zupy
-
Chłodnik Debory z MasterChefa to najlepszy przepis na upały. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Czerwiec to miesiąc, w którym w końcu można skosztować najlepszych warzyw i owoców. To właśnie teraz najsmaczniejsze są między innymi pomidory, więc żal byłoby tego nie wykorzystać. Co w takim razie z nich zrobić? Najlepszą odpowiedź na letnie...
-
Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. "Czego chcieć więcej?"
Zupa pomidorowa to niby taka oczywista sprawa, niby taki prosty przepis, a jednak jak ktoś ma ochotę, to może namieszać. Wystarczy szczypta przyprawy, której zwykle się nie używa lub inny dodatek zamiast oklepanego ryżu i makaronu, i zupa zyskuje...
-
Szybka i kremowa zupa, która zapełni brzuch na długo. Inne zupy mogą się jej kłaniać
W polskiej i międzynarodowej kuchni jest wiele doskonałych, sycących zup, do których lubimy wracać. Jednak naszym zdaniem ta, której jednym z głównych składników jest ser, wygrywa w przedbiegach. Bo, nie oszukujmy się, ser jest dobry na wszystko....
-
AI wskazała najlepszą polską zupę. Król niedzielnych obiadów tym razem spadł z tronu
Która zupa z Polski jest na pierwszym miejscu? Zapytałam o to sztuczną inteligencję przy okazji gotowania jarzynowej na poniedziałkowy obiad, a jej odpowiedź lekko mnie zaskoczyła. Byłam wręcz pewna, że wygra rosół, jednak stało się zupełnie inaczej.
-
Wachowicz do wielkanocnego barszczu nie dodaje zakwasu, tylko coś całkiem innego. Smak jest obłędny
Barszcz wielkanocny to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Zupę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby smaki miały czas na przegryzienie się. Serwujemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo. Aby zaostrzyć smak potrawy, można dodać...
-
Zapytałam AI o najlepszą wielkanocną potrawę. Odpowiedź nie zawiodła
Postanowiłam zapytać AI o najlepszą potrawę wielkanocną. Odpowiedź oczywiście nie zaskoczyła mnie ani trochę. To o ten świąteczny klasyk sztuczna inteligencja jest pytana najczęściej przez Polaków i nie tylko.
-
W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
Gdy wyjeżdżam gdzieś na urlop, próbowanie lokalnej kuchni jest dla mnie ważną częścią podróży. Tym bardziej cieszyłam się więc na wyjazd do Austrii, w której nigdy nie byłam, a o której kuchni wiedziałam, że ma sporo do zaoferowania. I nie pomylił...
-
Przetestowałam dwa przepisy na zupę pomidorową. Jeden zostanie ze mną na zawsze
Zupa pomidorowa to jedna z tych potraw, których chyba nie da się nie lubić. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i ja postanowiłam przetestować dwa różne przepisy. Nie poszłam na łatwiznę i nie rozpuściłam w wodzie kostki rosołowej oraz nie...
-
Ta zupa jest mało znana w Polsce, a doskonale rozgrzewa. Tak robi ją Makłowicz. "Wspaniała"
Gdy za oknem mróz taki, że łzawią oczy, a łzy od razu zamarzają na policzkach, każdy marzy o porcji gorącej, aromatycznej zupy. Pora odstawić jednak na boczny tor rosoły, pomidorówki i ogórkowe. Robert Makłowicz proponuje pikantną, chińską zupę z...
-
Zupa dziadowska za "kilka groszy". Syci i smakuje, a to przez miękkie kuleczki
Ileż to razy nie mieliście pomysłu na zupę na obiad i kończyło się na pomidorowej, jarzynowej lub jedzeniu na dowóz? Teraz mamy dla was przepis, który pozwoli wam powrócić do zapomnianych smaków z dzieciństwa i młodości. Chodzi o zupę, którą w moi...
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Zupa krem z białych warzyw. Przepis mam od znajomego kucharza. Z tą przyprawą jest genialna
Zupa krem z białych warzyw to świetny pomysł na obiad, kiedy tobie i twoim bliskim przejadły się już rosoły i pomidorówki. Przepis dał mi znajomy kucharz, który pracuje w jednej z warszawskich restauracji. Krem z białych warzyw robi naprawdę pyszn...
-
Szybka zupa o pięknym kolorze i wybornym smaku. Do kremu z brokułów dodaj ten składnik
Szybka zupa, która jednocześnie pięknie prezentuje się w talerzu i cudownie smakuje? Mamy taki przepis, a jakże. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu, dorodny brokuł oraz trochę sera, by w kilkanaście minut wyczarować prawdziwy przysmak.
-
Zupa gulaszowa na duży mróz. Będzie pyszna tylko z tym przepisem. Zapomnij o kurczaku
Zupa gulaszowa to jeden z tych przepisów, które uwielbiamy, gdy chcemy się ogrzać i zjeść coś pożywnego. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indy...
-
Tomasz Strzelczyk wyszperał przepis na rosół z 1905 roku. Dodał konkretne mięsa i nietypowe warzywo
Tomasz Strzelczyk uwielbia przygotowywać pyszne, klasyczne potrawy kuchni polskiej. Fani doceniają, że jego przepisy są łatwe do odtworzenia w domu i zawsze się udają. Jakiś czas temu kucharz postanowił zmierzyć się z przepisem na rosół sprzed 120...
-
Quiz kulinarny dla prawdziwych smakoszy. Rozpoznaj zupy i zgarnij maksa!
Rozpoznaj zupy i zgarnij maksa!
-
Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Zupa ziemniaczana z francuskim akcentem. Tak pyszna i tania, że będziesz gotować ją na okrągło
Zupa ziemniaczana wielu osobom wciąż kojarzy się z daniem w stylu "żeby tylko coś było" lub daniami dawniejszej ubogiej części społeczeństwa. Dziś mamy przepis na zupę ziemniaczaną, który całkowicie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie...
-
Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą...
-
Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dla nich rozwiązanie - ekspresowy barszcz czerwony....
-
W moim domu nie ma barszczu z uszkami. W Wigilię jemy lepszą zupę. Poznajcie stary przepis
W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami lub krokietami. To pyszne danie, nie przeczę, ale moim zdaniem istnieje dużo lepsza zupa na Wigilię. Ten przepis ma na pewno ponad sto lat, a składa się z kilku składników....
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
-
Zupa cebulowa, czyli wymarzony obiad na chłody. Dodaj biały napój, a będzie najpyszniejsza
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która na dobre rozgościła się także na naszych stołach. Jest nie tylko przepyszna, lecz także świetnie rozgrzewa i jest naprawdę łatwa w wykonaniu. Jak ją zrobić po mistrzowsku? Nie zapomnij podlać cebu...
-
Dodajesz do zupy? Lepiej wyrzuć i zapomnij. Domowa wersja bije gotowce na głowę
Z czego robi się kostki rosołowe? Zapomnij o pełnych chemii gotowcach ze sklepu, których skład pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotuj własną wersję. Będzie nie tylko zdrowiej, lecz przede wszystkim smaczniej. To naprawdę proste.
-
Błyskawiczna, kremowa i najlepsza na świecie. Zupa porowa musi mieć te dwa dodatki
Zupa porowa to jeden z tych przepisów, które powinien poznać każdy zapracowany miłośnik pysznych, domowych dań. Przepis nie wymaga czasu ani specjalnych uzdolnień osoby gotującej, a smaku nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Tutaj kluczem...
-
Błyskawiczna i przepyszna zielona zupa. Pół porcji nasyci każdego głodomora
Zupa krem z zielonego groszku to wybawienie dla wszystkich zapracowanych łakomczuchów lub kulinarnych leniuszków. Robi się ją niemal bezproblemowo, a do tego naprawdę szybko. Świetnie smakuje i porządnie syci, a charakteru dodaje jej biały ser....
