grzyby
-
Nadziewam i grilluję, a potem nie zostaje nawet kęs. Nawet fani karkówki proszą o dokładkę
Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Mogą być nudne albo genialne, wszystko zależy od farszu i dodatków. Jeśli chcesz, by znikały ze stołu szybciej niż karkówka, koniecznie spróbuj tej wersji. Nadzienie, boczek i żar - nic więcej nie trzeba, by z...
-
Farsz do pierogów teściowej wprawia w osłupienie. Dodaje garść, a smak jest niepowtarzalny
Do pierogów można włożyć praktycznie wszystko, ale i tak najpopularniejsze nadzienia to biały ser, owoce, farsz do ruskich, mięso oraz kapusta i grzyby. Moja teściowa też używa grzybów, ale do farszu dodaje garść jeszcze jednego, dość zaskakująceg...
-
W lasach się zazłociło, więc czas na zupę kurkową. Jest pyszna i to bez kulinarnych wygibasów
Mamy lato i sezon grzybowy w pełni. Nie umiem opisać radości swojej i innych zapalonych grzybiarzy z powodu tego, że w lasach aż kolorowo od grzybów. Pojawiły się borowiki, dumne kanie i one - złote, malutkie i najpyszniejsze na świecie kurki. To...
-
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Rodzina będzie błagać o dokładkę
Pieczony schab to delikatne, soczyste i pyszne mięso, które smakuje przepysznie bez względu na porę roku. Jednak niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i...
-
Potrafisz jeszcze rozpoznać grzyby na zdjęciach? Ten quiz to zweryfikuje!
Sezon na grzyby dopiero przed nami, ale nic nie szkodzi odświeżyć swoją wiedzę i przystąpić do tego wyzwania. Tym razem należy rozpoznać grzyby na zdjęciach - to wcale nie takie łatwe zadanie. Mamy tu jeszcze grzybiarzy? Kto zawalczy o komplet...
-
Prawie nikt tak nie smaży pieczarek, a wtedy smakują najlepiej. Masło się nie przyda
Chcesz wydobyć z pieczarek maksimum smaku, ale nie wiesz, jak to zrobić? Podpowiadamy: przestań smażyć je na maśle. Są inne, dużo lepsze dodatki, które podkręcą ich smak. Zakładamy się, że nie przeszło ci to przez myśl.
-
Są już w lasach, więc czas rozgrzewać patelnie. Jak zrobić sos kurkowy? Uważaj na śmietanę
Czerwiec to czas, kiedy grzybiarze mogą odetchnąć z ulgą, bowiem wtedy nieśmiało w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby. Wśród najpyszniejszych są oczywiście kurki i chociaż obecnie nie można mówić o wysypie, przy odrobinie szczęścia może...
-
Najlepsze grzyby są już w lasach. "Bardzo się cieszę z tego znalezicha"
Choć najwięcej grzybów pojawia się jesienią, to wiosna i wczesne lato również obfitują w wiele apetycznych gatunków. Grzybiarze donoszą, że w lasach pojawiają się już pierwsze kurki. To dobra wiadomość dla osób, które cały rok czekały, by zrobić s...
-
Kremowy i aromatyczny jak nigdy. Ten sos pieczarkowy jest najlepszy do klusków i polędwiczek
Grzyby kochamy chyba wszyscy i pieczarki są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w naszych kuchniach. Możemy robić z nich najróżniejsze pyszności, ale chyba zgodzimy się, że wśród pieczarkowych przysmaków na podium możemy postawić sos pieczarkowy...
-
Dopiero maj, a grzyby już wysypują się z koszyka. Zajrzyj pod brzozę, a znajdziesz skarb
Dla wielu miłośników grzybobrania wiosna to początek sezonu, ponieważ lasy budzą się wtedy do życia. Jakie grzyby rosną w maju? W sieci już można natknąć się na zdjęcia imponujących zbiorów. Wśród nich znajduje się koźlarz babka, jedna z najbardzi...
-
Z tych grzybów robię najlepszą zupę. Znika z garnka z prędkością światła i nikt nie pyta o pieczarki
Polacy wyjątkowo ukochali sobie dania z grzybami i na naszych stołach bardzo często pojawiają się pierogi z grzybami, krokiety, różne makarony i oczywiście zupy. W sezonie często serwujemy zupę ze świeżych, leśnych grzybów, poza sezonem oczywiście...
-
Dopiero maj, a grzyby już są. Te najsmaczniejsze mnóstwo osób mija obojętnie
Wśród znacznej części Polaków utarło się przekonanie, że sezon grzybowy trwa tylko jesienią i wtedy warto szukać jadalnych okazów. Prawda jednak jest taka, że sezon grzybowy trwa cały rok i już w maju można wychodzić z lasów (i nie tylko) z pełnym...
-
Do lasu nie tylko latem. Wiosną też możesz wrócić z koszem pełnym pyszności
Co zbierać w lesie w kwietniu? Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę sporo, a zwykły spacer możesz zmienić w satysfakcjonujące łowy. Choć okazy z pierwszej połowy roku często wyglądają zaskakująco, smakują obłędnie.
-
Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach
Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą si...
-
Porzuć nudnego kurczaka i postaw na lepszą ptaszynę. Z tym farszem to uczta po królewsku
Kurczak jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, co nie powinno dziwić. Jest tani, łatwo dostępny i rzadko zawodzi, ale umówmy się: ile można jeść kurczaka? Dziś postaramy się zachęcić was to spróbowania innej ptaszyny, która kiedyś na...
-
Koniec z wodnistymi i ciemnymi pieczarkami. Poznaj sekret szefów kuchni. Zawsze będą idealne
Sprawdzają się zarówno w tradycyjnych daniach, jak i w szybkich posiłkach do pracy. Jednak aby grzyby były apetyczne, warto je odpowiednio przyrządzić. Jak powinno się smażyć pieczarki? Podpowiadamy.
-
Gryczanka z grzybami bije na głowę zwykły krupnik. Zadbaj o wywar i postaw na tanie mięso
Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek...
-
Wszyscy tylko cukinia i papryka, ja faszeruję coś innego. Żaden obiad z piekarnika nie jest tak dobry
Pomysłów na obiad z piekarnika jest bez liku, ale dziś skupimy się na faszerowanych smakołykach. Nie, nie będą to faszerowane roladki z kurczaka, nie będzie to także cukinia ani papryka. Chociaż wspomniane opcje są naprawdę pyszne, mamy dla ciebie...
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
Gęsta zupa, która zapełni brzuch na wiele godzin. W mistrzostwach zup zdobyłaby złoty medal
Polacy kochają grzyby i wszelkie potrawy z nich zrobione. Nie zawsze jednak mamy dostęp do pysznych leśnych okazów i wtedy właśnie wkraczają pieczarki. Całe na biało. Choć mogą wydawać się pospolite, to z nich powstaje doskonała gęsta zupa, która...
-
Myślisz, że rozpoznasz grzyby na zdjęciach? Mało kto zgarnie tu 13/13!
Mało kto zgarnie tu 13/13!
-
W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
Zupa grzybowa to jedna z tych zup, których nigdy nie mamy dość i chociaż nasza polska zupa grzybowa jest naprawdę pyszna, warto wyruszyć w kulinarną podróż do naszych sąsiadów i poznać smak grzybowej po czesku. Kulajda, bo tak nazywa się ta potraw...
-
Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach
Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.
-
Tanie, łatwo dostępne i pełne cennych składników. Regularne jedzenie świetnie wpływa na organizm
Boczniaki coraz częściej lądują w naszych daniach zamiast pieczarek. Ich mięsista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie pasują do flaczków, kotletów czy aromatycznych sosów. To nie tylko kulinarny hit, lecz także źródło cennych...
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rolniczka zachęca. "Dużo wartości odżywczych"
Kamila Boś dała się poznać szerszej publiczności jako uczestniczka programu "Rolnik szuka żony". Kobieta prowadzi własną pieczarkarnię i można powiedzieć, że na tych grzybach zęby zjadła. W jednym z odcinków programu "Ja Wysiadam" w rozmowie z...
-
Sklepowe smarowidła nie mają do niej podjazdu. Zamykam w słoikach i mam śniadanie na kilka dni
Domowe smarowidło do chleba nie musi być oklepane. Dzięki prostym składnikom pasta pieczarkowa stanie się ulubionym dodatkiem do kanapek, tostów czy przekąską na imprezy. To zdrowa, smaczna i w dodatku szybka opcja, która zadowoli nie tylko...
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Myślisz, że doskonale znasz się na grzybach? Nic bardziej mylnego - w tym quizie należy po zdjęciu rozpoznać, czy dany grzyb jest jadalny lub trujący. Bez kompletu punktów lepiej nie wyruszaj na samotne grzybobranie! My będziemy mocno trzymać kciuki!
-
Pieczarki bez smażenia? Dodaj do sałatki, ale pamiętaj o ważnych kwestiach. Unikniesz bólu brzucha
Czy można jeść surowe pieczarki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników grzybów. Odpowiedź brzmi tak, ale pod pewnymi warunkami. Dowiedz się, co warto wiedzieć, zanim sięgniesz po pieczarki w ich naturalnej formie.
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Ten grzyb jest jadalny czy trujący?
-
Pieczarki ciemnieją? Wystarczy skropić je tym, a będą białe i jędrne. Korzystam z tego patentu od lat
Pieczarki nie są zbyt drogie, a na dodatek przygotowuje się je szybko i łatwo. Nic dziwnego, że tak często goszczą w naszych kuchniach. Mają jednak pewną wadę: błyskawicznie zmieniają kolor. Podpowiadamy, co dodać do pieczarek, żeby nie ściemniały.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
-
Uda ci się rozpoznać te grzyby na zdjęciach? Zweryfikuj swoją wiedzę!
Zweryfikuj swoją wiedzę!
-
Suszone grzyby gotuję według rodzinnego patentu. Nie tracą smaku, zapachu ani jędrności
Jak prawidłowo gotować suszone grzyby? To kluczowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej. Chętnie wykorzystujemy je w wywarach, uszkach, pierogach, krokietach i zupach. Ważne, aby zatem wiedzieć, jak je odpowiednio ugotować, by zachowały swoje walory.
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć....
-
Jak długo należy gotować suszone grzyby? Pilnuj z zegarkiem w ręku. Inaczej wyjdą gumowate
Suszone grzyby są niezastąpione w kuchni, nadając potrawom głęboki smak i intensywny aromat. Jednak ich przygotowanie wymaga znajomości odpowiednich technik. Wiele osób się zastanawia, jak gotować grzyby leśne? Dzięki tej wskazówce unikniesz...