Włochy. Biała trufla z Alby sprzedana za blisko pół miliona złotych. Kupił ją koneser z Hongkongu

Kilka dni temu na 20. już dorocznej aukcji białych trufli z Alby w Piemoncie pod młotek poszły tegoroczne zbiory trufli. Największa, o wadze 1 kg i 5 gramów, uzyskała cenę 120 tysięcy euro, czyli około pół miliona złotych. Trafiła w ręce smakosza z Hongkongu.

Biała trufla z Alby sprzedana za niemal pół miliona złotych

Dwudziesta edycja Światowej Aukcji Trufli z Alby odbyła się jak zwykle na zamku w Grinzane Cavour w Piemoncie. O białe trufle z tegorocznych zbiorów walczyli smakosze z różnych części globu, w tym m.in. Honkgkongu, Moskwy czy Singapuru.

Podczas jubileuszowej aukcji można było wylicytować m.in. okazałą truflę o wadze 1005 gramów. Po zaciętej rywalizacji trafiła ona w ręce konesera z Hongkongu, który zapłacił za nią 120 tysięcy euro. Za wszystkie sprzedane trufle uzyskano kwotę ok. 300 tysięcy euro, która zostanie przekazana na cele dobroczynne we Włoszech, Moskwie, Hongkongu i Singapurze.

Białe trufle z Alby - słynny rarytas

Białe trufle piemonckie z Alby w Piemoncie (Tuber magnatum Picco) nazywane są brylantami kulinarnego świata. Sezon na nie zaczyna się 21 września. O północy z 21 na 22 września, zwanej "Sylwestrem trufli", dziesięciu poszukiwaczy, wraz z wiernymi psami, wyrusza na "łowy". Poszukiwania mogą trwać nawet do 31 stycznia, jeśli aura sprzyja zbieraczom, a trufle obrodzą.

Białe trufle uważane są za o wiele cenniejsze od czarnych. Mają jasną, kremową lub ochrową skórkę oraz białe lub szare wnętrze, przetykane siateczką beżowych lub brązowych żyłek. Największym walorem jest zaś ich czosnkowo-miodowy aromat.

Wysoka cena białych trufli z Piemontu wynika z faktu, iż uważa się je za najsmaczniejsze. Z uwagi na to, że na rynku pojawiają się podróbki, każda trufla, która trafi czy to do sprzedaży, czy na aukcję, jest dokładnie badana. Te, których waga przekracza 10 gramów trafiają do numerowanych opakowań. Największe okazy sprzedawane są obecnie na aukcjach, niegdyś zaś stanowiły podarunek dla gwiazd i monarchów (jedną dostała na przykład Sofia Loren).

W tym roku cenę za 10 dekagramów trufli szacowano na około 350-400 euro. Jak się jednak okazuje koneserzy są skłonni zapłacić o wiele więcej za największe okazy kulinarnych brylantów.

Awantura o białe trufle

Bywa jednak, że koszt trufli zaskakuje amatorów dobrej kuchni. Kilka lat temu głośno było o szefie dużej firmy, który w jednej z wykwintnych restauracji zamówił dwa dania obficie posypane truflami (na jego talerz trafiło aż 300 g cennych grzybów startych na tarce na drobne płatki). Smakoszowi zrzedła jednak mina, gdy ujrzał rachunek opiewający na kwotę 4140 euro - 3/4 stanowiła cena trufli.

Klient odmówił płacenia rachunku i pozwał właściciela restauracji. Przegrał jednak - sąd orzekł bowiem, że cena posiłku była adekwatna, biorąc pod uwagę koszt jego składników. W efekcie pechowy smakosz musiał uiścić zarówno zaległy rachunek, jak i wypłacić odszkodowanie dla właściciela restauracji.

Uważaj na te grzyby - choć wyglądają na jadalne, mogą bardzo zaszkodzić:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA