naleśniki
-
Naleśnik trafił do kosza? Znamy przyczynę. Przestrzegaj tych zasad, bo znowu się nie uda
Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Mimo że to jedno z najprostszych dań, często sprawia kłopoty amatorom gotowania. Zamiast lekkich i cienkich placków, otrzymujemy te za grube, przypalone lub rozpadające się w trakcie smażenia. Wiemy, czego unikać, ...
-
Bez smażenia naleśników, a smak dorównuje przepisowi babci. Takie krokiety zrobisz ekspresowo
Co zamiast naleśników do krokietów? Jeśli nie masz ochoty na smażenie, znam prostą alternatywę. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a jednocześnie nie odbiegniesz smakiem od klasyki. Wystarczy użyć popularnych gotowych placków.
-
Robię najlepsze ciasto no krokiety, nie żałuję masła i jednego dodatku. Są elastyczne i nie pękają
Ciasto na krokiety to w naszych głowach zwykle po prostu naleśniki. No cóż, możesz robić krokiety po prostu na naleśnikach, możesz zrobić je także z perfekcyjnych, delikatnych i cieniutkich naleśników, tak elastycznych, jak dobre rajstopy. Babcia...
-
Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce
Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki...
-
Puszyste naleśniki bananowe. Są najpyszniejsze, bo nie ma w nich mleka
Ach, czy jest coś pyszniejszego niż puszyste, słodziutkie, delikatne placuszko-naleśniki? Niektórzy powiedzą, że zdolność kredytowa i wygrana na loterii, ale placuszki są dużo łatwiejsze do osiągnięcia. Jeśli masz kwadrans wolnego czasu, ochotę na...
-
My mamy tłusty czwartek, a Francuzi tłusty wtorek. Zamiast pączków jedzą te naleśniki. Sos to poezja
W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jeśli nie masz ochoty na pączki albo faworki, wypróbuj prosty przepis na naleśniki na słodko. Crepes Suzette to ulubiony przysmak Francuzów. Zajadają się nim w tłusty wtorek, który w 2025 roku obchodzą ...
-
Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno s...
-
Polskie pankejki lepsze od amerykańskich. To za sprawą mleka, ale nie tego zwykłego
Przepis na pancakes po polsku może nieco zaskakiwać i to z kilku powodów. Po pierwsze są dużo delikatniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych. Po drugie zawierają składnik, o którym sporo osób już zapomniało i w końcu po trzecie - można je zrob...
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię najlepsze smarowidło do gofrów i naleśników
Chyba wszyscy uwielbiamy banany. To wartościowe i smaczne owoce o dużej zawartości potasu i wysokim indeksie sytości, dzięki czemu natychmiastowo łagodzą głód. Zwykle stanowią albo przekąskę, albo składnik owsianek, a kiedy są już mocno dojrzałe,...
-
Naleśniki w tej wersji będą twoimi ulubionymi. Przez chwilę poczujesz się jak w Meksyku
Kto z nas nie kocha naleśników? To przysmak nie w kij dmuchał i bardzo uniwersalna rzecz. Możesz zjeść je z babcinymi powidłami, możesz zjeść je z owocami i cukrem pudrem, ale ta wersja jest lepsza niż słodkie ulepy. Naleśniki zapiekane z farszem ...
-
Wilgotna i mięciutka jak marzenie. Babkę wielkanocną zrób z tym napojem
-
Mięciutkie placuszki z serka wiejskiego. Racuchy mogą się schować
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Na Podkarpaciu robią pierogi srokate. Sekretem jest niecodzienny farsz
-
Ta cukiernia działała od 88 lat. Teraz znika. "Nasz czas dobiega końca"
- Suchy jogurt. Zdrowa rewolucja czy modna bzdura? Dietetycy mówią jasno
- Zupa z pieczonej papryki jak z restauracji. Podkręcisz ją pewnym owocem
- Jajka na twardo w lodówce. Ile przetrwają? Eksperci podają czas
- Aksamitne, pulchne i błyskawiczne. To najlepsze placki pod słońcem
- Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
-
Jak zrobić naleśniki, żeby nie pękały? Moja mama nigdy nie przyznała się do błędu
Jak zrobić najlepsze naleśniki? Ja wiem doskonale, ale dopiero od kilkunastu lat. Kiedy w domu były naleśniki, wolałam iść do koleżanek i nawet nie patrzeć na to coś. Okazuje się, że moja mama, która nie znosi gotować, zawsze dodawała do ciasta...
