Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli jednak znudziły ci się dotychczasowe przepisy, może skusi cię propozycja Jamiego Olivera. Brytyjczyk wziął kilka podstawowych składników (część z nich na pewno już masz w kuchni) i wyczarował z nich danie, które bez wątpienia zajmie zaszczytne miejsce w twoim domu.
Jajka zapiekane z grzybami
Ta zapiekanka to hołd dla grzybów, ziemniaków i szpinaku; przyjemnie się ją przyrządza i pałaszuje.
4 porcje
Przygotowanie: 12 minut
Pieczenie: 30 minut
- 500 g różnych grzybów
- 100 g szpinaku baby
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 500 g ziemniaków
- 4 duże jajka
- 8 małych korniszonów
- 75 g miękkiego sera koziego
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Porwij grzyby na spore kawałki i pokrój szpinak. Umieść grzyby i szpinak na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Posyp je obranym i drobno startym czosnkiem, dodaj 2 łyżki oliwy oraz po szczypcie soli i pieprzu i dobrze wymieszaj.
- Wyszoruj ziemniaki, pokrój je w jak najcieńsze plasterki, natrzyj 2 łyżkami oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i ułóż na grzybach. Piecz jakieś 25 minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.
- Wyjmij blaszkę z piekarnika i wymieszaj zawartość, po czym zrób w niej cztery dołki i wbij w nie jajka. Wstaw blaszkę z powrotem do piekarnika na jakieś 5 minut, żeby jajka ścięły się tak, jak lubisz.
- Pokrój korniszony w cienkie plasterki, posyp nimi zapiekankę i łyżką nałóż na nią porcyjki koziego sera. Skrop wszystko odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia i dopraw szczyptą pieprzu.
Okładka książki, fot. Wydawnictwo Insignis Media
W jednej porcji
Kalorie 364 kcal, tłuszcze 23,8 g, tł. nas. 6 g, białka 14,8 g, węglow. 24,4 g, cukier 2,6 g, sól 1,6 g, błonnik 3,3 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.
Tytuł, lead oraz wstęp pochodzą od redakcji Haps.pl.