trufle
-
Luksus prosto z polskich lasów. Te grzyby kosztują fortunę, a chowają się pod naszymi stopami
Wiesz, że najdroższe grzyby świata można znaleźć także w polskich lasach? Ten kulinarny rarytas lubi bawić się jednak w chowanego, a znalezienie, chociażby jednej sztuki, często graniczy z cudem. Na luksusowe grzybobranie zaprasza Marcin Szumowski...
-
Ten grzyb coraz częściej spotykany w polskich lasach. Kilogram kosztuje kilka tysięcy złotych. Gdzie ich szukać?
Trufle, nazywane również "czarnymi diamentami", uważane są za produkt luksusowy. W końcu nie bez powodu kilogram tych grzybów kosztuje kilka tysięcy złotych. Ostatnio znany grzybiarz, Zbigniew Oziębło z Buska-Zdroju, znalazł ich pełen kosz. Teraz...
-
Coraz częściej pojawiają się w Polsce. Kilogram kosztuje nawet 3 tys. zł. Miejsca trzymane są w tajemnicy
Trufle to jedne z najcenniejszych grzybów. Do tej pory zwykle nie kojarzyły się z Polską. Poszukiwacze zwykle jeździli po nie do Włoch lub Francji. Zmiany klimatyczne spowodowały jednak, że coraz częściej można znaleźć je także u nas. Piotr Kwec...
-
Zebrał trzy kilogramy trufli w 90 minut. "Ani świnki, ani psa nie potrzebuję". Takie rzeczy tylko w Małopolsce
Za granicą za trufle trzeba zapłacić nawet 1500 zł za kilogram. W Polsce sprzedaż tego wykwintnego czarnego złota jest jednak mało opłacalna. Mieszkaniec Trzebini, który zebrał ponad trzy kilogramy grzybów w ciągu 1,5 godziny, nie może w skupie...
-
Brigadeiro - przepis na najbardziej pożądany deser świata
Brazylijskie cukierki Brigadeiro to rozpływający się w ustach deser, uznany przez kulinarny magazyn "Saveur" za najbardziej pożądany smak świata. W konsystencji przypominają krówki ciągutki, a ich przygotowanie jest niezwykle proste.
-
"Czarne diamenty" rosną w Polsce, ale niewielu je znajduje. A wystarczy spojrzeć pod runo leśne
Trufle uchodzą za rarytas. Mają wyjątkowy smak i, oczywiście, odpowiednio wysoką cenę. Czy wiecie, że w Polsce też można je znaleźć? Podpowiadamy, gdzie szukać trufli i czy w ogóle opłaca się to robić.
-
Zmora rolników, delikates kucharzy, meksykańska trufla. Nie uwierzycie, że to się je
Gdy poznajemy kuchnię różnych kultur, nierzadko trafiamy na dość zaskakujące smakołyki, których jedzenie trudno nam sobie wyobrazić. Dziś pokażemy wam doskonały przykład takiego rarytasu. Zobaczcie, jak wygląda głownia guzowata kukurydzy. Wytworzo...
-
Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
W 2014 roku największa znaleziona do tej pory trufla, o wadze prawie 2 kilogramów, wyruszyła w podróż z Włoch na aukcję do Nowego Jorku. Znalazca liczył na zysk w okolicach miliona dolarów. Co wpływa na tak imponującą cenę trufli? Wyjaśniamy.
-
Włochy. Biała trufla z Alby sprzedana za blisko pół miliona złotych. Kupił ją koneser z Hongkongu
Kilka dni temu na 20. już dorocznej aukcji białych trufli z Alby w Piemoncie pod młotek poszły tegoroczne zbiory trufli. Największa, o wadze 1 kg i 5 gramów, uzyskała cenę 120 tysięcy euro, czyli około pół miliona złotych. Trafiła w ręce smakosza ...