jabłka
-
Jabłko czy ziemniak? Odróżnisz? Zanim się zaśmiejesz, zdobądź choć punkt
Jabłko czy ziemniak - oto jest pytanie. To nietypowy quiz kulinarny, z którym najlepiej poradzą sobie znawcy owoców i warzyw. Potrafisz odróżnić jabłka i ziemniaki? Wynik powyżej 5/10 to już sukces. Powodzenia!
-
Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami. Szarlotka i jabłecznik się schowają przy salcesonie
Wszyscy uwielbiamy ciasta z jabłkami i do najpopularniejszych należą oczywiście różne jabłeczniki i szarlotki. Jednak jest jeszcze jeden przepis na ciasto z jabłkami, który zasługuje na szczególne uznanie. Salceson to nie tylko swojska wędlina - t...
-
Nie śliwkowa. Ta konfitura przebija nawet dżem twojej babci. Kroję w kostkę i dodaję pomarańczę
Jesień to idealny czas na robienie przetworów. W chłodne dni w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po słoiczek ulubionego dżemu albo marmolady. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, sprawdź mój przepis na konfiturę z jabłek.
-
Nie mam czasu na szarlotkę, więc rano robię to na patelni. Jest pyszne i błyskawiczne
Co zrobić gdy masz ochotę na szarlotkę do porannej kawy, a tej akurat brak? Mam świetny pomysł, który zrealizujesz w kilka chwil. Dzięki niemu zaspokoisz swoje pragnienia i odkryjesz przepis, który będziesz często wykorzystywać. Od kiedy go znam t...
-
Każdy mówi o szarlotce, a zapomina o tym. Jabłko w roli głównej, a w środku chrupiące nadzienie
Smakosze deserów koniecznie muszą zapisać ten przepis, bo stanie się on jesiennym hitem. Rolę główną pełni tu jabłko, ale nie jest ono samo. W środku skrywa chrupiące nadzienie, które świetnie komponuje się z całością. Nie można przejść koło niego...
-
Gdy przychodzą niespodziewani goście, sięgam po jabłka. Wystarczy kwadrans i rarytas do kawy gotowy
Jesień to idealny czas na zorganizowanie spotkania z bliskimi przy rozgrzewającej kawie i drobnym poczęstunku. Co można im zaserwować? Opcji jest wiele, jednak przygotowanie niektórych smakołyków bywa niezwykle czasochłonne. Na szczęście można to...
-
Sąsiadka uraczyła mnie kromką chleba z obłędnym dżemem. Od tamtej pory robię go każdej jesieni
Z dyni można wyczarować wiele wspaniałych pyszności - zupy, napoje czy przetwory. Wbrew pozorom wcale nie muszą być to jedynie wytrawne rarytasy. Świetnym przykładem jest dżem z dyni z jabłkami, którym poczęstowała mnie kiedyś jedna z sąsiadek. By...
-
Przepis na jesienne gofry. Będą mięciutkie i pachnące, ale ten dodatek do ciasta cię zaskoczy
Wszyscy uwielbiamy gofry, ale dzisiejszy przepis naprawdę wystrzeli was z kapci. Mamy jesień, więc korzystajmy z jej darów i nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Chociaż gofry kojarzą nam się raczej z wakacjami i upalnymi dniami, te są tak...
-
Ciocia Irena co roku robi to cudo na zimę. Zdziwisz się, że potrzeba tylko 5 składników
Ich smak znam od najmłodszych lat i można ich użyć do wielu dań. Ciocia robi je co roku i za każdym razem rodzina prosi, aby je przywiozła. Można smarować nimi kanapki, używać jako nadzienie do naleśników lub dodawać do deserów. Zrób teraz, by...
-
Te placki twarogowe rozpływają się w ustach. Pamiętaj o jednym kroku, a będą puszyste jak nigdy
Jesień to idealny czas na takie smakołyki jak naleśniki czy placki. A żeby były nieco zdrowsze i mniej kaloryczne, te ostatnie można wyczarować z twarogu i owoców. Odkąd natrafiłam na ten przepis, nie mogę przestać się nimi zajadać. Są obłędnie...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Urządzenie przydatne dla wszystkich, którzy napotykają trudności w rozmowachMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Wsyp łyżkę do jogurtu albo kefiru. Jelita będą pracować pełną parą
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
-
Babcia dała mi przepis na smażone jabłka do słoików. Są tak dobre, że wyjadam je łyżką
Zimowe przetwory to wygodne rozwiązanie. Nie psują się zbyt szybko, doskonale przechowują smak. W chłodne dni, gdy przyjdzie ochota na jabłecznik, naleśniki czy nawet kanapkę, idealnie sprawdzą się prażone jabłka z cynamonem. Podpowiadamy, jak je...
-
Wolę je od szarlotki. To ciasto z jabłkami pachnie tak pięknie, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć
To szybkie ciasto z jabłkami to prawdziwy gamechanger w mojej kuchni. Łączy słodycz jabłek z bogatą dekadencją czekolady. Raz zrobisz i od razu pokochasz ten wyjątkowy deser, który sprawi, że wszyscy będą pytać o przepis.
-
To prawdziwy symbol jesieni na talerzu. Zanurz je w cieście, a nawet teściowa będzie pod wrażeniem
Jabłka w cieście to jesienny przysmak, który często gości na naszych stołach. Choć w smaku przypominają szarlotkę, przygotowuje się je zdecydowanie szybciej i łatwiej. Idealnie nadają się na śniadanie, deser bądź kolację, rozpieszczając podniebien...
-
Zetrzyj jabłka i zmieszaj z tą masą. Gwiazdka Michelin za te racuchy to mało. Będą puszyste i miękkie
Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Zajadają ze smakiem i zachwycają puszystością. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Dwa triki sprawią, że placuszki nie będą "piły" tłuszczu i będą lekkie jak chmurka.
-
Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Będzie delikatne i słodziutkie, ale zrób z owocami jedną rzecz
Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis na ciasto z jabłkami, niż też, o którym dziś wam opowiemy. Ciasto będzie gotowe w kilka chwil, nie musisz niczego zagniatać i nie pobrudzisz sobie rąk. Jedyne, co warto zrobić przed to odpowiednio zająć si...
-
Przepyszne placuszki z jabłkami. Zrób je, a koniec wakacji będzie przyjemniejszy
Jak zrobić placuszki z jabłkami, żeby były mięciutkie, delikatne i smakowały jak u babci? Mamy przepis, który momentalnie przeniesie cię do babcinej kuchni pachnącej jabłkami i słodkimi wypiekami. Nie zapomnij o dwóch dodatkach, a będziesz zajadać...
-
Ania Starmach znalazła zastępstwo dla słodkiej szarlotki. Jest smaczniejsza, a do tego szybsza
Szarlotka to bardzo popularny wypiek, który jest ulubieńcem wielu z nas. Nic dziwnego, ponieważ łączy słodki smak owoców z kruchością ciasta i kruszonki. Jednak istnieje alternatywa dla tego ciasta, która jest łatwiejsza i szybsza. Przepis na nią...
-
Zbieram w sadzie, smażę i wekuję. To najlepsze jabłka ze słoika na szarlotkę
Późne lato i wczesna jesień to czas najróżniejszych przetworów. Na potęgę robimy dżemy, soki, powidła i marmolady. Wśród przetworów nie może zabraknąć także jabłek do słoika. Jak zrobić najlepsze jabłka idealne do szarlotki i innych ciast? Nie...
-
Szarlotka dla leniwych smakuje lepiej niż ta z cukierni. Nie musisz nawet zagniatać ciasta
Szarlotka to jedno z tych ciast, które Polakom nigdy się nie znudzą. Jednak umówmy się - kiedy ciągnie się za nami uporczywa ochota na coś słodkiego, nie mamy ochoty bawić się w zagniatanie kruchego ciasta i dodatkowe chłodzenie go. Mamy na to...
-
Jeśli szarlotka, to tylko z tymi jabłkami. Wiele osób zapomniało o tej odmianie, a jest najsmaczniejsza
Szarlotka to pyszne ciasto, które uwielbia wielu z nas. Niektórzy pieką ją sami, ale przygotowanie jabłek jest dość czasochłonne, więc coraz więcej osób kupuje ją w cukierniach. Jeśli ty jesteś wyjątkiem, a wypieki są twoją pasją, to poniższy...
-
Nie tylko ogórki, kapusta i pomidory. Kiszone mogą być również owoce. Te nadają się idealne
Przyrządzając kiszonki nie musimy ograniczać się tylko do warzyw. Możemy wykorzystać również owoce, które odpowiednio wykonane są naprawdę smaczne. Później można użyć ich do deserów, a także dań obiadowych. Wykonaj poniższy przepis i sam się...
-
Niech cię ręka boska broni przed wyrzucaniem suchych bułek. Możesz z nich wyczarować... pyszne ciasto
Bułki bardzo szybko tracą świeżość. Jedni z suchego pieczywa robią bułkę tartą, inni wyrzucają je do kosza. Spróbujcie jednak naszego sposobu, a ucieszycie się, że tym razem ich nie zmarnowaliście. Przydadzą się pyszne jabłka.
-
Nieoceniony w kuchni i przy sprzątaniu. Weź trzy składniki, poczekaj i dodawaj do wszystkiego
Są takie produkty, których działanie jest nieocenione i naprawdę można ich użyć na wiele sposobów. Wśród nich są m.in. soda oczyszczona, kwasek cytrynowy i ocet jabłkowy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ocet jabłkowy, który podkreśli smak wielu...
-
Co zrobić z papierówek? Na te jabłka czekam cały rok i robię najlepsze ciasto
Co zrobić z papierówek? Sezon na te małe, zielone jabłuszka właśnie trwa i trzeba się spieszyć, zanim znów na rok odejdą do naszych wspomnień. W moim rodzinnym domu wciąż rosną wiekowe jabłonki papierówki i co roku latem aż uginają się od owoców....
-
Żaden chłodnik ani koktajl. Ta zupa to najlepsze, co cię spotka tego lata. Nawadnia i syci
Jabłczanka to smakowita zupa owocowa z jabłek, znana i lubiana zwłaszcza na wschodzie kraju. Latem stanowi jeden z najlepszych sposobów na ugaszenie pragnienia i jednocześnie nasycenie. Jeśli szukasz alternatywy dla chłodnika, koniecznie zapoznaj...
-
Latem smakują jak żadne inne. Jabłkowe placuszki z tym napojem zaskoczą cię lekko kwaśną nutą
Choć kochamy słodkości, to latem szukamy połączeń smaków, które dostarczą nam orzeźwienia czy stonują słodycz. Jabłkowe placuszki o tej porze roku zawsze przygotowuję więc z jednym napojem. Dzięki temu są lekko kwaśne i po prostu obłędnie pyszne.
-
Ten deser zrobisz w mniej niż 15 minut. Wystarczy połączyć sezonowy owoc z francuskim specjałem
Szukasz przepisu na ekspresowy deser? Owoce z dodatkiem francuskiego specjału sprawdzą się doskonale. Całość jest gotowa w mniej niż 15 minut. Z recepturą poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Natomiast efekt pięknie ozdobi sezonowy stół i...
-
Wyśmienite polskie ciasto docenione na świecie. Poznaj przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem
Szarlotka to jedno z najsmaczniejszych ciast na świecie. Może konkurować o pierwsze miejsce jedynie z sernikiem. Nie zmienia to jednak faktu, że właśnie teraz jest najlepszy czas na zrobienie pysznego kruchego placka z jabłkami i kruszonką, w swoi...
-
Zapomnij o maśle orzechowym. Zrób je z jabłek. Nie dasz rady oderwać się od słoika
Dżemy, pasty i kremy to tylko niewielka część dostępnych w sklepach słodkich smarowideł na kanapki, do owsianki czy naleśników. Problemem często okazuje się jednak ich cena i skład, który w niektórych przypadkach pozostawia wiele do życzenia. Masz...
-
Orzeźwiający i idealny do grilla. Ten napój jest lepszy od wszystkich gazowanych propozycji
Lato i wiosna to nie tylko lody, grille i lekkie sałatki. To także napoje, które zapadają nam w pamięć. Z pewnością są to pozycje, które pijemy na co dzień, ale można wyróżnić też takie, które najlepiej smakują tylko w tym okresie roku. Poniżej...
-
Surówka z młodej kapusty zwiastuje wiosnę na talerzu. Dodaję też owoc, wychodzi bajkowa kompozycja
Wiosenne dodatki do obiadu nie kończą się na mizerii, duszonej marchewce czy miksie zielonych sałat. Z naszym przepisem przygotujesz najlepszą na świecie i pełną witamin surówkę z młodej kapusty. W składzie znajdziesz jednak małą niespodziankę w...
-
Ciasto z jabłkami - przepis godny mistrzostwa świata i okolic. To chwila roboty i dwie chwile pieczenia
Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Ten przepis na ciasto z jabłkami skradnie twoje serce, a bliscy będą cię za nie nosić na rękach. Jest delikatne, wilgotne i co ważne - zrobsz je błyskawicznie. I już nie powiesz, że idealny deser nie...
-
Babcia robiła takie, jak u niej nocowałam. Nie znam lepszych racuchów
Racuchy z jabłkami - przepis, za którym tęsknimy i który uwielbiamy. Ja do dziś wspominam racuchy babci, kiedy przyjeżdżałam do niej na weekend lub wakacje. Wtedy budził mnie słodki zapach racuszków albo pianie koguta. Babci już nie ma, ale przepi...
-
Ewa Wachowicz ma niezawodny patent na obłędną szarlotkę. Wychodzi idealna przez zgrane trio
Nic nie może się równać z obłędną szarlotką z przepisu Ewy Wachowicz. Kultowe ciasto nie tylko pięknie wygląda i wyśmienicie smakuję, ale i jest bardzo proste w przygotowaniu. Była Miss Polonia zdradza metodę trzech warstw, która zawsze się udaję.
-
Gdy dodasz ten składnik, już nigdy nie zrobisz suchych mielonych. To nie bułka i nie mleko
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i niechętnie zmieniamy jego recepturę. Jednak poznaliśmy sposób, co zrobić, by ich smak był lepszy, a konsystencja bardziej soczysta. Wystarczy, że dodasz do nich ten owoc i wszystko się zmieni. Gdy zobaczys...
-
Ten deser z jabłek zrobiłoby nawet dziecko. Jest prosty, ekspresowy i bez ucierania
Wiosna to czas lekkich, owocowych deserów, które doskonale umilą słoneczne popołudnie. Proste ciasto z jabłkami i cynamonem nie sprawi żadnych trudności w przygotowaniu, a świetnie nada się zarówno na rodzinny poczęstunek, jak i przekąskę do pracy.
-
Brakuje pomysłu na świąteczne wypieki? Pokrój owoce i zawiń w ciasto. To topowa i najprostsza słodycz
Zastanawiasz się jakie słodycze podać na wielkanocnym stole? Zamiast szykować baby, mazurki i piętrowe ciasta postaw na prostotę. Wystarczą trzy składniki, by stworzyć efektowną słodycz, która może konkurować z najlepszymi wypiekami. Kluczem są...
-
Kiełbasa w tym wydaniu będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Wystarczy otulić ją owocami i zapiec
Nie tylko żurek i soczyste pieczenie mogą królować podczas wielkanocnego obiadu. Postaw na białą kiełbasę w nietypowym wydaniu, a goście padną z wrażenia. Tajemnica tkwi w słodko-kwaśnych owocach, które zastąpią tradycyjny chrzan czy musztardę.
-
Najczęściej pojawia się w jabłkach. Ma toksyczne działanie. Czym jest patulina?
Patulina to mykotoksyna, którą wytwarzają różne pleśnie. Najczęściej pojawia się w jabłkach i przetworach jabłkowych, np. sokach, choć może być obecna również w innych owocach, a także w ziarnach. Odkrojenie zmienionego fragmentu nic nie daje,...
-
Zupa, dzięki której poczujesz już lato. Gdy ją zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Niektóre dania zarezerwowane są na niektóre pory roku. Tak, chociażby sobie czasem ustalamy. Jednak czasem warto wybić się z tej reguły, by poczuć ich smak wtedy, gdy mamy na to ochotę. Tak jest z tą potrawą. Jej smak i aromat przypomina letnie...