grill
-
Najlepsza marynata do grillowanego boczku. Zmieszaj kilka składników i odstaw. Reszta zrobi się sama
Jak zamarynować boczek na grilla? Aby mięso wyszło soczyste i aromatyczne, niezwykle ważna jest odpowiednio przygotowana marynata. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz. Boczek wyjdzie wprost idealny.
-
Gdzie wyrzucić tacki po grillu? Decyduje jeden szczegół
Grillowanie to duża przyjemność, ale też duża odpowiedzialność. Po solidnej uczcie z przyjaciółmi trzeba jeszcze posprzątać, a to - czasami - bywa trudne. Najwygodniej byłoby zgarnąć wszystkie śmieci do jednego worka i wrzucić do kontenera. Nie...
-
To najlepsza ryba na grilla. Pozostawia daleko w tyle nawet pstrąga i tuńczyka
Z roku na rok Polacy jedzą coraz więcej ryb i najczęściej stawiamy na smażone filety lub mięsiste kawałki pieczone w piekarniku z najróżniejszymi dodatkami. Jeśli jednak chodzi o grilla, ryby wciąż przegrywają z kiełbaskami i karkówką, a szkoda, b...
-
5 sałatek na grilla. Jedna owocowo-warzywna - dziwna, ale pyszna. Zdziwieni goście proszą o dokładkę
Sezon letni w pełni, zatem jest to najlepszy czas na imprezy w plenerze - ognisko lub grill. Smak pieczonego mięsa doskonale uzupełnia zdrowa, lekka i pożywna sałatka. Na grilla wybieramy zazwyczaj takie przepisy, które są proste w przygotowaniu i...
-
Tak zrobisz najlepszą marynatę do mięs na grilla. Zmiękczysz je i podkręcisz smak
Organizacja spotkania przy grillu to nie tylko wrzucenie mięs na rozgrzany ruszt. By były smaczne i pełne aromatów, trzeba je odpowiednio przygotować. I najlepiej zabrać się za to wcześniej. Kluczem do sukcesu jest bowiem marynowanie, ale nie ma...
-
Ulubiona sałatka Polaków na grilla. Przy niej blado wypada nawet karkówka
Przed każdym grillem trzeba sprawdzić jedzeniową listę obecności. Kiełbasa? Jest. Karkówka? Jest. Keczup i musztarda? Też są. Nie można jednak zapomnieć o dodatkach, bo to właśnie one sprawiają, że grillowe spotkanie wchodzi na zupełnie nowy pozio...
-
Wszyscy tak robią z kiełbasą, zanim położą ją na grillu. Niektórzy żałują po pierwszym kęsie
Kiełbasa to obowiązkowa pozycja na grillu, ale mało kto wie, jak ją przygotować, by była soczysta i aromatyczna. Okazuje się, że jeden powszechny nawyk może przynieść więcej szkody niż pożytku. Czy na pewno powinniśmy nacinać kiełbasę przed...
-
Przepis poznałam na wakacjach. Gdy podaję to mięso na grillu, ustawia się kolejka
Nie ma czegoś takiego jak jednolita kuchnia słowiańska, a nasze uwielbienie do mięsa przenika się w kuchni polskiej, wschodniej, ale najbardziej widoczne jest jednak w kuchni bałkańskiej. To właśnie na Bałkanach (a ściślej rzecz ujmując - na...
-
Najlepszy sposób na wyczyszczenie grilla. Przetnij na pół i potrzyj ruszt. Będzie jak nowy
Jak wyczyścić grilla? Usunięcie przypaleń, zaschniętego tłuszczu i resztek jedzenia to nie zawsze łatwe zadanie. Na szczęście jest prosty sposób, aby usunąć zabrudzenia bez żmudnego szorowania. Ruszt będzie lśnił jak nowy.
-
Nadziewam i grilluję, a potem nie zostaje nawet kęs. Nawet fani karkówki proszą o dokładkę
Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Mogą być nudne albo genialne, wszystko zależy od farszu i dodatków. Jeśli chcesz, by znikały ze stołu szybciej niż karkówka, koniecznie spróbuj tej wersji. Nadzienie, boczek i żar - nic więcej nie trzeba, by z...
-
Mięso z żeberek samo odejdzie od kości. Wystarczy noc w tej marynacie i ruszt pod ręką
Miękkie żeberka z grilla to marzenie wielu miłośników sezonowych spotkań przy ruszcie. Aby mięso było soczyste i pełne aromatu, kluczowa jest technika grillowania, ale przede wszystkim dobrze przygotowana marynata. Dzięki niej nie wysychają, a każ...
-
Te roladki z cukinii znikają z prędkością światła. Najlepsza przekąska na grilla i piknik
Odkąd poznałam ten przepis, żadne spotkania z rodziną i przyjaciółmi nie mogą się bez nich obyć. Kiedy zapraszam znajomych na grilla lub piknik, każdy pyta o roladki z cukinii, a ja muszę robić ich więcej i więcej. Są pyszne i bardzo łatwe w...
-
Lekka, świeża i pełna smaku. Sałatka szopska pasuje na kolację i do grilla
Są takie przepisy, które po prostu są niezawodne. Wśród dań obiadowych możemy wymienić zupę pomidorową, kotlet schabowy i zrazy. Wśród deserów są to sernik, szarlotka i karpatka, a wśród sałatek i dodatków do dań głównych jest sałatka szopska....
-
Pokroiłam i zamarynowałam jak steka. Goście nie wierzyli, co wrzucam na ruszt. Chcieli więcej
Co wegetariańskiego na grilla? Możesz zaskoczyć gości nie tylko klasycznymi warzywami. Coraz częściej sięgamy po nietypowe składniki, które na ruszcie zyskują nowe oblicze. Jednym z nich jest arbuz, który zamienia się w... coś zupełnie innego.
-
Goście proszą o przepis, zanim kiełbasa pojawi się na stole. To najlepsze sosy na grilla
Domowe sosy na grilla są znacznie smaczniejsze od gotowców. Zamiast więc po nie sięgać, warto przygotować coś, co naprawdę pasuje do dań z grilla. Poniżej znajdziesz trzy propozycje, każda z nich zrobi wrażenie na gościach. Możesz dowolnie je...
-
Odkąd spróbowałam, zapomniałam o ketchupie. Ten sos z papryki jest o niebo lepszy
Znacznej części z nas trudno wyobrazić sobie codzienne jedzenie bez jakiegoś sosu. Najczęściej używamy ketchupu, przecież śniadaniowe kiełbaski, tosty oraz mięso z grilla bez tego smakują byle jak. Jeśli uwielbiasz ten słynny na całym świecie...
-
Przyprawiam, zawijam i wrzucam na ruszt. Nikt nie chce kiełbasy, wszyscy czekają na jedno
Na ruszt nie zawsze musi trafiać tylko karkówka i kiełbasa. Dla wielu równie ważne są dodatki, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić ziemniaki na grillu. Będą chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne aromatu ziół. To prosty przepis, który...
-
Połóż na grillu, a wszyscy zapomną o kiełbasie i karkówce. Będziesz pękać z dumy
Gdy myślimy o grillu, przed naszymi oczami od razu pojawiają się karkówka i kiełbasa. Bez nich żadne grillowanie nie może się odbyć. Inne przekąski zwykle schodzą na dalszy plan, a szkoda. Kulinarny repertuar warto bowiem rozszerzyć o szaszłyki na...
-
Nie kiełbaski i nie karkówka. Z grilla najlepsze są kofty, ale koniecznie z tego mięsa
Co to są kofty i dlaczego są lepszym wyborem na grilla niż oklepane kiełbaski lub karkówka? To klasyka kuchni bliskowschodniej i arabskiej i, najprościej rzecz ujmując, jest to coś w rodzaju szaszłyków z mielonego lub siekanego mięsa z przyprawami...
-
Zimne przekąski na grilla zrobisz w mig. Goście będą zachwyceni w oczekiwaniu na mięso
Szykuje się rusztowa posiadówka z przyjaciółmi i nie masz pomysłu na przystawki? Zimne przekąski na grilla to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że są pyszne, to przygotujesz je w kilka chwil, bez stresu i mozolnego stania przy garach. Idealne do...
-
Zrobiłam domową musztardę i byłam w szoku, jakie to łatwe. Gęsta, ostra, idealna do karkówki
Jeśli chodzi o ulubione sosy Polaków, śmiało możemy wymienić "świętą trójkę". Są to oczywiście ketchup, majonez i, rzecz jasna, musztarda. Próżno szukać polskiej lodówki, w której nie ma tych produktów i, co ciekawe, wcale nie trzeba ich kupować. ...
-
Idealny do kaczki i karkówki z grilla. Taka wersja rabarbaru będzie ci się śnić po nocach
Wiosna i wczesne lato to ukochany czas miłośników rabarbaru i wszystkiego, co z tym warzywem związane. Najczęściej stawiamy na różne słodkości, ciasta z rabarbarem, babeczki lub orzeźwiający kompot. My jednak mamy w zanadrzu coś lepszego. Dżem z...
-
Marynata, dzięki której karkówka znika szybciej od kiełbasy. Daj jej czas. Wynagrodzi smakiem
Domowa marynata do karkówki to sposób na podkreślenie soczystości mięsa i nadanie mu wyjątkowego aromatu. Kilka składników i trochę cierpliwości wystarczą, by zamienić zwykły kawałek wieprzowiny w gwiazdę grilla.
-
Z pomidorów robię dodatek do kanapek i grilla. Z tym składnikiem smakuje jak spełnione marzenie
Zaczyna się lato, a więc sezon na pyszne, dojrzałe i soczyste pomidory. To bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników w naszych kuchniach i możemy przerabiać je w nieskończoność. Najczęściej stawiamy na sałatki, sosy do makaronu lub domowe...
-
Najlepsza ryba na grilla i patelnię. Ości tyle, co kot napłakał, a Polacy i tak wolą dorsza
Polacy nie są narodem, który wyjątkowo uwielbia ryby i wciąż większość ogranicza się do smażonych filetów na piątkowy obiad. Wybierając rybę na obiad, stawiamy na kilka gatunków, najczęściej jest to dorsz, łosoś, czasami także mintaj lub miruna i...
-
Nie wrzucaj bezmyślnie kiełbasy na ruszt. Spoglądaj na zegarek, a wyjdzie soczysta jak nigdy
Nie ma letniego sezonu bez porządnego spotkania przy gorącym ruszcie. Ale jak najlepiej grillować kiełbasę, by nie była spalona z zewnątrz i surowa w środku? Kluczem do sukcesu jest czas, ale także odpowiednia temperatura, przygotowanie i sposób...
-
Zapomnij o kiełbasie. Bałkańskie rarytasy są najlepsze na grilla. Wszyscy je pokochają
Co na grilla? Zamiast kolejny raz podawać kiełbasę lub karkówkę, postaw na bałkański hit. Smakuje obłędnie i z pewnością zaskoczy nawet niejadków. Goście będą tak zachwyceni, że poproszą o powtórkę.
-
Nie każdy produkt lubi się z rusztem. Tych lepiej unikać. Tracą smak i wpływają na zdrowie
Czego nie wolno grillować? Wydaje się, że na ruszt można wrzucić niemal wszystko, ale niektóre produkty nie tylko źle znoszą wysoką temperaturę, lecz także mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Sprawdź, co lepiej zostawić w kuchni, zamiast kłaść na...
-
Najlepsze mięso z grilla. Dla pleskawicy porzucisz karkówki i kiełbaski
Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, większość z nas tęskni za pysznościami z rusztu. Dziś mamy przepis dla wszystkich stęsknionych, a będzie to bałkański przysmak. Jak zrobić pleskawicę? Odpowiednio przygotuj mięso, a zapomnis...
-
Lepszy niż czosnkowy i majonez. Jak zrobić sos ranczerski? Baza może zaskoczyć
Wszyscy uwielbiamy najróżniejsze sosy i dressingi i chociaż mamy swoje ulubione typy do sałatek, dań z grilla lub frytek, to jest taki przepis, który pasuje do wszystkiego. Nie jest tak bardzo znany jak sos czosnkowy, nie jest tak ciężki jak...
-
Połóż obok kiełbasy i karkówki. Goście zjedzą w pierwszej kolejności
Wreszcie są: wytęsknione i wyczekane szparagi. Kiedy zaczyna się sezon, ich najzagorzalsi fani potrafią dodawać je do wszystkiego. W końcu są dostępne dość krótko, więc trzeba korzystać i brać z nich pełnymi garściami. Choć najlepiej komponują się...
-
Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt
Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na talerze ketchup i musztardę? Postaw na grecką klasykę...
-
Kurczaka grilluj tylko w ten sposób. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i zapach jak w knajpie
Właśnie rozpoczął się sezon grillowy. Nie ma lepszej pory na wrzucenie mięsa na ruszt niż majówka. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, żeby danie smakowało wybornie. Podpowiadamy, jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była...
-
Goście już o nią pytają. Na grilla robię sałatkę czosnkową z kalafiorem. Ziemniaczana i grecka to marnota
Sezon na grilla czas start! Pogoda dopisuje, przed nami trochę wolnego, więc nie czekaj, tylko dzwoń po znajomych i wyjmij grill z komórki. Dziś mamy przepis, który doda smaku twoim kiełbaskom, karkówkom i szaszłykom. Lepszej sałatki do grilla nie...
-
Najlepszy dodatek do pieczonych i grillowanych ziemniaków. W Poznaniu to świętość
Sezon grillowy właśnie się rozpoczął i znów będziemy spędzać wieczory przy ruszcie w towarzystwie bliskich i znajomych. Oprócz kiełbasek i karkówek, na grillu warto położyć także ziemniaki, a nie ma lepszego dodatku do grillowanych ziemniaków niż...
-
Specjał z Bałkanów bije grecką na głowę. Ta sałatka idealna na grilla. Podkręci smak karkówki
To specjał kuchni bałkańskiej. Idealnie pasuje na grilla, sprawdza się jako przekąska pomiędzy posiłkami, a popularna w Polsce grecka może się przy niej schować. Jak zrobić sałatkę szopską? Podpowiadamy.
-
Już nie tylko kiełbasa i kaszanka. To będzie prawdziwa gwiazda tegorocznego grilla
Majówka to okres wyczekiwany przez miliony Polaków. Nie tylko dlatego, że wolne, ciepło (jak dobrze pójdzie) i słonecznie, lecz także ze względu na nieoficjalny start sezonu grillowego. To aktywność, którą wręcz uwielbiamy i coraz śmielej sobie w...
-
Do grilla robię ziołowy chlebek do rwania. W kilka minut nie ma śladu po okruszkach
Szukasz pomysłu na coś, co wprowadzi trochę smaku i różnorodności podczas grillowych spotkań lub pikniku ze znajomymi? Mamy dla ciebie coś, co skradnie serca twoim bliskim i już ich nie odda. Ten ziołowy chlebek to od dawna hit każdej imprezy, a z...
-
Jak zrobić idealną rybę z grilla? Gotowe marynaty to niemal zbrodnia, wystarczą trzy rzeczy
Polacy uwielbiają grillować i kiedy tylko zaczyna się robić cieplej, wspólnie ze znajomymi spotykamy się przy rozgrzanych rusztach i zajadamy się różnymi smakołykami. Wśród naszych grillowych wyborów wciąż królują kiełbaski i karkówki, ale coraz...
-
Ta sałatka nie zawodzi. Na kolację i do grilla próżno szukać lepszej
Nasz dzisiejszy przepis to taki James Bond wśród sałatek. Jest szybki, skuteczny i zawsze pomoże. Nieważne, czy szukasz pomysłu na lunch, zastanawiasz się, co podać do grilla lub na kolację, ta sałatka zawsze dobrze się sprawdzi. Brokuł, jajko i...