kuchnia
-
Czy kawa może się przeterminować? Tych czynników trzeba unikać, by zachować jej świeżość
Czy kawa może się przeterminować? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy. Okazuje się, jednak, że nie da się na nie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
-
Po krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj
Większość osób, krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Trudno się dziwić, bo te dodane do potrawy mogą zepsuć jej smak, a w dużej liczbie spowodować nawet problemy trawienne. Nasion jednak można użyć w zupełnie nowym, ekologicznym celu. Jak je...
-
Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki
Przepis na kopytka najlepiej wykorzystać, gdy mamy resztkę ziemniaków z obiadu i brakuje nam pomysłu, co z nimi zrobić. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, przypominającym nieco kopyta. Kopytka bywają mylone czasem z pierogami...
-
Pyszny omlet - przepis w wersji ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Któż z nas nie lubi jaj? Są podstawą wielu dań, a większość prawdopodobnie nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Omlet, którego podstawą są smażone jajka, świetnie się do tego nadaje. Można przygotowywać go z dowolnymi dodatkami. Przepis na omlet...
-
Zupa szczawiowa - klasyczny przepis na wersję z kurczakiem. Wkładka mięsna podbija smak zupy
Jakie jest jedno z najbardziej znanych sezonowych dań z przełomu wiosny i lata? Prawdopodobnie zupa szczawiowa. Przepis w formie podstawowej obejmuje śmietanę i jajka, z kolei bazą jest bulion. Może być stricte warzywny, jednak wkładka mięsna...
-
Gjuwecz - przepis na bałkański gulasz. Danie jednogarnkowe rodem z Bułgarii smakuje lepiej niż się nazywa
Gjuwecz to ogólna nazwa bałkańskich potraw jednogarnkowych, przygotowywanych w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego podstawą są warzywa oraz mięso. Można porównać go do tradycyjnego polskiego gulaszu, z tym że proporcja warzyw jest większa....
-
Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące
Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
-
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Pamiętaj o odpowiednim czyszczeniu, a będzie służyć latami
Każdy z nas posiada w kuchni co najmniej jedną deskę do krojenia, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, jak należy właściwie o nią dbać. Aby służyła nam jak najdłużej, nie była źródłem bakterii, nie potrzeba skomplikowanych zabiegów konserwujących....
-
Czym zastąpić jajka? Niektóre najlepsze zamienniki możesz mieć w kuchni. Rozwiązania nie tylko dla wegan
Coraz więcej osób zastanawia się, czym można zastąpić jajka w kuchni. Okazuje się, że wcale nie jest to trudne. Przedstawiamy najlepsze zamienniki jajek.
-
Jak przechowywać szparagi? Poznaj ich smak i właściwości zdrowotne
Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Te wiosenne warzywa są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jakie mają szparagi właściwoś...
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Używasz mikrofalówki do podgrzewania tych produktów? To błąd! Sprawdź, czego nie można w niej podgrzewać
Kuchenka mikrofalowa od zawsze ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni uważają, że jedzenie podgrzane przy jej użyciu traci walory smakowe a inni, że to nie prawda, a ponadto znacznie przyspiesza odgrzanie dania itd. Warto jednak wiedzieć, cze...
-
Szynkowar - przepisy na wędliny domowej roboty. Dobra marynata to podstawa
Czy wiesz, że możesz wyprodukować szynkę w domu? Urządzeniem, które pozwala na wyrób własnej wędliny jest szynkowar. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na domowe wyroby.
-
Jak wyczyścić tanio zlew? Te produkty masz w domu. Dzięki nim szybko usuniesz nawet najcięższy brud
Zlewozmywaki są często używane podczas codziennych czynności w kuchni. Konsekwencją jest duża ilość nagromadzonego w nich brudu i resztek jedzenia. Chcesz wiedzieć, jak szybko uporać się z tym problemem? Wystarczy, że sięgniesz po dwa produkty...
-
Chrupiący i soczysty tradycyjny kotlet schabowy. Te triki sprawią, że będzie smakować idealnie
Kruchy, soczysty, z chrupiącą panierką. Kto z nas nie zna smaku idealnie przygotowanego kotleta schabowego? Jak wykonać go samodzielnie, aby przywołał same pozytywne wspomnienia? Wykorzystaj te proste triki.
-
Jak skutecznie wyczyścić okap? Te domowe sposoby sprawią, że kuchenna wentylacja będzie jak nowa
Okap, który pochłania nieprzyjemne kuchenne zapachy i jest niezbędny podczas gotowania, wymaga regularnego czyszczenia. Warto o tym pamiętać, gdyż inaczej nie będzie spełniał swoich podstawowych funkcji. Jakie są skuteczne sposoby na dokładne umyc...
-
Jak pozbyć się muszek owocówek? Poznaj pięć skutecznych sposobów na te insekty [LISTA]
Muszki owocówki to koszmar wielu osób. Wystarczy tylko, że na stole położymy świeże owoce, a insekty od razu się pojawiają. Co gorsza, bardzo szybko się rozmnażają i następnego dnia mnóstwo meszek lata po domu. Jak więc skutecznie pozbyć się musze...
-
Jak pozbyć się tłuszczu z mebli kuchennych? Proste i szybkie domowe sposoby na walkę z plamami
Plamy z tłuszczu, które widnieją na meblach kuchennych, to prawdziwa zmora pań i panów domu. Szczególnie często pojawiają się tam, gdzie kuchnia tętni życiem przez większość dnia. Jak radzić sobie z plamami z tłuszczu na meblach? Odpowiadamy.
-
Jak wyczyścić szybę w piekarniku? Usuń tłuste zabrudzenia bez używania chemii gospodarczej
Tłuste plamy, zaschnięte zabrudzenia, czy zacieki na szybie piekarnika to zmora kuchennej rzeczywistości. Jak pozbyć się trudnych zanieczyszczeń bez używania intensywnej chemii gospodarczej?
-
Halibut: przepis na filety z piekarnika. Wzbogać smak aromatycznymi ziołami
Halibut - przepis na potrawę z tą delikatną rybą uwzględnia zwykle panierkę, jednak nie jest ona nieodzowna. Wystarczy garść aromatycznych przypraw, dzięki którym danie zyska na wyrazistości. Halibut to ryba delikatna w smaku, praktycznie pozbawio...
-
Kiszone rzodkiewki: przepis w kilku krokach. Warto przygotować je właśnie teraz
Przepis na kiszone rzodkiewki warto wykonać właśnie teraz, kiedy nadszedł sezon i można nabyć je po przystępnej cenie w sklepach i na targu. Warzywa można kisić na różne sposoby: zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości. Kiszone rzodkiewki z...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
Zakwas na chleb można przygotować w domowej kuchni. Dzięki niemu pieczywo będzie smakować jak z najlepszej piekarni. Z jakich składników zrobić zakwas? Podpowiadamy.
-
Dzień Dziecka za pasem. Wypróbuj proste i szybkie przepisy na domowe słodycze
Zbliża się Dzień Dziecka, a najmłodsi, oprócz zabawek, zapewne spodziewają się otrzymać w tym dniu słodycze. Nie oznacza to jednak, że musimy wydawać pieniądze na sklepowe produkty. Zamiast tego, warto wypróbować domowe przepisy na słodkie przysmaki.
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
Gołąbki to ulubione danie wielu Polaków. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak samo parzenie liści kapusty niepotrzebnie przeciąga w czasie poszczególne czynności. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby przyspieszyć ten proces. Zajmu...
-
Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby na kuchenne szkodniki - wystarczy liść laurowy
Mole spożywcze to kuchenne szkodniki, które potrafią uprzykrzyć życie. Zazwyczaj zamieszkują czeluście szafek i atakują niedomknięte opakowania sypkich produktów takich jak mąka, kasza, cukier lub ryż. Pojawia się więc pytanie: jak pozbyć się moli...
-
Dorada: przepis na rybę z piekarnika. Proste składniki zapewnią śródziemnomorski smak
Przepisy na doradę są nadal popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego. Będąc w którymś z nich, warto spróbować tego specjału w lokalnych restauracjach. Mrożone dorady są jednak dostępne również w Polsce - można kupić je w wybranych sieciach...
-
Naleśniki - przepis na pyszne i sycące danie. Farsz z kurczaka sprawdzi się o każdej porze dnia
Przepis na naleśniki z farszem drobiowo-warzywnym nie jest tak skomplikowany, jaki się wydaje na pierwszy rzut oka. Przygotowanie farszu jest czasochłonne, ale jego składniki są proste i ogólnodostępne. Natomiast usmażenie ciasta na naleśniki to j...
-
Jak prawidłowo czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć? Nawet spaleniznę da się usunąć
Jak doczyścić patelnię z tłuszczu i spalenizny? Podpowiemy wam dzisiaj kilka domowych sposobów na jej dokładne umycie w zależności od tego, jaką powłoką jest pokryta. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Ogórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór odpowiedniej soli ma ogromne znaczenie
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty do zrealizowania. Wystarczy kilka składników i postępowanie zgodnie z poleceniami. Najlepsze wybrać sztuki niezbyt duże i oczywiście świeże. Naczynie, w którym będziemy je przechowywać, musi być czyst...
-
Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści...
-
Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
Tiramisu to jedno z najpopularniejszych ciast wybieranych w kawiarniach. Przepis na nie można jednak zrealizować również w domu i nie potrzeba do niego drogich składników. Zwykle podaje się je do kawy espresso. We Włoszech ten mocno schładzany des...
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
Przepis na wareniki, czyli pierogi ukraińskie, jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej. Ciasto na pierogi ukraińskie również przygotowuje się z mąki, zimnej wody, jaj i soli. Tym, co je wyróżnia, jest bezmięsny farsz. Wareniki można...
-
Pieczeń rzymska - przepis na alternatywę dla tradycyjnej potrawy z mięsa wieprzowo-wołowego
Pieczeń rzymska to przepis na klasyczne danie, które smakuje doskonale podawane na obiad na ciepło, jak i na zimno do kanapki. Tradycyjnie używa się do niej mięsa wieprzowego lub mieszaniny wieprzowo-wołowej. Jednak nie jest powiedziane, że mięso...
-
Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
Kotlety mielone bez jajka: czy to w ogóle może się udać? Wielu z nas nie wyobraża sobie braku tego składnika. W rzeczywistości jednak kotlety mielone mogą być równie smaczne. Aby mięso się skleiło i nie rozpadało podczas smażenia, wystarczy dodać...
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Ciecierzyca - przepisy na zdrowe przekąski. Są smaczne, wegetariańskie i proste w przygotowaniu
Ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, jednocześnie jedna z najwcześniej uprawianych. Przepisy na jej wykorzystanie znane są w kuchniach z różnych części świata, w tym w bliskowschodniej, indyjskiej i śródziemnomorskiej. W polskiej kuchni...
-
Brownie - przepis na amerykańskie ciasto. Użyj większej blaszki, a będzie gotowe szybciej
Brownie, którego przepis uwzględnia kawałki gorzkiej czekolady, jajka, cukier, masło i niewielką ilość mąki, wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Częstym dodatkiem do tego ciasta są orzechy, jednak nie są one niezbędne. Pierwsze opublikowane...
-
Szparagi - sezonowy przysmak, bogaty w cenne witaminy. Jakie właściwości mają te warzywa?
Sezon na świeże warzywa i owoce rozpoczął się na dobre. Na liście zdrowych i lubianych produktów królują szparagi bez względu na rodzaj. To świetny dodatek do dań, ale także znakomity posiłek sam w sobie, który nie wymaga wielu dodatków, by...
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Przepis na szparagi z piekarnika. Dodatek gremolady sprawi, że będą lekko pikantne
Pomysł na przepis na szparagi z piekarnika można czerpać z kuchni świata. Tym razem za inspirację niech posłuży kuchnia włoska, z której pochodzi gremolada. Ta posypka to mieszanka bardzo drobno posiekanych kawałeczków skórki cytrynowej (bez białe...