papryka
-
Zupa gulaszowa - przepis na wyśmienity obiad jednogarnkowy. Wersja na ostro i łagodnie
Pomysł na obiad, który będzie sycący i zrobimy go za pomocą jednego garnka? To możliwe wystarczy, że w grę wchodzi zupa gulaszowa. Przepis na to dość tradycyjne danie nie jest skomplikowany. Jednak jak w każdej kuchni znajdziemy zwolenników jedzen...
-
Zupa meksykańska - bardzo prosty przepis na pikantne danie z wołowiną. Zimą smakuje najlepiej
Zupa meksykańska to świetny pomysł na rozgrzewające danie. Sprawdzi się szczególnie w chłodne, zimowe dni. Nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje rewelacyjnie. To zasługa przypraw takich jak oregano, kminek czy pieprz cayenne.
-
Szybkie leczo z piekarnika. Gorące, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Lepsze niż zwykła zapiekanka
Szybkie leczo z piekarnika to jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, a jego pieczona wersja jest bardziej aromatyczna. Smak uwieńcza żółty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w...
-
Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Prawdziwe leczo od Roberta Makłowicza. Oryginalna wersja dania. "Zero pieczarek, zero cukinii!"
Prawdziwe leczo od Makłowicza to przepis na danie dla całej rodziny. Esencjonalne, aromatyczne, pełne przypraw i warzyw. Słynny kucharz podkreśla, że dania, które często pojawiają się na naszych stołach z dodatkiem kabaczków czy pieczarek, nie maj...
-
Jak usunąć skórkę z papryki? Jeśli za każdym razem dostajesz białej gorączki, musisz znać te sposoby
Jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że to łatwiejsze niż myślimy. Niezwykle ważny jest jednak dobór odpowiedniej metody. Przedstawione przez nas sposoby sprawią, że nigdy więcej to zajęcie nie będzie spędzać ci snu z powiek.
-
Przetwory z papryki, których musisz spróbować. Te połączenia wystrzelą kubki smakowe w kosmos
Przetwory z papryki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. W tym roku warto jednak odstawić tradycyjne przepisy na bok i wypróbować te, które mogą zaskoczyć połączeniem składników. Które przepisy warto wypróbować?...
-
Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci
Domowe przetwory to duma każdego kucharza. Wśród kiszonek, dżemów, sosów czy nalewek nie może zabraknąć smacznych produktów z sezonowych warzyw. Buraki z papryką to prawdziwy hit na zimę. Rarytas świetnie smakuje podany do obiadu lub jako zdrowa...
-
Papryka konserwowa - przepis na domowe przetwory. Dwa składniki podkreślą smak sezonowych warzyw
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć klasycznych receptur, które niemal zawsze świetnie smakują. Papryka konserwowa - przepis na sezonowe warzywa w aromatycznej zalewie. Idealny smak można uzyskać dzięki dobrze dobranym składnikom i...
-
Jak zrobić paprykę konserwową? Królowa sezonu zaprasza do stołu - przepis na przekąskę ze słoika
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dlatego zdradzimy wam przepis, z którego dowiecie się, jak zrobić paprykę konserwową. Choć traktowana jest jako przepyszny dodatek do obiadu, wspaniale sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapki, ale też...
-
Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
-
Metoda kucharki papieża na pączki błyskawiczne. Zlepisz 8 pączków w minutę
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Wolisz z jogurtem czy ze śmietaną?
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Ten przepis na drożdżówkę nie zmienia się od lat. Pamiętają go prababcie
- Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
-
Papryka konserwowa z miodem do słoików. Przepis na przekąskę do słoika z nutą słodyczy. W sam raz na zimę
Późne lato, to najlepszy moment na przygotowanie przekąsek na zimę. Papryka konserwowa z miodem do słoików jest propozycją, która przełamie nieco nudne i klasyczne wersje znanych przetworów.
-
Cukinia z papryką do słoików. Dodaj do zalewy ten składnik, a całkowicie odmienisz smak przetworów
Zimą najbardziej brakuje letnich warzyw, które zawsze były świeże. Dlatego najlepszym sposobem na powrót do ulubionych smaków jest zamknięcie ich w słoiku. Warzywne dary lata tylko zachęcają do robienia przetworów. Zrób więc cukinię marynowaną z...
-
Papryka konserwowa - przepis Jakuba Kuronia. Będzie idealna, ale użyj trochę siły
Papryka konserwowa to przepis, który musi poznać każdy miłośnik domowych przetworów. Jakub Kuroń zdradził przepis na najlepszą marynowaną paprykę i podpowiada, żeby się z nią nie patyczkować - żeby była idealna, należy dość mocno upchać ją w...
-
Która papryka jest słodka, a która kwaśna? Prosty test daje odpowiedź w sekundę
Wiele osób przy wyborze tego warzywa kieruje się jego kolorem, ceną i świeżością. W internecie można także spotkać się z teorią, że po wyglądzie papryki możemy poznać czy warzywo jest słodkie, czy kwaśne. Brzmi ciekawie, ale czy to prawda?
-
Po krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj
Większość osób, krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Trudno się dziwić, bo te dodane do potrawy mogą zepsuć jej smak, a w dużej liczbie spowodować nawet problemy trawienne. Nasion jednak można użyć w zupełnie nowym, ekologicznym celu. Jak je...
-
Przepis na leczo najlepsze, jakie jadłeś. Wykorzystaj patent z papryką, a nabierze charakteru
Leczo, mimo że wywodzi się z Węgier, od lat skutecznie pieści podniebienia Polaków. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na leczo, które nie ma sobie równych. Wprawdzie nie zawiera jakiegoś superskładnika, ale cały myk tkwi w papryce. Przypiecz ...
-
Sadzenie papryki - jeszcze nie jest za późno. Co warto wiedzieć o technice uprawy?
Sadzenie papryki z rozsady znacząco przyspiesza efekt w postaci obfitych plonów. Warto dobrze się do tego przygotować, po wysadzeniu zaś zadbać o pielęgnację. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
-
Jak szybko obrać paprykę? Jak wygodnie ją pokroić? Sposoby, które ułatwią życie. Trik szefa kuchni
Nikt nie lubi męczyć się z obieraniem i krojeniem warzyw. Zwłaszcza że w przypadku niektórych może to być naprawdę czasochłonne. Tak jest między innymi z papryką, której skórka mocno przywiera do miąższu i czasem trudno sobie z nią poradzić. Na...
-
Zupa paprykowa - pomysł na szybki obiad także dla wegetarian. Składniki? Pownieneś mieć w domu
Macie ochotę na pyszną i zdrową zupę? Do tego prostą w wykonaniu z również prostych składników? Proponujemy zupę paprykową. Z pewnością posmakuje każdemu.
-
Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?
Fanów leczo nie brakuje, a my mamy pomysł na mięsne danie w tym stylu - schab po bałkańsku. Idealne na obiad lub jako poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie!
-
Jak szybko obrać paprykę ze skórki? Cztery niezawodne sposoby
Do niektórych potraw potrzebna jest papryka bez skórki. Jak obrać ją w prosty sposób? Prezentujemy cztery metody, dzięki którym skórka łatwo odejdzie od miąższu.
-
Leczo - przepis na rozgrzewający obiad, który sam się robi. Wędzona papryka podbije smak
Leczo to danie kuchni węgierskiej, które Polacy wręcz uwielbiają. Nic dziwnego, leczo jest pyszne, aromatyczne, a także świetnie syci i rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na zimowy obiad. Przepis na leczo jest banalny, a danie praktycznie robi...
-
Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy
Sriracha to intensywny, pikantny sos, który świetnie wzbogaci smak sylwestrowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z łatwością zrobisz go samodzielnie. Sos sriracha świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, wystarczy...
-
Pasta ajvar: przepis na paprykową pastę prosto z Serbii. Sprawdź przepis na ajvar
Sos ajvar - przepis na serbską pastę warzywną pokochało już wielu. To zapewne zasługa głębokiego aromatu, konkretnego smaku oraz uniwersalności. Pastę można podawać z chlebem, ziemniakami, kaszą, a nawet mięsem i rybami. Jak zrobić ajvar? Wystarcz...
