ciasto drożdżowe
-
Nie ma prostszego przepisu na ciasto drożdżowe. Błyskawicznie wyrasta i jest puszyste jak chmurka
Uzyskanie pulchnego ciasta drożdżowego to nie lada wyczyn. Szczególnie dla początkujących gospodyń, które dopiero raczkują w świecie kulinarnym. Choć możemy znaleźć mnóstwo różnych przepisów, warto zaufać babcinym radom. Co zrobić, żeby ciasto...
-
To ciasto jest tak puszyste, że trudno zjeść tylko kawałek. Moja babcia zawsze podawała je do kawy
Z początkiem września w mojej kuchni zaczynają królować nie tylko przetwory, lecz także słodkie wypieki. Numerem jeden jest bez wątpienia szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis jest wyjątkowy, bo dostałam go od mojej babci. Od tego czasu ni...
-
Zabrałam je do pracy i każdy zapytał o przepis. To chwila roboty, a efekt piorunujący
Powrót do pracy po urlopie, lub do szkoły po wakacjach może być niesamowicie ciężki. Jednak takie chwile może umilić przekąska, która swoim smakiem i aromatem zachwyca wszystkich dokoła. Poniższy przepis jest tego dobrym przykładem. Robi się go...
-
Przysmak kuchni bułgarskiej to moja nowa ulubiona przekąska. Pizza może przy niej się schować
Bramy do kuchni bałkańskiej otwiera przysmak serwowany najczęściej tuż przed głównym posiłkiem. Ten tradycyjny bułgarski chlebek jest wyśmienitą odpowiedzią na włoską pizzę. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, w prosty sposób możecie wyczarować go w...
-
Takich jagodzianek nie znajdziesz w żadnej cukierni. Oprócz jagód, w nadzieniu znajdziesz jeszcze to
Jeśli jesteś fanem jagodzianek, to koniecznie musisz spróbować tych z poniższego przepisu. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnej cukierni i w sklepie, a to zasługa nadzienia, które jest niezwykle oryginalne. Oprócz jagód znajdziesz w środku jeszcz...
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką to specjał mojej babci. Dodaje sezonowe owoce i wychodzi niebo na talerzu
Zamiast piec biszkopty i serniki postaw na smak dzieciństwa, czyli drożdżowe ciasto z kruszonką. Najlepszy przepis na podobny specjał ma moja babcia, a wszystko przez dorodne, sezonowe owoce, które idealnie komponują się z gąbczastym i lekkim jak...
-
Truskawkowe bułeczki jak marzenie. Są tak lekkie i pyszne, że nie można się powstrzymać
Te ostatnie dni przed wakacjami, aż się proszą o to, aby przygotować pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami. Na ten dziecięcy przysmak mamy coraz mniej czasu, bo wkrótce truskawki zaczną powoli znikać z targowych półek. Jeśli jeszcze nigdy ich ni...
-
Przepis na nie jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat. Babcia podawała je z domowym kakao
Gdy sięgam pamięcią do beztroskich lat dzieciństwa, które spędzałam u mojej babci na wsi, przypominają mi się same dobre rzeczy. Najbardziej i najlepiej wspominam jej gotowanie i przyrządzanie dla mnie pysznych smakołyków. Ta słodka przekąska była...
-
Lepsze od klasycznego drożdżowego i rośnie jak szalone. Ciasto powietrze robię codziennie
Ciasta to najpopularniejsze desery, które można zrobić samodzielnie. W zależności od naszych preferencji smakowych wybieramy różne słodkości. Ciasto drożdżowe z pewnością znajduje się na tej liście i robimy je bardzo chętnie. Jednak przy najbliższ...
-
To chyba najprostszy sposób na domową struclę. W lekkiej wersji z twarożkiem smakuje wybornie
Strucla z ciasta drożdżowego to kunszt domowej kuchni, który pięknie prezentuje się na stole. Wypiekana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, w lżejszej wersji idealnie sprawdza się w ciepłe dni. Wpisana na listę polskich...
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jaki chleb najlepiej jeść? Dietetyk nie ma wątpliwości. To tania opcja
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Nawet moja babcia nie robi tej zupy lepiej niż Starmach. To wpływa na smak
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Jedni sadzą dla ozdoby, ja poluję na owoce. Jak zrobić syrop z pigwowca?
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami, które z kilometra pachnie latem. Jeszcze ciepłe ma smak dzieciństwa
Ciasto drożdżowe z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. A gdyby tak pozwolić sobie na powrót do przeszłości? To bananie proste w przygotowaniu ciasto pokocha cała twoja rodzina.
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak szalone. Wystarczy 1 łyżka płynu, który ma każdy
Ciasto drożdżowe niektórym sprawia sporo kłopotów. Nie zawsze chce rosnąć i nie zawsze jest cudownie puszyste. Jest jednak sposób, by ciasto drożdżowe wyrosło dużo szybciej i było lekkie i miękkie. Wystarczy dodać do niego jedną łyżkę octu. Takie...
-
Paluchy drożdżowe z serem na mecz. Komu przyda się dziś przepis? Niech wchodzi i korzysta
Paluchy drożdżowe to świetna przekąska nie tylko na mecz. Są mega chrupiące, pyszne i aromatyczne. Nie masz doświadczenia w robieniu ciasta drożdżowego? Nie martw się. Z tymi przepisami na pewno sobie poradzisz.
-
Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek
Wiosna to piękny czas, kiedy to możemy cieszyć się niezwykłymi smakami, które zimą były dla nas nieznane i niedostępne. To właśnie okres w roku, gdy w sklepach możemy znaleźć różne i bardzo świeże owoce i warzywa. Takim warzywem jest ta roślina, z...
-
Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne
Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.
-
Przepis na ciasto drożdżowe, które ucieka z miski. Babcia miała dwie zasady
Ciasto drożdżowe to rzecz, którą według mojej babci powinna opanować do perfekcji każda panna na wydaniu, bo "żeby wstydu w nowej rodzinie nie było". Cóż, prawda jest taka, że przepis na ciasto drożdżowe wciąż uchodzi za podstawę kulinarnych...
-
Brak pomysłu na ciasto? Ta puszysta drożdżówka skradnie serce każdego, wszystko przez nadzienie
Ta obłędnie puszysta drożdżówka podbije kubki smakowe najbardziej wymagających i zrobi furorę na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą delikatnego i pulchnego ciasta hojnie nadzianego owocami. Tu króluje prostota i smaki rodem z dzieciństwa.
-
Drożdżówka z kruszonką jak od babci. Odrobina czułości sprawia, że ciasto jest pulchniutkie i apetyczne
Drożdżówka z przepisu babci to obłędny przepis, który nigdy się nie nudzi. Poza pulchnym ciastem, w które trzeba włożyć sporo ciepła i miłości, równie istotna jest złocista i chrupiąca kruszonka. Z kolei wisienką na torcie są owoce - przełamią...
-
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe. Urośnie pod sufit, jeśli zapamiętasz radę babci. Ręce mogą je popsuć
Ciasto drożdżowe to z jednej strony najbardziej podstawowy wypiek, jaki znamy, a z drugiej prawdziwe utrapienie. Zdarza się, że choć wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze, to ciasto nie chce rosnąć i cała nasza praca idzie na marne. Wina...
-
Oponki drożdżowe lepsze niż pączki i chrust. Na tłusty czwartek sprawdzą się perfekcyjnie
W tłusty czwartek na stołach królują pączki, warto wypróbować jednak także inne przepisy na słodkości. Oponki drożdżowe sprawdzą się w tej roli idealnie. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy dbać o szczegóły i odpowiednie...
-
Drożdżowe faworki, czyli niby pączek niby chrust. Ciasto jest idealnie miękkie, wyrośnięte i smakowite
Tłusty czwartek przed nami, dlatego warto zadbać o najlepsze na świecie, domowe łakocie. Drożdżowe faworki to prawdziwy strzał w dziesiątkę i znakomite połączenie pączków i klasycznego chrustu. Poza uroczym kształtem słodycze urzekają obłędnym i...
-
Genialny deser, który czuć w całym domu. Jest 100 razy lepszy niż pączki i racuchy razem wzięte
Dla miłośników owoców i ciasta drożdżowego mamy coś specjalnego. To ślimaczki, które zaserwowane znikają w mgnieniu oka. Słodkie nadzienie i domowy lukier sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Taka mieszanka smaków przyciągnie do siebie nawet...
-
Zrobiłam staropolskie pączki. Ciasto wystrzeliło z miski, a farsz każdego zszokował
Pączki, pączusie, pączunie. Któż ich nie kocha? Ja... To znaczy, nie kocham ich w znanej wersji na słodko. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na staropolskie pączki. Nie ma w nich powideł ani róży, za to pyszność, którą możesz posmarować chleb....
-
Wystarczy łyżka tego płynu, by ciasto drożdżowe rosło jak szalone. Co najlepsze, masz go w kuchni
Dobry przepis na ciasto drożdżowe powinien znać każdy. Okazuje się, że przygotowanie takich wypieków wcale nie jest trudne. Co zrobić, by ciasto drożdżowe było puszyste i miękkie? Podpowiadamy.
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków
Dobre ciasto na karnawał jest znakomitym sposobem na udany podwieczorek. Czujecie już ten zapach i smak? Takie ciasto to prawdziwy majstersztyk. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Prezentujemy szybkie przepisy na słodki podwieczorek.
