grzyby
-
Do lasu nie tylko latem. Wiosną też możesz wrócić z koszem pełnym pyszności
Co zbierać w lesie w kwietniu? Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę sporo, a zwykły spacer możesz zmienić w satysfakcjonujące łowy. Choć okazy z pierwszej połowy roku często wyglądają zaskakująco, smakują obłędnie.
-
Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach
Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą si...
-
Porzuć nudnego kurczaka i postaw na lepszą ptaszynę. Z tym farszem to uczta po królewsku
Kurczak jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, co nie powinno dziwić. Jest tani, łatwo dostępny i rzadko zawodzi, ale umówmy się: ile można jeść kurczaka? Dziś postaramy się zachęcić was to spróbowania innej ptaszyny, która kiedyś na...
-
Koniec z wodnistymi i ciemnymi pieczarkami. Poznaj sekret szefów kuchni. Zawsze będą idealne
Sprawdzają się zarówno w tradycyjnych daniach, jak i w szybkich posiłkach do pracy. Jednak aby grzyby były apetyczne, warto je odpowiednio przyrządzić. Jak powinno się smażyć pieczarki? Podpowiadamy.
-
Gryczanka z grzybami bije na głowę zwykły krupnik. Zadbaj o wywar i postaw na tanie mięso
Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek...
-
Wszyscy tylko cukinia i papryka, ja faszeruję coś innego. Żaden obiad z piekarnika nie jest tak dobry
Pomysłów na obiad z piekarnika jest bez liku, ale dziś skupimy się na faszerowanych smakołykach. Nie, nie będą to faszerowane roladki z kurczaka, nie będzie to także cukinia ani papryka. Chociaż wspomniane opcje są naprawdę pyszne, mamy dla ciebie...
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
Gęsta zupa, która zapełni brzuch na wiele godzin. W mistrzostwach zup zdobyłaby złoty medal
Polacy kochają grzyby i wszelkie potrawy z nich zrobione. Nie zawsze jednak mamy dostęp do pysznych leśnych okazów i wtedy właśnie wkraczają pieczarki. Całe na biało. Choć mogą wydawać się pospolite, to z nich powstaje doskonała gęsta zupa, która...
-
Myślisz, że rozpoznasz grzyby na zdjęciach? Mało kto zgarnie tu 13/13!
Mało kto zgarnie tu 13/13!
-
W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
Zupa grzybowa to jedna z tych zup, których nigdy nie mamy dość i chociaż nasza polska zupa grzybowa jest naprawdę pyszna, warto wyruszyć w kulinarną podróż do naszych sąsiadów i poznać smak grzybowej po czesku. Kulajda, bo tak nazywa się ta potraw...
-
Śledzie na Wielki Piątek robię z przepisu babci. Są pyszne, bo proporcje znam na pamięć
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
-
Czy tak wygląda kuchnia przyszłości? Te funkcje robią wrażenieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Elastyczne naleśniki z bajecznym nadzieniem. Lepszych nigdy nie jadłam
-
Sałatka ziemniaczana po chłopsku. Tak sycąca, że możesz jeść na obiad
- Czy strona folii ma znaczenie? Nie popełniaj częstego błędu
- Bakterie, wirusy i inne niespodzianki. Gadżet, który ukrywa wiele
- Czekaliśmy na nią całą zimę. Jest pełna błonnika i dobra na odchudzanie
- Soczysta i mięciutka. Karkówkę na niedzielę zacznij robić już w piątek
- Jak dobrze pasteryzować słoiki? Zapomnij o garnku. Jest lepszy sposób
-
Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach
Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.
-
Tanie, łatwo dostępne i pełne cennych składników. Regularne jedzenie świetnie wpływa na organizm
Boczniaki coraz częściej lądują w naszych daniach zamiast pieczarek. Ich mięsista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie pasują do flaczków, kotletów czy aromatycznych sosów. To nie tylko kulinarny hit, lecz także źródło cennych...
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rolniczka zachęca. "Dużo wartości odżywczych"
Kamila Boś dała się poznać szerszej publiczności jako uczestniczka programu "Rolnik szuka żony". Kobieta prowadzi własną pieczarkarnię i można powiedzieć, że na tych grzybach zęby zjadła. W jednym z odcinków programu "Ja Wysiadam" w rozmowie z...
-
Sklepowe smarowidła nie mają do niej podjazdu. Zamykam w słoikach i mam śniadanie na kilka dni
Domowe smarowidło do chleba nie musi być oklepane. Dzięki prostym składnikom pasta pieczarkowa stanie się ulubionym dodatkiem do kanapek, tostów czy przekąską na imprezy. To zdrowa, smaczna i w dodatku szybka opcja, która zadowoli nie tylko...
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14
Przed tobą arcytrudny quiz wiedzy o grzybach. Musisz rozpoznać je wyłącznie po obrysie. Brzmi łatwo, lecz to naprawdę skomplikowane zadanie! Tylko najlepsi grzybiarze mogą liczyć na wynik lepszy niż 10/14. Uważasz się za jednego z nich? Udowodnij!
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Myślisz, że doskonale znasz się na grzybach? Nic bardziej mylnego - w tym quizie należy po zdjęciu rozpoznać, czy dany grzyb jest jadalny lub trujący. Bez kompletu punktów lepiej nie wyruszaj na samotne grzybobranie! My będziemy mocno trzymać kciuki!
-
Pieczarki bez smażenia? Dodaj do sałatki, ale pamiętaj o ważnych kwestiach. Unikniesz bólu brzucha
Czy można jeść surowe pieczarki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników grzybów. Odpowiedź brzmi tak, ale pod pewnymi warunkami. Dowiedz się, co warto wiedzieć, zanim sięgniesz po pieczarki w ich naturalnej formie.
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Ten grzyb jest jadalny czy trujący?
-
Pieczarki ciemnieją? Wystarczy skropić je tym, a będą białe i jędrne. Korzystam z tego patentu od lat
Pieczarki nie są zbyt drogie, a na dodatek przygotowuje się je szybko i łatwo. Nic dziwnego, że tak często goszczą w naszych kuchniach. Mają jednak pewną wadę: błyskawicznie zmieniają kolor. Podpowiadamy, co dodać do pieczarek, żeby nie ściemniały.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
-
Uda ci się rozpoznać te grzyby na zdjęciach? Zweryfikuj swoją wiedzę!
Zweryfikuj swoją wiedzę!
-
Suszone grzyby gotuję według rodzinnego patentu. Nie tracą smaku, zapachu ani jędrności
Jak prawidłowo gotować suszone grzyby? To kluczowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej. Chętnie wykorzystujemy je w wywarach, uszkach, pierogach, krokietach i zupach. Ważne, aby zatem wiedzieć, jak je odpowiednio ugotować, by zachowały swoje walory.
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć....
-
Jak długo należy gotować suszone grzyby? Pilnuj z zegarkiem w ręku. Inaczej wyjdą gumowate
Suszone grzyby są niezastąpione w kuchni, nadając potrawom głęboki smak i intensywny aromat. Jednak ich przygotowanie wymaga znajomości odpowiednich technik. Wiele osób się zastanawia, jak gotować grzyby leśne? Dzięki tej wskazówce unikniesz...
-
Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam. Na sam widok cieknie ślinka. To murowany hit na szybki obiad
Kiedy za oknem niepogoda, warto postawić na rozgrzewające dania. Gulasz z grzybów zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a w dodatku nasyci na wiele godzin. Jak go zrobić? Okazuje się, że aby przygotować pyszne danie, wcale nie potrzeba mięsa.
-
Mistrzowski quiz wiedzy o grzybach. Tylko ekspert pobije wynik 10/14!
Tylko ekspert pobije wynik 10/14!
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Przydadzą się dwa składniki
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealna pozycja na jesienny i zimowy obiad. Często pojawia się także na świątecznym stole, a sposób wykonania jest naprawdę łatwy. Niestety czasami bywa tak, że suszone grzyby podczas moczenia stają się gorzkie...
-
Myć czy obierać pieczarki? Oto jest pytanie. Koleżanka po gastronomii zaskoczyła mnie odpowiedzią
Pieczarki to idealna baza do zupy albo sosu. Ich przygotowanie może jednak sprawiać kłopot. Wiele osób zastanawia się, czy grzyby trzeba myć. Może wystarczy tylko je obrać? Postanowiłam zapytać o to koleżankę kucharkę, która zna się na gotowaniu j...
-
Grzyby w marynacie? Tak, ale tylko pomidorowej. To moje odkrycie roku
Choć sezon grzybowy powoli się kończy, lasy wciąż kuszą dorodnymi okazami. Jeśli twoja spiżarnia pęka w szwach od klasycznych przetworów, czas zrobić miejsce na prawdziwy hit. Jak się robi grzyby w pomidorach? Od kiedy spróbowałam tego połączenia,...
-
Znalazła wielkiego prawdziwka. "Od 30 lat chodzę na grzyby i nigdy takiego nie spotkałam"
Borowiki szlachetne to jedne z najbardziej pożądanych grzybów. Każdy miłośnik grzybobrania marzy, by wrócić do domu z prawdziwkami w koszyku lub przynajmniej z jedną okazałą sztuką. Udało się to pani Karolinie, która w Borach Tucholskich trafiła n...
-
To wcale nie koniec grzybobrania. Prawdziwki się schowały, pojawiły się one. Do marynaty najlepsze
Wśród wielu z nas wyrosło przekonanie, że najlepszy sezon na grzyby to ciepła jesień, zczególnie wrzesień i październik. Prawda jest taka, że listopad to także idealny czas na grzybobranie, bo właśnie wtedy pojawiają się jedne z najsmaczniejszych...
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Ten grzyb jest jadalny czy trujący? To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
To trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
"Maniek z Epoki Lodowcowej" czy "Potwór z Loch Ness"? Osobliwy okaz grzyba wywołał lawinę komentarzy
Przyroda potrafi nas zaskakiwać. W lasach można spotkać naprawdę ekscytujące okazy. Jedna z internautek trafiła jednak na wyjątkowego grzyba. Po pytaniu: "co to za grzyb?" w komentarzach rozpętała się prawdziwa burza. Pomysłów było aż nadto.
-
Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa
Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.
-
Grzyby marynowane w zalewie octowej. W zeszycie babci znalazłam przepis na idealne proporcje
Grzyby marynowane z owoców lasu to świetna i smaczna przekąska lub dodatek do potraw. Dzięki odpowiednio wykonanej zalewie grzybki są aromatyczne, jędrne i soczyste. Przygotowanie ich nie należy do skomplikowanych, a z poniższą recepturą jest wręc...