sosy
-
Idealny do makaronów i pizzy. Ten sos jest lepszy niż bolognese. Nazwa pochodzi od marynarzy
Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, nie sposób nie wspomnieć o najróżniejszych sosach. Jedne są idealne do makaronów, inne do pizzy, ale jeden pasuje do wszystkiego. Podstawą są pomidory, nie mniej ważny jest czosnek i przyprawy. Jak zrobić sos...
-
Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy
Istnieje taki sos, który jest idealny niemal do wszystkiego. Świetny do jajek, idealny do szparagów, grillowanych warzyw, a nawet ryb i cielęciny. To sos holenderski, który zdobył popularność na całym świecie i wcale nie musisz kupować gotowca w...
-
Lepszy niż czosnkowy i majonez. Jak zrobić sos ranczerski? Baza może zaskoczyć
Wszyscy uwielbiamy najróżniejsze sosy i dressingi i chociaż mamy swoje ulubione typy do sałatek, dań z grilla lub frytek, to jest taki przepis, który pasuje do wszystkiego. Nie jest tak bardzo znany jak sos czosnkowy, nie jest tak ciężki jak...
-
Zapomnij o długim staniu w kuchni. Szast-prast i gar pysznego dania masz na dwa dni
Co prostego można zjeść na obiad? Zamiast stać w kuchni i wymyślać kolejne przepisy, postaw na sprawdzone dania, które posmakują każdemu. Idealnym tego przykładem jest makaron z mocno pomidorowym sosem. Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne?
-
Dodaj do sosu, a zyska idealną konsystencję. Będzie kremowy i pyszny. Bez mąki
Co dodać do sosu, żeby był gesty? Wbrew pozorom mąka to niejedyne rozwiązanie. Sięgnij po inne produkty, które przy okazji dodadzą mu nieco smaku i korzystnie wpłyną na zdrowie. Zapewne masz je w kuchni.
-
Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt
Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na talerze ketchup i musztardę? Postaw na grecką klasykę...
-
Mąka pójdzie w odstawkę. Dodaj ten składnik, a sos wyjdzie gęsty i gładki
Mąka to jeden z najpopularniejszych sposobów zagęszczana sosów. Nie jest to zły wybór, ale też nie najlepszy. Są dużo ciekawsze metody na to, by sos był kremowy, gęsty i aksamitny. Gdy je poznasz, na dobre pożegnasz się z mąką.
-
Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Sos tatarski to popularny dodatek do wielu dań. Na stołach wielkanocnych pojawia się bardzo często, bo pasuje do wielu serwowanych w tym czasie przekąsek. Warto przygotować go na kilka godzin przed podaniem - wówczas mamy pewność, że smaki fajnie...
-
Idealny do spaghetti i polskich kopytek. Ten włoski sos marynarze zabierali na statki
Kiedy myślimy o klasycznych sosach włoskiej kuchni, oczywiście pojawia się sos bolognese, sos neapolitański, carbonara i arrabiata. Jednak jest pewien sos, który idealnie pasuje do wszystkich makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet do polskich...
-
Czy da się zrobić aksamitny sos pieczarkowy bez śmietany? Oto przepis na prawdziwy majstersztyk
Sos pieczarkowy bez śmietany to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dania. Jest to rozwiązanie idealne dla osób, które szukają nowych smaków lub są na diecie. Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? Z czym go podać? Podpowiadamy.
-
Myślisz, że bez mąki nie zrobisz sosu? Nic bardziej mylnego. Spróbuj moich sposobów, a będzie pyszny
Czym zastąpić mąkę w sosie? Jeśli chcesz, aby był idealnie kremowy, a jednocześnie lekki i pozbawiony grudek, są na to proste sposoby. Sięgnij po składniki, które w naturalny sposób zagęszczą sos, poprawią jego konsystencję i podkreślą smak. Dzięk...
-
Zmieszaj dwie musztardy. Śledzie z żadnym innym dressingiem nie smakują tak dobrze. Eksplozja smaków
Musztarda jest prostym, a zarazem charakternym dodatkiem, który sprawia, że dobrze znane śledzie nabierają nowego wyrazu. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak się robi sos...
-
Wczoraj zrobiłam ten sos i opadła mi szczęka. Wrzuciłam pulpety i całość zjadłam w kilka minut
Szukasz ciekawego pomysłu na tradycyjny obiad? Mam propozycję, która będzie świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. To danie doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc pełen i sycący posiłek. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a...
-
Czosnkowy już mi się przejadł. Teraz robię sos na bazie musztardy. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Dobry sos potrafi urozmaicić każde danie. Można dodać go zarówno do mięsa, jak i ziemniaków czy sałatki. Jeśli lubisz wyraziste, ostrawe dodatki, postaw na tradycyjny sos musztardowy. Przepis jest banalny.
