grzyby
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Ten sos do jajek na Wielkanoc to mistrzostwo. Grzyby jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Jajka na Wielkanoc to temat rzeka. Wkładamy je do żurku, faszerujemy jakby jutra miało nie być i kąpiemy w majonezie. Jednak dziś podpowiemy wam, jak zrobić sos do jajek, który sprawi, że raz na zawsze zapomnisz o majonezie. Lubisz sos grzybowy?...
-
W ogrodzie teścia dzieją się cuda. Te grzyby zwiastują jedno i są pyszne, ale musisz uważać
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czyni ją co innego. Ostatnio wybrałam się do teściów i pod tujami zobaczyłam coś, co momentalnie wywołało uśmiech na mojej twarzy. Pobiegłam do kuchni po nożyk i poprosiłam domowników, żeby posieka...
-
Leśna galaretka według Magdy Gessler. Doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole
Leśna galaretka wieprzowa z borowikami to fenomenalne połączenie smakowe, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Domownicy i goście będą wręcz prześcigać się o dokładkę. Jak zrobić zimne nóżki z grzybami? Wystarczy podążać za przepisem...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Smażone pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy rarytas. Moje zawsze wychodzą kruche i aromatyczne
Smażone pieczarki to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Z odpowiednimi dodatkami tworzą niezwykłą kompozycję smakową, której trudno się oprzeć. Zrób je w ten sposób, a grzyby wyjdą soczyste i chrupkie, a nie wodniste i miałkie.
-
Zupa pieczarkowa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. Zrobisz ją szybko
Przepis na zupę pieczarkową chyba nikomu nie jest obcy. To jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i zawsze świetnie smakuje. Może jednak smakować jeszcze lepiej, a to za sprawą kremowego dodatku. Ten smak naprawdę zachwyca.
-
Najlepsze grzyby rosną właśnie teraz. Zapomnij o pieczarkach, te są smaczniejsze
Boczniaki to grzyby, które są wszędzie - i w marketach i w lesie. Rosną na drzewach i mnóstwo osób omija je na spacerach, a to wielki, wręcz gigantyczny błąd. Boczniaki rosną zimą, właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory, a takiej zupy lub...
-
Z ucha Judasza zrobisz pyszną zupę. Zakładaj kalosze i ruszaj w las
Grzyby rosną także zimą i to jedne z tych najsmaczniejszych. Zimowe grzyby to spełnienie naszej tęsknoty za zupą grzybową ze świeżych grzybów, a smacznych gatunków rosnących zimą jest kilka. Dziś zajmiemy się tymi, które mają ciekawy smak i jeszcz...
-
Gdy podałam je na obiad w post, babcia kazała mi iść do spowiedzi. Nie wierzyła, że te kotlety są bez mięsa
Co na obiad bez mięsa? Wiele osób w piątek rezygnuje z jedzenia mięsa z różnych powodów, najczęściej religijnych, nie znaczy to jednak, że mają żyć o chlebie o wodzie. Dziś mamy dla was przepis na pyszne kotlety, które mistrzowsko udają schabowe....
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Aż 64% kobiet uważa, że włosy to jedna z najważniejszych rzeczy w ich zewnętrznym wizerunku [RAPORT]MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Często robię czeskie placki ziemniaczane. Sąsiadki proszą o przepis
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Najlepszy żurek Wielkanocny? Zrobisz z przepisu Roberta Makłowicza
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? ?Wszystko możemy, jeżeli umiemy?
- Jaki ryż jest najzdrowszy? Jednego rodzaju stanowczo unikaj
-
Na obiad w Środę Popielcową babcia zawsze robiła ten barszcz. Był obłędny, a liczył się kwas
Co na obiad w Środę Popielcową? Przywiązani do tradycji katolicy tego dnia rezygnują z jedzenia mięsa i zachowują post. Moja babcia tego dnia gotowała konkretną potrawę, której nigdy nie mogłam zrozumieć. Niby post, więc powinniśmy jeść niesmaczni...
-
W lasach zimą ich pełno. Wyglądają niepozornie, ale zrobisz z nich najlepszą zupę grzybową
Czy w zimie rosną grzyby? I to jak szalone! Pora zmienić myślenie, że na grzyby to tylko jesienią i już zacząć szukać kosza, ponieważ właśnie teraz w lasach rosną jedne z tych najsmaczniejszych. Jak wygląda płomiennica zimowa? Zimą nie pomylisz je...
-
Ten QUIZ rozwiążą tylko znawcy grzybów! Średni wynik to 6/10
Ile punktów dacie radę zdobyć?
-
Posprzeczali się o pieczarki. Czy trzeba je obierać? "Mój mąż myśli, że jestem dziwna"
Czy trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że sprawa nie jest taka prosta. Na jednej z facebookowych grup doszło nawet do sprzeczki. Niektórym trudno jest wyobrazić sobie, że mieliby zjeść je ze skórką. Inni uważają obieranie pieczarek za głupotę ...
-
Zapomnij o gumowych i wodnistych grzybach. Smaż pieczarki po mistrzowsku, a będą złote i chrupiące
Smażenie pieczarek to przysłowiowa bułka z masłem. Jeśli chcesz, by grzyby wyszły złociste i chrupiące, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Zapomnij więc o wodnistych, gumowych i niesmacznych grzybach, które straszą na talerzu.
-
Nie uwierzysz, co dzieje się w lasach. Grzybiarze w styczniu szaleją z radości
Świat jest pełen niespodzianek. W świadomości wielu z nas istnieje przekonanie, że styczeń i ogólnie zima to czas, kiedy natura zwalnia, jakby zapadała w sen. Wystarczy jednak wybrać się na spacer do lasu, by przekonać się, że natura jest...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Aksamitny sos grzybowy pasuje na święta i nie tylko. Potrzebujesz kilku składników, a nadmiar możesz zamrozić
Sos grzybowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych grzybów. W obu przypadkach będzie równie aromatyczny i smaczny. Co jednak zrobić, by był idealnie kremowy? Liczy się nie tylko śmietanka, ale również ten składnik.
-
Aromatyczna zupa z suszonymi grzybami. Podkręć smak grzybów prostym trikiem mojej babci. Zawsze wychodzi pysznie
Zupa grzybowa to zarówno przysmak jesieni, kiedy to grzyby rosną na potęgę w polskich lasach, jak i jedna z dwunastu bożonarodzeniowych potraw. Można przygotować ją z grzybów świeżych, jednak popularniejszym wariantem jest użycie tych suszonych. C...
-
Nie popełniaj błędu mocząc grzyby. Użyj tego produktu zamiast wody, a boski smak będzie gwarantowany
Nie ma świąt i wigilijnych klasyków bez dodatku aromatycznych grzybów. Zazwyczaj sięgamy po suszone specjały, a te trzeba wcześniej przygotować. Zamiast zatem moczyć je w wodzie, sięgnij po ciekawą alternatywę. Z tym trikiem leśne skarby zyskają n...
-
Jak długo moczyć grzyby? Dzięki tej metodzie będą się idealnie nadawać do świątecznych potraw
Suszone grzyby to obowiązkowy element wielu świątecznych potraw. Znajdziemy je m.in. w pierogach, kapuście czy uszkach w barszczu. Przed dodaniem ich do nadzienia trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Jak długo moczyć grzyby i czy jest to w...
-
Panierowana, soczysta i pyszna. Tę przekąskę przyrządzam wręcz nałogowo. Nigdy się nie nudzi
Zanim przygotujesz po raz kolejny panierowane kawałki kurczaka, tofu czy kalafiora, wypróbuj przepis na smażone pieczarki. Są niezwykle chrupiące i pełne aromatycznych przypraw. To doskonała przekąska na imprezę sylwestrową lub zwykły wieczór...
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
Nie samym barszczem człowiek żyje. U mnie w Wigilię podaje się lepszą i łatwiejszą zupę
Święta to czas, kiedy na stole pojawiają się potrawy, na które niektórzy z nas czekają cały rok. U mnie jest to kwaśnica wigilijna. To zupa, którą jadamy tylko raz w roku, jest esencjonalna, kwaśna, pachnie grzybami i na samą myśl aż mi cieknie...
-
Gorzkie grzyby po namoczeniu w wodzie? Te dwa składniki zapobiegną kulinarnej wpadce
Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez grzybów. Na wielu polskich stołach, tego wyjątkowego dnia, pojawi się przede wszystkim zupa grzybowa, choć te leśne skarby są także istotnym składnikiem pierogów z kapustą, czy bigosu. Jak sprawić, by p...
-
Jak suszyć i przechowywać grzyby? Zapas leśnych rarytasów przyda się do zimowego menu
Suszone grzyby to rarytas, który szczególnie sprawdzi się podczas świątecznego menu, ale także jako dodatek do rozgrzewających dań idealnych na zimę. Jak zatem poprawnie je suszyć, by długo zasilały spiżarnię i nie spleśniały? Pamiętaj o...
-
Ile gotować grzyby suszone? Odpowiedź jest jedna i brzmi: to zależy od wody
Ile gotować suszone grzyby? Pewnie podczas przygotowywania farszu do świątecznych pierogów i uszek zadajecie sobie to pytanie. Cóż, odpowiedź wydaje się oczywita - aż będą miękkie. Jednak tak naprawdę czas gotowania zależy od jednej czynności....
-
Ciocia z Radomia robi najlepszą świąteczną zupę. Oprócz grzybów jest jeszcze jeden, ale nieoczywisty składnik
Zupa wigilijna mojej cioci to potrawa, na którą rodzina czeka cały rok. Podstawą są suszone grzyby, cebula oraz jeden składnik, który raczej kojarzy się z innymi świętami. Ta zupa jest tak pyszna, że moim zdaniem wygrywa z czerwonym barszczem.
-
Wigilijna zupa grzybowa z przepiśnika babci. Poznaj największego rywala barszczu z uszkami
Aromat zupy grzybowej kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie. Nikt nie przygotowywał tak dobrej zupy wigilijnej jak babcia. Jeśli chcecie poznać jej doskonały przepis, sprawdźcie ten artykuł. Bez względu na t...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...
-
Kwaśnica wigilijna wygrywa z barszczem. Robię ją od lat i nie zapominam o ważnym składniku
W moim rodzinnym domu święta są bardzo wyjątkowe. Zamiast barszczu czerwonego z uszkami, stawiamy na wigilijną kwaśnicę. To danie, na które czekamy cały rok, a jego wykonanie jest banalne. Potrzebujesz grzybów, kapusty i kilku dodatków.
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Metoda dwóch kroków to konieczność, jeśli chcesz by zachowały swój aromat
Suszone grzyby to niezwykle ważny składnik wielu dań bożonarodzeniowych. Trudno wyobrazić sobie bez nich zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, czy aromatyczny bigos. Pozostaje jednak pytanie, jak długo należy je gotować. Wrzucanie ich od ra...
-
Luksus prosto z polskich lasów. Te grzyby kosztują fortunę, a chowają się pod naszymi stopami
Wiesz, że najdroższe grzyby świata można znaleźć także w polskich lasach? Ten kulinarny rarytas lubi bawić się jednak w chowanego, a znalezienie, chociażby jednej sztuki, często graniczy z cudem. Na luksusowe grzybobranie zaprasza Marcin Szumowski...
-
Przepis na pyzy z nietypowym nadzieniem. Wychodzą miękkie i puszyste, czyli takie jak u babci
Pyzy to jeden z tradycyjnych przysmaków kuchni polskiej. Ich nazwa w niektórych regionach kraju odnosi się do ziemniaczanych knedli, w innych z kolei oznacza puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe. W tym kontekście nazywane są również pampuchami. Ic...
-
To najlepsza przekąska na Andrzejki. Połóż ją na stole, a wszyscy się rzucą
Imprezy Andrzejkowe organizowane są również w zbliżający się weekend. Wiele osób zastanawia się, co takiego przyrządzić, by goście byli zadowoleni. Przychodzimy więc z pomysłem na przystawkę, która ucieszy wszystkie zgromadzone osoby. Jest pyszna ...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Dwa składniki pomogą niczym Bracia Koala
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świetna propozycja na codzienny obiad, ale także obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Niestety, czasami suszone grzyby wychodzą gorzkie i tym psują smak potrawy. My jednak znamy bardzo pomocny trik, dzięki...
-
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Idealne na wigilijną wieczerzę. Z tym dodatkiem zrobią furorę
Łazanki z kapustą i grzybami to proste, a jednocześnie niezwykle smaczne i pożywne danie. Najczęściej przygotowuje się je w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim również w innych terminach. Poniższy...
-
Postna zupa grzybowa cioci Krysi. Bez tego głębokiego smaku nie wyobrażam sobie Wigilii
Zupa grzybowa to jedna z dwóch zup, które lądują na wigilijnym stole w moim domu. Ciocia Krysia robi ją po mistrzowsku, a ja czekam na ten smak cały rok. Jest intensywna, aromatyczna i lekko kwaśna, dzięki zaskakującemu dodatkowi.
-
Sos z mrożonych grzybów też może być perfekcyjny. Wiele osób zapomina jednak o jednej czynności
Sos grzybowy to najlepszy z sosów, jaki możemy podać na obiad. Jest aromatyczny i obłędnie pyszny. Zamrażarka pełna grzybów jest więc najlepszym, co może nas spotkać po sezonie. Podpowiadamy, jak zrobić sos z mrożonych grzybów, by były chrupiące.