-
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności
Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a d...
-
Te naleśniki robią się bez przewracania. Mega puchate i pełne "tysiąca dziurek". Każdy błaga o przepis
Najlżejsze i najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Z czego zrobić zdrowe naleśniki? Baghrir to jedno z moich ulubionych dań marokańskich. Wystarczy odrobina sosu, a smak to po prostu bajka.
-
Tradycyjne placki i pancakes? Nie! Teraz królują japońskie dorayaki. Wyglądają jak naleśnikowa kanapka
Lubisz naleśniki? My uwielbiamy, dlatego postanowiliśmy spróbować japońskiego specjału, czyli dorayaki. Przepis jest szybki i prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Weźmiesz gryza i zakochasz się w takim śniadaniu.
-
Tak delikatnych i elastycznych naleśników nie jadłeś. Będziesz w szoku, że są bez mleka
Jak zrobić naleśniki, żeby były elastyczne, delikatne i po prostu idealne od pierwszego aż do ostatniego? Zapomnij o klasycznym przepisie na naleśniki z mlekiem, inny składnik na dobre je odmieni. Będą tak idealne, jak syn koleżanki twojej mamy.
-
Zamiast szukać drogich prezentów, wstałam rano i zrobiłam coś pysznego. Dziadkowie byli zachwyceni
Co można zrobić samemu na Dzień Babci i Dziadka? Zamiast wyszukanych prezentów, czasami warto poświęcić trochę czasu i wyczarować coś w kuchni. Przygotowanie i wspólne zjedzenie smacznego posiłku może okazać się strzałem w dziesiątkę.
-
Usmaż naleśniki, ale zapomnij o dżemie. Nadziej mieszanką z patelni, a goście padną z wrażenia
Roladki z naleśników na zimno to idealna propozycja na szybkie, smaczne i zdrowe przekąski. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach towarzyskich, w czasie imprez czy w gronie rodziny. Można je przygotować wcześniej, a potem przechowywać w lodówce....
-
Jak zrobić naleśniki, które są obłędnie delikatne i słodkie? Otwórz saszetkę i wsyp ten proszek
Przepis na naleśniki chyba każdy mniej lub bardziej zna i na pewno wszyscy je robiliśmy z różnym skutkiem. Jeśli jednak chcesz zrobić naleśniki twojego życia, które będą bardzo delikatne, mięciuteńkie i naprawdę przepyszne, mamy dla ciebie przepis...
-
Naleśniki z serem robię po swojemu. Babcia by się przeżegnała przez dodatki do farszu
Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, mamy najpewniej dwie wizje. Albo naleśniki na słodko z rozciapanym białym serem, albo na słono z ciągnącym serem żółtym lub mozzarellą. Dziś na tapet bierzemy naleśniki z twarogiem, ale bynajmniej nie na słodko...
-
Włóż ten farsz do naleśników, a zapomnisz o twarogu i dżemie. Wciąż będziesz do nich wracać
Chyba nie znamy osoby, która nie lubiłaby naleśników. Jedni jedzą na słodko, inni na słono, ale raczej o mało kim można powiedzieć, że omija naleśniki szerokim łukiem. I dobrze się składa, bo mamy przepis na naleśniki, który pokochają miłośnicy...
-
Obieram, gotuję i dodaję do ciasta. Za ten trik powinni dawać medale i gwiazdki. Krokiety nie pękają
Co zrobić, aby naleśniki na krokiety nie pękały? Dodaj nietypowy, ale często używany w kuchni składnik, a wszystkich zdziwisz. Choć nie jest standardem, sprawi, że ciasto będzie idealnie elastyczne, dzięki czemu naładujesz do środka sporo farszu.
-
Robisz krokiety? Zacznij od tych naleśników. Będą tak elastyczne, że o porażce nie ma mowy
Jak zrobić naleśniki do krokietów lub po prostu idealne do zawijania? To nic trudnego, ale warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników, w naszych nie będzie mleka. Będzie za to składnik, który zapewni efek...
-
Wcale nie z kapustą. Do krokietów z pieczarkami dodaję coś innego. Nawet teściowa zjada trzy sztuki
Krokiety to nieodłączny element polskiej kuchni, a ich nadzienie może zaskakiwać różnorodnością. Jeśli myślisz, że klasyka to jedyny wybór, czas spróbować czegoś nowego. Ser, pieczarki i odrobina kreatywności wystarczą, by stworzyć wyjątkowe danie...
-
Najlepszy przepis na naleśniki. Są nieziemsko delikatne dzięki białemu napojowi. Nie chodzi o mleko
Jak zrobić naleśniki, żeby były nieziemsko delikatne, aksamitne i sprężyste? Odpowiedzią na to pytanie jest nasz dzisiejszy przepis na naleśniki, który zapewne różni się od tego, który znasz. Nie dodawaj do ciasta mleka, zastąp je innym białym...
-
Jak zrobić naleśniki? Najlepiej po francusku. Są pyszne i aksamitne jak jedwab
Naleśniki to rzecz, która w sposób najlepszy z możliwych oddziałuje na nasz nastrój i zmysły, w tym smak. Oczywiście możemy się sprzeczać o to, z czym naleśniki są najlepsze, ale umówmy się - ich smak, wygląd i ogólne doznania zmysłowe zalezą od...
-
To będą naleśniki twojego życia. Do ciasta dodaj słodki proszek, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Nie da się tak po prostu nie lubić naleśników. Możesz nie lubić ich na przykład z powidłami albo serem, ale na pewno pokochasz naleśniki z tego przepisu. Są delikatne, elastyczne i lekko słodkie, a to dzięki składnikowi, który często dodajesz do...
-
Tylko to mięso pasuje do krokietów. Od lat tak je robię i nie mam zamiaru tego zmieniać
Krokiety to tradycyjne danie, które na pewno każdy zna. Ich smak jest najbardziej znany w okolicach świąt, bo to właśnie wtedy podajemy je wraz z czerwonym barszczem. Ich farsz zawsze jest smaczny, ale i w nim pora dokonać pewnych zmian. Ja robię ...
-
Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak delikatne i elastyczne. Ważne są dwie mąki
Naleśniki to zdecydowanie jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Idealnie smakują i na śniadanie, i na obiad oraz kolację. Możemy zajadać się nimi na słodko, słono lub zapiec w sosie. Jednak zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić naleśniki, że...
-
Nafaszerowałam naleśniki i zapiekłam w różowym sosie. Powinnam dostać za to nagrodę
Nie ma co ukrywać - wszyscy kochamy naleśniki, a jeśli ktoś nie kocha naleśników, to albo kłamie, albo nie znalazł jeszcze swojej ulubionej wersji. Ja już ją znalazłam i mówię całkowicie szczerze, sama sobie przyznałabym nagrodę za najlepszy...
-
Ser do naleśników nigdy nie był tak pyszny. Zapomnij o słodkiej brei, przyda się czosnek
Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, na pewno do głowy przychodzi nam słodki smak podwieczorków w babcinej kuchni lub śniadań w przedszkolu. Jednak naleśniki z serem mogą być też podawane w wersji wytrawnej i moim zdaniem taka wersja jest o wiele...
