Najlepsza zupa na lato i wczesną jesień? Oczywiście, że zupa kurkowa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na te niewielkie, kostropate, żółte grzybki, jak raz rzucamy się w wir gotowania. Robimy pyszne sosy do makaronu, mięs lub kopytek. Marynujemy w occie, niektórzy także kiszą kurki, ale umówmy się - zupa kurkowa to przepis na obiad nad obiady. Co jest ważne w podrasowaniu smaku? Przyda się serek topiony oraz najlepsza przyjaciółka wszystkich grzybów i nie tylko - jej wysokość cebula.
Zobacz wideo Dziwny grzyb, który smakuje lepiej od prawdziwków. Zobacz nasze wideo
Zupa kurkowa. Prosty przepis na wymarzony obiad na lato
Składniki:
- ok. 500-700 g świeżych kurek,
- 1 większa cebula,
- 2 łyżki masła,
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 200 g serka topionego śmietankowego,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie szczypta kurkumy,
- posiekana natka pietruszki,
- ulubiony makaron do podania albo grzanki ziołowe.
Jak zrobić zupę z kurek? Oto sposób wykonania w kilku krokach:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kurki i podsmażaj, aż lekko zbrązowieją.
- Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkiej moc palnika przez ok.15 minut. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron, polecam nitki lub makaron orzo.
- Z garnka odlej kilka chochelek bulionu i zmiksuj w nim serki topione. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekaną natką i makaronem.
Wskazówka: Żeby zupa kurkowa była jeszcze smaczniejsza i bardziej delikatna, użyj pół na pół serka topionego o śmietanki 30 proc. Zupę kurkową możesz zrobić także z mrożonych grzybów. Jednak jeśli chcesz zamrozić świeże kurki, najpierw należy je zblanszować. W przeciwnym razie mogą być gorzkie.