drób
-
Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis
Gulasz jest jednym z kultowych dań kuchni polskiej. Jednak na przestrzeni lat coraz częściej do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe. Niewiele osób wie i pamięta, że dawniej do obiadu serwowano podroby. Dziś można je...
-
Roladki drobiowe z farszem. Te dodatki w połączeniu z mozzarellą to hit! Prosty i najlepszy przepis
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Wbrew pozorom nie jest to trudna potrawa. Wystarczy trochę mięsa i ulubione dodatki. Kluczem jest właśnie farsz, to on sprawi, że mięso będzie soczyste, a obiad pokochają wszystkie łakomczuchy. Przepis nie...
-
Nigdy nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler twierdzi, że zupa nada się tylko do kosza
Rosół to niezwykle aromatyczna zupa, którą kochają Polacy. Wielu z nas nie wyobraża sobie, by podczas niedzielnego obiadu mogło zabraknąć na stole tej zupy. Okazuje się jednak, że większość z nas popełnia błąd, gotując rosół. Zdaniem Magdy Gessler...
-
Pasztet z wątróbek drobiowych. Doskonały dodatek do kanapek. Zrobisz go w czterech krokach
Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i tostów. Smakuje najlepiej z dodatkiem suszonego tymianku. Jak go przygotować? To naprawdę proste. Zrobisz go w kilku krokach.
-
Soczyste udka z kurczaka? Jest pewien patent, aby mięso już nigdy nie było suche. Jeden trik i gotowe
Soczyste udka z kurczaka, to marzenie każdego, kto wstawia do piekarnika pieczołowicie przygotowaną potrawę. Niestety często okazuje się, że rzeczywistość bywa zgoła odmienna, a mięso jest suche i "wiórowate" w smaku. O ile można zmniejszyć...
-
Kaczka pieczona z jabłkami. Jak ją przygotować, żeby nie była sucha?
Kaczka to jedna z tych potraw, które części z nas kojarzą się z czasami dzieciństwa, kiedy jechało się na wieś do ukochanej babci, a ta przygotowywała najlepsze potrawy, jakie w życiu jadliśmy. Fakt! Wspaniałe są dania kuchni światowej, ale kaczka...
-
Jeśli widzisz, że pierś z kurczaka ma taką skazę, zrezygnuj z zakupu. Ten mały element mówi o jakości
Pierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych partii mięsa, po które sięgamy. Aby zakupić ładny, świeży kawałek, warto zwrócić uwagę na jeden istotny element. Zdradza on jakość mięsa oraz zawartość wartości odżywczych. Jeśli pierś z kurczaka m...
-
Gęś: niedoceniana i zapomniana. Jak ją właściwie przyrządzić, by była miękka i soczysta?
Gęś? Na polskich stołach niestety nadal bardzo rzadko pojawia się gęsina. Niestety ponieważ mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Gęsina dostarcza wielu witamin takich jak np. witamina A, E, PP oraz witaminy z...
-
Mięso z rosołu - co zrobić i do czego wykorzystać? Podajemy pięć najciekawszych pomysłów
Przedstawiamy pięć najciekawszych pomysłów na potrawy, które można przygotować z mięsa z rosołu. Kotlety, zapiekanka, a może pasztet? Poznaj przepisy, dzięki którym nie zmarnujesz resztek po zupie i zaoszczędzisz czasu na zrobienie kolejnych obiadów.
-
Dodajesz ten składnik do rosołu? Lepiej przestań, jeśli nie chcesz mieć problemów zdrowotnych
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej rosołu. Sprawia ona, że zupa nabiera odpowiedniego aromatu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa. Jednak to tylko jedna zaleta tego dodatku, bo znajdziecie w nim mnóstwo szkodliwych związków...
-
Chcesz zrobić oprysk na mszyce? Wymieszaj to z wodą i spryskaj rośliny
-
O ten przepis prosiła mnie mama. Cukinia w takim wydaniu jest palce lizać
-
Polacy idą po Koronę Wodospadów! To duże wyzwanie logistyczne i ambitny celMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto znane rodzinie od 80 lat. Technika babci sprawia, że jest puszyste
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
- Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie soczyste
- Tego nie rób szykując ogórki kiszone. Pozbawisz je wartości odżywczych
- Projekt "roślinne posiłki" ma zawitać do szkół w Poznaniu. Zmiany będą smaczne!
- Dżem truskawkowy z przepisu babci. Smakuje latem i dzieciństwem na wsi
- Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Rzuci znajomych na kolana
-
Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Przepis na smaczne danie z fasolką szparagową i ciekawym dodatkiem
Co zrobić z fileta z indyka na obiad kiedy brakuje już nam pomysłów? Dzięki temu, że drób jest szybkim w przygotowaniu mięsem, możemy sporządzić w krótkim czasie różnorodne dania. Doskonale komponuje się filet z indyka z tanią i smaczną fasolką...
-
To mięso było dawniej prawdziwym rarytasem. Dziś powraca na polskie stoły i często zastępuje kurczaka
Choć obecnie w polskiej kulturze kulinarnej w dużej mierze króluje mięso z kurczaka, dawniej sięgano po inne rodzaje drobiu. Na stołach często gościła perliczka. Była uwielbiana m.in. ze względu na swój piżmowy aromat, a jej wytworny smak był...
-
Wątróbka drobiowa to przepis na szybki obiad. Zastosuj tę metodę, by mięso było kruche
Wątróbka to przepis na łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Połączenie zaledwie kilku składników czyni to danie wyjątkowym, ale to nie wszystko. Wątróbka do cenne źródło witamin i minerałów, dlatego warto na stałe wpisać ją w swój jadłospis.
-
Pierś z indyka - pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Wiemy, co zrobić by mięso nie było suche
Pierś z indyka to ciekawa i zdrowa alternatywa dla piersi z kurczaka. Dietetycy chwalą to mięso za wartości odżywcze - jest chude i bogate w minerały oraz witaminy. W kuchni jest składnikiem wielu dań, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które...
-
Perliczka - przepis, który oczaruje gości. Zioła gwarantują wykwintny smak
Perliczka to miła odmiana od popularnego kurczaka. Jej mięso jest zdrowsze, delikatniejsze i z pewnością bardziej smaczne. Spodziewasz się gości, których chcesz zaskoczyć czymś nietuzinkowym i jednocześnie pysznym? Przygotuj perliczkę! Przepis jes...
-
Kotlet pożarski różni się od innych sposobem przyrządzenia mięsa. Podpowiadamy, jak go zrobić
Kotlet pożarski nie jest tak popularny w polskich kuchniach jak kotlet schabowy czy kotlet mielony, a wielka szkoda. Jest pyszny, delikatny w smaku i tradycyjnie przygotowuje się go z drobno siekanego drobiu. Jak zatem przygotować kotlet pożarski,...
-
Ten pasztet drobiowy smakuje jak u babci. Sekret jego delikatnie słodkiego smaku tkwi w tym składniku
Ten pasztet drobiowy idealnie się sprawdzi nie tylko na Wielkanoc 2022. Przepis ten będzie doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin, a jego delikatnie słodki smak zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Dodanie tego jednego składnika odpowiada z...
-
Kotlet pożarski to proste danie z PRL-u, które smakuje po królewsku. Jest pyszny!
Ten kotlet odmieni twoje obiadowe menu. Przysmak PRL-u smakuje po królewsku i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poznaj przepis na kotlet pożarski z najlepszych barów mlecznych.
-
Jak zrobić wątróbkę drobiową? Grunt to nie przesadzić ze smażeniem!
Jak zrobić wątróbkę drobiową? Mamy odpowiedź na to pytanie! Na dodatek nasz przepis jest łatwy do przyrządzenia. Poradzą sobie więc z nim nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Gotowi? Zaczynamy gotowanie wątróbki drobiowej z...
-
A gdyby tak zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? Ten obiad z fileta kurczaka może cię zaskoczyć
Filet z kurczaka, to klasyczny produkt, który często gości na stołach. Spróbuj czegoś nowego i postaw na filet z kurczaka na obiad inaczej. W towarzystwie brokułów smakuje wybornie.
-
Kotlet po szwajcarsku, czyli "polski" Cordon Bleu. Brzmi skomplikowanie, ale to prosty przepis!
Kotlet po szwajcarsku to prosty przepis, na zupełnie nowe danie. W odróżnieniu od Schabowego, ten kotlet jest faszerowany. Dość tłusty, ale pożywny i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Nazywany "polską" wersją dobrze znanej potrawy Cord...
-
Co znaczy "de volaille" i skąd w ogóle pochodzi ten kotlet? Nie, nie z Francji
Kotlet de volaille, zwany też dewolajem, dobrze zna większość z nas. Jadł go każdy, kto choć raz trafił na polskie wesele z prawdziwego zdarzenia. Ale skąd on się w ogóle wziął? I skąd ta francuska nazwa?
-
Pomysł na obiad z kurczakiem, który robi się sam! Kurczak pieczony na ryżu to idealne danie dla zapracowanych
Pomysł na obiad z kurczakiem ma niemal każdy. Przepisów jest wiele, ale warto znaleźć taki, który pomoże przygotować szybkie i proste danie. Kurczak pieczony na ryżu jest smaczny i robi się praktycznie sam. Wystarczy zamknąć piekarnik i poczekać, ...
-
Trudno uwierzyć, że te kury naprawdę tak wyglądają! Są czarne nie tylko z zewnątrz
Ayam Cemani to wyjątkowa rasa kur pochodząca z Indonezji. Dlaczego wyjątkowa? To jedne z niewielu zwierząt na tym świecie, które są jednobarwne nie tylko "od stóp do głów", ale również... wewnątrz.
-
Co zjeść na obiad? Kurczak z bobem to najlepsza propozycja na lato [PRZEPIS]
Obiad z kurczakiem na lato? Spodoba ci się to danie z bobem. Sezonowe produkty idealnie pasują do drobiu. Jeśli zastanawiasz się, co zjeść na obiad, to ten kłopot masz już z głowy. Kurczak z bobem smakuje lekko i smacznie. Kasza z bobem w wersji...
-
Za kurczaka zapłacimy więcej? Ceny drobiu mają podskoczyć
Niestety już niebawem w sklepach zobaczymy wyższe ceny na stoiskach mięsnych. Prawdopodobnie zapłacimy więcej m.in. za kurczaka, indyka, a także za jajka. Co sprawiło, że ceny wzrosną?
-
Jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Dlaczego tak rzadko jemy gęsinę? Pytamy dietetyczkę
Cudze chwalimy, swego... się pozbywamy. Polska jest jej największym eksporterem w Europie, mimo to sami jemy ją rzadko. O tym, że dla gęsiny warto czasem nagiąć dietę oraz dlaczego szczególnie teraz warto ją jeść, rozmawiałam z dietetyczką kliniczną.
-
Ceny drobiu poszły w górę. Dlaczego? Sprawdzamy
W marcu odnotowano duży wzrost cen mięsa drobiowego. Jego przyczyną był głównie gwałtowny skok popytu i szturm na sklepy spożywcze po wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego. Branża tłumaczy się tym, że nie ma możliwości szybkiego zwiększenia...
-
Kaczka z jabłkami - uroczysty drób idealny na święta [PRZEPIS]
Warto na chwilę zapomnieć o kurczaku i pochylić się nad kaczką z jabłkami. Smaczna, zdrowa i nie wieje nudą - czego chcieć więcej? Kaczka z jabłkami to danie, którego po prostu trzeba skosztować!
-
Kotlet mielony - nie taki zwyczajny. Kilka pysznych przepisów
Złocista panierka i miękkie wnętrze - nic dziwnego, że tak bardzo lubimy kotlety mielone. Tradycyjne wieprzowo-wołowe podane z ziemniakami i buraczkami? To też, ale tym razem polecamy wam również coś ciekawszego.