Kaczka, choć powszechnie dostępna w naszym kraju, nie cieszy się takim zainteresowaniem jak np. kurczak. A szkoda, bo mięso kaczki jest delikatne, zawiera niewielką ilość tłuszczu i warto, aby od czasu do czasu pojawiało się w naszym menu. Oto sprawdzony przepis na idealną kaczkę.
Składniki: średniej wielkości kaczka o wadze około 1,5 kg, 5-6 zielonych, kwaśnych jabłek, 2 łyżeczki mielonego kminu, łyżka majeranku, odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki bulionu, sól, pieprz, masło (do posmarowania formy)
Przygotowanie:
Kaczka pieczona w rękawie jest łatwiejsza do przewracania w trakcie pieczenia, a także lepiej piecze się we własnym sosie. Wyżej przedstawiony przepis na kaczkę również można przygotować w rękawie do pieczenia zamiast w brytfance. Wówczas musisz tylko doglądać, jak się rumieni i przewrócić ją na drugą stronę. Ponadto, na ostatnie 30 minut pieczenia przetnij rękaw i zmniejsz temperaturę ponownie do 170°C. Po upieczeniu również pozostaw ją na około 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Kaczka pieczona z przepisu babci to pomysł na świąteczny obiad czy spotkania rodzinne. Z pewnością przypomni dawne czasy, a już bez wątpienia nasyci wygłodniałe brzuchy. Wiele osób podąża obecnie za recepturami znanych kucharzy czy restauratorów. Dlatego też powodzeniem cieszy się kaczka pieczona Magdy Gessler. Niemniej jednak warto także wracać do receptur, które znajdują się w naszych rodzinach i są dostępne jeśli tylko trochę się postaramy.
Kaczka pieczona przepis babci
Składniki: 1 średniej wielkości kaczka (ok. 1,5 kg), mielone ziele angielskie, łyżeczka majeranku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, sok z połówki cytryny, kilka jabłek (w zależności od wielkości kaczki i samych jabłek), olej
Przygotowanie:
Kaczka pieczona w piekarniku jest pyszna pod warunkiem tego, że jest właściwie przyrządzona. Zbyt długo trzymana w piecu, bez przykrycia może szybko ulec przesuszeniu, co sprawi, że będzie gumowa i wręcz niejadalna. Dlatego przygotowując się do przygotowania kaczki pieczonej warto zwrócić uwagę na wytyczne odnośnie temperatury w jakiej ma być pieczona i przestrzegać wszelkich wskazówek dotyczących samego procesu pieczenia, m.in. częstego podlewania kaczki tłuszczem.
Kaczka pieczona zwykle kojarzona jest nieodłącznie z jabłkami. Nafaszerowana tymi owocami, staje się niesamowicie aromatyczna po upieczeniu. Same jabłka upieczone w towarzystwie ziół takich jak majeranek czy rozmaryn również zyskują nowy smak. Niemniej jednak warto wiedzieć, że z kaczką można komponować także inne dodatki, np. żurawinę czy gruszki. Wszystko zależy od naszej własnej pomysłowości.
Zobacz też: Pierś z kaczki - przepis idealny na romantyczną kolację. Jak przyrządzić mięso, aby było soczyste i smaczne?