Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata

Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo i zdziwisz się, jak łatwo je zrobić.

Kluski na parze, czy też pampuchy to pyszne, mięciutkie kluchy drożdżowe, których się nie gotuje, a zawiesza na sitku nad garnkiem z gotująca się wodą. To właśnie gotowanie na parze sprawia, że pampuchy są takie delikatne i mięciutkie. Na pewno wielu z nas, kluski na parze kojarzą się z dzieciństwem. Przecież pampuchy polane musem z truskawek i śmietaną to był wymarzony obiad. Jednak pampuchy nie tylko świetnie smakują na słodko. Są idealne podane z sosem grzybowym albo jako dodatek do gulaszu, zamiast np. kopytek. Zobacz, jak łatwy jest przepis na kluski na parze - tak właśnie robiły je nasze kochane babunie. 

Zobacz wideo

Jak zrobić kluski na parze? Nie spodziewasz się, jakie to proste

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie),
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 średnie jajka,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • szczypta soli (lub więcej, jeśli chcesz podać pampuchy na słono),
  • 3 łyżki ciepłego masła.

Przepis na pampuchy. Sposób wykonania krok po kroku

  1. Jak wszystkie dania na bazie drożdży, na samym początku trzeba przygotować rozczyn. Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i dodaj dwie łyżki mąki. Następnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn wyraźnie się spienił, dodaj resztę mąki, wbij jajka i dodaj sól. Następnie ciepłymi dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie już odchodzić od dłoni, miskę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
  3. Kiedy ciasto już wyrosło, zacznij odrywać z niego kawałki i formuj w dłoniach w kształt kulek o średnicy ok. 5-7 cm. Ponownie ostaw je do wyrośnięcia i kiedy bułeczki rosną, przygotuj garnek, sito oraz gazę.
  4. W garnku zagotuj wodę. Na garnek połóż sito wyłożone gazą. Następnie włóż do sita pampuchy i przykryj całość pokrywką. Gotuj na parze przez ok. 2,5 minuty z obu stron.
Pampuchy - kluski na parze (zdjęcie ilustracyjne)
Pampuchy - kluski na parze (zdjęcie ilustracyjne) Nerel/Wikipedia

Wystarczy kęs i wspomnienia z dzieciństwa odblokowane. Jak widzisz przepis na kluski na parze jest banalny - robi się je niemal tak samo jak bułeczki drożdżowe, z tą różnicą, że nie piecze się ich, a paruje. Dodaj do tego mus truskawkowy lub malinowy albo sos pieczeniowy i solidny kawał karkówki. Za taki obiad postawią ci pomnik, albo chociaż gorąco podziękują. 

Więcej o: