• Link został skopiowany

Kluchy ze ścierki babcia robiła całe lato. Dzisiejsze dzieci nie kojarzą, a są najlepsze na świecie

Każdy z nas z pewnością ma takie danie, które szczególnie kojarzy mu się z beztroskim czasem dzieciństwa i babciną kuchnią. Ja mam kilka takich dań, a wśród nich są najpyszniejsze kluchy na świecie i babcia latem robiła je na okrągło. Były pyszne, mięciutkie, a polane sosem z truskawek albo leśnych jagód znikały z prędkością świata. Jak zrobić kluchy ze ścierki? Daj im trochę czasu.
Pampuchy - kluski na parze (zdjęcie ilustracyjne)
Nerel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Czym są kluchy ze ścierki? Na pewno znasz tę potrawę pod inną nazwą, bowiem w każdym regionie nazywa się trochę inaczej. Znane są jako parowańce, kluski na parze, pyzy drożdżowe i pampuchy i z pewnością znają je doskonale wszystkie dzieci lat 70. 80. i 90. Kiedy jednak rozmawiam z młodszymi od siebie lub dziećmi kuzynów, mało który młodziak miał okazję ich spróbować, a to przecież coś absolutnie przepysznego.

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Tego przepisu nauczyła mnie babcia, a do tych kluchów miała specjalną ściereczkę z czystego lnu, której nikomu nie wolno było dotykać - taka mała kluchowa świętość. Ty możesz zrobić je np. na gazie, na sitku lub w specjalnym naczyniu do gotowania na parze. Moja babcia robiła te kluchy tak, jak poniżej opiszę i sprawdziłam to na swojej rodzinie. Nie ma opcji, że coś pójdzie nie tak. 

Kluchy ze ścierki. Wakacyjny przysmak dzieciaków sprzed lat

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • odrobina soli (lub więcej, jeśli chcesz podać je np. do gulaszu). 

Kluchy ze ścierki - sposób wykonania:

  1. Najpierw upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia. Następnie przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko (powinno mieć temperaturę ok. 35 stopni) i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
  3. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić swoją objętość, co może zająć nawet godzinę.
  4. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
  5. Nad garnkiem przywiąż czystą ściereczkę lub gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i paruj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.
Więcej o: