żywność
-
Dwa tygodnie wystarczyły, by ceny w sklepach wywindowały. Herbata droższa o niemal 20 proc. Czy coś potaniało?
Przez ostatnie dwa tygodnie odnotowano znaczny wzrost cen. Produktami, które podrożały najbardziej, są herbata, masło i jabłka. Na szczęście kilka produktów kupimy w niższych cenach.
-
Za kurczaka zapłacimy więcej? Ceny drobiu mają podskoczyć
Niestety już niebawem w sklepach zobaczymy wyższe ceny na stoiskach mięsnych. Prawdopodobnie zapłacimy więcej m.in. za kurczaka, indyka, a także za jajka. Co sprawiło, że ceny wzrosną?
-
Biały nalot na kiełbasie? Sprawdzamy, czy rzeczywiście trzeba ją wyrzucić
Czy jeśli na kiełbasie pojawił się biały nalot, to nadaje się ona do zjedzenia? Skąd się on bierze i co zrobić z takim produktem? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?
Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.
-
Polskie marki pod chińskimi nazwami? Kradzież logo to popularny trik producentów
Eksporterzy żywności oraz innych produktów, którzy chcą wejść na rynek chiński, mogą być zaskoczeni. Okazuje się, że ich znak towarowy mógł już zostać przywłaszczony przez tamtejszą firmę. Taka sytuacja spotkała między innymi Mlekovitę, największą...
-
Żywność coraz droższa. Ceny rosną szybciej niż przed laty
Analizy wykonane przez Polski Instytut Ekonomiczny dowodzą, że ceny żywności od roku rosną szybciej niż w poprzednich latach. Przez suszę może być jeszcze drożej.
-
Koronawirus zatrząsł rynkiem spożywczym. Co może nas czekać, jeśli pandemia szybko się nie skończy? Pytamy ekspertów
Pandemia koronawirusa od tygodni pozostaje tematem numer jeden. W wielu dziedzinach życia spowodowała paraliż. Również sklepy i sieci handlowe muszą liczyć się ze znacznymi zmianami w systemie pracy i wprowadzać nowe zasady. Na razie sytuacja jest...
-
Ceny żywności w Europie rosną, w Polsce najbardziej. Podrożały szczególnie cukier i wieprzowina
Nietrudno zauważyć, że ceny żywności idą w górę. Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego, trend dotyczy całej Europy, ale Polska mocno odbiega od średniej. Niestety w kierunku niekorzystnym dla klientów.