smaki dzieciństwa
-
Jak zrobić najlepsze kluski leniwe? Użyj tego twarogu, a babcia z dumą poklepie cię po plecach
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Doskonale pamiętamy ich delikatny smak ze szkolnej stołówki i babcinej kuchni. Te twarogowe kluseczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale żeby wyszły naprawdę...
-
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie m...
-
Tosty francuskie robiły nam babcie z czerstwego pieczywa. Biały napój dodawał smaku
Tosty francuskie to bez wątpienia nasz ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wszyscy jednak pewnie znamy je pod inną nazwą. Chleb w jajku albo jajochlebki robi się błyskawicznie zanurzając kromki pieczywa w rozmąconym jajku. Ja jednak polecam dodać coś...
-
Nie ma lepszego obiadu na sierpień. Babcia mawiała: Jedz wnuniu, zaraz dorwę śliwek
Każdy z nas ma taki comfort food z dzieciństwa i dla wielu z nas są to oczywiście knedle. Sierpień wszak smakuje śliwkami, malinami i szarlotką. I to właśnie knedle ze śliwkami są naszym biletem do wspomnień z dzieciństwa. Babcie przynosiły śliwki...
-
Kiedy miałam siedem lat, babcia smażyła mi na kolację. Cukinię w tej wersji kocham do dziś
W dzieciństwie każdy z nas miał swój ulubiony wakacyjny przysmak. Nie inaczej jest ze mną, ja jadłam cukinię niemal codziennie. Moja babcia świętej pamięci robiła najlepszą przekąskę z cukinii. Robię podobną, ale dodaję ser. Nie ma lepszej przekąs...
-
Przysmak naszego dzieciństwa. Do jajek dodaj biały napój i rozpłyń się ze szczęścia
Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z czasami dzieciństwa i już na samo wspomnienie aż cieknie nam ślinka. Tak właśnie jest w przypadku dzisiejszego przepisu na najlepszą przekąskę lub śniadanie świata. Jak zrobić chleb w jajku? Nie...
-
Nostalgiczny quiz kulinarny. Pamiętasz te kultowe smaki PRL? Pobij 7/10
Jesteś osobą wychowaną w czasach PRL-u? W takim razie ten nostalgiczny quiz kulinarny obudzi w tobie wiele wspomnień. Pytamy o kultowe smaki PRL, w rolach głównych zupa mleczna, placki ziemniaczane i inne smakołyki. Uda ci się zdobyć 10/10? Sprawdź!
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Pamiętacie jeszcze, jak i co się gotowało w czasach PRL-u? To świetnie! Dzisiejszy quiz wiedzy to idealny sposób na przypomnienie sobie dawnych czasów od kuchni. Zadanie nie jest trudne, ale mało osób zdobywa w nim choć 8/16. Podołasz?
-
Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku
Dawne słodkości i sklepowe rarytasy są wspomnieniem dla wielu z nas. Ciepłe lody, które niegdyś można było dostać w osiedlowych sklepikach i szkolnych kantynach można przygotować samodzielnie w domu. Przepis na rarytas rodem z PRL-u zdradziła mi...
-
Upiekłam gofry z tego przepisu i smakowały jak z budki znad morza. Szybkie i kosztują grosze
Gdy udajemy się nad polskie morze jedną z pierwszych rzeczy, którą chcemy zrobić to zjedzenie gofra. Niektórzy wolą klasyczne tylko z cukrem pudrem, inni pragną pochłonąć te ze wszystkimi dodatkami. Jeszcze ciepłe z bitą śmietaną czy owocami smaku...
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Karpatka, która zachwyciła Magdę Gessler. "Wygląda jak deser w cukierni"
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Włóż 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji
- W mojej rodzinie nie jada się klasycznych kotletów. Mam genialny przepis
-
Był hitem dzieciństwa, chociaż niektórych brzydzi. Jak zrobić makaron z truskawkami?
Są takie dania, które już samym zapachem i wyglądem przypominają nam dzieciństwo. Zwykle są to potrawy, które każdy uwielbiał i zajadał się nimi z przyjemnością, jednak nie brakuje potraw, które wiele osób [przyprawiają o dreszcze. Tak jest z...
-
Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo ...
-
Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
Wspominamy kultowe słodycze z czasów PRL-u!
-
Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
Coś dla łasuchów!
-
Zjadłam ją w schronisku i przypomniało mi się przedszkole. Teraz gotuję tę zupę dwa razy w tygodniu
Zupa pomidorowa to chyba nasza ukochana zupa i nie wierzę, że istnieje osoba, która nie przepada za jej smakiem. Jest o tyle łatwa, że wystarczy mieć gotowy rosół lub bulion i mamy gotową bazę na pyszny obiad. Ostatnio miałam przyjemność gościć w...
-
Kochaliśmy to w dzieciństwie. Tosty i zapiekanki przy nich to smutek i rozpacz
Chleb w jajku to przysmak, który w dzieciństwie robił nam mnóstwo przyjemności. Najlepszy był z ogórkiem albo pomidorem z cebulą. Ten przepis zna każdy urodzony przed 1990, późniejsze pokolenie może tylko kojarzy. Dziś przychodzimy z przepisem na...
-
W dzieciństwie nie mogłam patrzeć, dziś jem tonami. Makaron z serem wzbogaciłam jedną rzeczą
Makaron z serem to danie owiane nie tyle, co kontrowersją, co mnóstwem sprzeczności. Jako dziecko nie mogłam patrzeć na makaron z serem, a kiedy mama robiła go na obiad, miałam wrażenie, że to kara. Jako dorosła osoba mam inne zdanie na ten temat ...
-
Przepis na szyszki krówkowe z trzech składników. Smakują identycznie jak te z czasów dzieciństwa
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet dziecko. Chrupiące przysmaki robiły furorę jeszcze kilkanaście lat temu, a teraz znów wracają do mody. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
-
Przepis na orzeszki, czyli kultowe ciasteczka PRL-u. Podaj w Boże Narodzenie - znikną momentalnie
Kto jeszcze pamięta orzeszki? Te chrupiące ciasteczka wypełnione obficie słodkim nadzieniem to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień wszystkich, którzy mieli okazję dorastać w latach osiemdziesiątych. Przepis na orzeszki jest banalny i na pewno...
-
Sycąca i pyszna kartoflanka jak u mamy. Dodaj łyżkę popularnego sosu, a podkręcisz smak pozostałych składników
Według wielu osób ta zupa jest lepsza od zalewajki, żurku, a nawet pomidorowej. Jest sycąca, rozgrzewająca i przygotowywana z jednego z najbardziej lubianych warzyw, czyli ziemniaka. Tradycyjna kartoflanka to doskonała propozycja na obiad, jeśli...
-
Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka
Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem...
-
Zupa mleczna była kiedyś fuj? Z tym przepisem będzie najpyszniejsza, a przyda się trochę czosnku
Zupa mleczna. Da jednych koszmar z przedszkolnej stołówki, dla innych zapomniany rarytas. Wszyscy kojarzymy ją ze słodkim, nieco mulącym smakiem. Dziś jednak trochę poszalejemy i zrobimy zupę mleczną na wytrawnie. Szok? Lepiej poszukaj w kuchni...
-
Nie flaczki i nie czernina - ta zupa wzbudza więcej kontrowersji, ale może być przepyszna. Jak zrobić zupę owocową?
Polska kuchnia jest bogata w wiele przepisów, które wzbudzają kontrowersje i dzieli Polaków na tych, którzy albo kochają, albo nienawidzą danych przysmaków. Wymienić można choćby flaczki, czerninę, salceson czy wątróbkę. A pamięta ktoś o zupie...
-
Pamiętacie tę zupę? Mamy serwowały ją wiosną i latem, a dzieci uciekały. Prawdziwa zmora PRL-u
Dzieciństwo usłane różami? Najczęściej w pamięci pozostają wyłącznie dobre chwile. Jednak kiedy w grę wchodzą potrawy serwowane przez mamy czy babcie, odczucia mogą być dość zróżnicowane. W końcu chyba każdy pamięta obiad, którego szczerze nie...
-
Tymi lodami zajadali się nasi rodzice na odpustach. Jak zrobić kultową kostkę śmietankową? To tylko trzy składniki
Wszyscy kochamy lody i od pokoleń nic się nie zmieniło. Dziś mamy dla was coś fantastycznego - stary przepis na lody w wafelku, które były hitem podczas odpustów i jarmarków kilkadziesiąt lat temu. Młodsi skosztują tradycyjnego smaku, starsi wyrus...
-
Czterdzieści lat temu kupowało się je na wagę, dziś kultowe galaretki zrobisz w domu. To tylko trzy składniki
Jeśli chodzi o słodkości PRL, bez wahania wymienimy blok czekoladowy, kokosanki i cukierki irysy. Wielu z was na pewno pamięta też kultowe galaretki w cukrze, które kupowało się na wagę. Dziś bez problemu odtworzycie ten smak i pozytywnie...
-
Regulamin konkursu "Smaki dzieciństwa"
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla
Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie...
-
Lane kluski - przepis babci Marysi na delikatne i mięciutkie danie z dzieciństwa. Łatwe w wykonaniu
Lane kluski to jedno z dań, które bardzo często serwowały nasze babcie. Wszystko za sprawą prostoty i małej ilości składników. Dzięki temu szybko i smacznie najadła się cała rodzina. Jak odtworzyć smak z dzieciństwa? Ważny jest przepis, dlatego...
-
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Rarytas, który wypełni dom słodkim zapachem i przypomni czasy dzieciństwa
Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Obok szarlotki, kruchych tart czy baby piaskowej nie można zapomnieć o przepisie na ciasto drożdżowe. Połączone z sezonowymi owocami i chrupiąca kruszonką...
-
Kluski lane, czyli sentymentalny smak dzieciństwa. Wystarczą trzy składniki i każdy makaron może się schować
Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Smakowały zawsze kapitalnie, bez znaczenia, czy były robione na rosole, mleku z cukrem czy po prostu na zwykłej wodzie. Idealnie smakowały z cukrem i śmietaną i czasem stanowiły szybszą wersję...
-
Przepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90. Lekkie, kruche i delikatne
Przepis na ptysie nie jest skomplikowany. Wiele zależy jednak od oczekiwanego efektu. Tym razem stawiamy na smaki z dzieciństwa. W latach 90. ten wyjątkowo słodki deser królował w cukierniach i podbijał serca. Jak zrobić je samodzielnie w domu, by...
-
Pierogi leniwe - przepis na domowy rarytas. Wyjdą miękkie i delikatne dzięki czterem składnikom
Pierogi leniwe to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Szybkie i proste danie wymaga zaledwie czterech składników. To idealna propozycja na lekki, jarski obiad. Podane z palonym masłem i cukrem, śmietaną lub szczypta cynamonu...
-
Zupa mleczna - trauma, czy przysmak? Niektórzy jedzą ją w nietypowy sposób. "Zawsze była dokładka albo trzy"
Zupa mleczna wzbudza niemal tyle samo skrajnych emocji jak flaki czy wątróbka. Dla wielu z nas zupa mleczna to trauma dziecięcych lat, inni z kolei wspominają jej smak z rozrzewnieniem. W czym tkwi ten podział i czy zupę mleczną je się tylko na...
-
Kokosanki, czyli kultowe ciasteczka z PRL. Zrobisz je w kilka chwil, a potrzebujesz czterech składników
Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chces...
-
Przepis na szybki i tani obiad, czyli obłędne kładzioki. Podaj je z kleksem śmietany i odśwież smaki dzieciństwa
Kładzioki, lub - jak kto woli - kluski kładzione to świetny pomysł na szybki i tani obiad. Przepis jest banalny, a same kluchy można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną, ale są smaczne również ze skwarkami lub podane w...
-
Zapomniany przysmak z dzieciństwa, czyli pampuchy. Zrób je tak, jak szkolne kucharki - nie zapomnij o proporcjach
Pampuchy, parowańce, kluchy na parze. Czy komuś na samą myś o nich nie pociekła ślinka? Te puszyste kluchy były prawdziwym rarytasem na szkolnych stołówkach, teraz są już niestety trochę zapomniane, a wielka szkoda. Przepis jest banalnie prosty, a...
-
Lane kluski - przepis, dzięki któremu powrócisz do smaków dzieciństwa. To tylko trzy składniki
Kluski lane robiła zawsze moja babcia, kiedy byłam chora albo smutna, bo nic tak nie poprawiało mi humoru. Ostatnio przypomniał mi się ten przepis i postanowiłam je zrobić - ten smak przeniósł mnie w czasie o dwadzieścia kilka lat. Nie ma chyba...