• Link został skopiowany

Spełnienie obiadowych marzeń. Jak zrobić zupę kurkową? Nie możesz zapomnieć o dwóch dodatkach

Jak zrobić zupę kurkową, żeby była aromatyczna, kremowa i pełna smaku? Nie wiem, czy wiesz, ale to jedna z najłatwiejszych grzybowych zup i poradzisz sobie z nią świetnie. Musisz jednak pamiętać, z czym kurki się lubią. Przyda się bulion lub rosół, to wiadomo, ale to dwa składniki dopełnią całości. Nie przejmuj się, są tanie.
Zupa kurkowa
Krasowit /Shutterstock

Najlepsza zupa na lato i wczesną jesień? Oczywiście, że zupa kurkowa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na te niewielkie, kostropate, żółte grzybki, jak raz rzucamy się w wir gotowania. Robimy pyszne sosy do makaronu, mięs lub kopytek. Marynujemy w occie, niektórzy także kiszą kurki, ale umówmy się - zupa kurkowa to przepis na obiad nad obiady. Co jest ważne w podrasowaniu smaku? Przyda się serek topiony oraz najlepsza przyjaciółka wszystkich grzybów i nie tylko - jej wysokość cebula. 

Zobacz wideo Dziwny grzyb, który smakuje lepiej od prawdziwków. Zobacz nasze wideo

Zupa kurkowa. Prosty przepis na wymarzony obiad na lato

Składniki:

  • ok. 500-700 g świeżych kurek,
  • 1 większa cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 200 g serka topionego śmietankowego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie szczypta kurkumy,
  • posiekana natka pietruszki,
  • ulubiony makaron do podania albo grzanki ziołowe.

Jak zrobić zupę z kurek? Oto sposób wykonania w kilku krokach:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kurki i podsmażaj, aż lekko zbrązowieją.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkiej moc palnika przez ok.15 minut. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron, polecam nitki lub makaron orzo.
  4. Z garnka odlej kilka chochelek bulionu i zmiksuj w nim serki topione. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekaną natką i makaronem.

Wskazówka: Żeby zupa kurkowa była jeszcze smaczniejsza i bardziej delikatna, użyj pół na pół serka topionego o śmietanki 30 proc. Zupę kurkową możesz zrobić także z mrożonych grzybów. Jednak jeśli chcesz zamrozić świeże kurki, najpierw należy je zblanszować. W przeciwnym razie mogą być gorzkie. 

Więcej o: