kuchnia polska
-
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy...
-
Faszerowane jajka-kurczaki to hit tegorocznej Wielkanocy. Nie tylko dzieci są nimi zachwycone
Jajka faszerowane na podobieństwo kurczaczków to hit tegorocznych świąt wielkanocnych. Wyglądają uroczo, a smakują wyśmienicie. Będą się nimi zachwycać zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotujesz je w prosty sposób.
-
To tradycyjne polskie potrawy. Obcokrajowcy, słysząc, z czego są zrobione, mają odruch wymiotny
Polska kuchnia słynie z wielu smakowitych potraw. Nie da się jednak ukryć, że nasze kulinaria skrywają również ciemną stronę. Niektóre z tradycyjnych potraw budzą niemałe kontrowersje - mają swoich zwolenników, ale i przeciwników nie brakuje.
-
Są polsko-indyjskim małżeństwem. Niedawno zamieszkali w Polsce. "Wszyscy ciągle mówią o jedzeniu"
Poznali się na Facebooku. Później zamieszkali razem w Londynie, a niedawno przeprowadzili się do Polski. Sylwia i Meru to polsko-indyjskie małżeństwo, które zaskarbiło sobie sympatię tysięcy polskich internautów, m.in. testując w zabawny sposób...
-
Przepis na wiosenne minigołąbki Gosi z programu "Rolnik szuka żony". Idealne na domowy obiad
Gołąbki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. W wersji z młodą kapustą smakują iście wiosennie. Sposobem na ich przyrządzenie podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych Gosia Borysewicz, znana z programu "Rolni...
-
Przepis na śniadaniową wajecznicę. Dziwnie brzmiące danie to hit kuchni śląskiej
Wajecznica to doskonały pomysł na dobry początek dnia. Śląska jajecznica doda nam energii na cały dzień, a wspomnienie jej apetycznego zapachu nie da o sobie zapomnieć. Jak przygotować słynne cieszyńskie danie śniadaniowe? Wyjaśniamy.
-
Fioletowe gołąbki robią u mnie furorę. Rodzinka się nimi zajada, jakby jutra miało nie być
Fioletowe gołąbki to smakowite danie, które doskonale sprawdzi się na obiad świąteczny, jak i codzienny. Robi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Wszystko za sprawą nietypowego farszu oraz czerwonej kapusty.
-
Tego dodatku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Siostra Anastazja robi go z winem. Efekt zachwyca
Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji to smakowity dodatek do dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasuje zarówno do potraw ciepłych, jak i zimnych. Buraczki w takim wydaniu zachwycają. Przepis na nie przyda się niejednokrotnie.
-
Przepis na najsłynniejsze polskie bułki. Niestety, nie wymyślili go Polacy
Kajzerka: królowa polskich stołów, dziecięcych śniadaniówek, lunchy do pracy czy przekąsek na wycieczkę. Jak zrobić najlepsze? Śpieszymy z wyjaśnieniem i dodajemy - co może wielu rozczaruje - że przepis na najlepsze bułki świata nie powstał w Polsce.
-
Robert Makłowicz jest zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. To popularny składnik
Smak rosołu uzyskujemy zwykle poprzez dodanie włoszczyzny i przypraw. Przepisów na klasyczną polską zupę jest jednak wiele, co oznacza, że różnią się m.in. składnikami. Robert Makłowicz zdradził kiedyś, jaki dodatek w tradycyjnym wywarze go...
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Zupa z tych składników jest znacznie smaczniejsza. Ten trik się sprawdza
- Tak szykuje kruche ciasto na Wielkanoc. Zawsze wychodzi udane i maślane
- Majonez króluje w Wielkanoc, ale to nie tylko jajka i sałatki. Bez niego nie zrobisz najlepszej babki
- Z czego jest salami? Z osła a może dziczyzny? Wiele osób nie ma pojęcia
- Ten mazurek znika z wielkanocnego stołu w trymiga. Ale tak się nie robi
-
Pasztet drobiowy na Wielkanoc z tym dodatkiem to prawdziwe dzieło kulinarne. Ekspresowo znika z talerzy
Pasztet drobiowy to tradycyjny smakołyk kuchni polskiej. Zajadamy się nim zwłaszcza w okolicy świąt wielkanocnych. Jeśli chcesz, by wyszedł aromatyczny i niezwykle apetyczny, wypróbuj poniższy przepis. Przyda ci się jeszcze nie raz.
-
Leśna galaretka według Magdy Gessler. Doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole
Leśna galaretka wieprzowa z borowikami to fenomenalne połączenie smakowe, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Domownicy i goście będą wręcz prześcigać się o dokładkę. Jak zrobić zimne nóżki z grzybami? Wystarczy podążać za przepisem...
-
Podlaski przysmak, który opanował całą Polskę. Gdy podasz go na obiad, każdy będzie zadowolony
Kuchnia polska bogata jest w różne smaki, a każdy region może się pochwalić swoim smakołykiem. Na Podlasiu króluje to danie, a przepis na nie zna każda gospodyni i gospodarz. Po zjedzeniu go nie ma szan, że brzuch będzie domagać się czegoś innego....
-
Pierogi prosto z Podlasia. Zapomnij o nudnej wersji, te smakują o niebo lepiej przez chrupiąca skórkę
Kultowym daniem, którym możemy się pochwalić jako Polacy, są oczywiście pierogi. Jak się jednak okazuje, na Podlasiu nieco urozmaicono tradycyjną wersję. Cebulniki są o niebo lepsze i znacznie bardziej chrupiące od ruskich czy pierogów z owocami....
-
Przysmak z mazur, który zastąpi cały obiad. O tym specjalne będzie w twoim domu głośno
Dania regionalne na szczęście coraz częściej wychodzą poza miejsca skąd pochodzą. Dzięki temu cała Polska może poznać ich smak i wyjątkowy aromat. Tak właśnie jest z tym mazurskim specjałem. Wypełniony po brzegi farszem i wysmażony na złoto zapełn...
-
Jak zrobić domowe kopytka? Zastosuj metodę naszych babć, a wyjdą doskonale miękkie i smaczne
Kopytka to danie, które każdy z nas chciałby opanować do perfekcji. Warto wiedzieć, że miękkie i delikatne szagówki otrzymamy, kierując się starą i sprawdzoną metodą. Od lat używają jej nasze mamy i babcie. Jest banalnie prosta, za to niezwykle...
-
Kopytka wychodzą zbite i twarde? Zrezygnuj z jednego składnika, a problem sam zniknie
Kopytka wciąż wychodzą zbyt twarde i ubite? Jest na to proste rozwiązanie. Wystarczy zrezygnować z dodania jednego popularnego składnika i zastąpić go innym. Ciasto wyjdzie elastyczne i jednocześnie zwarte. Warto znać ten patent.
-
Anielskie ruchańce to tradycyjny przysmak z Warmii. Przypadnie ci do gustu, bo jest puszysty i słodki
Kuchnia polska może nas zaskakiwać każdego dnia. Robi to nie tylko oryginalnymi smakami, a także nazwami potraw. Anielskie ruchańce się do tego oczywiście zaliczają. Co się kryje po taką nazwą? To pyszne, słodkie i puszyste placuszki.
-
Mistrzowska drożdżówka, która przebija sklepowe. Ten przepis znany jest od pokoleń
Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy si...
-
Bieszczadzkie bandurjanki są bezkonkurencyjne. Jeden składnik sprawia, że są lepsze od klasycznych placków
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami. Nie ma osoby, która chociaż raz ich nie jadła. Podawane są z różnymi dodatkami, ale zawsze smakują bezbłędnie. Bieszczadzkie placuszki okazują się jednak lepsze. To zasługa jednego dodatku, który nadaje...
-
Grochówka jak z przepisu babci. Jan Kuroń robi ją w ten sposób. Wychodzi gęsta i aromatyczna
Grochówka to klasyczna zupa należąca do kanonu potraw kuchni polskiej. Jest zabójcza dla głodu i niebiańska dla podniebienia. W jaki sposób ją przygotować, aby smakowała tak jak za dawanych lat? Z pomocą przychodzi przepis opracowany przez Jana...
-
Podałam ją zamiast rosołu i każdy był zachwycony. Trudno nie poprosić o kolejną miskę
Zupa to forma obiadu, po którą sięga większość z nas. Jest to najlepszy starter dla pobudzenia żołądka, a niektóre jej wersje mogą zastąpić nawet drugie danie. Ostatnio moim faworytem okazało się to danie proste i pełne w smaku, a do tego bogate w...
