Obiad bez gotowania to nie lada wyzwanie. Gdy żar leje się z nieba, nikt nie chce dodatkowo podgrzewać temperatury, która panuje w domu czy mieszkaniu. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na obiad na upały - patelnie i garnki niech się schowają!
1 litr maślanki
8 ogórków gruntowych
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
kilka listków mięty
sól pieprz
Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta.
Autor: Iwona Orzechowska-Zeidlern (przepis pochodzi z magazynu 'Kuchnia')
Kuskus to jeden z lepszych pomysłów na obiad na upał. Na pewno lepszy niż gotowanie makaronu. Wystarczy zalać go gorącą wodą (np. z czajnika), odczekać aż spęcznieje, a następnie wymieszać z ulubionymi składnikami. Mogą to być zarówno świeże warzywa, jak i zimne mięso (np. wędzony kurczak), a także dowolny ser. I tyle - szybki obiad na upał gotowy!
200 g kuskusu
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny lub limonki (do smaku)
sól i pieprz
oliwa
Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu (np. zalej wrzątkiem lub gorącym bulionem, tak, aby przykrywał kuskus na około 1 cm, a następnie odstaw, aby kasza napęczniała). Kiedy wchłonie wodę, zalej ją 2-3 łyżkami oliwy i przemieszaj za pomocą widelca. Paprykę i ogórka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobniejszą kosteczkę. Natkę posiekaj. Wszystkie składniki połącz z kaszą (ilość natki dobierz według uznania), wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj lekko schłodzoną.
Autor: Ugotuj.to
Zamiast przyrządzać makaron, możecie sięgnąć również po te warzywa, z których da się przygotować jego warzywny odpowiednik. Makaron z cukinii jest pyszny na przykład z dodatkiem startego sera, ale też kiedy zamarynujecie go w słodkim sosie chilli.
4 średniej wielkości (jędrne i bez plam) cukinie
sok z jednej cytryny
oliwa extra vergine
około 20 dag parmezanu w jednym kawałku (najlepiej użyć Parmigiano Reggiano; ja lubię także wersję z ostrym serem pecorino)
sól
pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Układamy je na półmisku warstwami, polewając lekko każdą warstwę sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy w cienkie wiórki (można do tego użyć tej samej obieraczki), posypujemy wiórkami cukinię. Podajemy carpaccio schłodzone.
Treść przepisu pochodzi z magazynu 'Kuchnia'.
W przypadku tej sałatki musisz nieco podgrzać chorizo na patelni. Jeśli jednak nie masz ochoty na smażenie, możesz również zastąpić tę hiszpańską kiełbasę np. pokrojonymi w plasterki kabanosami.
15 dag chorizo
25 dag z puszki białej fasoli
3 duże pomidory
sok z 2 limonek
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 pęczek natki pietruszki
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłe mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posypujemy posiekaną natką.
Autor: Tomek Woźniak (przepis pochodzi z magazynu 'Kuchnia')
Pyszny, kremowy chłodnik z awokado jest nie tylko smaczny, lecz także zdrowy. W sam raz dla osób, które poszukują pomysłu na fit obiad na lato. Będzie smakował doskonale np. z dodatkiem sera feta.
2 dojrzałe awokado
600 ml niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
1 młoda (drobno posiekana) cebula
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 pędy czosnku niedźwiedziego (cienko pokrojone)
1 garść posiekanych liści mięty
sól
świeżo zmielony pieprz
Awokado obieramy i kroimy na kawałki. Miksujemy z jogurtem, cebulą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, miętę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Autor: Tessa Capponi-Borawska (treść przepisu pochodzi z magazynu 'Kuchnia')
Pulpeciki bez gotowania? Nie ma problemu. Wystarczy zrobić je z mielonej ciecierzycy z ulubionymi dodatkami (zamiast szynki użyj np. dobrze odsączonych suszonych pomidorów).
2 puszki ciecierzycy w zalewie
20 dag gotowanej szynki
20 dag startego ostrego żółtego sera
1 ząbek czosnku
szczypta słodkiej papryki w proszku
oliwa
6 pomidorów
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 pęczek bazylii
Ciecierzycę odcedzamy i rozdrabniamy widelcem, by powstała jednolita masa. Szynkę siekamy i mieszamy z purée z ciecierzycy, dodajemy ser, zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki i układamy na półmisku. Pomidory kroimy w kostkę, polewamy 3 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Dodajemy majeranek i posiekaną bazylię, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Pulpeciki polewamy sałatką pomidorową i podajemy.
Autor: Tessa Capponi-Borawska (przepis pochodzi z magazynu 'Kuchnia')
Wystarczy papier ryżowy i świeże warzywa, aby przygotować prosty, pyszny i lekki obiad bez gotowania - spring rollsy. Jeśli chcesz, możesz również dodać do nich np. paluszki surimi albo grillowane krewetki.
opakowanie papieru ryżowego
ulubione chrupiące warzywa - pocięte w słupki lub poszatkowane np.:
marchewka
papryka
kapusta pekińska
kalarepa
groszek cukrowy
rzodkiewki
opcjonalnie także:
kiełki
grzyby (np. shitake)
posiekana kolendra
do podania: sos sojowy albo sweet chilli
Przygotuj miskę z letnią wodą oraz deskę do zwijania spring rolls. Arkusze papieru mocz w wodzie aż zmiękną i układaj na desce. Na każdym arkuszu, blisko jednego z brzegów, kładź mieszankę ulubionych warzyw. Bliższy brzeg zawiń na warzywa, następnie złóż do środka boczne brzegi, aby zabezpieczyć nadzienie przed wypadaniem, a później zawiń rulonik do końca. Podawaj od razu z dodatkiem sosu.
Autor przepisu: Ugotuj.to
Marchewkowy "makaron" doskonale smakuje zarówno z sosem imbirowym, jak i z sosem orzechowym, który można przygotować z oleju sezamowego i masła orzechowego. Dla koloru możesz dodać do niego nieco posiekanego drobno szczypiorku.
kilka marchewek (jedna na osobę)
Sos:
dwucentymetrowy kawałek imbiru
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju sezamowego
marchewka pokrojona w plasterki
ząbek czosnku
duża szczypta soli
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki orzechów ziemnych lub migdałów (mogą być ze skórką)
Marchewki myjemy i obieramy. Ścinamy cienkie paski marchewki (najlepiej obieraczką do warzyw). Wkładamy do miski. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Zalewamy nim paseczki marchewki, mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Rada: Olej sezamowy przydaje potrawom egzotycznego smaku - jest popularny w kuchni azjatyckiej. Uwaga, nie nadaje się do smażenia.
Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska (przepis pochodzi z magazynu 'Palce Lizać')