grzyby
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...
-
Kwaśnica wigilijna wygrywa z barszczem. Robię ją od lat i nie zapominam o ważnym składniku
W moim rodzinnym domu święta są bardzo wyjątkowe. Zamiast barszczu czerwonego z uszkami, stawiamy na wigilijną kwaśnicę. To danie, na które czekamy cały rok, a jego wykonanie jest banalne. Potrzebujesz grzybów, kapusty i kilku dodatków.
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Metoda dwóch kroków to konieczność, jeśli chcesz by zachowały swój aromat
Suszone grzyby to niezwykle ważny składnik wielu dań bożonarodzeniowych. Trudno wyobrazić sobie bez nich zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, czy aromatyczny bigos. Pozostaje jednak pytanie, jak długo należy je gotować. Wrzucanie ich od ra...
-
Luksus prosto z polskich lasów. Te grzyby kosztują fortunę, a chowają się pod naszymi stopami
Wiesz, że najdroższe grzyby świata można znaleźć także w polskich lasach? Ten kulinarny rarytas lubi bawić się jednak w chowanego, a znalezienie, chociażby jednej sztuki, często graniczy z cudem. Na luksusowe grzybobranie zaprasza Marcin Szumowski...
-
Przepis na pyzy z nietypowym nadzieniem. Wychodzą miękkie i puszyste, czyli takie jak u babci
Pyzy to jeden z tradycyjnych przysmaków kuchni polskiej. Ich nazwa w niektórych regionach kraju odnosi się do ziemniaczanych knedli, w innych z kolei oznacza puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe. W tym kontekście nazywane są również pampuchami. Ic...
-
To najlepsza przekąska na Andrzejki. Połóż ją na stole, a wszyscy się rzucą
Imprezy Andrzejkowe organizowane są również w zbliżający się weekend. Wiele osób zastanawia się, co takiego przyrządzić, by goście byli zadowoleni. Przychodzimy więc z pomysłem na przystawkę, która ucieszy wszystkie zgromadzone osoby. Jest pyszna ...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Dwa składniki pomogą niczym Bracia Koala
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świetna propozycja na codzienny obiad, ale także obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Niestety, czasami suszone grzyby wychodzą gorzkie i tym psują smak potrawy. My jednak znamy bardzo pomocny trik, dzięki...
-
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Idealne na wigilijną wieczerzę. Z tym dodatkiem zrobią furorę
Łazanki z kapustą i grzybami to proste, a jednocześnie niezwykle smaczne i pożywne danie. Najczęściej przygotowuje się je w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim również w innych terminach. Poniższy...
-
Postna zupa grzybowa cioci Krysi. Bez tego głębokiego smaku nie wyobrażam sobie Wigilii
Zupa grzybowa to jedna z dwóch zup, które lądują na wigilijnym stole w moim domu. Ciocia Krysia robi ją po mistrzowsku, a ja czekam na ten smak cały rok. Jest intensywna, aromatyczna i lekko kwaśna, dzięki zaskakującemu dodatkowi.
-
Makowiec japoński staje się hitem w polskich domach. Wszystko z tego powodu
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Pierwsze święta z maluszkiem. Magiczne chwile w domu i w gościachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
- To nie barszcz z uszkami, ale coś równie pysznego. Idealna zupa na święta
- Jak uniknąć wodnistej sałatki jarzynowej? Nie popełniaj tego błędu
- Połącz buraka z tym nabiałem. Sałatka marzeń gotowa w 10 minut
- Przepis na prostą i szybką sałatkę ziemniaczaną. Idealnie urozmaici obiad
- Marchew, pomidory i filety. To połączenie da najlepszą rybę po grecku
-
Sos z mrożonych grzybów też może być perfekcyjny. Wiele osób zapomina jednak o jednej czynności
Sos grzybowy to najlepszy z sosów, jaki możemy podać na obiad. Jest aromatyczny i obłędnie pyszny. Zamrażarka pełna grzybów jest więc najlepszym, co może nas spotkać po sezonie. Podpowiadamy, jak zrobić sos z mrożonych grzybów, by były chrupiące.
-
Shrek wśród grzybów. Niezwykle rzadki okaz pojawił się właśnie w lasach
Za niektórymi oknami już jest biało, ale w lasach wciąż możemy znaleźć fantastyczne grzyby i jeśli tylko wytężymy wzrok, możemy dostrzec także te rzadkie. Na jednej z facebookowych grup, która zrzesza miłośników grzybów, pojawił się post, który...
-
Zupa grzybowa z ojczyzny Krecika. Dwa rodzaje grzybów są ważne, ale nie zapomnij o tych jajkach
Kulajda to kultowa zupa z Czech, która jednak jest tak pyszna, że powinna być sławna na całą Europę, albo jeszcze dalej. Jak zrobić kultową czeską zupę grzybową? Grzyby to jedno, ale ważne są takie dwie inne rzeczy. Chodzi o ocet oraz jajko. Tylko...
-
Wybrali się do lasu na spacer. Gdy zobaczyli, co leży w śniegu, wyciągnęli telefony i zrobili zdjęcie
Grzybobranie to jedna z ulubionych czynności, którym Polacy oddają się jesienią. Choć grzyby, aby wyrosnąć, zwykle potrzebują odpowiednich warunków, to tegoroczne zbiory udowadniają, że przymrozki i śnieg nie są im straszne. W sieci pojawiło się...
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Niepozorna rzecz wpływa na smak, kilka minut dłużej i wyjdzie papka
Czasami niepozorne czynności w kuchni mogą okazać się sporym wyzwaniem. Zamiast zatem po raz kolejny liczyć na szczęście, lepiej wiedzieć, jak długo powinno się gotować suszone grzyby. Kilka minut może zrobić sporą różnicę w smaku, a także...
-
To jedne z najzdrowszych grzybów, a sięga po nie tylko garstka Polaków. Można wyczarować z nich cuda
Polacy rzadko sięgają po te grzyby, czym popełniają naprawdę duży błąd. W końcu zaliczają się do jednych z najzdrowszych grzybów, więc warto dodać je do jadłospisu. O jakich grzybach mowa i jakie dania można z nich wyczarować? Odpowiadamy.
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Śledzie z tego przepisu to wymarzona przekąska na każdą okazję. Kluczowy jest jesienny przetwór
Polacy uwielbiają śledzie i bardzo dobrze, bo to jedna z najzdrowszych ryb, dodatkowo względnie tania i łatwodostępna. Dziś mamy dla was przepis, który pokochacie za smak i prostotę wykonania. Jak zrobić śledzie proboszcza? Przyda się słoiczek...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....
-
Zupa pierogowa robi poważną konkurencję dla świątecznego barszczu. Odpowiednio przygotuj grzyby
Zupa pierogowa - bo tak ją nazwałam, to dla mnie coś w rodzaju rozłożenia klasycznych pierogów na czynniki pierwsze. Danie jest pyszne, pożywne i treściwe i możesz je zrobić zarówno na wywarze mięsnym, jak i również warzywnym. Najważniejsze jednak...
-
Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej
Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi...
-
Zrobili zagadkę dla grzybiarzy. Łatwo nie było. Odpowiedź znało kilka osób. "Nie o tej porze"
Królestwo grzybów, choć sukcesywnie odkrywane, wciąż ma przed nami wiele tajemnic. Niektóre gatunki są do siebie tak bardzo podobne, że trzeba dużego doświadczenia, by je odróżnić. Nadleśnictwo Baligród zabiło ćwieka swoim obserwatorom, publikując...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
To najlepsza jesienna zupa. Jak zrobić zalewajkę z pecłonkami? Przyda się sporo jednej przyprawy
Zalewajka z pecłonkami, lub jak to woli - peconkami, to najlepsza zupa grzybowa, jaką można sobie wyobrazić. Jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie i szybko nasyci każdy brzuch. Jak ją zrobić i co to właściwie są pecłonki? Już mówimy.
-
Brzydkie kaczątko wśród grzybów. Wodnicha późna właśnie zaczęła pojawiać się w lasach
W świadomości wielu z nas istnieje przekonanie, że listopad to miesiąc, w którym grzyby raczej się kończą, niż zaczynają pojawiać. Są jednak niektóre "przekorne" gatunki, które właśnie zaczynają rosnąć w listopadzie. Jednym z takich grzybów jest...
-
Biegnij do sklepu po ten składnik. Z nim placki ziemniaczane są milion razy lepsze
Placki ziemniaczane to bardzo popularne danie obiadowe, które w polskich domach robione jest bardzo często. Najczęściej trzymamy się jednego, dobrze nam znanego przepisu. Jednak od czasu do czasu nawet najbardziej tradycyjne potrawy warto...
-
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"
Schab z piekarnika to pyszny obiad, ale zdecydowanie można jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą...
