pampuchy
-
Pyzy drożdżowe kiedyś robiono w każdym domu. Ten przepis przeniesie cię wprost do babcinej kuchni
Pyzy drożdżowe, parowańce, pampuchy, kluchy na parze - wszystko to nazwy pysznego dania, które kiedyś królowało niemal w każdym domu, teraz niektórzy już o nim trochę zapomnieli. Możesz podawać je na różne sposoby, ale muszą być delikatne i...
-
Babcia robiła mi je w nagrodę. Kluski na parze będą mięciuteńkie, ale ważna jest mąka
Są takie dania, do których wracamy z rozrzewnieniem i mają specjalne miejsce w naszych sercach. Dla mnie są to między innymi duże, drożdżowe kluchy, czyli parowańce. W dzieciństwie robiła mi je babcia, dziś ja robię je z jej przepisu. Ważna jest...
-
Pierogi z jagodami przy tym to nic. Mięciutkie i lekkie, a do tego wypełnione po brzegi
Lato to czas, gdy maksymalnie wykorzystujemy smaki, które zjemy tylko o tej porze roku. Z owoców i warzyw robimy najróżniejsze dania i desery, które zapamiętujemy na długo. Ten przepis musisz zapisać, bo zrobienie go gwarantuje uśmiech i zadowolenie.
-
Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo ...
-
Smakują jak spod babcinej ręki. To miękkie i puszyste drożdżowe kluski, które zrobisz za grosze
Przyrządzając obiad, często zwracamy uwagę na to, by przepisy były tanie i szybkie w przygotowaniu. Ten przepis jest idealny, bo łączy w sobie właśnie te dwie rzeczy. Może go zrobić każdy, poradzi sobie z nim nawet ten, kto pierwszy raz widzi ten...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...
-
Włoch po raz pierwszy próbuje makaronu z truskawkami. Zjadł też pampuchy. "Nie widzę sensu"
Od pewnego czasu w sieci pojawia się coraz więcej filmików, na których obcokrajowcy po raz pierwszy próbują różnych polskich dań. Takimi nagraniami podzielili się między innymi Weronika i Marco, którzy prowadzą razem profil na Instagramie. Marco...
-
Puszyste pampuchy jak z przepisu babci. Najlepszy dodatek do obiadu na słodko i na słono
Pampuchy, pyzy, buchty, parowańce, ruchańce... Jakiej nazwy byśmy nie użyli, smak miękkich i delikatnych klusek na parze jest doskonale znany każdemu Polakowi (i nie tylko!). Świetnie komponują się do obiadu na słodko, jak i na słono. Ich...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Przepis na pampuchy. Przysmak z PRL-u wraca do łask. W każdym regionie ma inną nazwę, ale znają go wszyscy
Przepis na pampuchy, czyli nieco zapomniany przysmak z dzieciństwa, znów odzyskuje popularność. Te puszyste kluski były prawdziwym rarytasem, któremu nikt nie był w stanie się oprzeć. Jak je przygotować, by zaznać choćby namiastkę dawnych czasów?...
-
Jest sekretem dubajskiej czekolady. Mało popularne, ale da się zastąpić
-
Kiedyś kupowałam w sklepie, dziś robię sama. Wystarczą 2 składniki
-
Jest jak lepsza wersja tymianku. Pachnie obłędnie i wspiera pracę jelit
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię pyszne smarowidło do gofrów
-
Unikamy, a niepotrzebnie. Mięso, które jest prawdziwą bombą zdrowia
- Co ugotować na walentynki? Zapraszamy na przegląd dań z całego menu
- Przypominają rurki z kremem. Zrób w domu, a przeniesiesz się do Włoch
- Dodaj ten składnik do pączków. Będą miękkie i dłużej pozostaną świeże
- Sałatka z tortellini idealna na kolację i do pracy. To tylko pięć składników i przyprawy
- Kiedy posolić rosół? Wcale nie na początku. Zupa ma jedynie "mrugać"
-
Zapomniany przysmak z dzieciństwa, czyli pampuchy. Zrób je tak, jak szkolne kucharki - nie zapomnij o proporcjach
Pampuchy, parowańce, kluchy na parze. Czy komuś na samą myś o nich nie pociekła ślinka? Te puszyste kluchy były prawdziwym rarytasem na szkolnych stołówkach, teraz są już niestety trochę zapomniane, a wielka szkoda. Przepis jest banalnie prosty, a...
-
Miękkie pampuchy - przepis na puszyste i lekkie kluski na parze. Praktycznie nie zawierają tłuszczu
Niemal każdy lubi desery i słodkie wypieki. Jednym z nich są pampuchy, miękkie kluski przygotowywane na parze. Przypominają lżejszą wersję uwielbianych, ale kalorycznych i tłustych pączków. Pampuchy - przepis na puszystą i słodką przyjemność dla...
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
Polska - jak długa i szeroka - stoi kluskami. Mamy ich setki rodzajów i jeszcze więcej nazw. Wszystkich nie sposób przytoczyć, ale próbować można. Oto mały kluskowy atlas Polski.
-
Co region, to inny przepis. Nazwy też nie mają jednej. Mimo to cała Polska zna te "kluski"
Na temat tej przekąski rozgorzało wiele dyskusji, bowiem niejedno ma imię. Ale nie jest to powód, który wprawia ludzi w konsternację. Można ją podawać na kilka sposobów - jeśli jedliście ją na słodko, to pewnie zaskoczy was, że inni podają ją z...