kuchnia
-
Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
13/13 graniczy z cudem!
-
Rozwiąż szybkie kuchenne dyktando. Ten quiz to kaszka z mleczkiem!
To dyktando błyskawicznie zweryfikuje twoją wiedzę. Zadamy ci 11 krótkich pytań. Jest pewien haczyk - pytamy tylko o słowa związane z kulinariami. Bez obaw - nie trzeba być smakoszem, żeby zgarnąć komplet. Podejmiesz wyzwanie?
-
To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
Przed wami kolejne kuchcikowe wyzwanie! Tym razem to quiz kulinarny na literę P! Myślisz, że w kuchni nie masz sobie równych? Pozwól, że my to sprawdzimy. Zdobędziesz 10/10 punktów? To nie powinno być dla ciebie takie trudne!
-
Lubisz gotować? Masz szansę na komplet! Pytamy o wyposażenie kuchni
W tym quizie na komplet mogą liczyć tylko miłośnicy gotowania. Reszta będzie musiała obejść się smakiem! Wykaż się wiedzą i zgarnij jak najwięcej punktów. Pytamy o wyposażenie kuchenne. Dasz sobie radę? Trzymamy kciuki za wysoki wynik!
-
Tutaj na maksa mogą liczyć tylko smakosze. Spróbuj zgarnąć chociaż 8/11
W dzisiejszym quizie walka o 11 punktów będzie zaciekła. Nie da się ukryć, że na maksa mogą liczyć tylko prawdziwi smakosze i znawcy kuchni. Musicie dopasować potrawę do kraju z jakiego pochodzi. Gotowi? Powodzenia!
-
Frytkownica beztłuszczowa okiem dietetyczki. Zasługuje na miano kuchennego hitu? "Zdrowsza opcja"
Sklepowe półki opanowały frytkownice beztłuszczowe. W internecie można znaleźć też mnóstwo przepisów i wskazówek, jak można wykorzystać takie urządzenie. Wiele osób zastanawia się jednak, czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa? Dietetyczka...
-
Nie zostawiam w lodówce, nie moczę w wodzie. Za radą dziadka nacieram tym rybę. Rozmraża się w 5 minut
Jest niedziela, a zakupy niezrobione. Masz rybę w zamrażarce, ale wydaje ci się, że jej rozmrożenie zajmie całą wieczność. Nic bardziej mylnego! Podzielę się z tobą sposobem, jak szybko rozmrozić fileta z ryby. Mój dziadek praktykuje go od lat.
-
To quiz dla prawdziwych łasuchów. 12/12 tylko dla znawców słodkości!
Czy jesteś prawdziwym miłośnikiem słodkości? Sprawdź swoją wiedzę w naszym smakowitym quizie! Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o twoich ulubionych łakociach i spróbuj zdobyć komplet punktów! My będziemy mocno trzymać kciuki - powodzenia!
-
Dla wielu osób to jedno i to samo. Kiedy gotujesz rosół, a kiedy bulion i wywar? Różnice są spore
Wywar, bulion i rosół to nazwy, które często na co dzień stosujemy zamiennie. Co prawda mają sporo wspólnych cech, przyrządzane są też w podobny sposób i z podobnych składników, jednak wbrew pozorom nie są tym samym. Czym się różnią i do czego moż...
-
Myć czy obierać pieczarki? Oto jest pytanie. Koleżanka po gastronomii zaskoczyła mnie odpowiedzią
Pieczarki to idealna baza do zupy albo sosu. Ich przygotowanie może jednak sprawiać kłopot. Wiele osób zastanawia się, czy grzyby trzeba myć. Może wystarczy tylko je obrać? Postanowiłam zapytać o to koleżankę kucharkę, która zna się na gotowaniu j...
- Nie płać 10 zł w sklepie. Masło bez problemu zrobisz w domu
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Polacy kochają ten sklep. Asortyment o 60% tańszy ułatwi świąteczne zakupyMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Myślisz, że dobrze znasz te kulinarne przysłowia? To pora się sprawdzić!
- Myślisz, że dobrze znasz te kulinarne przysłowia? To pora się sprawdzić!
- Na czym gotować rosół? Na pewno nie na takim mięsie. To błąd
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
-
Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów? Nawet nie myśl o sedesie. Tylko napytasz sobie biedy
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych technik przyrządzania potraw. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak pozbyć się tłuszczu z patelni, gdy już przygotujemy ulubione kotlety. Podpowiadamy, co zrobić z olejem po smażeniu.
-
Restauracja podaje świnki morskie prosto z grilla. Chętnych jest sporo. "To lepsze niż kurczak"
Dla nas świnki morskie są miłymi zwierzątkami domowymi, ale w niektórych krajach są serwowane jako posiłek. Ta nowojorska restauracja sięgnęła po tradycję Ekwadoru i podaje grillowane gryzonie. Co na to klienci? Okazuje się, że chętnych nie brakuje.
-
Grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować krem? Zafunduj mu "łaźnię" i po krzyku
Bita śmietana to jeden z najlepszych dodatków do gofrów, naleśników oraz szarlotki. Najlepiej smakuje ta zrobiona samodzielnie. Problem pojawia się w momencie, gdy zauważysz grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować deser?
-
Ten QUIZ kulinarny tylko wydaje się łatwy! W roli głównej litera L
Myślisz, że umiesz gotować? Wcale tego nie negujemy, ale przygotowaliśmy trudny quiz kulinarny na literę L, który zweryfikuje jak jest naprawdę. Musisz tu wykazać się sporą wiedzą - czy jesteś gotowy na takie wyzwanie? Trzymamy kciuki!
-
Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa
Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.
-
Podstawowy quiz o gotowaniu. Odróżnisz oregano od bazylii? Pobij 7/9
Przed tobą podstawowy quiz wiedzy kulinarnej. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, możesz mieć wielkie problemy z naszymi pytaniami. A jeśli często gotujesz, to masz duże szanse na wynik 9/9! Zdobędziesz go? Przekonajmy się. Powodzenia!
-
Masa budyniowa wyszła za rzadka? To nie koniec świata. Uratuje ją jeden produkt. Nie jest to mąka
Masa budyniowa przydaje się do przekładania tortów i ciast. Zastępuje tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Może się jednak zdarzyć, że nie będzie chciała zgęstnieć. Podpowiadamy, jak uratować za rzadki krem budyniowy.
-
Jedna kosztuje tylko 3 zł, a posłuży latami. Gdy się o tym dowiedziałam, od razu pobiegłam do sklepu
Chcesz mieć w swojej kuchni akcesoria, które nie są za drogie, ale dalej spełniają swoją funkcję i posłużą przez długi czas? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to ten przedmiot jest idealny. Kupisz go za naprawdę grosze, lecz nie ujmuje to jego...
-
Zajadają się nimi w Bieszczadach i mówią, że są lepsze od ziemniaczanych. Robi się je jak naleśniki
Gdy myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, w głowie od razu pojawiają nam się pierogi, gołąbki oraz kotlet schabowy. Mało kto pamięta już o fuczkach, a szkoda. Są banalne w przygotowaniu, a ich smak pamięta się na długo.
-
Poradzisz sobie w cukierni? Quiz dla kulinarnych mistrzów. Pobij 9/16
Uwielbiasz słodkości? Bycie łasuchem tu nie wystarczy - musisz się wykazać rozległą wiedzą. Myślisz, że poradzisz sobie w cukierni? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź. Komplet rezerwujemy dla prawdziwych mistrzów. Podejmij wyzwanie i spróbuj zdobyć choci...
-
Kup w Lidlu i ustaw przy zlewie. W Kauflandzie jest podobny, ale o prawie 60 zł droższy
Każda kuchnia chce wyglądać schludnie i ładnie, a aby tak się stało należy wybrać do niej odpowiednie dodatki. Jeden z nich znajdziesz w Lidlu, Kauflandzie i Sinsayu za atrakcyjną cenę. Sprawdzi się świetnie przy zlewie i pomoże w organizacji...
-
Odróżnisz sztuczny owoc od prawdziwego? Tylko smakosz nie da się oszukać
Przed tobą podchwytliwy quiz o owocach. Wystarczy, że odróżnisz prawdziwe owoce od tych sztucznych. To brzmi łatwiej niż jest w rzeczywistości, o czym przekonasz się podczas rozwiązywania quizu. Lepiej dobrze się przyjrzyj! Zgarniesz 8/8?
-
Ten sprzęt za niecałe 90 zł autentycznie zmienił moje życie. Nie ma dnia, bym go nie używała
Niektóre sprzęty są całkowicie zbędne w naszym domu, a niektóre zawsze warto mieć. To urządzenie zdecydowanie zalicza się do drugiej grupy. Od kiedy je mam szybciej robię posiłki i nie ślęczę nad garnkami. Jest w atrakcyjnej cenie i ułatwi gotowanie.
-
Quiz wiedzy ogólnej, inny niż wszystkie. Pytamy o owoce i warzywa
Dzisiejszy quiz wiedzy ogólnej jest inny niż wszystkie. Niby pytamy o owoce i warzywa, ale na komplet punktów stać będzie tylko najlepszych quizowiczów. Jesteście gotowi na sprostanie temu wyzwaniu? Sprawdźmy!
-
Z nią zrobisz idealne pierogi, kopytka i kluski. W Homla jest na nią promocja, w Ikea jest nieco drożej
Niektóre akcesoria na samym początku naszej kuchennej przygody mogą okazać się zbędne, lecz z czasem i tak zaczynamy ich potrzebować. Tak jest w tym przypadku, ponieważ kiedyś myślałam, że ten przedmiot będzie się tylko kurzyć, a jednak dzięki nie...
-
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Zamiast z żalem ją wylewać, wsyp pół łyżeczki tej przyprawy
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup do przygotowania, bo zazwyczaj robi się ją na niedzielnym rosole. Niestety za kwaśna pomidorowa to częsty problem, z którym zmaga się wiele gospodyń. Jak uratować posiłek?
-
Kulinarny quiz wiedzy nie tylko dla łasuchów. Uważajcie na 7. pytanie!
Czy w naszym dzisiejszym quizie kulinarnym poradzą sobie tylko prawdziwi smakosze? Mamy nadzieję, że większość quizowiczów zgarnie dziś maksa. Pamiętajcie tylko, żeby uważać na siódme pytanie. Może być podchwytliwe!
-
Nie wiedziałam, jaką kaszę do krupniku dodać. Zadzwoniłam do babci i zabroniła mi używać innej niż ta
Jaka kasza do krupniku będzie najlepsza? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał tę potrawę. Jest to jedna z najstarszych zup w polskiej historii kulinarnej, ale wciąż potrafi sprawiać kłopoty.
-
Nie robię już leczo ani gulaszu. Wrzucam do garnka, zalewam bulionem i obiad na trzy dni gotowy
Dania jednogarnkowe to idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i zależy im na przygotowaniu posiłku przynajmniej na dwa dni. Oprócz gulaszu i leczo warto wypróbować przepis na kociołek chłopski.
-
To najprostszy przepis na malinową chmurkę. Nie trzeba ugniatać ciasta ani piec. Aż ślinka cieknie
Nie tylko sernikiem i szarlotką człowiek żyje. Czasem mamy ochotę na ciasto w zupełnie innym stylu, np. z galaretką i owocami. Taka właśnie jest malinowa chmurka. Przepis jest banalny i nawet nie wymaga od ciebie używania piekarnika.
-
Polacy popełniają ten błąd nagminnie. Torebki po ryżu nie powinny lądować tam, gdzie ci się wydaje
Segregowanie śmieci nie zawsze należy do najprostszych. Zdarza się bowiem, że niektóre odpadki wzbudzają wątpliwości co do tego, w jakim kontenerze powinny wylądować. Gdzie wyrzucać torebki po ryżu i kaszy?
-
Zrób to, zanim zaczniesz przygotowywać jajecznicę. Jedna mała rzecz, a jak poprawia smak i wygląd
Wiele osób na pewno zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma lepszego śniadania niż jajecznica. Jej przygotowanie jest banalne i zazwyczaj każdemu się udaje. Jedna rzecz sprawi jednak, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
-
Ten przepis na szarlotkę jest z 1894 roku. Pochodzi z niemieckiej książki. Jeden składnik robi robotę
Szarlotka spokojnie mogłaby konkurować z sernikiem o miano najlepszego ciasta. Ile ludzi, tyle przepisów, ale warto chociaż raz w życiu spróbować tego kultowego. Pochodzi z niemieckiej książki z 1894 roku.
-
Rozpoznasz te przyprawy na zdjęciach? Ten quiz wymaga bystrego oka!
Ten quiz wymaga bystrego oka!
-
Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną
Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.
-
Wrzuć do garnka i nie trać czasu na gotowanie. Wyżerka na 3 dni, dzieci zadowolone, a ty masz wolne
Po powrocie z pracy nikomu z nas nie chce się już robić zakupów i obiadu. To zrozumiałe, dlatego szukamy przepisów, dzięki którym będziemy musieli gotować tylko raz na kilka dni. Oto dwa przepisy na sycące dania jednogarnkowe.
-
Babcia usłyszała, z czego robię ketchup i złapała się za głowę. Chodzi o sezonowe warzywo
Czy z dyni można zrobić ketchup? Jak najbardziej. Trzeba tylko znać odpowiedni przepis. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przygotować najlepszy warzywny dodatek do dań. Nie wyobrażam sobie sezonu jesienno-zimowego bez niego.
-
Żaden dżem truskawkowy ani konfitura. Łączę z serem i smaruję naleśniki. Smak nie do zapomnienia
Naleśniki to jedno z najprostszych dań. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy już w domu, żeby przygotować pyszne placuszki. Pierwsze skrzypce gra jednak farsz. Ja korzystam z owoców sezonowych i do jego przygotowania wykorzystuję śliwki.
-
Do trzech razy sztuka? Wielu Polaków nie wie, czy można smażyć na tym samym oleju
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Wiele osób zadaje sobie to pytanie podczas przygotowania kotletów czy frytek. Chociaż powtórne wykorzystanie tłuszczu wydaje się bardzo ekonomiczne, może nieść ze sobą pewne ryzyko.
-
Lata temu zbierałam z mamą jarzębinę. Ja na plastykę w szkole, a mama - na pyszny dodatek do mięs
Mało kto wie, że jarzębina stanowi doskonałą bazę do wielu przetworów. Można z niej zrobić pyszne i zdrowe soki, nalewki, a także konfitury. Na co pomagają owoce jarzębiny? To istna skarbnica witamin i minerałów.