-
Babcia od zawsze zachwalała ten przepis i w końcu go zrobiłam. Po pierwszej łyżce przepadłam
Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie znajdziesz w innym daniu. Przepis dostałam od babci i wiem, że jest najlepszy.
-
W tym QUIZIE pytamy o polską kuchnię! Czy każdy zdobędzie maksa?
Jesteście pewni, że wiecie wszystko o polskiej kuchni?
-
Najlepsze mielone to te z dodatkami. Postaw na mleczną kąpiel i zapomnij o dodawaniu bułki tartej
Kotlety mielone piją tłuszcz jak szalone? A może mięso się rozpada podczas smażenia? Z babciną metodą i swojskim składem to klasyczne, polskie danie wyjdzie po mistrzowsku. Wystarczy zwrócić uwagę na dodatki oraz odpowiednie proporcje - przyda się...
-
Lubelska zupa na bazie zacierki. Jeśli o niej nie słyszałeś, koniecznie zrób ją dziś
Regionalne dania coraz bardziej zaczynają nas interesować, a co za tym idzie, częściej goszczą na stołach w całej Polsce. Aby poznać więcej nowych smaków, przedstawiamy zupę, która pochodzi z Lubelszczyzny. Jej skład jest tak prosty, a smak...
-
Żurek z wędzonką i białą kiełbasą to prawdziwe niebo w gębie. Ten staropolski przepis smakuje jak u babci
Tradycyjny żurek na wędzonce to potrawa, którą śmiało można przyrządzić nawet poza Wielkanocą. Zupa zrobiona na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy smakuje wręcz uzależniającą. Z pewnością nie raz zagości u nas na stole.
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Te dodatki gwarantują, że danie będzie wyśmienite
Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Zajadamy się nim nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i z innych okazji. Największą popularnością cieszą się śledzie w śmietanie. Z odpowiednimi dodatkami smakują wprost wyśmienicie.
-
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zupę z Podkarpacia. Przyda się niedzielny rosół
Ewa Wachowicz lubi odtwarzać regionalne dania, o których sami byśmy nie pomyśleli. Taką potrawą jest ta zupa pochodząca z Podkarpacia. Tam jest rarytasem, a cała reszta Polski mogła o niej nie słyszeć. Nie uda się, jeśli nie masz tego napoju.
-
Przepis na staropolskie pierogi św. Jacka. Delikatne ciasto wzbogać o mięsny farsz, a wyjdzie rarytas
Pierogi św. Jacka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Delikatne ciasto w połączeniu z aromatycznym, mięsnym farszem tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. W naszym przepisie znajduje się dodatkowy składnik, który sprawia, że pierogi smakują...
-
Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna
Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz...
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Przepis na gołąbki z twistem. Do klasycznego farszu dodaj te składniki - wyjdzie dzieło sztuki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu trudno odmówić smaku. Jeśli jednak przejadła ci się klasyczna wersja - koniecznie spróbuj wzbogacić farsz o dość nietypowe składniki. Gwarantujemy, że finalny efekt przewyższy twoje oczekiwania.
-
Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek
Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde ...
-
Koreańscy rodzice spróbowali polskich potraw. Padło zaskakujące porównanie. "Jak spaghetti w kapuście"
Crazy Korean Cooking to kanał na Youtubie i profil w mediach społecznościowych, którego autorka między innymi namawia rodziców do próbowania potraw różnych kuchni świata. Kiedyś przyniosła im do domu polską kiełbasę, która sprawiła Koreańczykom...
-
Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru
Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki,...
-
Przepis na pasztet. Domowe smarowidło zrobisz w kilka minut, a przy okazji... ugotujesz rosół
Domowy pasztet drobiowy to doskonałe smarowidło do kanapek oraz imprezowa przekąska. Z naszego przepisu wychodzi nie tylko pełen aromatu, lecz także wyjątkowo delikatny i wilgotny. Co najlepsze, w rezultacie przygotowań otrzymasz i pasztet, i rosó...
-
Moja mama zajadała się tymi kluskami w dzieciństwie. Zawsze powtarza mi, że ten składnik to obowiązek
Żelazne kluski, nazywane również stalowymi lub szarymi, to dla wielu smak dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie zarówno z domowymi sosami, jak i polane masłem i okraszone cebulką. Jak je zrobić, by smakowały jak za dawnych...