domowe wypieki
-
Nie uwierzysz, czym zastępuję drożdże. Chleb wychodzi lepszy niż z piekarni
Chcesz upiec chleb w airfryerze? Ten prosty przepis bez drożdży to hit wśród miłośników domowego pieczenia. Gotowy w pół godziny, z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem, zachwyci każdego. Poznaj sposób na idealny chleb z airfryera krok po kroku.
-
Na długi weekend zawsze robię ten sernik. Nie opada i jest puszysty, a to przez mleko
Sernik to absolutny król wśród ciast i sprawdza się na dosłownie każdą okazję, a bez okazji też się sprawdzi. Jednak przepisów na sernik jest od groma, niektóre wychodzą lepiej, inne nieco gorzej, ale nasz dzisiejszy sernik nie ma prawa nie wyjść....
-
Zrób je raz, a będziesz piec co weekend. Robi wrażenie, choć przepis jest banalny
Allgäuer Kirschkuchen to klasyczny niemiecki deser z budyniem, który zachwyca prostotą i smakiem. Kruche ciasto, waniliowy krem oraz soczyste owoce tworzą wypiek o wyjątkowym aromacie. Ten tradycyjny przepis z południowych Niemiec cieszy się...
-
Najpyszniejsze ciasto z bananami. Jak zrobić kopiec kreta? Zapomnij o sklepowych mieszankach
Czekoladowe ciasto, delikatny krem i słodziutkie banany. To połączenie naprawdę potrafi zawrócić w głowie i doskonale wiedzą o tym producenci gotowych mieszanek do ciasta, które można kupić w prawie każdym sklepie. Jednak kopiec kreta jest nie tyl...
-
Szybkie ciasto z jabłkami. Tak puszyste i delikatne, że można na nim spać
Jabłka to owoce, które cały rok królują w naszych kuchniach. Są na każdym blacie, w spiżarniach i dobrze, bo świetnie łagodzą mały głód i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Dziś z tych wyjątkowych owoców zrobimy obłędny deser, który...
-
Nie ma w nim grama glutenu, a i tak jest wilgotne i miękkie. Wystarczą 2 łyżki jednego składnika
Przepis na brownie bez glutenu to prosty sposób na czekoladowy deser, który zachwyca smakiem i aromatem kakao. W kilkadziesiąt minut przygotujesz puszyste, wilgotne ciasto idealne dla osób z nietolerancją glutenu. To szybka, domowa słodkość, która...
-
Babcia zawsze robiła na niedzielę. Mięciutki zaplataniec pachniał aż na podwórku
Zapewne wielu z was ma wspomnienie rodzinnego domu, który w każdą sobotę wieczorem pachniał słodkim, dopiero wyjętym z pieca ciastem. Pamiętam, gdy jako mała dziewczynka nie mogłam się doczekać, aż w niedzielę babcia je pokroi i poda po obiedzie. ...
-
Nie ma w nim ani grama mąki. Lepszego chleba nie dostaniesz nawet w piekarni
Jeśli szukasz prostego i zdrowego przepisu na domowe pieczywo, ten chleb będzie strzałem w dziesiątkę. Nie znajdziesz w nim ani mąki, ani drożdży - za to dużo białka, błonnika i smaku. Świetny na śniadanie, idealny na kolację. W dodatku robi się g...
-
Z wierzchu chrupiące, w środku słodkie i miękkie. To ciasto pachnie jak święta
Są takie wypieki, które nigdy nie wychodzą z mody - wystarczy jedno spojrzenie, by poczuć głód, a jeden kęs, by przenieść się w czasie. Strucla z makiem i jabłkami to idealny przykład. Jesienna, pachnąca cynamonem i wspomnieniami.
-
Miękkie, ciepłe i gotowe w 30 minut. Nie kupuję już bułek w piekarni
Nie masz czasu na stanie przy garach, a chcesz mieć rano świeże pieczywo? Ten przepis rozwiąże problem. Bułki są gotowe w zaledwie pół godziny, a smakują jak z najlepszej piekarni. Do ich przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych...
-
Białkowy chleb z niskim indeksem. Na Litwie jest numerem jeden i syci jak kiełbasa
Kto z nas nie kocha pysznego, delikatnego, pachnącego chleba? Założę się, że nie znajdę takiej osoby, bo chyba miłość do pieczywa płynie w naszych żyłach. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na pałaszowanie do woli pszennego chlebka, a mowa...
-
Z tym ciastem poradzą sobie nawet dzieci. Na Wszystkich Świętych zrób przynajmniej dwie blachy
Dziś mamy przepis uwielbiany chyba przez wszystkich i tak łatwy, że wszyscy także sobie z nim poradzą. Ciasto jest wilgotne, miękkie, słodkie w punkt i z przyjemną korzenną nutą. To pewniaczek na każde rodzinne spotkanie, a jesienią smakuje...
-
Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Te bułeczki są lepsze niż kajzerki
Nasz dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowego pieczywa oraz dla wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią sobie przekąsić pyszną, cieplutką bułeczkę. Na szczęście wcale nie trzeba bawić się w zakwasy i drożdże -...
-
Chlebek bananowy z dodatkami, że palce lizać. Roboty tyle, co miksowania, resztę robi piekarnik
Niby chlebek, ale nie do końca. Pasztetem go nie posmarujesz (chyba że kulinarne wyzwania są tym, co uwielbiasz), ale podasz go do kawki lub na rodzinnej imprezie, jako coś słodkiego. Chlebek bananowy, bo o nim mowa, to chyba najłatwiejsze ciasto...
-
Mięciutkie, wilgotne i ciężkie. Nie ma lepszego przepisu na słodkości z dynią
Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Z tego warzywa możemy zrobić niezliczoną ilość wytrawnych potraw i równie dużo deserów, a dziś na tapet bierzemy najpyszniejszy i najłatwiejszy z nich. Zetrzyj dynię na tarce i włącz piekarnik....
-
Babcia dodawała jeden składnik i krem budyniowy był jak aksamit. Teraz robię tak samo
Domowy krem budyniowy powinien być gładki, aksamitny i pełen smaku. Niestety, łatwo popełnić błędy, które psują efekt końcowy. Moja babcia zdradziła mi swój niezawodny trik. Mówi, że kluczem jest konkretny składnik.
-
Banalne ciasto ucierane z orzechami. Nawet okruszki nie doczekają następnego dnia
Szukasz przepisu na idealne ciasto do jesiennej herbatki lub kawki? Mamy takie, a jakże. Jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, ale smak bynajmniej banalny nie jest. Przyda się sprawny mikser, trochę jesiennych owoców i orzechy. Upiecz i patr...
-
Nie używam już masła do tortów. Ten puszysty krem z 4 składników to petarda
Krem, który pokochają domowi cukiernicy: prosty, lekki i niezawodny. W tym przepisie nie ma masła, fixów ani sztucznych dodatków. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu jednego składnika. Efekt? Gładka, stabilna masa, którą ozdobisz każdy...
-
To ciasto robi się w dwa mrugnięcia. Wystarczy wziąć banany i chwilę zmiksować
Ten przepis pokocha każdy łasuch i miłośnik domowych wypieków. Jest łatwy, szybki i przyjemny, więc nie ma żadnych wad. Jedyna jego wadą jest to, że ciasto bananowe znika stanowczo za szybko. Jak zabrać się za ten deser? Najpierw zadbaj o to, żeby...
-
Takiego chleba w piekarni nie uświadczysz. Miękki, pyszny i bez grama glutenu
Jeśli szukasz alternatywy dla pieczywa pszennego lub razowego, postaw na ten wypiek. Ma złocisty kolor, chrupiącą skórkę i lekko słodkawy posmak. Jak zrobić chleb kukurydziany? Przepis zawiera raptem sześć składników, więc z powodzeniem poradzą z...
-
Obłędnie puszyste ciasto jogurtowe z malinami. Z tą radą szanse na zakalec wynoszą 0:100000
Jesień kochamy wszyscy za jej dary, a najlepszymi są chyba maliny. I chociaż maliny pojawiają się już w lipcu, to zgodzimy się, że najlepiej smakują w babie lato. Ciepłe, wczesnojesienne dni to najlepszy czas, żeby cieszyć się smakiem tych owoców ...
-
Kiedy podaję to ciasto, przypomina mi się dom babci. Najlepsze do kawki
Są takie smaki, które przywołują nam określone wspomnienia związane z miejscami i osobami. Z dzieciństwem i domem babci wyjątkowo kojarzy mi się to pyszne, dwukolorowe ciasto, które z jakiegoś powodu już robi się coraz rzadziej. Nie dajmy zebrze...
-
Przez te bułeczki zmięknie ci serce. Weźmiesz do ust i pomylisz je z obłoczkiem
Kto z nas nie kocha pysznych, świeżych, mięciutkich bułeczek drożdżowych? Wszystkie drożdżowe bułeczki są pyszne, lecz jedne z nich są szczególne. Są tak delikatne, że można pomyśleć, że są zrobione z waty, a nie ciasta. Jak zrobić brioszki? To...
-
We wrześniu robię to ciasto na okrągło. Pyszne i puszyste jak ogon wiewióreczki
Są takie ciasta, które kojarzą się z określonym czasem w roku. Jesienią zajadamy się ciastami dyniowymi, najróżniejszymi ciastami z jabłek i chyba najlepszym jesiennym deserem. Ciasto marchewkowe to dumnie panujący król jesiennych wypieków i mamy...
-
Pamiętaj o zasadzie babci Krysi. W nim tkwi sekret udanego ciasta drożdżowego. Wcale nie w drożdżach
Ciasto drożdżowe uchodzi za kapryśne, ale wcale nie musi takie być. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by zawsze się udało. Podpowiadamy, jakich błędów unikać i zdradzamy trik babci Krysi.
-
Najsłynniejsze ciasto z bananami. Jak zrobić kopiec kreta? Przygotuj dużą blachę
Kopiec kreta to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Na pewno wielu z nas miało przyjemność zjeść ciasto w formie misternego kopczyka z pokruszonym ciastem na wierzchu, które jednak najczęściej było przygotowane z pomocą gotowca ze...
-
Szarlotka Danuty Wałęsy. Przepis na kultowe ciasto w gwiazdorskim stylu. Dosłownie
Szarlotka to, obok sernika, najczęściej robione ciasto i z pewnością każdy ma swój przepis, którym się chlubi i o którym chętnie opowiada. Taki przepis ma także nasza była pierwsza dama, pani Danuta Wałęsa. Co jest w tym przepisie takiego...
-
Co weekend piekę blachę tego sernika. Tak kremowego jeszcze nie jedliście
Nie ma nic lepszego niż dom pachnący ciastem i jeśli towarzyszy ci dylemat, jakie ciasto na weekend zaserwować bliskim, to odetchnij z ulgą. Sernik to klasyka, prawda? Ale ten sernik to coś o wiele lepszego. Jest kremowy, delikatny i dosłownie...
-
Chwila miksowania i mam najlepsze ciasto. Śliwki są do niego wprost stworzone
Jesień nieśmiało macha do nas zza okna i to znak, że nadchodzi czas najpyszniejszych wypieków. Jesienią domowe ciasta smakują jakby lepiej, a jednym z najlepszych jest oczywiście kultowy ucieraniec. Jak zrobić ciasto ucierane, żeby smakowało jak u...
-
Słodki quiz z czasów PRL-u. Pamiętasz jeszcze dawne rarytasy?
Pamiętasz jeszcze słodycze z dawnych lat? Kogel-mogel, ciepłe lody, szyszki... Aż ślinka cieknie na samą myśl! Nasz quiz wiedzy to kulinarna podróż w przeszłość! Sprawdź, czy pamiętasz, jak smakował PRL. Powodzenia!
-
Weź jabłka, masło i trzy szklanki. Zanim dwa razy mrugniesz, najpyszniejsza szarlotka będzie gotowa
Szarlotka to obok sernika ukochane ciasto Polaków i nie ma okazji, podczas której nie znika ze stołu z prędkością światła. Z taką samą prędkością światła zrobisz ją z naszego dzisiejszego przepisu, który z klasycznym ma niewiele wspólnego poza...
-
Pocieszające ciasteczka na początek roku szkolnego. Potrzebujesz 5 składników i marmolady
Rok szkolny właśnie się rozpoczął i pewnie wielu uczniów, nauczycieli i oczywiście rodziców ma w tej chwili najróżniejsze emocje. Jedni się cieszą z powrotu do szkół, inni - niespecjalnie. Jednak każdy zasługuje na odrobinkę radości i dziś ta rado...
-
Twarogowe bułko-placki z sezonową niespodzianką. Są tak dobre, że rozpiera mnie duma
Mam szczęście spędzać końcówkę lata na wsi w rodzinnych stronach i dla odprężenia i zadowolenia domowników, prawie codziennie robię jakiś deserek lub coś smacznego na kolację. Kilka dni temu głowiłam się, czym ich uraczyć, bo pomysły powoli mi się...
-
Prędzej świnie zaczną latać, niż ten biszkopt opadnie. To zasługa sprytnego triku
Biszkopt to taki Krzysztof Jarzyna ze Szczecina wśród wszystkich naszych ciast. Sam w sobie jest pyszny, ale stanowi także oczywiście bazę do tortów i najróżniejszych deserów. Kiedyś umiejętności młodej gospodyni oceniało się po tym, jak jej...
-
To ciasto kruche zawsze wychodzi idealne. Cukiernicy doskonale znają tę zasadę
Kruche ciasto nie musi być zmorą początkujących cukierników. Wystarczy jeden prosty trik, który znają wszyscy profesjonaliści. Klucz tkwi w proporcjach, a dokładnie w zasadzie 3:2:1. Dzięki niej twoje ciasto będzie idealnie kruche, delikatne i...
-
Zrób ją tym sposobem, a już nigdy nie wrócisz do starego przepisu. Będzie nie do pobicia
Beza to jeden z tych deserów, które wyglądają na skomplikowane, ale w rzeczywistości nie wymagają wyjątkowych umiejętności. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura i cierpliwość. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by otrzymać efe...
-
Piekarze mogą się od ciebie uczyć. Po tych maślanych bułeczkach nie zostanie pół okruszka
Nie ma co ukrywać - wszyscy uwielbiamy świeżutkie, pachnące pieczywo i kiedy na mieście poczujemy zapach unoszący się w okolicach piekarni, po prostu musimy wejść i kupić kilka ciepłych bułeczek. Jeśli jednak masz daleko do piekarni lub lubisz...
-
Czekam na nie cały rok. A potem robię ciasto, które znika szybciej niż sernik
Niepozorne, lekko kwaśne i warte czekania przez cały rok. Gdy już się pojawią, trzeba działać szybko. Nie wiesz, co zrobić z papierówek? Moim zdaniem najlepiej smakują w prostym cieście, które przygotujesz w kilkanaście minut.
-
To ciasto mieszasz łyżką i już. Jest mięciutkie, a przygotowanie zajmuje 5 minut
Nie musisz być mistrzem wypieków, żeby zrobić ciasto łyżką mieszane. Wystarczą miska, łyżka i kilka składników, z których część pewnie masz już w kuchni. Ten puszysty, domowy deser przygotujesz bez długiego czekania, wyrabiania, a przede wszystkim...
-
Łatwiejsze od szarlotki i szybsze niż jabłecznik. Nazwa tego ciasta z jabłkami bawi do łez
Wszyscy uwielbiamy szybkie i łatwe przepisy na domowe słodkości i właśnie takie receptury mają specjalne miejsce w naszych sercach. Jednym z takich przepisów jest ciasto z jabłkami o ciekawej, zabawnej nazwie. Kiedy powiedziałam tacie, że idę robi...