smaki dzieciństwa
-
Sycąca i pyszna kartoflanka jak u mamy. Dodaj łyżkę popularnego sosu, a podkręcisz smak pozostałych składników
Według wielu osób ta zupa jest lepsza od zalewajki, żurku, a nawet pomidorowej. Jest sycąca, rozgrzewająca i przygotowywana z jednego z najbardziej lubianych warzyw, czyli ziemniaka. Tradycyjna kartoflanka to doskonała propozycja na obiad, jeśli...
-
Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka
Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem...
-
Zupa mleczna była kiedyś fuj? Z tym przepisem będzie najpyszniejsza, a przyda się trochę czosnku
Zupa mleczna. Da jednych koszmar z przedszkolnej stołówki, dla innych zapomniany rarytas. Wszyscy kojarzymy ją ze słodkim, nieco mulącym smakiem. Dziś jednak trochę poszalejemy i zrobimy zupę mleczną na wytrawnie. Szok? Lepiej poszukaj w kuchni...
-
Nie flaczki i nie czernina - ta zupa wzbudza więcej kontrowersji, ale może być przepyszna. Jak zrobić zupę owocową?
Polska kuchnia jest bogata w wiele przepisów, które wzbudzają kontrowersje i dzieli Polaków na tych, którzy albo kochają, albo nienawidzą danych przysmaków. Wymienić można choćby flaczki, czerninę, salceson czy wątróbkę. A pamięta ktoś o zupie...
-
Pamiętacie tę zupę? Mamy serwowały ją wiosną i latem, a dzieci uciekały. Prawdziwa zmora PRL-u
Dzieciństwo usłane różami? Najczęściej w pamięci pozostają wyłącznie dobre chwile. Jednak kiedy w grę wchodzą potrawy serwowane przez mamy czy babcie, odczucia mogą być dość zróżnicowane. W końcu chyba każdy pamięta obiad, którego szczerze nie...
-
Tymi lodami zajadali się nasi rodzice na odpustach. Jak zrobić kultową kostkę śmietankową? To tylko trzy składniki
Wszyscy kochamy lody i od pokoleń nic się nie zmieniło. Dziś mamy dla was coś fantastycznego - stary przepis na lody w wafelku, które były hitem podczas odpustów i jarmarków kilkadziesiąt lat temu. Młodsi skosztują tradycyjnego smaku, starsi wyrus...
-
Czterdzieści lat temu kupowało się je na wagę, dziś kultowe galaretki zrobisz w domu. To tylko trzy składniki
Jeśli chodzi o słodkości PRL, bez wahania wymienimy blok czekoladowy, kokosanki i cukierki irysy. Wielu z was na pewno pamięta też kultowe galaretki w cukrze, które kupowało się na wagę. Dziś bez problemu odtworzycie ten smak i pozytywnie...
-
Regulamin konkursu "Smaki dzieciństwa"
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla
Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie...
-
Niedługo święta, więc przetestuj już makowiec japoński. Zrobi furorę w Wigilię
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Każdego dnia uczmy się, że czasem trzeba pozwolić sobie na luz i "mieć to w D"MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
- To nie barszcz z uszkami, ale coś równie pysznego. Idealna zupa na święta
- Jak uniknąć wodnistej sałatki jarzynowej? Nie popełniaj tego błędu
- Połącz buraka z tym nabiałem. Sałatka marzeń gotowa w 10 minut
- Ekspresowa sałatka ziemniaczana do obiadu. Przygotujesz ją w 10 minut
- Marchew, pomidory i filety. To połączenie da najlepszą rybę po grecku
-
Lane kluski - przepis babci Marysi na delikatne i mięciutkie danie z dzieciństwa. Łatwe w wykonaniu
Lane kluski to jedno z dań, które bardzo często serwowały nasze babcie. Wszystko za sprawą prostoty i małej ilości składników. Dzięki temu szybko i smacznie najadła się cała rodzina. Jak odtworzyć smak z dzieciństwa? Ważny jest przepis, dlatego...
-
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Rarytas, który wypełni dom słodkim zapachem i przypomni czasy dzieciństwa
Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Obok szarlotki, kruchych tart czy baby piaskowej nie można zapomnieć o przepisie na ciasto drożdżowe. Połączone z sezonowymi owocami i chrupiąca kruszonką...
-
Kluski lane, czyli sentymentalny smak dzieciństwa. Wystarczą trzy składniki i każdy makaron może się schować
Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Smakowały zawsze kapitalnie, bez znaczenia, czy były robione na rosole, mleku z cukrem czy po prostu na zwykłej wodzie. Idealnie smakowały z cukrem i śmietaną i czasem stanowiły szybszą wersję...
-
Przepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90. Lekkie, kruche i delikatne
Przepis na ptysie nie jest skomplikowany. Wiele zależy jednak od oczekiwanego efektu. Tym razem stawiamy na smaki z dzieciństwa. W latach 90. ten wyjątkowo słodki deser królował w cukierniach i podbijał serca. Jak zrobić je samodzielnie w domu, by...
-
Pierogi leniwe - przepis na domowy rarytas. Wyjdą miękkie i delikatne dzięki czterem składnikom
Pierogi leniwe to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Szybkie i proste danie wymaga zaledwie czterech składników. To idealna propozycja na lekki, jarski obiad. Podane z palonym masłem i cukrem, śmietaną lub szczypta cynamonu...
-
Zupa mleczna - trauma, czy przysmak? Niektórzy jedzą ją w nietypowy sposób "Zawsze była dokładka albo trzy"
Zupa mleczna wzbudza niemal tyle samo skrajnych emocji jak flaki czy wątróbka. Dla wielu z nas zupa mleczna to trauma dziecięcych lat, inni z kolei wspominają jej smak z rozrzewnieniem. W czym tkwi ten podział i czy zupę mleczną je się tylko na...
-
Kokosanki, czyli kultowe ciasteczka z PRL. Zrobisz je w kilka chwil, a potrzebujesz czterech składników
Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chces...
-
Przepis na szybki i tani obiad, czyli obłędne kładzioki. Podaj je z kleksem śmietany i odśwież smaki dzieciństwa
Kładzioki, lub - jak kto woli - kluski kładzione to świetny pomysł na szybki i tani obiad. Przepis jest banalny, a same kluchy można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną, ale są smaczne również ze skwarkami lub podane w...
-
Zapomniany przysmak z dzieciństwa, czyli pampuchy. Zrób je tak, jak szkolne kucharki - nie zapomnij o proporcjach
Pampuchy, parowańce, kluchy na parze. Czy komuś na samą myś o nich nie pociekła ślinka? Te puszyste kluchy były prawdziwym rarytasem na szkolnych stołówkach, teraz są już niestety trochę zapomniane, a wielka szkoda. Przepis jest banalnie prosty, a...
-
Lane kluski - przepis, dzięki któremu powrócisz do smaków dzieciństwa. To tylko trzy składniki
Kluski lane robiła zawsze moja babcia, kiedy byłam chora albo smutna, bo nic tak nie poprawiało mi humoru. Ostatnio przypomniał mi się ten przepis i postanowiłam je zrobić - ten smak przeniósł mnie w czasie o dwadzieścia kilka lat. Nie ma chyba...
-
Racuchy z jabłkami - przepis babci na smak dzieciństwa. Delikatne i puszyste ciasto z owocowym wnętrzem
Jednym ze smaków dzieciństwa, który zna niemal każdy, są racuchy z jabłkami. Obłędnie smaczne i puszyste niczym chmurka placuszki z dodatkiem sezonowych owoców, świetnie sprawdzą się o każdej porze dnia. Nieważne czy są podane na śniadanie, obiad...
-
Pani Gosia ze szkolnej stołówki zdradziła mi, jak zrobić najlepsze naleśniki. "Odpad maślany i zero śmietany"
Najlepsze naleśniki jadłam jako mała dziewczynka w szkolnej stołówce, gdzie gotowała moja dalsza sąsiadka - pani Gosia. Ostatnio rozmawiałam z nią o tych naleśnikach i powiedziała mi, jaki jest ich sekret. Ważny jest składnik, żartobliwie nazwany...
-
Knedle - przepis na przysmak z dzieciństwa. Sekretem jest ciasto z dodatkiem, którego brak w innych kluskach
Knedle to przepis, który w przyjemny sposób przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy pojawiły się pierwsze śliwki czy morele, pędziłam z koszyczkiem do sadu, bo wiedziałam, że jak je przyniosę, to babcia zrobi mi knedle. Były...
-
Jak zrobić prawdziwy budyń? Poznaj stary przepis. "Za Gierka mamusia nam go robiła w nagrodę, jak byliśmy grzeczni"
Jak zrobić budyń? Ale nie taki z proszku, tylko prawdziwy, gęsty, taki którym pachnie w całym domu? Nic prostszego. Moja mama znalazła ostatnio stary zeszyt z przepisami, który należał do babci. Od razu przypomniało jej się, kiedy w latach...
-
Szarlotka sypana, czyli najlepsze i najszybsze ciasto. Smak przypomni ci niedzielne wizyty u babci
Szarlotka sypana zajmuje wysokie miejsce na podium wśród najlepszych ciast, jakie pamiętamy z dzieciństwa. Przepis na ten nietuzinkowy deser jest tak prosty, jak tylko się da - nie musisz walczyć z kapryśnym ciastem kruchym, po prostu wysyp...
-
Ryż z truskawkami - przepis na najlepszy obiad z dzieciństwa. Ważny jest sposób gotowania ryżu - nie ma dróg na skróty
Ryż z truskawkami to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się nim w przedszkolu i na letnich obozach. Dziś bez problemu odtworzysz ten smak, ale musisz odpowiednio ugotować ryż. Zapomnij o wrzucaniu woreczka na wrzątek, chyba że...
