kuchnia włoska
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Jak zrobić kluski lane bez grama mąki? Metoda włoskich mam stawia na jeden, obłędny produkt
Smak lanych klusek albo się kocha, albo nienawidzi. Klasykę rodem z dzieciństwa można jedna nieco urozmaicić i nadać im obłędny, włoski klimat. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją innym, aromatycznym produktem. Takie zestawienie idealnie...
-
Focaccia jak od włoskiej babci. Zawsze dodaję ten składnik. To dzięki niemu jest nieziemsko puszysta
Klasyczna, włoska focaccia to nic innego jak włosi rodzaj pieczywa, który opiera się na kilku prostych składnikach. Obłędny smaki i sprężyste ciasto wymaga jednak sporo miłości i wyboru dobrych składników. Przyda się także szczypt cierpliwości -...
-
Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że...
-
Z czego robi się salami? Włoska wędlina to mnóstwo mięs, ale nie to, o jakim myślisz
Salami to jedna z najsmaczniejszych wędlin i jest słynna na całym świecie. To klasyczny włoski produkt i właśnie we Włoszech smakuje najlepiej, a żeby zjeść naprawdę dobre salami, warto wybrać się do prawdziwej włoskiej restauracji lub odwiedzić...
-
Co zrobić dla męża na obiad na walentynki? Po tej potrawie każdy facet zapieje z radości
Szybkie dania na specjalną okazję cieszą się zawsze ogromną popularnością. Zastanawiasz się, co przygotować dla męża na nadchodzące walentynki? Mamy wyjątkowy przepis - specjalnie na tę okazję. Takim pysznościom nikt się nie oprze.
-
Ten włoski rosół jest lepszy od babcinego. Wszystko za sprawą wyjątkowych kluseczek
Okazuje się, że nie tylko Polacy kochają rosół. We Włoszech na stołach regularnie ląduje stracciatella i bynajmniej nie jest to kremowy deser a intensywny bulion z wyjątkowymi kluseczkami. Co w nich wyjątkowego? Przypominają nasze lane kluski, ale...
-
Do obiadu i na kanapki. Ta włoska pieczeń jest smaczniejsza od każdego mięsa, jakie znasz
Założymy się, że takiej rolady jeszcze w życiu nie jadłeś. Wykonana jest z wieprzowiny, ale to nie wszystko. Przed podaniem polecamy wysmarować ją tymi składnikami. Dzięki temu na podniebieniu poczujemy smak, którego jeszcze wcześniej nie znaliśmy.
-
Carbonara czy śmietana? Wybierz włoską klasykę na bazie pięciu składników, a nie pożałujesz
Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i bardzo intuicyjne przepisy. Nasza receptura na pasta carbonara to prawdziwa klasyka, której nie powstydziłaby się nawet Nonna. Sekretem jest pięć dobrych składników, które wystarczy...
-
Z czym podać włoskie gnocchi, by nie smakowały jak polskie gniotki? Te dodatki pasują znakomicie
Kuchnia włoska bazuje na prostocie i świeżych, dobrych jakościowo składnikach. Jednym z prostszych przepisów są rozkoszne gnocchi, czyli ziemniaczane poduszeczki. Podaj je w oryginalny sposób, a z klasyki otrzymasz mistrzowskie i absolutnie smaczn...
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Najlepszy żurek Wielkanocny? Zrobisz z przepisu Roberta Makłowicza
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? ?Wszystko możemy, jeżeli umiemy?
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
- Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak delikatna. To dzięki temu napojowi
-
Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ta pasta smakuje lepiej niż od włoskiej babci
4 stycznia wypada święto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słonecznej Italii i jej smaków. Dzień spaghetti to doskonały pretekst do przygotowania obłędnej pasty. Zapomnij jednak o klasycznym ragu czy carbonara - poznaj sycylijską receptur...
-
Włosi nazwaliby tę pizzę "świętokradztwem". My twierdzimy, że to ekspresowy obiad bez pieczenia
Trudno znaleźć kogoś, kto nie gustowałby w pizzy. Tradycyjne danie kuchni włoskiej podane z ulubionymi dodatkami potrafi wywołać uśmiech na twarzy niejednego smakosza. Czy da się jednak zrobić pizzę nie dość, że szybko, to jeszcze bez użycia...
-
Włosi mówią "basta" podrabianym pizzom. Placek z kangurem czy kobrą lub zebrą to dopiero początek
Wiele osób płacze nad "kultową" hawajską serwowaną z ananasem. To jednak dopiero początek włoskiego koszmaru. Jak się okazuje, w niektórych krajach placki serwuje się z mięsem zebry, kangurem czy nawet kobrą. Włosi mówią "basta" i błagają o...
-
Makaron, pizza i pyszne desery! W QUIZIE kulinarnym pytamy o kuchnię włoską!
W tym quizie pytamy o kuchnię włoską! Zdobędziesz komplet?
-
Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej
Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi...
-
Włoska babcia zdradza przepis na niezastąpione danie rodem z Mediolanu. Królują dwa proste składniki
Włoska nonna zdradza przepis na niezawodne danie prosto z tłocznych ulic i gwarnych domów Mediolanu. Klasyka łączy ze sobą ryż i pomidory, jednak wisienką na torcie jest soczyste mięso z iście włoskim twistem. Ten rarytas rozgrzeje brzuchy w...
-
My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę
Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to ...
-
Ta zupa z klopsikami gości na każdym włoskim weselu. Poza mięsnym rarytasem jest też sporo warzyw
Idealnym przepisem na chłodne, jesienne popołudnia będzie obłędna zupa klopsikowa, która serwowana jest na niemal każdym tradycyjnym, włoskim weselu. Sekret smaku to oczywiście apetyczne, mięsne kulki jednak to nie wszystko. W składzie znajdziemy...
-
Każdy wkłada te składniki do piekarnika i zapieka, a ty włóż je do garnka. Wyjdzie z tego rozgrzewająca zupa
Za oknem coraz gorsza pogoda, a temperatura na termometrze z każdym dniem spada coraz bardziej. Właśnie w takich okolicznościach najlepiej posiłkować się daniami, które rozgrzewają i są sycące. Ta propozycja obiadowa może zaskoczyć podaniem, bo...
-
Kupiłam dynię za grosze i wyczarowałam obiad na kilka dni. To proste, bo piekarnik robi prawie całą robotę
Jesień to nie tylko coraz niższe temperatury, mniej słońca i deszcz. To także sezon smacznych produktów, które latem są dla nas niedostępne. By wykorzystać je najlepiej jak się da, warto poszukać oryginalnych przepisów na sycące dania. Jednym z ni...
-
Idź do najbliższego warzywniaka, kup to warzywo i zrób najsmaczniejsze danie. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotowując dania obiadowe często zachodzimy w głowę, by zrobić coś nowego i oryginalnego. Właśnie wtedy inspirujemy się kuchnią świata i wykorzystujemy najróżniejsze receptury. By i dziś zrobić coś oryginalnego, proponujemy wykorzystać ten...
-
Mało w której restauracji zjesz ten makaron. Zapomnij o jego gotowaniu, surowy podsmażaj na patelni
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie ze swojej prostoty, smaku i tradycji. Jednym z ciekawszych i nieco tajemniczych dań jest makaron określany jako "śmiertelne spaghetti". To danie ma swoją unikalną historię i smak, który przyciąga miłośnik...
-
Risotto z grzybami to hit sezonu. Przygotuj ryż w ten sposób, a nie oderwiesz się od talerza
Risotto z grzybami to wymarzony obiad każdego miłośnika aromatycznych, nietuzinkowych dań z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić taką potrawę, by smakowała jak w najlepszej restauracji. Musisz jednak uważać na ryż - na niego istnieje specjaln...
-
O tym smakołyku nie słyszały nawet najstarsze babcie. Miękkie ciasto, a w środku słodka rozkosz
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron, można znaleźć w niej dużo więcej smakowitych kąsków. Jednym z nich są te bułeczki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Czegoś takiego nie znają nawet niektórzy kucharze, a przygotowanie nie jest wca...
-
Zalej makaron tym sosem, dodaj soczystego kurczaka i zachwyć rodzinę. Trudno uwierzyć w jego smak i prostotę
Kuchnia włoska towarzyszy nam od wielu lat. Odtwarzamy przepisy, które znane są na całym świecie i smakujemy ich tradycyjnych smaków. Tym razem również chcemy przenieść się do ciepłej włoskiej prowincji i przetestować kolejną recepturę. To prosty...
-
Bolognese, czy carbonara odejdą w zapomnienie. Tej jesieni tak się je makaron. Nawet Włosi oszaleją na jego punkcie
Jesień to wyjątkowy czas w roku. Możemy cieszyć się wyjątkowymi warzywami, które można później połączyć w oryginalne dania. Właśnie dziś chcemy pokazać jeden z nich. Klasyczny makaron dostanie drugie życie dzięki temu sosu. To uczta dla podniebienia.
-
Spaghetti - przepis na obiad w 10 minut. Ważny jest czosnek, ser i zimna oliwa
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad, który dodatkowo nasyci i będzie fantastycznie smakował? Postaw na spaghetti - przepis który dziś ci zaprezentujemy to klasyka włoskiego smaku, a ważny jest czosnek, ser, oliwa i przyprawy. Jednak w związku z...
