Połącz jajka, grzyby i ziemniaki. Tak dobre, że będziesz robić co tydzień. Słynny kucharz zaszalał

W tej zapiekance Jamiego Olivera zgadza się wszystko. Aromatyczne grzyby idealnie odnajdują się w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku, a smak całości podkręcają korniszony i mięciutki kozi ser. Każdy, kto spróbuje tego dania, od razu doda je ulubionych. I tylko trudno będzie się powstrzymać, by nie zjeść całej blaszki na raz.

Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli jednak znudziły ci się dotychczasowe przepisy, może skusi cię propozycja Jamiego Olivera. Brytyjczyk wziął kilka podstawowych składników (część z nich na pewno już masz w kuchni) i wyczarował z nich danie, które bez wątpienia zajmie zaszczytne miejsce w twoim domu.

Zobacz wideo

Jajka zapiekane z grzybami

Ta zapiekanka to hołd dla grzybów, ziemniaków i szpinaku; przyjemnie się ją przyrządza i pałaszuje.

4 porcje

Przygotowanie: 12 minut
Pieczenie: 30 minut

  • 500 g różnych grzybów
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 g ziemniaków
  • 4 duże jajka
  • 8 małych korniszonów
  • 75 g miękkiego sera koziego
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Porwij grzyby na spore kawałki i pokrój szpinak. Umieść grzyby i szpinak na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Posyp je obranym i drobno startym czosnkiem, dodaj 2 łyżki oliwy oraz po szczypcie soli i pieprzu i dobrze wymieszaj.
  2. Wyszoruj ziemniaki, pokrój je w jak najcieńsze plasterki, natrzyj 2 łyżkami oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i ułóż na grzybach. Piecz jakieś 25 minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.
  3. Wyjmij blaszkę z piekarnika i wymieszaj zawartość, po czym zrób w niej cztery dołki i wbij w nie jajka. Wstaw blaszkę z powrotem do piekarnika na jakieś 5 minut, żeby jajka ścięły się tak, jak lubisz.
  4. Pokrój korniszony w cienkie plasterki, posyp nimi zapiekankę i łyżką nałóż na nią porcyjki koziego sera. Skrop wszystko odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia i dopraw szczyptą pieprzu.
embed

Okładka książki, fot. Wydawnictwo Insignis Media

W jednej porcji

Kalorie 364 kcal, tłuszcze 23,8 g, tł. nas. 6 g, białka 14,8 g, węglow. 24,4 g, cukier 2,6 g, sól 1,6 g, błonnik 3,3 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.

Tytuł, lead oraz wstęp pochodzą od redakcji Haps.pl.

Więcej o: