kurki
-
Nie smaż, nie marynuj. Złote grzyby podawaj w tym sosie. Mięso rozpływa się w ustach
Mięso w sosie kurkowym to smakowite połączenie, które zachwyca prostotą i wyjątkowym aromatem. To propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Paleta smaków i prostota wykonania urzekają od pierwszego widelca. Przekonaj się...
-
Polacy robią placki od lat, ale rzadko dodają ten sos. Szkoda, bo to mistrzowskie połączenie
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym to kulinarna perełka, która łączy tradycję z aromatem lasu. Ciepły, śmietanowy sos otula chrupiące placki, tworząc danie idealne na jesienny obiad lub kolację. Coś nam się wydaje, że pokochasz je od pierwszego...
-
Zupa kurkowa będzie aksamitna, kremowa i żółta jak pisklak. Musisz dodać te dwie rzeczy
Kurki to prawdziwe błogosławieństwo późnego lata i wczesnej jesieni i chociaż w lasach grzybów jak na lekarstwo, to w niektórych regionach kurki pięknie zazłociły leśne runo. Nie brakuje ich także na bazarach i w marketach, więc można z nich zrobi...
-
Sos aż wsiąka w makaron. Złote grzyby sprawiają, że trudno się powstrzymać przed dokładką
Makaron z grzybami leśnymi to pomysł na aromatyczne danie, które łączy delikatność kuchni azjatyckiej i smak polskiego lasu. To idealne połączenie prostoty, szybkości i głębi smaku, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej eleganc...
-
Najlepsze pieczone naleśniki, jakie jadłam w życiu. W środku złote skarby zebrane w lesie
Sezon na te złociste grzyby warto wykorzystać w pełni, dlatego wiele osób zadaje sobie pytanie: co można zrobić ze świeżymi kurkami? Możliwości jest naprawdę wiele. Wystarczy odrobina wyobraźni, by stworzyć danie, które można podawać o każdej porz...
-
Wszyscy robią je z makaronem, ale tak smakują jeszcze lepiej. Na jednym kawałku się nie skończy
W trakcie sezonu na kurki dodajemy je do wszystkiego. Najczęściej jednak robimy albo jajecznicę, albo sos śmietanowy do makaronu. Oba te dania są przepyszne, nie przeczę. Warto jednak rozszerzyć swój kulinarny repertuar o wytrawną tartę z kurkami....
-
Nigdy nie zamrażaj tak kurek. Będą gorzkie i zrujnują sos
Sezon kurkowy się rozkręca. Ich miłośnicy czasami kupują lub zbierają je w niemal hurtowych ilościach. Tylko co potem z takimi ilościami zrobić? Można zamrozić. Trzeba tylko pamiętać, by kurki odpowiednio do tego przygotować. W przeciwnym razie po...
-
Najlepszy obiad z kurkami w roli głównej. Sos każdy będzie chwalił pod niebiosa
Dziś mamy przepis, który króluje w restauracjach, na bankietach i ważnych uroczystościach, choćby na weselach. Na szczęście to danie jest tak proste, że poradzisz sobie z nim bez problemu, nawet jeśli nie masz zbyt dużej wiedzy na temat polędwicze...
-
Grzyb podobny do kurki, ale omijaj go szerokim łukiem. Wywołuje poważne zatrucia
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Jedni zadowalają się grzybami kupionymi w sklepach lub na targach, inni sami wybierają się na grzybowe łowy. Jednak niezależnie od tego, do której z tych grup należysz, musisz uważać na grzyb podobny do kurki. O...
-
Dokładnie czyszczę i robię jak ogórki. Takie kurki chce się jeść i jeść bez końca
Kurki to bezsprzecznie jedne z najpyszniejszych grzybów i sezon trwa w najlepsze. Z łatwością możesz kupić je w każdym markecie, sklepie warzywnym i na bazarku, więc to, że akurat nie ma ich w twoich lasach, jest słabą wymówką, by nie zrobić...
-
Marynowane kurki robię jak mój teść. Zawsze dodaję łyżkę do zalewy, są przepyszne
Wszyscy miłośnicy grzybów mogą odetchnąć z ulgą - sezon się zaczął i prognozy mówią, że szybko się nie skończy. A chyba zgodzimy się, że jednymi z najpyszniejszych grzybów są kurki i jeśli na spacerze po lesie dopisze nam szczęście, możemy wrócić ...
-
Pizza z kurkami to najlepsza rzecz, którą możesz zrobić latem. Rób natychmiast, póki są w lasach
Nie ma na świecie chyba żadnej osoby, która ot tak po prostu nie lubi pizzy. Możemy się kłócić, która pizza jest lepsza - pepperoni, z pieczarkami i szynką, serowa, czy może hawajska, ale wszystkie te wersje wypadają co najmniej blado przy naszym...
-
Mieszkanka Podlasia pokazała kosze pełne grzybów. "W życiu takich ładnych nie nazbieraliśmy"
Grzybiarze (przynajmniej w niektórych regionach) mogą powoli zacierać ręce. W lasach pojawia się coraz więcej wspaniałych okazów. Dowodem niech będą zbiory pani Anny z Podlasia, która pochwaliła się koszami pełnymi grzybów: kurek, borowików, kań i...
-
Katarzyna Bosacka pokazała, jak oczyścić kurki. "Ten sposób jest naprawdę skuteczny"
Kurki to przepyszne i bardzo uniwersalne grzyby, ale ich czyszczenie bywa czasochłonne. Zwłaszcza, gdy trzeba zająć się całym koszykiem. Albo dwoma lub trzema. Niektórzy każdy najmniejszy brudek, piasek i kawałki igliwia strzepują specjalną...
-
W lasach się zazłociło, więc czas na zupę kurkową. Jest pyszna i to bez kulinarnych wygibasów
Mamy lato i sezon grzybowy w pełni. Nie umiem opisać radości swojej i innych zapalonych grzybiarzy z powodu tego, że w lasach aż kolorowo od grzybów. Pojawiły się borowiki, dumne kanie i one - złote, malutkie i najpyszniejsze na świecie kurki. To...
-
Są już w lasach, więc czas rozgrzewać patelnie. Jak zrobić sos kurkowy? Uważaj na śmietanę
Czerwiec to czas, kiedy grzybiarze mogą odetchnąć z ulgą, bowiem wtedy nieśmiało w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby. Wśród najpyszniejszych są oczywiście kurki i chociaż obecnie nie można mówić o wysypie, przy odrobinie szczęścia może...
-
Najlepsze grzyby są już w lasach. "Bardzo się cieszę z tego znalezicha"
Choć najwięcej grzybów pojawia się jesienią, to wiosna i wczesne lato również obfitują w wiele apetycznych gatunków. Grzybiarze donoszą, że w lasach pojawiają się już pierwsze kurki. To dobra wiadomość dla osób, które cały rok czekały, by zrobić s...
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie...
-
Biegnij do lasu, by zebrać te grzyby. Zrobisz z nich obiad, którego pozazdrości każdy sąsiad
Sezon grzybowy w pełni. Smakosze tych darów lasu codziennie wyruszają na zbiory, by przynieść do domu najlepsze okazy. Jeśli ty również masz w domu ich kolekcję i nie wiesz, co z nich zrobić, to mamy na to rozwiązanie. Ta zupa sprawdzi się...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Ciotka od lat powtarzała, że to najlepszy sposób na kurki. Dzięki niemu nie są gorzkie
Kurki to bardzo popularny grzyb, który aktualnie jest teraz widoczny w lasach. Wiele osób zrywa się więc o poranku, by móc go zebrać, a później wykorzystać w domowych potrawach. Jednak ma on to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzony...
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały kosz tych grzybów. Połączyłam je z tym i zrobiłam obiad dla rodziny
Sierpień to wyjątkowy czas, kiedy w lasach pojawiają się różnego rodzaju grzyby. Jeśli jesteś ich wielkim smakoszem, to nie możesz ominąć okazji na ich zebranie. To właśnie z nich możesz przygotować smaczne potrawy, które uroczą twoich gości, a...
-
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Szef kuchni zdradził trik. Będą jędrne nawet 8 miesięcy
To jedne z najbardziej aromatycznych w smaku grzybów. Jeden błąd w ich przechowywaniu może zrujnować całą potrawę z ich dodatkiem. Jak pozbyć się gorzkiego smaku kurek? Wystarczy prosty trik, aby problem zniknął.
-
Tata zawsze robił słoiczek na zimę. Też zaczęłam i nie żałuję. Marynowane kurki smakują jak złoto
Jak zrobić marynowane kurki i jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku? Kiedyś słoik grzybków musiał znaleźć się w każdej piwniczce na zimę. Dziś zwyczaj ten powoli wraca do łask. Nic dziwnego, bo to najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych...
-
Spełnienie obiadowych marzeń. Jak zrobić zupę kurkową? Nie możesz zapomnieć o dwóch dodatkach
Jak zrobić zupę kurkową, żeby była aromatyczna, kremowa i pełna smaku? Nie wiem, czy wiesz, ale to jedna z najłatwiejszych grzybowych zup i poradzisz sobie z nią świetnie. Musisz jednak pamiętać, z czym kurki się lubią. Przyda się bulion lub rosół...
-
Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Kurkowe eldorado. Pokazali pełne kosze. "Jak dziś zacznę robić sos, może go skończę za kilka miesięcy"
Kurki opanowały polskie lasy. Grzybiarze z różnych stron kraju chwalą się zbiorami. Do domu wracają z koszami wypełnionymi po brzegi. Lądują w nich jednak nie tylko pieprzniki jadalne. Jeden z grzybiarzy pochwalił się grzybami czarnymi jak smoła i...
-
Tak oczyścisz kurki szybko i bez problemu. Katarzyna Bosacka: To naprawdę działa
Znasz to? Jesz pyszny sos kurkowy i czujesz, jak resztki piasku chrzęszczą ci w zębach? Niestety wcale nie jest to takie rzadkie. Kurki przez ich budowę dość trudno się czyści. Blaszki układają się w listewki, z których trudno pozbyć się resztek...
-
Jak oczyścić kurki z piachu? Zapomnij o moczeniu w wodzie, jest lepszy sposób
Jak wyczyścić kurki? Te grzyby są pyszne, ale niesforne, jeśli chodzi o czyszczenie. Moczenie w wodzie jest może skuteczne, jednak niestety - woda jest wrogiem grzybowego smaku. Jak zatem poradzić sobie z piachem i igliwiem między blaszkami? Ten...
-
Biegnij do lasu lub kup je za mniej niż 20 zł. Zrobisz z nich zupę lepszą od pomidorowej
Pomimo że za oknem upał nie daje nam spokoju i tak wybieramy na obiad ciepłe posiłki. Smakosze zup nie odpuszczają ich o tej porze roku, tylko jedzą je miska za miską. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to ten przepis jest dla ciebie idealny. Ta...
-
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym. Tego przepisu nie zrobi nawet Gessler, a jest łatwy
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to obiad nad obiady. Zamówisz go w wielu dobrych restauracjach, mogą podać ci go na weselu lub innych imprezach, a jego wykonanie jest banalnie proste. O co trzeba zadbać? O ser. Nie każdy wie, że kurki z tym...
-
W lipcu nie zjesz lepszego śniadania. Ten omlet zasługuje na złoty medal wśród dań z jajek
Jak zrobić omlet, żeby był delikatny, puszysty i pełen smaku? Liczy się odpowiednie przygotowanie, wiadomo. Niemniej ważne są także dodatki i w tym przepisie to właśnie dodatki są gwarancją niesamowitego smaku. Nie przegap okazji, bo sezon nie trw...
-
Nawet pół tysiąca za kilogram suszonych grzybów. Na widok tych cen może opaść szczęka
Ceny grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, co roku rozgrzewają internet. Często bowiem trzeba zapłacić naprawdę potężną sumę za kilogram lub pół kilograma ulubionych gatunków. W tym roku nie jest lepiej. Niektórzy handlarze chcą nawet 500 zł...
-
Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę
Sos kurkowy to nasze letnie dobrodziejstwo. Idealne pasuje do kurczaka, polędwiczek wieprzowych i sztuk mięsa. Sos kurkowy zrobisz z kilku prostych składników, ale ważna jest śmietana. Ja używam tylko takiej.
-
W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Pół Polski popełnia klasyczny błąd - ty tak nie rób
Jajecznica z kurkami to śniadanie nad śniadania i jak tylko zaczyna się sezon na te grzyby, aż żal odpuścić sobie tę przyjemność. Jajecznicę z kurkami robi się bardzo łatwo, ale mnóstwo osób popełnia jeden błąd z jajkami. Dziś podpowiemy, jak zrob...
-
Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Mapa grzybów zdradza, gdzie szukać złocistych kurek
Chociaż to jesień uznawana jest za najbardziej urodzajny okres na grzybobranie, niektóre gatunki można już znaleźć w polskich lasach. Mapa grzybów zdradza, w których regionach można spodziewać się złocistych kurek, koźlarzy czy nawet borowików. Po...
-
Na rosole zrobisz zupę lepszą niż z karczmy w Bieszczadach. Pędź do sklepu lub lasu - sezon właśnie trwa
Jeśli zostało nam trochę rosołu, mamy dwa wyjścia: zjeść go w takiej formie lub przerobić na inną zupę. Rosół jest o tyle wyjątkową potrawą, że może stanowić bazę do wielu innych dań i aż szkoda ograniczać się tylko do pomidorówki lub krupniku. Dz...
-
Sezon właśnie ruszył. Idź do marketu lub do lasu i zrób najlepszy sos. Uważaj jednak na śmietanę
W lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby i to te najsmaczniejsze. Nie znam osoby, która nie lubi kurek, a co jest najsmaczniejsze z tych grzybów? Oczywiście sos kurkowy. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na sos z kurek. Zrobisz go szybko i...