kurki
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie...
-
Biegnij do lasu, by zebrać te grzyby. Zrobisz z nich obiad, którego pozazdrości każdy sąsiad
Sezon grzybowy w pełni. Smakosze tych darów lasu codziennie wyruszają na zbiory, by przynieść do domu najlepsze okazy. Jeśli ty również masz w domu ich kolekcję i nie wiesz, co z nich zrobić, to mamy na to rozwiązanie. Ta zupa sprawdzi się...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Ciotka od lat powtarzała, że to najlepszy sposób na kurki. Dzięki niemu nie są gorzkie
Kurki to bardzo popularny grzyb, który aktualnie jest teraz widoczny w lasach. Wiele osób zrywa się więc o poranku, by móc go zebrać, a później wykorzystać w domowych potrawach. Jednak ma on to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzony...
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały kosz tych grzybów. Połączyłam je z tym i zrobiłam obiad dla rodziny
Sierpień to wyjątkowy czas, kiedy w lasach pojawiają się różnego rodzaju grzyby. Jeśli jesteś ich wielkim smakoszem, to nie możesz ominąć okazji na ich zebranie. To właśnie z nich możesz przygotować smaczne potrawy, które uroczą twoich gości, a...
-
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Szef kuchni zdradził trik. Będą jędrne nawet 8 miesięcy
To jedne z najbardziej aromatycznych w smaku grzybów. Jeden błąd w ich przechowywaniu może zrujnować całą potrawę z ich dodatkiem. Jak pozbyć się gorzkiego smaku kurek? Wystarczy prosty trik, aby problem zniknął.
-
Tata zawsze robił słoiczek na zimę. Też zaczęłam i nie żałuję. Marynowane kurki smakują jak złoto
Jak zrobić marynowane kurki i jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku? Kiedyś słoik grzybków musiał znaleźć się w każdej piwniczce na zimę. Dziś zwyczaj ten powoli wraca do łask. Nic dziwnego, bo to najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych...
-
Spełnienie obiadowych marzeń. Jak zrobić zupę kurkową? Nie możesz zapomnieć o dwóch dodatkach
Jak zrobić zupę kurkową, żeby była aromatyczna, kremowa i pełna smaku? Nie wiem, czy wiesz, ale to jedna z najłatwiejszych grzybowych zup i poradzisz sobie z nią świetnie. Musisz jednak pamiętać, z czym kurki się lubią. Przyda się bulion lub rosół...
-
Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- Domowe praliny w 10 minut. Szybka i zdrowa alternatywa dla sklepowych
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Lubisz śniadania na słodko? Zrób w mig placuszki lepsze od racuchów
- Najlepszy sposób na ryż? Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Wyjdzie obłędny
- Kiedy siać pomidory, by zebrać obfity plon? Zachwyt sąsiadów jak w banku
- Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Mały błąd i stanie się niejadalne
- To danie to duma kuchni polskiej. Włoski kucharz mówi, co by zmienił
- Zupa, która była podstawą diety Kaszubów. Po latach wciąż zachwyca
-
Kurkowe eldorado. Pokazali pełne kosze. "Jak dziś zacznę robić sos, może go skończę za kilka miesięcy"
Kurki opanowały polskie lasy. Grzybiarze z różnych stron kraju chwalą się zbiorami. Do domu wracają z koszami wypełnionymi po brzegi. Lądują w nich jednak nie tylko pieprzniki jadalne. Jeden z grzybiarzy pochwalił się grzybami czarnymi jak smoła i...
-
Tak oczyścisz kurki szybko i bez problemu. Katarzyna Bosacka: To naprawdę działa
Znasz to? Jesz pyszny sos kurkowy i czujesz, jak resztki piasku chrzęszczą ci w zębach? Niestety wcale nie jest to takie rzadkie. Kurki przez ich budowę dość trudno się czyści. Blaszki układają się w listewki, z których trudno pozbyć się resztek...
-
Jak oczyścić kurki z piachu? Zapomnij o moczeniu w wodzie, jest lepszy sposób
Jak wyczyścić kurki? Te grzyby są pyszne, ale niesforne, jeśli chodzi o czyszczenie. Moczenie w wodzie jest może skuteczne, jednak niestety - woda jest wrogiem grzybowego smaku. Jak zatem poradzić sobie z piachem i igliwiem między blaszkami? Ten...
-
Biegnij do lasu lub kup je za mniej niż 20 zł. Zrobisz z nich zupę lepszą od pomidorowej
Pomimo że za oknem upał nie daje nam spokoju i tak wybieramy na obiad ciepłe posiłki. Smakosze zup nie odpuszczają ich o tej porze roku, tylko jedzą je miska za miską. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to ten przepis jest dla ciebie idealny. Ta...
-
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym. Tego przepisu nie zrobi nawet Gessler, a jest łatwy
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to obiad nad obiady. Zamówisz go w wielu dobrych restauracjach, mogą podać ci go na weselu lub innych imprezach, a jego wykonanie jest banalnie proste. O co trzeba zadbać? O ser. Nie każdy wie, że kurki z tym...
-
W lipcu nie zjesz lepszego śniadania. Ten omlet zasługuje na złoty medal wśród dań z jajek
Jak zrobić omlet, żeby był delikatny, puszysty i pełen smaku? Liczy się odpowiednie przygotowanie, wiadomo. Niemniej ważne są także dodatki i w tym przepisie to właśnie dodatki są gwarancją niesamowitego smaku. Nie przegap okazji, bo sezon nie trw...
-
Nawet pół tysiąca za kilogram suszonych grzybów. Na widok tych cen może opaść szczęka
Ceny grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, co roku rozgrzewają internet. Często bowiem trzeba zapłacić naprawdę potężną sumę za kilogram lub pół kilograma ulubionych gatunków. W tym roku nie jest lepiej. Niektórzy handlarze chcą nawet 500 zł...
-
Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę
Sos kurkowy to nasze letnie dobrodziejstwo. Idealne pasuje do kurczaka, polędwiczek wieprzowych i sztuk mięsa. Sos kurkowy zrobisz z kilku prostych składników, ale ważna jest śmietana. Ja używam tylko takiej.
-
W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Pół Polski popełnia klasyczny błąd - ty tak nie rób
Jajecznica z kurkami to śniadanie nad śniadania i jak tylko zaczyna się sezon na te grzyby, aż żal odpuścić sobie tę przyjemność. Jajecznicę z kurkami robi się bardzo łatwo, ale mnóstwo osób popełnia jeden błąd z jajkami. Dziś podpowiemy, jak zrob...
-
Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Mapa grzybów zdradza, gdzie szukać złocistych kurek
Chociaż to jesień uznawana jest za najbardziej urodzajny okres na grzybobranie, niektóre gatunki można już znaleźć w polskich lasach. Mapa grzybów zdradza, w których regionach można spodziewać się złocistych kurek, koźlarzy czy nawet borowików. Po...
-
Na rosole zrobisz zupę lepszą niż z karczmy w Bieszczadach. Pędź do sklepu lub lasu - sezon właśnie trwa
Jeśli zostało nam trochę rosołu, mamy dwa wyjścia: zjeść go w takiej formie lub przerobić na inną zupę. Rosół jest o tyle wyjątkową potrawą, że może stanowić bazę do wielu innych dań i aż szkoda ograniczać się tylko do pomidorówki lub krupniku. Dz...
-
Sezon właśnie ruszył. Idź do marketu lub do lasu i zrób najlepszy sos. Uważaj jednak na śmietanę
W lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby i to te najsmaczniejsze. Nie znam osoby, która nie lubi kurek, a co jest najsmaczniejsze z tych grzybów? Oczywiście sos kurkowy. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na sos z kurek. Zrobisz go szybko i...
-
"No, kochani, dzieje się" w lasach, więc bierzcie koszyki. Bo na targu aż 150 złotych za kilogram
W lasach pojawiają się już pierwsze grzyby. Kuszą wyglądem i zapachem. Szczególny wysyp grzybów pojawił się w zachodniopomorskich lasach. Sezon powoli startuje.
-
Tak kopytka robi Katarzyna Bosacka. Ma na nie nietypowy patent. Chodzi o składnik za 2 zł
Katarzyna Bosacka słynie przede wszystkim z tego, że uczy, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Tłumaczy, jak czytać etykiety, po które produkty nie sięgać, a które mają dobry skład. Dziennikarka dzieli się też jednak przepisami i wskazówkami, jak...
-
Przepis na aksamitnie kremowy sos kurkowy. Koniecznie dodaj go do makaronu, ziemniaków lub mięsa
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać w polskich lasach. Sezon na nie kończy się dopiero na przełomie października i listopada. Warto więc wykorzystać ten czas i wybrać się na "łowy". Z zebranych okazów przygotujesz pysz...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Daleko jej do oryginału, za to królują tu kurki. Oto sezonowa carbonara prosto z kuchni Rozkosznego
Przepis Rozkosznego na carbonarę mocno różni się od oryginału, jednak ten boski, sezonowy makaron nie ma sobie równych. Wszystko przez kremowy sos na bazie kurek, białego wina, jajek i włoskiego sera. Całość idealnie otuli makaron - takie połączen...
-
Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler
Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek,...
-
Łudząco przypomina smakowitą kurkę, jest jednak toksyczny i groźny. Tych grzybów lepiej nie zbieraj
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Drobne okazy o charakterystycznej barwie i kształcie mają jednak mylącego sobowtóra. Trujący gatunek to lisówka pomarańczowa - może nam solidnie zaszkodzić i być nawet powodem wizyty w szpitalu....
-
Pasta jajeczna z grzybowym twistem. Poza cebulką dodaj świeżych kurek. Pamiętaj jednak, by najpierw zrobić to
Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wykorzystać ten czas mądrze. Podczas kolejnych zakupów kup kurki i przygotuj z nich znakomitą pastę kanapkową. Te złociste grzyby podkręcą smak jajek i majonezu. Domownicy będą się nią zajadać bez końca.
-
Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą
Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.
-
Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Ile smażyć kurki? Andrzej Polan robi to ekstremalnie krótko
Gdy kurki pojawiają się w lasach, a zaraz potem w sklepach i na bazarach, wpadamy w kurkowy amok. Chcemy przyrządzać z nimi wszystko, co tylko się da: jajecznice, makarony, sosy, risotto. Jeżeli przepisu nie mamy dobrze przetestowanego i robimy co...
-
To najlepsza jesienna zupa. Podstawą są kurki i coś jeszcze. "Zjadłam dwa talerze, leżę, i nie wierzę"
Zupa kurkowa brzmi jak spełnienie obiadowych marzeń? Pewnie tak, ale jeśli dodamy do niej dwa tajemnicze składniki, to każdy będzie wręcz błagał o dokładkę. Jak zrobić zupę z kurek, żeby była jeszcze smaczniejsza? Ten przepis jest banalny, ale...
-
Mój chłopak przyniósł kurki i zaczął obtaczać je w mące. Nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że to działa
Istnieją takie triki, które mogą wydawać się idiotyczne, ale naprawdę działają i miałam okazję ostatnio się o tym przekonać. Mój chłopak przyniósł do domu kilogram kurek. Grzyby były całe w piachu i igliwiu. Niechętnie poszłam do kuchni, by...
-
Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli
Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.
-
To danie z kurek zrobisz ekspresowo, a smak zapamiętasz na długo. Jest smacznie i bez kombinowania
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Zamiast przygotowywać klasyczne, nudne potrawy postaw na eleganckie i znakomite w smaku danie z kurkami. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze ekspresowo.
-
Przepis na lekką i aromatyczną zupę kurkową. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli zadbasz o te składniki
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny obiad z jesiennym twistem? Przepis na zupę kurkową zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko z prostych składników i to w ekspresowym tempie. Kluczem do sukcesu są świeże rarytas i...
-
Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik
Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika,...