-
Chałka z tradycyjnej receptury. Dzięki tym szczegółom będzie puszysta i miękka jak obłoczek
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Słodki warkocz to jednak znacznie więcej niż sama mąka, mleko i charakterystyczny kształt. Sprawdź nasz przepis, a zapomnisz o specjałach z...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Makowiec zawijany, czyli obowiązkowe ciasto wigilijne. Zamiast używać gotowca, masę makową przygotuj samodzielnie
Boże Narodzenie to nie tylko magiczny czas pojednania, rodzinnych spotkań i wymieniania się prezentami. To także czas, w którym możemy nacieszyć brzuchy i podniebienia domowymi specjałami. Postaw na tradycję i w tym roku przygotuj znakomity makowi...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....
-
Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich
Można powiedzieć, że pierwsza połowa listopada przeznaczona jest dla rogali pochodzących z Poznania. Szał na ten przysmak nie ustępuje, a ze sklepów i piekarni znikają one w mgnieniu oka. Jednak poznaliśmy przepis na pyszniejszą wersję tej...
-
Przepis na jesienne drożdżówki. Z dodatkiem owoców i kruszonki wyjdą obłędnie puszyste i delikatne
Przepis na puszyste niczym obłoczek drożdżówki umili jesienne popołudnia. Wystarczy przygotować ciasto i hojnie nadziać je sezonowymi owocami. Słodkie bułeczki zaserwowane z dodatkiem kruszonki smakują obłędnie i doskonale będą się komponować z ka...
-
Prababcia zrywała owoce, a później robiła z nich ciasto. To wypiek mojego dzieciństwa
Sezon na śliwki w pełni, a na rynkach i w sklepach można dorwać świeże i dorodne okazy. Aż żal nie wykorzystać takiej okazji, dlatego proponujemy wykonać to ciasto. Od lat ten przepis krąży po mojej rodzinie, a najczęściej wykonywała go prababcia....
-
Co zrobić z suchego ciasta drożdżowego? Ten angielski deser uwielbia cały świat - nie zmarnuje się ani okruszek
Zostało ci z weekendu podeschnięte ciasto drożdżowe i nie wiesz, co z nim zrobić? No bo tak: twarde i suche narazi na niebezpieczeństwo twoje zęby, z kolei moczone w herbacie nie smakuje jakoś wybitnie, a wyrzucić przecież szkoda. Ten dylemat raz ...
-
Ciasto ze śliwkami to synonim jesieni. Przygotuj je na bazie drożdżowego placka, a wyjdzie palce lizać
Ciasto ze śliwkami to przepis, którego nie może zabraknąć wśród jesiennych wypieków. Drożdżowy placek z sezonowymi owcami zawsze się udaje, jest arcy prosty w wykonaniu i co najważniejsze zasmakuje każdemu. Sekretem są idealne proporcje i dodatek...
-
Drożdżowy placek z owocami - deser idealny do kawy lub herbaty. Wybierz ulubiony owoc i bierz się za pieczenie
Jesień to doskonały czas na domowe wypieki. W końcu nic nie poprawi humoru w zimny, deszczowy dzień tak bardzo, jak aromatyczny deser wyjęty prosto z piekarnika. Placek drożdżowy z dodatkiem sezonowych owoców to również świetna propozycja, kiedy n...
-
Żadne muffinki i słodkie bułeczki. Na śniadanie upiecz domową chałkę. Pamiętaj, by nie szczędzić kruszonki
Jakie wypieki smakują najlepiej? Oczywiście te domowe. Samodzielnie przygotowana chałka z dodatkiem słodkiej kruszonki może stać się prawdziwym hitem w twoim domu. Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wystarczy...
-
Zamiast jagodzianek zjedz wiśnianki. Słodkie i pyszne, a ciasto miękkie i puszyste. Pycha jakich mało
Pachnące, delikatne, puszyste, a do tego obłędnie słodkie. Tak można określić te drożdżówki. Z takim nadzieniem nie znajdziesz ich w żadnej cukierni i sklepie, dlatego wykonaj je w domu. Po ich zrobieniu nie odpędzisz się od pytań o przepis i...
-
Klasyczne drożdżówki odeszły do lamusa. Jagodzianki w wersji słodkich zawijasów są obłędne
Sezon na jagody niebawem się skończy, dlatego warto wypróbować w swojej kuchni nowatorski przepis, który jest ciekawą odmianą klasycznych bułeczek nadzianych leśnymi owocami. Mowa tu o fikuśnych zawijasach, które zarówno obłędnie się prezentują, j...
-
Drożdżówki wcale nie muszą ociekać lukrem i być wypchane owocami. Wytrawne z kurkami są równie smaczne
Kto powiedział, że drożdżówka musi być ze słodkim nadzieniem? No właśnie... i dlatego warto tu nieco poeksperymentować z wytrawnym farszem. O tej porze roku do głowy może przyjść nam wiele wersji, jednak pulchne buły z kurkowym nadzieniem nie mają...