zupy
-
Zupa szczawiowa - przepis babci, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik, aby podkręcić smak dania
Zupa szczawiowa - przepis babci warto wykorzystać, jeśli mamy ochotę na tradycyjne smaczne danie. Dodatek śmietany oraz, obowiązkowo, jajka nie tylko podbije smak, ale także wartości odżywcze potrawy.
-
Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
Zupa z botwiny jest aromatyczna i bardzo smaczna. Wykorzystajmy sezon na tę nowalijkę i przygotujmy wspaniałe danie, które z checią zjedzą również dzieci. Zupa ta smakuje wyśmienicie zarówno podawana na ciepło, jak i w postaci chłodnika ze świeżym...
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to kulinarny majstersztyk. Taki obiad to hit lata
Zupa pomidorowa jest jedną z tych, którą lubią chyba wszyscy, a przynajmniej zdecydowana większość. Jedni wolą z makaronem, inni z ryżem, ale jakbyście jej nie jedli, to nie ma wątpliwości, że najlepsza jest zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów....
-
Zupa cebulowa - przepis na opływające serem danie. Efekt? Jak z najlepszej restauracji w mieście
To jedno z tych dań, które smakują obłędnie, a sam proces przygotowania jest banalny. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby ją wyczarować. Ciągnący ser, chrupiąca bagietka i smażona cebulka. Brzmi jak kuchenne spełnienie marzeń? Też tak sądzę.
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych zup, jakimi możemy cieszyć się wiosną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że istnieje łatwy sposób, by podkręcić smak tej zupy i nadać jej nieco zadziorności i wytrawnej nuty. Chodzi o...
-
Rosół - przepis na króla polskich stołów. Trzy wskazówki, dzięki którym wyjdzie perfekcyjny
Rosół to niekwestionowany król polskich dań. Polacy uwielbiają tę złotą zupę i są domy, w których rosół jest przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli tak jak my kochasz rosół, poznaj trzy proste wskazówki, dzięki którym twój rosół wyjdzie perfekcyjny, a...
-
Zupa kalafiorowa, która zawsze się udaje. Przepis jest tak prosty, że bardziej się nie da
Cenne właściwości kalafiora są znane od wieków. Oprócz tego, że warzywo świetnie smakuje, ma również szereg zalet zdrowotnych. Warto więc co jakiś czas sięgać po niego i jeść na przykład jako dodatek do obiadu albo w formie zupy. To właśnie na tę...
-
Flaki - przepis na staropolski klasyk. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o wywar, musi być na konkretnym mięsie
Flaki to staropilski klasyk, który pojawia się na naszych stołach regularnie, głównie z okazji rodzinnych uroczystości. Przepis na flaki jest dość prosty - oczyszczone i pocięte mięso z żołądków gotuje się w rosole. Jednak to właśnie rosół, czy te...
-
Przepis na chłodnik, który smakuje wakacjami. Sekretem smaku jest orzeźwiający napój
Chłodnik to zupa, która kojarzy się z upalnym latem spędzonym na wsi. Ma przepiękny kolor, świetnie orzeźwia i zawiera mnóstwo warzyw świeżo zrywanych z przydomowych ogródków. Sekretem orzeźwiającego smaku chłodnika jest napój, którym większość z...
-
Botwinka - przepis na smak polskiej wiosny. Będzie jak u mamy, jeśli zastosujesz sztuczkę z ziemniakami
Kiedy tylko w sklepach i na rynkach pojawia się botwina, kupujemy ją hurtowo, by ugotować naszą ukochaną, wiosenną zupę, która kojarzy nam się z czasami dziecięcej beztroski i nadchodzącymi wakacjami. Dziś mamy dla was przepis na botwinkę, która...
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
- Najlepsze przepisy z truskawkami w roli głównej. Sprawdzą się nie tylko w ciastach
- Kuchenne fakty i mity. Spróbuj pobić 6/10. Najwięcej pomyłek przy 6. pytaniu
- Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
-
Zupa rybna - przepis z warzywami i mintajem w roli głównej. Dodaj jeden składnik, który wzbogaci smak
Niektóre dania wydają się wielu osobom dziwne. Jednym z nich jest zupa rybna. Przepis pokaże wam, że ta potrwa, choć nieco zaskakująca, może być bardzo pyszna. Jesteście gotowi?
-
Zupa szparagowa z białych szparagów. Dodatek konkretnego sera zamieni ją w arcydzieło smaku
Zupa szparagowa z białych szparagów musi znaleźć się na stole każdego, kto kocha dobrze i smacznie zjeść. Przepis jest bardzo łatwy, a dodatek sera gorgonzola sprawi, że twoja szparagowa będzie smakować jak w najlepszej restauracji.
-
Zupa mocy, czyli naturalne wsparcie odporności. Będzie aromatyczna i esencjonalna, ale nie spiesz się
Zupa mocy jest znana już od wieluset lat jako naturalny środek wspomagający układ odpornościowy. To również skuteczny sprzymierzeniec w walce z bólem stawów czy różnego rodzaju stanami zapalnymi. Przepis na zupę mocy jest banalny - to po prostu...
-
Sześć błędów, jakie popełniamy przy gotowaniu zupy. Co zrobić, by uniknąć kulinarnej katastrofy?
Zupy jemy chętnie i bardzo często. Czasem jednak zdarza się, że to danie po prostu nam nie wyjdzie. Na całe szczęście, ze wszystkich kuchennych tarapatów można wydostać się obronną ręką. Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu zupy i jak je naprawić?
-
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków. W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach. Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna. Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza...
-
Botwina - przepis na aromatyczny chłodnik. Z dodatkiem jajek i świeżych ziół będzie smakował wybornie
Botwina - przepis na tę tradycyjną zupę warto wypróbować szczególnie teraz, gdy rozpoczął się sezon na to uwielbiane warzywo. Smak chłodnika podbiją ugotowane na twardo jajka oraz aromatyczne zioła.
-
Rosół idealny istnieje. Pięć wskazówek, dzięki którym będzie najlepszy na świecie
Rosół to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Jednak mimo ogromnej popularności, jego przygotowanie może przysparzać problemów. Zdarza się, że wychodzi za mało klarowny, za blady lub niezbyt intensywny w smaku. Temu wszystkiemu da się zaradzić....
-
Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez
Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
-
Solianka - przepisy na tradycyjną zupę kuchni ukraińskiej. Nie obejdzie się bez patelni
Solianka to zupa, która charakteryzuje się słono-kwaśnym smakiem. Można wykonać ją na wiele sposobów. Wszystko będzie uzależnione od tego, jakiego wywaru użyjemy. Może być on zrobiony na bazie ryby, mięsa lub grzybów.
-
Zupa grochowa nie będzie smaczna, jeśli użyjesz nieodpowiedniego mięsa. Konkretny rodzaj jest kluczowy
Zupa grochowa to jedna z najchętniej gotowanych zupa w polskich domach. Jest pożywna, bardzo aromatyczna a przepis na grochówkę jest naprawdę prosty. Jednak najważniejszą rzeczą jest rodzaj mięsa, na jakim gotujemy zupę. Zapomnij o kurczaku czy...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? To ważne, bo inaczej zupa może stracić smak
Choć czasem eksperymentowanie w kuchni może dać zaskakująco pozytywne efekty, są takie potrawy, w których lepiej trzymać się określonych kroków i zasad. Jedną z nich jest zupa ogórkowa. Jeśli nie chcecie, by straciła swoją wyjątkową kwaskowatość i...
-
Kapuśniak będzie bardziej aromatyczny, jeśli wykorzystasz patent z majerankiem. Tu przyda się patelnia
Kapuśniak to zupa, która chyba się nie nudzi. Przepis jest bardzo prosty, a najlepszy kapuśniak wychodzi oczywiście na żeberkach. Nie mniej ważne są także przyprawy - dziś dowiesz się, jak "wycisnąć" z majeranku maksimum aromatu. To będzie najleps...
-
Zupa koperkowa - najprostszy przepis na obiad. Istnieje ciekawy sposób na podkręcenie smaku
Zupa koperkowa to smak wiosny. Jest lekka, pełno w niej warzyw, uwielbiają ją dzieci i nieco starsi amatorzy domowej kuchni. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by nadać zupie głębi i nowego, kremowego smaku. Sekretem jest serek topiony.
-
Tradycyjna zupa krupnik. Przepis jak u babci. Trik ze smażeniem pogłębi smak i kolor
Zupa krupnik bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam czasy, jeszcze zanim poszłam do szkoły, gdy spędzałam dzień z babcią, a ona gotowała przepyszne obiady. Krupnik był jednym z nich i nigdy nie zapomnę jego smaku - uwielbiałam to...
-
Zupa fasolowa - przepis. Na wędzonce jest najlepsza, ale jeden trik z boczkiem pogłębi jej smak
Zupa fasolowa to świetna opcja obiadowa dla fanów konkretnych smaków i entuzjastów pożywnych i sycących posiłków. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale jest pewien sposób, by zamienić ją w prawdziwy rarytas. Porządnie podsmażony i chrupiący...
-
Zupa paprykowa - pomysł na szybki obiad także dla wegetarian. Składniki? Pownieneś mieć w domu
Macie ochotę na pyszną i zdrową zupę? Do tego prostą w wykonaniu z również prostych składników? Proponujemy zupę paprykową. Z pewnością posmakuje każdemu.
-
Rosół z kury. Jak zrobić bulion, który posłuży jako baza do innych dań? Przygotuj się na długie gotowanie
Rosół z kury to jedno z podstawowych dań, które każdy szanujący się kucharz powinien potrafić przygotować. Rosół można podawać jako zupę poprzedzającą danie główne, ale również wykorzystać go jako bazę do innych potraw.
-
Zupa warzywna, czyli miszmasz na talerzu. Które składniki pasują do siebie najlepiej?
Zupa warzywna to wspaniałe źródło witamin i minerałów podane w postaci lekkiego posiłku, idealnego jako wstęp do dania głównego lub mogącego samodzielnie pełnić taką rolę. Jak ją przygotować?
-
Tradycyjne flaki - przepis przeniesie was do dawnych czasów. Król Władysław Jagiełło je ubóstwiał
Dawne potrawy to ciekawy sposób na poznanie naszej historii. Dzięki temu możemy sprawdzić, jak stołowali się nasi przodkowie. Przedstawiamy więc wołowe flaki. Przepis pozwoli wam przyrządzić potrawę rodem z zamierzchłych czasów.
-
Przepis na zalewajkę jest banalny, ale ten dodatek wzmocni smak. Boczek jest gwarancją sukcesu
Nie istnieje chyba prostszy przepis niż zalewajka. Ta smaczna zupa często gości na naszych stołach i cieszy się uwielbieniem, zarówno wśród młodszych, jak i starszych zupoholików. Tylko jak zrobić zalewajkę, by smak zwalał z nóg? Podsmażony boczek...
-
Zupa czosnkowa - przepis na smaczne i zdrowe danie
Zupa czosnkowa to rozgrzewające danie, które jest charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni czeskiej. Ceni się ją nie tylko za prostotę i doskonały smak, ale też za właściwości prozdrowotne.
-
Zupa minestrone. Przepis na popularną włoską potrawę. Tajemniczy składnik? Brak. Zrób ją tak, jak ci się podoba
Zupa minestrone to aromatyczne danie, które fani kuchni włoskiej z pewnością bardzo dobrze znają. Jej zaletą jest to, że można się nią nasycić i tak naprawdę zrobić ją wedle własnego uznania. Minestrone bowiem przez lata ewoluowała i nie ma jedneg...
-
Grochówka - sprawdzony przepis na sycącą zupę
Grochówka to proste danie, które wymaga chwili wolnego czasu, ale gdy już skończymy gotowanie tej zupy jej smak i aromat wynagrodzi nam całe poświęcenie.
-
Zupa ogórkowa w kilku krokach. Sprawdź prosty przepis
Zupa ogórkowa, czyli klasyka polskiej kuchni to uniwersalny smak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjną ogórkową? Sprawdź poniższą propozycję.
-
Zupa meksykańska - przepis, który oczaruje twoją rodzinę. Użyj wołowiny, a wyjdzie idealna
Zupa meksykańska swoim smakiem i aromatem przeniesie cię do słonecznego kraju sombrero i sprawi, że zima wyda się łagodniejsza. Przepis na zupę meksykańską jest bardzo prosty, ale należy pamiętać o odpowiednim mięsie - kluczem jest mielona wołowin...
-
Zupa krupnik, czyli coś, co wszyscy kochamy. Trik z cebulą pogłębi jej smak
Zupa krupnik kojarzy nam się z chwilami dzieciństwa, kiedy robiły ją nasze mamy, gdy coś nam dolegało. Do dziś krupnik jest jedną z ulubionych zup i często serwowana jest w restauracjach. Co zrobić, by zupa krupnik miała głębszy smak? Dodatek...
-
Zupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie
Zupy z przepisu naszych babć są najlepsze, a ich smak przypomina nam beztroskie chwile dzieciństwa. Tak jest w przypadku zupy ogórkowej, którą wszyscy kochamy. Przepis babci na zupę ogórkową jest prosty, ale trik z wcześniejszym podsmażeniem warzy...
-
Grochówka - przepis, który koniecznie musisz znać. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce?
Smak grochówki wspominamy z sentymentem, myśląc o babcinej kuchni i chwilach dzieciństwa, lub co niektórzy, powracając myślami do czasów wojska. Przepis na grochówkę jest prosty i musi znać go każdy, kto lubi powracać myślami do przeszłości. Jak...
-
Krupnik, czyli zupa dobra na wszystko. Jak zrobić pyszny i rozgrzewający klasyk?
Krupnik, czyli jedna z ulubionych zup Polaków to idealna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad w zimowe dni. Przepis na krupnik jest banalny, należy jednak pamiętać o odpowiedniej kaszy. Jak przygotować najlepszy krupnik i jaką kaszę wybrać?...
-
Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik
Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale też wspomoże przy przeziębieniach i spadkach odporności. Świetnym pomysłem na jego przygotowanie podzieliła się niedawno Ewa Wachowic...