ciasto drożdżowe
-
Puszyste jak bichon frise ciasto drożdżowe. Zakochasz się od pierwszego kęsa!
Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe to deser, który idealnie pasuje do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Jest miękkie i delikatne, rozpływa się w ustach i gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Dowiedz się, jak zrobić ten pyszny smakołyk.
-
Wyborne rogaliki drożdżowe na tłusty czwartek i popołudniową herbatkę. Nie można się im oprzeć
Rogaliki drożdżowe podawane z filiżanką herbaty to ciekawa odmiana od tradycyjnych pączków na tłusty czwartek. Te kruche ciastka ze słodkim nadzieniem z marmolady prawie natychmiast znikają z talerza - koniecznie sprawdź ten przepis, a się...
-
Francuskie ciasto odchodzi w zapomnienie. Drożdżowe ślimaczki pachną i smakują jak najlepsza pizza
Masz ochotę na coś chrupiącego i obłędnie serowego? Ślimaczki drożdżowe a'la pizza to przekąska, która z talerzy znika w mgnieniu oka. Idealne na domówkę, wieczór filmowy czy niespodziewane wizyty znajomych. Przepis jest niezwykle prosty i poradzi...
-
Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie...
-
Zapomnij o brudnych i zmęczonych dłoniach. Ta drożdżówka robi się sama, bez wyrabiania i czekania
Najlepsza drożdżówka na świecie wychodzi z tego przepisu. Delikatna, puszysta i mięciutka, a co najważniejsze - przygotujesz ją bez wyrabiania i godzin spędzonych w kuchni. Receptura Tomasza Strzelczyka sprawi, że w takiej wersji stanie się twoim...
-
Regionalny przysmak do barszczu i do bulionu. Jak zrobić kulebiak? Najważniejsze jest ciasto
Przepis na kulebiak pochodzi z Lubelszczyzny, ale bardziej lub mniej znany jest w całej Polsce. To pyszny, drożdżowy zawijas z wytrawnym farszem, który często serwuje się w Wigilię lub jako dodatek do czerwonego barszczu bądź esencjonalnych...
-
Zapomnisz o szarlotce, wystarczy zrobić to ciasto. Spód nie opada, ale nadzienie to dopiero coś
Jeśli mówimy o jesieni to również o korzennych smakach i zapachach, szarlotkach i cynamonkach. Oprócz tak klasycznych wyborów nie można zapominać o równie smacznych, ale innych wypiekach. Każdy smakosz jabłek będzie błagać o ten przepis.
-
Czekam cały rok, by zjeść go na jarmarku. Teraz poznałam przepis i mogę zrobić go sama
Przez cały rok czekam z niecierpliwością na ten jeden moment, a dokładniej na zjedzenie słodkiego kołacza. Ostatnio jednak uznałam, że czekanie jest bezsensowne i mogę go przygotować w domu. Przepis okazał się bardzo prosty, a to, co z niego...
-
Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
Są takie przepisy, do których chętnie wracamy i ciężko zastąpić ich smak czymś innym. Tak jest w przypadku ciasta drożdżowego, które wielu z nas kojarzy się z przyjemnymi chwilami dzieciństwa i wizytami u babci. Dziś właśnie mamy dla was przepis n...
-
Zrobisz je raz, a już nigdy nie wrócisz do cynamonek. W nich zamknięty jest cały smak jesieni
Jesień kojarzy się z charakterystycznym zapachem korzennych przypraw. Dodawać go można do prawie każdego deseru, a także do herbat lub ciepłej kawy. Jedną z najpopularniejszych przekąsek w tym okresie są cynamonki. Odkryłam jednak coś...
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
-
Mięciutkie i pyszniejsze od racuchów. Te placuszki zrobisz w kwadrans
-
Wilgotna i mięciutka jak marzenie. Babkę wielkanocną zrób z tym napojem
-
Na Podkarpaciu robią pierogi srokate. Sekretem jest niecodzienny farsz
- Przetestowała suszone lody z Lidla. Wyglądają jak kreda, a jak smakują?
- Łopata w dłoń i działaj, maliny same się nie posadzą. Najlepszy termin
- Koniec kombinowania. Na słoikach z miodem pojawi się ważne oznaczenie
- Pierogi szarlotkowe. Szokują, ale smakują jak wygrana na loterii
- Ziemniaki nie lubią towarzystwa jednego warzywa. Przechowuj osobno
-
Nie ma prostszego przepisu na ciasto drożdżowe. Błyskawicznie wyrasta i jest puszyste jak chmurka
Uzyskanie pulchnego ciasta drożdżowego to nie lada wyczyn. Szczególnie dla początkujących gospodyń, które dopiero raczkują w świecie kulinarnym. Choć możemy znaleźć mnóstwo różnych przepisów, warto zaufać babcinym radom. Co zrobić, żeby ciasto...
-
To ciasto jest tak puszyste, że trudno zjeść tylko kawałek. Moja babcia zawsze podawała je do kawy
Z początkiem września w mojej kuchni zaczynają królować nie tylko przetwory, lecz także słodkie wypieki. Numerem jeden jest bez wątpienia szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis jest wyjątkowy, bo dostałam go od mojej babci. Od tego czasu ni...
-
Zabrałam je do pracy i każdy zapytał o przepis. To chwila roboty, a efekt piorunujący
Powrót do pracy po urlopie, lub do szkoły po wakacjach może być niesamowicie ciężki. Jednak takie chwile może umilić przekąska, która swoim smakiem i aromatem zachwyca wszystkich dokoła. Poniższy przepis jest tego dobrym przykładem. Robi się go...
-
Przysmak kuchni bułgarskiej to moja nowa ulubiona przekąska. Pizza może przy niej się schować
Bramy do kuchni bałkańskiej otwiera przysmak serwowany najczęściej tuż przed głównym posiłkiem. Ten tradycyjny bułgarski chlebek jest wyśmienitą odpowiedzią na włoską pizzę. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, w prosty sposób możecie wyczarować go w...
-
Takich jagodzianek nie znajdziesz w żadnej cukierni. Oprócz jagód, w nadzieniu znajdziesz jeszcze to
Jeśli jesteś fanem jagodzianek, to koniecznie musisz spróbować tych z poniższego przepisu. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnej cukierni i w sklepie, a to zasługa nadzienia, które jest niezwykle oryginalne. Oprócz jagód znajdziesz w środku jeszcz...
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką to specjał mojej babci. Dodaje sezonowe owoce i wychodzi niebo na talerzu
Zamiast piec biszkopty i serniki postaw na smak dzieciństwa, czyli drożdżowe ciasto z kruszonką. Najlepszy przepis na podobny specjał ma moja babcia, a wszystko przez dorodne, sezonowe owoce, które idealnie komponują się z gąbczastym i lekkim jak...
-
Truskawkowe bułeczki jak marzenie. Są tak lekkie i pyszne, że nie można się powstrzymać
Te ostatnie dni przed wakacjami, aż się proszą o to, aby przygotować pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami. Na ten dziecięcy przysmak mamy coraz mniej czasu, bo wkrótce truskawki zaczną powoli znikać z targowych półek. Jeśli jeszcze nigdy ich ni...
-
Przepis na nie jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat. Babcia podawała je z domowym kakao
Gdy sięgam pamięcią do beztroskich lat dzieciństwa, które spędzałam u mojej babci na wsi, przypominają mi się same dobre rzeczy. Najbardziej i najlepiej wspominam jej gotowanie i przyrządzanie dla mnie pysznych smakołyków. Ta słodka przekąska była...
-
Lepsze od klasycznego drożdżowego i rośnie jak szalone. Ciasto powietrze robię codziennie
Ciasta to najpopularniejsze desery, które można zrobić samodzielnie. W zależności od naszych preferencji smakowych wybieramy różne słodkości. Ciasto drożdżowe z pewnością znajduje się na tej liście i robimy je bardzo chętnie. Jednak przy najbliższ...
-
To chyba najprostszy sposób na domową struclę. W lekkiej wersji z twarożkiem smakuje wybornie
Strucla z ciasta drożdżowego to kunszt domowej kuchni, który pięknie prezentuje się na stole. Wypiekana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, w lżejszej wersji idealnie sprawdza się w ciepłe dni. Wpisana na listę polskich...
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami, które z kilometra pachnie latem. Jeszcze ciepłe ma smak dzieciństwa
Ciasto drożdżowe z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. A gdyby tak pozwolić sobie na powrót do przeszłości? To bananie proste w przygotowaniu ciasto pokocha cała twoja rodzina.
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak szalone. Wystarczy 1 łyżka płynu, który ma każdy
Ciasto drożdżowe niektórym sprawia sporo kłopotów. Nie zawsze chce rosnąć i nie zawsze jest cudownie puszyste. Jest jednak sposób, by ciasto drożdżowe wyrosło dużo szybciej i było lekkie i miękkie. Wystarczy dodać do niego jedną łyżkę octu. Takie...
-
Paluchy drożdżowe z serem na mecz. Komu przyda się dziś przepis? Niech wchodzi i korzysta
Paluchy drożdżowe to świetna przekąska nie tylko na mecz. Są mega chrupiące, pyszne i aromatyczne. Nie masz doświadczenia w robieniu ciasta drożdżowego? Nie martw się. Z tymi przepisami na pewno sobie poradzisz.
-
Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek
Wiosna to piękny czas, kiedy to możemy cieszyć się niezwykłymi smakami, które zimą były dla nas nieznane i niedostępne. To właśnie okres w roku, gdy w sklepach możemy znaleźć różne i bardzo świeże owoce i warzywa. Takim warzywem jest ta roślina, z...
-
Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne
Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.
-
Przepis na ciasto drożdżowe, które ucieka z miski. Babcia miała dwie zasady
Ciasto drożdżowe to rzecz, którą według mojej babci powinna opanować do perfekcji każda panna na wydaniu, bo "żeby wstydu w nowej rodzinie nie było". Cóż, prawda jest taka, że przepis na ciasto drożdżowe wciąż uchodzi za podstawę kulinarnych...
-
Brak pomysłu na ciasto? Ta puszysta drożdżówka skradnie serce każdego, wszystko przez nadzienie
Ta obłędnie puszysta drożdżówka podbije kubki smakowe najbardziej wymagających i zrobi furorę na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą delikatnego i pulchnego ciasta hojnie nadzianego owocami. Tu króluje prostota i smaki rodem z dzieciństwa.
-
Drożdżówka z kruszonką jak od babci. Odrobina czułości sprawia, że ciasto jest pulchniutkie i apetyczne
Drożdżówka z przepisu babci to obłędny przepis, który nigdy się nie nudzi. Poza pulchnym ciastem, w które trzeba włożyć sporo ciepła i miłości, równie istotna jest złocista i chrupiąca kruszonka. Z kolei wisienką na torcie są owoce - przełamią...
-
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe. Urośnie pod sufit, jeśli zapamiętasz radę babci. Ręce mogą je popsuć
Ciasto drożdżowe to z jednej strony najbardziej podstawowy wypiek, jaki znamy, a z drugiej prawdziwe utrapienie. Zdarza się, że choć wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze, to ciasto nie chce rosnąć i cała nasza praca idzie na marne. Wina...
-
Oponki drożdżowe lepsze niż pączki i chrust. Na tłusty czwartek sprawdzą się perfekcyjnie
W tłusty czwartek na stołach królują pączki, warto wypróbować jednak także inne przepisy na słodkości. Oponki drożdżowe sprawdzą się w tej roli idealnie. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy dbać o szczegóły i odpowiednie...
-
Drożdżowe faworki, czyli niby pączek niby chrust. Ciasto jest idealnie miękkie, wyrośnięte i smakowite
Tłusty czwartek przed nami, dlatego warto zadbać o najlepsze na świecie, domowe łakocie. Drożdżowe faworki to prawdziwy strzał w dziesiątkę i znakomite połączenie pączków i klasycznego chrustu. Poza uroczym kształtem słodycze urzekają obłędnym i...
-
Genialny deser, który czuć w całym domu. Jest 100 razy lepszy niż pączki i racuchy razem wzięte
Dla miłośników owoców i ciasta drożdżowego mamy coś specjalnego. To ślimaczki, które zaserwowane znikają w mgnieniu oka. Słodkie nadzienie i domowy lukier sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Taka mieszanka smaków przyciągnie do siebie nawet...
-
Zrobiłam staropolskie pączki. Ciasto wystrzeliło z miski, a farsz każdego zszokował
Pączki, pączusie, pączunie. Któż ich nie kocha? Ja... To znaczy, nie kocham ich w znanej wersji na słodko. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na staropolskie pączki. Nie ma w nich powideł ani róży, za to pyszność, którą możesz posmarować chleb....
-
Wystarczy łyżka tego płynu, by ciasto drożdżowe rosło jak szalone. Co najlepsze, masz go w kuchni
Dobry przepis na ciasto drożdżowe powinien znać każdy. Okazuje się, że przygotowanie takich wypieków wcale nie jest trudne. Co zrobić, by ciasto drożdżowe było puszyste i miękkie? Podpowiadamy.
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków
Dobre ciasto na karnawał jest znakomitym sposobem na udany podwieczorek. Czujecie już ten zapach i smak? Takie ciasto to prawdziwy majstersztyk. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Prezentujemy szybkie przepisy na słodki podwieczorek.
-
Chałka z tradycyjnej receptury. Dzięki tym szczegółom będzie puszysta i miękka jak obłoczek
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Słodki warkocz to jednak znacznie więcej niż sama mąka, mleko i charakterystyczny kształt. Sprawdź nasz przepis, a zapomnisz o specjałach z...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Makowiec zawijany, czyli obowiązkowe ciasto wigilijne. Zamiast używać gotowca, masę makową przygotuj samodzielnie
Boże Narodzenie to nie tylko magiczny czas pojednania, rodzinnych spotkań i wymieniania się prezentami. To także czas, w którym możemy nacieszyć brzuchy i podniebienia domowymi specjałami. Postaw na tradycję i w tym roku przygotuj znakomity makowi...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....