jesień
-
Przepis na jabłka w cieście o beztroskim, owocowym smaku. Rozpływają się w ustach
Przedstawiamy przepis na jabłka w cieście, które zachwycą delikatnym smakiem z cynamonową nutą. Będą świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek albo deser. Jak przyrządzić aromatyczne jabłka w cieście? Podajemy przepis.
-
Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.
-
Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis na jesienny, rozgrzewający talerz. Proste i smaczne danie
Zupa krem z pieczonych warzyw będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Taki krem to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść o tej porze roku.
-
Kominki to grzyby o wyjątkowo nietypowym wyglądzie. W Niemczech nazywają je trąbkami śmierci
Kominek, czyli lejkowiec dęty bywa używany w kuchni jako przyprawa do zup i sosów. Zdarza się, że ten gatunek grzyba jest pomijany podczas grzybobrania. A wszystko za sprawą jego wyjątkowo ponurego wyglądu.
-
Grzyby marynowane - przepis na tradycyjną, zimną przekąskę. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw
Grzyby marynowane - przepis na dodatek, który wzbogaci smak twoich potraw. Można je dodawać do dań mięsnych, jeść jako zimną przekąskę albo podawać jako przystawkę. Sezon na grzyby kończy się, ale jeszcze gdzieniegdzie można znaleźć niektóre okazy...
-
Jesienna kawa z korzennym dodatkiem. Stawia na nogi rano i w chorobie, a wystarczy już jedna łyżeczka
Jesienią szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności i jednym z najlepszych środków, które mogą zdziałać cuda, jest oczywiście imbir. Herbata z imbirem to już klasyka jesiennych napojów, ale nie każdy zna właściwości kawy z tym dodatkie...
-
Grzyb sarna - czy jest jadalny? Jeśli wyjedziesz w ten region Polski, masz szansę go znaleźć
Czym charakteryzuje się grzyb sarna? Podajemy cechy, dzięki którym będziesz mógł go rozpoznać. Ten gatunek nie jest często spotykany w naszym kraju. Jego właściwa nazwa to sarniak dachówkowaty.
-
Używa się go do zup i sosów. To kuzyn kurek o nietypowej formie. Bywa zwany kominkiem i trąbką śmierci
Ten gatunek grzyba dodaje się do zup i sosów. Jest kuzynem kurek, ale ma bardzo nietypowy wygląd. W Niemczech zwany jest Totentrompete, czyli trąbka śmierci. Jest raczej rzadko spotykanym grzybem w Polsce. Najczęściej rośnie na wschodzie naszego...
-
Pigwa na zimę do herbaty - moc witamin zamknięta w słoiku. Podajemy przepis na słodki, owocowy syrop
Pigwa na zimę do herbaty będzie wspaniałym dodatkiem, który pomoże w walce z przeziębieniem. Ten superowoc to istna bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść i co z nim zrobić?Przedstawiamy przepis na słodki, owocowy syrop.
-
Sok z buraka - pij go jesienią a poprawisz zdrowie i urodę. Przepisy na najsmaczniejszy sok i zakwas z buraka
Sok z buraka to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. W okresie jesieni powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie, dlatego warto wtedy sięgnąć po warzywne soki. Zwłaszcza te, które są wykonane na bazie buraków.
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tych produktów lepiej nie mrozić. Zamienią się w brejowatą papkę
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
- Gotowanie ziemniaków z mikrofali - to nie studencki żart, a sprawdzona metoda
- Ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza
- Jak zrobić wydmuszkę? To proste, wystarczą dwa drobiazgi
- Zupa kalafiorowa. Z tymi przyprawami będzie o niebo lepsza
- Jak siać rzeżuchę? To banalnie proste, ale uważaj, by nie popełnić tego błędu
-
Jabłka w cieście francuskim. Jesienny deser na szybko. Dobry i tani - potrzebujesz tylko kilku składników
Jabłka w cieście francuskim będą proste w przygotowaniu. Będą w stanie zrobić je nawet osoby z niewielkim doświadczeniem cukierniczym. Do wykonania owocowych ciastek będzie potrzebnych tylko kilka składników. Podajemy przepis.
-
Obiad z dynią - nie tylko zupa-krem i puree. Spróbuj czegoś nowego!
Obiad z dynią to obowiązkowa pozycja, jaka powinna zagościć na jesiennym stole. Dynia jest nie tylko apetyczna, ale także pełna wartościowych składników. Poznaj wyjątkowe receptury, które pomogą Ci zadbać o odporność.
-
Najlepsze jabłka na szarlotkę. Te odmiany sprawią, że ciasto będzie rozpływać się w ustach
Wybierając jabłka na szarlotkę przede wszystkim, musimy skupić się na wyborze jabłek z małą ilością soku, żeby ciasto nie rozmiękło. Jabłka na szarlotkę nie mogą mieć żadnych przebarwień na skórce - te z brązowymi plamami, zawierają rakotwórczą...
-
Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę. Doda energii jesienią i poprawi humor
Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę, która doda energii jesienią, to idealny pomysł na obiad. Warto wykorzystać moment i przyrządzić to pyszne danie. Jak zrobić zupę krem z dyni? To prostsze niż się wydaje. Podajemy przepis.
-
Kopytka z dyni Anny Lewandowskiej. Zdrowy, jesienny fit obiad z królową sezonu w roli głównej
Przedstawiamy kopytka z dyni Anny Lewandowskiej. Przepis na zdrowe, pożywne danie z królową sezonu w roli głównej. Kopytka będą pełne smaku i witamin. Ich przygotowanie wymaga odrobinę czasu, ale warto spróbować tak dobrej potrawy.
-
Makaron z grzybami leśnymi - aromatyczne danie na kolację dla dwojga. Odkryj wyjątkowy smak jesieni
Makaron z grzybami leśnymi będzie cudownym pomysłem na jesienną kolację. Lekkostrawny, aromatyczny, o intensywnym smaku. Jak przygotować to zniewalająco smakowite danie? Przedstawiamy prosty przepis, którego wykonanie nie zajmie wam dużo czasu.
-
Kompot z jabłek - przepis na jesienny napój. Pokochasz go na nowo, jeśli dorzucisz kilka składników
Gorący kompot z jabłek to doskonały pomysł na jesienny wieczór. Rozgrzewa, dodaje energii i jest niezwykle aromatyczny. Co trzeba przygotować, aby zrobić taki napój? Potrzebne będą jabłka, cukier i przyprawy.
-
Kiedy kisić kapustę? Babcia obserwowała księżyc. Odpowiednia pora sprawi, że będzie chrupiąca
Aby móc wzmocnić odporność w naturalny sposób, warto wiedzieć kiedy kisić kapustę. Ważne, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu. Dzięki czemu będzie soczysta, a zarazem chrupiąca. Bogata w kwas mlekowy dostarcza organizmowi bakterii...
-
Kiedy iść do lasu na grzybobranie? Grzybiarze podzielili się swoją tajemnicą. Ich zdaniem kluczowe są dwie kwestie
Przyszła jesień, czyli idealny czas na grzybobranie. Dni jeszcze bywają ciepłe, a po deszczach szanse na znalezienie pięknych okazów jest bardzo duża. Zbieranie grzybów to wyjątkowo relaksujące zajęcie, a zbiory pozwalają na przygotowanie pysznych...
-
Pomidory w galarecie to niedoceniony przysmak w sam raz na zimę. Mamy sprawdzoną babciną recepturę
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne jeśli chodzi o przetwory na zimę. Można je przyrządzić z różnorodnymi dodatkami. Wspaniale komponują się z papryką, cebulą i czosnkiem. Przygotowaliśmy łatwe przepisy, które nie zajmują dużo czasu.
-
Co można sadzić w październiku? Kalendarz ogrodnika jest pełen jesiennych prac
Jesień to wyjątkowo pracowity okres dla ogrodników. Porządki kończą sezon i przygotowują działkę na nadejście zimy, a po niej urodzajnej wiosny. Co zatem można sadzić w październiku? To idealny moment na zasadzenie drzew i krzewów owocowych, ale...
-
Ciepłe lody to smak dzieciństwa, który zrobisz w domu. Jest identyczny jak sprzed lat
Ciepłe lody to pyszny smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Uwielbiane nie tylko przez najmłodszych coraz rzadziej można je znaleźć w sklepach. Aby tak kultowy deser nie przepadł czas zrobić go w domu. Przepis jest banalnie prosty, a...
-
Sok z pigwy - sezon na pigwę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź przepis na skuteczne wsparcie przy przeziębieniu
Sok z pigwy często zalecany jest na sezonowe przeziębienia. Szukasz naturalnej alternatywy dla sztucznych suplementów? Sprawdź, dlaczego pigwa to dobry wybór. Prosty przepis na sok oraz syrop z pigwy prezentujemy poniżej.
-
Smażone zielone pomidory. Przepis na słodki dżem i mus warzywny do słoików - palce lizać!
Smażone zielone pomidory są wykorzystywane między innymi do wykonywania przetworów na zimę. Jesienią, gdy temperatura spada, pomidory już nie dojrzewają, jednak w dalszym ciągu możemy je wykorzystać. Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na...
-
Czekośliwka, która nie wszystkim jest znana, staje się hitem jesieni. Musisz mieć ją w spiżarni
Jesień sprawia, że zapasy na zimę rozrastają się, a my przygotowujemy ich coraz więcej. Z każdym rokiem w głowach rodzą się coraz to nowsze pomysły na przysmaki. Takim pomysłem jest czekośliwka, która podbija serca nie tylko najmłodszym. Co to...
-
Pomidory krojone w słoiku - sposób na szybkie sałatki, przeciery i zupy. Sprawdź przepisy, które ułatwią życie
Pomidory krojone w słoiku to bardzo wygodna opcja pod wieloma względami. Dzięki pasteryzacji uda nam się zachować smak letnich warzyw, ale i zatrzymać ich wartości. Z krojonych pomidorów możemy zrobić wiele wspaniałych dań.
-
Złote mleko - przepis na najlepszy napój na jesień. Dodaj szczyptę aromatycznej przyprawy, a raz-dwa się rozgrzejesz
Złote mleko to najprościej mówiąc mleko z dodatkiem kurkumy i innych przypraw, których połączenie sprawia, że choroby i wszelkie infekcje omijają nas z daleka, warto więc raczyć się tym napojem podczas długich, jesiennych wieczorów. Jak je zrobić?...
-
Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców
Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.
-
Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie
Jak zrobić suszone pomidory w domowych warunkach? Nie jest to trudne. Suszone pomidory są przede wszystkim ciekawym dodatkiem do różnych potraw kuchni włoskiej, ale nie tylko. Podpowiadamy proste przepisy na suszone pomidory.
-
Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu
Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Pomidory można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do domowych przecierów, sosów, zup czy nawet sałatek.
-
Wykręcać czy obcinać? Niewłaściwe zbieranie grzybów to grzech. Tego powinien przestrzegać grzybiarz
Niektórzy grzybiarze twierdzą, że jedyną właściwą metodą zbierania grzybów jest ich wycinanie, inni mówią, że powinno się je delikatnie wykręcać z ziemi. Gdzie leży prawda? O czym powinniśmy pamiętać idąc na grzybobranie?
-
Wtyk amerykański. Domowy sposób na walkę ze śmierdzącym owadem, który wchodzi do mieszkań
Wtyk amerykański to wyjątkowo nieprzyjemny owad. Wszystko za sprawą cuchnących gazów, jakie wytwarza w momencie poczucia zagrożenia. Domowy sposób na jego zwalczanie uchroni nas przed wietrzeniem całego mieszkania. Pierwsze chłodne dni sprzyjają...
-
Jak prawidłowo zbierać grzyby? Radzimy, jak przygotować się na grzybobranie i na co zwracać uwagę
Nadszedł sezon na grzybobranie, dlatego podpowiadamy, jak prawidłowo zbierać grzyby. Doradzamy, jak najlepiej przygotować się do tej aktywności oraz czego unikać podczas wyprawy do lasu.
-
Nietypowy grzyb, który wygląda jak z horroru. Ma niesamowite właściwości, choć odstrasza na pierwszy rzut oka
Czernidłak kołpakowaty odstrasza swoim wyglądem, ale wbrew pozorom wykazuje liczne właściwości lecznicze. Choć w swojej ostatniej fazie życia przypomina "coś z horroru", jest powszechnym środkiem stosowanym w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zbier...
-
Jak zrobić sok z aronii? Tradycyjny przepis babci Zosi na walkę z przeziębieniem
Kiedy za oknem towarzyszy nam jesienna aura to łatwo złapać pierwsze przeziębienie. Dzieci, które poszły do szkół i przedszkoli, także często wracają do domu z infekcją. Aby w naturalny sposób radzić sobie z tego typu problemami, warto wiedzieć, j...
-
Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko
Przetwory z gruszek to słodki przysmak, który smakuje każdemu. Początek jesieni jest idealnym momentem na wykonanie zimowych zapasów. Dowiedz się, co możesz zrobić z gruszek i rozkoszuj się ich smakiem!
-
Kiedy zbierać dynię? Zwróć uwagę na łodygę. Ważny jest także pewien dźwięk
Kiedy zbierać dynię? Sezon na te warzywa rozpoczął się już pod koniec sierpnia i trwa do października. Jednak aby były najsmaczniejsze, trzeba zabrać je z pól w odpowiednim momencie. Mamy kilka wskazówek, dzięki którym rozpoznamy dynię gotową do...
-
Co zrobić z dyni? Zupa-krem, puree, a może słodki mus? Powitajmy jesień na talerzu!
Co zrobić z dyni? Jakie dania zachwycą naszych gości? Zupa-krem, puree, a może słodki mus? Podpowiadamy proste przepisy krok po kroku na nowe jesienne smaki.
-
Jak suszyć grzyby, aby nie było w nich robaków? Poznaj kilka sprawdzonych metod
W niektórych regionach Polski pojawiają się już pierwsze grzyby. Chętnie udajemy się na spacer do lasu, by przy okazji przynieść do domu nieco leśnych przysmaków. Jeśli jednak dopisze nam szczęście i znajdziemy ich sporą ilość, warto wiedzieć, jak...
-
Jak szukać grzybów? Wiele zależy od ich gatunku. Zdradzamy, gdzie najłatwiej je znaleźć
Kiedy upały zaczynają powoli odpuszczać, a jesienna aura wkrada się w naszą codzienność, warto wybrać się do lasu na grzyby. Co, jednak jeśli nie mamy w tej kwestii dużego doświadczenia? Jak i gdzie szukać grzybów jadalnych? Podpowiadamy.