Nigdy nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler twierdzi, że zupa nada się tylko do kosza

Rosół to niezwykle aromatyczna zupa, którą kochają Polacy. Wielu z nas nie wyobraża sobie, by podczas niedzielnego obiadu mogło zabraknąć na stole tej zupy. Okazuje się jednak, że większość z nas popełnia błąd, gotując rosół. Zdaniem Magdy Gessler, mięso, które najczęściej używamy do gotowania tej zupy, wcale się do tego nie nadaje.

Magda Gessler twierdzi, że jeśli chcemy ugotować obłędnie pyszny i aromatyczny rosół, powinniśmy wystrzegać się tego mięsa. Nie pozostawia nas jednak samych i doradza, które mięso będzie wartościowe. Na jakim mięsie gotować rosół, by był najlepszy? Podpowiadamy, jak przygotować rosół, by zaskoczyć gości.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Nigdy nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler ostrzega

Większość z nas gotuje rosół na mięsie drobiowym. Okazuje się, że to ogromny błąd. Znana i ceniona restauratorka Magda Gessler uważa, że kura jest najgorszym mięsem na rosół. Do gotowania tak aromatycznej zupy powinniśmy użyć mięsa z kaczki lub mięsa wołowego.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoszczyzna w rosole. Co warto wiedzieć?

Kolejnym błędem popełnianym podczas gotowania rosołu jest używanie mrożonych warzyw. Nie dadzą one takiego aromatu i smaku jak te świeże. Nie oszczędzajmy też na warzywach. Im więcej, tym lepiej. Dzięki nim piękny zapach zupy unosić się będzie po całym domu. Nie powinniśmy też zapominać o podpieczeniu włoszczyzny. Ten trik sprawi, że aromat będzie jeszcze mocniejszy.

Kiedy solić rosół? Warto zachować kolejność

Nie ugotujemy rosołu bez soli, jednak okazuje się, że kolejność dodania jej do zupy nie jest bez znaczenia. Dodajemy ją zawsze na koniec, a dokładniej około 10 minut przed końcem gotowania. Nie ma znaczenia, czy gotujemy rosół królewski (wołowina, kurczak i kaczka), rosół drobiowo-wołowy, czy z dzikiego ptactwa. Zasada dotycząca soli obowiązuje w każdym z tych przypadków.

Więcej o: