domowe wypieki
-
Najlepsze ciasto na Wielkanoc? Postaw na klasykę. Teściowa od 40 lat robi fale Dunaju i zdradziła swój sekret
Fale Dunaju to klasyka i z pewnością nie raz to warstwowe ciasto dumnie prezentowało się na paterze podczas różnych uroczystości w domu cioci czy babci. To najlepsze ciasto na Wielkanoc i każdą inną okazję i chociaż wymaga trochę czasu, smak jest...
-
Ciasto z galaretką na Wielkanoc i na co dzień. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery
Ciasto z galaretką na Wielkanoc to wspaniały dodatek na świąteczny stół. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretką. Taki deser nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje obłędnie. Jeśli nie wiecie jak zrobić wyśmieni...
-
Kruche ciasteczka do pochrupania przy kawce. Dodaj kleks marmolady, a będą smakowały jak u babci
Kruche ciasteczka to przepis, który musi znać każda szanująca się gospodyni oraz szanujący się gospodarz. Przepis jest banalny - nie ma żadnych tajemniczych składników, a ciasteczka wychodzą chrupiące i słodziutkie. Jeśli dołożysz do nich odrobinę...
-
Prosty przepis na babkę wielkanocną. Nie uwierzysz, jaki składnik rewelacyjnie podbije jej smak
Oto prosty przepis na majonezową babkę wielkanocną. To ciasto fantastycznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Ma wyjątkowo aksamitną i delikatną konsystencję. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników.
-
Idealna babka piaskowa na Wielkanoc istnieje! Wystarczy dodać ten składnik, by była bardziej aromatyczna
Tradycyjne ciasta wielkanocne wcale nie muszą być nudne. Ich smak warto urozmaicać na różne sposoby. Babka piaskowa będzie potrójnie pyszna, jeśli dodasz do niej skórkę i sok tego owocu. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Upiecz doskonały biszkopt na Wielkanoc. Będzie wilgotny i lekki jak chmurka, jeśli nie zapomnisz o tych zasadach
Wraz z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi w głowie wielu gospodyń rodzi się pytanie, jakim ciastem ugościć swoje rodziny i bliskich. Nie trzeba jednak przygotowywać tradycyjnego mazurka czy babki. Na tę Wielkanoc warto zaszaleć z pysznym...
-
Sernik wielkanocny. Smaczne i proste ciasto, które musi pojawić się na wielkanocnym stole
Sernik wielkanocny to bez wątpienia deser, którzy docenią wszyscy domownicy przy świątecznym stole. Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz pomyśleć o menu na ten wyjątkowy okres. Sernik wielkanocny będzie idealny...
-
Ciasto wielkanocne. Zaskocz swoich bliskich wspaniałym deserem!
Ciasto wielkanocne. Tu zawsze pojawia się dylemat: czy wybrać tradycyjne mazurki, serniki, babki czy może spróbować wyłamać się i zamiast znanych słodkości postawić na niestandardowe rozwiązania? Oto nasze propozycje na ciasta wielkanocne, którymi...
-
Przepis na babkę wielkanocną. Dodaj ten składnik, a goście będą zachwyceni. Idealna na święta
Przedstawiamy przepis na babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka, puszysta i o doskonałej konsystencji. Aby nadać jej charakteru, wystarczy dodać do masy ziarna wanilii. Babkę można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.
-
Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cieście. Bakalie i soczysta masa to must have
Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Wersja z masą makową nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie przyozdobi stół. Ważne są także bakalii i estetyczne paski na...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle
-
Jak śniadanie to jajecznica i kanapki? Nic takiego. Te jajka są o niebo lepsze
-
Męczy cię katar i często chorujesz? Oto prosty sposób na poprawę odpornościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To jest dopiero żur. Siostra Anastazja używa przepisu, który trudno przebić
-
Kiedy sadzić cebulę? Niedługo będzie najlepszy moment
- Ciasto na pierogi bez jajka. Już nie będą twarde jak kamień
- Słodka przyjemność na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
- Fale Dunaju - idealne ciasto na Wielkanoc. Klasyka w najlepszym wydaniu
- Co Polacy myślą o wielkim poście? Wielkanoc obchodzimy, ale mięso musi być
- Jarzynowa z warzyw z rosołu. Babcina metoda zero waste to klucz do smaku
-
Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka
Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do...
-
Ciasto marchewkowe Wielkanocne. Zaskocz wszystkich niecodziennym słodkim deserem!
Ciasto marchewkowe wielkanocne, czyli pyszny i zdrowy deser świąteczny. Jak przygotować puszysty przysmak? Z pewnością przydatna będzie sprawdzona receptura!
-
Serowiec z wiśniami to obłędne ciasto wielkanocne. Przepis siostry Anastazji rozpływa się w ustach
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków - przepis siostry Anastazji na serowiec z wiśniami sprawdzi się zatem doskonale. Obłędnie kremowe ciasto z dodatkiem słodkich owoców wręcz rozpływa się w ustach, a kusi już ciekawą for...
-
Jak zrobić chałkę? Nie dodawaj tego składnika, a ciasto będzie pulchne i miękkie
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Charakterystyczny słodki warkocz lubuje się w prostych, swojskich składnikach - wówczas wychodzi puszysta, wyrośnięta i obłędnie smaczna....
-
Cytrynowiec - przepis na ciasto na Wielkanoc i na co dzień. Będzie puszysty i lekki, ale uważaj na krem
Cytrynowiec to ciasto, które udoskonali każde spotkanie przy kawce lub świątecznym stole. Przepis jest łatwy, ale trzeba uważać na krem - niestety, lubi się przypalać, dlatego jak masz w planach przygotowanie cytrynowca, zatrudnij pomocnika od...
-
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste, dzięki babcinej radzie - chodzi o ręce
Ciasto drożdżowe spędza sen z powiek niejednej gospodyni (i gospodarza), ponieważ już od wielu, wielu lat uważa się, że odpowiednio wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe wiele mówi o kulinarnych umiejętnościach piekącego. Na szczęście jesteśmy my...
-
Bajgle - przepis na obłędne bułeczki z dziurką. Jak zrobić krakowski specjał? Przyda się rondel i soda
Bajgle wszystkim kojarzą się z Krakowem oraz z piekarniami serwującymi śniadaniowe bajgle na tysiące sposobów - z makiem, sezamem lub wędzonym łososiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze bułeczki z dziurką, które będą puszyste i mięciutkie...
-
Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak
Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem sma...
-
Kocie oczka - ciasteczka znane z dzieciństwa. Mają smakowite wnętrze, ale tu i wygląd się liczy!
Kocie oczka to maślane ciasteczka hojnie wypełnione owocowym dżemem lub konfiturą. Ich smak i zapach przywodzi na samą myśl beztroskie lata dzieciństwa. Aby je przygotować, wystarczy jedynie kilka bazowych produktów, jednak to urocze wzorki w...
-
Babka marmurkowa - przepis na klasykę z ciekawym akcentem. Banalna, choć wygląda na trudną
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, ale też słodkich akcentów. Przepisem idealnym jest babka marmurkowa z odrobiną skórki z cytryny. Owocowy dodatek gwarantuje ciekawy smak, ale i pulchną, wilgotną strukturę ciasta.
-
Przepis na biszkopt idealny. Zapomnij o rzucaniu tortownicą czy mozolnym oddzielaniu białek od żółtek
Przepis na biszkopt to cukierniczy piedestał - idealnie wyrośnięte, gąbczaste ciasto jest bazą dla wielu smacznych deserów, tortów i słodkości. Jak się okazuje, przepis jest dziecinnie prosty, a wystarczy pamiętać o jednej zasadzie. Zapomnij więc ...
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie dwa razy szybciej, jeśli zastosujesz ten prosty trik. Zapomnij o tradycyjnej metodzie
Czy naprawdę trzeba czekać prawie dwie godziny na wyrośnięcie drożdżowego ciasta? Oczywiście, że nie. Wystarczy zastosować sprytny patent, który może przyspieszyć cały proces niemal dwukrotnie. Przygotowanie pączków, pizzy czy pysznych bułeczek...
-
Stary i prosty przepis na ciasto drożdżowe. "Kiedy babcia je robiła, nie pozwalała nikomu wychodzić z domu"
Ciasto drożdżowe powinno znaleźć się w przepiśniku każdej szanującej się pani (i pana) domu. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto drożdżowe, który znała każda babcia. Jaki był sekret babcinego placka drożdżowego? "Jak tylko zaczynał się...
-
Obłędne ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników - doceni je nawet teściowa
Marzysz. o domowej słodkości, którą ekspresowo można przygotować? Przepis na obłędne ciasto z czterech składników sprawdzi się na każdą okazję. Jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia, za to smak wypada bezkonkurencyjnie. Zapewniamy, że doce...
-
Słodkie i mocno czekoladowe ciasto. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wykonać ten pyszny deser
Niekiedy najprostsze desery są również tymi najlepszymi. Mocno czekoladowe ciasto to pyszny wypiek, który idealnie na da się do kawy czy na spotkanie z najbliższymi. Wykonasz je bardzo szybko, a na dodatek z łatwodostępnych składników.
-
Przepis na chleb, który będzie mięciutki nawet pięć dni. Nie potrzebujesz zakwasu, ale wybierz odpowiednią mąkę
Wszyscy kochamy świeże, pachnące pieczywo, jednak nie zawsze mamy ochotę co rano biegać do piekarni po mięciutki bochenek. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb pszenny, który będzie świeży przez dobrych kilka dni. Nie ma potrzeby zabawy z...
-
Idealne ciasto kruche to nie magia. Poznaj trzy ważne zasady, zanim zabierzesz się za pieczenie mazurków na Wielkanoc
Podobno każdy początkujący entuzjasta domowych wypieków drży na myśl o cieście kruchym. Na szczęście ciasto kruche to nie magia, a jego wykonanie jest bardzo proste, wystarczy trzymać się zasad. Jedna z nich dotyczy proporcji, druga - temperatury....
-
Babka majonezowa. Jeden prosty składnik sprawi, że będzie miała idealną strukturę i subtelny smak
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto przygotować przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w święta. Podajemy recepturę na kremowe ciasto, którego smak podkreśli... majonez!
-
Babka cytrynowa - przepis na Wielkanoc i do kawki. Będzie wilgotna i pachnąca dzięki zasadzie trzech pięćdziesiątek
Babka cytrynowa to bardzo prosty przepis na wielkanocny stół, ale także do codziennej kawki. Wykonanie jest banalne, a babka długo pozostaje wilgotna i pieknie pachnie cytrynami. Jak ją zrobić, żeby była idealna? Zasada trzech pięćdziesiątek pomoż...
-
Pyszne i proste ciasto z wiśnią. Przywołaj smaki lata i przygotuj ten słodki deser. Będzie palce lizać
Brak pomysłu na domowy i szybki deser? Przygotuj ciasto z wiśnią. Mieszanka owoców i czekolady pokryta cukrem pudrem lub polewą nie tylko poprawi humor, ale również przypomni o nadchodzącym lecie. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki z...
-
Drożdżowe bułeczki z malinowym nadzieniem i kruszonką. Przepis, który zawładnie wszystkimi zmysłami
Ciasto drożdżowe to klasyka, która samym zapachem przywołuje wspomnienia z beztroskich lat dzieciństwa. Idealnym przykładem jest przepis na bułeczki z malinowo serowym nadzieniem i kruszonką, które nie tylko obłędnie smakują, ale i spektakularnie...
-
Brak pomysłu na przekąskę do kawy? Wypróbuj przepis na idealne ciasto czekoladowe. Zrobisz je w 10 minut
Od czasu do czasu każdego łapie ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy możliwość i chęć sięgnięcia po kupne słodycze, ze sklepowych półek. Z tego powodu warto przygotować ciasto samodzielnie. Do kawy, na poobiedni deser i na przyjazd...
-
Torcik weekendowy cioci Asi. Doświadczona cukierniczka zdradziła nam przepis na najlepsze ciacho z makiem i orzechami
Torcik weekendowy z przepisu cioci Asi to kwintesencja tradycyjnego cukiernictwa. Delikatne ciasto i aksamitny krem to całość niemal idealna, a każdy, kto go spróbuje, prosi ciocię, by robiła go częściej. Jaka jest tajemnica doświadczonej...
-
Jak piec bezę, by wyszła idealna? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Inaczej zamiast bezy wyjdzie karmel
Choć pieczenie bezy wbrew pozorom nie jest trudne, wiele osób obawia się, że ciasto nie wyjdzie i rezygnują z podjęcia próby upieczenia tego kruchego i znakomitego deseru. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, jednak gdy będzie...
-
Po co dodajemy sól do ciasta? Metoda jest wszystkim znana, jednak powód dla wielu pozostaje tajemnicą
Nie jest tajemnicą, że szczypta soli w niemal każdym cieście to element obowiązkowy. Nieważne czy jest to drożdżowe, na pierogi, pizzę, kruche czy naleśnikowe - do każdego z nich dodajemy tradycyjną już szczyptę. Niewiele osób zna jednak konkretny...
-
Szybkie ciasto z jabłkami bez zagniatania i brudzenia rąk. Będzie pyszne, ale jabłka wymagają czułości i cynamonu
Dziś mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które łączy w sobie trzy rzeczy, które kochają wszyscy ceniący sobie czas i smak. Ciasto jest błyskawiczne, tanie w wykonaniu, a smakuje zupełnie jak z najlepszej cukierni w twoim mieście....
-
Ciasto bananowe - przepis na pełnowartościowy wypiek. Wystarczy wszystko zamieszać łyżką i gotowe!
Domowe wypieki kuszą nie tylko obłędnym smakiem i zapachem, ale i łatwością w przygotowaniu. Wszystkie te cechy ma ciasto bananowe, które jest zdrowszą alternatywą dla ciast i słodyczy. Wystarczy rozgnieść owoce widelcem, połączyć z resztą...
-
Mocno kokosowe ciasto rafaello bez pieczenia to hit każdej imprezy. Wymień jeden składnik, by nie wyszło za słodkie
Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika, lecz również dla tych, którzy wolą przygotować ciasto wieczorem, a rano cieszyć się jego smakiem bez konieczności pilnowania wypieków w piekarniku. Ciasto...
-
Właścicielka sklepu poprosiła klientów o... pieczenie ciast w domu. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę
Właścicielka sklepu w Wielkiej Brytanii znalazła złoty środek na szalejącą inflację i podwyżki za energię, które w krótkim czasie poszybowały w górę. Kobieta postanowiła poprosić klientów o... samodzielne pieczenie ciast w ich własnych domach. Jak...
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis Ewy Wachowicz to hit każdej zorganizowanej gospodyni
Smakowite, puszyste i słodkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania z przepisu Ewy Wachowicz robi się praktycznie samo. Sekret tkwi w warstwach. To dzięki nim możesz zapomnieć o długim wyrabianiu ciasta. Zaoszczędzisz nie tylko czas, ale również nerwy.