naleśniki
-
Klasyczne naleśniki się przy nich chowają. Nie dodaję jajek, a i tak są puszyste
Placki owsiane to śniadanie, które łączy prostotę przygotowania z domowym smakiem. Przypominają owsiankę, ale podaje się je jak klasyczne naleśniki. Dzięki maślance, płatkom owsianym i odrobinie miodu są sycące oraz aromatyczne. To sposób na ciepł...
-
Naleśniki rwą się lub pękają? Dodaj do ciasta łyżkę tego składnika i pożegnaj problem na amen
Przepis na naleśniki wszyscy mniej lub bardziej znamy i to jest jeden z tych przepisów, które robi się często "na oko". Właśnie dlatego bywa, że naleśniki wychodzą grube, rwą się na patelni lub pękają przy składaniu. Jak temu zaradzić? Mamy bardzo...
-
Przepis na zwykłe naleśniki wyrzuciłam do kosza. Zamiast mleka dodaję coś innego. Są boskie
Przepis na naleśniki większość z nas zna i niestety część z nas traktuje go nieco po macoszemu. Mąkę łączy się z mlekiem, wodą, jajkami i tłuszczem, najczęściej w proporcjach "na oko". To właśnie to sprawia, że naleśniki czasami wychodzą idealne, ...
-
Wbij na widelec i natrzyj patelnię. Nawet pierwszy naleśnik będzie idealny
Jeśli chodzi o dania najlepiej wprawiające nas w poczucie komfortu i zadowolenia, na szczycie listy znajdą się naleśniki. Kojarzą nam się z beztroską dziecięcych lat i rodzinnym domem. Przepis na naleśniki jest prosty, ale każdy, kto chociaż raz j...
-
Delikatne, sprężyste i z jesienną nutą. Od tych naleśników nie sposób się oderwać
Naleśniki kochamy wszyscy bez wyjątku i tylko możemy się sprzeczać o to, czy lepsze są naleśniki na słodko, czy na słono. Dziś jednak zdradzimy przepis na naleśniki, który pokocha każdy łasuch tego świata, a także jesieniary i jesieniarze. Będą...
-
Jedno ciasto, tysiąc zastosowań. Ten przepis zmieni twoje myślenie o pieczywie
Indyjskie roti to cienki, miękki placek, który zachwyca prostotą i smakiem. Do jego przygotowania potrzeba jedynie mąki, wody i odrobiny cierpliwości. W Indiach stanowi podstawę codziennych posiłków, a najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z gorącej...
-
Jeden wielki naleśnik bez smażenia. Do ciasta dodałam dwa sery i szpinak. Byłam z siebie dumna
Naleśniki uwielbiamy i to danie daje nam duże pole do popisu. Możemy robić je na wiele sposobów, najróżniejsze rzeczy dodawać do ciasta, ale umówmy się - smażenie bywa męczące. Postanowiłam więc pójść w pewien sposób na łatwiznę i zamiast ślęczeć...
-
Włoch złapałby się za głowę. Te naleśniki smakują jak carbonara
Carbonara w formie naleśnika? Brzmi jak kulinarny żart, ale ten przepis z TikToka naprawdę działa. Naleśniki z boczkiem, żółtym serem i sosem to szybki oraz efektowny pomysł na obiad. Fani włoskich smaków będą zachwyceni.
-
Sekret idealnych krokietów tkwi w cieście. Rób je jak moja babcia. Zawsze się uda
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To właśnie ciasto decyduje o tym, czy będą perfekcyjne. Wystarczy jeden prosty składnik i 15 minut przerwy, by były elastyczne, cienkie i nigdy się nie rwały.
-
Naleśniki mają być mięciutkie, delikatne i elastyczne? Za ten przepis mi podziękujesz
Nasz dzisiejszy przepis zadowoli każdego łasucha tego świata i sprawi, że świat stanie się lepszy. Naleśniki lubi każdy, prawda? Prawda, ale naleśniki muszą być jakieś, a dokładnie pyszne. I ja doskonale wiem, jak zrobić najpyszniejsze naleśniki n...
-
Co dodać do naleśników, żeby były elastyczne i aksamitne? Ten dodatek działa cuda
Naleśniki kochamy wszyscy bez wyjątku i z tym nie ma co polemizować. Kłócić możemy się jedynie o to, czy lepsze są na słodko, czy na słono, złożone w kopertę albo zawinięte w rulonik. Jednak bez względu na to, z czym i jak chcesz jeść naleśnki, o...
-
Miękkie w środku, złociste na zewnątrz. Klucz tkwi w jednym popularnym produkcie z lodówki
Jedna niewielka zmiana w przepisie potrafi całkowicie odmienić smak naleśników. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo delikatne, a same naleśniki miękkie, elastyczne i pełne smaku. To prosty sposób, by codzienne śniadanie nabrało...
-
Niby zwykłe placuszki, a smakują jak z Bałkanów. Sekret tkwi w nocnym odpoczynku ciasta
Albańskie petulla zaskakują smakiem i prostotą przygotowania. To puszyste placuszki, które dzięki dodatkowi jogurtu greckiego mają lekką strukturę i delikatny aromat. Coraz częściej stają się alternatywą dla polskich naleśników czy racuchów. Ich...
-
Do ciasta wrzucam kilka liści i blenduję. Do zwykłych naleśników raczej nie wrócę
Czy możemy wyobrazić sobie życie bez naleśników? Pewnie tak, choć zapewne byłoby to bardzo smutne życie. Czasami jednak mamy ochotę zaprosić na nasze talerze coś nowego. Dlatego dziś mamy przepis na odmienione naleśniki. Są pyszne, wyglądają...
-
Połączyłam trzy składniki i zapomniałam o dżemach. To przebiło wszystkie słodkie wersje
Z czego zrobić nadzienie do naleśników? Nie trzeba tylko stawiać na dżem i twaróg, bo placki na słono to kulinarna przestrzeń pełna możliwości. Trzy sery, odrobina mleka i pieprz mogą stworzyć kremowy, wyrazisty farsz, który zachwyci nawet...
-
Zamiast zwykłych naleśników smażę galettes. Wyjątkowy smak jest zasługą mąki
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi naleśników. Naleśniki są jednym z najlepszych comfort foodów świata i idealnie pasują na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Dziś mamy przepis na naleśniki, które niec...
-
Francuskie naleśniki niemal same się składają. Giętkie ciasto to zasługa tego składnika
Jak zrobić naleśniki? Pewnie każdy z was wie, jak je zrobić. Ale jak usmażyć naleśniki idealne? Cieniutkie, które bez problemu składa się i faszeruje? To wcale nie magia i nie trzeba żadnych zaklęć. Potrzeba za to masła.
-
Otwieram saszetkę i wsypuję do ciasta. Nigdy w życiu nie jadłam lepszych naleśników
Jak zrobić naleśniki? Pewnie każdy mniej lub bardziej to wie. Tylko jednak żeby zrobić naprawdę pyszne naleśniki, potrzebna jest konkretna wiedza i tu ważny jest czas, tłuszcz, typ mąki i jedna rzecz. Najlepsze naleśniki na słodko robię z jednym...
-
Nawet w USA nie robią tak dobrych. Raz usmażysz i będziesz myśleć o nich cały tydzień
Pancakes to jedno z amerykańskich dań eksportowych. Trzeba przyznać, że wyszło Amerykanom naprawdę dobrze. Zajada się nimi cały świat, a ich najbardziej tradycyjna wersja, czyli z chrupiącym bekonem i syropem klonowym, kładzie na łopatki. Do ciast...
-
Znany klasyk bez grama makaronu. Dla Włochów herezja, a u mnie rodzinny hit obiadowy
Jak wykorzystać usmażone naleśniki? Nie zawsze muszą lądować na talerzu z dżemem lub twarogiem. Istnieje sposób, by zamienić je w efektowne danie obiadowe inspirowane włoską kuchnią, które smakuje jak klasyczna lasagne, ale z ciekawym twistem.
-
Twaróg i dżem pójdą w odstawkę. Do naleśników włóż ten farsz. Długo o nim nie zapomnisz
Nigdy w życiu nie trafiłam na osobę, która nie lubiłaby naleśników. Jasne, jedni wolą na słodko, inni na słono, ale szukanie osoby, która naleśniki omija szerokim łukiem jest jak szukanie igły w stogu siana. Dziś mamy przepis dla tych, którzy...
-
Zapiekane naleśniki z najpyszniejszym farszem. Ile nie zrobię, zawsze za mało
Jeśli chodzi o naleśniki, to nie da się ich ot tak po prostu nie lubić. To chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata, a co jest w nich najlepsze? To, że mogą być obiadem, śniadaniem, kolacją i deserem. Dziś jednak zdradzimy najlepszy przepis...
-
Do krokietów nie robię zwykłych naleśników. Jedną rzecz "leję jak leci"
Umówmy się, że aby zrobić naleśniki, wcale nie trzeba być alfą i omegą. Wystarczy zmiksować odpowiednią ilość mąki, mleka, jajek i tłuszczu i usmażyć na porządnie rozgrzanej patelni. Jednak jeśli chodzi o naprawdę dobre naleśniki lub naleśniki na...
-
Zamiast racuchów i naleśników zrób te pulchne pankejki. Bliscy będą chcieli postawić ci pomnik
Jeśli zaliczasz się do zacnego grona miłośników słodkości różnej maści i najbardziej na świecie lubisz słodkości prosto z patelni, mamy dla ciebie coś naprawdę wyśmienitego. Nie będą to naleśniki (chociaż też są pyszne) ani racuchy, a coś pomiędzy...
-
Naleśniki bez jajek, mąki i mleka. Nie pękają i nie przywierają. Wystarczą 2 składniki
Czy da się zrobić nietypowe naleśniki bez mąki, jajek i mleka? Przepis z zaledwie dwóch składników może zaskakiwać, ale efekt jest zdecydowanie wart spróbowania. Dzięki temu stworzysz pełnowartościowe, bezglutenowe placki. Prosto, zdrowo i...
-
Z dżemem mi się znudziły. Te z Czech to inna liga. Nadzienie mogę jeść nawet bez naleśników
Przepis na naleśniki zna każdy, ale nie każdy wie, jak przygotować placki z Czech. Z pozoru zwyczajne, a jednak inne niż te, które znasz z dzieciństwa. Delikatne, cienkie, z aksamitnym kremem. W tej wersji orzechy, śmietanka i masło orzechowe graj...
-
Najlepsze pieczone naleśniki, jakie jadłam w życiu. W środku złote skarby zebrane w lesie
Sezon na te złociste grzyby warto wykorzystać w pełni, dlatego wiele osób zadaje sobie pytanie: co można zrobić ze świeżymi kurkami? Możliwości jest naprawdę wiele. Wystarczy odrobina wyobraźni, by stworzyć danie, które można podawać o każdej porz...
-
Jak naleśniki, to tylko po francusku. Cieniutkie, elastyczne i nie pękają
Nie wiem, czy znajdę na tym świecie choćby jedną osobę, która nie lubi naleśników. Możemy się kłócić, czy lepsze są naleśniki na słodko czy na słono, ale wiemy, że zawsze powinny być cienkie, elastyczne i po prostu pyszne. Wiemy, jak zrobić takie...
-
Przepis na zwykłe naleśniki schowaj do szuflady. Te budyniowe są po prostu najlepsze
Jak zrobić naleśniki? Z pewnością przepis na naleśniki jest ci bardziej lub mniej znany, może robisz je też na oko i myślisz, że tak jest okej. Fakt, jest okej, ale jeśli chcesz zrobić naprawdę wyjątkowe naleśniki, które możesz podać na deser...
-
To nie są zwykłe pankejki. Przypominają ulubione bułeczki i pachną na kilometr
Amerykańskie pancakes, w Polsce często nazywane pankejkami, mogą śmiało bić się o koronę z klasycznymi naleśnikami. W kategorii tradycyjnej trudno byłoby rozstrzygnąć, które z nich są lepsze. Ten problem znika, gdy w szranki staną pankejki z...
-
Bez mleka i jajek. 2-składnikowe naleśniki zrobisz w kilka chwil. Są elastyczne i nie pękają
Czy można zrobić naleśniki bez jajek? Jeśli nie masz pod ręką wszystkich składników, skorzystaj z tego przepisu. Wystarczą tylko dwa produkty, a wyjdą delikatne i puszyste, jak z klasycznej receptury.
-
Nikt nie prosił, każdy potrzebował. Naleśniki z tym farszem zawładną światem
Zapiekane naleśniki z mięsem lub szpinakiem? To już było. Czas na nowy, odważny duet: wędzoną makrelę i twaróg. Choć brzmi nietypowo, efekt zachwyci nawet tych, którzy kręcą nosem na ryby. Ten przepis może stać się hitem twoich domowych obiadów.
-
Najlepsze naleśniki robię z tej mąki. Niedoceniana, a w smaku pierwsza klasa
Naleśniki wszyscy znamy, wszyscy uwielbiamy i z pewnością większość z nas dość często je robi. Zazwyczaj jednak przepis jest traktowany po macoszemu i nie wprowadza żadnego elementu zaskoczenia. Jeśli czujesz, że popadasz w naleśnikowy marazm,...
-
Nie zwijaj z dżemem. Tak wykorzystasz nadprogramowe naleśniki. Wyjdzie obiad "jak u Włocha"
Co zrobić z naleśników? Chyba każdemu chociaż raz zdarzyło się nasmażyć ich za dużo, ale zamiast znów zawijać je z dżemem lub serem, wypróbuj ten przepis. Już nigdy nie kupisz makaronu do lasagne.
-
Zrobiłam naleśnika z piekarnika. Nie wrócę do klasyka. Rośnie jak szalony i miło chrupie
Nietypowe naleśniki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Wariant z piekarnika łączy w sobie wygodę, prostotę i efektowność, jakiej trudno się oprzeć. Można wykonać go na słodko, z owocami i bitą śmietaną, a także na słono - z sosami i...
-
Wrzucam garść do ciasta i miksuję. Obok tych naleśników nikt nie przejdzie obojętnie
Twoje śniadania wieją nudą, kanapki się przejadły, a jajecznica wychodzi bokiem? Co powiesz na naleśniki? Ale nie takie zwykłe z powidłami albo z serem, które doskonale znamy. Dziś mamy przepis na naleśniki nie z tej ziemi. Będą cudownie delikatne...
-
Quiz kulinarny. Znasz składniki potrzebne na pierogi? To już masz punkt!
Wiesz, co jest potrzebne, żeby zrobić pierogi? A wystarczy podać ci listę składników, byś wiedział od razu, co można z tego przygotować? Jeśli tak, to jest quiz właśnie dla ciebie! Sprawdźmy, jakie smakołyki ukryły się w naszym teście!
-
Nie ma osoby, która nie sięgnie po dokładkę. Naleśniki z tym farszem to doskonałość w każdym kęsie
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która na pytanie, czy lubi naleśniki, odpowie, że nie. To najlepsze i najbardziej pocieszające jedzonko i uwielbiamy je i na słodko, i w wersjach wytrawnych. Dziś skupimy się na jednym z...
-
Na patelni rosną jak szalone i są mięciuteńkie. Japońskie naleśniki to hit na śniadanie
Dziś mamy przepis, który zawróci w głowie wszystkim, którzy lubią śniadania i podwieczorki na słodko. Przecież wszyscy kochamy naleśniki, wszyscy też kochamy racuszki. Ten przepis łączy jedno i drugie w idealną i puszystą całość. Jak zrobić...
-
Naleśniki rwą się jak papier? Bo nie dodajesz tego składnika. Z nim wyjdą elastyczne
Usmażenie naleśników nie jest żadną fizyką kwantową. Większość osób robi je nawet na oko, nie korzystając z żadnego konkretnego przepisu. Zdarza się jednak, że naleśniki na patelni rwą się i łamią. Jak temu zapobiec? Wystarczy pół szklanki tego...