drób

Więcej o:

drób

  • Nie tylko skrzydełka - pomysły na drób z grilla.

    Skrzydełka, piersi, a może udka? Polski drób na grilla ma naprawdę wiele do zaoferowania! Jest nie tylko łatwodostępny, ale też lekkostrawny, zdrowy i niezwykle uniwersalny. Do grillowania doskonale nadaje się niemal każda część z kurczaka: soczyste piersi (przed włożeniem na ruszt warto delikatnie rozbić

  • Kaczka z jabłkami - uroczysty drób idealny na święta [PRZEPIS]

    z sosem. Stopniowo spożycie kaczek - i drobiu w ogóle - zaczęło wzrastać, także wśród chłopstwa. W XIX wieku kaczki serwowano już nadziewane jabłkami, pomarańczami, buraczkami albo grzybami, natarte majerankiem. Kaczkę także marynowano w miksturze z oliwy, ziół i wina. Stare kaczki zalecano podawać w

  • Ceny drobiu poszły w górę. Dlaczego? Sprawdzamy

    popyt. Do ubojni trafia tylko drób od zaufanych hodowców, a zakłady drobiarskie nie mają wolnych mocy, by produkować więcej. Dodatkowo w każdym zakładzie podejmowane są kolejne środki ostrożności, mające na celu ograniczenie ryzyka zakażenia i ewentualnego rozprzestrzeniania koronarwirusa. Niemniej

  • Za kurczaka zapłacimy więcej? Ceny drobiu mają podskoczyć

    Prognozowany wzrost cen jest wynikiem epidemii ptasiej grypy. Od początku roku do 19 kwietnia odnotowano aż 202 ogniska choroby w Polsce, przez co konieczne było wybicie 6,2 mln sztuk drobiu. Ubój został ograniczony o 40 proc. w stosunku do wyników z zeszłego roku. Eksperci oceniają, że epidemię

  • Kurczak w sosie śmietanowym - czas na drób! Sprawdź nasze przepisy

    Kurczak w sosie śmietanowym w różnych odsłonach Kurczaka można przygotować na milion różnych sposobów, co więcej nie jest wybredny. Lubi się z makaronem i prostym sosem, a smakuje wyśmienicie. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na: makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym pierś z kurczaka w

  • Kuchnia hinduska. Jak hinduskie curry podbiło świat

    Wołowina zniknęła z curry ok. 800 roku naszej ery. W czasie najazdów muzułmańskich kapłani zaostrzyli reguły hinduizmu. Porządni Hindusi uznali krowę za zwierzę święte i nietykalne - nie zamierzali jeść tego, co arabscy barbarzyńcy. Dziś w Indiach mięso na curry wybiera się identycznie jak w Polsce