Kluchy ze ścierki babcia robiła całe lato. Teraz dzieci ledwo kojarzą, a są najpyszniejsze
Link został skopiowany
Kluchy ze ścierki babcia robiła całe lato. Dzisiejsze dzieci nie kojarzą, a są najlepsze na świecie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Każdy z nas z pewnością ma takie danie, które szczególnie kojarzy mu się z beztroskim czasem dzieciństwa i babciną kuchnią. Ja mam kilka takich dań, a wśród nich są najpyszniejsze kluchy na świecie i babcia latem robiła je na okrągło. Były pyszne, mięciutkie, a polane sosem z truskawek albo leśnych jagód znikały z prędkością świata. Jak zrobić kluchy ze ścierki? Daj im trochę czasu.
Nerel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
REKLAMA
REKLAMA
Czym są kluchy ze ścierki? Na pewno znasz tę potrawę pod inną nazwą, bowiem w każdym regionie nazywa się trochę inaczej. Znane są jako parowańce, kluski na parze, pyzy drożdżowe i pampuchy i z pewnością znają je doskonale wszystkie dzieci lat 70. 80. i 90. Kiedy jednak rozmawiam z młodszymi od siebie lub dziećmi kuzynów, mało który młodziak miał okazję ich spróbować, a to przecież coś absolutnie przepysznego.
REKLAMA
Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci
Tego przepisu nauczyła mnie babcia, a do tych kluchów miała specjalną ściereczkę z czystego lnu, której nikomu nie wolno było dotykać - taka mała kluchowa świętość. Ty możesz zrobić je np. na gazie, na sitku lub w specjalnym naczyniu do gotowania na parze. Moja babcia robiła te kluchy tak, jak poniżej opiszę i sprawdziłam to na swojej rodzinie. Nie ma opcji, że coś pójdzie nie tak.
Kluchy ze ścierki. Wakacyjny przysmak dzieciaków sprzed lat
Składniki:
30 g świeżych drożdży,
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
odrobina soli (lub więcej, jeśli chcesz podać je np. do gulaszu).
Kluchy ze ścierki - sposób wykonania:
Najpierw upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia. Następnie przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko (powinno mieć temperaturę ok. 35 stopni) i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić swoją objętość, co może zająć nawet godzinę.
Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
Nad garnkiem przywiąż czystą ściereczkę lub gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i paruj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.