Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? Zanim trafią do piekarnika, przestudź je
Idealne pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki same w sobie stanowią świetną potrawę, ale najczęściej podaje się je jako dodatek do dań obiadowych. Ich zrobienie nie jest pracochłonne, a dobrze przygotowane smakują zachwycająco. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. Prezentujemy dziś przepis na perfekcyjne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Jakie ziemniaki do pieczenia?
Pod względem kulinarnym ziemniaki dzielą się na trzy grupy od A do C. Klasyfikacja opiera się na zawartości suchej masy i skrobi, a więc stopnia mączystości. Typ A to ziemniaki sałatkowe, zwarte i niezbyt mączyste. Typ B jest uniwersalny, zachowuje swój kształt, ale pod naciskiem się rozpada. Z kolei typ C to ziemniaki najbardziej mączyste i luźne - idealne do puree i placków.
Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Upieczone nie będą zbyt twarde, a jednocześnie nie będą się łatwo rozpadać.
Jak zrobić chrupiące ziemniaki?
- Ziemniaki dokładnie myjemy. Dobrze wykorzystać do tego czystą gąbkę. Możemy pominąć ten krok, jeśli wolimy je obrać. Warto jednak rozważyć jedzenie ziemniaków ze skórką, gdyż zawiera w sobie bardzo dużo witamin.
- Kroimy warzywa w kostkę o długości około trzech-czterech centymetrów. Krótko przepłukujemy pod zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
- W garnku zagotowujemy wodę wraz z solą, a następnie wkładamy do środka ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez osiem minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i przygotowujemy mieszankę z wybranych przypraw. Może być sucha, na przykład z mielonej papryki, czosnku i tymianku albo mokra (polecamy taką na bazie oliwy, rozmarynu i czosnku).
- Mieszanką pokrywamy delikatnie ziemniaki, po czym rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie mogą się ze sobą stykać, gdyż skórka nie będzie chrupiąca.
- Ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pół godziny lub do momentu, aż skórka się przyrumieni.
Wstępne gotowanie ziemniaków sprawi, że szybciej "zrobią się" w środku, a woda ze skórki wyparuje. Zaś dzięki wstawieniu ich do piekarnika po lekkim przestudzeniu, skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca.
Pieczone ziemniaki można też przygotować w inny sposób. Robi wrażenie!
Uniwersalne pieczone ziemniaki
Takie pieczone ziemniaki świetnie smakują podane z dipami, na przykład czosnkowym albo keczupem. To o tyle uniwersalne danie, że można dowolnie je przyprawić. Wyżej zaproponowaliśmy dość proste i klasyczne zestawienia, ale warto też poeksperymentować i dodać na przykład przyprawę curry.
Zobacz również:
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie