dania z grzybami
-
To najlepsze danie z grzybami na świecie. Risotto we włoskim stylu wzbogacam jednym dodatkiem
Risotto to jedno z flagowych potraw kuchni włoskiej i istnieje mnóstwo wersji tego dania. My, Polacy nieco uprościliśmy je, mieszając ugotowany ryż z dodatkami. Nie o to w tym chodzi. Dziś mamy dla was przepis na najlepsze risotto z grzybami. Będz...
-
Nie popełniaj błędu mocząc grzyby. Użyj tego produktu zamiast wody, a boski smak będzie gwarantowany
Nie ma świąt i wigilijnych klasyków bez dodatku aromatycznych grzybów. Zazwyczaj sięgamy po suszone specjały, a te trzeba wcześniej przygotować. Zamiast zatem moczyć je w wodzie, sięgnij po ciekawą alternatywę. Z tym trikiem leśne skarby zyskają n...
-
W tych regionach spodziewaj się wysypu grzybów. Pełne kosze gwarantowane, ale "trzeba się nachodzić"
Chociaż zima nieubłaganie zbliża się coraz większymi krokami, w niektórych lasach można znaleźć jeszcze grzyby. Gdzie wciąż trwa prawdziwy wysyp leśnych skarbów? Tam najlepiej udać się, by wrócić do domu z koszem pełnym rarytasów.
-
Ten przepis na grzyby w śmietanie powinien poznać cały świat. Prostszego nie znajdziesz
Grzyby, grzyby, grzyby. Czasem żałujemy, że większością gatunków możemy cieszyć się tylko jesienią. Można je oczywiście ususzyć lub zamrozić, ale to nie to samo, co jedzenie ich na świeżo. Dlatego jeżeli jest ku temu okazja, trzeba wycisnąć z...
-
To najlepszy przepis na kaszotto z grzybami. Przepis doskonale zda egzamin na jesienny, sycący obiad
Kaszotto z grzybami to znakomity przepis na jesienny, rozgrzewający i zdrowy obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny smak i aromat gwarantuje połączenie odpowiedniej kaszy,...
-
We Wszystkich Świętych poczęstuj nim gości. Wilgotny pasztet z leśnych grzybów pochwalą wszystkie ciotki
Pasztet to nie byle co i przyzna mi rację każdy, kto chociaż raz zjadł taki kremowy, domowy i aromatyczny. Dziś zdradzimy wam przepis na pasztet, ale nie taki zwykły, jaki zawsze piecze się z mięsa z rosołu - dziś wykorzystamy leśne grzyby. Coś na...
-
Polędwiczki w sosie grzybowym. Będą soczyste, ale nie przestrasz się mojej porady
Polędwiczki wieprzowe to idealny pomysł na codzienny obiad, ale także jako główne danie serwowane podczas ważniejszych uroczystości. Opcji na podanie polędwiczek jest mnóstwo, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić mięciuteńkie i soczyste polędwiczki...
-
Po te grzyby sięga Makłowicz, gdy robi tę zupę. Będąc na grzybobraniu, zbierz ich najwięcej, smakują obłędnie
Chcąc przygotować zupę grzybową, trzeba wziąć pod uwagę to, jakiego rodzaju grzybów się użyje. Robert Makłowicz nie ma z tym większego problemu, bo wie, które mają najlepszy smak. To właśnie po nie sięga najczęściej i nigdy się nie zawodzi. Ty...
-
Moja mama robi sos grzybowy troszkę inaczej. Jest gęsty, smakuje i pachnie przecudownie. Przyda się złoty płyn
Sos grzybowy to idealny dodatek do kopytek, wszelkich klusków, ziemniaków i pieczeni. Jednak ten przepis, który dziś zdradzimy, jest tak pyszny, że najlepiej smakuje jedzony po prostu łyżką z garnka. Moja mama robi go po mistrzowsku, a używa do...
-
Risotto z grzybami to hit sezonu. Przygotuj ryż w ten sposób, a nie oderwiesz się od talerza
Risotto z grzybami to wymarzony obiad każdego miłośnika aromatycznych, nietuzinkowych dań z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić taką potrawę, by smakowała jak w najlepszej restauracji. Musisz jednak uważać na ryż - na niego istnieje specjaln...
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Magda Gessler robi karpatkę tylko z przepisu babci. Dodaje dwa składniki
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Włóż 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji
-
Mijamy je w lesie, lecz nie zrywamy. Te grzyby są obłędnie smaczne i warto zamknąć je w słoikach
Czas grzybobrania w pełni. Wiele osób już o świcie zabiera swoje kosze i kieruje się do pobliskiego lasu. Tam szuka najsmaczniejszych okazów, a później zabiera je do domu i zamienia w oryginalne dania. Jednak niektóre grzyby są notorycznie pomijan...
-
Pierogi ze świeżymi grzybami. Dodaj dwie rzeczy do farszu, a wydobędziesz głębię smaku
Czy jesienią istnieje lepszy obiad, niż pyszne pierogi ze świeżymi grzybami? Osobiście uważam, że raczej nie, tym bardziej, gdy odpowiednio te grzyby przygotujemy. Dziś zdradzimy kilka pierogowych sekretów, podpowiemy, jakie gatunki są najlepsze d...
-
Rydze w tej wersji to przysmak jakich mało. Żadne masło, czy smażenie - przyda się woda i sól
Jeśli chodzi o kiszonki, najczęściej kisimy ogórki, kapustę, czasami także buraki i pomidory. A wiecie, że można także kisić grzyby? Dziś zdradzimy przepis na kiszone rydze, które są po prostu fantastyczne i biją na głowę wszystkie inne kiszonki...
-
Sos grzybowy z leśnych grzybów - prosty przepis, który nie zawodzi. Dodaj tę przyprawę i podaj z kopytkami
Wymarzony obiad na jesień? Aksamitny i pachnący sos grzybowy z makaronem lub kopytkami to idealny wybór. Dziś zdradzimy ci niezawodny przepis na sos grzybowy, który zrobisz w dwa kwadranse. Co jest ważne? Oczywiście grzyby, śmietanka i przyprawy....
-
Zupa grzybowa z leśnych grzybów. Jakie grzyby wybrać na zupę? Jeden rodzaj jest idealny
Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu i na szczęście w lasach jest za czym pochodzić. Jak zrobić zupę grzybową? Cóż, przepis nie należy do tych skomplikowanych, ale warto wiedzieć, jakie grzyby są najlepsze do zupy. Jeden gatunek...
-
Zalewa octowa na trzy sposoby. Inna pasuje do grzybów, inna do ogórków, a jeszcze inna do ryb. Klucz to proporcje
Jesień to idealna pora na przetwory. Wiele gospodyń właśnie w tym czasie uruchamia domową produkcję słoików z dobrociami. Trafiają do nich marynowane grzybki, ogórki w curry, czy słodkie dżemy idealne na śniadanie. Jednymi z najpopularniejszych...
-
W tej wersji jeszcze nie jadłeś kopytek. Cebula i skwarki pójdą w odstawę. To zrobi większe wrażenie
Kopytka to tradycyjne danie, które pomimo prostoty, nie gości na stołach zbyt często. Jednak tę wersję warto wykonać jak najszybciej, by rozkoszować się ich smakiem. Kluski podane właśnie taki sposób zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje....
-
Zupa gulaszowa może być jeszcze smaczniejsza. Ten jesienny dodatek podkręci ją jak karuzela
Zupa gulaszowa syci, pociesza, rozgrzewa i smakuje bosko. Ale dzięki naszym podpowiedziom zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Co jest ważne? Oczywiście dwa rodzaje mięsa, wiadomo. Przydadzą się także warzywa no i oczywiście grzyby. Zrezygnuj z...
-
Moja babcia robi ten przysmak każdej jesieni. Najpierw zbiera kanie, a potem smaży je w tym cieście. Są palce lizać
Nie wiesz, jak przygotować kanie? Sposobów jest wiele i każdy jest smaczny. Mimo to kanie w mleku wyróżniają się swoją delikatnością i czasem przyrządzenia. To pyszne danie z grzybów zrobisz już w pół godziny, a zasmakuje nawet wymagającej teściowej.
-
Małe, niepozorne, a w marynacie pierwsza klasa. Bagniaków szukaj obok konkretnych drzew
Nie wszystkie grzyby cieszą się uznaniem grzybiarzy i na pewno mało kto zapieje z zachwytu, spotykając na swojej drodze wysyp bagniaków. Okazuje się jednak, że te niewielkie, jasne grzyby zupełnie nie zasługują na pogardę ze strony grzybiarzy,...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? Nie dziw się, że puszczają wodę. Jest sposób, by były złociste i chrupiące
Smażone pieczarki to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują, gdy są idealnie złociste i delikatnie chrupiące. Niestety zamiast takiego efektu, często otrzymujemy uduszone we własnych sokach grzyby, które nadają się bardziej na sos, niż do...
-
Zupa grzybowa to sam smak jesieni. Jak ją zrobić? Jakie grzyby wybrać - świeże czy suszone?
Zupa grzybowa często gości na polskich stołach jesienią, a więc w czasie, kiedy łatwo o piękne podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Nie ma nic lepszego niż pyszna zupa grzybowa przygotowana ze świeżo zebranych lub suszonych grzybów. Sprawdźcie, jak j...
-
Ulubione danie wszystkich grzybiarzy, czyli sycąca zapiekanka ziemniaczana z grzybami. Wykorzystaj własne zbiory
Trudno wyobrazić sobie coś pyszniejszego niż ziemniaki z serem i grzybami. To iście jesienne danie jest nie tylko ekspresowe w przygotowaniu, ale również banalnie proste. Z takim obiadem poradzi sobie każdy, a wrażenia smakowe zapadną w pamięć na...
-
Przepis na rydze spod Łysej Góry. Żadne marynaty, żadne sosy - prostota i dwa składniki
Ostatnio Lasy Państwowe na Facebooku opublikowały post z rydzami i podpisały "Pierwsze w sezonie", chociaż użytkownicy zbierają je od dawna. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze grzyby. Pyszne są w marynacie (bosko chrupią), idealne są w zupi...
-
Przez to pieczarki będą wodniste i niesmaczne. Zastosuj tę metodę, by były chrupiące i pełne aromatu
Pieczarki dodajemy do wielu znanych potraw i zazwyczaj chcemy, by były wysmażone. Jednak wrzucając je na patelnię, możemy spodziewać się efektu odwrotnego od pożądanego. Grzyby mogą okazać się wodniste i pozbawione smaku. Jak uniknąć takiej...
-
Zupa grzybowa z leśnych skarbów. Nie da się jej odmówić - jest pełna aromatu, sycąca i pożywna
Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup, przygotowywana szczególnie często w sezonie jesienno-zimowym. Połączenie aromatycznego bulionu, bukietu warzyw oraz leśnych grzybów zapewnia niesamowite wrażenia smakowe. Zupa jest nie tylko smaczn...
-
Kotlety mielone z grzybowo-serowym farszem to istny hit. Są o niebo lepsze od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to znany polski przysmak. Zajadamy się nim zarówno "od święta", jak i na co dzień. Nic w tym dziwnego, aromatyczne, soczyste mięso w towarzystwie ziemniaków i surówki smakuje wyśmienicie. Próbowaliście kiedyś wersji faszerowanej?...
-
Tę zupę jadało się zawsze we wrześniu. Jej smak sprawi, że będziesz codziennie biegać do lasu
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to najlepsza rzecz, jaką można zaserwować na obiad jesienią. Przepis jest oczywiście banalny i nie potrzebuje żadnych ulepszeń - tak robiły ją nasze babki. O jednej rzeczy nie wolno zapomnieć - chodzi o cebulkę w...
-
Przepis na aksamitnie kremowy sos kurkowy. Koniecznie dodaj go do makaronu, ziemniaków lub mięsa
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać w polskich lasach. Sezon na nie kończy się dopiero na przełomie października i listopada. Warto więc wykorzystać ten czas i wybrać się na "łowy". Z zebranych okazów przygotujesz pysz...
-
Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który można kochać lub nienawidzić. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane są takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu połączeniu aż trudno się oprzeć, a z piwniczek znikają w mgnieniu...
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Najpyszniejsze kotlety to wcale nie schabowe. Jak przyrządzić kanie, żeby były chrupiące i delikatne? Pomoże mleko
Jak przyrządzić kotlety z kani, czy też z sowy? Cóż, nie bez powodu są nazywane najsmaczniejszymi grzybami, bowiem można z nich zrobić kotlety milion razy pyszniejsze od schabowych, a my podpowiemy, jak osiągnąć taki efekt. Przyda się najzwyklejsz...
-
Grzyby w occie siostry Anastazji smakują niebiańsko. Dodaje sekretny składnik, który zaskakuje
Grzyby w occie to obłędny dodatek do kanapek i nie tylko. Najlepiej smakują zimą, kiedy to po odkręceniu słoika możemy cieszyć się smakiem jesieni. Przepis siostry Anastazji jest obłędny, ale zawiera składnik, który może zaskoczyć.
-
O tej porze roku kopytka je się tylko w taki sposób. Żadna cebulka czy skwarki. To jest dużo lepsze
Mięciutkie, delikatne, a do tego odpowiednio doprawione. Takie właśnie są klasyczne kopytka, które każdy przygotowuje. Podaje się je z wysmażoną cebulką, jednak my podpowiadamy, że można zrobić to lepiej. Zapisz ten przepis, bo użyjesz go więcej n...
-
Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler
Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek,...
-
Zabielasz sos pieczarkowy śmietaną? To nie błąd, choć można zrobić to lepiej. Dodaj ten składnik, a uzyskasz kremową konsystencję
Sos z pieczarek to wyborna propozycja do mięs, makaronu lub ziemniaczanych klusek. Przygotowanie takiego sosu nie wymaga wiele pracy ani doświadczenia w kulinariach, dzięki czemu przepis jest szalenie prosty. Warto jednak nieco go urozmaicić i...
-
Wygląda jak gąbka, a zrobisz z niego pyszniejsze danie niż z podgrzybków. Zbierz cały kosz i zrób obiad
Gdy zobaczysz go w lesie, z pewnością go ominiesz. Jednak okazuje się, że jest to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Wyglądem może nie zachęcać do zjedzenia, ale gdy tylko wrzucisz go na ruszt, to przyznasz, że jest wyśmienity. Przechadzając się p...
-
Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu
Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie...
-
Dziadek Józek zdradził patent na aromatyczne grzyby. Zastosuj go, a wydobędziesz z nich prawdziwy smak
Grzybom bardzo trudno się oprzeć, szczególnie wtedy, gdy z lasów można przynosić ich całe koszyki. Wtedy wszystkie potrawy opierają się właśnie na nich i do wszystkiego są dodawane. Ten przepis również je uwzględnia i to właśnie one nadają...
-
Z nich zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Biegnij do lasu, wrzuć je na patelnię i sam się przekonaj
Sezon na grzybobranie został już rozpoczęty. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami, a także tym, co z nich można przygotować. My również podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować z darów lasu. Na liście znalazł się farsz do pierogów, lecz do...