• Link został skopiowany

Strony folii aluminiowej mają dwie różne funkcje. Nie każdy zna ich właściwe zastosowanie

Folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Po jej rozwinięciu można zauważyć, że posiada ona dwie różne strony - jedna jest matowa, druga błyszcząca. Mają one dwie różne funkcje, dlatego warto znać ich prawidłowe zastosowanie.
Potrzyj włosy folią aluminiową
Yevhenii Orlov / iStock

Dzięki folii aluminiowej można przygotować wiele różnych potraw. Służy ona również przechowywaniu jedzenia. Warto dokładnie przyjrzeć się folii przed jej użyciem - jedna z jej stron jest matowa, druga błyszcząca. Jak poprawnie stosować folię aluminiową? 

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Dwie strony folii aluminiowej. Która strona do pieczenia?

Zanim użyjemy folii aluminiowej warto pamiętać, że zadaniem jej błyszczącej strony jest utrzymywanie temperatury posiłku. Z kolei matowa strona pomaga schłodzić potrawy. Folia aluminiowa to niezwykle ciekawy wynalazek - dzięki niej potrawy nie przejmują wilgoci i innych zapachów, dlatego dobrze jest zawijać w nią żywność przed schowaniem jej do lodówki.

Podczas pieczenia matowa strona folii powinna pozostać po zewnętrznej stronie

Piekąc np. mięso w piekarniku powinno się przykrywać je tak, aby błyszcząca strona folii aluminiowej była skierowana do wewnątrz. Dzięki takiemu ułożeniu potrawy na długo zachowają ciepło i przyspieszy się proces pieczenia. Analogicznie wygląda to w przypadku grillowania.  

Przechowywanie żywności przy pomocy folii aluminiowej

Aby zachować świeżość potraw, należy owijać je tak, żeby lśniąca strona folii pozostała po zewnętrznej stronie. Matowa część powinna znaleźć się po stronie jedzenia. Dzięki temu żywność nie będzie się nagrzewała - folia nie będzie przepuszczała ciepła, a potrawy dłużej pozostaną świeże. 

Folia aluminiowa w walce ze spalenizną

Co ciekawe, folię aluminiową można stosować również w celu usunięcia spalenizny. Po przypaleniu garnka czy patelni wystarczy wziąć kawałek folii aluminiowej, zrobić kulkę i wyczyścić nią spaleniznę.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: