smaki dzieciństwa
-
Pyszna i zdrowa zupa z dawnych lat. Zrobisz ją na rosole, a ważne są maciupkie kuleczki
Dziś mamy dla was przepis, który większości kojarzy się z przysmakiem z dzieciństwa. Ta zupa często gościła w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a babcia gotowała mi ją w nagrodę za dobre oceny w podstawówce. Jednak zupa grysikowa nie musi się...
-
Puszysty zaplataniec zupełnie jak z babcinej kuchni. Jak zrobić chałkę? Zadbaj o mąkę
Puszysta, delikatna, lekko słodka i obowiązkowo z kruszonką. Chałkę chyba uwielbiamy wszyscy i wielu z nas ten drożdżowy zaplataniec kojarzy się z babciną kuchnią i godzinami spędzonymi na rozmowach przy szklance słodkiej herbaty i delikatnego...
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Mięciutkie jak obłoczki i pyszne, że szok. Parowańce zrób jak nasze babcie
Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się przepysznymi, mięciutkimi parowańcami? Na pewno większość miło je wspomina i chociaż to danie ma mnóstwo innych, regionalnych nazw, wszyscy doskonale wiemy, o co chodzi. Jak zrobić pyszne parowańce vel klus...
-
Placki z jabłkami zupełnie jak od babci. Będą mięciutkie i puszyste i to bez mleka
Są takie potrawy, które już samym zapachem przenoszą nas w czasy dzieciństwa i jedną z nich na pewno są placki z jabłkami. Kojarzą się z beztroskim czasem, który spędzaliśmy na zabawie z przyjaciółmi, a kiedy wracaliśmy z podwórka, cały dom...
-
Pierogi leniwe jak u babci. Jaki twaróg wybrać? Jednego unikaj jak ognia
Pierogi leniwe, zwane przez część społeczeństwa także kluskami leniwymi, to jeden z przysmaków, które najbardziej kojarzą się ze smakami dzieciństwa i babciną kuchnią. Nasze babcie robiły pierogi leniwe po mistrzowsku i dziś podpowiemy ci, jak...
-
Kleją zęby i uwalniają hormony szczęścia. PRL-owskie słodkości zrobisz z czterech składników
Wśród słodyczy, które w PRL-u uchodziły za kultowe, śmiało możemy wymienić blok czekoladowy, ciepłe lody, szyszki z ryżu preparowanego i oczywiście krówki, pieszczotliwie nazywane też mordoklejkami. Dziś mamy dla ciebie przepis, który pozwoli...
-
Babcia robiła mi je w nagrodę. Kluski na parze będą mięciuteńkie, ale ważna jest mąka
Są takie dania, do których wracamy z rozrzewnieniem i mają specjalne miejsce w naszych sercach. Dla mnie są to między innymi duże, drożdżowe kluchy, czyli parowańce. W dzieciństwie robiła mi je babcia, dziś ja robię je z jej przepisu. Ważna jest...
-
Pamiętasz jeszcze smaki z czasów PRL? Sprawdź, czy zgarniesz 10/10
Nasz dzisiejszy quiz sprawdzi, jak dobrze pamiętasz potrawy, które za smakiem zajadaliśmy w czasach PRL-u. Czy z łatwością przypomnisz sobie wszystkie potrawy i zgarniesz maksa? Sprawdź się i zawalcz o 10/10!
-
Jak zrobić najlepsze kluski leniwe? Użyj tego twarogu, a babcia z dumą poklepie cię po plecach
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Doskonale pamiętamy ich delikatny smak ze szkolnej stołówki i babcinej kuchni. Te twarogowe kluseczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale żeby wyszły naprawdę...
-
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie m...
-
Tosty francuskie robiły nam babcie z czerstwego pieczywa. Biały napój dodawał smaku
Tosty francuskie to bez wątpienia nasz ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wszyscy jednak pewnie znamy je pod inną nazwą. Chleb w jajku albo jajochlebki robi się błyskawicznie zanurzając kromki pieczywa w rozmąconym jajku. Ja jednak polecam dodać coś...
-
Nie ma lepszego obiadu na sierpień. Babcia mawiała: Jedz wnuniu, zaraz dorwę śliwek
Każdy z nas ma taki comfort food z dzieciństwa i dla wielu z nas są to oczywiście knedle. Sierpień wszak smakuje śliwkami, malinami i szarlotką. I to właśnie knedle ze śliwkami są naszym biletem do wspomnień z dzieciństwa. Babcie przynosiły śliwki...
-
Kiedy miałam siedem lat, babcia smażyła mi na kolację. Cukinię w tej wersji kocham do dziś
W dzieciństwie każdy z nas miał swój ulubiony wakacyjny przysmak. Nie inaczej jest ze mną, ja jadłam cukinię niemal codziennie. Moja babcia świętej pamięci robiła najlepszą przekąskę z cukinii. Robię podobną, ale dodaję ser. Nie ma lepszej przekąs...
-
Przysmak naszego dzieciństwa. Do jajek dodaj biały napój i rozpłyń się ze szczęścia
Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z czasami dzieciństwa i już na samo wspomnienie aż cieknie nam ślinka. Tak właśnie jest w przypadku dzisiejszego przepisu na najlepszą przekąskę lub śniadanie świata. Jak zrobić chleb w jajku? Nie...
-
Nostalgiczny quiz kulinarny. Pamiętasz te kultowe smaki PRL? Pobij 7/10
Jesteś osobą wychowaną w czasach PRL-u? W takim razie ten nostalgiczny quiz kulinarny obudzi w tobie wiele wspomnień. Pytamy o kultowe smaki PRL, w rolach głównych zupa mleczna, placki ziemniaczane i inne smakołyki. Uda ci się zdobyć 10/10? Sprawdź!
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Pamiętacie jeszcze, jak i co się gotowało w czasach PRL-u? To świetnie! Dzisiejszy quiz wiedzy to idealny sposób na przypomnienie sobie dawnych czasów od kuchni. Zadanie nie jest trudne, ale mało osób zdobywa w nim choć 8/16. Podołasz?
-
Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku
Dawne słodkości i sklepowe rarytasy są wspomnieniem dla wielu z nas. Ciepłe lody, które niegdyś można było dostać w osiedlowych sklepikach i szkolnych kantynach można przygotować samodzielnie w domu. Przepis na rarytas rodem z PRL-u zdradziła mi...
-
Upiekłam gofry z tego przepisu i smakowały jak z budki znad morza. Szybkie i kosztują grosze
Gdy udajemy się nad polskie morze jedną z pierwszych rzeczy, którą chcemy zrobić to zjedzenie gofra. Niektórzy wolą klasyczne tylko z cukrem pudrem, inni pragną pochłonąć te ze wszystkimi dodatkami. Jeszcze ciepłe z bitą śmietaną czy owocami smaku...
-
Był hitem dzieciństwa, chociaż niektórych brzydzi. Jak zrobić makaron z truskawkami?
Są takie dania, które już samym zapachem i wyglądem przypominają nam dzieciństwo. Zwykle są to potrawy, które każdy uwielbiał i zajadał się nimi z przyjemnością, jednak nie brakuje potraw, które wiele osób [przyprawiają o dreszcze. Tak jest z...
-
Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo ...
-
Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
Wspominamy kultowe słodycze z czasów PRL-u!
-
Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
Coś dla łasuchów!
-
Zjadłam ją w schronisku i przypomniało mi się przedszkole. Teraz gotuję tę zupę dwa razy w tygodniu
Zupa pomidorowa to chyba nasza ukochana zupa i nie wierzę, że istnieje osoba, która nie przepada za jej smakiem. Jest o tyle łatwa, że wystarczy mieć gotowy rosół lub bulion i mamy gotową bazę na pyszny obiad. Ostatnio miałam przyjemność gościć w...
-
Kochaliśmy to w dzieciństwie. Tosty i zapiekanki przy nich to smutek i rozpacz
Chleb w jajku to przysmak, który w dzieciństwie robił nam mnóstwo przyjemności. Najlepszy był z ogórkiem albo pomidorem z cebulą. Ten przepis zna każdy urodzony przed 1990, późniejsze pokolenie może tylko kojarzy. Dziś przychodzimy z przepisem na...
