zupy
-
Ta zupa zastąpi dwudaniowy obiad. Syci na długo. Mnie nigdy się nie znudzi
Zupy to wspaniały kulinarny wynalazek. Rozgrzewają, pomagają przy przeziębieniu, są sycące i pożywne. Żeby jednak nie robić ciągle tych samych, które non stop powtarzają się w wielu domach, jak np. ogórkowa lub pomidorowa, warto zapisać przepis,...
-
Tak żurek gotuje Jakub Kuroń. Zdradza, co zrobić, by był jeszcze lepszy. "Doda wędzony aromat"
Żurek wielkanocny to, jak sama nazwa wskazuje, nieodłączny element tych wiosennych świąt. Podczas gdy królową sałatek można nazywać jarzynową, tak tę zupę można uznać za królową nad królowymi. Według wielu osób wygrywa bowiem ze wszystkimi...
-
Zobaczyłam, co do zupy dodają Słowacy. Już nigdy więcej nie zabielę pomidorowej śmietaną czy mlekiem
Zabielanie zup to nasza (choć nie tylko) polska tradycja. Każdy gotujący Polak ma na to swój sposób - jedni wybiorą śmietanę, inni śmietankę, jeszcze inni jogurt lub mleko. Ja jednak w swoim domu wprowadziłam myk słowackiego kucharza. Teraz nawet...
-
Jak zrobić krupnik? Babcia męża robi najlepszy - wybiera dwa rodzaje mięsa
Jak zrobić krupnik? Przepis na krupnik jest banalny, ale zawsze warto postarać się, by zupa była naprawdę pyszna i aromatyczna. Babcia mojego męża robi najlepszy krupnik i zawsze do nas dzwoni, kiedy robi go na obiad. Jaki jest sekret? Dwa rodzaje...
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Ten włoski rosół jest lepszy od babcinego. Wszystko za sprawą wyjątkowych kluseczek
Okazuje się, że nie tylko Polacy kochają rosół. We Włoszech na stołach regularnie ląduje stracciatella i bynajmniej nie jest to kremowy deser a intensywny bulion z wyjątkowymi kluseczkami. Co w nich wyjątkowego? Przypominają nasze lane kluski, ale...
-
Lekki obiad, który nasyci na długo. Rzadko robimy zupę z tego składnika
Lubimy zajadać się pizzą, burgerami i tłustymi mięsami. Czasem jednak nachodzi nas ochota na lekki obiad, a wtedy w głowie pustka. Na szczęście zawsze można poszukać inspiracji w interncie, a my dziś do was z taką przychodzimy. To przepis na zupę ...
-
Wodzionka - przepis na zupę z chleba. Brzmi biednie, ale smakuje bajecznie
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Czytanie dzieciom wspiera ich rozwój - rozmowa z Michałem Rusinkiem, autorem książek dla dzieci i ambasadorem akcji "Przerwa na wspólne czytanie i ilustrowanie" i z Martą Bąkowską, psycholog dziecięcąMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Jak zrobić jajka w sosie musztardowo-chrzanowym? To prostsze niż myślisz, a zadowoli każdego
- Ta wielkanocna zupa jest dużo lepsza od barszczu czy żurku a mało kto ją robi
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Lekarka wskazuje błędy podczas gotowania rosołu. "Nie wal tego tyle"
Rosół to jedna z najbardziej podstawowych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie taka, przy której można popełnić masę błędów. Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć rzeczy, które Polacy najczęściej robią źle, przygotowując rosół. Jedna ...
-
Nie istnieje łatwiejszy przepis na zupę. Każdy przedszkolak ją kochał, a wystarczy rosół i parę dodatków
Wszyscy kochamy zupy i mamy ogromne szczęście, że istnieją przepisy, które można zrobić w dosłownie kilka chwil. Tak jest w przypadku zupy, którą kochał każdy przedszkolak i jestem pewna, że ta miłość przetrwała próbę czasu. Wystarczy, że masz...
-
Babcie to wiedzą, młodzi niekoniecznie. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach? Jedna zaskoczy
Podstawą każdej zupy jest oczywiście wywar. Często korzystamy ze zrobionego już wcześniej wywaru lub bulionu, często także wykorzystujemy rosół, jednak jeśli chcemy ugotować zupę od podstaw, warto wiedzieć, co na czym ugotować. Jakie zupy wychodzą...
-
Pomidorowa na rosole, czyli najłatwiejsza zupa świata. Mało osób pamięta o ważnej przyprawie
Zupa pomidorowa na rosole śmiało może nosić miano najłatwiejszej zupy świata. W zasadzie można twierdzić, że każda zupa zrobiona na gotowym już rosole jest łatwa, ale tutaj wystarczą zaledwie dwie czynności i jedna ważna przyprawa. Nie wszyscy...
