kuchnia polska
-
Przepis na pączki. Nadzwyczajnego smaku doda im jeden specjalny składnik. Idealne na tłusty czwartek
Przedstawiamy przepis na pączki z kremem pistacjowym. Takie nadzienie będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych powideł śliwkowych. Delikatne, miękkie i puszyste - takich pączków jeszcze nie jedliście. Będą lepsze od tych z cukierni.
-
Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe, aby były soczyste
Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jak je odgrzać, żeby były smaczne? Zdradzamy sposób na to, aby zachowały dobry smak i delikatną strukturę. Dzięki naszej metodzie kotlety nie wyschną i pozostaną soczyste.
-
Pobiła Mickiewicza, napyskowała Orzeszkowej i zmieniła myśl o kuchni. Lucyna Ćwierczakiewiczowa pierwszą gastrocelebrytką
Kiedy mówimy o polskich gastrocelebrytach, na myśl od razu przychodzą nam Magda Gessler czy Ewa Wachowicz. Jednak sto lat temu nikt nie znał słowa "celebryta", za to każdy znał Lucynę Ćwierczakiewiczową oraz jej książki. Kim był kulinarny harpagan...
-
Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na pyszny obiad z kilku prostych składników. Wyjdą cudownie
Przedstawiamy prosty przepis na pyzy drożdżowe. Ta uniwersalna potrawa komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i surówek. Jej przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto spróbować przygotować pyzy samodzielnie. Będą zdecydowanie...
-
Prosty sposób na klarowny rosół. Wystarczy dodać te składniki, a wyjdzie idealnie przejrzysty
Rosół to klasyczne, polskie danie obiadowe. Jak przygotować tę tradycyjną zupę, aby była przejrzysta i miała piękny kolor? Istnieje kilka prostych sposobów, aby zapobiec jej mętnieniu. Wystarczy dodać do niej podczas gotowania jeden z poniższych...
-
Placki ziemniaczane. Pyszne i chrupiące. Dodaj do nich ten jeden składnik, a będą miały wspaniały smak
Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane. Aby wyszły chrupiące i miały wyrazisty smak, warto do nich dodać kapustę kiszoną. Dzięki niej będą o wiele smaczniejsze. Placki będą świetnie smakowały z dodatkiem twarożku z jogurtem i pietruszką.
-
Naleśniki bez jajek. Jak przygotować doskonałe ciasto? Oto tajemnica dobrego smaku
Naleśniki bez jajek to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przygotować patelnię. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fantastycznie.
-
Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia. Dodaj kilka składników
Nowa zupa na rosole to sposób na wykorzystanie wczorajszego bulionu. Jej przygotowanie to nic trudnego, a smak jest świeży i aromatyczny. Warzywa, jakie należy do niej dodać to kalarepka, marchew, kalafior, ziemniaki i fasolka szparagowa.
-
Trendy kulinarne są jak biodrówki. Tomasz Strzelczyk: Mamy już przesyt burgerów i kebabów
Trendy kulinarne nieustannie ewoluują. Na naszych oczach zmieniają się gusty i upodobania, a jedzenie już dawno temu stało się elementem popkultury, a nie jedynie pożywieniem. Zapytaliśmy Tomasza Strzelczyka o to, jak jego zdaniem wygląda ewolucja...
-
Podczas smażenia wątróbki olej strzela na wszystkie strony? Powodem jest błąd, który często popełniamy
Jeśli w czasie smażenia wątróbki tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach, może to oznaczać, że popełniacie błąd, którego można uniknąć. Chodzi o niewłaściwy sposób przewracania wątróbki.
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Jak zrobić lukier? Wystarczy chwila, by twój wypiek nabrał uroku
- Pączki bananowe to nadchodzący HIT cukierniczy na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż kwadrans
- Przepis na pączki. Nadzwyczajnego smaku doda im jeden specjalny składnik
- Przepis na ciasteczka babci Ani. Od pokoleń tak samo doskonały
- Stary przepis na pączki. Użyj ziemniaka, a wyjdą lepsze niż z cukierni
-
Co dodać do mielonych zamiast bułki, żeby były smaczniejsze i pulchne? Postaw na zielone warzywo lub drobną kaszę
Mielone to klasyka polskich obiadów i danie z wielkim potencjałem. Uwielbiamy, kiedy kotlety mielone są puszyste i delikatne i żeby uzyskać taki efekt, najczęściej dodajemy do nich namoczoną bułkę. Jednak to wcale nie jest jedyny sposób, a już na...
-
Faworki z ciasta francuskiego tylko z dwóch składników. Zrobią furorę w tłusty czwartek
Szukasz pomysłu na tłusty czwartek? Faworki z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem tego dnia. Są fenomenalnie proste w wykonaniu i składają się tylko z dwóch składników. Wyjdą słodkie, chrupiące i niezwykle lekkie.