-
Alternatywa śmietany jest o niebo lepsza. Rodzina błagała mnie o zrobienie tego sosu z maślakami
Czym zastąpić śmietanę? Wiele osób poszukuje alternatyw, a serek mascarpone staje się coraz bardziej popularnym wyborem. Doskonale komponuje się z maślakami, nadając im kremową i gładką konsystencję. To połączenie podkreśla naturalny smak grzybów,...
-
Zaskakuje barwą i smakiem. Zielony makaron robi furorę na każdej imprezie. Sekretem są dwa składniki
Nazywam go "zielonym makaronem" i przyrządzam na każdą imprezę. Duża miska zdaje się jednak nie wystarczać, bo ze stołu znika bardzo szybko. Przyjaciele są zaskoczeni prostotą i smakiem tego dania. Nic w tym dziwnego - jest obłędne zarówno na zimn...
-
Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Ta ryba rozpływa się w ustach! Polej ją tym sosem i się zaskocz
W wielu domach, szczególnie w piątek podawana jest ryba. Zazwyczaj sięgamy po najbardziej nam znane przepisy i to właśnie je wykonujemy. Jednak teraz możemy cieszyć się bogactwem smaków sezonowych warzyw i aż żal tego nie wykorzystać. Zrób więc te...
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Sos beszamelowy ma grudki? Być może popełniasz któryś z tych błędów
Sos beszamelowy to składnik wielu popularnych dań, można by tu wymienić chociażby lasagne. Jego zrobienie to żadna fizyka kwantowa, choć nie da się ukryć, że trzeba go dobrze przypilnować i pamiętać o kilku zasadach. Błędy w przygotowaniu mogą np....
-
Szybko pobiegłam do garów, gdy zobaczyłam ten przepis. Tylko cztery składniki, a wyszło cudo
Sezon na to jesienne warzywo rozpoczęty. Dynia nie tylko świetnie nada się na zupę krem czy dekoracje halloweenowe, lecz także będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych klusek. Zaskocz rodzinę i zrób pomarańczowe kopytka. Przepis jest bardzo...
-
To najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Wszystko za sprawą obłędnego sosu mojej babci
Jesień w pełni, więc do łask wracają ulubione, polskie dania takie jak placki ziemniaczane. A z czym je podawać, żeby były jeszcze pyszniejsze? Moja babcia robiła je z pieczarkami i sosem czosnkowym, dzięki czemu były naprawdę obłędne. Nie...
-
Kopytka się przejadły? Z wczorajszych ziemniaków zrobisz coś znacznie lepszego. Będą prosić o dokładkę
Nie musisz ich marnować. Ugotowane ziemniaki na drugi dzień dalej będą dobre i świetnie nadzadzą się do kotletów ziemniaczanych. Taki obiad z resztek, podawany z aromatycznym sosem pieczarkowym, nasyci całą rodzinę. Przepis jest prosty, a efekt...
-
Dlaczego trzeba obierać maślaki? Poczujesz różnicę, gdy wrzucisz je do zupy. Zniknie co do kropli
Te leśne grzyby jadalne idealnie nadają się do gotowania, smażenia i marynowania. Nie da się ich pomylić z żadnym trującym gatunkiem. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, dlaczego trzeba obierać maślaki.
-
Babci za ten sos pieczarkowy nawet Magda Gessler biłaby brawo. Żaden sekret, tylko proste dodatki
Szukasz czegoś idealnego zarówno do mięs, jak i do kasz lub makaronu? Postaw na sos pieczarkowy. Przepis jest banalnie prosty i radzi sobie z nim nawet moja jedenastoletnia córka. Jak go zrobić?
-
Wrzuciłam schab do tego sosu i po chwili zrobił się delikatny. Całość zjadłam od razu
Schab to bardzo popularne mięso, które przygotowane odpowiednio może być naprawdę smaczne i delikatne. Jednak niewiele osób wie, jak przygotować go w dobry sposób, by nie martwić się twardszymi kawałkami. Ja jednak odkryłam, że dzięki połączeniu g...
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały koszyk. Te grzyby idealnie nadają się do sosu. Dodaj do nich to mięso
Sezon grzybowy to prawdziwy rarytas dla tych, którzy uwielbiają grzybobrania. Spacery po lesie nie tylko wiele osób uspokajają, a także wprawiają je w dobry nastrój. Jeśli do tego wyjdą z niego z pełnym koszykiem tych grzybów, to każdy jest...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Zapomnisz o fasolce w bułce tartej. Polej ją tym i podaj na obiad, rodzina wyliże każdy talerz
Fasolka szparagowa w bułce tartej to tak znany klasyk, że jest podawany w każdym domu. Jednak mało osób wie, że bułka tarta nie jest jedyną opcją. Fasolkę można podać na wiele różnych sposobów, a poniższy przepis jest tego bardzo dobrym przykładem...
