kurki
-
Tak kopytka robi Katarzyna Bosacka. Ma na nie nietypowy patent. Chodzi o składnik za 2 zł
Katarzyna Bosacka słynie przede wszystkim z tego, że uczy, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Tłumaczy, jak czytać etykiety, po które produkty nie sięgać, a które mają dobry skład. Dziennikarka dzieli się też jednak przepisami i wskazówkami, jak...
-
Przepis na aksamitnie kremowy sos kurkowy. Koniecznie dodaj go do makaronu, ziemniaków lub mięsa
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać w polskich lasach. Sezon na nie kończy się dopiero na przełomie października i listopada. Warto więc wykorzystać ten czas i wybrać się na "łowy". Z zebranych okazów przygotujesz pysz...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Daleko jej do oryginału, za to królują tu kurki. Oto sezonowa carbonara prosto z kuchni Rozkosznego
Przepis Rozkosznego na carbonarę mocno różni się od oryginału, jednak ten boski, sezonowy makaron nie ma sobie równych. Wszystko przez kremowy sos na bazie kurek, białego wina, jajek i włoskiego sera. Całość idealnie otuli makaron - takie połączen...
-
Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler
Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek,...
-
Łudząco przypomina smakowitą kurkę, jest jednak toksyczny i groźny. Tych grzybów lepiej nie zbieraj
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Drobne okazy o charakterystycznej barwie i kształcie mają jednak mylącego sobowtóra. Trujący gatunek to lisówka pomarańczowa - może nam solidnie zaszkodzić i być nawet powodem wizyty w szpitalu....
-
Pasta jajeczna z grzybowym twistem. Poza cebulką dodaj świeżych kurek. Pamiętaj jednak, by najpierw zrobić to
Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wykorzystać ten czas mądrze. Podczas kolejnych zakupów kup kurki i przygotuj z nich znakomitą pastę kanapkową. Te złociste grzyby podkręcą smak jajek i majonezu. Domownicy będą się nią zajadać bez końca.
-
Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą
Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.
-
Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Ile smażyć kurki? Andrzej Polan robi to ekstremalnie krótko
Gdy kurki pojawiają się w lasach, a zaraz potem w sklepach i na bazarach, wpadamy w kurkowy amok. Chcemy przyrządzać z nimi wszystko, co tylko się da: jajecznice, makarony, sosy, risotto. Jeżeli przepisu nie mamy dobrze przetestowanego i robimy co...
-
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
-
Mega szybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy (zwłaszcza przed świętami)
-
Pierwsze święta z maluszkiem. Magiczne chwile w domu i w gościachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
-
Ten wypiek przebija piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu
- Bigos bez tego dodatku to nie bigos. Uważaj z ilością, bo wyjdzie katastrofa
- Przepis na rybę po grecku w wersji wege. Wychodzi równie pyszna i aromatyczna
- Przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Strzelczyk dodaje te dwa składniki
- Zamiast wyrzucać, użyj jej do porządków. Odstraszy szkodniki i doda smaku
- Pyzy z mięsem w wersji zero waste. Wykorzystaj resztki z wczorajszego obiadu
-
To najlepsza jesienna zupa. Podstawą są kurki i coś jeszcze. "Zjadłam dwa talerze, leżę, i nie wierzę"
Zupa kurkowa brzmi jak spełnienie obiadowych marzeń? Pewnie tak, ale jeśli dodamy do niej dwa tajemnicze składniki, to każdy będzie wręcz błagał o dokładkę. Jak zrobić zupę z kurek, żeby była jeszcze smaczniejsza? Ten przepis jest banalny, ale...
-
Mój chłopak przyniósł kurki i zaczął obtaczać je w mące. Nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że to działa
Istnieją takie triki, które mogą wydawać się idiotyczne, ale naprawdę działają i miałam okazję ostatnio się o tym przekonać. Mój chłopak przyniósł do domu kilogram kurek. Grzyby były całe w piachu i igliwiu. Niechętnie poszłam do kuchni, by...
-
Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli
Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.
-
To danie z kurek zrobisz ekspresowo, a smak zapamiętasz na długo. Jest smacznie i bez kombinowania
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Zamiast przygotowywać klasyczne, nudne potrawy postaw na eleganckie i znakomite w smaku danie z kurkami. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze ekspresowo.
-
Przepis na lekką i aromatyczną zupę kurkową. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli zadbasz o te składniki
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny obiad z jesiennym twistem? Przepis na zupę kurkową zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko z prostych składników i to w ekspresowym tempie. Kluczem do sukcesu są świeże rarytas i...
-
Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik
Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika,...
-
Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu
W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i...
-
Brak ci pomysłu co zrobić z kurek? Moja przyjaciółka łączy je z ryżem. Aromatyczne i kremowe risotto zasmakuje każdemu
My Polacy uwielbiamy kurki. Gdy tylko pojawiają się na rynku i w lasach, od razu przygotowujemy pyszne, grzybowe sosy, jajecznice z dodatkiem kurek, a część z nich marynujemy na zimę. Te wszystkie propozycje, choć wyśmienite, szybko mogą się...
-
Najlepsza zalewa do kurek w occie teścia. Jeden składnik zaskakuje. "Trochę złota nikomu nie zaszkodziło"
Złote, a skromne. I do tego jakie pyszne! Kurki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych grzybów, a w zalewie smakują jak żadne inne grzyby. Jaka jest najlepsza zalewa do kurek? Mamy sprawdzony przepis. Jest naprawdę najlepszy, ale jeden ze...
-
Tak przyrządzona zupa kurkowa smakuje niewiarygodnie. Wystarczy połączyć ze sobą tych kilka składników
Zupa kurkowa to wyjątkowo aromatyczne danie, które można przyrządzić w kilku prostych krokach. W czym tkwi tajemnica jej dobrego smaku? Przedstawiamy przepis, dzięki któremu można przygotować przepyszny obiad.
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Przepis na obiad z grzybami w tej wersji nie ma szans z nudną klasyką. W roli głównej pierogi z kurkami
Szukasz przepisu na jedyny w swoim rodzaju obiad z grzybami? Prawdziwą perełką rodem z przepiśnika babci będą zatem pierogi kurkami, które idealnie pasują do cienkiego, delikatnego ciasta. W farszu nie może zabraknąć świeżych ziół, sporej porcji...
-
Czy leśne grzyby trzeba myć? Woda jest istotna, ale nie w każdym przypadku
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem i dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w tym jakże bogatym i ciekawym temacie, pewnie zastanawiasz się, czy leśne grzyby trzeba myć. Cóż, woda nie zawsze jest sprzymierzeńcem w grzybowych przygodach i nie...
-
Katarzyna Bosacka radzi, jak ekspresowo i dokładnie wyczyścić kurki. Pomocny jest jeden produkt
Sezon na grzybobranie ruszył w najlepsze, co za tym idzie, smakowite kąski coraz częściej królują w domowym menu. Zanim jednak trafią do zupy, sosu czy słoików trzeba je dokładnie wyczyścić. Katarzyna Bosacka ma niezawodny sposób na kurki pełne...
-
Ty też masz dość piasku zgrzytającego w zębach? To koniecznie umyj kurki w ten sposób
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Niektórzy wybierają się po nie do lasu, inni kupują w sklepach. Nieważne jednak, skąd je mamy, obiad z takimi grzybami i tak będzie smakował obłędnie. Zmorą wielu jest jednak piasek z grzybów zgrzytający w zębach i...
-
Połącz ziemniaczane poduszeczki z aromatycznym sosem kurkowym. Mistrzowskie danie nie ma konkurencji
O tej porze roku w domowym jadłospisie nie może zabraknąć specjałów z dodatkiem aromatycznych grzybów - najlepiej tych z własnych zbiorów. Połączenie delikatnych i jednocześnie smażonych kopytek z kremowym sosem kurkowym nie ma sobie równych! To...
-
Tak pysznych kurek na bank nie jedliście. Żadne marynaty, żadna jajecznica. Wystarczy trochę soli
Kurki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych grzybów. Jeśli dopisze nam szczęście i podczas grzybobrania trafimy w miejsce aż złocące się od wielu okazów, zapewne już oczyma wyobraźni widzimy te wszystkie pyszności, które z nich przyrządzimy....
-
Idź do lasu, a później zamknij je w słoiku. Każdy będzie błagać o przepis na te grzyby
Sezon na grzyby został oficjalnie rozpoczęty. Jeśli nie wiesz, co zrobić z dużą ilością zbiorów, to mamy coś dla ciebie. Podpowiadamy i gwarantujemy, że ten przepis sprawdza się za każdym razem. Grzyby z niego zrobione znikają ze stołów w mgnieniu...
-
Jak oczyścić kurki, by ekspresowo pozbyć się piachu i runa? Z pomocą banalny patent starych grzybiarzy
Sezon na kurki rozpoczęty, co za tym idzie, wyborne kąski często lądują na naszych talerzach. Króluje aromatyczna zupa, sosy, jajecznica z leśnym dodatkiem lub fikuśne tarty. Zanim jednak sezonowe grzybki trafią do garnka, muszą być dokładnie...
-
Te grzyby teraz są najsmaczniejsze, a w lasach jest ich dużo. Zrobisz z nich boski sos
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnie wykorzystywanych grzybów. Sezon na nie trwa mniej więcej od czerwca do października, a nawet listopada. Warto więc wykorzystać ten czas rozsądnie i wycisnąć z kurek, ile się da. W t...
-
Drożdżówki wcale nie muszą ociekać lukrem i być wypchane owocami. Wytrawne z kurkami są równie smaczne
Kto powiedział, że drożdżówka musi być ze słodkim nadzieniem? No właśnie... i dlatego warto tu nieco poeksperymentować z wytrawnym farszem. O tej porze roku do głowy może przyjść nam wiele wersji, jednak pulchne buły z kurkowym nadzieniem nie mają...
-
Jak oczyścić kurki z piasku? Mamy patenty od dziadka i grzybiarza. "Zawsze działało"
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które trafiają do naszych kuchni. Znakomicie smakują jako składniki sosów, zup i wielu innych potraw. Są to jednak grzybki na tyle drobne, że ich oczyszczenie stanowi niekiedy nie lada wyzwanie. Na...
-
Tradycyjna wersja nie ma szans! Oto zjawiskowe pierogi z kurkami. Starania na grzybach się nie kończą
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Wyborne danie doczekało się wielu smakowitych wersji od klasyki z mięsem po słodkie z farszem jagodowym. Co jednak, gdyby nadziać babcine ciasto sezonowymi grzybami? Pierogi z kurkami to istna rewelacja,...
-
Czy można mrozić kurki? Tak, ale ten błąd sprawi, że będą gorzkie i trafią do kosza
Czy można mrozić kurki? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu to gorący okres, w którym chcemy zamknąć jak najwięcej lata w słoikach i zamrażarkach. Niektóre produkty chcielibyśmy jeść przez cały rok, a dzięki odpowiedniemu przechowywaniu...
-
Jazda z kurkami i sio do lasu! Mamy dobre wieści, czeka nas prawdziwy wysyp grzybów
Grzybiarzu! Szykuj się na prawdziwy wysyp stulecia. W koszach przeważą dorodne kurki, jednak na tym nie koniec leśnych atrakcji. Internauci zdradzają, gdzie najlepiej szukać tych pięknych i smakowitych kąsków. Sezon na nie potrwa do października,...
-
Ryba w tym sosie to coś, czego zazdrości każda gospodyni. Dodaj ten składnik, a będzie palce lizać
Ryba kojarzy się prawie wszystkim z letnim wypadem nad morze. To właśnie tam w nadmorskiej restauracji kosztuje się nią prawie każdy. Jednak okazuje się, że w domu również można zrobić coś pysznego. Połączenie jej z aromatycznym sosem to strzał w...
-
Kurki - przepis na najpyszniejszą zupę grzybową. Nie popełnij błędu z wodą, a znad talerzy usłyszysz moc pochwał
Ptaszki ćwierkają, że mimo suszy, w okolicach województw lubuskiego, podkarpackiego, dolnośląskiego i lubelskiego, kurki niemal wychodzą z lasów. Co zrobić z tych pysznych grzybów? Oczywiście zupę kurkową. Jednak musimy was ostrzec przed jednym...
-
Gdzie szukać kurek? Dzięki naszym wskazówkom wyniesiesz z lasu całe kosze grzybów
Te grzyby mają w naszych sercach szczególne miejsce i jak tylko zaczyna się lato, miłośnicy kurek w końcu mogą oddać się rozkoszy kosztowania i zbierania niewielkich, żółtych grzybków. Gdzie szukać kurek i na co zwrócić uwagę, by nie pomylić ich z...
-
Sos kurkowy. Jak go zrobić, żeby był aromatyczny i aksamitny? Jeden błąd i będzie mamałyga
Kurki, kureczki, kurunie. Kto nie kocha żółtych, kostropatych grzybów? Jeśli udało ci się nazbierać koszyk pięknych okazów i zastanawiasz się, jak zrobić sos z kurek, mamy dla ciebie idealny przepis i jedną wskazówkę. Co zrobić i czego nie robić,...
-
Bajecznie kremowa jajecznica z kurkami. Przepis Magdy Gessler to klasyka w najlepszej postaci
Zastanawiasz się, jak prezentuje się iście wakacyjne śniadanie? Jajecznica z kurkami nie ma konkurencji! Jest obłędnie kremowa, puszysta i po brzegi wypełniona darami lasu. Przepis Magdy Gessler to klasyka - warto jednak pamiętać o kilku...