grzyby
-
Znalazła wielkiego prawdziwka. "Od 30 lat chodzę na grzyby i nigdy takiego nie spotkałam"
Borowiki szlachetne to jedne z najbardziej pożądanych grzybów. Każdy miłośnik grzybobrania marzy, by wrócić do domu z prawdziwkami w koszyku lub przynajmniej z jedną okazałą sztuką. Udało się to pani Karolinie, która w Borach Tucholskich trafiła n...
-
To wcale nie koniec grzybobrania. Prawdziwki się schowały, pojawiły się one. Do marynaty najlepsze
Wśród wielu z nas wyrosło przekonanie, że najlepszy sezon na grzyby to ciepła jesień, zczególnie wrzesień i październik. Prawda jest taka, że listopad to także idealny czas na grzybobranie, bo właśnie wtedy pojawiają się jedne z najsmaczniejszych...
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
"Maniek z Epoki Lodowcowej" czy "Potwór z Loch Ness"? Osobliwy okaz grzyba wywołał lawinę komentarzy
Przyroda potrafi nas zaskakiwać. W lasach można spotkać naprawdę ekscytujące okazy. Jedna z internautek trafiła jednak na wyjątkowego grzyba. Po pytaniu: "co to za grzyb?" w komentarzach rozpętała się prawdziwa burza. Pomysłów było aż nadto.
-
Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa
Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.
-
Grzyby marynowane w zalewie octowej. W zeszycie babci znalazłam przepis na idealne proporcje
Grzyby marynowane z owoców lasu to świetna i smaczna przekąska lub dodatek do potraw. Dzięki odpowiednio wykonanej zalewie grzybki są aromatyczne, jędrne i soczyste. Przygotowanie ich nie należy do skomplikowanych, a z poniższą recepturą jest wręc...
-
3 składniki i 25 minut. Tyle wystarczy, by z maślaków wyczarować przepyszne danie. Jest obłędne
Co można zrobić z grzybów maślaków? W skrócie: wrzuć na patelnię, dodaj 3 składniki i zajadaj się ze smakiem. Możesz być pewien, że to ekspresowe danie pokochają wszyscy domownicy. Dlatego od razu zrób więcej, by dla nikogo nie brakło.
-
Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu
Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepi...
-
Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania
Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich...
- Już nie kupuję serków ani wędlin. Kanapki jadam tylko z 5-minutową pastą
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Znalazła borowika-giganta. "Przez 30 lat nigdy takiego nie spotkałam"
- Żadne leniwe czy kopytka. Wymieszaj 3 składniki na obłędne gnocchi
- Tak szybkie i pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał
- Zaproś kolory do swojej kuchni i ciesz się czystymi naczyniami każdego dnia z PUR
- Pyszna masa na rogale marcińskie. Przepis od poznańskiego cukiernika
- Co dobrego można zrobić z dyni? Czas na jesienne smaki
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
-
Wyrzuć grzyby z zamrażarki po tym terminie. Do jedzenia już się nie nadają
Mrożenie to jeden ze sposobów przechowywania żywności, jednak trzeba pamiętać, że mimo to jedzenie ma określony termin przydatności do spożycia. Jak długo można trzymać w zamrażarce grzyby? To zależy od tego, czy są surowe, czy w postaci potrawy.
-
Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci
Zupa pieczarkowa to taki obiadowy pewniaczek. Zawsze, kiedy pojawia się na stole, każdy chętnie się nią zajada i trudno się temu dziwić, jest naprawdę smaczna. Jednak może być jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej dwa konkretne sery.
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalew...
-
Tych grzybów nigdy nie zbieraj. Kara to nawet 5000 złotych
W Polsce występuje około 1400 gatunków grzybów jadalnych i od 200 do 250 gatunków grzybów trujących. Nie jest to jednak jedyny podział. Wiele grzybów, również jadalnych, znajduje się pod ochroną. Mimo więc ich przydatności do spożycia i walorów...
-
To najsmaczniejsze grzyby jadalne. Nie każdy wkłada je do koszyka [ZDJĘCIA]
Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki. To prawdopodobnie najczęściej zbierane grzyby w Polsce. Smaku nikt im nie odmówi i dobrze nadają się np. do robienia zup, sosów i marynowania w occie. Jednak czy to najlepsze grzyby jadalne? Naszym zdaniem...
-
Suszę, mielę i dodaję do domowego majonezu. Wychodzi idealnie gęsty i aromatyczny
Jesień to w Polsce bezdyskusyjnie sezon grzybowy. W lasach nietrudno znaleźć okazałe borowiki oraz piękne kozaki, z których potem przyrządzamy aromatyczne sosy, dodajemy je do zup bądź marynujemy w słoiczkach. Istnieje jeszcze jeden sposób na to, ...
-
Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy
Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak?...
-
Te maleńkie grzybki są najlepsze w słoiczkach. Do marynaty dodaj łyżkę złotego składnika
Sezon na grzyby kwitnie i akurat teraz mamy pod dostatkiem te najlepsze. Opieńki rosną gromadami i smakosze doskonale wiedzą, że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są pyszne w sosie, przepyszne w farszu do pierogów i oczywiście w zalewie. Zalew...
-
Myślałam, że ruskie są najsmaczniejsze, ale te przebijają wszystko. Dziś poznasz sekret farszu
Pierogi są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Można zrobić je na wiele różnych sposobów, ale zdaniem niektórych to ruskie przebijają je wszystkie. Ja uważam inaczej, a to dzięki nadzieniu, który znajdziesz poniżej. Farsz jest tak pyszny za spraw...
-
Na Wszystkich Świętych podaję wyrazistą sałatkę. Zaskakujące połączenie smakuje każdemu wujkowi
Każdy dom ma swoje tradycje związane z najróżniejszymi świętami. Na Wszystkich Świętych w moim rodzinnym domu robi się uroczystość niemal jak w Wigilię. Nie brakuje smakołyków różnego rodzaju, w tym sałatek. Jedna jest szczególnie pyszna. Jeśli...
-
Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu
Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna,...
-
Tak dawniej jedli biedniejsi. Brali grzyby i kwaśny dodatek. Ten smak to arcydzieło
Polska kuchnia jest niezwykle ciekawa i bogata, a co ważne, najlepsze dania wywodzą się z kuchni biedniejszych warstw społecznych. Tak jest w przypadku zupy z grzybami, o której dziś opowiemy. Niektórzy mówili na nią po prostu barszcz grzybowy, in...
-
Niezwykły grzyb ukazał się jego oczom. "Euforia! Wypatrywałem od lat"
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że w Polsce rosną nie tylko piękne prawdziwki, koźlarze czy maślaki, lecz także grzyby o nietypowych kształtach i kolorach. Piotr Grześ, leśnik i klasyfikator grzybów, znany w mediach społecznościowych jako Grzybów...
-
Prosty i klasyczny sos grzybowy. Tak robiły pokolenia. Ważna jest śmietana
Sos grzybowy to chyba najlepszy dodatek do kopytek, placków ziemniaczanych i sztuki mięsa. Przepis na sos grzybowy jest banalny i bez względu na to, jakich grzybów użyjesz, na pewno będzie pyszny. Oczywiście gustów jest wiele, jedni lubią sos z...
-
Czy można jeść robaczywe grzyby? Sanepid stawia sprawę jasno. Przestrzega przed wodą z solą
Jedną z często powtarzanych zasad podczas grzybobrania jest ta, by nie zbierać grzybów robaczywych, tylko zostawić je w lesie. Mimo to w sieci można natknąć się na porady dotyczące pozbywania się insektów z grzybów domowymi sposobami. Sanepid jedn...
-
"Gwiezdna galaretka" ożywa po obfitych opadach. Znajdziesz ją na pniach konkretnych drzew
Czy to ślad po meteorycie, czy może dowód na istnienie życia pozaziemskiego? Gdy w lesie po deszczu pojawia się "gwiezdna galareta", trudno uwierzyć, że to tylko grzyb. Śluzowate formy przypominające kosmiczne żelki od wieków rozbudzają wyobraźnię.
-
Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy szeroko otwiera oczy, kiedy mówię, co dodaje
Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj pojawiają się nam przed oczami pyszne i sycące ruskie, pierogi z kapustą i grzybami oraz niezawodne mięsne, koniecznie z dodatkiem cebulki. Moja teściowa jednak robi farsz do pierogów zupełnie inaczej. Owszem,...
-
Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
Nie każdy ma odpowiednio dużo czasu i chęci, by spędzać w lesie długie godziny na grzybobraniu. Niektórzy woleliby, żeby grzyby rosły gdzieś w pobliżu ich domu, dzięki czemu nie musieliby się daleko zapuszczać. Nie są to marzenia ściętej głowy....
-
Gospodyni księdza robiła najlepszy krupnik. Jej sekret to brązowy dodatek
Krupnik to zdecydowanie klasyka codziennych obiadów. To przede wszystkim zupa bardzo pożywna i sycąca, a można ją przygotować na kilka sposobów. Zawsze najważniejsza jest kasza, zaraz potem wywar, ale wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach, w tym...
-
Biorę jajka, grzyby i kilka dodatków. Te kotlety są lepsze od mielonych
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne mielone z mięsem i szukasz przyjemnej odmiany, która będzie nie tylko łatwa w wykonaniu, lecz także smaczna i pożywna, mamy dla ciebie świetny przepis. Warto wykorzystać sezon i zrobić pyszne kotlety jajeczne z...
-
Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, ale właśnie w lasach zaczęły pojawiać się te, które według niektórych mogą zwiastować koniec sezonu. Są niewielkie, mają ciekawy kolor i przez wielu smakoszy uznawane są za najsmaczniejsze. Zrobisz z nich zupę, o...
-
Wróciła po 100 latach i jest nazywana "złotem polskich lasów". Za kilogram można dostać nawet 8500 zł
W całej Polsce grzybobranie trwa w najlepsze. Gdy następnym razem będziesz w lesie, rozglądaj się za szczególnym okazem. Wrócił do naszego kraju po ponad 100 latach. Cena za kilogram robi wrażenie.
-
Najlepsza zupa o tej porze roku. Z tymi grzybami wyjdzie bezbłędna
Jedni grzyby suszą, inni mrożą i dopiero po pewnym czasie robią z nich zupę. Nie da się jednak ukryć, że najsmaczniejsza zupa grzybowa to ta, którą robi się ze świeżych darów lasu. Na szczęście w tym sezonie grzyby obrodziły, więc teraz jest ideal...
-
Są jadalne, ale sprawiają grzybiarzom problem. Wiele osób omija je w lesie
Gdy mówimy o borowikach, zazwyczaj mamy na myśli borowiki szlachetne. Tymczasem borowików jest znacznie, znacznie więcej. Niektóre są równie smaczne, jak prawdziwki, ale wielu grzybiarzy ich nie zbiera, bo obawiają się, że mogą być niejadalne lub...
-
Wykręcać czy wycinać? Spór o to trwa od lat. Odpowiedź może wiele osób zaskoczyć
W mediach społecznościowych i na forach internetowych wciąż żywe są sprzeczki między grzybiarzami o to, czy grzyby należy z ziemi wykręcać czy lepiej je wycinać. Pojawiają się bowiem zarzuty o niszczenie grzybni. Tymczasem okazuje się, że nie ma t...
-
Robisz pierogi z grzybami? Użyj tego gatunku - lepsze nie istnieją
Sezon grzybowy w pełni, ale dopiero teraz będą pojawiały się w lasach te najsmaczniejsze. Są najlepsze do pierogów, krokietów i marynaty, a smażone z cebulką to po prostu poezja. Jeśli masz szczęście, w jednym miejscu możesz znaleźć niemal setki...
-
Biegnij do Empiku, a później na grzyby. Ten kosz kosztuje niewiele, w Kauflandzie jest o 100 zł drożej
Wybierasz się na grzybobranie? Jeśli tak, to musisz mieć z sobą nie tylko odpowiedni ubiór, wiedzę, ale również akcesoria. Przyda się ostry nóż, jednak musisz do czegoś wkładać swoje zbiory. Do tego przydadzą się te koszyki, które znajdziesz w...
-
Zapomnij o marynowanych grzybach. Zrób je w tej zalewie i zamknij w słoikach. Nic ich nie przebije
Jakie przetwory można zrobić z grzybów? Obfity sezon to doskonała okazja, by wzbogacić domową spiżarnię. Z grzybów można stworzyć różne specjały, a zamiast klasycznego marynowania warto spróbować solenia w słoikach. Tak przygotowane zachowują pełn...
-
Biją na głowę kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę. Wychodzą 100 razy lepsze
Pomyłki wśród grzybiarzy zdarzają się często. Szczególnie jeśli w grę wchodzi czubajka gwiaździsta, która do złudzenia może przypominać popularną kanię. To wyjątkowo smaczny gatunek, który będzie jak znalazł do przygotowania soczystych i...