kuchnia polska
-
Kotlety jajeczne: przepis na danie znane z czasów barów mlecznych i nie tylko
Prawdopodobnie każdy zna kotlety jajeczne. Przepis na nie jest nieskomplikowane i obejmuje podstawowe przyprawy oraz inne składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni. To świetna propozycja na szybki obiad- nie tylko dla zabieganych.
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Jak zrobić masło? Zdziwisz się, jakie to proste. To tylko dwa składniki
Domowe masło. Nie ma nic pyszniejszego, niż pajda świeżego chleba posmarowana masełkiem własnej roboty. Jak zrobić masło w swojej kuchni? Dwa składniki i chwila miksowania, a smak nieporównywalny z niczym innym.
-
Najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Zrobisz je, nawet jeśli nie umiesz gotować
Placki ziemniaczane - danie, które bez żadnych wątpliwości można powiedzieć, że zna każdy. Złociste, chrupiące, o charakterystycznym smaku, przepyszne i w wersji słodkiej i wytrawnej. Jak wygląda najprostszy przepis na placki ziemniaczane?
-
Kapuśniak: przepis na wersję z białej kapusty. Jest niskokaloryczna i bogata w kwas foliowy
Jednym z tradycyjnych polskich dań obiadowych jest kapuśniak. Przepis na tę zupę można przygotować zarówno ze świeżej, jak i świeżej kapusty. Zamiast boczku można wykorzystać równie dobrze kiełbasę - zupa wyjdzie odrobinę inna w smaku, ale równie...
-
Fasolka po bretońsku. Przepis na klasyczne danie jednogarnkowe. Pamiętaj o mięsnych dodatkach
Bez niej kuchnia polska nie byłaby taka sama. Oto fasolka po bretońsku. Przepis łączy w sobie sos pomidorowy, fasolę "Piękny Jaś" oraz różne mięsne dodatki. Potrawa ta jest uniwersalna. Możemy ją zjeść na obiad lub zabrać w słoiku na wyjazd.
-
Knedle z truskawkami - przepis z babcinego zeszytu. Żeby były delikatne, pilnuj proporcji
Knedle z truskawkami to wymarzony letni obiad na słodko. Knedle to nic innego niż ziemniaczane pyzy nadziewane owocami - najczęściej właśnie truskawkami lub śliwkami. Przepis na knedle z truskawkami jest banalny i dziś pokażemy ci starą, babciną...
-
Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące
Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
-
Kotlety mielone - przepis naszych babć. O dziwo, nie dodawały dwóch składników
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów w polskich domach. Przygotowanie jest proste i schematyczne, ale dziś chcemy ci zdradzić, jak kotlety mielone przygotowywały nasze babcie. Przed laty do mielonych nie dodawało się dwóch składników, któ...
-
Czereśnie. Dlaczego warto je jeść? Poznaj korzyści, które wynikają ze spożywania tych owoców
Czereśnie najbardziej kojarzą nam się z latem. Owoce te kupujemy prawie tak samo często, jak truskawki. Ich fani cenią je przede wszystkim za walory smakowe i to, że pasują do wielu deserów. Jednak czereśnie mają też wiele właściwości prozdrowotnych.
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Szare kluski - przepis na przysmak z dzieciństwa. Z chrupiącym dodatkiem będą smakować jak u babci
Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. Kto z nas nie wracał pędem ze szkoły do domu, wiedząc, że na obiad są pyszne kluchy z okrasą? Dziś mamy dla ciebie przepis na najlepsze kluski szare z chrupiącym boczkiem, które smakują jak przed laty...
-
Fasolka po bretońsku - przepis, który pokochasz. Ważna jest kiełbasa - nie może być byle jaka
Fasolka po bretońsku to jedno z ukochanych dań Polaków. Jest prosta w przygotowaniu, zawiera kilka podstawowych składników, dobrze syci i świetnie nadaje się do słoików. Istnieje jednak pewna zasada, której warto przestrzegać. Kiełbasa musi być...
-
Przepis na ciasto ucierane z truskawkami: prosty sposób na wykorzystanie owoców sezonowych
Domowe ciasto ucierane z truskawkami z wykorzystaniem kilku ogólnodostępnych produktów zawsze się udaje. Warto wypróbować je zwłaszcza teraz, kiedy zaczął się sezon na truskawki. Choć te owoce są dostępne w sklepach przez cały rok, najlepiej smaku...
-
Grillowane warzywa: prosty przepis na pyszny obiad. Nie tylko dla wegetarian
Wiosna to otwarcie sezonu grillowego. Wtedy również na rynku pojawia się najwięcej sezonowych przysmaków. Dlaczego by nie połączyć tych dwóch rzeczy i nie wypróbować prostego przepisu na grillowane warzywa?
-
Kapuśniak: przepis na klasyczną polską zupę. Podstawą jest odpowiednie mięso
Klasyczny przepis na kapuśniak uwzględnia dużą ilość wywaru mięsnego i kiszonej kapusty. Oczywiście proporcje składników mogą być różne, w zależności od preferencji smakowych. Żeberka mogą być mniej lub bardziej tłuste, a boczek wędzony na różne...
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
Gołąbki to ulubione danie wielu Polaków. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak samo parzenie liści kapusty niepotrzebnie przeciąga w czasie poszczególne czynności. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby przyspieszyć ten proces. Zajmu...
-
Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.
-
CNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje. Nie tylko te klasyczne
Amerykański serwis CNN stworzył listę najlepszych, zdaniem tamtejszych redaktorów, pierogów z całego świata. Wśród wyróżnionych dań nie mogło zabraknąć oczywiście tych z Polski, które są bardzo dobrze znane za granicą. Nie skończyło się jednak tyl...
-
Amerykanin przetestował "dziwne" polskie jedzenie. "Trzeba być szalonym"
Ryan Socash jest Amerykaninem, który od 2005 roku mieszka w Polsce. Na YouTubie prowadzi popularny kanał Kult America. W jednym z ostatnich odcinków postanowił przetestować w Zakopanem kilka potraw kuchni polskiej, które nazwał "dziwnymi". Co...
-
Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
Osoby żyjące w czasach PRL-u były bardzo pomysłowe. Potrafiły stworzyć coś z niczego. Ich dania były zawsze pożywne i miały ciekawy smak. Tak jest w przypadku pasty na chleb "awanturka". Zrobicie ją w dosłownie 5 minut.
-
Młoda kapusta - przepis na idealny dodatek do schabowego. Nietypowy składnik zamieni ją w arcydzieło
Młoda kapusta to dowód na to, że matka natura nas kocha. Bo czy istnieje coś pyszniejszego wiosną, niż delikatna, młoda kapusta z koperkiem? Tak! I dziś właśnie mamy dla ciebie przepis na najlepszą młodą kapustę, która będzie idealnym dodatkiem do...
-
Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
Kotlety mielone bez jajka: czy to w ogóle może się udać? Wielu z nas nie wyobraża sobie braku tego składnika. W rzeczywistości jednak kotlety mielone mogą być równie smaczne. Aby mięso się skleiło i nie rozpadało podczas smażenia, wystarczy dodać...
-
Rosół - przepis na króla polskich stołów. Trzy wskazówki, dzięki którym wyjdzie perfekcyjny
Rosół to niekwestionowany król polskich dań. Polacy uwielbiają tę złotą zupę i są domy, w których rosół jest przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli tak jak my kochasz rosół, poznaj trzy proste wskazówki, dzięki którym twój rosół wyjdzie perfekcyjny, a...
-
Magda Gessler podpowiada, jak podkręcić smak botwinki. Ten jeden składnik robi różnicę
Zupę z botwinki warto włączyć do wiosennej diety. To sezonowe warzywo na targach i w sklepach pojawia się w okolicach maja, a zatem potrawy na niej bazujące są zdrowe, aromatyczne, orzeźwiające i sycące. Proponowany przez Magdę Gessler składnik...
-
Zupa grochowa - przepis na klasykę z wiejskich festynów. Wykorzystaj szczególny rodzaj mięsa
Wielu z nas miało okazję być na festynie i jeść zupę grochową. Przepis na popularną "grochówkę" sprawi, że będziemy mogli ponownie ją posmakować. Przygotujcie się na gotowanie.
-
Ciasto na pierogi wyjdzie idealne, jeśli zrezygnujesz z jednego składnika. Będzie miękkie i elastyczne
Ciasto na pierogi potrafi nieźle dać w kość, szczególnie kiedy z jakiegoś powodu wyjdzie twarde i uporczywie "ucieka" spod wałka. Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto na pierogi było idealne, zastosuj naszą wskazówkę. Wszystko wyjaśnimy poniżej.
-
Fasolka po bretońsku - przepis jeszcze lepszy. Radzimy, czym zastąpić zwykłą kiełbasę, by uzyskać efekt wow
Fasolka po bretońsku to danie, które cieszy się popularnością o każdej porze roku i w wielu polskich domach jest regularnie podawane na obiad. Dziś mamy dla ciebie przepis na fasolkę po bretońsku, która będzie jeszcze smaczniejsza i nabierze nieco...
-
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj pierogi karkonoskie. To pyszne połączenie sera, kapusty i ziemniaków
Pomysłów na farsz do pierogów jest nieskończenie wiele, można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak najprawdopodobniej nie każdy zna pierogi karkonoskie, które mają w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera. Można je tylko...
-
Zupa grochowa nie będzie smaczna, jeśli użyjesz nieodpowiedniego mięsa. Konkretny rodzaj jest kluczowy
Zupa grochowa to jedna z najchętniej gotowanych zupa w polskich domach. Jest pożywna, bardzo aromatyczna a przepis na grochówkę jest naprawdę prosty. Jednak najważniejszą rzeczą jest rodzaj mięsa, na jakim gotujemy zupę. Zapomnij o kurczaku czy...
-
Żurek - przepis prosto od śląskiej gospodyni. Sekret to połączenie trzech rodzajów mięsa
Żurek to bez wątpienia jedna z ulubionych zup Polaków, którą chętnie gotujemy zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis jest banalny, a najlepszy żurek to ten śląski - aromatyczny, kwaśny i pełen mięsa. Jakiego mięsa użyć do żurku? Sukces...
-
Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników
Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.
-
Racuchy bez drożdży. Przepis na pulchne placuszki. Sekret tkwi w ubijaniu
Racuchy to chyba najpyszniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Nic tak nie smakowało jak pulchne placuszki jedzone ze smakiem po całym dniu zabawy na podwórku. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na racuchy bez drożdży, które swoim smakiem przeniosą c...
-
Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono. Dzięki wodzie gazowanej będą delikatniejsze
Chyba nie ma na całym świecie gospodyni domowej, która nie miałaby swego przepisu na naleśniki. Nie każda jednak zdaje sobie sprawę, że do ciasta warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wychodzą wówczas bardziej delikatne, cienkie, a przy tym nie rwą...
-
Flaki - przepis, który przeniesie cię na magnacki dwór. Zapamiętaj zasadę trzech mięs, a wyjdą rewelacyjne
Flaki to danie, które od wieluset lat uważane jest za kultowe i całkiem słusznie, ponieważ odpowiednio przyrządzone flaki potrafią być absolutnie wybitne. Przepis na flaki jest w zasadzie prosty, ale dziś podpowiemy, jak je zrobić, by smakowały ta...
-
Gołąbki - przepis na ulubiony obiad Polaków. Połączenie dwóch mięs zagwarantuje boski smak
Gołąbki kocha każdy z nas i jeśli myślimy o obiedzie idealnym, to właśnie gołąbki przychodzą nam na myśl. Przepis jest bardzo łatwy, a podstawą smaku jest mięso - najlepsze gołąbki wychodzą z szynki i boczku.
-
Pierogi leniwe - przepis na smak dzieciństwa. Z łatwością go odtworzysz, jeśli zwrócisz uwagę na twaróg
Pierogi leniwe najlepiej smakowały u babci. Pamiętasz ten czas, kiedy po całym dniu ganiania po podwórku wpadałeś do babcinej kuchni, a na stole już czekały na ciebie pyszne leniwe i kubek mleka? Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na pierogi...
-
Zupa kalafiorowa. Przepis na klasykę polskiej kuchni. Będzie smakować, jak ta u mamy
Zupa kalafiorowa to popularne danie kuchni polskiej, a przepis na tę potrawę należy do klasyki obiadowego menu. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych, to danie wciąż często gości na naszych stołach. Delikatny smak i aromat sprawiają, że zupa...
-
Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce
Karpatka, czyli ciasto parzone przełożone kremem budyniowym, to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa. Nazwą i wyglądem nawiązuje zresztą do polskich Karpat. Pofalowana powierzchnia z ciasta parzonego i krem budyniowy o mocno maślanym posmaku, t...
-
Barszcz czerwony warto zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Tak uzyskamy najlepszy wywar
Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Jej bazą jest odpowiednio przygotowany wywar - jego jakość, bez względu na to, czy powstanie na bazie mięsa, czy warzyw, zdecyduje o ostatecznym smaku zupy.
-
Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?
Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu...