sosy
-
Sos cebulowy na ciepło - kulinarny banał, który podkreśli smak wielu dań. Przyda się bulion i pieprz
Czasami najprostsze dodatki mogą całkowicie odmienić smak znanych nam potraw. W owej roli królują sosy - ten przygotowany z cebuli i podany na ciepło to jednocześnie banał, jak i rarytas na miarę najlepszych restauracji. Przygotowanie zajmie...
-
Zagęszczasz sos mąką? Nie robisz tego źle, ale świetnie też nie. Ten sposób jest lepszy od tradycyjnego
Zagęszczasz sos mąką? Okazuje się, że jest wiele ciekawszych sposobów na to, jak rozprawić się ze zbyt rzadkim sosem. O niektórych z nich na pewno nie mieliście pojęcia. Prezentujemy te, które sprawdzają się w kuchni najlepiej.
-
Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy suszonych bądź mrożonych grzybów, a będzie wyśmienity
Jak zrobić sos grzybowy? To pytanie z pewnością zadają sobie szczególnie ci, którzy jesienią zostali obdarowani przez innych grzybami. Suszone lub mrożone okazy świetnie nadają się jako dodatek do sosów. Zimą będą smakować szczególnie obłędnie. Ja...
-
Sos wyszedł za rzadki? Nie panikuj. Znamy sposób na to, jak uratować twój obiad
Każda gospodyni doskonale wie, jak często zdarzają się wpadki w kuchni. Nie raz winę możemy zgonić na pośpiech, a niekiedy jest to zwykłe niedopatrzenie czy pech. Szczególnie podczas przygotowywania sosów, można zaliczyć niejedną wtopę. Historii o...
-
Majonez wegański - idealny do sałatek. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tradycyjnego majonezu
Majonez wegański jest coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego majonezu. Jego wykonanie jest proste. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić majonez domowej roboty, który zachwyci Twoich przyjaciół, rodzinę i gości.
-
Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem
Sylwester kojarzy się wszystkim ze słonymi przekąskami, które podawane są w różnych postaciach. Aby podkręcić ich smak warto podać je wraz z oryginalnymi dipami. Orzech i tuńczyk to dodatek, który smakowo zadowoli każdego gościa.
-
Jak zagęścić sos bez mąki? Czy da się to zrobić? Znamy sprawdzone sposoby [TOP 5]
Kiedy przygotowujemy domowy gulasz, zastanawiamy się czasami jak zagęścić sos bez mąki. Okazuje się, że jest to dosyć proste. Można to zrobić przy użyciu podstawowych produktów, które zazwyczaj posiadamy w domu. Przygotowaliśmy kilka propozycji.
-
Aksamitny sos - w czym tkwi jego tajemnica? Wystarczy pamiętać o tych zasadach, a będzie idealny
Sosy tworzy się na bazie różnych składników. Można dodawać je do ryb, mięs, makaronów i sałatek. Jak przyrządzić sos, który będzie doskonale aksamitny? Należy pamiętać o kilku prostych zasadach, a wyjdzie perfekcyjnie gładki.
-
Sos serowy do makaronu i przekąsek. Jak przygotować idealnie kremowy sos?
Sos serowy to jeden z częściej spotykanych dipów, których możemy skosztować np. w kinie podczas seansu filmowego. Wiele osób wykorzystuje go także do przygotowania szybkiego obiadu - wówczas występuje zwykle w połączeniu z makaronem. Jak przygotow...
-
Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Najlepsze zabawki do kąpieli? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Faworki z ciasta francuskiego. Błyskawiczny przepis na tłusty czwartek
- Przepis na sos cebulowy na ciepło - wystarczy pięć składników i gotowe
- Przepis na pączki domowe ze starej książki kucharskiej. Tak puszystych i mięciutkich nie kupisz w żadnej cukierni
- Przepis na gulasz idealny - kluczem do sukcesu jest duża ilość warzyw i przypraw
- Burger Drwala 2023 - do kiedy jest w McDonald's? To już ostatni dzwonek
-
Co zrobić, aby rosół był czysty i klarowny? Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek
Chcesz ugotować klarowny rosół, w którym nie będzie pływało nic oprócz marchwi i makaronu? Podajemy kilka skutecznych sposobów, z jakich można skorzystać podczas gotowania, aby powstała idealnie przejrzysta zupa.
-
Ekspresowy sos holenderski. Przepis pasuje nie tylko do szparagów. Nie zważy się, jeśli zastosujesz tę metodę
Uważa się, że sos holenderski jest trudny w przygotowaniu, a przepis, choć nie wymaga wielu składników, jest skomplikowany. Ale to zależy od tego, z jakiego pomysłu na sos holenderski skorzystasz. Nasz przepis jest łatwy i naprawdę ekspresowy.
-
Babcia pokazała na TikToku, jak odtłuścić sos. Jedni dziękują, inni łapią się za głowę
Brunch with Babs to tiktokowy profil amerykańskiej babci Barbary Costello, który obserwuje ponad dwa i pół miliona osób. Niedawno kobieta opublikowała filmik, w którym pokazywała prosty trik na to, jak pozbyć się tłuszczu z sosu lub gulaszu....
-
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć ich jesienny smak? Sprawdzony przepis na grzybowy dodatek
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć jesienny smak potraw? Podajemy sprawdzony przepis na grzybowy dodatek do dań. Śmietanowy sos sprawdzi się przy wykwintnych potrawach mięsnych, kluskach, makaronach i kaszach.
-
Sos grzybowy w dwóch wersjach od cioci Eli. Niebo w gębie! Pyszne patenty na wykorzystanie grzybów do obiadu
Sos grzybowy - robiony zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów to popularny dodatek do wielu dań. Moja ciocia Elżbieta jest królową gotowania, a domownicy zawsze pieją z zachwytu, gdy na stół wjeżdżają jej dania. Teraz zdradziła mi dwa przepi...
-
Jak zrobić sos z grzybów? Pamiętaj o dodatkach, a wyjdzie aromatyczny jak nigdy
Aromatyczny zapach darów lasu unoszący się po domu to jeden z nieodłącznych elementów jesieni. Możemy wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów - do zup, kotletów czy różnego rodzaju przetworów. My dzisiaj podpowiadamy, jak zrobić sos z grzybów.
-
Jak zagęścić sos? Poznaj sprawdzonych kilka metod bez użycia mąki
Kiedy przygotowujemy mięso na obiad, często decydujemy się na to, aby zalać je wodą i udusić, by ostatecznie otrzymać smaczny sos. Zdarza się jednak, że jest on zbyt rzadki. Jak zagęścić sos? Czy można to zrobić tylko za pomocą mąki? Niekoniecznie.
-
Jak zrobić bulion? Baza do zup i sosów wymaga odpowiedniego przygotowania - kluczowe są składniki
Jak zrobić bulion? Aromatyczny wywar to prawdziwa klasyka wśród przepisów i jednocześnie baza wielu zup i sosów. W przygotowaniu kluczowe są składniki, które nadają smaku, z kolei odpowiednio dobrane przyprawy uwydatnią całość. Ten przepis sprawi,...
-
Jak zrobić sos koperkowy? Tradycyjny przepis podkreśli smak nie tylko mięsnych potraw
Radzimy, jak zrobić sos koperkowy, który doda twoim potrawom aromatu i sprawi, że będą wyjątkowo pyszne. Można go używać do różnych rodzajów potraw, choć najlepiej współgra z mięsnymi daniami. Oto przepis na tradycyjny, polski sos koperkowy.
-
Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatek
Przygotowując obiad, często chcemy dodać mu nieco sosu, aby ziemniaki, czy danie z makaronem nie było zbyt suche. Najlepszym i bardzo prostym rozwiązaniem jest pozyskanie informacji jak zrobić sos śmietanowy. Możemy wykorzystać go do wielu potraw.
-
Sos z kurek - przepis z pięciu składników. Sekret tkwi w przestrzeganiu jednej zasady
So z kurek to jedna z najlepszych, moim zdaniem, rzeczy, które można zrobić z grzybów. Nie potrzeba długiej listy składników, by go przygotować. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie, a mianowicie o odparowaniu nadmiaru płynu, a także o tym, by...
-
Indyk w sosie na 5 pysznych sposobów - wypróbuj wszystkie i wybierz swoje ulubione danie
Indyk w sosie to proste danie, które nigdy się nie nudzi. Szukasz pomysłu na szybki obiad? Sprawdź wszystkie oblicza indyka i wybierz najlepszy przepis na rodzinny obiad lub kolację we dwoje.
-
Aromatyczny sos czosnkowy w dwóch odsłonach według Ewy Wachowicz. Dobrze pasuje nie tylko do pizzy
Sos czosnkowy to aromatyczny dodatek do pizzy, nachosów, a nawet warzyw. Do tego bardzo łatwo można go zrobić samodzielnie z zaledwie kilku składników. Sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie.
-
Jak zagęścić sos? Trzy proste triki na uzyskanie aksamitnego wykończenia dań
Prostym sposobem na ulepszenie naszego dania jest przygotowanie sosu. Myśliwski, grzybowy, a może cebulowy? Niezależnie który dziś wybierzesz, warto nadać mu odpowiedniej konsystencji. Jak zagęścić sos?
-
Sos do spaghetti do słoików - prosty sposób na włoski specjał na czarną godzinę
Jak zrobić sos do spaghetti do słoików? Wbrew pozorom całkiem prosto. Dzięki temu nie trzeba kupować gotowego, a do tego jest smaczniejszy i zdrowszy. Sprawdźcie, jak przygotować własny sos.
-
Keczup z cukinii - przepis, który na stałe zagości w domowym menu. Ciekawa alternatywa dla pomidorów
Domowe przetwory są niezastąpione i wyjątkowo smaczne. Schyłek taka to idealny moment na przygotowanie soków, dżemów, kiszonek i innych smakołyków w słoikach z wykorzystaniem sezonowych produktów. W spiżarni nie może zabraknąć także sosów - keczup...
-
Sos szpinakowy - zielona uczta na dwa sposoby. Jak przygotować sos, który przejdzie do historii?
Sos szpinakowy gwarantuje wyjątkowy smak wielu potraw, idealnie komponuje się zwłaszcza z rybą i makaronem. Co warto wiedzieć na temat szpinaku i jak zrobić pyszny sos? Sprawdź pyszne przepisy na różne kulinarne okazje.
-
Sos sałatkowy siostry Anastazji. Trik z musztardą pogłębi smak
Kiedy z nieba leje się żar, a ty nie masz ochoty stać przy garach, dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie sałatki. Ten delikatny posiłek nie wymaga zbyt dużo wysiłku i, co najważniejsze, jest zdrowy. Jednak kluczem do osiągnięcia idealnego...
-
Sos bolognese - przepis na idealną bazę do spaghetti. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Sos bolognese decyduje o porażce lub sukcesie spaghetti. Jak zrobić idealny sos, który sprawi, że włoskie danie na polskim stole nabierze rumieńców? Sprawdź z nami przepis na prawdziwy sos bolognese i poznaj jego niezwykłą historię.
-
Sos cezar - domowe przepisy na pyszny sos, który odmieni smak sałatki
Sos cezar to jeden z najbardziej popularnych sosów sałatkowych. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jak go zrobić? Przedstawiamy dwie sprawdzone receptury.
-
Jak zrobić sos pomidorowy? Przepis Jamiego Olivera na pikantny dodatek, który uzależnia
Jak zrobić sos pomidorowy? Brytyjski szef kuchni, Jamie Oliver ma własny przepis na pikantny dodatek do potraw. Jest prosty w wykonaniu i bardzo aromatyczny. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych dań.
-
Sos z kurek - przepis na grzybowy rarytas. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Pomoże patent z mlekiem
Kurki pojawiają się już w sprzedaży, choć na razie ich ceny są bardzo wysokie. Jeśli jednak już nie możecie doczekać się tych grzybów na waszych talerzach, podpowiadamy, jak przyrządzić pyszny sos kurkowy i co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie,...
-
Domowy ketchup z cukinii z sześciu składników. Już nigdy nie kupisz gotowego sosu w sklepie
Domowy ketchup z cukinii jest pysznym i zdrowym zamiennikiem gotowego produktu. Jest prosty do zrobienia, a przyprawy można dobrać według uznania. Ketchup z cukinii powinien na stałe zagościć w twoim menu.
-
Szef kuchni Jamie Oliver podzielił się na Tik Toku przepisem na sos. Nie wszystkim się spodobał
Jamie Oliver to znany, brytyjski szef kuchni. Słynie z nietypowych pomysłów, a tym razem podzielił się na Tik Toku przepisem na sos z mniszka lekarskiego. Niestety, filmik oprócz zachwytów, zebrał też niepochlebne komentarze.
-
Sos winegret: uniwersalny dodatek do wielu dań. Sekretem sosu jest dokładne połączenie składników
Sos winegret jest idealnym dodatkiem do wielu sałatek, zarówno tych najprostszych, jak i bardziej wyszukanych. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników, a klasyczny przepis można dowolnie modyfikować. Sprawdzamy, jak zrobić s...
-
Sosy do grilla przygotujesz w kilka chwil, a odmienią smak wielu potraw
Sosy do grilla to doskonały dodatek do urozmaicenia dania. Grillowe dipy możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy serwować je zarówno z mięsami, rybami, jak i samymi grillowanymi warzywami czy nawet owocami.
-
W końcu zaczynamy sezon na kurki. Gdzie je znaleźć i co z nich zrobić? Szukaj pod konkretnymi drzewami
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął i przy dobrych warunkach będzie trwał aż do wczesnego listopada. Te małe, żółte grzyby to idealny dodatek do jajecznicy, smaczny składnik krokietów, a także kremowych i aromatycznych sosów. Tylko gdzie ich szuk...
-
Tom Hiddleston podzielił się swoim przepisem na sos boloński. Stosuje trik z piekarnikiem
Sos boloński jest jednym z najpopularniejszych na świecie nie tylko ze względu na smak, lecz także prostotę wykonania. Robią go nawet ci, którzy z powodu natłoku obowiązków zwykle raczej nie mają czasu na gotowanie. Swoim przepisem na ragu alla...
-
Sos do szparagów, który zmieni je w rarytas. Lepszy niż holenderski, chociaż kojarzy się ze stekami
Szparagi i sos to połączenie doskonałe. I chociaż najczęściej do szparagów używamy sosu holenderskiego lub beszamelu, to inny sos zamieni zwykłe, zielone warzywo w danie rodem z najlepszej restauracji. Mowa oczywiście o sosie berneńskim -...
-
Dressing do sałatki na kilka sposobów. Ostry, łagodny, a może z dodatkiem miodu? Opcji jest wiele!
Dressing do sałatki to gwarancja dobrego smaku! Mamy sprawdzone sposoby na to, jak w kilka chwil wzbogacić smak nudnych warzyw. Pora zakasać rękawy i ruszać do kuchni! Poznaj wyjątkowe przepisy.