zupy polskie
-
Te dodatki do zup są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy dodajesz je do domowych posiłków
Domowa zupa może być zdrowym, pożywnym posiłkiem, jeśli nie nafaszerujemy jej niezdrowymi składnikami. Niestety, na nasze nieszczęście jako Polacy uwielbiamy wiele z tych dodatków, które nie współgrają ze zrównoważoną dietą. Co więc warto...
-
Zupa pomidorowa z ryżem czy makaronem? Koniec sporu. Ten dodatek sprawi, że nie zrobisz jej inaczej
Z czym zupa pomidorowa jest lepsza? Z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna możliwość - jak wypróbujesz ten sposób, to już nigdy nie zrobisz inaczej.
-
Grochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"
Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nic dziwnego, świetnie rozgrzewa, a także doskonale syci. Każdy ma swój własny przepis na grochową, ale nie da się ukryć, że golonka świetnie podkreśla jej smak.
-
Grochówka - przepis na zupę jak z wojskowego kotła. Łyżka musi stać na baczność
Grochówka - przepis na tradycyjną polską zupę, którą wciąż można spotkać podczas festynów i wydarzeń na świeżym powietrzu. Nalewana z wielkiego wojskowego kotła ma niepowtarzalny smak, który można jednak odtworzyć we własnej kuchni. Jak przygotowa...
-
Jesienna zupa inna niż wszystkie. Przepis Ani Lewandowskiej bazuje na nietypowym produkcie
Wśród jesiennych zup królują domowe przepisy takie jak dyniowa, grzybowa czy rozgrzewające buliony. Receptura Ani Lewandowskiej na sezonowy rarytas jest jednak inna niż wszystkie. Krem bazuje na mleku kokosowym, batatach, wanilii i kardamonie. Z...
-
Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze lepszy? Te dodatki stosują szefowie kuchni, niektóre mogą zdziwić
Rosół to klasyka wśród polskich zup. Jest bardzo lubiany, a do tego można go robić na wiele sposobów. Co można dodać do rosołu? Te pomysły stosują nawet szefowie kuchni. Warto wypróbować choć kilka z nich.
-
Sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne dni, czyli krupnik - przepis Ani Starmach na jesienny obiad
Krupnik z przepisu Ani Starmach jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą. To dobry posiłek na chłodne, jesienne dni. Jest też prosty do przygotowania.
-
Magiczny rosół Anny Lewandowskiej. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wyjątkowo
Rosół Anny Lewandowskiej to kolejne danie, które warto przetestować. Od klasycznej zupy odróżniają go przyprawy oraz dodatek... octu jabłkowego. Rozgrzewający bulion idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.
-
Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd
Wariantów przepisu na krupnik jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyni domowych. Ta tradycyjna polska zupa jest gotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypana kaszą jęczmienną. Można ją spożywać z dodatkiem ziemniaków lub ryżem. Warto równie...
-
Zupa pieczarkowa, przepis babci zawsze aktualny. Łatwy sposób na pyszny domowy obiad
Zupa pieczarkowa - przepis babci, na to danie warto wykorzystać także w swojej kuchni. Drobno pokrojone pieczarki, lekko śmietanowy posmak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że możemy zajadać się pyszną i lekką potrawą.
-
Danie lepsze od klasycznych pulpetów. Dodaj to, a nie wyjdą suche
-
Ciasto bez piekarnika zrobisz raz-dwa. Lepszego nie kupisz w sklepie
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Opalana cebula do rosołu do przeszłość. Te dwie proste metody są genialne
-
Taki kurczak to rzadkość. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gębie
- Prosty przepis na kopytka z serem. Są niewiarygodnie pyszne
- Owocowy zawrót głowy. Ten przepis na pyzy na słodko zrobisz z jagodami
- Skuteczne metody walki ze stonką ziemniaczaną. Pozbędziesz się jej na stałe
- Ciasto truskawkowe, czyli przepis na sezonową słodkość w 30 minut
- Pojechał do Los Angeles by spróbować polskiej kuchni. "Wątpliwej jakości"
-
Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
Zupa z botwiny jest aromatyczna i bardzo smaczna. Wykorzystajmy sezon na tę nowalijkę i przygotujmy wspaniałe danie, które z checią zjedzą również dzieci. Zupa ta smakuje wyśmienicie zarówno podawana na ciepło, jak i w postaci chłodnika ze świeżym...
-
Jak ugotować rosół idealny? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia woda
Rosół to tradycyjna polska zupa. Idealny smak bulionu zależy m.in. od dobrej jakości mięsa i warzyw. Warto jednak poznać sekretny trik, dzięki któremu rosół wyjdzie niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Kluczem do sukcesu jest woda.