-
W dzieciństwie nie mogłam patrzeć, dziś jem tonami. Makaron z serem wzbogaciłam jedną rzeczą
Makaron z serem to danie owiane nie tyle, co kontrowersją, co mnóstwem sprzeczności. Jako dziecko nie mogłam patrzeć na makaron z serem, a kiedy mama robiła go na obiad, miałam wrażenie, że to kara. Jako dorosła osoba mam inne zdanie na ten temat ...
-
Przepis na szyszki krówkowe z trzech składników. Smakują identycznie jak te z czasów dzieciństwa
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet dziecko. Chrupiące przysmaki robiły furorę jeszcze kilkanaście lat temu, a teraz znów wracają do mody. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
-
Przepis na orzeszki, czyli kultowe ciasteczka PRL-u. Podaj w Boże Narodzenie - znikną momentalnie
Kto jeszcze pamięta orzeszki? Te chrupiące ciasteczka wypełnione obficie słodkim nadzieniem to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień wszystkich, którzy mieli okazję dorastać w latach osiemdziesiątych. Przepis na orzeszki jest banalny i na pewno...
-
Sycąca i pyszna kartoflanka jak u mamy. Dodaj łyżkę popularnego sosu, a podkręcisz smak pozostałych składników
Według wielu osób ta zupa jest lepsza od zalewajki, żurku, a nawet pomidorowej. Jest sycąca, rozgrzewająca i przygotowywana z jednego z najbardziej lubianych warzyw, czyli ziemniaka. Tradycyjna kartoflanka to doskonała propozycja na obiad, jeśli...
-
Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka
Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem...
-
Zupa mleczna była kiedyś fuj? Z tym przepisem będzie najpyszniejsza, a przyda się trochę czosnku
Zupa mleczna. Da jednych koszmar z przedszkolnej stołówki, dla innych zapomniany rarytas. Wszyscy kojarzymy ją ze słodkim, nieco mulącym smakiem. Dziś jednak trochę poszalejemy i zrobimy zupę mleczną na wytrawnie. Szok? Lepiej poszukaj w kuchni...
-
Nie flaczki i nie czernina - ta zupa wzbudza więcej kontrowersji, ale może być przepyszna. Jak zrobić zupę owocową?
Polska kuchnia jest bogata w wiele przepisów, które wzbudzają kontrowersje i dzieli Polaków na tych, którzy albo kochają, albo nienawidzą danych przysmaków. Wymienić można choćby flaczki, czerninę, salceson czy wątróbkę. A pamięta ktoś o zupie...
-
Pamiętacie tę zupę? Mamy serwowały ją wiosną i latem, a dzieci uciekały. Prawdziwa zmora PRL-u
Dzieciństwo usłane różami? Najczęściej w pamięci pozostają wyłącznie dobre chwile. Jednak kiedy w grę wchodzą potrawy serwowane przez mamy czy babcie, odczucia mogą być dość zróżnicowane. W końcu chyba każdy pamięta obiad, którego szczerze nie...
-
Tymi lodami zajadali się nasi rodzice na odpustach. Jak zrobić kultową kostkę śmietankową? To tylko trzy składniki
Wszyscy kochamy lody i od pokoleń nic się nie zmieniło. Dziś mamy dla was coś fantastycznego - stary przepis na lody w wafelku, które były hitem podczas odpustów i jarmarków kilkadziesiąt lat temu. Młodsi skosztują tradycyjnego smaku, starsi wyrus...
-
Czterdzieści lat temu kupowało się je na wagę, dziś kultowe galaretki zrobisz w domu. To tylko trzy składniki
Jeśli chodzi o słodkości PRL, bez wahania wymienimy blok czekoladowy, kokosanki i cukierki irysy. Wielu z was na pewno pamięta też kultowe galaretki w cukrze, które kupowało się na wagę. Dziś bez problemu odtworzycie ten smak i pozytywnie...
-
Regulamin konkursu "Smaki dzieciństwa"
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla
Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie...
-
Lane kluski - przepis babci Marysi na delikatne i mięciutkie danie z dzieciństwa. Łatwe w wykonaniu
Lane kluski to jedno z dań, które bardzo często serwowały nasze babcie. Wszystko za sprawą prostoty i małej ilości składników. Dzięki temu szybko i smacznie najadła się cała rodzina. Jak odtworzyć smak z dzieciństwa? Ważny jest przepis, dlatego...
-
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z...