-
Pan Tomasz poszedł na grzyby i znalazł okaz, w który trudno uwierzyć. Wygląda jak z Czarnobyla
Ostatnio na jednej z facebookowych grup, która zrzesza miłośników grzybów, pojawił się post, w który aż trudno uwierzyć. Pan Tomasz, jeden z najbardziej aktywnych członków, pochwalił się swoim znaleziskiem. Na pierwszy rzut oka na załączonym zdjęc...
-
Placków ziemniaczanych w tej odsłonie jeszcze nie jedliście. Pędź do lasu i zbieraj grzyby na aromatyczne nadzienie
Placki ziemniaczane zna każdy. Niektórzy jedzą je z cukrem, inni za śmietaną, a jeszcze inni tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Wszystkie popularne wersje chowają się jednak przy odsłonie z grzybami. Tradycyjne placki nadziej leśnymi skarbami, a...
-
Czy są grzyby? Poszłam się przekonać i byłam w szoku - mogłam przyjechać tirem
Listopad to miesiąc, kiedy w naszej świadomości już nie ma za bardzo po co iść do lasu na grzyby, ale jako że w tym roku nie jestem dostatecznie "grzybowo dopieszczona", postanowiłam nie zwracać uwagi na deszcz i wybrałam się do lasu, by przekonać...
-
Czy są jeszcze grzyby? Wystarczy spojrzeć na to zdjęcie. Inni też chwalą się pełnymi koszami
Tegoroczny sezon grzybowy nie był łaskawy. Bardzo skąpe opady deszczu sprawiły, że dla grzybów było za sucho, nie było ich więc w lasach zbyt wiele. Na szczęście dla grzybiarzy sytuacja poprawiła się pod koniec października. Przekonali się o tym...
-
Najlepsza zalewa do marynowanych grzybków. Proporcje łatwo zapamiętać
Marynowane grzybki to idealna zakąska podczas spotkań w większym gronie, składnik wielu sałatek lub dodatek do mięs i kanapek. Jak zrobić grzyby marynowane? Oprócz odpowiednich gatunków grzybów zadbaj o odpowiednią zalewę octową. Najważniejsze są...
-
W tych regionach spodziewaj się wysypu grzybów. Pełne kosze gwarantowane, ale "trzeba się nachodzić"
Chociaż zima nieubłaganie zbliża się coraz większymi krokami, w niektórych lasach można znaleźć jeszcze grzyby. Gdzie wciąż trwa prawdziwy wysyp leśnych skarbów? Tam najlepiej udać się, by wrócić do domu z koszem pełnym rarytasów.
-
Nigdy więcej nie zabielaj zupy pieczarkowej śmietaną. Ten popularny składnik pasuje o wiele lepiej i podkręca smak grzybów
Zupa pieczarkowa to doskonałe danie na jesień. Z odrobiną pieprzu będzie rozgrzewająca, a jednocześnie nadal delikatna w smaku. Wiele gospodyń zabiela ją jednak śmietaną i choć nie jest to błąd, to zupa pieczarkowa smakuje o wiele lepiej z innym...
-
Boczniaki - przepis na prosty i smaczny obiad z grzybami w roli głównej. W panierce smakują obłędnie
Panierowane boczniaki to świetna propozycja smacznej i prostej w wykonaniu przekąski. Złocista, chrupiąca panierka w połączeniu z miękkim, rozpływającym się w ustach środkiem sprawia, że trudno im się oprzeć. Najlepiej smakują podane z sosem...
-
Te smakowite, jadalne grzyby można łatwo pomylić. Dla jednych to rarytas, dla innych szkodnik
Chociaż sezon na grzybobranie powoli się kończy, w lasach nadal można znaleźć wiele smakowitych gatunków. Jednym z nich są opieńki, które występują nawet do końca listopada. Niestety, zdania na temat tego rarytasu są podzielone - jedni je kochają,...
-
Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam
Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.
-
Miały być suszone, a są spleśniałe. Jakie błędy popełniamy, susząc grzyby? Unikaj ich, by nie zmarnować zbiorów
Jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. To właśnie wtedy w polskich lasach rośnie najwięcej aromatycznych grzybków, które następnie używane są do przygotowywania domowych przetworów lub trafiają na suszenie. Jak prawidłowo suszyć grzyby, by przez...
-
Ten farsz na pierogi to mistrzostwo. Łączy smaki jesieni i jest lepszy niż znana klasyka. Pamiętaj, by ten składnik upiec wcześniej
Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Jesienią kończą się jednak sezonowe owoce, którymi chętnie nadziewamy pierogi w środku lata. Czym je zastąpić? Proponujemy farsz bazujący na dwóch składnikach, których smaki definiują jesień w...
-
Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń...