mięso
-
Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę...
-
Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dań, które bezsprzecznie kojarzą się ze świątecznym stołem. Jego zalety są liczne: dobrze przygotowany pasztety może być serwowany na zimno lub na ciepło.
-
Zapomnij o polskich daniach, bo to nie ma sobie równych. Sekret tkwi w mięsie i marynacie
Kulinarne podróże to najszybsza forma przeniesienia się do danego kraju. Dziś chcemy cię zabrać do słonecznej i ciepłej Grecji. To dzięki temu przepisowi poznasz smaki, które tam królują.
-
Kotlety mielone. Przepis tradycyjny. Z tymi składnikami wyjdą wyśmienicie delikatne i soczyste
Podajemy tradycyjny przepis na kotlety mielone. Z dodatkiem kilku przypraw będą miały naprawdę znakomity smak, a jeden specjalny składnik sprawi, że będą miały właściwą konsystencję. Sprawdzą się jako danie obiadowe albo dodatek do kanapek.
-
Mielone w słoiku to danie idealne na zabiegany tydzień i szybki obiad. Wystarczy pamiętać o zawekowaniu
Mielone to kunszt polskiej kuchni, który często gości na stołach w porze obiadowej. Niestety nie zawsze starcza nam czasu na ich przygotowanie, dlatego warto wyposażyć spiżarkę w kotlety mielone w słoikach. Smak pozostaje ten smak, jednak danie je...
-
Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Będą nie tylko złociste i chrupiące, ale i piekielnie pyszne
Kotlety bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Uwielbiają je chyba wszyscy. Jednak nie zawsze są one dobrze dosmażone, odpowiednio rumiane, czy po prostu tak smaczne, jak byśmy sobie tego życzyli. Ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób j...
-
Masz dość nudnych kotletów? Włosi polecają to danie. Zrobi furorę na rodzinnym obiedzie
Kotlety mogą się z czasem znudzić, a to oznacza, że czas wprowadzić trochę świeżości do domowych obiadów. Jeśli pragniesz przeżyć kulinarną podróż, polecamy wykorzystać ten przepis. Włosi aż rozpływają się nad tym daniem. Pamiętaj jednak, aby wybr...
-
Dodaj sodę do mięsa i zapomnij o łykowatym jedzeniu. Ten banalny składnik ma wiele ciekawych zastosowań
Marynowanie mięsa to ważny etap w przygotowaniu idealnego dania. Niewiele osób zna jednak patent z odrobiną sody - kuchenny proszek wpływa korzystnie nie tylko na smak, ale i teksturę. Zapomnij więc o twardym, łykowatym i suchym mięsie. Ważne są...
-
Gulasz wieprzowy. Przepis na mięciutkie mięso. Nie popełnij błędu. Dodaj wodę w odpowiednim momencie
Gulasz z łopatki wieprzowej można podać jako dodatek do placków ziemniaczanych, makaronu lub ziemniaków. Jednak, aby uzyskać mięciutkie i delikatne mięso, warto poznać tajniki gotowania kultowej potrawy. Ważny jest moment, w którym wlewamy wodę.
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Chrupiący sos to hit
-
Jak śniadanie to jajecznica i kanapki? Nic takiego. Te jajka są o niebo lepsze
-
Męczy cię katar i często chorujesz? Oto prosty sposób na poprawę odpornościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Żur siostry Anastazji to smak tradycji. Na Wielkanocnym stole nie postoi długo
-
Kiedy sadzić cebulę? Niedługo będzie najlepszy moment
- Słodka przyjemność na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
- Najlepsze ciasto na Wielkanoc?. Teściowa od 40 lat robi fale Dunaju
- Co Polacy myślą o wielkim poście? Wielkanoc obchodzimy, ale mięso musi być
- Jarzynowa z warzyw z rosołu. Babcina metoda zero waste to klucz do smaku
- Przepis babci na zupę szczawiową. Wspaniałe danie uruchamiające wspomnienia
-
Grillowany kurczak - przepis Roberta De Niro to nie lada rarytas. Zapomnij o suchym i twardym mięsie
Kurczak z grilla to klasyka, która zawsze dobrze smakuje. Nic nie może się jednak mierzyć z mistrzowskim przepisem Roberta De Niro. Aktor zdradził, jak przygotować mięso, by było soczyste i pełne aromatów. Kluczem do sukcesu jest marynata i długie...
-
Prędzej świnie zaczną latać, niż Polak zrezygnuje z mięsa. Dane sondażu mówią jasno: "Nie zaglądajcie nam do talerzy"
Według sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych, 58 procent Polaków nie wyobraża sobie zrezygnowania z jedzenia mięsa, a nawet ograniczenia jego spożywania. Nie chodzi jedynie o upodobania kulinarne i plotki o nakazie jedzenia owadów. Znane...
-
Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt
Biała kiełbasa to wielkanocny must have. Zazwyczaj przyrządzamy ją jako dodatek do barszczu. Jednak pomysłów na jej zrobienie jest o wiele więcej. Z czosnkiem lub piwem czy nawet z miodem i musztardą. Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów.
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu, żeby tryskała sokiem i aromatem? Zapamiętaj trzy wskazówki, jedna dotyczy czosnku
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Gotujemy na niej żurek, zapiekamy z cebulą w piekarniku i pałaszujemy z chrzanem i pajdą chleba. Mamy dla ciebie świetną wiadomość - już nie musisz stać w kolejce w mięsnym po białą...
-
Golonka - przepis na solidną porcję smaku. Będzie wręcz się rozpadać dzięki marynacie - nie żałuj zielonych listków
Jeśli masz ochotę na solidną porcję dobrego mięsiwa, mamy coś specjalnie dla ciebie. Golonka z tego przepisu to mięsny raj. Jest delikatna i aromatyczna, a to wszystko dzięki wyrazistej marynacie. Jak zrobić golonkę tak pyszną, że sama Magda Gessl...
-
Przepis na gołąbki. Tradycyjne danie, dzięki któremu odlecisz w kosmos. Kluczem do sukcesu jest sos
Przepis na gołąbki to receptura, którą zdecydowanie warto znać. Wariacji na jej temat jest wiele, jednak to tradycyjne gołąbki zdecydowanie wygrywają smakiem. Warto też pamiętać o przygotowaniu sosu, ponieważ to on jest kluczem do sukcesu.
-
Nie może jej zabraknąć na dzisiejszej kolacji. Odpowiednio przygotowane mięso to klucz tego dania
Pustka w głowie podczas przygotowania posiłków może być uciążliwa. Na szczęście mamy na to sposób i proponujemy danie, przy którym nie można przejść obojętnie. Aby wyszło odpowiednio dobre skup się na przygotowaniu mięsa. To ono gra tu pierwsze...
-
Koniec z suchymi wiórami. Gessler zdradziła sekret zawsze soczystego mięsa. Ta rada odmieni twoje gotowanie
Magda Gessler dzięki doświadczeniu wie, że odpowiednio przygotowane mięso gwarantuje sukces każdego dania. Podczas gotowania gjuweczu zdradziła co zrobić, aby zawsze było ono miękkie i soczyste. Nie uwierzysz gdzie popełniasz błąd.
-
Nie zostanie z niej ani kawałeczek. Domowa szynka jest lepsza niż ze sklepu. To dzięki marynacie
Pieczona szynka powinna być soczysta, krucha i rozpływająca się w ustach. Wszystko to ma w sobie mięso robione z tego przepisu. Sekretem jest oryginalna marynata autorstwa Ewy Wachowicz. Ten smak jest bezkonkurencyjny.
-
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj najsmaczniejszy, domowy pasztet z przepisu babci Anieli
Choć za oknem jeszcze zima, wszyscy czują już nadchodzącą wiosnę. Słychać śpiew ptaków, dni są coraz dłuższe, a w kalendarzu nieubłaganie zbliża się jedno z najważniejszych dla chrześcijan świąt, czyli Wielkanoc. Warto zawczasu przetestować...
-
Łyżeczka tego produktu sprawi, że mięso w gulaszu będzie idealnie miękkie. Ten trik znają nasze babcie
Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Jedynym elementem, który często zawodzi, jest zbyt twarde i nieapetyczne mięso. Jest na to jednak niezawodny sposób, które doskonale znają nasze babcie - mowa tu o dodaniu...
-
Gwiazda "Przyjaciół" tak robi mięsną zapiekankę. Jest lepsza niż klopsiki mamy
Oczarowanie swoich najbliższych potrawami nie jest zawsze takie łatwe jak może się wydawać. Aktorka znana z "Przyjaciół" pokazała swój sposób na zadziwianie gotowaniem. Przygotowała mięsną zapiekankę z ciekawymi dodatkami.
-
Nigdy nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler twierdzi, że zupa nada się tylko do kosza
Rosół to niezwykle aromatyczna zupa, którą kochają Polacy. Wielu z nas nie wyobraża sobie, by podczas niedzielnego obiadu mogło zabraknąć na stole tej zupy. Okazuje się jednak, że większość z nas popełnia błąd, gotując rosół. Zdaniem Magdy Gessler...
