Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo i zdziwisz się, jak łatwo je zrobić.
3
Fot. Paweł Sowa / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kluski na parze, czy też pampuchy to pyszne, mięciutkie kluchy drożdżowe, których się nie gotuje, a zawiesza na sitku nad garnkiem z gotująca się wodą. To właśnie gotowanie na parze sprawia, że pampuchy są takie delikatne i mięciutkie. Na pewno wielu z nas, kluski na parze kojarzą się z dzieciństwem. Przecież pampuchy polane musem z truskawek i śmietaną to był wymarzony obiad. Jednak pampuchy nie tylko świetnie smakują na słodko. Są idealne podane z sosem grzybowym albo jako dodatek do gulaszu, zamiast np. kopytek. Zobacz, jak łatwy jest przepis na kluski na parze - tak właśnie robiły je nasze kochane babunie.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jak zrobić kluski na parze? Nie spodziewasz się, jakie to proste
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie),
1 szklanka letniego mleka,
25 g świeżych drożdży,
2 średnie jajka,
płaska łyżeczka cukru,
szczypta soli (lub więcej, jeśli chcesz podać pampuchy na słono),
3 łyżki ciepłego masła.
Przepis na pampuchy. Sposób wykonania krok po kroku
Jak wszystkie dania na bazie drożdży, na samym początku trzeba przygotować rozczyn. Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i dodaj dwie łyżki mąki. Następnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
Kiedy rozczyn wyraźnie się spienił, dodaj resztę mąki, wbij jajka i dodaj sól. Następnie ciepłymi dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie już odchodzić od dłoni, miskę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
Kiedy ciasto już wyrosło, zacznij odrywać z niego kawałki i formuj w dłoniach w kształt kulek o średnicy ok. 5-7 cm. Ponownie ostaw je do wyrośnięcia i kiedy bułeczki rosną, przygotuj garnek, sito oraz gazę.
W garnku zagotuj wodę. Na garnek połóż sito wyłożone gazą. Następnie włóż do sita pampuchy i przykryj całość pokrywką. Gotuj na parze przez ok. 2,5 minuty z obu stron.
Wystarczy kęs i wspomnienia z dzieciństwa odblokowane. Jak widzisz przepis na kluski na parze jest banalny - robi się je niemal tak samo jak bułeczki drożdżowe, z tą różnicą, że nie piecze się ich, a paruje. Dodaj do tego mus truskawkowy lub malinowy albo sos pieczeniowy i solidny kawał karkówki. Za taki obiad postawią ci pomnik, albo chociaż gorąco podziękują.