zupy polskie
-
Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
Zupa z botwiny jest aromatyczna i bardzo smaczna. Wykorzystajmy sezon na tę nowalijkę i przygotujmy wspaniałe danie, które z checią zjedzą również dzieci. Zupa ta smakuje wyśmienicie zarówno podawana na ciepło, jak i w postaci chłodnika ze świeżym...
-
Jak ugotować rosół idealny? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia woda
Rosół to tradycyjna polska zupa. Idealny smak bulionu zależy m.in. od dobrej jakości mięsa i warzyw. Warto jednak poznać sekretny trik, dzięki któremu rosół wyjdzie niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Kluczem do sukcesu jest woda.
-
Sześć błędów, jakie popełniamy przy gotowaniu zupy. Co zrobić, by uniknąć kulinarnej katastrofy?
Zupy jemy chętnie i bardzo często. Czasem jednak zdarza się, że to danie po prostu nam nie wyjdzie. Na całe szczęście, ze wszystkich kuchennych tarapatów można wydostać się obronną ręką. Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu zupy i jak je naprawić?
-
Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników
Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.
-
Tradycyjna zupa krupnik. Przepis jak u babci. Trik ze smażeniem pogłębi smak i kolor
Zupa krupnik bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam czasy, jeszcze zanim poszłam do szkoły, gdy spędzałam dzień z babcią, a ona gotowała przepyszne obiady. Krupnik był jednym z nich i nigdy nie zapomnę jego smaku - uwielbiałam to...
-
Barszcz czerwony warto zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Tak uzyskamy najlepszy wywar
Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Jej bazą jest odpowiednio przygotowany wywar - jego jakość, bez względu na to, czy powstanie na bazie mięsa, czy warzyw, zdecyduje o ostatecznym smaku zupy.
-
Zalewajka - przepis na najprostszą zupę świata. Trik z majerankiem nada jej charakteru
Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego...
-
Grochówka - przepis na klasyczną zupę. Ten sposób sprawi, że będzie smakować jak wojskowa
Tradycyjna grochówka ma wielu amatorów. Ta zupa jest podawana nie tylko w domach, to także obowiązkowy punkt wielu plenerowych imprez. Jak ugotować najlepszą grochówkę?
-
Tradycyjne flaki - przepis przeniesie was do dawnych czasów. Król Władysław Jagiełło je ubóstwiał
Dawne potrawy to ciekawy sposób na poznanie naszej historii. Dzięki temu możemy sprawdzić, jak stołowali się nasi przodkowie. Przedstawiamy więc wołowe flaki. Przepis pozwoli wam przyrządzić potrawę rodem z zamierzchłych czasów.
-
Jak zrobić żurek z ziemniakami? Przepis na klasyczną staropolską zupę. Najlepiej smakuje z pewnym dodatkiem
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Często gości na wielkanocnym stole - podany z jajkiem ugotowanym na twardo smakuje najlepiej. Jak przygotować żurek z ziemniakami? W naszym przepisie doradzamy co zrobić krok po kroku, by b...
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przekąski w plenerze - co zabrać na rodzinny piknik czy wypad z przyjaciółmi?
- Fakty i mity na temat nowalijek. Co warto wiedzieć o młodych warzywach?
- Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby na kuchenne szkodniki - wystarczy liść laurowy
- Grillowany kurczak Gordona Ramsaya w 10 minut. Czasu wystarczy też na sałatkę
- Gofrowe paragony grozy nad morzem. Rosną ceny popularnej przekąski w Gdańsku i Sopocie
-
Grochówka - przepis na domową zupę jak u babci. Jest sycąca, aromatyczna i pyszna. Sprawdź, jak ją przygotować
Grochówka to zupa która, kojarzy się z domowym obiadem, ale też posiłkiem, który serwowano w wojsku czy na obozach harcerskich. Jest sycąca i aromatyczna, z pewnością zaspokoi nawet wilczy głód. Sprawdź nasz przepis, jest bardzo prosty w...
-
Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik
Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale też wspomoże przy przeziębieniach i spadkach odporności. Świetnym pomysłem na jego przygotowanie podzieliła się niedawno Ewa Wachowic...
-
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody....
-
Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonu
Rosół lubi chyba każdy. To najbardziej klasyczna zupa na polskich stołach. Sposobów na nią jest tyle, ile kucharzy. Jednym z nich podzieliła się Ewa Wachowicz. Ale to nie będzie zwyczajny rosół.
-
Zupa grochowa wojskowa to hit na jesień. Jak powstaje najlepsza grochówka? [PRZEPIS]
Zupa grochowa jest dobrze znana jako rozgrzewające danie. Kojarzymy ją przede wszystkim z daniem kuchni wojskowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją też w zaciszu naszej domowej kuchni. Rozgrzewa, jest syta i gorąca.
-
Rosół wychodzi blady i mętny? Znamy klika sposobów, by zawsze był apetyczny [TRIKI]
Rosół jest zdecydowanie królem polskiego stołu i liderem wśród zup. Choć każda domowa kucharka i kucharz ma swój własny sposób, ten i tak nie zawsze wychodzi tak dobry, jakbyśmy chcieli.
-
Kapuśniak na żeberkach, czyli genialna zupa w sam raz na jesień [PRZEPIS]
Kapuśniak na żeberkach to cudownie rozgrzewająca zupa, która stawia na nogi w jesienne chłody. Domowy kapuśniak można przygotować w wersji wegetariańskiej, ale my szczególnie polecamy kapuśniak na żeberkach. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej...
-
Zupa krupnik - przepis idealny. Podpowiadamy, jak się za nią zabrać
Kto lubi krupnik? Cisza. Zupa krupnik to jedna z tych zup, które nie cieszą się uznaniem wśród wielu. Dzieci wręcz za nią nie przepadają. A wszystko przez to, że bardzo często zupę krupnik przyrządzamy źle. Ta niezwykle zdrowa i pożywna zupa może...
-
Żurek ósmą najlepszą zupą świata według TasteAtlas. "Perełka polskiej kuchni!"
Choć w naszej kuchni zup nie brakuje, żurek to niekwestionowanie najbardziej polska polewka. Wielu rodaków zjada ją ze smakiem nie tylko na Wielkanoc. Jak się okazuje, nie tylko my ją doceniamy.
-
Kojarzy się z wojną i jedzeniem dla zwierząt. Mimo to wiele osób wspomina ją z łezką w oku. Leśnicy przypomnieli o brukwiowej
Wiele osób jadło ją kilka dekad temu, a sporo nigdy nie miało okazji jej spróbować. Leśnicy przypominają o zapomnianej zupie i przywołują masę wspomnień.
-
Botwinka - zupa obowiązkowa na lato. Przepis? Daria Ładocha robi ją perfekcyjnie
Jak lato, to botwinka. Pyszna polska zupa króluje w wielu domach - także gwiazd, a szczególnie gwiazd kulinariów. Niedawno swoim przepisem podzieliła się Daria Ładocha.
-
Chłodnik z ogórków - idealna zupa na upały. Jak zrobić chłodnik? Podpowiadamy
Chłodnik z ogórków to klasyczny wybór na lato. Zupa nas nasyci, a przy okazji pozwoli się ochłodzić i nie trzeba męczyć się nad gotującym w garnku płynem. Jak zrobić chłodnik? Sprawdźcie nasz przepis.
-
Bałkański żurek według Magdy Gessler to hit. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Bałkański żurek według Magdy Gessler to ciekawa odsłona tradycyjnego polskiego dania. Jest nieco lżejsza od naszego żurku, ale wcale nie mniej sycąca. Jak się za niego zabrać? Wyjaśniamy.
-
Chodzi wam po głowie botwina? Przepis na zupę idealną - w wersji błyskawicznej i tradycyjnej
Botwinka to smak lata. Świeża botwinka, młode buraczki - pychota! Jak zrobić botwinkę szybko i sprawnie? Podpowiadamy przepis na botwinkę z gotowym bulionem oraz botwinkę z bulionem, który musimy przygotować od zera.
-
Chłodnik z botwiny na zimno idealny na upały. Jak go zrobić? Sprawdź
Nie ma nic lepszego na upały niż chłodnik z botwiny na zimno. Nasz przepis na chłodnik jest prosty i szybki do przygotowania. Pamiętaj jednak, aby doliczyć do czasu przygotowania chłodnika z botwiny na zimno czas na solidne schłodzenie dania.
-
Co na obiad w upalne dni? Chłodniki na lato sprawdzą się idealnie. Ten od Rozkosznego szczególnie
Co na obiad w upalne dni? To pytanie pojawia się regularnie, gdy tylko temperatura skacze. Równie regularnie pada odpowiedź "chłodnik" i trudno o lepszą propozycję. Jaki zrobić? Chyba mamy idealnego kandydata.
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc
Zakwas na żurek jest absolutnie konieczny do zrobienia pysznego żuru. Któż by mógł sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku na stole? No właśnie, mało kto! Dlatego prezentujemy wam przepis na pyszny domowy zakwas na żurek, z który...
-
Zupa na piątek i nie tylko? Jeśli nie próbowaliście krupniku z ryby, pora to zmienić [PRZEPIS]
Krupnik to zupa dobrze znana w każdym domu. Ale czy jedliście kiedyś krupnik z ryby? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. To doskonała propozycja nie tylko na piątkowy obiad.
-
Wspomnij ostatni wyjazd w góry. Jak? Przygotuj wspaniałą kwaśnicę [PRZEPIS]
Kwaśnica jest tradycyjną potrawą kuchni góralskiej, którą można dostać w większości tamtejszych restauracji, jadłodajni i schronisk. Chcecie przyrządzić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis. Podpowiadamy, jak zrobić kwaśnicę.
-
Zupa z maślaków - ulubieniec grzybiarzy. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Wróciliście z grzybobrania z koszem pełnym maślaków? To może oznaczać tylko jedno - na obiad zupa z maślaków. Ta aromatyczna, pachnąca lasem potrawa to przepyszne danie na jesień. Jak zrobić zupę z maślaków? Wszystko wyjaśniamy.
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, czyli pomysł na szybkie danie obiadowe [PRZEPIS]
Zupa szczawiowa z ziemniakami to klasyk obiadów zarówno tych "w tygodniu", jak i od święta. Przygotowuje się ją szybko i smakuje całej rodzinie. Dzięki temu, że jest kwaskowa, wyróżnia się spośród typowych obiadowych wyborów pań i panów domu. Jak...
-
Są tu fani sezonowych warzyw? Oto garść przepisów na letnie zupy kremy
Kremowe zupy to jedne z najbardziej lubianych wersji pierwszego dania - szczególnie jeśli przepisy są proste, łatwe i przyjemne. Takie właśnie są nasze dzisiejsze propozycje. Oto zupy kremy idealne na lato.
-
Lekka i aromatyczna zupa? Pyszna botwina - przepis idealny
Botwinka to jedna z najpyszniejszych zup, jakie możecie przygotować latem. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to na dodatek zawiera sporo witamin i minerałów. Jak na letnie dania przystało, jest lekka i delikatna w smaku. Jak ugotować botwinę?...
-
Niektórzy z radością organizują mu "pogrzeb", ale to wciąż ulubione danie wielkanocne Polaków. Jak trafiło na stoły?
Choć przygotowuje się go także bez okazji, trudno wyobrazić sobie bez niego święta wielkanocne. Skąd w zasadzie żurek wziął się na polskich stołach i dlaczego pomylenie go z białym barszczem można uznać za potwarz?
-
Zupa krem z soczewicy - remedium na chłodne dni. Jak ją zrobić? Podpowiadamy
Zupa krem z soczewicy to doskonała propozycja na rozgrzewający obiad w chłodne, ponure dni. Gęsta i aromatyczna zupa przyjemnie rozgrzeje wszystkich przemarzniętych i przemokniętych. Sprawdź, jak ją zrobić!
-
Zupa zacierkowa - przepis na tradycyjną zupę jak u babci
Zupa zacierkowa swego czasu była bardzo popularnym daniem. Dziś niestety jest trochę zapomniana, a szkoda, bo to bardzo smaczna zupa, którą łatwo przygotować. Sprawdźcie nasz przepis na zupę zacierkową w kilku odsłonach!
-
Zrobiło się chłodniej? Postaw na zupy. Te na pewno rozgrzeją Cię na długo
Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. W sezonie zimowym odgrywa większą rolę niż tylko bycie pierwszym daniem. Stanie na przystanku w mrozie podczas powrotu z pracy czy szkoły albo jesienne spacery, wzmagają potrzebę szybkiego ogrzania...
-
Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie
Ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Robi się ją prosto, jest sycąca, a kwaśny smak szybko orzeźwia. Zwykle przepisy zakładają dodanie do wywaru ogórków wprost ze słoika (oczywiście startych). Okazuje się jednak, że wiele osób najpierw je...
-
Żurek śląski, czyli tradycyjna, sycąca zupa na obiad
Żurek śląski, a właściwie żur śląski, dobrze znany jest nie tylko Ślązakom. To jedno z wielu przepysznych dań kuchni tego regionu. Czym charakteryzuje się żur śląski? Jak go przygotować? Wszystko wyjaśniamy - sprawdź przepis!
-
Gęste jesienne zupy, które na pewno rozgrzeją was w chłodne dni [PIĘĆ PRZEPISÓW]
Jesień niesie ze sobą pięknie wyglądające parki, ale też znaczne obniżenie temperatury. Spacery w takich okolicznościach przyrody są przyjemne, ale wyziębione ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Rozwiązaniem są sycące, rozgrzewające zupy....