Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa

Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląda płomiennica zimowa i co z niej zrobić?

Zimowe grzyby to między innymi boczniaki, uszaki bzowe i płomiennice zimowe. Dziś opowiemy o tych ostatnich. Płomiennice zimowe to grzyby z całą pewnością zasługujące na uznanie, zarówno ze względu na swój uroczy wygląd, jak i walory smakowe, bo zupa z płomiennic zimowych to prawdziwy przysmak. Jak wyglądają płomiennice zimowe i gdzie ich szukać?

Zobacz wideo Zobacz przepis na kaszotto z grzybami

Zimowe grzyby. Jak wygląda płomiennica zimowa? Gdzie rośnie?

Płomiennice zimowe to niewielkie grzyby, które najczęściej rosną w większych skupiskach. Młode osobniki mają półkoliste kapelusze, starsze - płaskie. Zazwyczaj są pomarańczowe lub pomarańczowo-brązowe. Blaszki mają jasny kolor, a trzon u podstawy ciemny, jaśniejszy przy kapeluszu. Inną nazwą płomiennicy jest zimówka aksamitnotrzonowa, ponieważ jej trzon pokryty jest delikatną błoną przypominającą w dotyku zamsz.

Płomiennice zimowe można znaleźć tak naprawdę wszędzie: w lasach, parkach i na podwórkach. Rosną na żyjących lub obumarłych pniach drzew liściastych, szczególnie owocowych. To ważne, ponieważ jeśli zauważysz podobne grzyby rosnące na przykład na sosnach lub świerkach, nie należy ich zbierać, bo mogą okazać się trujące. 

Płomiennica zimowa. Co zrobić z tych zimowych grzybów?

Płomiennica zimowa to bardzo smaczny grzyb jadalny, który w smaku nieco przypomina opieńki. Są świetne w marynacie, pyszne duszone na maśle lub w sosach, ale chyba najlepsza jest zupa grzybowa z płomiennic. Oto przepis na zupę z zimowych grzybów

Zupa z płomiennic zimowych - przepis

Składniki:

  • ok. 300-350 g kapeluszy płomiennic zimowych,
  • 700 ml bulionu,
  • 1 por,
  • 1 większa marchewka,
  • mała cebula,
  • 3-4 ziemniaki,
  • masło,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka listków ziela angielskiego, łyżka sosu sojowego,
  • opcjonalnie śmietana,
  • koperek do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Kapelusze płomiennic dokładnie oczyść. Większe z nich pokrój na kawałki, mniejsze możesz zostawić w całości.
  2. Por posiekaj w paski, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj garnek i na dnie rozpuść solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i por. Duś na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Dodaj grzyby, sos sojowy i duś całość ok. 7 minut. Następnie dodaj marchewkę i duś przez kolejne 5.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj kilka listków laurowych, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw do smaku solą, czosnkiem oraz pieprzem i dalej gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Pod koniec gotowania możesz zaprawić zupę zahartowaną śmietanką. Po nalaniu do talerzy udekoruj posiekanym koperkiem.
Więcej o: