naleśniki
-
To nie są zwykłe pankejki. Przypominają ulubione bułeczki i pachną na kilometr
Amerykańskie pancakes, w Polsce często nazywane pankejkami, mogą śmiało bić się o koronę z klasycznymi naleśnikami. W kategorii tradycyjnej trudno byłoby rozstrzygnąć, które z nich są lepsze. Ten problem znika, gdy w szranki staną pankejki z...
-
Bez mleka i jajek. 2-składnikowe naleśniki zrobisz w kilka chwil. Są elastyczne i nie pękają
Czy można zrobić naleśniki bez jajek? Jeśli nie masz pod ręką wszystkich składników, skorzystaj z tego przepisu. Wystarczą tylko dwa produkty, a wyjdą delikatne i puszyste, jak z klasycznej receptury.
-
Nikt nie prosił, każdy potrzebował. Naleśniki z tym farszem zawładną światem
Zapiekane naleśniki z mięsem lub szpinakiem? To już było. Czas na nowy, odważny duet: wędzoną makrelę i twaróg. Choć brzmi nietypowo, efekt zachwyci nawet tych, którzy kręcą nosem na ryby. Ten przepis może stać się hitem twoich domowych obiadów.
-
Najlepsze naleśniki robię z tej mąki. Niedoceniana, a w smaku pierwsza klasa
Naleśniki wszyscy znamy, wszyscy uwielbiamy i z pewnością większość z nas dość często je robi. Zazwyczaj jednak przepis jest traktowany po macoszemu i nie wprowadza żadnego elementu zaskoczenia. Jeśli czujesz, że popadasz w naleśnikowy marazm,...
-
Nie zwijaj z dżemem. Tak wykorzystasz nadprogramowe naleśniki. Wyjdzie obiad "jak u Włocha"
Co zrobić z naleśników? Chyba każdemu chociaż raz zdarzyło się nasmażyć ich za dużo, ale zamiast znów zawijać je z dżemem lub serem, wypróbuj ten przepis. Już nigdy nie kupisz makaronu do lasagne.
-
Zrobiłam naleśnika z piekarnika. Nie wrócę do klasyka. Rośnie jak szalony i miło chrupie
Nietypowe naleśniki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Wariant z piekarnika łączy w sobie wygodę, prostotę i efektowność, jakiej trudno się oprzeć. Można wykonać go na słodko, z owocami i bitą śmietaną, a także na słono - z sosami i...
-
Wrzucam garść do ciasta i miksuję. Obok tych naleśników nikt nie przejdzie obojętnie
Twoje śniadania wieją nudą, kanapki się przejadły, a jajecznica wychodzi bokiem? Co powiesz na naleśniki? Ale nie takie zwykłe z powidłami albo z serem, które doskonale znamy. Dziś mamy przepis na naleśniki nie z tej ziemi. Będą cudownie delikatne...
-
Quiz kulinarny. Znasz składniki potrzebne na pierogi? To już masz punkt!
Wiesz, co jest potrzebne, żeby zrobić pierogi? A wystarczy podać ci listę składników, byś wiedział od razu, co można z tego przygotować? Jeśli tak, to jest quiz właśnie dla ciebie! Sprawdźmy, jakie smakołyki ukryły się w naszym teście!
-
Nie ma osoby, która nie sięgnie po dokładkę. Naleśniki z tym farszem to doskonałość w każdym kęsie
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która na pytanie, czy lubi naleśniki, odpowie, że nie. To najlepsze i najbardziej pocieszające jedzonko i uwielbiamy je i na słodko, i w wersjach wytrawnych. Dziś skupimy się na jednym z...
-
Na patelni rosną jak szalone i są mięciuteńkie. Japońskie naleśniki to hit na śniadanie
Dziś mamy przepis, który zawróci w głowie wszystkim, którzy lubią śniadania i podwieczorki na słodko. Przecież wszyscy kochamy naleśniki, wszyscy też kochamy racuszki. Ten przepis łączy jedno i drugie w idealną i puszystą całość. Jak zrobić...
-
Naleśniki rwą się jak papier? Bo nie dodajesz tego składnika. Z nim wyjdą elastyczne
Usmażenie naleśników nie jest żadną fizyką kwantową. Większość osób robi je nawet na oko, nie korzystając z żadnego konkretnego przepisu. Zdarza się jednak, że naleśniki na patelni rwą się i łamią. Jak temu zapobiec? Wystarczy pół szklanki tego...
-
Smażę naleśniki i zapiekam z tym farszem. Nie umiem opisać, jakie to pyszne
Naleśniki uwielbiamy wszyscy bez wyjątku i zwykle smarujemy je dżemem, kremem czekoladowym lub podsmażamy z serem na masełku. Jednak nie brakuje także pysznych wersji naleśników wytrawnych i dziś chcemy pokazać ci jedną z nich. Są pyszne, sycące i...
-
Aromatyczne placuszki czosnkowe. Tak pyszne, że zapomnisz o naleśnikach i pankejkach
Naleśniki są pyszne, pankejki i racuszki także, o ile oczywiście lubisz śniadania i przekąski na słodko. Na słono także są niczego sobie, ale nie aż tak jak placki czosnkowe z serem. Jak zrobić najlepsze wytrawne placki? Trudno znaleźć słowa, by...
-
Słowacy jedzą z mięsem lub powidłami. W Polsce nikt nie nazywałby tego naleśnikiem
Słowackie naleśniki ziemniaczane nie przypominają ani naszych placków, ani klasycznych tortilli. To prosty, tradycyjny przepis, który przetrwał pokolenia i dziś wciąż gości na stołach, zwłaszcza w duecie z mięsem, kapustą lub słodkimi dodatkami....
-
Usmażyłam i pocięłam na kawałki. Tak dobrych naleśników jeszcze nie jadłam. To zasługa sosu
Gdy rozpoczyna się sezon, jedni nie mogą przestać się zajadać, inni nie mogą zrozumieć fenomenu. Jeśli podobnie jak ja należysz do tej pierwszej grupy, mam dla ciebie świetną propozycję. Jak przyrządzić szparagi na obiad? Przygotuj je z naleśnikam...
-
Pierwszy naleśnik już nie ląduje w koszu. Trik babci zmienia wszystko. Wystarczy szczypta
Choć przygotowanie wydaje się być przysłowiową bułką z masłem, to podczas pichcenia pojawia się wiele problemów. Dlaczego naleśniki przywierają do patelni? Przyczyn można szukać w sprzęcie lub technice przyrządzania ciasta. Jednak znamy uniwersaln...
-
Jak zrobić idealne krokiety? Zacznij od naleśników, z tym składnikiem nie będą się rwać
Jak zrobić idealne krokiety? Teraz nie będziemy iść tropem "pokaż kotku, co masz w środku", bo do krokietów można włożyć niemalże wszystko. Podstawą są naleśniki. Nie mogą się rwać, muszą być delikatne, cienkie i elastyczne. Jak je zrobić? Nie...
-
Nigdy więcej dżemu i twarogu. Teraz naleśniki nadziej tym. Okrzykniesz je najlepszymi
Naleśniki z mięsem, choć mniej popularne znajdą miejsce na niejednym stole. Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Jednym z najlepszych wyborów są te w stylu greckim, które łączą ulubione dodatki z orzeźwiającym sosem.
-
Zapiekane naleśniki zmiatają inne z planszy. Wyrazisty farsz potrzebuje tych przypraw
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która w ogóle nie lubi naleśników. Można bardziej lubić na słodko, bardziej lubić na słono i właśnie dla tych drugich mamy dziś coś fantastycznego. Faszerowane naleśniki po meksykańsku to...
-
Jak przechowywać usmażone naleśniki? Jest niezawodny sposób, by nie wyschły na wiór
Rzadko zdarza się, by po usmażeniu naleśników cokolwiek zostało. To taka magiczna potrawa, która znika tak szybko, że czasem trudno nadążyć ze smażeniem kolejnych. Jeśli jednak z rozpędu zrobisz ich za dużo lub rodzina będzie wyjątkowo nie w humor...
-
Zrobiłam najlepsze naleśniki w życiu. Nie miały mleka, za to boskie, słodziutkie nadzienie
Naleśników nie da się tak zwyczajnie nie lubić. Jedne można lubić bardziej, inne nieco mniej, ale nasz dzisiejszy przepis z pewnością wskoczy na pierwsze miejsce wśród twoich ulubionych wersji. Te naleśniki są wyjątkowe z dwóch powodów. Ciasto jes...
-
Naleśnik trafił do kosza? Znamy przyczynę. Przestrzegaj tych zasad, bo znowu się nie uda
Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Mimo że to jedno z najprostszych dań, często sprawia kłopoty amatorom gotowania. Zamiast lekkich i cienkich placków, otrzymujemy te za grube, przypalone lub rozpadające się w trakcie smażenia. Wiemy, czego unikać, ...
-
Bez smażenia naleśników, a smak dorównuje przepisowi babci. Takie krokiety zrobisz ekspresowo
Co zamiast naleśników do krokietów? Jeśli nie masz ochoty na smażenie, znam prostą alternatywę. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a jednocześnie nie odbiegniesz smakiem od klasyki. Wystarczy użyć popularnych gotowych placków.
-
Robię najlepsze ciasto no krokiety, nie żałuję masła i jednego dodatku. Są elastyczne i nie pękają
Ciasto na krokiety to w naszych głowach zwykle po prostu naleśniki. No cóż, możesz robić krokiety po prostu na naleśnikach, możesz zrobić je także z perfekcyjnych, delikatnych i cieniutkich naleśników, tak elastycznych, jak dobre rajstopy. Babcia...
-
Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce
Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki...
-
Puszyste naleśniki bananowe. Są najpyszniejsze, bo nie ma w nich mleka
Ach, czy jest coś pyszniejszego niż puszyste, słodziutkie, delikatne placuszko-naleśniki? Niektórzy powiedzą, że zdolność kredytowa i wygrana na loterii, ale placuszki są dużo łatwiejsze do osiągnięcia. Jeśli masz kwadrans wolnego czasu, ochotę na...
-
My mamy tłusty czwartek, a Francuzi tłusty wtorek. Zamiast pączków jedzą te naleśniki. Sos to poezja
W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jeśli nie masz ochoty na pączki albo faworki, wypróbuj prosty przepis na naleśniki na słodko. Crepes Suzette to ulubiony przysmak Francuzów. Zajadają się nim w tłusty wtorek, który w 2025 roku obchodzą ...
-
Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno s...
-
Polskie pankejki lepsze od amerykańskich. To za sprawą mleka, ale nie tego zwykłego
Przepis na pancakes po polsku może nieco zaskakiwać i to z kilku powodów. Po pierwsze są dużo delikatniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych. Po drugie zawierają składnik, o którym sporo osób już zapomniało i w końcu po trzecie - można je zrob...
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię najlepsze smarowidło do gofrów i naleśników
Chyba wszyscy uwielbiamy banany. To wartościowe i smaczne owoce o dużej zawartości potasu i wysokim indeksie sytości, dzięki czemu natychmiastowo łagodzą głód. Zwykle stanowią albo przekąskę, albo składnik owsianek, a kiedy są już mocno dojrzałe,...
-
Naleśniki w tej wersji będą twoimi ulubionymi. Przez chwilę poczujesz się jak w Meksyku
Kto z nas nie kocha naleśników? To przysmak nie w kij dmuchał i bardzo uniwersalna rzecz. Możesz zjeść je z babcinymi powidłami, możesz zjeść je z owocami i cukrem pudrem, ale ta wersja jest lepsza niż słodkie ulepy. Naleśniki zapiekane z farszem ...
-
Jak zrobić naleśniki, żeby nie pękały? Moja mama nigdy nie przyznała się do błędu
Jak zrobić najlepsze naleśniki? Ja wiem doskonale, ale dopiero od kilkunastu lat. Kiedy w domu były naleśniki, wolałam iść do koleżanek i nawet nie patrzeć na to coś. Okazuje się, że moja mama, która nie znosi gotować, zawsze dodawała do ciasta...
-
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności
Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a d...
-
Te naleśniki robią się bez przewracania. Mega puchate i pełne "tysiąca dziurek". Każdy błaga o przepis
Najlżejsze i najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Z czego zrobić zdrowe naleśniki? Baghrir to jedno z moich ulubionych dań marokańskich. Wystarczy odrobina sosu, a smak to po prostu bajka.
-
Tradycyjne placki i pancakes? Nie! Teraz królują japońskie dorayaki. Wyglądają jak naleśnikowa kanapka
Lubisz naleśniki? My uwielbiamy, dlatego postanowiliśmy spróbować japońskiego specjału, czyli dorayaki. Przepis jest szybki i prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Weźmiesz gryza i zakochasz się w takim śniadaniu.
-
Tak delikatnych i elastycznych naleśników nie jadłeś. Będziesz w szoku, że są bez mleka
Jak zrobić naleśniki, żeby były elastyczne, delikatne i po prostu idealne od pierwszego aż do ostatniego? Zapomnij o klasycznym przepisie na naleśniki z mlekiem, inny składnik na dobre je odmieni. Będą tak idealne, jak syn koleżanki twojej mamy.
-
Zamiast szukać drogich prezentów, wstałam rano i zrobiłam coś pysznego. Dziadkowie byli zachwyceni
Co można zrobić samemu na Dzień Babci i Dziadka? Zamiast wyszukanych prezentów, czasami warto poświęcić trochę czasu i wyczarować coś w kuchni. Przygotowanie i wspólne zjedzenie smacznego posiłku może okazać się strzałem w dziesiątkę.
-
Usmaż naleśniki, ale zapomnij o dżemie. Nadziej mieszanką z patelni, a goście padną z wrażenia
Roladki z naleśników na zimno to idealna propozycja na szybkie, smaczne i zdrowe przekąski. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach towarzyskich, w czasie imprez czy w gronie rodziny. Można je przygotować wcześniej, a potem przechowywać w lodówce....
-
Jak zrobić naleśniki, które są obłędnie delikatne i słodkie? Otwórz saszetkę i wsyp ten proszek
Przepis na naleśniki chyba każdy mniej lub bardziej zna i na pewno wszyscy je robiliśmy z różnym skutkiem. Jeśli jednak chcesz zrobić naleśniki twojego życia, które będą bardzo delikatne, mięciuteńkie i naprawdę przepyszne, mamy dla ciebie przepis...
-
Naleśniki z serem robię po swojemu. Babcia by się przeżegnała przez dodatki do farszu
Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, mamy najpewniej dwie wizje. Albo naleśniki na słodko z rozciapanym białym serem, albo na słono z ciągnącym serem żółtym lub mozzarellą. Dziś na tapet bierzemy naleśniki z twarogiem, ale bynajmniej nie na słodko...