Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Mięciutkie i pachnące - musisz spróbować

Ciasto z rabarbarem to smak polskiej wiosny i lata, a na nasze szczęście już zaczyna się sezon na to wyjątkowe warzywo (tak, warzywo) i możemy zabierać się za najlepsze wypieki. Przepis na ciasto z rabarbarem jest prosty, ale nie uwierzysz, że wyjdzie aż tak puszyste i delikatne. Wystarczy kilka razy zakręcić łyżką lub mikserem i gotowe.

Ciasto z rabarbarem to klasyka i nie ma wiosny lub lata bez popołudnia przy kubku lemoniady i kawałku puszystego ciasta z lekko kwaskowym rabarbarem. Jeśli szukasz przepisu na łatwe i szybkie ciasto, które nie wymaga długiego stania w kuchni, a jedynie kilku prostych składników i piekarnika, ten przepis musisz wypróbować jak najszybciej. Ciasto z rabarbarem z tego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i smakuje wakacjami u babci. Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis na małe co nieco. Chyba nie. 

Zobacz wideo

Ciasto z rabarbarem - mięciutkie i puszyste jak podusia

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 g),
  • 2 pełne szklanki maki pszennej (typ 500 będzie idealny),
  • 4 średnie jajka (powinny być w temperaturze pokojowej),
  • ok. 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • kilka łodyg rabarbaru,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Łodygi rabarbaru oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę cukru waniliowego i cynamon. Całość dokładnie natrzyj i odstaw. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i resztę cukru waniliowego. Utrzyj całość na białą, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ubita pianę z białek, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić jej struktury.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Przełóż na nią ciasto, a na wierzchu połóż kawałki rabarbaru.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem. 

Wskazówka: Do ciasta z rabarbarem możesz dodać pokruszoną białą czekoladę. To doda smaku i nada ciastu przyjemną teksturę, jednak wówczas możesz dodać nieco mniej cukru lub więcej rabarbaru, by wyrównać poziom słodyczy. 

Najlepsze ciasto na lato:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.