Pieczone ziemniaki same w sobie stanowią świetną potrawę, ale najczęściej podaje się je jako dodatek do dań obiadowych. Ich zrobienie nie jest pracochłonne, a dobrze przygotowane smakują zachwycająco. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. Prezentujemy dziś przepis na perfekcyjne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Pod względem kulinarnym ziemniaki dzielą się na trzy grupy od A do C. Klasyfikacja opiera się na zawartości suchej masy i skrobi, a więc stopnia mączystości. Typ A to ziemniaki sałatkowe, zwarte i niezbyt mączyste. Typ B jest uniwersalny, zachowuje swój kształt, ale pod naciskiem się rozpada. Z kolei typ C to ziemniaki najbardziej mączyste i luźne - idealne do puree i placków.
Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Upieczone nie będą zbyt twarde, a jednocześnie nie będą się łatwo rozpadać.
Wstępne gotowanie ziemniaków sprawi, że szybciej "zrobią się" w środku, a woda ze skórki wyparuje. Zaś dzięki wstawieniu ich do piekarnika po lekkim przestudzeniu, skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca.
Pieczone ziemniaki można też przygotować w inny sposób. Robi wrażenie!
Takie pieczone ziemniaki świetnie smakują podane z dipami, na przykład czosnkowym albo keczupem. To o tyle uniwersalne danie, że można dowolnie je przyprawić. Wyżej zaproponowaliśmy dość proste i klasyczne zestawienia, ale warto też poeksperymentować i dodać na przykład przyprawę curry.
Zobacz również: