domowe wypieki
-
Lekkie jak chmurka i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
Czasem w ciągu dnia łapie nas ochota na coś słodkiego. Jednak niekoniecznie chcemy łapać się za bardzo wymagające przepisy takie jak szarlotka lub sernik. Smaczną propozycją jest to ciasto. Przygotujesz je w mig i będziesz zadowolony.
-
W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć, bo smak ma zniewalający
Czy da się zrobić coś smaczniejszego, od popularnych cynamonek? Owszem i nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wymieszać kilka składników, później włożyć do piekarnika, a po odpowiednim czasie wyjąć i się nim rozkoszować. Swoją sławę zawdzięcz...
-
Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Mięciutkie i pachnące - musisz spróbować
Ciasto z rabarbarem to smak polskiej wiosny i lata, a na nasze szczęście już zaczyna się sezon na to wyjątkowe warzywo (tak, warzywo) i możemy zabierać się za najlepsze wypieki. Przepis na ciasto z rabarbarem jest prosty, ale nie uwierzysz, że...
-
Ciasto bananowe - prosty przepis na deser. Po prostu wymieszaj składniki i do piekarnika
Przepis na ciasto bananowe, które jest łatwe, tanie, delikatne i wilgotne? Proszę bardzo. Ten deser zrobisz niema z zamkniętymi oczami, a smak skradnie serca dosłownie każdemu. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawusi, nie kłamię.
-
Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne
Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.
-
Ewa Wachowicz ma niezawodny patent na obłędną szarlotkę. Wychodzi idealna przez zgrane trio
Nic nie może się równać z obłędną szarlotką z przepisu Ewy Wachowicz. Kultowe ciasto nie tylko pięknie wygląda i wyśmienicie smakuję, ale i jest bardzo proste w przygotowaniu. Była Miss Polonia zdradza metodę trzech warstw, która zawsze się udaję.
-
Chlebek dla prawdziwych łasuchów. Do ciasta wsyp jeden składnik, a nie opędzisz się od pytań
Pomimo że w sklepach i w piekarniach mamy duży wybór pieczywa, i tak bardzo często postanawiamy zrobić je samodzielnie. Wtedy dokładnie wiemy, jaki mają skład i co się w nim znajduje. By jednak dodać nieco więcej smaku temu wypiekowi, warto nieco ...
-
Babka gotowana lepsza niż drożdżowa i piaskowa. Najłatwiejsze ciasto na Wielkanoc
Babka wielkanocna to nie tylko drożdżowa lub piaskowa. Istnieje jeszcze kilka przepisów na te smaczne ciasta, jednak nie sposób nie wspomnieć o najlepszym z nich, czyli babce gotowanej. Przepis jest naprawdę prosty, ale jeden błąd może ją zniszczy...
-
Wielkanocna babka last minute. Dodaję do niej cytrusy i wychodzi zniewalająco smaczna i piękna
Obawiasz się, że zabraknie ci czasu na wielkanocne przygotowania? Nie rezygnuj z tradycyjnych przepisów i zapomnij o sklepowych produktach. Z naszym przepisem uda się upiec obłędną babkę dosłownie last minute. Jej sekretem jest nie tylko ekspresow...
-
Wielkanoc dla zabieganych, czyli pięciominutowe ciasteczka. Mogą konkurować z tymi z topowych cukierni
Brakuje czasu na wielkanocne przygotowania? Zamiast stawiać na stole sklepowe gotowce i wypieki z cukierni, postaw na pięciominutowe ciasteczka o uroczym kształcie. Są nie tylko piękną ozdobą, ale i znakomitym smakołykiem, który docenią najwięksi...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Tego mięsa używa Lewandowska do zrobienia ogórkowej. Jest smaczna i lekka
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
-
Wielkanocna baba z cytrynowym akcentem. Z tych składników wyczarujesz cukiernicze arcydzieło
Jak wielkanocna babka to tylko w tym obłędnym wydaniu. Cały sekret tego kultowego wypieku tkwi w prostocie i owocach. Przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne, wilgotne i niczym gąbka. Tu nie ma wielkiej filozofii, a efekt przerasta wszelaki...
-
Mazurek z białą czekoladą zawsze robi u mnie furorę na Wielkanoc. Jednak to owoce są główną atrakcją
Na odświętnym, wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Mazurek z białą czekoladą sprawdzi się w tej roli doskonale i z pewnością zniknie z blaszki w mgnieniu oka. To jednak owocowy akcent o wszystkim zaważy, a nie jak mogłoby się...
-
Brak pomysłu na ciasto? Ta puszysta drożdżówka skradnie serce każdego, wszystko przez nadzienie
Ta obłędnie puszysta drożdżówka podbije kubki smakowe najbardziej wymagających i zrobi furorę na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą delikatnego i pulchnego ciasta hojnie nadzianego owocami. Tu króluje prostota i smaki rodem z dzieciństwa.
-
Papier do pieczenia płata figle i wyprowadza z równowagi? Późnej banalny patent, który ułatwi pracę
Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdej kuchennej szufladzie bądź szafce. Jest niezawodnym pomocnikiem przy domowych wypiekach zarówno tych słodkich, jak i słonych. Gadżet potrafi jednak płatać figle i notorycznie się...
-
Najlepszy sernik zrobisz z zamkniętymi oczami. Wyjdzie kremowy i delikatny dzięki mleku
Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Wśró...
-
Chlebek bananowy jeszcze nigdy nie był tak pyszny i wilgotny. To dzięki dwóm dodatkom
Chlebek bananowy to tak naprawdę dwa w jednym. Z jednej strony można go traktować jako słodkie pieczywo idealne do dżemu lub kremu czekoladowego, z drugiej zaś jako ciasto. Przepis jest bardzo prosty i na pewno nikomu nie sprawi trudności. Jednak...
-
Zjesz raz i już o nich nie zapomnisz. Te ciastka zasługują na złoty medal
Wszystkie wypieki, które mają w sobie cytrynę, są dobre. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Dlatego te ciastka cytrynowe, czy też batoniki, na które przepis chcemy ci zaproponować, są absolutnym mistrzostwem. To pierwsza klasa wśród ciasteczek.
-
Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przepis na kruche ciasto z pewnością się przyda w kuchni. Ta obłędna, maślana i jednocześnie banalna w przygotowaniu baza może zamienić się w smakowite ciasteczka, mazurka czy spód do obłędnej tarty....
-
Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak wilgotna i delikatna. Wszystko dzięki pewnemu napojowi
Babka wielkanocna powinna być delikatna, wilgotna i puszysta jednocześnie i po prostu pyszna. Niestety, drożdżowa babka nie spełnia tych kryteriów, dlatego mamy dla was zupełnie inny i dużo łatwiejszy przepis na babkę na Wielkanoc. Założę się, że...
-
Takiego ciasta wielkanocnego nie kupisz w żadnej cukierni. Łącze warstwy i dzieje się słodka magia
Wielkanocne ciasto to nie tylko nudna babka, tradycyjne mazurki i serniki. Połącz zielony biszkopty z kremową masą i krystaliczną galaretką, a powstanie cukiernicze dzieło sztuki. To jeszcze nie koniec niespodzianek - wisienką na torcie będzie...
-
Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni
Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy...
-
Sernik z rosą zawsze serwuje na Wielkanoc. Ciasto robi furorę i znika z blachy przed śmigusem-dyngusem
Wielkanocny stół ugina się od dobroci, jednak kluczowe są także słodycze. Wiosenne święta to przede wszystkim babki z lukrem i mazurki, jednak sernik rosa to równie obłędna i zjawiskowa propozycja, której nie może zabraknąć. Tu króluje kremowa,...
-
Wielkanocna baba z wytrawnymi dodatkami? Tu w składzie króluje ziele, kremowe smarowidło i cytrusy
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kultowych dań, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć i zaserwować gościom coś oryginalnego. Babka z wytrawnymi dodatkami, zaskoczy niejedno podniebienie, a jej smak zwali z nóg samą teściow...
-
Ciasto mleczna kanapka podaję w każde święta. Jest lepsze niż kultowy batonik ze sklepu
Ciasto mleczna kanapka to słodycz, które doskonale sprawdzi się na słodkim stole na co dzień i od święta. Wszystko za sprawą obłędnego połączenia czekoladowego placka z puszystymi jak chmurka kremem. Taki duet ekspresowo znika z blachy, a babcine...
-
Szybkie ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Smakuje tak, że może zawrócić w głowie
Szybkie ciasto czekoladowe to dowód na to, że szczęście istnieje i jest bardzo łatwe do "sprawienia". Nic tak nie smakuje po ciężkim dniu w pracy, jak domowe, pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Uwaga - nie pokazuj tego przepisu swoim dieciom - ...
-
Zrobiłam rogaliki z serka homogenizowanego. Wyszyły idealnie kruche i wprost rozpływały się w ustach
Rogaliki z serka homogenizowanego to najlepsze co spotkało mnie w ostatnim czasie w kuchni. Wychodzą idealnie kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Wszystko za sprawą nabiału, ale także kremowego nadzienia z waniliową nudą. Łakoci...
-
Najszybsza babka świata. Trochę miksowania i chwila pieczenia. Lepsze ciasto nie istnieje
Babka na Wielkanoc to rzecz tak obowiązkowa, jak karp na Wigilię lub rower na komunię. Przepis jest bardzo prosty, a ten do tego jest szybki i zawsze się udaje. Nie musisz już przemierzać bezkresnych stron kulinarnych - ten przepis zrobisz w kilka...
-
Moja teściowa robi najlepsze ciasto. Przepis pamięta dinozaury, a ważne są konkretne owoce
Najlepszy przepis na ciasto mojej teściowej jest dość łatwy, ciasto pięknie się prezentuje na paterze i założę się, że zna je każdy. Przepis jest bardzo, bardzo stary a ważne są wiśnie. Jak zrobić klasyczne fale Dunaju? Już wszystko wyjaśniam.
-
Bez pieczenia i długiego wyrabiania ciasta. Szarlotkę ze słoika robię na każdą okazję i zawsze smakuje
Pieczenie nie jest twoją mocną stroną, ale marzysz o klasycznych słodkościach? Postaw na szarlotkę ze słoika, która smakuje jak babciny placek. Obejdzie się bez skomplikowanych przepisów i cukierniczej katastrofy. Wystarczy ułożyć kolorowe warstwy...
-
Znasz te wypieki? Pytamy głównie o pieczywo. Powinno być łatwo, a nie jest
Osiągniesz wynik 12/12?
-
Ciasto zebra zawsze robi furorę. Wystarczy połączyć dwie masy, by powstało cukiernicze dzieło sztuki
Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, czy serniki postaw na babciną klasykę. Ucierane ciasto zebra to efektowna propozycja, która na dodatek obłędnie smakuje. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, bo wystarczy połączyć słodkie masy, zapiec i...
-
Ekspresowe, słodkie i na dodatek spektakularne. Ciasto z patelni zajmuje mi maksymalnie 20 minut
Zapomnij o pieczeniu piętrowych biszkoptów czy babcinych placków i postaw na prostotę w obłędnym wykonaniu. To ciasto z patelni zajmuje mi mniej niż pół godziny, a efekt rozpieszcza wszystkie zmysły. Wystarczy tylko puszka owoców i masa z kilku...
-
To krakowskie ciasto zna niemal cała Polska. Wszystko przez obłędną masę w której taplają się rodzynki
Polska sernikiem stoi, jednak jeden rodzaj ciasta wygrywa z fikuśnymi recepturami. Mowa tu o serniku krakowskim, który gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Sekretem idealnego wypieku jest nie tylko wyborny, świeży ser i kruchy spód....
-
Słodka, amerykańska klasyka w domowej odsłonie. Przepis na pieguski zastąpi gotowce ze sklepowej półki
Masz już dość sklepowych słodyczy i nudnych, babcinych wypieków? Postaw w tym tygodniu na nieziemsko kruche i hojnie nadziane czekoladą ciasteczka pieguski. Przepis to amerykańska klasyka, którą łatwo przygotowujesz w domu - sekretem są jednak dwa...
-
Focaccia jak od włoskiej babci. Zawsze dodaję ten składnik. To dzięki niemu jest nieziemsko puszysta
Klasyczna, włoska focaccia to nic innego jak włosi rodzaj pieczywa, który opiera się na kilku prostych składnikach. Obłędny smaki i sprężyste ciasto wymaga jednak sporo miłości i wyboru dobrych składników. Przyda się także szczypt cierpliwości -...
-
Ścieram jabłka, łączę z masą i siup na patelnię. Łatwiej i szybciej ciasta zrobić się nie da
Zamiast po raz kolejny bawić się w kilkugodzinne pieczenie tradycyjnych ciast, postaw na ekspresowe rozwiązanie. Szarlotka z patelni jest równie pyszna co klasyka, jednak zrobisz ją w zaledwie kilka minut. Ścierasz owoce, łączysz z masą, podpiekas...
-
Zapomnij o klasycznych sernikach i zrób ten gotowany. To babciny hit, który zrobisz w trzech krokach
Zamiast po raz kolejny piec klasyczne ciasta, postaw na babciną klasykę, czyli sernik gotowany. Ta puszysta i obłędna słodycz nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wszystko jest proste, szybkie i nieziemsko smaczne. Ważne, jednak by...
-
Proste ciasto czekoladowe. Chwila miksowania, dwie chwile pieczenia i najlepsza słodkość gotowa
Proste ciasto czekoladowe do zrobienia w kilka chwil? To przepis, który zdecydowanie powinien poznać każdy miłośnik domowych wypieków. Przepis na ciasto czekoladowe jest tak banalny, że nie mogę o tym nie wspomnieć - nawet największa cukiernicza...
-
Chałka - przepis na drożdżowy rarytas z kruszonką. Wychodzi maślana, puszysta i bajecznie pyszna
Przepis na chałkę powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków. Drożdżowy przysmak z kruszonką świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy oraz jako popołudniowy deser do kawy. Jak zrobić pyszną chałkę? Podpowiadamy.
-
Ciocia cukierniczka robi najbardziej kremowy sernik. Nie wierzyłam, kiedy powiedziała co dodaje do masy
Przepis na sernik jest w zasadzie dobrze znany i każdy jakiś tam sernik kiedyś zrobił - z lepszym lub gorszym skutkiem. Jednak moja ciocia, która od kilkudziesięciu lat pracuje w cukierni, robi sernik tak kremowy, że kiedy biorę pierwszy kęs, czuj...