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Dodaj do barszczu 2 łyżki tego płynu. Bezbłędnie przełamie smak. Tak robi polski szef kuchni
Tak jak rybnym symbolem świąt są śledzie i karp, tak wśród zup niepodzielnie króluje barszcz czerwony. Każdy chce, by miał piękny, rubinowy kolor i smakował jak z najlepszej restauracji. Mamy przepis polskiego szefa kuchni, z którym na pewno się t...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Kiedyś była przysmakiem, młodzi dziś się krzywią. Jak zrobić ogonówkę? Jeden składnik ją podkręci
Są takie przepisy, które mają rzesze miłośników wśród starszych osób, a o których młodzież nie słyszała lub nawet nie chce słyszeć i z obrzydzeniem odwraca głowę. Niestety tak jest w przypadku pysznej i aromatycznej zupy ogonowej, która jeszcze 40...
-
Zupa gyros to moje ostatnie objawienie. Wygrywa nawet z rosołem, a to przez mięso
Zupa gyros będzie świetną odmianą od oklepanych rosołów i pomidorówek, ponieważ na naszych stołach jest rzadkością i pora to zmienić. Zupa gyros jest pyszna, aromatyczna i treściwa, śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej opcjo obiadowej na zim...
-
Tę zupę znają tylko w Wielkopolsce. Jak zrobić ślepe ryby? Akurat ryb w przepisie nie ma
Ślepe ryby, śleboriba lub ślepa zupa to kilka nazw odnoszących się do dania, które poza granicami Wielkopolski jest praktycznie nieznane, a wielka szkoda. To zupa, której nazwa może wprowadzić w błąd, ponieważ nie zawiera ryb, a opiera się na rzec...
-
Najlepsza zupa na jesienne chłody. Tu liczy się konkretna wkładka i jeden dodatek
Mało która zupa tak świetnie syci i rozgrzewa, jak gęsta i treściwa zupa fasolowa. Fasolówka najlepiej smakuje właśnie w chłodne, jesienne i zimowe dni, a jej smak zależy od solidnej wkładki, oczywiście z wędzonką. Ja jednak dodaję jeszcze jeden...
-
Kiedy nie mam czasu, robię tę pyszną zieloną zupę. Dodatek sera jest jak wisienka na torcie
Zupa krem z brokułów to przepis niemal idealny. Nie dość, że jest naprawdę przepyszna, to jeszcze robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo, a syci lepiej niż niejedna grochówka. Jak zrobić najlepszą zupę krem z brokułów? Dodatek sera jest świętością.
-
Dziwiłam się, jak można to jeść. Teraz robię co piątek. To pyszna zupa, która nie jest zupą
Jeśli szukasz pomysłu na obiad w piątek, pewnie od razu pomyślisz o rybie. Dziś właśnie mam przepis na obiad z rybą w roli głównej, ale w nieco zapomnianej już formie. To pyszna i zaskakująca zupa, która w zasadzie zupą nie jest. Przydadzą się sło...
-
Najlepszy przepis na zupę czosnkową. Wywar wzbogacam smarowidłem do chleba
Zupa na rosole to nie musi być jedynie pomidorowa lub ogórkowa. Ostatnio dostałam od mamy dwa słoiki lekkiego rosołu drobiowego na kurczaku i kaczce. Postanowiłam wyczarować z niego zupę, którą pokochałam podczas urlopu na Podhalu. Wzięłam czosnek...
-
Żurek bez tego będzie nijaki. Dwa składniki to świętość. Nie każdy o tym pamięta
Żurek to jedna ze sztandarowych polskich zup i łączy w sobie wszystko, co Polacy uwielbiają: kwaśny smak, mnóstwo wkładki i natychmiastowe nasycenia nawet największych głodomorów. Przepis na żurek jest bardzo prosty, jednak bez dwóch składników mo...
-
Ten błąd popełnia wiele osób. Potem dziwią się, że ziemniaki nie chcą się ugotować. Zły moment i klapa
Gotujesz zupę i gotujesz, i gotujesz, a ziemniaki wciąż są twarde? To raczej nie jest wina felernych warzyw. Powodem może być dość powszechny błąd, który popełniamy, albo gdy nie przeczytamy dokładnie przepisu, albo gdy dopiero uczymy się gotować....