żurek
-
Tak zrobisz żurek jak u babci. Jego wyśmienity smak zachwyca i nie pozwala oderwać się od talerza
Żurek jak u babci to doskonały pomysł na rozgrzewającą zupę o wspaniałym smaku i aromacie. Do jego przygotowania niezbędne będą boczek, biała kiełbasa, marchew i przyprawy. Jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni polskiej?
-
Niedawno ją jedliśmy, dziś jest drugą najlepszą zupą świata. "Gdzie jest moja pomidorowa?"
Polskie zupy znalazły się w ogólnoświatowym rankingu TasteAtlas, w którym jest sto najlepiej ocenianych zup na świecie. Jedna z naszych tradycyjnych zup została szczególnie doceniona i zajęła miejsce na podium. O jakiej zupie mowa? Całkiem niedawn...
-
Czy barszcz i żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać świąteczne zupy
Święta przeminęły, teraz czas na zabezpieczenie pozostałych dań, aby szybko się nie popsuły. Jeśli wielkanocne zupy nadal oblegają twoją lodówkę, lub myślisz o ich wyrzuceniu my mamy na nie sposób. Dzięki niemu nie muszą zostać zjedzone od razu.
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Boisz się, że po Wielkanocy zostanie nadmiar żurku? Przechowuj go w ten sposób, a będzie świeży jeszcze długo
Przygotowując uroczystości na kilka osób często, ciężko określić, ile jedzenia należy przygotować. Z tego powodu najczęściej w lodówce zostają nam resztki. Jak przechowywać żurek, by nie stracił świeżości w 3 dni? Zastosuj się do tych metod
-
Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie
Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane dan...
-
Żurek w 30 minut to nie żart. Smakuje lepiej niż od babci, a to dzięki odpowiednim proporcjom
W Wielkanoc nic nie smakuje lepiej niż domowy żurek. Ten wykonasz bez długiego stania przy garnkach, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy do śniadania wielkanocnego nie zostaje za wiele czasu.
-
Najlepszy żurek wielkanocny? Nie popełniaj błędu i nie dodawaj tych produktów!
Żurek wielkanocny to najważniejszy element, zbliżających się świąt. Zależy nam, aby przygotowane danie było pyszne, jednak czasem popełniamy pewien błąd, który wpływa nie tylko na smak, ale również na jakość tradycyjnej potrawy. Sprawdź, czy nie...
-
Robert Sowa zdradza przepis na żurek wielkanocny. Może konkurować z Magdą Gessler i Ewą Wachowicz
Wielkanocnego żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole. To tradycyjna zupa, którą znamy i kochamy od pokoleń. Jak zrobić żurek idealny? Robert Sowa zdradza, jak go przygotować krok po kroku, by smakował całej rodzinie.
-
Przepis na idealny żurek na Wielkanoc. O tym tajnym składniku, który odmienia smak, wie niewielu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatnia szansa na zdobycie idealnego przepisu. Żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole, więc podpowiadamy, jak go przygotować, by zaskoczyć gości. Niewiele osób jednak dodaje ten tajny składnik...
-
Poszła do śniadaniówki i zdradziła jak zrobić żurek do słoików. Postoi nawet 2 razy dłużej niż zwykle
Wielkanocny żurek może zostać wykonany w nadmiarze, a to oznacza, że trzeba coś z nim zrobić. Aby nie marnować i nie wyrzucać dobrego jedzenia, umieść go w słoikach. Finalistka "MasterChefa" podpowiada, jak zrobić to w najlepszy sposób.
-
Przepis na katastrofę. Wystarczy odrobina tych produktów, by zepsuć nawet najlepszy żurek wielkanocny
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa to jednak przede wszystkim najlepszej jakości składniki i sprawdzony przepis rodem z babcinego zeszytu. Jak się jednak okazuje, drobny błąd może wszystko zniweczyć, a niektóre produkty zepsują nawet...
-
Nasz kucharz Michał Toczyłowski pokazuje, jak zrobić żurek idealny. "Bez tego nie powstanie"
Żurek razem z sałatką jarzynową mógłby stworzyć kulinarny duet, który rządzi na świątecznych stołach. Ona królowa, on król. A skoro król, to trzeba go po królewsku przyrządzić. Jak zrobić żurek idealny? Doskonale wie to nasz kucharz, Michał...
-
Makłowicz zdradza sekretny składnik żurku. Wyjdzie tak smaczny, że goście nie odejdą od stołu
Nadchodzi Wielkanoc - czas, kiedy na polskich stołach pojawia się tradycyjny żurek. Jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat? Robert Makłowicz dodaje do niej składnik, który można znaleźć w każdej kuchni.
-
Potrawy wielkanocne: tradycyjne, nietypowe, regionalne i nowoczesne pomysły na świąteczny stół
Potrawy wielkanocne to nieodłączny element świętowania. Powinny znaleźć się na stole, by cieszyć oko i podniebienie. Nie oznacza to jednak, że zawsze musimy wybierać tylko dania tradycyjne.
-
Przepis na wielkanocny żurek finalistki "MasterChefa". Orientalny twist, czyli jaja wytaplane w marynacie
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i klasyków takich jak żurek. Warto jednak nieco udoskonalić dotychczasową, babciną wersję. Martyna Chomacka - finalistka 7. edycji "MasterChefa" ma na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać ...
-
Śniadanie wielkanocne - trzy kultowe potrawy, których nie może zabraknąć w te święta
Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny element oficjalnie rozpoczynający Wielkanoc. To właśnie na ten moment czeka wiele osób. Podpowiadamy, co podać na wielkanocnym stole, aby święta były smaczne, zdrowe i aromatyczne.
-
Przetestowałyśmy wielkanocną ofertę Magdy Gessler. Mazurek? Sztos! Ale pasztet? "Przykro mi"
W tłusty czwartek testowałyśmy pączki Magdy Gessler, więc postanowiłyśmy pójść za ciosem i tym razem spróbować kilku potraw z oferty wielkanocnej restauratorki. Zamówiłyśmy żur na prawdziwkach, sałatkę jarzynową, pasztet z dziczyzny i grzybów oraz...
-
Szykujesz zakwas na wielkanocny żurek? W ten prosty sposób upewnisz się, czy się nie zepsuł
Żurek to jedno z tradycyjnych dań, jakie przyrządza się na Święta Wielkanocne. Do jego przygotowania niezbędny jest zakwas. Czasami, wbrew pozorom, może on ulec zepsuciu. Skąd wiadomo, czy jeszcze można go użyć?
-
Jak przygotować niesamowity żur według starej receptury? Najlepiej tak, jak robi to Tomek Strzelczyk
Do Wielkanocy coraz mniej czasu. To najwyższa pora zacząć planowanie posiłków na wielkanocnym stole. Z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Jego staropolski i tradycyjny przepis na żur to prawdziwy kulinarny hit. Goście będą zachwyceni smakiem...
-
Przepis na zakwas na żurek. Tym sprytnym trikiem skrócisz czas przygotowania o trzy dni
Wielkanocne przygotowania czas zacząć. Niestety, zakwas na żurek potrzebuje kilku dobrych dni, by nabrać mocy i jeśli przegapiliście moment, by go nastawić, spokojnie, przybywamy z odsieczą, a dokładniej ze sprytnym trikiem. Jak zrobić zakwas na...
-
Jak zakisić żurek? Sprytny trik na wielkanocne danie. Goście będą sięgać po dokładkę
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto przygotować plan na to, jakie potrawy pojawią się na świątecznym stole. Jedną z nich z pewnością będzie żurek. Nie wiesz, jak go zakisić? Podajemy metodę, dzięki której zupa będzie przepyszna.
-
Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem jest nowym smakiem Wielkanocy
Wielkanocny żurek to klasyk nad klasykami. Jego brak na świątecznym stole wywołuje pustkę i niedosyt. Aby w tym roku tego nie poczuć, a przy tym zaskoczyć rodzinę wypróbuj ten przepis. Połączenie tradycyjnej zupy z burakami to nieoczywiste podanie...
-
Żurek bez zakwasu? Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę na białą zupę z dodatkiem specyficznego nabiału
Jednym z flagowych rarytasów serwowanych na Wielkanoc jest oczywiście żurek. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, który pozwoli przygotować białą zupę w nieco inny, ale równie smaczny sposób. Zamiast zakwasu wystarczy dodać litr nabiału, nie jest ...
-
Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz zwraca uwagę na esencjonalne składniki. Zapomnij o standardowej mące
Nie ma Wielkanocy bez Żurku, a z kolei żurku bez...zakwasu! Warto zatem przygotować bazę do świątecznej zupy już dziś. Przepis Ewy Wachowicz nie opiera się na mące, a nieco zdrowszym i ciekawszym składników. Efekt jest rewelacyjny i gwarantuje...
-
Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru
Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwycza...
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są...
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz, który przyda się nie tylko na Wielkanoc
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą to propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc. Prostota farszu sprawia, że możemy wykorzystać go w dowolnym momencie i znacznie przyspieszyć przygotowywanie obiadu. Kluczem są odpowiednie...
-
Zaskakujący przepis na zakwas na żurek. Mąka żytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek. Tylko co zrobić, gdy wśród wielkanocnych gości będą osoby ograniczające gluten w swojej diecie lub chore na celiakię? Jeśli nie chcesz, by twoi...
-
To jest dopiero prawdziwy żur. Siostra Anastazja używa oryginalnego przepisu, który trudno przebić
Wielkanoc przed nami, a to oznacza, że najwyższy czas odgrzebać najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz biały lub żurek muszą pojawić się na świątecznych stołach, dlatego przedstawiamy propozycję od siostry Anastazji. Jej przep...
-
Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego to tak jakby w Boże Narodzenie zabrakło karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji stała się zadość przygotuj zupę z tym przepisem. Dzięki jednemu składnikowy wyjdzie wręcz wyśmienity.
-
Żurek Makłowicza musi mieć ten składnik. "Jeśli nie czuję intensywnego smaku, to taki żur mam za nic"
Wielkanocny żurek musi wyróżniać się intensywnym smakiem i aromatem. Robert Makłowicz coś o tym wie i sam podkreśla jak istotne są proporcje. Jeden składnik szczególnie musi pojawić się w dużych ilościach. Bez niego zupa będzie nijaka.
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda...
-
Jak zrobić zakwas na żurek, żeby był bardziej esencjonalny? Przyda się składnik, który zazwyczaj ląduje w koszu
Żeby zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już dziś nastaw zakwas na żurek. Tylko jak zrobić zakwas, żeby był bardziej esencjonalny i sprawił, że żurek będzie jeszcze pyszniejszy? Oprócz mąki, wody i przypraw dodaje się także czosnek. My radzimy, by dod...
-
Niektórym taki żurek może zmrozić krew w żyłach. Jeden składnik może okazać się niedopuszczalny
Przepis na tradycyjny żurek zna każdy. Nic dziwnego, ponieważ ten polski specjał znany jest w całym kraju. A co, jeśli dodać do niego coś, o czym w życiu byś nie pomyślał? Może wtedy wyjść nowa wersja klasycznego dania. Odważysz się spróbować?
-
Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie
Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujem...
-
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Zakwas na żurek jest postrzegany jako sekretny składnik, który decyduje o wyjątkowości tej zupy. Warto więc poświęcić mu nieco miejsca na długo przed tym, nim będziemy przygotowywali wielkanocne śniadanie.
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
-
Kiedy nastawić zakwas na żur, żeby zdążyć do Wielkanocy? Możesz nawet dziś, ale jest pewien haczyk
Do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale żeby mieć pewność, że ze wszystkim zdążymy, warto już powoli robić listę rzeczy do zrobienia. Kiedy nastawić zakwas na żurek? Dziś, jutro albo tydzień przed Wielkanocą. Jeśli jednak chcesz mieć zakwa...