sosy
-
O jajka w takiej wersji będzie prosić cała rodzina. Gotowe w kilka minut, ale nie zapomnij o tym składniku
Jajka to cieszący się popularnością element śniadań. Ten produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najpopularniejsze to jajecznica, omlet czy też wersja ugotowana. Dziś pokazujemy, że można je połączyć z oryginalnym dodatkiem, a przy...
-
Przepis na aksamitnie kremowy sos kurkowy. Koniecznie dodaj go do makaronu, ziemniaków lub mięsa
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać w polskich lasach. Sezon na nie kończy się dopiero na przełomie października i listopada. Warto więc wykorzystać ten czas i wybrać się na "łowy". Z zebranych okazów przygotujesz pysz...
-
Gotowe w kilka chwil, a z talerzy znikną jeszcze szybciej. Bez tego sosu mięso będzie do niczego
Szukasz prostego przepisu na obiad, przy którym nie spędzisz wiele czasu? Jeśli tak, to trafiłeś idealnie. Właśnie z tej receptury uzyskasz soczyste kawałki mięsa, które uraczone są dodatkiem aksamitnego sosu. Trudno o coś smaczniejszego.
-
Suchy kurczak pozbawiony smaku to przeszłość. Ten rozpływa się w ustach, a sosu pozazdrości każdy szef kuchni
Piersi z kurczaka goszczą na naszych stołach pod wieloma postaciami. Można je wykonać na różne sposoby, ale to najprostsze mogą okazać się najsmaczniejsze. Przygotowując obiad z tej receptury na pewno nie zawiedziesz się na smaku, a mięso wykonane...
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Nie kupuję już ketchupu, bo robię coś dużo lepszego. Zamknij w słoikach, a postoi do przyszłej wiosny
Przygotowując zapasy na zimę, wykonujemy szereg znanych nam przepisów. Zapełniamy piwnicę ogórkami, cukinią i słodkimi dżemami. W tym roku wzbogacam to zestawienie o jeszcze jedną recepturę. Tym smakołykiem zastępuję ketchup, bo jest znacznie...
-
Chrupiąca surówka do obiadu. Wystarczy kapusta i dwa inne składniki, a goście oszaleją na jej punkcie
Chrupiąca surówka to najlepszy z najlepszych dodatków do obiadu. Będzie idealnie komponować się do różnej maści sosów czy mięs. Jak zatem ją przygotować, by goście oszaleli na jej punkcie i błagali o przepis? To bardzo proste.
-
Zabielasz sos pieczarkowy śmietaną? To nie błąd, choć można zrobić to lepiej. Dodaj ten składnik, a uzyskasz kremową konsystencję
Sos z pieczarek to wyborna propozycja do mięs, makaronu lub ziemniaczanych klusek. Przygotowanie takiego sosu nie wymaga wiele pracy ani doświadczenia w kulinariach, dzięki czemu przepis jest szalenie prosty. Warto jednak nieco go urozmaicić i...
-
Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą
Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.
-
Aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Smakuje wprost obłędnie z makaronem, ryżem albo kaszą
Sosy pomidorowe z łatwością znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Pod względem smaku i jakości składników nie równają się jednak z tym wykonanym w zaciszu domowej kuchni. W naszym przepisie znajdziecie świeże pomidory, pieczarki, paprykę...
-
Teść zrobił je na obiad, a ja zaniemówiłam. Te pierogi są lepsze od ruskich
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nie pomyślisz, że to można włożyć do pierogów. Najlepszy farsz w 3 minuty
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie
- Zakwas buraczany Karola Okrasy - przepis. Dodaj je, a będzie obłędny
- Przypalone powidła to przeszłość. Znamy rozwiązanie, które uratuje śliwki
- Planujesz robić przetwory tej jesieni? Pamiętaj o proporcjach na te trzy zalewy
- Przepis na pigwówkę o prozdrowotnych właściwościach. W sam raz na jesień
- Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? Zastosuj tę metodę
-
Zapomnij o sklepowych słoikach pełnych chemii. Makłowicz zdradza jak zrobić doskonały majonez w domu
Wśród sosów i dodatków do kanapek czy sałatek majonez to prawdziwy ulubieniec. Nie da się jednak ukryć, że wśród Polaków istnieje podział na dwóch faworytów. Warto jednak postawić na produkt własnej roboty. Robert Makłowicz zna banalny i...
-
Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy
Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęst...
