matteo brunetti
-
Sernik bez pieczenia i bez jajek. Włoch pokazuje ciasto "bez niczego". "Żarty na bok, niesamowicie smaczny"
Serniki to jedne z najpopularniejszych ciast. Swoją sławę zawdzięczają nie tylko smakowi, lecz takżemu temu, że można je robić na setki różnych sposobów. Ciekawą wersją podzielił się na Instagramie włoski kucharz Matteo Brunetti. Proponuje sernik...
-
Tradycyjna babka drożdżowa według Matteo Brunetti. Alternatywa dla włoskiego klasyka w sam raz na Nowy Rok
Drożdżowa babka to tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Matteo Brunetti zdradził przepis jak udoskonalić klasyczną recepturę - wystarczy krem waniliowy, by urozmaicić jej smak. To także ciekawy pomysł na wykorzystanie kilkudniowego ciasta!
-
Jesienny makaron z kremem marchewkowym. Przepis Matteo Brunettiego urzeka prostotą i aromatem
Jesienne przepisy bazują głównie na sezonowych produktach. Matteo Brunetti podzielił się recepturą na ekspresowy i wyjątkowo smaczny makaron z kremem z marchewki. To niecodzienne połączenie tworzy spektakularną kompozycję. Wystarczy kilka...
-
Co począć z wodą do espresso i której kawy lepiej nie zamawiać we Włoszech? Matteo Brunetti wyjaśnia
Kawa to, obok wina, najpopularniejszy napój, który kojarzy się z Włochami. Osoby, które nie wyobrażają sobie bez niej poranka (lub całego dnia), na włoskich wakacjach z pewnością ochoczo ruszą do pobliskiej kawiarni. Włosi wytworzyli jednak...
-
Oryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Włoch dodaje do niej nietypowy składnik
Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych w Polsce włoskich dań. Bywa, że wzbudza sporo kontrowersji, ponieważ czasem w przepisach pojawia się śmietana, której w oryginalnej recepturze nie ma. Nie oznacza to jednak, że carbonara zaws...
-
Jak zrobić prawdziwą pizzę? Włoski kucharz wyjaśnia. "Ananas to zamach na naród włoski"
Pizzę kochają ludzie na całym świecie. Wcale mnie to nie dziwi, bo i ja często nie umiem odmówić sobie tego przysmaku. Jak jednak zrobić ją tak, żeby smakowała jak prosto z włoskiej pizzerii? Opowiedział mi o tym Matteo Brunetti, rodowity Włoch,...
-
Polska zbrodnia we włoskim daniu, czyli śmietana w carbonarze. Kto to wymyślił? "Zagadka"
"Kiedy ktoś dodaje śmietany do carbonary, to jakaś babcia we Włoszech ma zawał" - mówił swego czasu kucharz Matteo Brunetti w programie "Przerwa na kawę". Postanowiliśmy zapytać Matteo, jak ten makaron powinien wyglądać w oryginale i kto wpadł na...
-
Jak łatwo obrać orzechy laskowe? Matteo Brunetti przedstawia genialny trik i podrzuca przepis na domową nutellę
Gwiazdor polskiego Masterchefa opublikował na swoim Instagramie przepis na domową nutellę. Przy okazji zdradził, w jaki sposób łatwo obrać orzechy laskowe ze skórek.