-
Pomysł na obiad z mięsem mielonym? Papryka faszerowana to najlepsza metoda na głoda [PRZEPIS]
Obiad przygotowany z mięsa mielonego wcale nie musi się ograniczać do klasycznych kotletów mielonych. Dziś przepis na paprykę faszerowaną, którą przygotujesz w kilka minut. Czego będziesz potrzebować?
-
Papryka konserwowa - przepis. Najłatwiejszy i najprostszy sposób na przetwory
Chodź do jesieni kalendarzowej pozostała jeszcze chwila, już czuć jej powiew w powietrzu. A kiedy za oknem szaro i buro, dobrze nie marnować czasu i. przygotować przetwory na zimowe miesiące. Podziękujemy sobie za ten czas spędzony w kuchni już w...
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Czerwona, żółta i zielona - co świadczy o kolorze papryki? Odpowiedź jest banalna
Która papryka jest najzdrowsza - zielona, żółta czy czerwona? Co wpływa na barwę tego warzywa? Jako że sezon na paprykę trwa, wyjaśniamy kilka ważnych kwestii.
-
Jakub Kuroń podzielił się przepisem na marynowaną paprykę. Fani zachwyceni
Przymierzacie się do robienia marynowanej papryki? Mamy przepis, który może wam się przydać. Jakub Kuroń podzielił się sprawdzoną recepturą - sprawdźcie, jak paprykę konserwową przygotowuje mistrz.
-
Leczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis
Leczo z kabaczka to idealne połączenie wakacyjnych smaków i diety wegańskiej. Szukasz pomysłów na szybki roślinny obiad? Sprawdź poniższy przepis na bazie kabaczka.
-
Dania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]
Dania z papryki z powodzeniem mogłyby zapewnić menu na cały dzień. Będą idealne zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Chcesz poznać kilka prostych i szybkich sposobów na paprykę. Sprawdź poniższe propozycje.
-
Leczo, czyli danie w klimacie zero waste [PRZEPIS]
Leczo to jednogarnkowe danie, które można przygotować z tego co już mamy w lodówce, a cały proces jest bardzo przyjemny i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych oraz większych nakładów finansowych. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na...
-
Kotlety mielone po węgiersku, czyli odpowiedź na odwieczne pytanie: "Co dziś na obiad?"
Kotlety mielone po węgiersku to ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli goszczą na waszym stole zbyt często, mogły już się znudzić domownikom. Spróbujcie wersji z dodatkiem papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety mielo...
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym - doskonała na obiad i przekąskę [PRZEPIS]
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym to świetna propozycja na obiad, a także imprezową przekąskę. Jak się za nią zabrać? Przepis jest bardzo prosty.
-
Leczo do słoików na zimę - potem wystarczy podgrzać [PRZEPIS]
Lubicie mieć w zapasie dania, które łatwo odgrzać na obiad, gdy nie macie czasu na stanie przy garach? Zróbcie leczo do słoików na zimę. Ta pyszna i prosta potrawa jest smaczna z różnymi dodatkami - ryżem, kiełbasą czy jajkiem. Jak zrobić leczo do...
-
Papryka marynowana - przepis babci Jadzi. Genialny dodatek do obiadu i na grilla
Papryka marynowana to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczonych mięs, pasztetów i na grilla. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadów. Teraz gdy mamy dostęp do świeżej, soczystej i pełnej smaku papryki, warto przygotować zapasy na zimę....
-
Papryka w musztardzie - przepis na rewelacyjny dodatek do mięs i nie tylko
Papryka w musztardzie po chorwacku to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się już tradycyjna papryka marynowana. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw mięsnych i nie tylko. Sprawdźcie, jak zrobić paprykę w musztardzie i...
-
Czy papryczka chili, którą pozbawi się nasion, jest mniej ostra? To nieco bardziej złożona kwestia
Nawet odrobina papryczki chili potrafi nadać wyjątkowego smaku wielu potrawom. Jednak nie wszyscy gustują w uczuciu przytłaczającego pieczenia w ustach. W internecie pełno jest porad, jak zniwelować ostrość. Najprościej? Przez usunięcie ze środka...
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!
-
Zalewa do papryki marynowanej
O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki - może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Dobra papryka marynowana to nie tylko warzywo...