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
Kartacze to ziemniaczana klasyka. Nazywane także cepelinami, podłużne ziemniaczane kluchy robi się w konkretny sposób. Do ich wykonania potrzebne są dwa rodzaje ziemniaków - ugotowane i surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze kartacze i...
-
Staropolskie pączki z nietypowym "dżemem" - nie znajdziesz tam owoców ani marmolady. Tak jadali Jagiellonowie
Pączki to od stuleci symbol tłustego czwartku. No właśnie - tłustego, nie słodkiego. W dawnych czasach ten dzień obchodzono równie uroczyście, jak dziś, jednak nasi pradziadowie raczyli się innymi smakołykami. Jak wyglądały pączki 500 lat temu?...
-
Przepis na gołąbki bez zawijania. Szybka wersja tradycyjnego dania. Upieczesz je w piekarniku
Przepis na gołąbki może być prosty, wystarczy, że zrezygnujemy z zawijania mięsa i obgotowywania kapusty. Kotleciki w sosie pomidorowym wykonamy w kilka minut. Warto zapiec je w piekarniku. Wykonaj szybką wersję tradycyjnej potrawy.
-
Cwibak - przepis na przedwojenne ciasto. Może przypominać keks, ale nie daj się zwieść
Cwibak - przepis na przedwojenne ciasto, o którym słyszało niewiele osób. I choć na pierwszy rzut oka może bardzo przypominać keks - wcale nim nie jest. To cwibak, nazywany również zwibakiem. Jak zrobić cwibak? Podpowiadamy.
-
Lane kluski. Najprostszy przepis na dodatek do rosołu. Sprawi, że powrócisz do czasów dzieciństwa
Rosół to podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Przedstawiamy przepis na dodatek, który sprawia, że będzie miał wyjątkowy charakter. Chodzi o lane kluski. Do ich przygotowania potrzeba jedynie jajek, mąki i szczypty soli.
-
Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważny jest moment, w którym dodajemy popularną przyprawę
Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają wątróbkę i na tych, którzy jej nie znoszą. Okazuje się, że jak to bywa w przypadku każdej potrawy, wiele zależy od jej przygotowania i ostatecznego smaku. Kiedy trafimy na niezbyt smaczne danie, możemy...
-
Tradycyjny przepis na kopytka. Będą jędrne i mięciutkie, ale mąka może wszystko zrujnować
Kopytka to uwielbiane przez wszystkich Polaków niewielkie, ziemniaczane kluseczki, najczęściej podawane z sosem, gulaszem lub sztuką mięsa. Przepis na kopytka jest banalny, ale niestety - równie łatwo go zepsuć. Co jest cichym zabójcom jędrności...
-
Pączki z piekarnika. Smakiem nie ustąpią smażonym, a będą o wiele zdrowsze
Przedstawiamy przepis na pączki z piekarnika. Wyjdą puszyste o doskonałej konsystencji. Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Pieczone w piekarniku będą zdecydowanie zdrowsze od smażonych w tłuszczu. Oto jak je zrobić.
-
Przepis na naleśniki. Zrób je w ten sposób, a wyjdą rewelacyjne. Podajemy patent na chrupiące brzegi
Naleśniki to jedno z dań, które można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Jak zrobić naleśniki, aby miały chrupiące brzegi? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą idealne.
-
Koniec z ciemnieniem placków ziemniaczanych. Ta metoda sprawi, że nie stracą koloru
Robisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ściemniały? Podpowiadamy, co można zrobić, aby temu zapobiec. Istnieje bardzo proste rozwiązanie, które w tym pomoże. Chodzi o dodanie do nich pewnego składnika.
-
Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne
Podajemy bardzo prosty przepis na kotlety kalafiorowe. Jak je zrobić? To nic trudnego! Wystarczy ugotować kalafiora i dodać do niego ulubione przyprawy. Taka potrawa będzie rozwiązaniem na pyszny i niedrogi obiad.
-
Kapuśniak. Przepis na tradycyjną zupę, która doda energii zimą. Mięsna wkładka podkreśli jej smak
Podajemy przepis na kapuśniak. Ta klasyczna polska zupa z kapusty kiszonej doda energii zimą i rozgrzeje w chłodne dni. Zrobiona na żeberkach wieprzowych będzie miała fenomenalny smak. Jej przygotowanie zajmie około dwóch godzin.
-
Dodaj do racuchów ten specjalny składnik z babcinych przepisów. Ich smak będzie tysiąc razy lepszy
Wiesz, jak zrobić wyśmienite racuchy? Z dodatkiem tego składnika będą rewelacyjne. Chodzi o dolanie do masy odrobiny spirytusu. Dzięki niemu twoje danie nabierze charakteru i będzie smakowało naprawdę wyjątkowo.
-
Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad
Przepis na pierożki z farszem jajecznym to doskonałe rozwiązanie na obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Do ich przygotowania oprócz jajek potrzeba niewielu składników. Aby dobrze je przyprawić, będziecie potrzebowali zielonej cebu...
-
Jak zrobić rosół? Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo smaczny. Koniecznie dodaj do niego te przyprawy
Oto jak zrobić rosół, który będzie klarowny i aromatyczny. Podajemy przepis, z którym zrobicie doskonałą zupę. Aby miała idealny smak, należy dodać kilka przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i pieprz ziarnisty.
-
Kluski śląskie - przepis na pyszne, tradycyjne danie. Przygotujesz je tylko z trzech składników
Podajemy bardzo prosty przepis na kluski śląskie. To klasyczne danie można zrobić w okamgnieniu. Do jego przygotowania będą potrzebne tylko trzy składniki: ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. Przygotowanie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
-
Jak zrobić miękkie kopytka? Podajemy przepis, z którym wyjdą idealne. Przygotujesz je w mgnieniu oka
Kopytka należą do kanonu kuchni polskiej. Są jednym z tradycyjnych dań, które podaje się na naszych stołach. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Jak zrobić miękkie kopytka? Podpowiadamy, o czym nalezy pamiętać podczas ich przygotowywania.
-
Błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Pomysł na bardzo smaczny, prosty i tani obiad
Podajemy prosty przepis na błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Zrobisz je w mgnieniu oka. Doprawione odpowiednimy przyprawami będą miały wyjątkowy smak. Co nie mniej ważne, nie zapłacisz wiele za ich przygotowanie.
-
Apetyczne kartacze, zupełnie jak te ze "Znachora". Przysmak z Suwalszczyzny zrobisz w prosty sposób
Scena z filmu "Znachor", w której rodzina Mielnika zasiada do posiłku, a na ich talerzach lądują sowicie okraszone skwarkami oraz cebulą kartacze, u niejednego widza narobiła apetytu na podobne danie. Jak zrobić regionalny przysmak z Suwalszczyzny?
-
Żeberka - przepis na rewelacyjny obiad. Solidne danie, które smakuje fenomenalnie. Palce lizać!
Żeberka to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Podajemy przepis, który nie jest skomplikowany i pozwoli wam przygotować wyśmienity obiad. Podstawą dobrych żeberek będą właściwie dobrane przyprawy w odpowiednich ilościach.
-
Faworki drożdżowe. Przepis na karnawałowe łakocie. Przepyszne, delikatne, rozpływają się w ustach
Nadchodzi karnawał, dlatego najwyższy czas odświeżyć przepis na faworki. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto spróbowac zrobić je samodzielnie w domu. Z naszym przepisem wyjdą wyjątkowo lekkie i delikatne.
-
Przepis na lubelskie cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy albo słona przekąska
Cebularze to placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Są popularne na Lubelszczyźnie. Można je używać jako dodatek do zup, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę, która sprawdzi się na różnych imprezach.
-
Zupa ogórkowa - przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz stosuje trik z ogórkami. "Pachnie aż przez ekran"
Zupa ogórkowa to taki klasyk, który od czasu do czasu pojawia się w każdym domu. Warto więc wiedzieć, jak ją ugotować. Na szczęście przepis na ogórkową wcale nie jest trudny. Liczy się kolejność dodawania składników oraz pewien trik z ogórkami. Ta...
-
Rosół z przepisu Magdy Gessler. Dodaj do niego ten rodzaj mięsa, a wyjdzie nieziemsko smaczny
Zupy to podstawa kuchni polskiej. Takie rozgrzewające dania sprawdzają się szczególnie zimą. Podajemy przepis na rozgrzewający rosół Magdy Gessler - gwiazda proponuje przygotowywać go z różnych rodzajów mięs drobiowych.
-
Przepis na tradycyjną pomidorówkę - prawdziwy smak dzieciństwa na talerzu. Bardzo proste wykonanie
Podajemy przepis na tradycyjną pomidorówkę - jej bogaty smak i aromat idealnie sprawdzi się zimą. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych. Można ją podawać z ryżem lub z ulubionym makaronem.
-
Golonka będzie kapitalna! Wystarczy trzymać się tych kilku zasad, a wyjdzie perfekcyjnie miękka
Jeśli chcesz przygotować idealną golonkę, warto skorzystać z naszego przepisu. Kluczem do właściwego smaku jest dobranie odpowiednich przypraw, które dodadzą jej przepięknego aromatu. Przedstawiamy recepturę, z którą wyjdzie wyśmienita.
-
Sylwester w PRL-u. Co jadaliśmy i jak wyglądały prywatki 50 lat temu? Nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Wielkimi krokami zbliża się najważniejsza noc w roku, czyli wyczekiwany sylwester. Sylwestrowe szaleństwo jednak dziś wygląda zupełnie inaczej niż w czasach PRL. Czego nie mogło zabraknąć na stole 50 lat temu i w jaki sposób świętowano nadejście...
-
Idealne ciasto drożdżowe. Z tym składnikiem wyjdzie nieziemsko delikatne i fantastycznie smaczne
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Można je przygotowywać na wiele sposobów i łączyć z różnymi owocami. Jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe? Warto dodać doniego pewien specjalny składnik.