-
Aż 3 nadzienia i grillowanie przed podaniem. Takich naleśników w życiu nie jadłeś
Wydawać by się mogło, że naleśniki można zrobić tylko w jeden sposób. Mowa oczywiście o klasycznej formie, czyli placek zawinięty w rulon, a środek wypełniony domowym dżemem. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, że można połączyć 3 różne nadzienia....
-
Weekendowe placki, które smakiem przypominają cynamonki. Takie połączenie nie mieści się w głowie
Uwielbiasz jesień za to, że możesz zasmakować nowych przysmaków? Ja również i bardzo się cieszę, gdy mogę zrobić typowe dla tej pory roku smakołyki. Jeden z nich znajduje się poniżej. To coś smaczniejszego od typowych cynamonek.
-
Przepis na pankejki iście jesienne. Będą puszyste i słodkie, ta przyprawa to konieczność
Pankejki to coś więcej niż po prostu placki. To coś między racuchami a naleśnikami. Z tego przepisu wyjdą słodkie, delikatne i puszyste. Jeśli jednak chcesz im nadać jesiennego twistu, nie zapomnij o tej korzennej przyprawie. Jesienią dodajemy ją ...
-
Zapomnij o zwykłych naleśnikach. Sekretem czeskich palaczinków jest nadzienie. Niebo w gębie
Jeśli marzysz o idealnym śniadaniu lub szybkim deserze, a zwykłe naleśniki ci się przejadły, postaw na palaczinki. Przepis jest niezwykle prosty, a czeski przysmak z orzechami zadowoli nawet wymagające podniebienia. Łap za kilka składników i do...
-
Naleśniki i racuchy w jednym. Są tak puszyste, że nie uwierzysz. To przez jeden składnik
Jeśli uwielbiasz naleśniki i racuchy, i nie możesz się zdecydować, co jest lepsze, rozwiążemy ten problem. Dziś mamy przepis, który łączy te dwa smakołyki w jedną puszystą i słodziutką całość. Za oceanem jedzą to codziennie na śniadanie.
-
Ciasto na krokiety robię jak babcia. Wiem, że będzie gładkie i nie popęka
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To żadna magia, a bardzo prosta rzecz. Opanowałam ten przepis do perfekcji, a nauczyła mnie go babcia. Nie wolno żałować jednego składnika.
-
Te naleśniki wyrzucą cię z kapci. Zrezygnuj z mleka, a będą dużo lepsze
Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Przepis na naleśniki jest banalny, ale mamy dla ciebie jedną wskazówkę. Jeśli zrezygnujesz z mleka, naleśniki wyjdą delikatniejsze i dużo bardziej elastyczne. Tak robią najlepsi kucharze.
-
Katarzyna Bosacka tak robi naleśniki. Do ciasta dodaje zielony składnik
Naleśniki to danie bardzo uniwersalne, ponieważ można podawać je i na słodko, i na słono. Przepisem na tę drugą wersję podzieliła się Katarzyna Bosacka w książce "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Gwiazda dodaje do ciasta na naleśniki...
-
Kocham pierogi, ale nie mam czasu ich lepić. Odkryłam ten przepis i ruskie robią się prawie same
Czy tak jak ja kochasz pierogi ruskie? A czy pomimo ich pysznego smaku nie przepadasz za wyrabianiem ciasta i lepieniem? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Przy zrobieniu tego dania spędzisz zdecydowanie mniej czas...
-
Ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Pewnie popełniasz te błędy. Przydadzą się sól i słonina
Usmażenie naleśników nie jest skomplikowane, choć czasem każdemu zdarzy się jakiś błąd. Często sporo kłopotów nastręcza obrócenie ich na drugą stronę. Nie zawsze udaje się też pierwszy naleśnik. Wiele osób ma jednak problem z przyklejaniem się...