-
Przepis na sos pieczarkowy. Zapomnij o mdłych grzybach bez smaku, z tym trikiem będzie po mistrzowsku
Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiony, mdły i niesmaczny sos pieczarkowy. Niestety ten popularny przepis często nie wychodzi, a wszystko przez nieodpowiednia kolejność dodawanych składników, zbędny pośpiech czy półprodukty. Z naszym trikiem sos...
-
Sosy do sałatek - proste przepisy na nieziemsko dobre sosy, które sprawdzą się do większości sałatek
Sosy do sałatek w prosty sposób urozmaicą każdą przystawkę. Dzięki nim każde warzywo nabiera całkiem nowego smaku. Przygotowaliśmy przepisy na różne sosy, które pasują do większości sałatek.
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja
Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie...
-
Pulpety w sosie koperkowym na prosty i smaczny obiad. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz nawet szybciej
Pulpety w sosie koperkowym to danie powszechnie znane i lubiane w polskich domach. Miękkie, soczyste mięso otulone aromatycznym, kremowym sosem koperkowym sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. To idealny pomysł na lekki, pożywny obiad w wakacyjni...
-
Spaghetti do słoików na zimę. Prosty obiad we włoskim stylu. To obiad, który będzie gotowy w kilka minut
Kupny sos spaghetti? Wykluczone! Zdecydowanie lepiej smakuje ten domowej roboty, przygotowany ze świeżych i smacznych składników. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotować sos spaghetti do słoików. Dzięki niemu będziesz mieć zapas "na czarną...
-
Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę
Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz...
-
Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami
Borowiki to grzyby, które dają nam możliwość tworzenia wspaniałych potraw. Doskonały smak, ale i uniwersalność grzybów sprawia, że możemy przygotować z nich bardzo wiele dań. Poczynając od aromatycznych zup, poprzez aksamitne sosy, kończąc na...
-
Ta polędwica w sosie musztardowym to wykwintna uczta dla podniebienia. Pomysł na szybki obiad
Polędwica w sosie musztardowym to niezapomniane doznanie kulinarne. Przygotowana z najwyższej jakości składników polędwica w sosie musztardowym zadowoli każdego mięsożercę. Przygotuj się na wyjątkową ucztę, która pozwoli ci rozkoszować się smakiem...
-
Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym. W sam raz, jeśli szukasz prostego dania na obiad
Pulpety (klopsy) w sosie koperkowym to świetna propozycja na letni obiad. Są przepyszne, dość łatwe do zrobienia i nie wymagają wymyślnych składników. Skuś się - koniecznie sprawdź nasz przepis.
-
Cynamon i limonki do frytek? Spróbuj tych obłędnych sosów, a już nigdy nie sięgniesz po keczup
Zazwyczaj jesz frytki z keczupem albo majonezem, prawda? A co powiesz na sos serowy albo taki z dodatkiem cynamonu, curry lub limonek? Wszystkie doskonale komponują się z frytkami z ziemniaków i frytkami z batatów, a do tego możesz łatwo zrobić je...
-
Zimą podziękujesz za jego zrobienie. Prosty w przygotowaniu, a smak miażdży popularny ketchup
Czas przygotowywania przetworów trwa już od jakiegoś czasu. Zamykamy w słoikach ogórki, cukinie, a także owoce, które zimą wyciągniemy, by wysmarować nimi kanapki lub osłodzić herbatę. Nikt jednak nie myśli o tym, by zrobić sosy, które również...
-
Co zrobić z cukinii? Z warzyw wyczarujesz obłędny ketchup, przy nim te sklepowe mogą się schować
Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Ketchup z cukinii jest wyborny i z pewnością rozpieści kubki smakowe całej rodziny!...
-
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko
Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego...
-
Takiej ryby nie znajdziesz w żadnej nadmorskiej restauracji. Sos jest tak pyszny, że każdy wyliże talerz
Chrupiące kawałki ryby kojarzą się wszystkim z morzem i restauracjami, które można tam znaleźć. Jest to dobre skojarzenie, jednak nie trzeba przejechać dużej trasy, by ją zjeść. Dzięki temu przepisowi można zrobić smaczną rybę we własnym domu. To...
-
W życiu nie jadłeś takich gołąbków. To sekretny przepis gospodyni z Biłgoraja, który będziesz robić co tydzień
Gołąbki to danie, które jedzone jest przez wszystkich. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a przepis zna prawie każdy. Jednak ta wersja różni się od klasyka. Mięso zawinięte w liście kapusty podawane jest inaczej, niż podaje tradycyjny przepis. Naw...
-
Teść padnie z wrażenia, gdy tego spróbuje. Mięso soczyste i miękkie, a sos aromatyczny. Zrób bez zastanowienia
Odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest dla każdego prostym zadaniem. Aby to ułatwić, proponujemy wykorzystać ten prosty przepis. Dzięki tym dodatkom karkówka wychodzi obłędnie miękka i rozpływa się w ustach. Lepszej nigdzie nie można znaleźć.
-
Sos winegret - przepis, który jest bardzo często podrabiany. Potrzebne są cztery składniki i sól
Jest najlepszym sosem do sałatek, ale nie każdy wie, jak powinien smakować. Jak zrobić sos winegret? Cóż, jeśli dodajesz miód, majonez i inne cuda, twój sos na pewno jest pyszny, ale z oryginałem nie ma wiele wspólnego.
-
Sos czosnkowy robiony w ten sposób smakuje o niebo lepiej. Większość osób pomija ten krok
Sos czosnkowy ma trzy podstawowe zalety: jest z czosnku (mniam!), robi się go szybko i pasuje do bardzo wielu potraw. Warto jednak odejść trochę od drugiej zalety i poświęcić na przygotowanie tego sosu więcej czasu. Gwarantujemy, że będzie smakowa...
-
Sos musztardowy - idealny dodatek nie tylko do mięsa! W sam raz na letnie grillowanie
Sos musztardowy to ulubieniec wielu smakoszy. Zarówno w słodszej postaci, jak i tej nieco pikantniejszej nadaje potrawom znakomitego smaku. Zazwyczaj serwowany jest z mięsem, ale dobrze komponuje się także z rybami i jajkami.
-
Sos holenderski - idealny nie tylko do szparagów. Proste przepisy na sos w różnych wydaniach
Sos holenderski wbrew nieco wprowadzającej w błąd nazwie, został wymyślony przez Francuzów. Prawdopodobnie po raz pierwszy powstał w XVI wieku. Zaletą tego sosu jest przede wszystkim jego uniwersalność. Opierając się na nim, można wykreować inne...
-
Beszamel - sos, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis Ani Starmach
Nie wiesz, jak zrobić beszamel? Przepis na ten aksamitny sos powinien znać każdy. Nie bez powodu beszamel zalicza się do grupy pięciu podstawowych sosów. Zobacz, jak wykonać prawidłowo sos beszamelowy.
-
Mięso bez tego sosu będzie do niczego, a znakomity sos koperkowy do pulpetów zrobisz w 15 minut. Będzie palce lizać
Sos koperkowy do pulpetów to doskonałe rozwiązanie zamiast typowego sosu pomidorowego. Takie rozwiązanie będzie nie tylko powiewem świeżości w kuchni. Aktualnie rozpoczął się sezon na świeże i dorodne zioła, a piękne pęczki koperku zdobędziesz na...
-
Każdy chciał dokładkę, gdy podałam to na obiad. Mało kto zna takiego kurczaka
Wykonanie miękkiego, soczystego i aromatycznego mięsa nie jest takim prostym zadaniem, jak może się wydawać. Trzeba do tego odpowiednich składników, cierpliwości i trzymania się przepisu. Jednak aby kurczak zawsze wychodził idealnie, proponujemy...
-
Znakomity sos czosnkowy do zrobienia w pięć minut. Aromat podkreśli ten produkt, lecz nie dodawaj go zbyt dużo
Nadaje się do domowej pizzy, pieczonych ziemniaków i słonych przekąsek na wieczór filmowy. Sos czosnkowy można przygotować w kilka minut, a jego smak dodatkowo wzbogaci każdą potrawę. Jednak zamiast standardowej wersji, warto dodać tajemnego...
-
Przepis na obiad od szkolnej kucharki. Przygotowanie jest błyskawiczne, a jeszcze szybciej znika ze stołu
Szukanie obiadowych inspiracji nie jest takim prostym zadaniem. Na szczęście zapytanie o przepis doświadczonych kucharek zawsze gwarantuje sukces. Ja zapytałam o to szkolną kucharkę. Podała mi recepturę na danie, które znika od razu po zrobieniu....
-
Sos kurkowy: wykwintna przyjemność w niepozornym dodatku
Sos kurkowy to wyjątkowo aromatyczny i kremowy dodatek kulinarny, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jego głównym składnikiem są świeże kurki, które nadają mu niepowtarzalny smak i wyjątkową konsystencję. Ta delikatna i bogata w...
-
Sos z truskawek do klusek na parze, czyli przepis w sam raz na letnią przekąskę!
Sos z truskawek do klusek na parze to kombinacja soczystych owoców i sycących klusek. Ta prostota w przygotowaniu, ale jednocześnie bogactwo smakowe sprawiają, że danie staje się prawdziwą gwiazdą letniego menu.