grzyby
-
Łazanki - przepis prosto z babcinej kuchni. A co najlepsze - potrzebujesz tylko jednego garnka
Łazanki to przepis, który pochodzi prosto z babcinej kuchni. I choć niektórzy twierdzą, że nie zachęca wyglądem, to zaraz po spróbowaniu objadają się łazankami w najlepsze. Jak zrobić łazanki, by smakowały jak u babci? Podpowiadamy.
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom
Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.
-
Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy suszonych bądź mrożonych grzybów, a będzie wyśmienity
Jak zrobić sos grzybowy? To pytanie z pewnością zadają sobie szczególnie ci, którzy jesienią zostali obdarowani przez innych grzybami. Suszone lub mrożone okazy świetnie nadają się jako dodatek do sosów. Zimą będą smakować szczególnie obłędnie. Ja...
-
Grzybobranie zimą? To możliwe! W polskich lasach mamy kilka gatunków lubujących chłód i śnieg
Zimowe grzybobranie to dla wielu osób powód do żartu, jak się jednak okazuje, w polskich lasach o tej porze roku znajdziemy wiele cennych gatunków. Mróz, śnieg i ekstremalne warunki nie przeszkadzają niektórym popularnym i jadalnym grzybom, które...
-
Pieczarki w chrupiącej panierce - sylwestrowy rarytas w nowej wersji. Zapomnij o babcinych grzybkach
Zapomnij o nudnych przystawkach na sylwestra. Tradycyjne przepisy warto zastąpić oryginalnymi rarytasami takimi jak chrupiące pieczarki w złocistej panierce. Prosty i wyjątkowo smaczny kąsek przypadnie do gustu niemal każdemu, zwłaszcza podany z...
-
Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Ile domów tyle tradycji i przepisów. U jednych znajdziemy barszcz, a u innych zupę grzybową. Pascal Brodnicki proponuję swoją wersję tego dania. Używa do niej aż trzech gatunków grzybów.
-
Polędwiczki w sosie grzybowym. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny świąteczny obiad
Polędwice w sosie grzybowym to doskonały pomysł na obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. To idealne danie, jeśli nie masz wiele czasu na gotowanie. Sprawdź, jakich produktów potrzebujesz do zaserwowania gościom tej przepysznej...
-
Zupa grzybowa wigilijna. Co zrobić, aby była pełna smaku? Użyj koniecznie tych grzybów
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem to świetna alternatywa, jeśli nie jesteś fanem barszczu z uszkami lub chcesz zaserwować dwa pierwsze dania. Które grzyby wybrać, aby zupa była pyszna i aromatyczne? To warto wiedzieć.
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny.
-
Ile trzeba gotować grzyby do pierogów? Pomoże w tym metoda 4 × 15, a będą miękkie i delikatne
Ile trzeba gotować suszone grzyby, by były idealne do pierogów, uszek czy kapusty? Najprościej byłoby powiedzieć, że "do miękkości". Jednak to wcale nie jest takie oczywiste. Metoda 4 x 15 sprawi, że grzyby ugotują się perfekcyjnie, a ty nie...
-
Zupa pomidorowa - kluczem do sukcesu jest kolejność dodawanych składników
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
-
Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
-
Rozpoznasz jaki to grzyb po zdjęciu? Komplet tylko dla prawdziwych grzybiarzy!
.
-
Przepis na idealne pierogi wigilijne? Kluczowy jest soczysty farsz z kapusty i leśnych grzybów
Pierogi z kapustą i grzybami to danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Babcia Zosia zdradza tradycyjną, domową recepturę, dzięki której farsz będzie soczysty i pełen aromatów. Jak podkreśla - to kiszonka własnej produkcji nadaje smaku, a najlepsze...
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci bazuje na sprężystym cieście i soczystym farszu
Świąteczną tradycją i smakiem, którego nie może zabraknąć wśród wigilijnych potraw, są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci zdradza, jak je przygotować, by zachwycić domowników i gości. Kluczowe są leśne rarytasy i...
-
Ta panierka to prawdziwy game changer. Dzięki niej ryba jest niesamowicie chrupka i zyskuje nowy aromat
Przygotowywanie ryb czas zacząć. Główkowanie, jak zaskoczyć innych makiem tych potraw, może być nie lada wyzwaniem. Dlatego przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, jaka panierka zasmakuje wszystkim. Wykorzystaj do jej przygotowania dary lasu, a nie...
-
Fantastyczny patent na moczenie grzybów. Już nigdy nie zalejesz ich wodą - inny składnik niesamowicie poprawi ich smak
Grzyby królują w co drugiej potrawie świątecznej. Nie może zabraknąć ich w barszczu, a o uszkach czy pierogach nie trzeba nawet wspominać. Jednak zanim zatopisz zęby w aromatycznym grzybowym farszu, najpierw trzeba odpowiednio grzyby przygotować....
-
Ceny grzybów suszonych przed świętami szokują. Dodatek do wigilijnych dań będzie słono kosztować
Suszone grzyby to prawdziwy must have wśród wigilijnych dodatków do świątecznych potraw. Aromatyczne i pyszne, najczęściej wzbogacają smak zup, sosów, pierogów czy uszek. Jak zatem wypadają tegoroczne ceny grzybów suszonych na święta? Za niektóre...
-
Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapach, jaki towarzyszy tej potrawie urzeka wszystkich domowników. Wszystko za sprawą leśnych grzybów, których aromat w trakcie gotowania roznosi się...
-
500 zł za słoik suszonych grzybów. Dotacji na pierogi nie będzie, a ludzie źli i głodni. "Hipoteka wchodzi w grę?"
Nie trzeba być ekspertem, żeby wiedzieć, że dobry grzyb nie jest zły. A jak wiadomo - co dobre, nieźle się ceni. Nie jest tajemnicą, że suszone grzyby potrafią nadszarpnąć domowy budżet, albo porządnie go zasilić - zależy, z której strony słoika...
-
Adwentowa zupa grzybowa. Będzie aromatyczna i intensywna, dzięki kwaśnemu dodatkowi
Zupa grzybowa w każdej wersji smakuje wyjątkowo, ale dziś mamy coś dla miłośników tradycji. Zbliżają się święta, dlatego warto odświeżać wigilijne i adwentowe przepisy, a zupa grzybowa na żurku z pewnością w tym czasie gości w niejednym domu. Jak ...
-
Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Nieoczywiste propozycje, które cię zaskoczą. Rozsmakuj się w nich
Jak wykorzystać grzyby w kuchni? To pytanie zadają sobie szczególnie zaprawieni w bojach grzybiarze, którzy przez cały okres na grzybobranie, znosili z lasu pełne kosze grzybów. Okazuje się, że nie tylko tradycyjne, wszystkim znane przepisy sprawd...
-
Kapuśniaczki to specjał Ani Starmach. Tylko w tym cieście będą prawdziwą rewelacją
Ciasto, kapusta i cały wachlarz grzybów. Paszteciki doskonale smakują nie tylko w święta. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje ten specjał. Jest wyśmienity z czerwonym barszczem i jako przystawka. Z wykorzystaniem tego ciasta będziesz robić je...
-
Grzyb, który sam się trawi. Czernidłak kołpakowaty najpierw uwodzi apetycznym kształtem, potem ścieka atramentem
Czernidłak kołpakowaty to grzyb absolutnie wyjątkowy. Samym wyglądem już wzbudza ciekawość, a dodatkowo jest jadalny. To także bardzo ciekawy gatunek, ponieważ rozsiewa zarodniki inaczej niż większość grzybów, a mianowicie w pewnym okresie wzrostu...
-
Borowiki w doniczce? To naprawdę możliwe! Podpowiadamy, co zrobić, aby wyrosły w domowym zaciszu
Na parapecie w domu można hodować różne warzywa i zioła. Niekażdy jednak wie, że w doniczce można wyhodować borowiki. Poniżej podpowiadamy, jak się za to zabrać. Potrzebne będą borowiki, woda i drożdże.
-
Czy są jeszcze grzyby? Zdjęcie Nadleśnictwa Baligród nie pozostawia wątpliwości
Sezon na grzyby powoli dobiega końca. Choć późna jesień nie oznacza definitywnego braku grzybów, z pewnością jest ich już mniej niż w szczycie sezonu. Miłośnicy grzybobrania, którzy nadal liczą na zbiory, nie powinni jednak rezygnować. Weekendowy...
-
Marynowane grzybki na trzy sposoby. Każdy z nich smakuje obłędnie. Będzie na słodko, wytrawnie i kwaśno!
Domowe przetwory to prawdziwy rarytas i powód do dumy. Aromatyczne słoiki wypełniają spiżarnię sezonowymi dobrami. Wśród nich nie może zabraknąć marynowanych grzybków na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. To must have wśród...
-
Wylewasz wodę po gotowaniu grzybów? Ma cudowne właściwości. Przyda ci się i to nie raz
Wylewasz wodę po gotowaniu grzybów? Gwarantujemy, że więcej nie popełnisz tego błędu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że może przydać się jeszcze w kuchni i to nie raz. Podpowiadamy, co z nią zrobić, by móc cieszyć się z jej właściwości...
-
Grzyby bekonowe - bezmięsna wersja słonego przysmaku. Wyrazisty smak uzyskasz w zaledwie kilku krokach
Jak przyrządzić bekon bez mięsa? Przedstawiamy przepis na grzyby bekonowe, czyli wegetariański odpowiednik słonego przysmaku. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie - będziecie potrzebowali przypraw i sosu sojowego.
-
Rodzina poszła do lasu i znalazła niezwykły okaz. "Grzyby nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa"
Sezon na grzyby powoli dobiega końca, ale w niektórych miejscach można znaleźć jeszcze dary lasu. Niektóre okazy mogą jednak zadziwić kształtem - tak było w przypadku rodziny z Wielkopolski, która natrafiła na "podwójnego borowika".
-
Myślisz, że nie ma już grzybów? Teraz znajdziesz te najlepsze. Podpowiemy, gdzie szukać grzybowego Świętego Graala
Wprawdzie sezon grzybowy już jest u schyłku, jednak listopad to miesiąc, który szczególnie upodobały sobie najsmaczniejsze grzyby, czyli gąski. Niestety, lubią się ukrywać przed grzybiarzami, ale my doskonale wiemy, jak je znaleźć. Gdzie rosną gąs...
-
Kotlety mielone bez mięsa mogą wyglądać dokładnie tak, jak klasyczne. Wystarczy dodać leśny składnik
Kotlety mielone bez mięsa - przepis, który na stałe zagości w twojej kuchni. Rozsmakują się w nim nawet najwięksi mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez choćby grama mięsa. A wszystko to przez ich obłędnie pyszny smak i aromat, który...
-
Paszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko jako dodatek do barszczu. Sekret tkwi w cieście
Paszteciki grzybowe zna i lubi chyba każdy. Są idealną przekąską, która pasuje do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i jarskich, a także zup. Jednak cała tajemnica tkwi nie w farszu, a w cieście. Dobrze wyrobione będzie prawdziwą poezją dla...
-
Te grzyby są najgroźniejsze dla naszego zdrowia. WHO przedstawia najnowszy raport
Światowa Organizacja Zdrowia przedstawiła najnowszy raport dotyczący grzybów, które są najniebezpieczniejsze dla zdrowia człowieka. Na opublikowanej liście widnieje dziewiętnaście najgroźniejszych gatunków.
-
Kominki to grzyby o wyjątkowo nietypowym wyglądzie. W Niemczech nazywają je trąbkami śmierci
Kominek, czyli lejkowiec dęty bywa używany w kuchni jako przyprawa do zup i sosów. Zdarza się, że ten gatunek grzyba jest pomijany podczas grzybobrania. A wszystko za sprawą jego wyjątkowo ponurego wyglądu.
-
Te przedwojenne kotlety z grzybami zabiorą cię w kulinarną podróż w czasie. Zachwycą też domowników i gości
Kuchnia retro jest prawdziwą kopalnią sycących i niedrogich przepisów. Warto przenieść je do współczesności i sprawdzić, jak jadano przed wojną. Kotlety ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na rozpoczęcie przygody z kuchnią retro.
-
Przepis na grzybowe kotlety. Panierowany rarytas z powodzeniem zastąpi tradycyjnego schabowego
Tegoroczne grzybobranie jest wyjątkowo owocne. Nawet teraz, pod konic października w niektórych regionach można wyjść z lasu z koszem pełnym aromatycznych skarbów. Jednym z ciekawszych przepisów jest przygotowanie grzybowych kotletów. Smak...
-
Grzybobranie 2022 dobiega końca. Oto, jakie grzyby znajdą jeszcze grzybiarze w lasach w listopadzie
Jesień trwa, ale tegoroczne grzybobranie powoli zbliża się ku końcowi. Które gatunki grzybów można jeszcze spotkać w lasach, a jakie będą jeszcze w listopadzie? Niektórych odmian prawdopodobnie już nie znajdziecie.
-
Gdzie szukać rydzów? Pod szyszkami! Mistrz grzybobrania podzielił się sprytnym patentem
Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca, jednak w wielu miejscach nadal można znaleźć leśne rarytasy. Idealnym przykładem jest wideo przedstawiającego doświadczonego zbieracza, który jednym ruchem zdemaskował kryjówkę grzybów. Gdzie zatem szuka...
-
Grzyb szmaciak wygląda jak stara gąbka lub element rafy koralowej. Niepozorny okaz to w kuchni rarytas
W polskich lasach poza popularnymi gatunkami grzybów kryją się także nieco inne, zagadkowe i nietypowe okazy. Grzyb szmaciak jest jednym z nich. Poza ciekawą nazwą zaskakuje także wyglądem - przypomina starą gąbkę lub element rafy koralowej. Jak s...
-
Masz dosyć robaczywych grzybów? Zastosuj tę prostą sztuczkę. Sumienność wynagrodzą kolejne zbiory
Robaczywe grzyby to zmora każdego zbieracza. Aby zapobiec zepsutym sztukom w koszyku, wystarczy jeden trik. Zapukaj w kapelusz i zobacz, co się stanie! Ten mały szczegół daje pewność jeszcze przed zerwaniem okazu. Sumienność i powtarzanie tej...
-
Gąska siwa - z czym można pomylić smaczny gatunek? Myląca może być łudząco podobna i trująca kuzynka
Gąska niekształtna to smaczny grzyb, który rośnie od września do grudnia w lasach sosnowych. Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i farszy. Przed włożeniem do koszyka warto jednak upewnić się, że nie zebraliśmy łudząco podobnej kuzynk...