Zimowe grzyby to między innymi boczniaki, uszaki bzowe i płomiennice zimowe. Dziś opowiemy o tych ostatnich. Płomiennice zimowe to grzyby z całą pewnością zasługujące na uznanie, zarówno ze względu na swój uroczy wygląd, jak i walory smakowe, bo zupa z płomiennic zimowych to prawdziwy przysmak. Jak wyglądają płomiennice zimowe i gdzie ich szukać?
Płomiennice zimowe to niewielkie grzyby, które najczęściej rosną w większych skupiskach. Młode osobniki mają półkoliste kapelusze, starsze - płaskie. Zazwyczaj są pomarańczowe lub pomarańczowo-brązowe. Blaszki mają jasny kolor, a trzon u podstawy ciemny, jaśniejszy przy kapeluszu. Inną nazwą płomiennicy jest zimówka aksamitnotrzonowa, ponieważ jej trzon pokryty jest delikatną błoną przypominającą w dotyku zamsz.
Płomiennice zimowe można znaleźć tak naprawdę wszędzie: w lasach, parkach i na podwórkach. Rosną na żyjących lub obumarłych pniach drzew liściastych, szczególnie owocowych. To ważne, ponieważ jeśli zauważysz podobne grzyby rosnące na przykład na sosnach lub świerkach, nie należy ich zbierać, bo mogą okazać się trujące.
Płomiennica zimowa to bardzo smaczny grzyb jadalny, który w smaku nieco przypomina opieńki. Są świetne w marynacie, pyszne duszone na maśle lub w sosach, ale chyba najlepsza jest zupa grzybowa z płomiennic. Oto przepis na zupę z zimowych grzybów.
Składniki:
Sposób wykonania: