jesień
-
Wytrawni grzybiarze wiedzą, że sezon wciąż trwa. Tych okazów szukają w lesie w listopadzie
Jakie grzyby można zbierać w lesie w listopadzie? Choć temperatura spada, a mgły otulają ściółkę, grzybiarze wciąż nie odkładają koszyków. Na leśnych ścieżkach nadal można trafić na piękne okazy, jeśli się wie, czego szukać. Późna jesień może...
-
Kiedyś dodawano ją tylko do zupy. Teraz robi furorę w ciastach. Ten składnik zaskakuje
Ten deser wygląda jak klasyczne jesienne ciasto, ale kryje w sobie coś, czego szarlotka nie ma, solidną dawkę białka. Dzięki połączeniu dyni, jajek i mleka to słodkość, która syci, nie obciążając przy tym organizmu. Wbrew pozorom nie jest to modny...
-
Łosoś w barwach jesieni. Przepis na soczystą rybę z fasolką szparagową i czerwoną papryką
Soczysty łosoś w sosie z pieczonej papryki i miękką fasolką to danie, które łączy prostotę z wykwintnym smakiem. Delikatna ryba w aromatycznej mieszance z nutą miso i anchois, tworzy głęboki, wielowymiarowy smak. To przepis, który przenosi kuchnię...
-
Gęsta, rozgrzewająca i gotowa w pół godziny. Jesienny przebój wraca do łask
Jesień to idealny moment na rozgrzewający krem. Zupa z kalafiora i białej fasoli to danie, które łączy prostotę, smak i wartości odżywcze. Jest sycąca, zdrowa i gotowa w zaledwie pół godziny. To pomysł na szybki obiad lub kolację w chłodne dni.
-
Ten składnik zmienia zwykły gulasz w danie godne szefa kuchni. Jesienią robię go co tydzień
Jesień to idealny czas na aromatyczne potrawy, które rozgrzewają i poprawiają nastrój. Wystarczy jeden składnik, by gulasz wołowy nabrał wyjątkowej głębi oraz aksamitnej konsystencji. Ocet balsamiczny to sekret, który sprawia, że zwykły obiad...
-
Deser, którego spróbujesz tylko w jednej restauracji. Kucharz zdradził przepis
Delikatny aromat kasztanów i mleka tworzy deser, który niegdyś rozgrzewał mieszkańców północnych Włoch w chłodne wieczory. Busecchina to klasyk z Mediolanu, o którym dziś pamiętają już tylko nieliczni. Warto jednak odtworzyć ten przepis i przywróc...
-
Bez miksera, bez ciasta, bez problemu. Przepis na leniwy deser, który znika w 5 minut
Zapach pieczonych jabłek i chrupiącej kruszonki potrafi wypełnić cały dom ciepłem. "Apple Crisp" to klasyczny amerykański deser, który łączy prostotę z wyjątkowym smakiem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś, co zachwyci zarówno dorosłych,...
-
Po tym kremie nie wrócisz do rosołu. Pokochasz go od pierwszej łyżki
Chłodne jesienne dni to najlepszy czas na eksperymentowanie z rozgrzewającymi i aromatycznymi zupami. Fani wyrazistych smaków z pewnością powinni spróbować nie tylko zupy cebulowej, ale również kremu z czosnku.
-
Miękkie, wilgotne i pachnące. Wystarczy jeden ziemniak, ale nie taki zwykły
Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności. Powstał z inspiracji klasycznym ciastem marchewkowym z Południa Stanów Zjednoczonych, ale jego głównym bohaterem są bataty. Delikatne, wilgotne i pachnące cynamonem warstwy wypełnia krem z...
-
Nie smażę, nie gotuję. Wrzucam do pojemnika i mam sałatkę, która znika w mig
Chrupiące warzywa to nie tylko dodatek do obiadu, ale też doskonała baza pełnowartościowych posiłków. Airfryer pozwala wydobyć z nich pełnię smaku, zachowując wartości odżywcze i apetyczny wygląd. Kalafior, brokuł i ciecierzyca tworzą kompozycję,...
-
Pomarańczowe ciasto i farsz jak w szarlotce. Te pierogi to mój numer jeden na jesień
Znudziły ci się klasyczne pierogi z owocami? Jagody i truskawki pójdą w odstawkę. Połączenie jabłkowego farszu z nutą cynamonu i dyniowego ciasta skradnie serca oraz żołądki wszystkich domowników. To coś, do jesieniary i jesieniarze wręcz pokochają.
-
Grzybiarze omijają, ja zbieram i marynuję. Potem dodaję do sałatki na Boże Narodzenie
Jesień to czas, kiedy wiele osób wybiera się do lasu. Grzybiarze mają zazwyczaj swoje miejscówki i ulubione grzyby, które zbierają. Z tego też powodu często pomijają inne okazy, będące przysmakiem. Warto zatem zwrócić uwagę na mniej popularne...
-
Kiedy za oknem plucha, robię ten kremowy sos. Jeden składnik sprawia, że smakuje jak u mamy
Gdy za oknem szaro i zimno, kurczak w kremowym sosie kusi gęstym aromatem i ciepłem rozlewającym się po całym ciele. To danie, którego smak rozpogodzi jesienne dni. W prostych krokach stworzysz kulinarne cudo, które może skraść uwagę i. serce.
-
Wygląda jak prawdziwek, ale pozory mylą. Może zaszkodzić. Oto lista trujących grzybów z gąbką
Jesień to najlepsza pora roku dla grzybiarzy. Przy sprzyjających warunkach pogodowych można liczyć na naprawdę obfite zbiory, a ponadto czas spędzony w lesie sprzyja odpoczynkowi i regeneracji. Powszechnie przyjęło się, że grzyby, które mają gąbkę...
-
Zjadasz go od lat, choć nie wiesz, że to osak. Jest grzybowym hitem w polskich lasach
Co to za grzyb osak? Pod tajemniczą nazwą kryje się niezły egzemplarz. Jest przysmakiem wielu grzybiarzy, którzy każdej jesieni przeczesują lasy w poszukiwaniu rudawych kapeluszy. A gdy już znajdują dorodne okazy, bez zastanowienia wrzucają je na...
-
Niemała gratka dla miłośników jesiennych słodkości. Pokochasz mandarynki w tej wersji
Jesieniary i jesieniarze tej galaktyki, łączmy się! Dziś mamy coś, co skradnie wasze jesienne serduszka i zarażą jesienną miłością wszystkich, którzy nie przepadają za tą porą roku. Bo jesień to przecież czas różnych słodkości, czyż nie? Ale nie...
-
Nie smażę, nie panieruję. Z tym dodatkiem kalafior staje się królem obiadu
Jesień to pora roku, która zachęca do sięgania po rozgrzewające potrawy. Zapiekanka kalafiorowa z serem to idealne danie na chłodne dni, które w prosty sposób dodaje ciepła i sytości. Dzięki niej nawet zwykły wieczór staje się przyjemniejszy i...
-
Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz
Oto trudny quiz wiedzy o grzybach. Jeśli masz oko do szczegółów, nieprzeciętną wiedzę, a przy tym duże doświadczenie w grzybobraniu, wróżymy ci dobry wynik! Przekonaj się, czy masz czego szukać w lesie i udowodnij, że zasługujesz na tytuł grzybiarza!
-
Polacy omijają, a to grzyb o smaku kurczaka. Zbieram go tylko w młodej wersji
Na pierwszy rzut oka ten grzyb wygląda odpychająco i wielu grzybiarzy omija go szerokim łukiem. Ma dziwny kształt i intensywnie żółtopomarańczowe barwy, które budzą niechęć. Jednak pod tą powierzchownością kryje się niezwykły smak. Żółciak siarkow...
-
Zapomniałam już o szynce i serze. To najlepsza pasta na kanapki. Jesienią robię co tydzień
Pasta z dyni to jesienny hit, który z powodzeniem zastępuje klasyczne dodatki do kanapek takie jak wędliny, sery i gotowe smarowidła. Jest kremowa, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Przygotujesz ją w kilka minut, a efekt zaskoczy nawet...
-
Wilgotne, mięciutkie i obłędnie czekoladowe. To ciacho pokochasz od pierwszego kęsa
Połączenie czekolady i jabłek to duet, któremu trudno się oprzeć. Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i pachnące, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kwadrans.
-
Rosół przerabiam na jeszcze lepszą zupę. Rozgrzewa jak nic innego, idealna na jesienne chłody
Lato już powoli pakuje manatki. Dni jeszcze są w miarę ciepłe, ale noce już nie rozpieszczają. Kolejki do przychodni są coraz dłuższe, a w zakładach pracownicy przynoszą pierwsze L4. Sezon infekcji przyszedł więc wcześniej, niż jesień i to oznacza...
-
Które grzyby powinny znaleźć się w twoim koszyku? Rozwiąż szybki quiz!
Sprawdź w naszym psychoteście, które grzyby powinny znaleźć się w twoim koszyku tej jesieni. A dlaczego właśnie one? Odpowiedz na dziewięć pytań i przekonaj się czy jest to borowik, podgrzybek, kurka, a może rydz?
-
Wcinam od tygodnia i jeszcze mi się nie znudziło. Dynia w połączeniu z tym serem to obłęd
Potrawy z dynią kojarzą się głównie z jesienią, a miłośnicy tego warzywa czekają na sezon już od końca lata. Pomysłów na jej przygotowanie jest mnóstwo, lecz jeśli brakuje ci inspiracji na to, co dobrego można zrobić z dyni, spróbuj przepysznego...
-
Pyszny, słodki i rozgrzewający. Takiego grzańca nie kupisz nawet w Zakopanem
Kiedy tylko na zewnątrz robi się chłodniej, raczymy się najróżniejszymi rozgrzewającymi napojami. Często sięgamy po owocowe herbatki lub słodkie kawy i oczywiście po grzańce. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, aromatyczny i słodziutki grzaniec,...
-
Jesienią robię zupę z 4 składników i rodzina pieje z zachwytu. Króluje por i mięso mielone
Jeśli nie wiesz, co ugotować jesienią, świetnym "rozgrzewaczem" będzie zupa z mięsem mielonym. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, by przygotować danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim głodomorom. Jak zrobić zupę z porów?
-
Tej sałatki nie zjesz w żadnej restauracji. Musisz zrobić ją w domu, połącz tylko te składniki
Chcesz wiedzieć, jakie danie najlepiej łączy smaki jesieni? A może chcesz odkryć nowe połączenia smakowe, o których nawet byś nie pomyślał? Ta sałatka jest do tego idealna i nie ma możliwości byś jej nie polubił.
-
Jesień w azjatyckim wydaniu - rozgrzewające napary i dania z Dalekiego Wschodu!
Jesień to czas, gdy szukamy ciepła nie tylko w przytulnych swetrach i kocach, ale także w smakach, które rozgrzeją nas od środka. Jeżeli chodzi o kulinarną podróż po ciepłe, pełne aromatów dania, to Azja jest niezrównanym przewodnikiem! W tym...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Nie potrzebujesz świec, kiedy ten kompot bulgocze na kuchence. Jego zapach wypełnia każdy kąt domu
Kompot przygotowany z tym sezonowym warzywem wyróżnia się wyjątkowym słodko-korzennym smakiem, wprost idealnym na chłodniejsze dni. Wykorzystaj dynię, ponieważ dostarcza wielu witamin, minerałów i antyoksydantów. Napój łączący jej naturalną słodyc...
-
Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto
Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc...
-
Gdy robię rozgrzewające zupy na jesień, sąsiadki zlatują się nęcone zapachem i proszą o przepis
Rozgrzewające zupy na jesień to podstawowa rzecz, o której warto pomyśleć na te chłodne dni. To pyszne i aromatyczne potrawy, które pozwolą nam rozgrzać się po ciężkim dniu w pracy. Poznaj najlepsze przepisy!
-
Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik
Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki,...
-
Dwa kremy, chrupiące dodatki, a główny składnik to warzywo. Nie ma lepszego ciasta na jesień
Jesień to wyjątkowy czas, kiedy częściej wybieramy siedzenie w domu niż wyjście na dwór. Mamy również więcej czasu na różnego rodzaju aktywności, które możemy robić w zaciszu domowym. Jeśli chcesz dodać nieco słodkości swojej codzienności, wybierz...
-
Ta zupa z dyni rozgrzeje lepiej niż ciepły kocyk. Sekret tkwi w jednym kroku. Nie pomijaj go
Zupa z pieczonej dyni to idealna propozycja na jesień. Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna kolorów i szybka, choć wymagająca odrobiny pracy potrawa świetnie sprawdzi się w chłodniejszy dzień. Jeśli nie wiesz, co zrobić z dyni, to wypróbuj ten przepis.
-
Dynia na zimę do słoików będzie lepsza. Musisz dodać ten składnik
Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami i teraz mamy czas, który obfituje we wszelkie dyniowe pyszności. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię do słoików na...
-
Tej jesieni musisz to kupić. Kosztuje niecałe 30 zł, a będziesz zabierać go wszędzie
Po upalnych miesiącach przyszedł czas na ochłodzenie i przywitanie jesieni. Nie każdy jest z tego powodu zadowolony, jednak jest to nieuniknione. Aby ta pora roku nie dała nam za bardzo w kość, warto się do niej odpowiednio przygotować. Pomogą w t...
-
Szybko pobiegłam do garów, gdy zobaczyłam ten przepis. Tylko cztery składniki, a wyszło cudo
Sezon na to jesienne warzywo rozpoczęty. Dynia nie tylko świetnie nada się na zupę krem czy dekoracje halloweenowe, lecz także będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych klusek. Zaskocz rodzinę i zrób pomarańczowe kopytka. Przepis jest bardzo...
-
Jesienna kawa w formie ciasta? "Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam". Wilgotne i puszyste jak chmurka
Jakie ciasto na jesień? Jeśli kochasz jesienną kawę, to ten wypiek będzie idealnym dodatkiem. Pumpkin spice latte zdobywa serca miłośników korzennych smaków, a co dopiero ciasto, które zamyka w sobie esencję jesieni! Miękkie, soczyste i wilgotne, ...
-
Po które owoce najlepiej sięgać jesienią? Teraz nie powinno zabraknąć ich w twojej kuchni
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele owoców, zarówno egzotycznych, jak i tych lokalnych, sezonowych. Które z nich są jednak najlepszym wyborem jesienią? Oto osiem najbardziej wartościowych rarytasów na obecny sezon. Naprawdę warto włączyć je ...
-
Stary przepis na najlepszy sok z pigwy. Proporcje trudno zapomnieć
Jesień to czas rozgrzewających herbatek i odpoczynku pod kocykiem. Już nasze babcie doskonale wiedziały, co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała jeszcze lepiej i smakowała dużo bardziej. Na gęstych gałęziach rosną najlepsze jesienne owoce. Sok z pig...