Składniki:
jajka ugotowane na twardo
nasiona maku
marchew
rzodkiewka
Sposób przygotowania:
Kurka:
Ukrój plasterek marchewki i natnij jego brzegi tak, by powstał grzebień. Ugotuj jajko na twardo - około 6 minut. Obierz jajko. Odetnij dolną część jaka - około 5 mm - dzięki temu jajko będzie stabilnie stało. Na szpiczastej jego części zrób nacięcie i włóż w nie grzebień. Na środku jajka przymocuj dziób z marchewki - drobny trójkąt z wycięcia grzebienia. Przy pomocy wykałaczki przymocuj oczy. Do zrobienia oczu nadają się ziarna maku, czarna gorczyca albo nasiona lnu.
Myszka:
Z rzodkiewki odkrój dolną cześć - to będzie ogonek, ukrój jeszcze dwa cienkie plasterki rzodkiewki zrobimy z nich uszy. Ugotuj jajko na twardo. Odetnij z boku plaster jajka około 5 mm - dzięki temu jajko będzie stabilnie stało. Zrób nacięcie w poprzek jajka. Włóż w nie plasterki rzodkiewki. Z tyłu jajka np. majonezem przyklej ogonek myszki. Przy pomocy wykałaczki przymocuj oczy. Do zrobienia oczu nadają się ziarna maku, czarna gorczyca albo nasiona lnu.
Zajączek:
Ugotuj jako na twardo. Odetnij z boku plaster jajka około 5 mm - dzięki temu jajko będzie stabilnie stało. W plastrze wytnij trójkąt - to będą uszy. Na jajku zrób nacięcie w poprzek , włóż w nie uszy. Przy pomocy wykałaczki przymocuj oczy. Do zrobienia oczu nadają się ziarna maku, czarna gorczyca albo nasiona lnu.