grzyby
-
Te grzyby możesz zbierać już teraz. Nie trzeba czekać do jesieni na grzybobranie
Nie musisz czekać do jesieni, by iść na grzyby. Kilka znanych gatunków znajdziesz w lesie już teraz. Są one ukryte wśród mchu i traw. Wystarczy tylko dobrze poszukać. Pamiętaj o tym, że grzyby jadalne łatwo pomylić z tymi trującymi - są do siebie...
-
W końcu zaczynamy sezon na kurki. Gdzie je znaleźć i co z nich zrobić? Szukaj pod konkretnymi drzewami
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął i przy dobrych warunkach będzie trwał aż do wczesnego listopada. Te małe, żółte grzyby to idealny dodatek do jajecznicy, smaczny składnik krokietów, a także kremowych i aromatycznych sosów. Tylko gdzie ich szuk...
-
Gdzie na grzyby w czerwcu? W tym regionie Polski grzybiarze chwalą się najokazalszymi zbiorami
Gdzie na grzyby? Grzybobranie to doskonała forma aktywności dla całej rodziny. Cieszy, szczególnie gdy do domów wracamy z pełnymi koszami. Gdzie zatem wybrać się na grzyby, by móc cieszyć się doskonałymi zbiorami? Odpowiadamy.
-
Wegetariańskie flaki z boczniaków - przepis, który zaskakuje. Alternatywa dla tradycyjnego polskiego dania
Czym najlepiej zastąpić flaki wołowe w wersji bezmięsnej? Odpowiedź jest prosta: najlepiej nadają się do tego boczniaki! Z dodatkiem przypraw nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który może przekonać nawet tych, którzy nie przepadają za...
-
Czy pieczarki można mrozić? Podpowiadamy
Pieczarki goszczą dość często w polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez nich zapiekanek, sosów, zup czy pizzy. Ponieważ pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, to niewiele osób zastanawia się nad tym, czy pieczarki można mrozić. Tymczas...
-
Kotlety z boczniaków Ewy Wachowicz. Proste i szybkie. Schabowe mają silną konkurencję
Boczniaki można wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów. Świetnie sprawdzają się między innymi w roli kotletów. To doskonały zamiennik tradycyjnych schabowych, któremu nie oprą się nawet mięsożercy. A gdy dodamy do nich jeszcze młode ziemniaki i...
-
Jak przyrządzić rydze? Mamy kilka sprawdzonych przepisów! Przygotuj się na sezon grzybowy 2022
Jak przyrządzić rydze? Świeże grzyby można wykorzystać do marynaty, mrożone, podsmażone na maśle serwujemy z sosem. Wszystkie oblicza rydzów prezentujemy poniżej.
-
Dania z kurek - kilka banalnych przepisów na obiad dla całej rodziny. Sezon na kurki właśnie się zaczyna
Dania z kurek charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Pasują do potraw wege, ale doskonale komponują się też z mięsem. Szukasz inspiracji na leśny obiad? Sprawdź, co można przyrządzić z kurek.
-
Boczniaki - przepis na szybką przekąskę lub obiad. Te grzyby są ciekawą alternatywą dla mięsa
Boczniaki - przepis na spektakularne danie lub ciekawą przekąskę. Te smaczne grzyby można przygotować w wielu nietypowych odsłonach - są świetną alternatywą dla mięsa i źródłem wielu cennych witamin. Przypisuje się im właściwości lecznicze - a...
-
Boczniaki - przepis na grzyby w chrupiącej panierce. Świetnie zastąpią kotlety schabowe
Boczniaki - przepis na przyrządzenie boczniaków warto zapisać, bo te grzyby są świetną alternatywą dla mięsnych obiadów. Jak je przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce.
-
Pokazali bułki z restauracji, które w Rosji zastąpiły McDonald's. Miało być smacznie, a wyszło jak wyszło
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Ciasto bananowe bez pieczenia. Najlepszy deser na lato do zrobienia w 15 minut
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
- Bez grilla trudno wyobrazić sobie lato w Polsce. Dzięki tym poradom i przepisom przygotujesz dania idealne
- Nalewka z czarnej porzeczki - przepis. Babciny sposób na obniżenie ciśnienia z czterech składników
- Jabłecznik - przepis. Najlepsze ciasto na każdą okazję. Ten jeden składnik sprawi, że będzie idealny
- Ciasto z jagodami na oleju - przepis na domowe ciasto. Puszyste, wilgotne i delikatne
- Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Proste sposoby na uniknięcie gastrycznych nieprzyjemności
-
Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa
Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.
-
Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Aromatyczny i gęsty sos, który przygotujesz z pięciu składników
Sos grzybowy to wspaniały dodatek do dań mięsnych, jak i tych wegetariańskich. Komponuje się z kaszą gryczaną lub perłową, ryżem brązowym, a nawet makaronem. Przedstawiamy sos grzybowy - przepis samego Jakuba Kuronia. Wypróbujcie koniecznie!
-
Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu
Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na...
-
Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło
Zupa grzybowa to bezsprzecznie jedna z ukochanych zup Polaków. Często gotujemy ją w swoich domach i równie często zamawiamy w restauracjach. Jak przygotować zupę grzybową, by była idealna? Wcześniejsze podsmażenie składników na maśle gwarantuje...
-
Boczniaki - przepis, który musisz znać. Tak przyrządzone smakują jak kotlety schabowe
Panierowane boczniaki to wspaniały pomysł na szybki obiad, kiedy mamy ochotę na coś bezmięsnego i naprawdę bardzo smacznego. Przepis jest banalny, a tak przygotowane boczniaki smakują nawet lepiej niż kotlety schabowe. Jesteś fanem grzybów? Ten...
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy, czy jest to bezpieczne
Czy można jeść surowe pieczarki? Jedzenie grzybów bez obróbki termicznej zawsze budzi duże wątpliwości. Wyjaśniamy, jak jest z pieczarkami. Sprawdźcie.
-
Leśna polana - przepis na sałatkę, którą pokochasz. Jeden składnik gwarantuje idealny smak
Leśna polana to sałatka, którą najpierw zjada się oczami, bo wygląda naprawdę efektownie. Proste składniki i niebanalny wygląd sprawiają, że to idealna sałatka na rodzinne spotkania. Jak zrobić leśną polanę, żeby była smaczna? Najważniejszym...
-
Zupa borowikowa. Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z makaronem i zupę krem
Zupa borowikowa cieszy się dosyć sporą popularnością wśród potraw wigilijnych, choć nie w całej Polsce. Można podawać ją na różne sposoby np. z makaronem - łazankami w wersji bardziej klasycznej lub grzankami np. z kozim serem i rozmarynem, w form...
-
Wigilijny barszcz grzybowy - przepis. Dodaj do niego kapustę kiszoną i odmień smak swoich świąt
Esencją wigilijnego smaku są potrawy z dodatkiem grzybów. W każdym polskim domu podczas Wigilii serwowany jest barszcz - najczęściej czerwony z uszkami jednak w niektórych regionach Polski, kolacja wigilijna zaczyna się od kwaśnego barszczu z...
-
Zupa grzybowa z ziemniakami. Jakich grzybów użyć?
Zupa grzybowa to nieodłączny element jesiennego jadłospisu Polaków. Jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Jakich grzybów użyć, żeby zupa grzybowa była przepyszna? Przepis na zupę grzybową jest banalny, a efekt smakowy zależy od ciebie i rodzaj...
-
Ciasto francuskie z pieczarkami - trzy wyjątkowe przepisy na domowe paszteciki z grzybami
Ciasto francuskie z pieczarkami to znakomity pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Doskonale sprawdzą się jako przekąska piknikowa lub na rodzinny wypad samochodem. Dowiedz się, jak wykonać domowe smakołyki z pieczarkami.
-
Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić wigilijne krokiety?
Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą jest bardzo często wykorzystywany w okresie świątecznym. Krokiety z kapustą i pieczarkami to potrawa, która doskonale wpisuje się w polską tradycję kulinarną. Jest sycąca, wyrazista, a przy tym niezwykle...
-
Zupa grzybowa - idealny pomysł na jesienny obiad. Dwa przepisy, które pokocha cała rodzina
Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja na liście obiadowego menu w okresie jesieni. Nie tylko dlatego, że o tej porze roku potrzeba nam odżywczego posiłku, ale i mamy wówczas dostęp do świeżych grzybów.
-
Grzyby w occie - przepisy na marynowane grzyby. Poznaj receptury idealne na zimę
Grzyby w occie to przysmak, za którym jedni przepadają, a innym trudno się przekonać do tego smaku. Niemniej jednak wpisał się on na stałe w naszą kulinarną tradycję. Jesień to doskonała pora, by wykonać przetwory na zimę z grzybami w roli głównej.
-
Krwawią, topią się, wyglądają jak wnętrzności. Spotkanie ich w lesie grozi ciężkim szokiem
Ci, którzy uważają, że grzybobranie to same nudy, z pewnością zbyt rzadko rozglądają się po lesie. Wśród ściółki, na pniach czy martwych korzeniach drzew można bowiem wyhaczyć prawdziwe cudeńka. Wprawieni grzybiarze będą podziwiać, zaś amatorzy mo...
-
Niektóre grzyby nadają się do jedzenia na surowo. Jakie? Odpowiedź może zaskakiwać
Na jesień można narzekać z wielu powodów, ale jednym z nich z pewnością nie jest bogactwo grzybów, które możemy znaleźć w lasach, gdy tylko temperatura nieco spadnie. Zwykle trafiają do zupy, sosu albo marynowania. A czy wiecie, że niektóre gatunk...
-
Siniak - grzyb, który zmienia barwy. Gdzie go znajdziemy? Czy można go zbierać?
Sezon na grzyby w pełni. Jeśli tak jak my, lubicie chodzić po lesie i zbierać grzyby, pamiętajcie, aby zawsze zachować czujność. Możecie spotkać grzyby, których nigdy wcześniej nie widzieliście. Jednym z nich może być grzyb siniak. Czy jest on...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Kielecka policja przypomina o ważnej kwestii
Jesień to ulubiony sezon grzybiarzy. Podczas grzybobrania warto jednak pamiętać o jednej ważnej sprawie. I nie mówimy tu tylko o rozróżnieniu kani od muchomora sromotnikowego.
-
W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Nieodpowiednio suszone mogą zsinieć
Grzyby marynowane, czyli zazwyczaj grzyby w occie to pierwszy wybór, jeśli chodzi o zachowanie darów lasu na późniejsze miesiące. Wiele osób decyduje się też grzyby ususzyć. Jednak wystarczy jeden błąd, by cała praca poszła na marne.
-
W lasach pojawiły się opieńki. Z czym można je pomylić? Co z nich zrobić? Opieńkowy poradnik
W lasach pojawiły się już opieńki. Czy wiecie jak je rozpoznać? Co smacznego z nich przygotować? Mamy dziś dla was kilka wskazówek - sprawdźcie koniecznie, zanim wybierzecie się na grzybobranie.
-
Choć nie ma zbyt wiele smaku, jest celem wielu grzybiarzy. Nic dziwnego - sami spójrzcie
Lakówka ametystowa prezentuje się pięknie, ale nie jest zbyt smaczna. Do czego wykorzystać ją w kuchni? Czy można pomylić ją z innymi grzybami? I... dlaczego jest wykorzystywana w kryminalistyce?
-
Leśnicy z Radomia kuszą kaniami a la schabowy. "Co zrobić, jak człowiek pazerny?"
Sezon na grzybobranie już się całkiem rozkręcił. W lasach można natrafić na masę smacznych okazów. Wśród nich rozłożyste kanie. Aż żal nie przerobić ich na kotlety. "Schabowe" oczywiście.
-
Umarł z miłości do grzybów. Jedyny znany mykolog, którego zabiła własna pasja. A my dalej jemy niejadalne grzyby
Czy słyszeliście o Juliusie Schäfferze? Niemiecki mykolog... zmarł po zjedzeniu grzyba. Niech jego historia będzie przestrogą, by nie jeść tych niejadalnych, nawet jeśli "szwagier ugotował, zjadł i nic mu nie było".
-
Sezon już całkiem w pełni. Jak długo gotować grzyby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Przynieśliście pełne kosze grzybów z lasu? Czas przygotować pyszne dania z nimi w roli głównej. Dziś podpowiadamy, jak długo należy gotować grzyby. Jak się okazuje... to zależy.
-
Jak przyrządzić rydze na obiad? Postaw na towarzystwo krewetek i pomidorów [PRZEPIS]
Jak przyrządzić rydze na obiad? Okazuje się, że sprawa wcale nie jest taka trudna. Wystarczy odrobina kulinarnej wyobraźni i czasu. Sprawdź, jak przygotować grzyby w towarzystwie pomidorów i krewetek.
-
Przepis na rydze potrzebny od zaraz? Podpowiadamy, jak przyrządzić rydze
Jak przyrządzić rydze? To pytanie, które postawiliście sobie po powrocie z lasu, prawda? Koszyk pełen rydzów, tylko pomysłów, co z nimi zrobić brak. Podpowiadamy więc, jak przyrządzić rydze na obiad czy kolację, a także proponujemy szybki przepis ...
-
Jak suszyć grzyby? Dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Ten błąd sprawia, że pleśnieją
Jeśli lubisz grzyby, ale chcesz wykorzystać je nie tylko do jesiennych przepisów, musisz wiedzieć jak suszyć grzyby. W łatwy sposób możesz sprawić, że spleśnieją. Koniecznie dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby nie popełnić tego...
-
Leśnicy odkryli "krainę soplówek". Piękne i podobno smaczne, ale lepiej ich nie zbierać
Polskie lasy skrywają w sobie wiele tajemnic. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie okazy grzybów można znaleźć w runie.
-
"Czarne diamenty" rosną w Polsce, ale niewielu je znajduje. A wystarczy spojrzeć pod runo leśne
Trufle uchodzą za rarytas. Mają wyjątkowy smak i, oczywiście, odpowiednio wysoką cenę. Czy wiecie, że w Polsce też można je znaleźć? Podpowiadamy, gdzie szukać trufli i czy w ogóle opłaca się to robić.
-
Wykręcać czy obcinać? Nieprawidłowe zbieranie grzybów to grzech ciężki grzybiarzy
Czy grzyby powinno się obcinać nożykiem, czy wykręcać ze ściółki? To pytanie, które wśród grzybiarzy krąży od bardzo dawna. Warto się zorientować, zanim wybierzecie się na kolejne grzybobranie.