Pierogi z mięsem to danie rewelacyjne pod wieloma względami. Po pierwsze - jest pyszne. Po drugie - można zrobić naraz bardzo dużo pierogów, zamrozić je i cieszyć się ich pysznym smakiem w dowolnej chwili. Po trzecie - farsz do pierogów z mięsem można przygotować na wiele różnych sposobów!
Pierogi z mięsem będą przepyszne tak naprawdę z każdym wybranym mięsem. Do ich przygotowania można wybrać tak naprawdę dowolny rodzaj mięsa. Niekoniecznie musi być ono kupione specjalnie na tę okazję - do farszu na pierogi z mięsem można użyć mięsa z rosołu lub pieczeni, które zostało z poprzedniego obiadu. Warto pamiętać, że mięso z rosołu może potrzebować więcej przypraw. Sprawdźcie nasze propozycje na pierogi z mięsem!
Składniki:
Na ciasto:
Mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Zagnieć je i sprawdź konsystencję - powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki, jeśli zbyt zbite - dodaj jeszcze trochę wody. Rozwałkuj je na stolnicy lub na blacie i powykrawaj kółka szklanką lub foremką.
Mięso z rosołu oddziel od kości, usuń chrząstki. Rozszarp je widelcem lub pokój w kostkę, w zależności od tego, czy jest twarde. Cebule pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, następne rozgrzej olej na patelni i podsmaż pokrojone warzywa. Zmniejsz ogień, dodaj mięso, przypraw je solą i pieprzem, a następnie odstaw, by przestygło.
lub
Pieczarki pokrój i przesmaż szybko na rozgrzanym oleju na patelni. Mięso przełóż do dużej misy, wbij do niego jajko, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką.
lub
Szalotkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Nasiona kolendry rozbij w moździerzu na proszek, świeżą kolendrę posiekaj. Mięso wyłóż do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj szalotkę, czosnek i kolendrę - zarówno nasiona, jak i starte ziarna. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką.
Na kółka wycięte z ciasta wyłóż po dużej łyżce nadzienia. Sklej brzegi ciasta palcami, widelcem lub formą do pierogów. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Pierogi wrzucaj partiami do gorącej wody. Wyjmuj je po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię - rób to za pomocą łyżki z otworami, by nadmiar wody obciekł. Pierogi z mięsem podawaj gorące.