trufle
-
Zebrał trzy kilogramy trufli w 90 minut. "Ani świnki, ani psa nie potrzebuję". Takie rzeczy tylko w Małopolsce
Za granicą za trufle trzeba zapłacić nawet 1500 zł za kilogram. W Polsce sprzedaż tego wykwintnego czarnego złota jest jednak mało opłacalna. Mieszkaniec Trzebini, który zebrał ponad trzy kilogramy grzybów w ciągu 1,5 godziny, nie może w skupie...
-
Brigadeiro - przepis na najbardziej pożądany deser świata
Brazylijskie cukierki Brigadeiro to rozpływający się w ustach deser, uznany przez kulinarny magazyn "Saveur" za najbardziej pożądany smak świata. W konsystencji przypominają krówki ciągutki, a ich przygotowanie jest niezwykle proste.
-
"Czarne diamenty" rosną w Polsce, ale niewielu je znajduje. A wystarczy spojrzeć pod runo leśne
Trufle uchodzą za rarytas. Mają wyjątkowy smak i, oczywiście, odpowiednio wysoką cenę. Czy wiecie, że w Polsce też można je znaleźć? Podpowiadamy, gdzie szukać trufli i czy w ogóle opłaca się to robić.
-
Zmora rolników, delikates kucharzy, meksykańska trufla. Nie uwierzycie, że to się je
Gdy poznajemy kuchnię różnych kultur, nierzadko trafiamy na dość zaskakujące smakołyki, których jedzenie trudno nam sobie wyobrazić. Dziś pokażemy wam doskonały przykład takiego rarytasu. Zobaczcie, jak wygląda głownia guzowata kukurydzy. Wytworzo...
-
Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
W 2014 roku największa znaleziona do tej pory trufla, o wadze prawie 2 kilogramów, wyruszyła w podróż z Włoch na aukcję do Nowego Jorku. Znalazca liczył na zysk w okolicach miliona dolarów. Co wpływa na tak imponującą cenę trufli? Wyjaśniamy.
-
Włochy. Biała trufla z Alby sprzedana za blisko pół miliona złotych. Kupił ją koneser z Hongkongu
Kilka dni temu na 20. już dorocznej aukcji białych trufli z Alby w Piemoncie pod młotek poszły tegoroczne zbiory trufli. Największa, o wadze 1 kg i 5 gramów, uzyskała cenę 120 tysięcy euro, czyli około pół miliona złotych. Trafiła w ręce smakosza ...