-
Sześć błędów, jakie popełniamy przy gotowaniu zupy. Co zrobić, by uniknąć kulinarnej katastrofy?
Zupy jemy chętnie i bardzo często. Czasem jednak zdarza się, że to danie po prostu nam nie wyjdzie. Na całe szczęście, ze wszystkich kuchennych tarapatów można wydostać się obronną ręką. Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu zupy i jak je naprawić?
-
Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników
Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.
-
Tradycyjna zupa krupnik. Przepis jak u babci. Trik ze smażeniem pogłębi smak i kolor
Zupa krupnik bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam czasy, jeszcze zanim poszłam do szkoły, gdy spędzałam dzień z babcią, a ona gotowała przepyszne obiady. Krupnik był jednym z nich i nigdy nie zapomnę jego smaku - uwielbiałam to...
-
Barszcz czerwony warto zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Tak uzyskamy najlepszy wywar
Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Jej bazą jest odpowiednio przygotowany wywar - jego jakość, bez względu na to, czy powstanie na bazie mięsa, czy warzyw, zdecyduje o ostatecznym smaku zupy.
-
Zalewajka - przepis na najprostszą zupę świata. Trik z majerankiem nada jej charakteru
Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego...
-
Grochówka - przepis na klasyczną zupę. Ten sposób sprawi, że będzie smakować jak wojskowa
Tradycyjna grochówka ma wielu amatorów. Ta zupa jest podawana nie tylko w domach, to także obowiązkowy punkt wielu plenerowych imprez. Jak ugotować najlepszą grochówkę?
-
Tradycyjne flaki - przepis przeniesie was do dawnych czasów. Król Władysław Jagiełło je ubóstwiał
Dawne potrawy to ciekawy sposób na poznanie naszej historii. Dzięki temu możemy sprawdzić, jak stołowali się nasi przodkowie. Przedstawiamy więc wołowe flaki. Przepis pozwoli wam przyrządzić potrawę rodem z zamierzchłych czasów.
-
Jak zrobić żurek z ziemniakami? Przepis na klasyczną staropolską zupę. Najlepiej smakuje z pewnym dodatkiem
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Często gości na wielkanocnym stole - podany z jajkiem ugotowanym na twardo smakuje najlepiej. Jak przygotować żurek z ziemniakami? W naszym przepisie doradzamy co zrobić krok po kroku, by b...
-
Grochówka - przepis na domową zupę jak u babci. Jest sycąca, aromatyczna i pyszna. Sprawdź, jak ją przygotować
Grochówka to zupa która, kojarzy się z domowym obiadem, ale też posiłkiem, który serwowano w wojsku czy na obozach harcerskich. Jest sycąca i aromatyczna, z pewnością zaspokoi nawet wilczy głód. Sprawdź nasz przepis, jest bardzo prosty w...
-
Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik
Domowy rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale też wspomoże przy przeziębieniach i spadkach odporności. Świetnym pomysłem na jego przygotowanie podzieliła się niedawno Ewa Wachowic...
-
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody....
-
Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonu
Rosół lubi chyba każdy. To najbardziej klasyczna zupa na polskich stołach. Sposobów na nią jest tyle, ile kucharzy. Jednym z nich podzieliła się Ewa Wachowicz. Ale to nie będzie zwyczajny rosół.
-
Zupa grochowa wojskowa to hit na jesień. Jak powstaje najlepsza grochówka? [PRZEPIS]
Zupa grochowa jest dobrze znana jako rozgrzewające danie. Kojarzymy ją przede wszystkim z daniem kuchni wojskowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją też w zaciszu naszej domowej kuchni. Rozgrzewa, jest syta i gorąca.
-
Rosół wychodzi blady i mętny? Znamy klika sposobów, by zawsze był apetyczny [TRIKI]
Rosół jest zdecydowanie królem polskiego stołu i liderem wśród zup. Choć każda domowa kucharka i kucharz ma swój własny sposób, ten i tak nie zawsze wychodzi tak dobry, jakbyśmy chcieli.
-
Kapuśniak na żeberkach, czyli genialna zupa w sam raz na jesień [PRZEPIS]
Kapuśniak na żeberkach to cudownie rozgrzewająca zupa, która stawia na nogi w jesienne chłody. Domowy kapuśniak można przygotować w wersji wegetariańskiej, ale my szczególnie polecamy kapuśniak na żeberkach. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej...
