O czym należy pamiętać przygotowując, pożywną zupę? O niczym - ten przepis to...
-
Zupa grzybowa - przepis, który stanie się twoim popisowym daniem wigilijnym
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Która z zup zagości na wigilijnych stołach w polskich domach? Okazuje się, że danie z grzybów jest w niektórych częściach polski bardziej popularne. Być może warto wprowadzić je do świątecznego menu.
-
Zupa ziemniaczana będzie smaczniejsza, jeśli zastosujesz trik znany z ogórkowej. Przyda się także korzenna przyprawa
Zupa ziemniaczana to prosty sposób na smaczny i tani posiłek, zwłaszcza kiedy znienacka złapie nas mały lub większy głód. Przepis jest bardzo prosty, ale trik z podsmażeniem warzyw na maśle wydobędzie mnóstwo ukrytych smaków. Warto także pamiętać,...
-
Tej zupy Okrasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla niektórych jest lepsza od tradycyjnego barszczu
Rybne propozycje opanowały święta. Ten okres bez tego składnika nie ma prawa bytu. Karol Okrasa zaproponował wyjątkową zupę rybną, do której wykorzystał różne jej części. Dla niektórych to danie może zastąpić czerwony barszcz.
-
Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz
Zupa krem z buraków nie gości często na stołach. Co ciekawe, taką zupę można również przygotować z kiszonych buraków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.
-
Zupa fasolowa - przepis od babci Jasi. Żeby wyszła idealna, musi "trącać dymem"
Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli...
-
Grochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"
Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nic dziwnego, świetnie rozgrzewa, a także doskonale syci. Każdy ma swój własny przepis na grochową, ale nie da się ukryć, że golonka świetnie podkreśla jej smak.
-
Zupa gołąbkowa to prawdziwy przełom w kuchni. Wrzuć wszystko do jednego gara, wymieszaj i gotowe
Uwielbiasz gołąbki, ale nie masz czasu na żmudne przygotowywanie zawijasów z kapusty? Przygotuj zupę gołąbkową! Smakuje zupełnie jak uwielbiane danie, ale nie wymaga ogromu pracy. Wrzuć składniki go gara i... prawie gotowe!
-
Grochówka - przepis na zupę jak z wojskowego kotła. Łyżka musi stać na baczność
Grochówka - przepis na tradycyjną polską zupę, którą wciąż można spotkać podczas festynów i wydarzeń na świeżym powietrzu. Nalewana z wielkiego wojskowego kotła ma niepowtarzalny smak, który można jednak odtworzyć we własnej kuchni. Jak przygotowa...
-
Ogórkowa - przepis na zupę, jakiej nie jedli redaktorzy "New York Timesa". Babcina nie ma sobie równych
Ogórkowa - przepis na tę zupę to powrót do błogich czasów dzieciństwa. Nikt bowiem nie gotował tej zupy tak doskonale, jak nasze babcie. Nawet redaktorzy zagranicznych pism nie mają takich receptur, warto sięgnąć do babcinego przepiśnika.
-
Zupa kalafiorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Zapomnij o śmietanie - inny składnik lepiej ją "zaprawi"
Zupa kalafiorowa jest łatwa, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Może być jednak jeszcze smaczniejsza, jeśli zastosujesz pewien trik. Zaprawiasz kalafiorową śmietaną? To dobrze, ale jeśli zamienisz śmietanę na inny składnik, zamienisz zwykłą zupę...
-
Zupa cebulowa - przepis prosto z paryskiej restauracji. Głęboki smak skrywa dwa sekrety. Jeden z nich dotyczy sera
Zupa cebulowa swoim smakiem przeniesie cię pod wieżę Eiffla i sprawi, że na chwilę zapomnisz o bożym świecie. Jak uzyskać głęboki smak potrawy? Sekrety są dwa - jeden dotyczy sera, a drugi wina. Jeśli sięgniesz po słodkie - zupa nie wyjdzie.
-
Strogonow - zupa idealna na obiad we Wszystkich Świętych. Nasyci i rozgrzeje, ale użyj odpowiedniego mięsa
Bouef Stroganow to danie przypominające gulasz, na bazie którego powstał przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę, której nazwę uzus przyjął jako "strogonow". Zupa srogonow to idealne danie na Wszystkich Świętych i inne uroczystości, ale ważne...
-
Jesienna zupa inna niż wszystkie. Przepis Ani Lewandowskiej bazuje na nietypowym produkcie
Wśród jesiennych zup królują domowe przepisy takie jak dyniowa, grzybowa czy rozgrzewające buliony. Receptura Ani Lewandowskiej na sezonowy rarytas jest jednak inna niż wszystkie. Krem bazuje na mleku kokosowym, batatach, wanilii i kardamonie. Z...
-
Zupa grochowa taka, że "łycha stoi". Będzie gęsta i aromatyczna, ale mięso nie może być byle jakie
Zupa grochowa ma być gęsta, aromatyczna i pyszna, że aż strach. Wielu kojarzy się z czasami wojska, innym - z gminnymi festynami. Jednak bez wątpienia wszystkim z nas w taki zimny, jesienny dzień, rozgrzewająca grochówka poprawi humor. Jak zrobić...
-
Zupa gołąbkowa - przepis, który sprawi, że odlecisz. Oprócz mięsa i kapusty ważny jest rodzaj bulionu
Zupa gołąbkowa to przepis, który musi znać każdy szanujący się zupoholik. Przepis jest bardzo prosty, a smak potrawy naprawdę wystrzela z kapci. W liście składników znajdziemy wszystkie produkty, z których robimy tradycyjne gołąbki, ale tu będzie...
-
Zupa kalafiorowa, która nigdy się nie znudzi. Trik z masłem wszystko zmienia
Zupa kalafiorowa ma trzy niewątpliwe zalety - jest pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu i robi się ją niezwykle szybko. Ostatnio postanowiłam trochę zmodyfikować przepis na kalafiorową i marchewkę poddusiłam na maśle, a zamiast śmietany użyłam ser...
-
Zupa z dyni, czyli klasyka jesiennego ucztowania. Przyprawa kojarzona z flakami doda jej niesamowitego smaku
Zupa z dyni to jesienny rarytas i oprócz wyjątkowego smaku ma jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta w wykonaniu. Przepis nikomu nie sprawi problemu, a dodatek aromatycznej, korzennej przyprawy świetnie podrasuje smak. Chodzi oczywiście o imbir.