kuchnia
-
Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać
Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do...
-
Unikaj tego ryżu jak ognia. Po ugotowaniu działa na organizm jak trutka
Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach wydaje się proste i szybie. Jednak takie zachowanie może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. W swojej kuchni od teraz warto postawić na produkty gotowane w formie sypkiej. Wiąże się to z kilkoma...
-
Czekasz i czekasz, a ciasto drożdżowe nie rośnie? Dzięki trikowi piekarzy podwoi wielkość ekspresowo
Poznaj przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale tkwi w nim jeden sekret. Dzięki technice najlepszych piekarzy wyrasta dużo szybciej niż z normalnych przepisów. Wykorzystaj ten trik i nie trać czasu.
-
Zamiast piec kolejną szarlotkę, szykuję ciasto a'la Kinder Country. Nawet teściowa prosiła o przepis
Szukasz szybkiej propozycji na ciasto bez pieczenia? Jeżeli tak to Kinder Country będzie idealne dla ciebie. Bardzo przypomina popularne batony, a w jego smaku da się zatracić. Nawet laik przygotuje tę propozycję bez żadnych problemów.
-
Przed wrzuceniem kotletów na patelnię, robię jedną rzecz. Mielone zrobią wrażenie nawet na teściowej
Moje kotlety mielone są soczyste i miękkie. Ponadto się nie rozpadają. Instrukcje jak zrobić je prawidłowo dostałam kilka lat temu od mojej babci. Moja teściowa nigdy nie może wyjść ze zdziwienia, jak ja je robię!
-
Dodałam do naleśników ten składnik i stały się lepsze. Są miękkie, elastyczne i bardzo puszyste
Naleśniki to bardzo popularne danie, a przepis na nie znamy na pamięć. Zazwyczaj wychodzą z niego delikatne i cienkie placki, w które spokojnie można umieścić słodkie nadzienie. My lekko zmieniliśmy klasyczny przepis i dzięki temu wyszły z niego...
-
Zmywarka szwankuje i nie domywa naczyń? Znamy proste triki, które zlikwidują ten problem
Masz problem ze zmywarką, która nie domywa naczyń i pozostawia smugi? Zamiast po raz kolejny dwukrotnie zmywać naczynia postaw na gruntowne czyszczenie kuchennego sprzętu. Stosując nasze proste, tanie i ekologiczne metody szkło będzie lśnić...
-
Słodka kawa bez cukru? Słodzika też nie potrzebujesz. Zamień go na jeden zdrowy składnik
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy uwielbiają jej mocny smak i goryczkę, inni urozmaicają ją różnymi dodatkami. Okazuje się, że do tego napoju można dodać coś, co z jej piciem się nie kojarzy, a świetnie zastępuje...
-
Od dziś będziesz podawać tylko taki schab! Te kotlety z majonezem pierwszy raz zjadłam u teściowej
Pomimo dysponowania wieloma przepisami na przygotowanie obiadu, masz wrażenie, że wszystko ci się przejadło? W takim razie przygotuj kotlety z majonezem. Tego smaku szybko nie zapomnisz. Ich zrobienie jest banalnie proste.
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Aż 64% kobiet uważa, że włosy to jedna z najważniejszych rzeczy w ich zewnętrznym wizerunku [RAPORT]MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Często robię czeskie placki ziemniaczane. Sąsiadki proszą o przepis
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Jak mrozić pieczarki? Pamiętaj o tej metodzie, a nie bedą gumowe
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada
Biszkopt to niezastąpiona baza wielu ciast i deserów. Aby osiągnąć idealną teksturę - miękki, ale nie zbyt suchy oraz puszysty jak chmurka, warto sięgnąć po sprawdzoną metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. W tym przepisi...
-
To najczęstszy grzech Polaków w kuchni. Później garnki i patelnie są do niczego
Zaraz po zakończeniu gotowania zalewasz gorącą jeszcze patelnię zimną wodą? To duży błąd, który może cię sporo kosztować. Istnieje kilka poważnych konsekwencji takiego działania, o których powinniśmy wiedzieć.
-
Postna zupa idealna na piątkowy obiad. Zjesz raz i będziesz robić kilka razy w tygodniu
W piątki wiele osób decyduje się zrezygnować z mięsa. Jest to więc dzień, w którym potrawy postne są na wagę złota. By zjeść coś pełnego aromatu, smaku i do tego sycącego, zachęcamy do zrobienia tego przepisu. Robienie tej zupy zacznij już w...
-
Złap za gumkę recepturkę i owiń jajko. Zajmie kilka minut, a cała rodzina będzie pod wrażeniem
W te święta na naszym stole pojawią się wyjątkowe potrawy wielkanocne. Warto jednak zadbać też o dekoracje, które nadadzą posiłkom wyjątkowego uroku. Nie musisz jednak wydawać dużych pieniędzy. Wykorzystaj jajka i gumki recepturki. Efek zaskoczy.
-
W tym roku podam ten pasztet na Wielkanoc. Nawet sobie nie wyobrażasz, z czego jest zrobiony
Wybór odpowiedniego przepisu na świąteczny pasztet nie jest taką prostą sprawą. W internecie można znaleźć tak wiele receptur, że może od tego rozboleć głowa. My również znaleźliśmy sposób na zaserwowanie pasztetu w nowym wydaniu. Gdy przyjrzysz s...
-
Placki ziemniaczane od teraz podaję z tym sosem. Gdy ich spróbujesz, zapomnisz o śmietanie
Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje...
-
O ryżu i mięsie w gołąbkach już nawet nie pamiętam. Inny farsz robi robotę. Palce lizać, takie pyszne
Zapomnij o klasycznych gołąbkach z ryżem i mielonym. Od dziś na twoim stole może zagościć ta bezmięsna propozycja, która zachwyca smakiem. Jest zdecydowanie tańsza, a jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.
-
Czesi wrzucają na potęgę do placków ziemniaczanych. Też zrób tak w domu. Znikną z talerzy w 5 sekund
Koniecznie musisz spróbować placków ziemniaczanych, które przygotowują Czesi. Dlaczego? Różni je od tych przygotowywanych w naszych domach jeden składnik. Ale nie byle jaki, bo chodzi dokładnie o boczek.
-
Schabowemu twardemu jak podeszwa mówię stanowcze "nie". Moczę w tym produkcie i problem z głowy
Każdemu z nas, chociaż kilka razy w życiu zdarzyło się zjeść kotleta twardego niczym podeszwa. Prawdopodobnie kucharz, który go przygotował, nie znał tego triku. Po nim mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Magda Gessler nie używa tych jajek. Jej zdaniem psują cały smak
Lubisz podawać swojej rodzinie na śniadanie jajka w różnej postaci, ale masz wrażenie, że te, których używasz, są niesmaczne? Magda Gessler zdradza sekret. Od dziś każda potrawa, jaką podasz, zyska wyrazu.
-
Wszyscy je jemy, a i tak nam się mylą. Wiesz, o co pytamy? To podchwytliwy QUIZ
Pobijesz średnią w tym quizie?
-
Tylko dzieci PRL-u pamiętają te smaki. Tak się kiedyś jadło!
Zdarza wam się jeszcze jeść te potrawy?
-
Pomysł na szybką kolację? Wypróbuj warzywną zapiekankę a'la Kurzopki. "Prezentuje się zacnie"
Szukasz urozmaicenia w kuchni? Wszystkie pomysły na kolacje już ci się znudziły? Wypróbuj przepis na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki. Przepis na to danie został zaprezentowany na Instagramie przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego.
-
Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem
Wietnam, kraj o bogatej historii i kulturowym dziedzictwie, znany jest nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także - a może przede wszystkim - z wyjątkowej kuchni. Jedzenie odgrywa ważną rolę w społeczeństwie wietnamskim, a lokalna etykieta pr...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Weź kawałek folii bąbelkowej i posmaruj ją czekoladą. Ten patent to złoto! "Świetny pomysł"
Czekolada może być twoim niezastąpionym sojusznikiem w kuchni. Wystarczy tylko połączyć ten cukierniczy wyrób razem z folią bąbelkową. Wszyscy będą pytać, który cukiernik piekł twój tort. Efekt przerasta oczekiwania.
-
Ten przepis na smalec domowej roboty jest w mojej rodzinie od 70 lat. Recepturę opracowała prababcia
W wielu domach na specjalne okazje przygotowane są dania lub wypieki, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest też z tą recepturą na domowy smalec. Jest w mojej rodzinie od 70 lat i każdy go uwielbia!
-
Pamiętasz te sprzęty kuchenne z PRL-u? Kiedyś były one w każdym domu!
A może służą wam one do dziś?
-
To najlepszy chlebek bananowy. Przepis wychodzi za każdym razem. Wszystko zrobisz w jednej misce
Pieczesz w swoim domu chlebek bananowy? Przepis, który dziś zdradzimy, sprawi, że będzie pojawiał się na twoim stole cały czas. Jego skórka jest chrupiąca a wnętrze aromatyczne i wilgotne.
-
Jeszcze nie jadłam tak dobrych placków. Nie są z ziemniaków, a są równie pyszne
Placki to bardzo popularny pomysł na danie obiadowe. Robimy je z wielu składników, lecz najpopularniejsze są te z ziemniaków. Przepis, który chcemy wam zaproponować, zachęca, by użyć całkowicie innego składnika. Nieczęsto pojawia się w polskiej...
-
W zupie pomidorowej pływają białe grudki? Zwarzoną zupę uratujesz na 2 sposoby
Gotujesz zupę pomidorową i chcesz mieć pewność, że nie pojawią się w niej nieestetyczne białe grudki śmietany? Mamy dla ciebie świetną informację. Wiemy, co zrobić, aby one nie powstały, a także jak się ich pozbyć gdy już są.
-
Ta zupa łączy polskie i niemieckie smaki. Jest tak sycąca, że drugie danie jest całkowicie zbędne
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski, nie do końca zostały odkryte Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze...
-
Co zrobić, jak galaretka nie chce tężeć? Bosacka zdradziła patent. Nie musisz czekać godzinami
Galaretka to jeden z bardziej popularnych deserów. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Często wykorzystujemy ją także przy pieczeniu ciast. Jedyną jej wadą jest długi czas tężenia. Katarzyna Bosacka podzieliła się trikiem, jak skrócić ten czas o...
-
Szybkie śniadanie? Z tą domową pastą kanapki mogę jeść codziennie. Od razu robię więcej na 2 dni
Szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne kanapki? Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna propozycja na śniadanie i kolacje. Dodatkowo składniki nie obciążą naszego portfela.
-
Deser warstwowy, który skrywa w sobie słodki krem. Zrobisz go szybciej niż szarlotkę i sernik
Ciasta to słodkie desery, po które naprawdę bardzo często sięgamy. To właśnie one królują na świątecznych stołach, a także są ważnym elementem przyjęć. W zależności od naszych upodobań smakowych, możemy wybrać różnego rodzaju słodkości. Następnym...
-
Nasącz waciki i rozłóż w kuchennych szafkach. Ten zapach przepędzi mole spożywcze na dobre
W każdej kuchni niemile widzianym gościem są mole spożywcze. Mimo naszych starań te niewielkie insekty potrafią znaleźć drogę do naszych zapasów. Jednak nie jesteśmy bezradni w walce z tymi intruzami. Istnieją skuteczne sposoby na pozbycie się ich.
-
Co wybrać na jutrzejszy obiad? Angielskie chłopskie jadło sprawdzi się wyśmienicie. Zrób tylko tę zmianę
Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go...
-
Zrobiłam koszyczki wielkanocne z jajem! Teściowej aż szczęka opadła
Zastanawiałaś się już jakie przepisy na Wielkanoc wykorzystasz w tym roku? Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wypiekiem, który nie tylko będzie smakował, ale też cieszył oko, konicznie zapisz przepis na te babeczki wielkanocne.
-
Od dziś będziesz je podawać zamiast schabowych. Zamocz mięso w cieście i sprawdź, jakie są pyszne
Przyrządzanie obiadów nie zawsze jest prostą sprawą. Czasem okazuje się, że pomimo dużego wachlarza przepisów, które znamy i tak nie wiemy, co przyrządzić. Wtedy na pomoc przychodzi ten smakołyk, który jest pyszny, oryginalny i soczysty jak nic...
-
Odkroić i ugotować czy wyrzucić do kosza? Wiele osób nie wie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki
Zakupione przez ciebie ziemniaki zaczęły kiełkować? A może pojawił się na nich dziwny zielony kolor? Dowiedz się, czy na pewno możesz użyć ich do przygotowania obiadu. W niektórych sytuacjach może skończyć się to bólem brzucha i nie tylko.