kurki
-
Cennik grzybiarza w 2022 r. Ile można zarobić na zbieraniu grzybów? Te gatunki wypadają najlepiej
Dla jednych jesienne hobby, dla drugich źródło dodatkowego dochodu. Wyjście z lasu z koszem pełnym grzybów może okazać się wyjątkowo cenne. Ile zatem można zarobić na ich zbieraniu? Cennik grzybiarza wskazuje, które gatunki są najcenniejsze.
-
Dzięki temu trikowi kurki nie będą gorzkie. Podpowiadamy, jaka metoda jest najlepsza
Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Młode kurki mają delikatny smak, starsze osobniki nabierają lekko pieprznego aromatu. Zdarza się, że po ich przyrządzeniu pojawia się nieprzyjemna gorycz. Oto trik na kurki, który pomoże...
-
Jak odróżnić kurkę od lisówki? Miłośnik grzybobrania podzielił się najlepszymi sposobami
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych okazów. Wykorzystamy je do jajecznicy, kremowych zup, aromatycznych sosów czy risotto. Jednak w trakcie leśnych wypraw niezwykle łatwo o pomylenie ich z innym, niejadalnym grzybem. Jak...
-
Apel do grzybiarzy, aby nie solić i nie smażyć kurek. Powód wyjaśniają Lasy Państwowe
Kurki to grzyby, które zna każdy. Zabierane do domu najczęściej są poddawane obróbce termicznej i przyprawiane. Lasy Państwowe zachęcają jednak, by przygotowywać je w inny sposób. Powód znają nieliczni, a nie warto go bagatelizować. Wyjaśnienie...
-
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis. Nasze babcie dodawały ten składnik, dlatego był tak pyszny
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Aksamitny, kremowy i niezwykle aromatyczny - brzmi pysznie, prawda? Idealnie będzie komponować się na przykład z pieczonym mięsem lub makaronem. Nie zwlekaj...
-
Grzybiarze zdradzili przepis na ulubiony obiadowy przysmak. Takich kotletów jeszcze nie jadłeś
Szał grzybowy w pełni. Zbieranie i przetwarzanie ich nie należy do najłatwiejszych, jednak późniejsze smakowanie to najlepszy moment. Grzybiarze coraz chętniej zdradzają przepisy na swoje smakołyki. Kotlety są właśnie takim przysmakiem.
-
Śniadanie na słono. Aromatyczna jajecznica, za którą zatęsknisz, gdy skończy się sezon na grzyby
Śniadanie na słono czy słodko? Wielu Polaków każdego ranka wybiera jednak tę pierwszą opcję. Jeśli jednak znudziły wam się już zwyczajne kanapki czy owsianka, musisz koniecznie spróbować tego. Jajecznica z grzybami smakuje obłędnie i pachnie...
-
Macie ochotę na grzyby? Lepiej przygotujcie pełny portfel. Cena kurek powala
Na nogach kalosze, a w ręce wiklinowy koszyk. Grzybobranie to ulubiony jesienny sport wielu Polaków, którzy wybierają się na leśne wyprawy i chwalą okazami w mediach społecznościowych. W tym roku zbiory są jednak wyjątkowo ubogie, a grzybiarze...
-
Sos kurkowy - przepis. Dzięki temu składnikowi będzie nie tylko kremowy, ale też obłędnie smaczny
Sos kurkowy - przepis, który jesienią osiąga szczyty popularności. Pyszne danie, w którym zdaniem wielu niełatwo dojść do perfekcji. Okazuje się jednak, że wystarczy poznać kilka trików, by osiągnąć idealny smak. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
-
Smażysz i solisz kurki? Mogą stracić cenne składniki. Jest lepszy sposób na przygotowanie tych grzybów
Jak najlepiej przyrządzić kurki? Większość odpowie, że posolić i usmażyć, ale w ten sposób stracą niektóre ze swoich właściwości. To jak je przygotować, aby były wartościowym i smacznym posiłkiem? Lasy Państwowe podzieliły się kilkoma wskazówkami ...
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Co do jedzenia na Wielkanoc? Zrób domową szynkę. Będzie przepyszna
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
-
Chciała zrezygnować z wakacji, by kupić Thermomix. "Jak pod wpływem sekty"
- Flaczki. Przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Goście będą zachwyceni
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- To polski unikat. "Fajny, przyjazny klimacik", "Mama zabierała mnie na leniwe"
- Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Michel Moran zdradził przepis na grzyby ze szpinakiem. Po ten gatunek najczęściej sięga
Grzybobranie czas zacząć. A zaraz po nim trzeba pomyśleć co ze zbiorów zrobić. Wybory są różne, zaczynając od suszenia, a kończąc na gotowaniu sosów. Michel Moran pokazał, jak przyrządza grzyby z młodym szpinakiem. Korzysta z sezonowych i świeżych...
-
Jak oczyścić kurki? Mycie pod bieżącą wodą to zły pomysł
Choć wielbiciele lata mogą być nieco zmartwieni, że przed nami ostatnie ciepłe dni, powody do radości mają zapewne wielbiciele grzybów. Lasy wypełniają się już grzybami, co pozwoli eksperymentować w kuchni. Problemy sprawia jednak często ich...
-
Sos z kurek - przepis z pięciu składników. Sekret tkwi w przestrzeganiu jednej zasady
So z kurek to jedna z najlepszych, moim zdaniem, rzeczy, które można zrobić z grzybów. Nie potrzeba długiej listy składników, by go przygotować. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie, a mianowicie o odparowaniu nadmiaru płynu, a także o tym, by...
-
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie tych grzybów
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Wbrew pozorom, całkiem sporo. Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie grzybów, tak, aby były naprawdę pyszne. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
Cena kurek 2022. Na początku sezonu kosztowały nawet 100 zł. Ile zapłacimy za grzyby w sierpniu?
Kurki są uwielbiane przede wszystkim ze względu na niesamowity smak. Pierwsze okazy pojawiły się na przełomie czerwca i lipca. Ze względu na mało sprzyjającą pogodę było ich niewiele i kosztowały nawet 100 zł za kilogram. W sierpniu cena kurek jes...
-
Makaron z kurkami i cukinią - szybkie wegetariańskie danie. Obiad, który rozpływa się w ustach
Makaron z kurkami i cukinią to ciekawy pomysł na szybki obiad, który świetnie pasuje do końcówki lata. Składniki wspaniale ze sobą współgrają, a dodatek śmietany i tartego sera sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Ciekawy smak i wygląd zyskuje...
-
Kotlety jajeczne w zupełnie nowej wersji. Dodatek kurek zapewni efekt wow, ale to nie jedyny sekret ich smaku
Kotlety z jajek to świetna opcja obiadowa, kiedy znudziły nam się tradycyjne mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na smaczny i bezmięsny posiłek. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ale dziś postanowiliśmy go nieco podrasować....
-
Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej
Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Delikatne, uniwersalne mięso można przygotować na wiele smacznych sposobów. Nie brakuje tradycyjnych polskich receptur, ale także bardziej oryginalnych i nietypowych połączeń. Sprawdź jak dobrać składniki, by mięs...
-
Zupa kurkowa, sos z kurek, a może risotto? Zdradzamy cztery najlepsze przepisy na dania z kurkami
Co pysznego można zrobić z kurek? Jeśli przychodzi ci do głowy jedynie jajecznica, śpieszymy z garścią nowych i smacznych przepisów. Wolisz zupę czy sos do polędwiczek? A może aromatyczny i kremowy makaron? Jedno jest pewne - nie ma grzyba nad...
-
Makaron z kurkami - przepis na lekki obiad z dodatkiem świeżych i aromatycznych grzybów prosto z lasu
Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna, co za tym idzie, nasze menu będzie bogate w ten kładnik. Jednymi z najbardziej lubianych są kurki, które chętnie dodajemy do sosów, jajecznicy czy zup. Makaron z kurkami to przepis na wyśmienity i lekki obiad...
-
Pasta jajeczna - przepis z najlepszym grzybem świata. Hit na śniadanie, obiad i kolacje
Pasta jajeczna to przepis na najlepsze smarowidło do kanapek, ale także dodatek do wędlin i mięs na zimno. Pasta jajeczna może być przygotowana na mnóstwo sposobów, ale dziś mamy dla ciebie coś ekstra - pastę jajeczną z kurkami. Jest tak pyszna, ż...
-
Jak mrozić kurki? Jeden błąd sprawi, że będą gorzkie
Sezon na kurki w pełni i wielu amatorów tych smacznych grzybów tłumnie rusza do lasu, by napełnić koszyki złotymi okazami. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów i najchętniej jedlibyśmy je cały rok, dlatego chętnie je mrozimy. Niestety,...
-
Jak czyścić kurki, by pozbyć się zabrudzeń i nie uszkodzić grzybów? Wystarczą dwa produkty
Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna, co sprzyja korzystaniu z darów lasu w kuchni i próbowaniu nowych i smacznych przepisów. Jednymi z najbardziej lubianych i chętnie dodawanych do potraw są pieprzniki jadalne. Jak czyścić kurki, by pozbyć się...
-
Sos śmietanowy z kurkami, czyli najlepszy dodatek do makaronu. Ważny jest typ śmietany
Sos śmietanowy z kurkami to prosty i zarazem przepyszny dodatek do makaronu, ale także polędwiczek i sztuki mięsa. Przepis jest banalny, ale warto zwrócić uwagę, jakiej śmietany używamy. Lepiej zrezygnować z kwaśnej dwunastaki, czy osiemnastki -...
-
Banalnie prosty przepis na zupę z kurek. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę
Przepis na zupę z kurek możemy przetestować, gdy kupimy lub zbierzemy te żółte grzyby. Ich smak współgra z bulionem i ziemniakami. Odpowiednio dobrane przyprawy wyciągną z niej to, co najlepsze.
-
Te grzyby są często pomijane w polskich lasach. Wielki błąd, smakują wybornie i są źródłem zdrowia
Pomimo przekonania, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, to tak naprawdę ich jedzenie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Znamy najzdrowsze grzyby, które występują w Polsce. Wiele gatunków jest jednak niedocenianych i pomijanych,...
-
Kurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównej. Danie rozpływa się w ustach
Przepis na kurki zaspokoi twój głód na szybkie i kremowe danie. Spaghetti z tymi żółtymi grzybami jest potrawą prostą, ale jednocześnie bardzo aromatyczną. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a jego smak cię zachwyci.
-
Filet z kurczaka faszerowany kurkami siostry Anastazji. Kluczem jest odpowiednia kieszonka
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w polskich kuchniach. Można je przyrządzić na tysiące różnych sposobów, jest dość tanie oraz łatwo się je piecze i smaży. Z obu tych metod obróbki skorzystała w swoim przepisie siostra Anastazja. Jej fil...
-
Jak odróżnić kurki od niejadalnego grzyba? Mniej uważni grzybiarze mogą dać się oszukać
Sezon na kurki już trwa. Część osób skorzysta z tych, które są w sklepach, część będzie wolała samemu zebrać grzyby. Pamiętajcie jednak, aby zachować czujność. Kurki łatwo bowiem pomylić z innym grzybkiem, który jest niejadalny. Lasy Państwowe...
-
Jak oczyścić kurki? Jest ekspresowy sposób. Przyda się między innymi sól
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Naszym zdaniem to jedne z najpyszniejszych grzybów, które można przygotować na wiele sposobów. Zanim jednak zabierzemy się za gotowanie i pałaszowanie potraw z kurkami, trzeba je odpowiednio przygotować....
-
Wysyp kurek. Jak je przygotować, żeby nie były gorzkie?
Gorzkość w potrawach z kurkami nie jest pożądanym dla nas smakiem. Można się pozbyć jednak tego nieprzyjemnego posmaku i to w prosty sposób. Potrzebujesz tylko jednego produktu, który na pewno jest w twojej lodówce.
-
Sos kurkowy - przepis. Nie zapomnij o najważniejszym składniku. Dzięki niemu będzie kremowy i pyszny
Sos kurkowy - przepis na doskonały dodatek do mięs i makaronów. Jak go przygotować, by sos nie był gorzki, a kremowy i obłędnie pyszny? Wystarczy zadbać o jeden składnik - jaki? Odpowiadamy.
-
Kurki - przepisy na obiad. Kilka pomysłów na dania z grzybami. Smaczny i letni posiłek w różnej wersji
Kurki i przepisy na obiady z nich przygotowane nie muszą być żmudne i skomplikowane. Przedstawimy kilka propozycji z wykorzystaniem właśnie tych aromatycznych grzybów. Jak przygotować przystawkę, zupę, czy danie główne? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
-
Jajecznica z kurkami, która wystrzeli kubki smakowe w kosmos. Wszystko za sprawą połączenia nietypowego składników
Kurki to złoto polskich lasów. Na całe szczęście z łatwością znajdziemy je także w markecie i na bazarku. A co najlepszego można zrobić z kurek? Oczywiście jajecznicę. Jednak dziś mamy dla was przepis na prawdziwą królową jajecznic. Sprawdź, jak...
-
Jak mrozić kurki? Pamiętaj o dwóch zasadach, dzięki którym unikniesz gorzkiego smaku
Risotto, jajecznica, a może kremowa zupa? Sposobów na wykorzystanie kurek jest wiele. Sezon na te wyjątkowe grzyby o złocistej barwie trwa zwykle od czerwca do października. Co jednak zrobić, aby cieszyć się ich smakiem także zimą? Podpowiadamy, j...
-
Zupa kurkowa z przepisu Ewy Wachowicz. Prosty pomysł na smaczne, sycące i letnie danie z grzybów
Zupa kurkowa to pyszny i sycący posiłek. Warto przyrządzić zwłaszcza teraz, gdy jest środek sezonu na kurki. Zupa z przepisu Ewy Wachowicz jest szybka i prosta do zrobienia. Przekonajcie się sami.
-
Kurki na maśle, czyli niebo w gębie z pięciu składników. Nie ma lepszego sposobu na grzyby
Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych i smacznych grzybów. Na szczęście łatwo je znaleźć w polskich lasach, są też łatwodostępne w marketach i na bazarkach. Oprócz jajecznicy i kurek w śmietanie warto znać także przepis na kurki na maśle. Nie...
-
Czy są już grzyby? Są! Sprawdzamy, gdzie ich szukać z pomocą mapy online
Tegoroczne grzybobranie powoli się rozpoczyna, a doświadczeni grzybiarze ruszają już na poszukiwania darów lasu. Czy są już grzyby? Tak! Nie można nazwać tego wysypem, ale pierwsze okazy pojawiają się już na straganach i bazarach. Gdzie ich szukać...
-
Kurki w śmietanie, czyli przepis, bez którego lato nie może istnieć. To tylko kilka minut
Kurki w śmietanie to idealne połączenie smaków. Świetnie sprawdzi się do makaronów, polędwiczek oraz do zajadania solo. Przepis jest tak prosty tak, jak tylko się da - kurki, śmietana, cebula i przyprawy. Warto jednak pamiętać o sposobie smażenia.
-
Jak czyścić kurki, żeby nie straciły smaku? Warto spoglądać na zegarek
Kurki to jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Jednak kiedy już nazbieramy ich pełen koszyk, nasuwa się myśl, jak je oczyścić? Długie moczenie nie tylko pozbawi grzyby smaku, lecz także...