-
Zamknij w słoiku i otwórz dopiero zimą. To nie ogórki, czy cukinia. Pasuje do wszystkich makaronów
Każdy z nas ma różne patenty, by przyrządzenie posiłków było szybsze i smaczniejsze. Ale czy da się jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie? Owszem i zrobisz to z tym przepisem. Zrobienie go to prościzna, a zamknięcie w słoikach sprawia, że...
-
Żaden majonez, musztarda, czy ketchup. Teraz do sałatek dodaje się ten sos zrobiony na słodko
Letnie dni sprzyjają eksperymentom kulinarnym, szczególnie jeśli chodzi o sałatki. Nic nie podkręci smaku świeżych warzyw i owoców tak, jak odrobina nieoczywistego dodatku. Wyobraź sobie połączenie słodyczy z delikatną kwasowością, które sprawi, ż...
-
Można go kupić w sklepie lub zjeść w hot dogach ze stacji. Jednak warto mieć na niego przepis
Wiele osób przyzna mi rację, że niektóre potrawy i przekąski bez sosów są pozbawione smaku i swojego charakteru. Nie polecam więc ryzykować kulinarnym fiaskiem i warto do nich dodawać te pyszne dodatki. Ten sos robi furorę od wielu lat i każdy gdy...
-
Popularne sosy wycofane ze sklepów. Masz je na półce? Lepiej uważaj, bo mogą wywołać alergię
Jak wynika z informacji przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, trzy sosy popularnej marki zostały wycofane ze sklepów. W produktach zostały znalezione składniki, które mogą zagrozić zdrowiu. O co chodzi?
-
Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę
Sos kurkowy to nasze letnie dobrodziejstwo. Idealne pasuje do kurczaka, polędwiczek wieprzowych i sztuk mięsa. Sos kurkowy zrobisz z kilku prostych składników, ale ważna jest śmietana. Ja używam tylko takiej.
-
Pasuje do każdego mięsa i robi się go w kilka minut. Ten prosty przepis pokochasz od razu
Niektóre dodatki mogą pasować do naprawdę wszystkiego. Tak właśnie jest z tym sosem, którego smak polubisz od razu. Robi się go błyskawicznie i jestem pewna, że od dziś będziesz go robić codziennie. By wyszedł, potrzebujesz tylko kilku składników.
-
Zdradzam najlepszy sposób na pyszny obiad. Mięso połącz z tym nieoczywistym, czerwonym sosem
Pomimo że dziś jest piątek, to wiele osób już zastanawia się, co może przyrządzić na niedzielny obiad. Większość z nas i tak postawi na klasyk, jakim są kotlety schabowe Jednak jeżeli chcesz trochę wyjątkowości w swojej kuchni, warto wykorzystać...
-
Polacy zachwycają się tym greckim przysmakiem. Latem będzie najlepszym dodatkiem
Kuchnia z różnych zakątków świata jest naprawdę smaczna i może zaskoczyć nas czymś niespodziewanym. Polacy upodobali sobie ten grecki sos, który pasuje do wielu potraw. Robi się go naprawdę szybko, a ze stołu znika jeszcze szybciej. To będzie...
-
Jak zrobić lekki i kremowy majonez? Ciocia Basia z Podhala zna idealne proporcje i tajny składnik
Zastanawiasz się, jak przygotować kremowy i lekki majonez? Zamiast szukać pocieszenia w sklepowych słoikach, postaw na ten z przepisu mojej cioci z Podhala. W składzie znajdziesz tylko swojskie, tanie produkty i zero chemii! Ten smak wzbogaci...
-
Zapomnij o chemicznym maggi ze sklepu. Przygotuj zdrową wersję w domu. Główny składnik rośnie w ogrodzie
Podczas przygotowywania zup czy sosów często brakuje nam tego jednego składnika, który wyniesie danie pod niebiosa. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po słynną przyprawę maggi. Niestety zawarte w niej sztuczne aromaty, konserwanty i ogromne iloś...
-
Bosacka skrytykowała sos Makłowicza. Kucharz szybko odpowiedział. "Nie ja go wymyśliłem"
Ekspertka żywieniowa Katarzyna Bosacka sprawdziła sos chiński stworzony przez firmę Makłowicz i Synowie. Jak się okazało, skład produktu nieszczególnie przypadł jej do gustu. Swoje uwagi zgłaszali także internauci. Popularny krytyk kulinarny...
-
Do jajek, mięs i ziemniaków. Poznaj najlepszy sos koperkowy, który w moim domu jest synonimem wiosny
Nie wiesz, jak podrasować wiosenny obiad? Zamiast serwować suche mięso lub klasyczne, nudne ziemniaki postaw na sos koperkowy, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Banalnie prosty w przygotowaniu dodatek sprawi, że danie szybko...