-
Zupa krupnik - przepis idealny. Podpowiadamy, jak się za nią zabrać
Kto lubi krupnik? Cisza. Zupa krupnik to jedna z tych zup, które nie cieszą się uznaniem wśród wielu. Dzieci wręcz za nią nie przepadają. A wszystko przez to, że bardzo często zupę krupnik przyrządzamy źle. Ta niezwykle zdrowa i pożywna zupa może...
-
Żurek ósmą najlepszą zupą świata według TasteAtlas. "Perełka polskiej kuchni!"
Choć w naszej kuchni zup nie brakuje, żurek to niekwestionowanie najbardziej polska polewka. Wielu rodaków zjada ją ze smakiem nie tylko na Wielkanoc. Jak się okazuje, nie tylko my ją doceniamy.
-
Kojarzy się z wojną i jedzeniem dla zwierząt. Mimo to wiele osób wspomina ją z łezką w oku. Leśnicy przypomnieli o brukwiowej
Wiele osób jadło ją kilka dekad temu, a sporo nigdy nie miało okazji jej spróbować. Leśnicy przypominają o zapomnianej zupie i przywołują masę wspomnień.
-
Botwinka - zupa obowiązkowa na lato. Przepis? Daria Ładocha robi ją perfekcyjnie
Jak lato, to botwinka. Pyszna polska zupa króluje w wielu domach - także gwiazd, a szczególnie gwiazd kulinariów. Niedawno swoim przepisem podzieliła się Daria Ładocha.
-
Chłodnik z ogórków - idealna zupa na upały. Jak zrobić chłodnik? Podpowiadamy
Chłodnik z ogórków to klasyczny wybór na lato. Zupa nas nasyci, a przy okazji pozwoli się ochłodzić i nie trzeba męczyć się nad gotującym w garnku płynem. Jak zrobić chłodnik? Sprawdźcie nasz przepis.
-
Bałkański żurek według Magdy Gessler to hit. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Bałkański żurek według Magdy Gessler to ciekawa odsłona tradycyjnego polskiego dania. Jest nieco lżejsza od naszego żurku, ale wcale nie mniej sycąca. Jak się za niego zabrać? Wyjaśniamy.
-
Chodzi wam po głowie botwina? Przepis na zupę idealną - w wersji błyskawicznej i tradycyjnej
Botwinka to smak lata. Świeża botwinka, młode buraczki - pychota! Jak zrobić botwinkę szybko i sprawnie? Podpowiadamy przepis na botwinkę z gotowym bulionem oraz botwinkę z bulionem, który musimy przygotować od zera.
-
Chłodnik z botwiny na zimno idealny na upały. Jak go zrobić? Sprawdź
Nie ma nic lepszego na upały niż chłodnik z botwiny na zimno. Nasz przepis na chłodnik jest prosty i szybki do przygotowania. Pamiętaj jednak, aby doliczyć do czasu przygotowania chłodnika z botwiny na zimno czas na solidne schłodzenie dania.
-
Co na obiad w upalne dni? Chłodniki na lato sprawdzą się idealnie. Ten od Rozkosznego szczególnie
Co na obiad w upalne dni? To pytanie pojawia się regularnie, gdy tylko temperatura skacze. Równie regularnie pada odpowiedź "chłodnik" i trudno o lepszą propozycję. Jaki zrobić? Chyba mamy idealnego kandydata.
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc
Zakwas na żurek jest absolutnie konieczny do zrobienia pysznego żuru. Któż by mógł sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku na stole? No właśnie, mało kto! Dlatego prezentujemy wam przepis na pyszny domowy zakwas na żurek, z który...
-
Zupa na piątek i nie tylko? Jeśli nie próbowaliście krupniku z ryby, pora to zmienić [PRZEPIS]
Krupnik to zupa dobrze znana w każdym domu. Ale czy jedliście kiedyś krupnik z ryby? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. To doskonała propozycja nie tylko na piątkowy obiad.
-
Wspomnij ostatni wyjazd w góry. Jak? Przygotuj wspaniałą kwaśnicę [PRZEPIS]
Kwaśnica jest tradycyjną potrawą kuchni góralskiej, którą można dostać w większości tamtejszych restauracji, jadłodajni i schronisk. Chcecie przyrządzić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis. Podpowiadamy, jak zrobić kwaśnicę.
-
Zupa z maślaków - ulubieniec grzybiarzy. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Wróciliście z grzybobrania z koszem pełnym maślaków? To może oznaczać tylko jedno - na obiad zupa z maślaków. Ta aromatyczna, pachnąca lasem potrawa to przepyszne danie na jesień. Jak zrobić zupę z maślaków? Wszystko wyjaśniamy.