zdrowe jedzenie
-
To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Bez problemu kupisz w markecie
Kaki, znane też jako persymona, sharon oraz hurma wschodnia, to egzotyczny owoc pochodzący z Chin. Kształtem nieco przypomina pomidor o złocistopomarańczowej skórce. W Polsce jest dość łatwo dostępny w supermarketach, więc warto włożyć go do koszy...
-
Fasolka szparagowa po bretońsku podbiła podniebienia mojej rodziny. Spróbuj raz, a nie wrócisz do klasyki
Fasolka szparagowa po bretońsku to propozycja, której trudno się oprzeć. Sezon na to warzywo trwa w najlepsze, dlatego warto korzystać, zanim się skończy. Jeśli w środku lata szukasz lżejszego i zarazem zdrowego przepisu na obiad, możesz spróbować...
-
Pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka chwil. Przełam tradycję i zrób te zdrowe kotleciki
Maj to sezon na młodą kapustę, choć trwa stosunkowo krótko, możemy cieszyć się nią jeszcze przez kilka miesięcy. Warto czerpać z jej prozdrowotnych właściwości, gdy ta pojawi się na twoim ulubionym straganie. Szukasz inspiracji? Spróbuj tych...
-
Gwiazdnica pospolita - chwast lubiany przez ptactwo gospodarskie, może z powodzeniem zastąpić szpinak
Gwiazdnica pospolita to uporczywy chwast, który przez wielu pozostaje niedoceniony. Tymczasem warto wykorzystać jej właściwości lecznicze, a nawet włączyć do jadłospisu. Sprawdzamy, jakie są właściwości gwiazdnicy pospolitej.
-
To QUIZ prawda/fałsz o zdrowym jedzeniu! Sprawdź, czy wiesz wszystko!
To QUIZ prawda/fałsz o zdrowym jedzeniu!
-
Oczyszcza organizm, reguluje poziom cukru. Polacy jedzą ją rzadko. Niektórzy może nawet nie znają
Są takie produkty, o których w kuchni często zapominamy. Sięgamy po najpopularniejsze warzywa i owoce, a czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, że warto rozszerzyć obszar zainteresowań i czerpać z tego korzyści. Do grona warzyw, które zostały...
-
Trzy zdrowe, letnie przekąski, które pokochają dzieci
Koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że już za moment nasi najmłodsi rozpoczną długo wyczekiwane wakacje. Nieodłącznym elementem letnich wyjazdów i pieszych wycieczek stają się przekąski, które pakujemy dzieciom do...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Robisz to źle. Nie wystarczy włożyć do niej talerza z obiadem
Mikrofalówka to sprzęt, który znajduje się w większości domów. Pozwala na szybkie podgrzanie jedzenia bez konieczności brudzenia garnka czy patelni. Okazuje się jednak, że choć mikrofalówka jest tak popularna, wciąż nie wszyscy wiemy, jak prawidło...
-
Przemyć warzywa do obiadu. Gdy spróbujesz tych kotlecików, nie wrócisz do żadnego innego przepisu
Najlepsze obiady to te szybkie i sprytne. Zamiast godzin stania przy blacie lepiej sięgnąć po sprawdzone pomysły, które zaoszczędzą twój cenny czas. W tych obłędnie pysznych kotlecikach przemycisz warzywa i wzbogacisz dietę swoją oraz swoich...
-
Najgorsze dodatki do domowych zup. Te składniki są kaloryczne i nie należą do najzdrowszych [LISTA]
Domowe zupy bez dwóch zdań są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Niestety niektóre dodatki mogą sprawić, że danie stanie się bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Mamy listę najgorszych składników do domowych bulionów. Czego nie dodawać, jeśli liczysz...
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Pierwsze kroki w bankowości. Bezpieczny start dla Twojego dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Dodaj łyżkę nietypowego składnika do ciasta. Wyjdą obłędnie pulchne
- Zebrałam w lesie, wysmażyłam i podałam na obiad. Jest lepszy od schabowego
- Rozgrzewająca zupa z gruszki i pietruszki. Oszalałam na jej punkcie
- Bardziej pasuje do schabowego i jest przepyszna. Gotowa w kilka chwil
- Są o niebo lepsze od klasycznych cynamonek. Mięciutkie i aromatyczne
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
-
Kisiel z siemienia lnianego. Ten deser nie tylko pysznie smakuje, lecz ma także niesamowite działanie
Kisiel z siemienia lnianego to zdrowy deser, który wyjątkowo smakuje i jest łatwy w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane to prawdziwy dar od natury. Ten niepozorny, mały dodatek do codziennej diety może korzystnie wpłynąć na nasze...
-
Te produkty mają dobry wpływ na układ krążenia. Jedz je bez obaw o zdrowie [LISTA]
Choroby układu krążenia są powszechnym zjawiskiem we współczesnym społeczeństwie. Jednak można zmniejszyć ryzyko zachorowań poprzez zdrową dietę. Ale co jeść, aby wzmocnić swój układ krążenia? Mamy listę zdrowych produktów.
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj
Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, jednak szybko więdną i żółkną. Czy to więc oznacza, że nie nadają się do jedzenia? Niekoniecznie. Choć wówczas tracą na smaku i są uboższe w składniki...
-
Pasztet z cukinii - pyszny i prosty. Postaw na te dodatki, by był aromatyczny i wyrazisty
Przepis na pasztet z cukinie sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. To smaczna i znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznych mięsnych pasztetów. Sprawdź, jak go przygotować i zaskocz swoich bliskich nowym i pysznym smakiem.
-
Wegetariański pasztet z cukinii - świetna alternatywa dla tradycji. Tajemnica tkwi w jego konsystencji
Pasztet z cukinii jest lekki, a jednocześnie sycący. To świetny pomysł na dodatek do dań, ale też ciekawa śniadaniowa propozycja. Jest sprawdzoną alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Zdrowszy w smaku, czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji.
-
Kasza manna - przepis na słodkie śniadanie, które pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Kasza manna to świetna alternatywa dla nudnych śniadań. Jest pyszna i lekka a przygotowanie zajmie tylko moment. Śniadanie, które pokochają nie tylko najmłodsi - bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie.
-
Mrożone warzywa na patelnię z ryżem robią się same! Smaczny i zdrowy obiad
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim zabieganym osobom. Szybki i zdrowy posiłek nasyci na długo, a przy tym nie wymaga zdolności kulinarnych na wysokim poziomie. Jak zrobić mrożone warzywa na patelnię z ryżem? Poniżej przepis.
-
Opracował najzdrowszy posiłek na świecie. Zmarł na zawał serca w wieku 43 lat
Jego pracę ceniła śmietanka towarzyska show-businessu. Był autorem wielu superzdrowych przepisów i pionierem superżywności. Niestety dieta nie uchroniła go przed przedwczesną śmiercią.
-
Jak sprawdzić świeżość jajka? Wiele osób wyrzuca całkiem dobre, a to nie data powinna o tym decydować
Jak sprawdzić świeżość jajka? Okazuje się, że przekroczenie daty na opakowaniu wcale nie jest jednoznaczne z tym, że jajko się zepsuło. Co zatem powinno budzić nasz niepokój?
-
Polskie jedzenie nie musi być tuczące. Co zrobić, żeby kuchnia polska była smaczna i lekka?
Polska kuchnia słynie ze smacznych, sycących, ale i dość ciężkich potraw. Tradycyjne dania w naszym kraju mogą stanowić wyzwanie dla osób, które chcą je przyrządzić w lżejszej wersji. Jest jednak kilka sposobów na to, by polskie potrawy nie były...
-
Etykiety z informacją, ile ćwiczyć, by stracić kalorie skutecznie pomagają w walce z otyłością? Badacze tłumaczą
Naukowcy potwierdzają: jeśli producenci żywności umieszczaliby na produktach informacje o tym, ile trzeba chodzić lub biegać, by spalić liczbę kalorii zawartych w posiłku, to moglibyśmy poradzić sobie z nadmierną otyłością społeczeństwa.
-
Ich niedobór równie szkodliwy, co palenie papierosów. Może skrócić życie
O tym, że dieta wpływa na jakość i długość życia, wiadomo nie od dziś. Ostatnie badania naukowców mogą być krokiem milowym w dodaniu ludziom kilku lat.
-
Naukowcy ostrzegają: zjedzenie hot doga może skrócić życie o 36 minut. Ale to nie takie proste
Naukowcy z Michigan opracowali indeks, który pokazuje korzystny lub szkodliwy wpływ różnych potraw na nasze zdrowie. Według tej skali, zjedzenie hot doga kosztuje nas... 36 minut życia.
-
Potrzebne nowe pomysły na obiad bez mięsa? Obiad z cukinii to wegetariański hit w twoim menu
Do warzyw sezonowych latem zaliczamy m.in cukinię. Jeśli znudziły ci się dotychczasowe pomysły na obiad, to z pewnością pokochasz obiad z cukinii. Poznaj niebanalny przepis na placki z curry, oraz apetyczną zapiekankę warzywną. Dzięki temu...
-
Jarmuż - przepisy, które warto znać. W sałatce, koktajlu, a może pesto? Masa inspiracji
Warzywo, którego wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne znane były już w starożytności, to jarmuż. Przepisy na dania z jarmużem, to przede wszystkim sałatki, koktajle, pesto, zupy czy chipsy. Jarmuż w Polsce obecnie zdobywa coraz większą...
-
Kulki mocy z masłem orzechowym lub z daktyli. Potrzebujesz tylko kilku składników
Kulki mocy są nie tylko fit, ale dostarczają też energii. Czujesz, że czasem w ciągu dnia opadasz z sił? Sprawdź poniższe przepisy na kulki mocy, które postawią Cię do pionu.
-
W worku czy luzem? W skórce czy bez? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o bobie przed kupnem
Bób to warzywo prawie doskonałe: smaczne, sycące i bogate w składniki odżywcze. Jak sprawdzić, czy bób jest świeży jeszcze przed zakupem? Jeść bób ze skórką czy bez? Odpowiadamy!
-
Racuchy z jabłkami - trzy przepisy idealne na śniadanie, obiad czy podwieczorek
Racuchy z jabłkami to doskonała potrawa, którą można serwować w wielu wydaniach i na różne okazje. Mogą nam posłużyć na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Odkryj wyjątkowe przepisy na racuchy - proste, tanie i do tego szybkie.
-
Zdrowe przekąski dla dzieci, które są smaczne i nie dostarczają pustych kalorii
Zdrowe przekąski dla najmłodszych to priorytet wielu rodziców. W praktyce bywa już różnie. Szukasz inspiracji na zdrowe co nieco pomiędzy posiłkami? Sprawdź kilka zdrowych i smacznych pomysłów.
-
Jak zrobić domowy sok z malin? Proste przepisy, które przypomną smaki z dzieciństwa
Jak zrobić domowy sok z malin - antidotum na przeziębienie i idealny składnik do deserów? Warto sprawdzić nasze dwa proste przepisy na sok z tych owoców z lub bez dodatku cukru.
-
Przepis na fit zupę z botwiny - prosty i smaczny. Składniki, wykonanie i kaloryczność
Przepis na fit zupę z botwiny to prosty i smaczny sposób na utrzymanie zdrowia i pięknej sylwetki. To też najlepszy wybór na wiosenny obiad. Botwinka, czyli młode liście buraka, to doskonałe źródło witamin i minerałów, które dodadzą nam mnóstwa...
-
Jedzenie na pocieszenie? Prędzej zaszkodzi niż poprawi humor
W tym roku zima wyjątkowo się przeciągnęła. Długie, ciemne i chłodne miesiące, a także zalecenia, by pozostawać w domach, odbiły się na naszym samopoczuciu. Często, aby sobie z tym poradzić, podjadamy. Czy słusznie?
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
Jedno trzeba przyznać, jasnozielony kiełek otoczony śnieżnobiałą czosnkową osłonką wygląda naprawdę apetycznie. Czy jednak kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia?
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
Przekrawasz pomidor, a tam zakręcone, podłużne nitki. W pierwszej kolejności mogą przypominać robaki, dlatego też niejednokrotnie warzywo trafia do śmietnika - i to w tempie ekspresowym. Gdy się jednak przyjrzeć, to żadne robaki, a kiełkujące...
-
Brakuje ci energii? Te produkty ją podbiją. Za to unikaj... kawy
Kawa to wasz ratunek na spadek energii? Mamy złe wieści - może zrobić więcej złego, niż dobrego. Jak więc pobudzić organizm? Oto kilka produktów, które zawsze warto mieć pod ręką.
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
Obiad? Po świętach przepełnionych kilogramami mięs, górą sałatki jarzynowej i niezbyt racjonalną ilością majonezu często mamy ochotę na coś lekkiego. Co na obiad po świętach? Mamy kilka propozycji.
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
Chcesz kupować kiełbasę dobrej jakości, ale nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Porozmawialiśmy z ekspertem i mamy kilka porad, jak wybrać najlepszy produkt.
-
Karnawał, pączki, faworki i dieta niskokaloryczna? To da się pogodzić!
Wbrew pozorom - takie połączenie jest możliwe i warte polecenia tym wszystkim, którzy jednocześnie dbają o - nie da się ukryć - wyjątkowo smaczną tradycję, ale również o linię.
-
Co zrobić z selera naciowego? Kilka propozycji na wykorzystanie tego wszechstronnego warzywa
Często sięgamy w sklepie po selera naciowego, a potem długo zastanawiamy się do czego go wykorzystać. Dla Włochów jest on podstawą mięsnych i pomidorowych sosów, dla Amerykanów składnikiem ich ukochanej sałatki Waldorf, a dla fanów zdrowej kuchni...
-
Jak "przeprogramować" swój smak, żeby polubić zdrowe jedzenie? Naukowcy podają prostą metodę. Pomoże np. kakao
Zamiast sałatki wolisz batonik, a czekoladę mleczną przedkładasz ponad gorzką? Badacze z kilku amerykańskich uczelni wpadli na pomysł, który może sprawić, że zdrowsze jedzenie zacznie nam smakować.