Magda Gessler twierdzi, że jeśli chcemy ugotować obłędnie pyszny i aromatyczny rosół, powinniśmy wystrzegać się tego mięsa. Nie pozostawia nas jednak samych i doradza, które mięso będzie wartościowe. Na jakim mięsie gotować rosół, by był najlepszy? Podpowiadamy, jak przygotować rosół, by zaskoczyć gości.
Większość z nas gotuje rosół na mięsie drobiowym. Okazuje się, że to ogromny błąd. Znana i ceniona restauratorka Magda Gessler uważa, że kura jest najgorszym mięsem na rosół. Do gotowania tak aromatycznej zupy powinniśmy użyć mięsa z kaczki lub mięsa wołowego.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejnym błędem popełnianym podczas gotowania rosołu jest używanie mrożonych warzyw. Nie dadzą one takiego aromatu i smaku jak te świeże. Nie oszczędzajmy też na warzywach. Im więcej, tym lepiej. Dzięki nim piękny zapach zupy unosić się będzie po całym domu. Nie powinniśmy też zapominać o podpieczeniu włoszczyzny. Ten trik sprawi, że aromat będzie jeszcze mocniejszy.
Nie ugotujemy rosołu bez soli, jednak okazuje się, że kolejność dodania jej do zupy nie jest bez znaczenia. Dodajemy ją zawsze na koniec, a dokładniej około 10 minut przed końcem gotowania. Nie ma znaczenia, czy gotujemy rosół królewski (wołowina, kurczak i kaczka), rosół drobiowo-wołowy, czy z dzikiego ptactwa. Zasada dotycząca soli obowiązuje w każdym z tych przypadków.