-
Przepis na carbonarę to banał. Tylko nie popełnij grzechu ciężkiego
Przepis na carbonarę w gruncie rzeczy jest bardzo prosty. Receptura nie zawiera wielu składników. Jest jednak jeden produkt, który notorycznie jest dodawany do carbonary, a od którego lepiej trzymać się z daleka. Chodzi oczywiście o śmietanę. W...
-
Domowa pizza pepperoni jak z restauracji? To możliwe. To najlepsza receptura w internecie
Pizza to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych potraw kuchni włoskiej. Rozsmakowali się w niej i Polacy - zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie musimy jednak jechać na wakacje do Włoch czy iść do włoskiej restauracji, bo w łatwy sposób możemy...
-
Rozgrzeje, zapełni brzuch, a rodzina będzie dopytywać o przepis. Tego dania nie powstydzi się żaden prawdziwy Włoch
Kuchnia włoska jest kochana przez wiele osób. Nie ma się co dziwić, wyróżnia się na tle innych, a do tego jest niesamowicie pyszna. Mało kto potrafi oprzeć się makaronowi, który otulony jest sosem i podany z aromatycznymi dodatkami. Przy tym...
-
Z ryżu zrobisz nie tylko gołąbki, ale też sycylijski specjał. Smakiem przebija polskie przekąski
Niektóre przekąski pomimo swojego smaku nie są tak popularne w różnych kulturach. Ten smakołyk znany jest Włochom, a w Polsce mało kto o nim słyszał. Wygląda na coś, co robi się długimi godzinami, lecz przygotowanie to kilka minut.
-
"Dostałam ten przepis od Włocha. Jeśli tak smakuje niebo, to chcę jeść to codziennie"
Kuchnia włoska jest uwielbiana na całym świecie. Mimo to zazwyczaj ograniczamy się do kilku podstawowych i najbardziej znanych przepisów. Moja koleżanka z redakcji dostała jednak od Włocha przepis na taki makaron, że aż miękną kolana. "Jeśli tak...
-
Bakłażanowe roladki we włoskim stylu. Fenomenalny duet z aromatycznym farszem ziemniaczanym
Początek września to nie pora na nudne gotowanie! Złap za bakłażany i nadziej je obłędnym farszem z ziemniaków i mięty. Takie roladki to połączenie specjałów rodem z Sycylii i Sardynii, które spróbowane raz, na długo zostaną wpisane w domowe menu....
-
Zapach tego dania rozchodzi się po całym domu. Znany kucharz pokazał, jak zrobić potrawę, której nikt nie zapomni
Kuchnie świata bogate są w oryginalne połączenia i to właśnie one mogą nas często zaskoczyć. Łączą w sobie ciekawe składniki, które nam nawet nie przyszłyby do głowy. Takim przykładem jest ta potrawa z Włoch. Jej baza wykonana jest z nieoczywisteg...
-
Wyjątkowy w swej prostocie przepis na pizzę. Włoska receptura da efekt jak z najlepszej pizzerii
Kuchnia włoska nie ma sobie równych, a jej flagowym popisowym daniem jest oczywiście przepis na pizzę. Jak się okazuje idealne ciasto to przysłowiowy banał, który może opanować nawet największy nowicjusz. Wystarczy kilka składników, odpowiednia...
-
Rozpoznasz pizzę po składnikach? Tylko eksperci włoskiej kuchni zdobędą 7/7!
.
-
Suppli: sycąca przekąska pochodząca z kuchni rzymskiej. Aż prosi się o to, by przyrządzić ją w domu
Suppli to sztandarowe danie kuchni rzymskiej. Sycąca przekąska, którą można zjeść w każdej rzymskiej knajpce, aż prosi się o to, by przyrządzić ją samodzielnie w domu. Przedstawiamy proste przepisy na włoskie suppli.
-
Cacio e pepe: prostota, która chwyta za serce i żołądek. Esencja włoskiego smaku z 3 składników
Cacio e Pepe to klasyczne danie kuchni rzymskiej. Składa się zaledwie z trzech składników i urzeka swoją prostotą. Jednocześnie jego wykonanie warto poćwiczyć, by stało się popisowym daniem w naszym domu.
-
Suszone pomidory - domowy sposób na pyszny dodatek do dań. Prawdziwy powiew włoskiego klimatu
Suszone pomidory to wyśmienity dodatek obecny w wielu włoskich (i nie tylko) daniach. Łatwo dostaniemy je w sklepie spożywczym czy markecie, ale lepiej przygotować je samemu, według sprawdzonej receptury. Wtedy mamy pewność, że wykorzystane...
-
Gotując makaron w ten sposób, można złamać serce każdemu Włochowi. Lepiej zastosuj ten sprytny trik
Gotowanie makaronu, choć nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni, wymaga uwagi i pewnej wiedzy. To od tego jak będzie smakować makaron zależy cały smak dania, dlatego też warto skupić się podczas tego etapu, by nie popełnić popularnych błędó...