-
Jak przyrządzić mielone, żeby były soczyste? Wypróbuj ten trik z bułką, to prawdziwy game changer
Co dodać do kotletów mielonych, aby po usmażeniu były miękkie i soczyste? Mięso dobrze jest połączyć z czerstwą bułką namoczoną w mleku. Dzięki niej kotlety będą miały właściwą konsystencję i delikatny smak.
-
Kotlety mielone z piekarnika - wystarczy połączyć mięso z warzywami, uformować kształt i zapiec
Zapomnij o smażeniu kotletów na głębokim tłuszczu, znamy zdrowszą i o wiele lżejszą alternatywę! Mowa tu o pieczonych mielonych prosto z piekarnika - wystarczy zmielić mięso, połączyć z warzywami i dodatkami, uformować kształt i zapiec w naczyniu...
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Strogonow przepis na ciepłe danie z wołowiną i pieczarkami. Wersja na ostro
Strogonow to danie, które przed laty było bardzo popularne. Najczęściej przyrządzano je na różne prywatki, czy sylwestra jako potrawa na gorąco. Jest niezwykle sycące i pyszne. Nasz przepis jest wyjątkowy i nieco pikantny. Jak go przygotować? Ważn...
-
Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę
Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskona...
-
Domowy pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców. Odkryłam najlepszą mieszankę przypraw - jedna może zdziwić
Pulled pork to po prostu łopatka wieprzowa pieczona przez długi czas w niskiej temperaturze. Potrawa pochodzi z kuchni amerykańskiej, gdzie jest składnikiem kanapek i burgerów, a przygotowanie jest banalne. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis...
-
Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde
Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę...
-
Karkówka z piekarnika. Przepis na prosty obiad, po którym nie będzie dużo sprzątania
Karkówka z piekarnika to rozwiązanie, które przede wszystkim pozwoli na przyrządzenie obiadu bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Przepis idealnie sprawdzi się w połączeniu z lekką surówką. Taki zest...
-
Przepis na schab pieczony. Eleganckie danie na co dzień i od święta - smak idealnie podkreśli śliwka
Jeśli szukasz przepisu na elegancki obiad lub receptury, która zachwyci gości, schab pieczony sprawdzi się idealnie. Delikatne mięso z dodatkiem suszonych śliwek to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tradycja podana z ciekawymi dodatkami zachwyci nawet...
-
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.
-
Tego przepisu używali pradziadkowie. Teraz odtwarza go Tomasz Strzelczyk. To prawdziwy rarytas
Przepisy, które krążą od lat w rodzinnych kręgach są cenniejsze niż złoto. Każdy, kto próbuje chociaż trochę uchylić rąbka tajemnicy receptur, może spotkać się z dużym entuzjazmem. Tomasz Strzelczyk pokazał jak zrobić przysmak, który znany jest od...
-
Bulgoczące mięso znów stało się viralem. Jego ruchy budzą niepokój. "Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć"
Filmik z bulgoczącym, czy też, jak piszą niektórzy, "tańczącym" mięsem znów poniósł się po sieci. Po raz pierwszy wideo trafiło do internetu w 2019. Teraz pojawiło się znów i znów przyprawiło wiele osób o dreszcze. Naukowcy wyjaśniają, czym...
-
"Kiełbasa zwyczajna" pod lupą Katarzyny Bosackiej. Ilość mięsa w składzie jak na lekarstwo
Jak się okazuje, "kiełbasa zwyczajna" wcale taka zwyczajna nie jest. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić skład popularnego produktu, który od lat króluje w supermarketach. Skład daleki jest od ideału - znajdziemy w nim cały wachlarz aromatów,...
-
Jak przechowywać surowe mięso w lodówce, aby było świeże przez dłuższy czas? Oto najlepsze metody
Surowe mięso należy przechowywać w lodówce w odpowiedni sposób. Istnieje kilka metod na przedłużenie czasu jego przydatności. Aby mięso zachowało świeżość przez dłuższy czas, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
-
Żeberka - przepis na rewelacyjny obiad. Solidne danie, które smakuje fenomenalnie. Palce lizać!
Żeberka to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Podajemy przepis, który nie jest skomplikowany i pozwoli wam przygotować wyśmienity obiad. Podstawą dobrych żeberek będą właściwie dobrane przyprawy w odpowiednich ilościach.
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...