grzyby
-
Sklepowe smarowidła nie mają do niej podjazdu. Zamykam w słoikach i mam śniadanie na kilka dni
Domowe smarowidło do chleba nie musi być oklepane. Dzięki prostym składnikom pasta pieczarkowa stanie się ulubionym dodatkiem do kanapek, tostów czy przekąską na imprezy. To zdrowa, smaczna i w dodatku szybka opcja, która zadowoli nie tylko...
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Myślisz, że doskonale znasz się na grzybach? Nic bardziej mylnego - w tym quizie należy po zdjęciu rozpoznać, czy dany grzyb jest jadalny lub trujący. Bez kompletu punktów lepiej nie wyruszaj na samotne grzybobranie! My będziemy mocno trzymać kciuki!
-
Pieczarki bez smażenia? Dodaj do sałatki, ale pamiętaj o ważnych kwestiach. Unikniesz bólu brzucha
Czy można jeść surowe pieczarki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników grzybów. Odpowiedź brzmi tak, ale pod pewnymi warunkami. Dowiedz się, co warto wiedzieć, zanim sięgniesz po pieczarki w ich naturalnej formie.
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Ten grzyb jest jadalny czy trujący?
-
Pieczarki ciemnieją? Wystarczy skropić je tym, a będą białe i jędrne. Korzystam z tego patentu od lat
Pieczarki nie są zbyt drogie, a na dodatek przygotowuje się je szybko i łatwo. Nic dziwnego, że tak często goszczą w naszych kuchniach. Mają jednak pewną wadę: błyskawicznie zmieniają kolor. Podpowiadamy, co dodać do pieczarek, żeby nie ściemniały.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- Domowe praliny w 10 minut. Szybka i zdrowa alternatywa dla sklepowych
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Rogaliki z trzech składników. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
- Jak się robi arancini? Sycylijski przysmak rozpieszcza podniebienia
- Im wcześniej, tym lepiej? Termin wysiewu pomidorów kluczem do sukcesu
- Mrożenie ciasta drożdżowego. Jak zachować smak nawet po 3 miesiącach?
- To danie to duma kuchni polskiej. Włoski kucharz mówi, co by zmienił
- Zupa z Kaszub wraca na talerze. Żółte wreki przebijają rosół
-
Uda ci się rozpoznać te grzyby na zdjęciach? Zweryfikuj swoją wiedzę!
Zweryfikuj swoją wiedzę!
-
Suszone grzyby gotuję według rodzinnego patentu. Nie tracą smaku, zapachu ani jędrności
Jak prawidłowo gotować suszone grzyby? To kluczowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej. Chętnie wykorzystujemy je w wywarach, uszkach, pierogach, krokietach i zupach. Ważne, aby zatem wiedzieć, jak je odpowiednio ugotować, by zachowały swoje walory.
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć....
-
Jak długo należy gotować suszone grzyby? Pilnuj z zegarkiem w ręku. Inaczej wyjdą gumowate
Suszone grzyby są niezastąpione w kuchni, nadając potrawom głęboki smak i intensywny aromat. Jednak ich przygotowanie wymaga znajomości odpowiednich technik. Wiele osób się zastanawia, jak gotować grzyby leśne? Dzięki tej wskazówce unikniesz...
-
Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam. Na sam widok cieknie ślinka. To murowany hit na szybki obiad
Kiedy za oknem niepogoda, warto postawić na rozgrzewające dania. Gulasz z grzybów zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a w dodatku nasyci na wiele godzin. Jak go zrobić? Okazuje się, że aby przygotować pyszne danie, wcale nie potrzeba mięsa.
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14!
Tylko ekspert pobije wynik 10/14!
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Przydadzą się dwa składniki
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealna pozycja na jesienny i zimowy obiad. Często pojawia się także na świątecznym stole, a sposób wykonania jest naprawdę łatwy. Niestety czasami bywa tak, że suszone grzyby podczas moczenia stają się gorzkie...
-
Myć czy obierać pieczarki? Oto jest pytanie. Koleżanka po gastronomii zaskoczyła mnie odpowiedzią
Pieczarki to idealna baza do zupy albo sosu. Ich przygotowanie może jednak sprawiać kłopot. Wiele osób zastanawia się, czy grzyby trzeba myć. Może wystarczy tylko je obrać? Postanowiłam zapytać o to koleżankę kucharkę, która zna się na gotowaniu j...
-
Grzyby w marynacie? Tak, ale tylko pomidorowej. To moje odkrycie roku
Choć sezon grzybowy powoli się kończy, lasy wciąż kuszą dorodnymi okazami. Jeśli twoja spiżarnia pęka w szwach od klasycznych przetworów, czas zrobić miejsce na prawdziwy hit. Jak się robi grzyby w pomidorach? Od kiedy spróbowałam tego połączenia,...
-
Znalazła wielkiego prawdziwka. "Od 30 lat chodzę na grzyby i nigdy takiego nie spotkałam"
Borowiki szlachetne to jedne z najbardziej pożądanych grzybów. Każdy miłośnik grzybobrania marzy, by wrócić do domu z prawdziwkami w koszyku lub przynajmniej z jedną okazałą sztuką. Udało się to pani Karolinie, która w Borach Tucholskich trafiła n...
-
To wcale nie koniec grzybobrania. Prawdziwki się schowały, pojawiły się one. Do marynaty najlepsze
Wśród wielu z nas wyrosło przekonanie, że najlepszy sezon na grzyby to ciepła jesień, zczególnie wrzesień i październik. Prawda jest taka, że listopad to także idealny czas na grzybobranie, bo właśnie wtedy pojawiają się jedne z najsmaczniejszych...
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
"Maniek z Epoki Lodowcowej" czy "Potwór z Loch Ness"? Osobliwy okaz grzyba wywołał lawinę komentarzy
Przyroda potrafi nas zaskakiwać. W lasach można spotkać naprawdę ekscytujące okazy. Jedna z internautek trafiła jednak na wyjątkowego grzyba. Po pytaniu: "co to za grzyb?" w komentarzach rozpętała się prawdziwa burza. Pomysłów było aż nadto.
-
Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa
Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.
-
Grzyby marynowane w zalewie octowej. W zeszycie babci znalazłam przepis na idealne proporcje
Grzyby marynowane z owoców lasu to świetna i smaczna przekąska lub dodatek do potraw. Dzięki odpowiednio wykonanej zalewie grzybki są aromatyczne, jędrne i soczyste. Przygotowanie ich nie należy do skomplikowanych, a z poniższą recepturą jest wręc...
-
3 składniki i 25 minut. Tyle wystarczy, by z maślaków wyczarować przepyszne danie. Jest obłędne
Co można zrobić z grzybów maślaków? W skrócie: wrzuć na patelnię, dodaj 3 składniki i zajadaj się ze smakiem. Możesz być pewien, że to ekspresowe danie pokochają wszyscy domownicy. Dlatego od razu zrób więcej, by dla nikogo nie brakło.
-
Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu
Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepi...
-
Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania
Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich...
-
Wyrzuć grzyby z zamrażarki po tym terminie. Do jedzenia już się nie nadają
Mrożenie to jeden ze sposobów przechowywania żywności, jednak trzeba pamiętać, że mimo to jedzenie ma określony termin przydatności do spożycia. Jak długo można trzymać w zamrażarce grzyby? To zależy od tego, czy są surowe, czy w postaci potrawy.
-
Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci
Zupa pieczarkowa to taki obiadowy pewniaczek. Zawsze, kiedy pojawia się na stole, każdy chętnie się nią zajada i trudno się temu dziwić, jest naprawdę smaczna. Jednak może być jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej dwa konkretne sery.
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalew...
-
Tych grzybów nigdy nie zbieraj. Kara to nawet 5000 złotych
W Polsce występuje około 1400 gatunków grzybów jadalnych i od 200 do 250 gatunków grzybów trujących. Nie jest to jednak jedyny podział. Wiele grzybów, również jadalnych, znajduje się pod ochroną. Mimo więc ich przydatności do spożycia i walorów...
-
To najsmaczniejsze grzyby jadalne. Nie każdy wkłada je do koszyka [ZDJĘCIA]
Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki. To prawdopodobnie najczęściej zbierane grzyby w Polsce. Smaku nikt im nie odmówi i dobrze nadają się np. do robienia zup, sosów i marynowania w occie. Jednak czy to najlepsze grzyby jadalne? Naszym zdaniem...
-
Suszę, mielę i dodaję do domowego majonezu. Wychodzi idealnie gęsty i aromatyczny
Jesień to w Polsce bezdyskusyjnie sezon grzybowy. W lasach nietrudno znaleźć okazałe borowiki oraz piękne kozaki, z których potem przyrządzamy aromatyczne sosy, dodajemy je do zup bądź marynujemy w słoiczkach. Istnieje jeszcze jeden sposób na to, ...
-
Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy
Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak?...
-
Te maleńkie grzybki są najlepsze w słoiczkach. Do marynaty dodaj łyżkę złotego składnika
Sezon na grzyby kwitnie i akurat teraz mamy pod dostatkiem te najlepsze. Opieńki rosną gromadami i smakosze doskonale wiedzą, że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są pyszne w sosie, przepyszne w farszu do pierogów i oczywiście w zalewie. Zalew...
-
Myślałam, że ruskie są najsmaczniejsze, ale te przebijają wszystko. Dziś poznasz sekret farszu
Pierogi są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Można zrobić je na wiele różnych sposobów, ale zdaniem niektórych to ruskie przebijają je wszystkie. Ja uważam inaczej, a to dzięki nadzieniu, który znajdziesz poniżej. Farsz jest tak pyszny za spraw...