papryka
-
Sadzenie papryki - jeszcze nie jest za późno. Co warto wiedzieć o technice uprawy?
Sadzenie papryki z rozsady znacząco przyspiesza efekt w postaci obfitych plonów. Warto dobrze się do tego przygotować, po wysadzeniu zaś zadbać o pielęgnację. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
-
Jak szybko obrać paprykę? Jak wygodnie ją pokroić? Sposoby, które ułatwią życie. Trik szefa kuchni
Nikt nie lubi męczyć się z obieraniem i krojeniem warzyw. Zwłaszcza że w przypadku niektórych może to być naprawdę czasochłonne. Tak jest między innymi z papryką, której skórka mocno przywiera do miąższu i czasem trudno sobie z nią poradzić. Na...
-
Zupa paprykowa - pomysł na szybki obiad także dla wegetarian. Składniki? Pownieneś mieć w domu
Macie ochotę na pyszną i zdrową zupę? Do tego prostą w wykonaniu z również prostych składników? Proponujemy zupę paprykową. Z pewnością posmakuje każdemu.
-
Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?
Fanów leczo nie brakuje, a my mamy pomysł na mięsne danie w tym stylu - schab po bałkańsku. Idealne na obiad lub jako poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie!
-
Jak szybko obrać paprykę ze skórki? Cztery niezawodne sposoby
Do niektórych potraw potrzebna jest papryka bez skórki. Jak obrać ją w prosty sposób? Prezentujemy cztery metody, dzięki którym skórka łatwo odejdzie od miąższu.
-
Leczo - przepis na rozgrzewający obiad, który sam się robi. Wędzona papryka podbije smak
Leczo to danie kuchni węgierskiej, które Polacy wręcz uwielbiają. Nic dziwnego, leczo jest pyszne, aromatyczne, a także świetnie syci i rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na zimowy obiad. Przepis na leczo jest banalny, a danie praktycznie robi...
-
Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy
Sriracha to intensywny, pikantny sos, który świetnie wzbogaci smak sylwestrowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z łatwością zrobisz go samodzielnie. Sos sriracha świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, wystarczy...
-
Pasta ajvar: przepis na paprykową pastę prosto z Serbii. Sprawdź przepis na ajvar
Sos ajvar - przepis na serbską pastę warzywną pokochało już wielu. To zapewne zasługa głębokiego aromatu, konkretnego smaku oraz uniwersalności. Pastę można podawać z chlebem, ziemniakami, kaszą, a nawet mięsem i rybami. Jak zrobić ajvar? Wystarcz...
-
Pomysł na obiad z mięsem mielonym? Papryka faszerowana to najlepsza metoda na głoda [PRZEPIS]
Obiad przygotowany z mięsa mielonego wcale nie musi się ograniczać do klasycznych kotletów mielonych. Dziś przepis na paprykę faszerowaną, którą przygotujesz w kilka minut. Czego będziesz potrzebować?
-
Papryka konserwowa - przepis. Najłatwiejszy i najprostszy sposób na przetwory
Chodź do jesieni kalendarzowej pozostała jeszcze chwila, już czuć jej powiew w powietrzu. A kiedy za oknem szaro i buro, dobrze nie marnować czasu i. przygotować przetwory na zimowe miesiące. Podziękujemy sobie za ten czas spędzony w kuchni już w...
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
- Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Czerwona, żółta i zielona - co świadczy o kolorze papryki? Odpowiedź jest banalna
Która papryka jest najzdrowsza - zielona, żółta czy czerwona? Co wpływa na barwę tego warzywa? Jako że sezon na paprykę trwa, wyjaśniamy kilka ważnych kwestii.
-
Jakub Kuroń podzielił się przepisem na marynowaną paprykę. Fani zachwyceni
Przymierzacie się do robienia marynowanej papryki? Mamy przepis, który może wam się przydać. Jakub Kuroń podzielił się sprawdzoną recepturą - sprawdźcie, jak paprykę konserwową przygotowuje mistrz.
-
Leczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis
Leczo z kabaczka to idealne połączenie wakacyjnych smaków i diety wegańskiej. Szukasz pomysłów na szybki roślinny obiad? Sprawdź poniższy przepis na bazie kabaczka.
-
Dania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]
Dania z papryki z powodzeniem mogłyby zapewnić menu na cały dzień. Będą idealne zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Chcesz poznać kilka prostych i szybkich sposobów na paprykę. Sprawdź poniższe propozycje.
-
Leczo, czyli danie w klimacie zero waste [PRZEPIS]
Leczo to jednogarnkowe danie, które można przygotować z tego co już mamy w lodówce, a cały proces jest bardzo przyjemny i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych oraz większych nakładów finansowych. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na...
-
Kotlety mielone po węgiersku, czyli odpowiedź na odwieczne pytanie: "Co dziś na obiad?"
Kotlety mielone po węgiersku to ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli goszczą na waszym stole zbyt często, mogły już się znudzić domownikom. Spróbujcie wersji z dodatkiem papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety mielo...
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym - doskonała na obiad i przekąskę [PRZEPIS]
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym to świetna propozycja na obiad, a także imprezową przekąskę. Jak się za nią zabrać? Przepis jest bardzo prosty.
-
Leczo do słoików na zimę - potem wystarczy podgrzać [PRZEPIS]
Lubicie mieć w zapasie dania, które łatwo odgrzać na obiad, gdy nie macie czasu na stanie przy garach? Zróbcie leczo do słoików na zimę. Ta pyszna i prosta potrawa jest smaczna z różnymi dodatkami - ryżem, kiełbasą czy jajkiem. Jak zrobić leczo do...
-
Papryka marynowana - przepis babci Jadzi. Genialny dodatek do obiadu i na grilla
Papryka marynowana to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczonych mięs, pasztetów i na grilla. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadów. Teraz gdy mamy dostęp do świeżej, soczystej i pełnej smaku papryki, warto przygotować zapasy na zimę....
-
Papryka w musztardzie - przepis na rewelacyjny dodatek do mięs i nie tylko
Papryka w musztardzie po chorwacku to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się już tradycyjna papryka marynowana. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw mięsnych i nie tylko. Sprawdźcie, jak zrobić paprykę w musztardzie i...
-
Czy papryczka chili, którą pozbawi się nasion, jest mniej ostra? To nieco bardziej złożona kwestia
Nawet odrobina papryczki chili potrafi nadać wyjątkowego smaku wielu potrawom. Jednak nie wszyscy gustują w uczuciu przytłaczającego pieczenia w ustach. W internecie pełno jest porad, jak zniwelować ostrość. Najprościej? Przez usunięcie ze środka...
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!
-
Zalewa do papryki marynowanej
O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki - może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Dobra papryka marynowana to nie tylko warzywo...
-
Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska
Leczo tradycyjne przyrządza się na bazie tego, co na Węgrzech najbardziej popularne, czyli papryki. W przeciwieństwie do lecza, które często gotuje się w Polsce, nie ma w nim cukinii. Oprócz papryk w różnych kolorach (choć zwykle używa się tych o...
-
Papryka marynowana - przepis na świetny dodatek do dań i kanapek
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek oraz mięs i wędlin. W sierpniu i wrześniu warto skorzystać z tanich, sezonowych papryk i przyrządzić ją, by móc zajadać się nią zimą i wczesną wiosną (sprawdzi się na przykład jako przekąska na...
-
Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą - prosty i pyszny obiad na letnie dni
Leczo z cukinią i kiełbasą to jedno z naszych ulubionych dań w letnie dni. Do jego przygotowania - podobnie, jak w przypadku oryginalnego przepisu na węgierskie leczo - potrzebujecie papryki, cebuli i przecieru pomidorowego. Dodatkowo musicie do...
-
Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe
Zupa gulaszowa węgierska to doskonały pomysł na obiad, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego, aromatycznego i przepysznego. To jedna z tych zup, po której nie trzeba podawać drugiego dania. Bez wątpienia sprawdzi się po męczącej pracy, długich...
-
Mała papryczka wewnątrz dużej - wyjaśniamy, skąd się bierze i czy można ją jeść
Czy zdarzyło wam się przekroić paprykę i znaleźć w środku jej mniejszą wersję? Pierwsze, co przychodzi do głowy to ciąża, drugie - zbyt duża ilość substancji chemicznych w nawozie. Jak jest naprawdę? Sprawdzamy.
-
Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis na rozgrzewającą węgierską zupę
Zupa gulaszowa słusznie nawiązuje nazwą do popularnego w naszym regionie gulaszu. Te dwie potrawy są do siebie bardzo podobne - nie tylko z nazwy. Sposoby ich przygotowania również nie różnią się od siebie za bardzo. Z pewnością łączy je obecność...