-
Oto najlepsze zupy na świecie. W rankingu zabrakło polskich flaczków, ale jest zupa sąsiadów
Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. Szczególnie teraz, gdy zima wdaje się nam we znaki. Są rozgrzewające, sycące, a na dodatek obłędnie pyszne. CNN Travel opublikowało ranking najlepszych zup na świecie. Skąd pochodzą? Sprawdźmy.
-
Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć...
-
Zupa czosnkowa Katarzyny Bosackiej rozgrzeje jak ognisko. Sekret jej smaku tkwi w jednym triku
Zimą zupa czosnkowa wyrasta na obiadową faworytkę. Nie dość, że szybko i przyjemnie rozgrzewa, to jeszcze pomaga na przeziębienie i wzmacnia odporność. To oczywiście zasługa czosnku, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Katarzyna Bosacka...
-
Ranking 100 najobrzydliwszych dań świata. Polska "zasłynęła" aż trzema pozycjami, na podium Finlandia
Każdy ma dania, które zapadły w pamięć, ale nie przez obłędny smak czy formę podania, a raczej mankamenty. Tym sposobem powstał ranking najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. Podium co prawda należy do Finlandii, jednak Polska może "pochwalić...
-
Trzy tajemnice krupniku. Gdy je poznasz, już nigdy nie zrobisz źle tej zupy
Krupnik jest taką zupą, którą albo się uwielbia, albo trzyma od niej z daleka. Ja akurat należę do tego pierwszego grona i wierzę, że ci, którzy nie lubią krupniku, po prostu nigdy dobrego nie jedli. W gruncie rzeczy zrobienie tej zupy tak, by był...
-
Lekka zupa idealna na poświąteczne przejedzenie. Jest przepyszna i zrobisz ją w kilka chwil
Jeśli po świętach masz lekki przesyt ciężkich (acz pysznych) potraw i chcesz w końcu zjeść coś lekkiego, ale wciąż smacznego, ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ta zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, jest szybka i łatwa w wykonaniu, to jeszcze...
-
Zamawiasz zupę w restauracji? To nie zawsze dobry pomysł. Słynny szef kuchni radzi, co robić
Gdy idziemy do restauracji, raczej nie spodziewamy się, że danie, które dostaniemy, będzie nieświeże. Tymczasem niektórzy pracownicy gastronomii przestrzegają, by nie zamawiać określonych potraw z karty. Jedną z nich miałyby być zupy. Zwróciła na ...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
To najlepsza zupa na zimowe mrozy. Weź wędzonkę, fasolę oraz niespodziewany dodatek
Kiedy za oknem mróz, i ciało i duszę rozgrzewają gorące, treściwe zupy. Dziś mamy dla was przepis na zimowy klasyk - esencjonalną, aromatyczną zupę fasolową. Jednak zrobimy ją nieco inaczej. Spokojnie, będzie fasola, będzie wędzonka, ale będzie co...
-
Zupa na rosole, którą zrobisz w kilka chwil. Potrzebujesz trzech warzyw i dwóch dodatków
Och, jakże wspaniałą potrawą jest rosół. Smakuje bosko, stawia na nogi w chorobie i można go wykorzystać do mnóstwa innych, równie pysznych dań. Na rosole bardzo często robimy pomidorową, ogórkową, ale to nie jedyne zupy, które świetnie wychodzą....
-
Weźmiesz łyk tej zupy, a wyrzucisz termofor i zakręcisz grzejniki. Rozgrzewa jak kaflowy piec, a składniki są tanie
Jaka zupa rozgrzewa najlepiej? Pewnie wszyscy pomyślą, że rosół. A tu nie, inna zupa sprawdza się znacznie, znacznie lepiej. Chodzi o kultową czosnkówkę, którą inaczej robią na Podhalu, inaczej w Czechach, ale zawsze jest pyszna. Dziś zdradzimy...
-
Czy uda Ci się rozpoznać te zupy na zdjęciach? To QUIZ dla kulinarnych asów!
W tym quizie pytamy o zupy. Poznasz je na zdjęciach? Sprawdź się!
-
Makaron ze sklepu odejdzie w zapomnienie. Połącz trzy najprostsze składniki, by zyskać pyszne kluski
Makaron to podstawa zup czy sosów. Musi mieć jednak odpowiedni smak, aby godnie łączył się z pozostałą częścią potrawy. Kluseczki można zrobić samodzielnie w domu i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć trzy składniki i cieszyć się pysznym...
-
Zupa pierogowa robi poważną konkurencję dla świątecznego barszczu. Odpowiednio przygotuj grzyby
Zupa pierogowa - bo tak ją nazwałam, to dla mnie coś w rodzaju rozłożenia klasycznych pierogów na czynniki pierwsze. Danie jest pyszne, pożywne i treściwe i możesz je zrobić zarówno na wywarze mięsnym, jak i również warzywnym. Najważniejsze jednak...
-
Grochówka taka, że łycha stoi, a głód się kładzie. Wybierz odpowiednie mięso - wędzonka to nie wszystko
Grochówka to klasyka. Nie każdy ją uwielbia, ale mam szczerą nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Jak zrobić kultową zupę z wojska? Oczywiście ważny jest groch, ale nie tylko. Wybierz odpowiednie mięso, a smak cię zachwyci. Wędzonka to tylk...
-
Ten przepis na zupę Tomasza Strzelczyka trzeba dodać do ulubionych. Główny składnik właśnie się pojawił
Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany mistrz kulinariów. 8 listopada tego roku wydał swoją nową książkę "Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Poniżej publikujemy jeden z przepisów, który s...
-
Najlepsze flaki - przepis prosty, jak konstrukcja cepa. Wywar zawsze gotuję na trzech mięsach
Flaki to jedno z tych dań, które nieustannie wzbudzają żywe dyskusje między fanami i sceptykami. Jednak fanów pysznych i aromatycznych flaczków nie brakuje, a moja rodzina za nimi przepada. Zawsze stawiam na trzy rodzaje mięsa - wywar jest treściw...
-
To najlepsza jesienna zupa. Jak zrobić zalewajkę z pecłonkami? Przyda się sporo jednej przyprawy
Zalewajka z pecłonkami, lub jak to woli - peconkami, to najlepsza zupa grzybowa, jaką można sobie wyobrazić. Jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie i szybko nasyci każdy brzuch. Jak ją zrobić i co to właściwie są pecłonki? Już mówimy.
-
Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa
Kapuśniak każdy zna. Kwaśnicę także każdy zna. A gdyby tak połączyć te dwie zupy? Podwójny kapuśniak to wymarzona zupa na chłodniejsze dni, moja babcia świętej pamięci gotowała ją zawsze, kiedy liście opadały z drzew, ale uważała na mięso - trzy...
-
Rosolnik, czyli zupa ogórkowa, której nie znamy. Niektórzy jedzą ją na kaca, a najważniejsze jest mięso
Rosolnik, lub jak kto woli - razsolnik, to odmiana zupy ogórkowej, którą zajadają się za wschodnią granicą po imprezach. Zupa jest kwaśna, treściwa i naprawdę pyszna, a to za sprawą mięsa, po które my sięgamy dość rzadko. Jeśli lubisz ogórkową i n...
-
Jak zrobić grzanki do zupy i sałatek? Błąd z przyprawami sprawi, że będą niezjadliwe
Grzanki to fantastyczny dodatek do wielu zup oraz sałatek. Przygotowanie grzanek jest banalne, ale jak to właśnie z banalnymi czynnościami bywa, nietrudno o błąd. Jak zrobić grzanki, żeby były chrupiące i aromatyczne? Uważaj na moment, kiedy...
-
Najpyszniejsza zupa na jesień. Jak zrobić aromatyczną zarzutkę? Przyda się niedzielny rosół
Jesienią najbardziej smakują nam pożywne, treściwe zupy i do takich z całą pewnością należy zarzutka. Niektórzy mówią na nią kapuśniak, inni zarzucajka, a ja mówię na nią "pychota nie z tej ziemi". Jak ją zrobić? Jeśli masz trochę rosołu i kapustę...
-
Tą zupą wszyscy zajadaliśmy się trzydzieści lat temu. Jak zrobić kultową ryżankę? Łatwizna
Jakie zupy najlepiej wspominacie z dzieciństwa? Wielu z was zapewne wymieni kartoflankę, barszczyk, zacierkową, ale czy ktoś pamięta jeszcze o ryżance? Ta zupa nie tylko jest pyszna i tania, to jeszcze robi się ją w mgnieniu oka. Podstawą jest ryż...
-
Jak zrobić najlepsze flaki? W mojej rodzinie robi się je inaczej - nie dodajemy jednego składnika
Flaki to obowiązkowa pozycja na wielu polskich imprezach i świętach i chociaż niektórzy krzywią się na ich widok, smakoszy tradycyjnej potrawy jest z całą pewnością więcej. Dziś zdradzimy wam przepis na flaki, które w mojej rodzinie robi się od...
-
Przygotuj nocny rosół Tomasza Strzelczyka, a obejdzie się bez pilnowania wywaru czy ściągania szumowin
Zastanawiasz się, jak przygotować pyszny, tradycyjny obiad, ale goni cię czas? Postaw na rosół nocny, czyli obłędną zupę, która dosłownie przygotuje się sama. Obejdzie się bez pilnowania wywaru, ściągania szumowin i stania godzinami przy kuchence....