-
Kompot z truskawek - przepis idealny na upały. Świetnie ugasi pragnienie, ale uważaj na cukier
Kompot z truskawek to przyjemne wspomnienie ze szkolnych stołówek i ośrodków kolonijnych. Nie mogło go także zabraknąć na stole podczas niedzielnego obiadu i zawsze smakował rewelacyjnie. Dziś mamy dla ciebie przepis na kompot truskawkowy, który...
-
Znienawidzone smaki dzieciństwa. Jakie dania wspominamy najgorzej? "Sam zapach przyprawiał o mdłości"
Kiedy wspominamy dzieciństwo, najczęściej przywołujemy w pamięci obrazy tych dań, które smakowały nam najbardziej. Najwcześniejsze lata życia to czas, kiedy kształtują się nasze gusta kulinarne. Dotyczy to więc również tych potraw, za którymi nie...
-
Leniwe - przepis, który przeniesie cię w czasie. Pamiętaj o proporcjach, a będą smakować jak u babci
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to smak naszego dzieciństwa. Te twarogowe kluseczki najlepsze robiły oczywiście nasze babcie, a dziś specjalnie dla was mamy przepis, który przeniesie cię w podróż do krainy kulinarnych wspomnień. Najważniejsz...
-
Przepis na racuchy w 5 minut. Będą puszyste i to bez drożdży
Racuchy kochamy chyba wszyscy, nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wspomnienia. Nic bowiem tak wyjątkowo nie smakowało jak pyszne racuszki z jabłkami, które robiły nam nasze mamy i babcie. Dziś mamy dla ciebie ekspresowy przepis na racuchy,...
-
Przepis na chłodnik, który smakuje wakacjami. Sekretem smaku jest orzeźwiający napój
Chłodnik to zupa, która kojarzy się z upalnym latem spędzonym na wsi. Ma przepiękny kolor, świetnie orzeźwia i zawiera mnóstwo warzyw świeżo zrywanych z przydomowych ogródków. Sekretem orzeźwiającego smaku chłodnika jest napój, którym większość z...
-
Pierogi leniwe - przepis na smak dzieciństwa. Z łatwością go odtworzysz, jeśli zwrócisz uwagę na twaróg
Pierogi leniwe najlepiej smakowały u babci. Pamiętasz ten czas, kiedy po całym dniu ganiania po podwórku wpadałeś do babcinej kuchni, a na stole już czekały na ciebie pyszne leniwe i kubek mleka? Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na pierogi...
-
Makaron z serem białym - przepis na smak dzieciństwa. Szybki obiad z tego, co masz pod ręką
Makaron z serem białym to nie tylko smaczny i szybki przepis, to również smak zapamiętany z dzieciństwa. Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad, ta pozycja sprawdzi się idealnie. Danie można urozmaicić ulubionymi dodatkami, które wzbogacą smak.
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na smak dzieciństwa. Domowa receptura jak od babci
Ciasto drożdżowe to bez wątpienia smak dzieciństwa. Z naszym przepisem przygotujesz je bardzo szybko. Dodatek kruszonki sprawi, że zakochasz się w tym smaku. To świetny przepis na każdą okazję.
-
Kluski lane - przepis na przysmak z dzieciństwa. Zrobisz je w 5 minut
Kluski lane to przysmak, który przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Nic bowiem nie smakowało tak wspaniale, niż lane kluski na mleku po godzinach spędzonych na zabawie. Teraz bez problemu odtworzysz ten smak w swojej kuchni, musisz tyl...
-
Kasza manna - przepis na smak dzieciństwa. Jak zrobić pyszną kaszę na mleku?
W dzieciństwie najpyszniejszym śniadaniem była oczywiście kasza manna na mleku z owocami lub syropem owocowym. Dziś mamy najprostszy na świecie przepis na kaszę mannę, która smakuje jak ta, którą przed laty robiła nam mama.
-
Chodzi za tobą zupa fasolowa? Jeden składnik zapewni aromat wędzonki. Przepis babci
Zupa fasolowa to jeden ze smaków dzieciństwa. Pyszne i tradycyjne danie, które jest smaczne i bardzo pożywne. Przyrządzisz je bez trudu z przepisu babci. Znamy tą tajemną recepturę.
-
Babciny klasyk i najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Jak zrobić truskawki z makaronem?
W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, a to oznacza jedno: czas je przygotować z makaronem. Proste i pyszne danie przypomni czasy dzieciństwa! Pamiętacie, jak zrobić tę potrawę?
-
Najlepsze dania z dzieciństwa? Tych nie popijaliśmy łzami. "Grzeszne absolutnie, ale niebo w gębie"
Potrawy, które jedliśmy w dzieciństwie bywają prawdziwym koszmarem, lecz mogą być też najprzyjemniejszym wspomnieniem. Te pierwsze już zgłębialiśmy - pora na drugie. Jakie jedzenie z dzieciństwa uwielbiamy? Szykujcie popcorn.