ciasto drożdżowe
-
Jak zrobić chałkę? Nie dodawaj tego składnika, a ciasto będzie pulchne i miękkie
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Charakterystyczny słodki warkocz lubuje się w prostych, swojskich składnikach - wówczas wychodzi puszysta, wyrośnięta i obłędnie smaczna....
-
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste, dzięki babcinej radzie - chodzi o ręce
Ciasto drożdżowe spędza sen z powiek niejednej gospodyni (i gospodarza), ponieważ już od wielu, wielu lat uważa się, że odpowiednio wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe wiele mówi o kulinarnych umiejętnościach piekącego. Na szczęście jesteśmy my...
-
Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak
Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem sma...
-
Z pewnością to robisz, ale czy wiesz dlaczego? Są cztery powody, dla których do ciasta dodaje się sól
Często nie kwestionujemy składników w przepisie, choć dociekliwość niekiedy popłaca. Zastanawialiście się czemu do ciasta na pierogi, pizzę lub nawet do słodkiego drożdżowego dodajemy sól? Odpowiedzi na to pytanie jest więcej, niż myślicie. Część ...
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie dwa razy szybciej, jeśli zastosujesz ten prosty trik. Zapomnij o tradycyjnej metodzie
Czy naprawdę trzeba czekać prawie dwie godziny na wyrośnięcie drożdżowego ciasta? Oczywiście, że nie. Wystarczy zastosować sprytny patent, który może przyspieszyć cały proces niemal dwukrotnie. Przygotowanie pączków, pizzy czy pysznych bułeczek...
-
Stary i prosty przepis na ciasto drożdżowe. "Kiedy babcia je robiła, nie pozwalała nikomu wychodzić z domu"
Ciasto drożdżowe powinno znaleźć się w przepiśniku każdej szanującej się pani (i pana) domu. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto drożdżowe, który znała każda babcia. Jaki był sekret babcinego placka drożdżowego? "Jak tylko zaczynał się...
-
Drożdżowe bułeczki z malinowym nadzieniem i kruszonką. Przepis, który zawładnie wszystkimi zmysłami
Ciasto drożdżowe to klasyka, która samym zapachem przywołuje wspomnienia z beztroskich lat dzieciństwa. Idealnym przykładem jest przepis na bułeczki z malinowo serowym nadzieniem i kruszonką, które nie tylko obłędnie smakują, ale i spektakularnie...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe. Ten prosty trik sprawi, że ciasto na pączki lub pizzę wyrośnie dwa razy szybciej
Przygotowując pączki, chleb czy pizzę musimy liczyć się z tym, że na wyrośnięcie ciasta drożdżowego będziemy zmuszeni poczekać. Istnieją jednak sposoby na to, by ten żmudny proces znacznie przyspieszyć. Ten trik skróci czas oczekiwania nawet o...
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis Ewy Wachowicz to hit każdej zorganizowanej gospodyni
Smakowite, puszyste i słodkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania z przepisu Ewy Wachowicz robi się praktycznie samo. Sekret tkwi w warstwach. To dzięki nim możesz zapomnieć o długim wyrabianiu ciasta. Zaoszczędzisz nie tylko czas, ale również nerwy.
-
Pączki z dziurką, czyli przepis na oponki drożdżowe bez sera. Będą puszyste i lekkie jak obłoczki
Przepis na oponki, czyli pączki z dziurką przyda się na nadchodzący tłusty czwartek. Jednak tym razem nie użyjemy sera. Dzięki temu ich konsystencja będzie taka sama jak w przypadku klasycznych donutów. Staną się lekkie, puszyste i delikatne. Jak ...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Chrupiący sos to hit
-
Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To śniadanie możesz podać w Wielkanoc
-
Wyglądają niepozornie. Tymczasem szklane ampułki są wyjątkoweMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To jest dopiero żur. Siostra Anastazja używa przepisu, który trudno przebić
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
- Ciasto na pierogi bez jajka. W końcu zjesz mięciutkie pierogi
- Wielkanoc ma smak barszczu, ale też i babki. Jogurtowa wersja znana jest od lat
- Fale Dunaju - idealne ciasto na Wielkanoc. Klasyka w najlepszym wydaniu
- Co Polacy myślą o wielkim poście? Wielkanoc obchodzimy, ale mięso musi być
- Sałatka jarzynowa - przepis z jarzynami z rosołu. Babciny składnik to gwarancja smaku
-
Szneki z glancem to przysmak Poznania. Wachowicz pokazała, jak je zrobić
Smakołyki, którymi chwalą się różne regiony Polski, mają swoją oryginalną i niezapomnianą recepturę. Tak jest także z tym przysmakiem. Pochodzi z Poznania, lecz jego smak obiegł cały kraj. Ewa Wachowicz pokazała, co zrobić, aby wyszedł najsmaczniej.
-
Babcia Ania uczy, jak zrobić ciasteczka idealne. Ten przepis pamięta kilka pokoleń
Przepisy od babć cieszą się szczególną sławą, a wracanie do nich robi się coraz częstsze. Babcia Ania postanowiła podzielić się przepisem na drożdżowe ciasteczka. Polane domowym lukrem odblokują najlepsze wspomnienia.
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik, a już zawsze będzie puszyste
Ciasto drożdżowe to podstawa wielu wypieków, jednak niektórzy z nas mają dość spory problem i nie potrafią upiec ciasta, które będzie smakować dobrze. Okazuje się, że na puszystość ciasta drożdżowego może z łatwością wpłynąć tylko jeden składnik....
-
Pizza i cebularz w jednym. Francuski placek drożdżowy będzie palce lizać, ale odpowiednio przygotuj cebulę
Pissaladiere to trudna nazwa francuskiego wypieku, który przypomina połączenie pizzy i cebularza. To delikatne ciasto drożdżowe z karmelizowaną cebulką i innymi pysznymi dodatkami, a przepis jest banalnie prosty. O czym trzeba pamiętać, by pizzula...
-
Przepis na drożdżówki jak marzenie. Dodaj ten składnik do ciasta, a będzie mięciutkie i lekkie
Przepis na drożdżówki powinien znać każdy łasuch. Ceny w sklepach bywają zatrważające, więc szczególnie warto przygotować ten wypiek w domu. Co jednak zrobić, by bułeczki drożdżowe były miękkie i pyszne? Wystarczy, że dodasz ten składnik do ciasta.
-
Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem
Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.
-
Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. To receptura niezmieniona od pokoleń
Domowa drożdżówka to smakołyk, którego smak jest nie do porównania z innymi wypiekami. Z przepisu prababci będzie smakować jeszcze lepiej, dlatego warto upiec więcej.
-
Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
Cynamonki to przepyszne rolowane bułeczki z delikatnego ciasta drożdżowego z cynamonowym nadzieniem. Przepis nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, co zrobić, żeby bułeczki cynamonowe były jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Chodzi o jajka...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Wypiek, który znamy i kochamy. A jego przygotowanie to bułka z masłem
Przepis na ciasto drożdżowe nie jest zbyt skomplikowany, więc osoby, które po raz pierwszy chciałyby spróbować przygotować je samodzielnie, nie mają czego się obawiać. Należy mieć jednak na uwadze, że szybko znika z talerza, więc warto rozważyć...
-
Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt
Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwane święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji w żadnym domu nie może zabraknąć pączków i prawdopodobnie wszyscy zgodzimy się, że te domowe nie mają sobie równych. Tylko jak zrobić ciasto...
-
Przepis na rogaliki drożdżowe. Domowe wypieki ze słodkim nadzieniem - idealne na tłusty czwartek
Rogaliki drożdżowe to klasyczny wypiek, który znajdziemy w niemal każdej piekarni, jednak te domowej receptury są bezkonkurencyjne. Tradycyjne ciasto wypełnione konfiturą, dżemem, czekoladą lub dowolnym farszem jest idealne na śniadanie, deser czy...
-
Chałka - przepis na tradycyjny wypiek na śniadanie. Pulchny warkocz idealnie podkreśli kruszonka
Domowe wypieki śniadaniowe to prawdziwy rarytas, który o dziwo jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać. Klasykiem wśród słodkich propozycji jest chałka z dodatkiem kruszonki. Drożdżowy warkocz świetnie sprawdzi się jako słodki początek...
-
Domowe drożdżówki - przygotuj słodki wypiek w kilku wersjach. Postaw na budyń, owoce lub klasyczny ser
Wśród cukierniczych specjałów królują pączki, ciastka, faworki czy babeczki. Domowe drożdżówki to jednak wypiek bezkonkurencyjny, który możemy łatwo przygotować. Warto postawić na różnorodne i ciekawe nadzienia - mowa tu o kremie budyniowym,...
-
Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem -...
-
Zamiast pączków i faworków Tomasz Strzelczyk proponuje drożdżówki. Dzięki tej metodzie będą pulchne
W tłusty czwartek nie tylko chrusty i pączki mogą być jedzone kilogramami. Dobrą propozycją dla tych, którzy nie lubią tych dwóch przysmaków, są drożdżówki. Tomasz Strzelczyk pokazał metodę, dzięki której będą miękkie i pulchne.
-
Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem
Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Rarytas, który wypełni dom słodkim zapachem i przypomni czasy dzieciństwa
Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Obok szarlotki, kruchych tart czy baby piaskowej nie można zapomnieć o przepisie na ciasto drożdżowe. Połączone z sezonowymi owocami i chrupiąca kruszonką...
-
Zapomniany przysmak na Trzech Króli, czyli szczodraki. Drożdżowe przekąski dla kolędników mają nietypowy farsz
Szczodraki to trochę zapomniany, drożdżowy wypiek, który do wczesnego PRL był rozdawany kolędnikom na Trzech Króli, by pokazać szczodrość domowników i zapewnić sobie powodzenie i szczęście w nowym roku. Przepis jest prostszy, niż się wydaje, a...
-
Przepisy na drożdżowe szczodraki z aromatycznym farszem. Święto Trzech Króli w kulinarnej odsłonie
Święto Trzech króli to nie tylko tradycyjne obchody, orszaki i parady, ale także dzień, pełen wyjątkowych rarytasów. Co kraj to obyczaj - we Francji przygotowuje się galette des rois, Hiszpanie lubują się natomiast w drożdżowym pierścieniu....
-
Stary przepis na racuchy. Moja babcia miała listę zasad, ale jedna była najważniejsza - chodziło o "diabelską wodę"
Moja babcia była mistrzynią racuchów drożdżowych i jako mała dziewczynka patrzyłam na ich robienie jak na magiczny rytuał. Babcia miała całą listę zasad, które bezwzględnie musiały być spełnione, by racuchy wyszły delikatne i puszyste jak chmurka....
-
Idealne ciasto drożdżowe. Z tym składnikiem wyjdzie nieziemsko delikatne i fantastycznie smaczne
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Można je przygotowywać na wiele sposobów i łączyć z różnymi owocami. Jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe? Warto dodać doniego pewien specjalny składnik.
-
Paluchy drożdżowe z serem. Słona przekąska na imprezę sylwestrową. Idealne na ciepło i na zimno
Paluchy drożdżowe z serem to świetna przekąska na sylwestra. Jej zaletą jest przede wszystkim to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W połączeniu z kubkiem czerwonego barszczu otrzymujemy danie na gorąco. Ich przyrządzenie jest dość...
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"
Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepis...
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Racuchy - przepis na domowy rarytas z zaledwie kilku składników. Wyjdą mączne i puszyste
Jednym z bezkonkurencyjnych smaków dzieciństwa jest ten domowych racuchów. Delikatne, puszyste placuszki według babcinej receptury za każdym razem smakują wybornie. Kluczem są odpowiednie składniki i zastosowanie kilku prostych zasad, takich jak...
-
Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"
Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkic...
-
Racuchy - przepis na wigilijne łakocie. Będą puszyste i delikatne, dzięki metodzie babci Jadzi. Chodzi o ręce
Wśród świątecznych przysmaków nie może zabraknąć delikatnych racuchów drożdżowych. Najlepsze robiły nasze babcie, a my dziś mamy dla was właśnie taki stary przepis. Co zrobić, żeby były delikatne i puszyste? Babcia zawsze powtarzała, że do racuchó...
-
Leniwa drożdżówka, czyli hit z YouTube. Zrób to puszyste ciasto i przypomnij sobie babcine wypieki
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to jedna ze smakowitych propozycji z kanału na YouTube Henia Foks. Przepis jest banalny, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka. Jak je zrobić? Tak prosto, jak tylko się da! Jeśli żyjesz w przekonaniu, że ciasto...
-
Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz
Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.