papryka
-
Sąsiadka przyniosła mi raz i przepadłam. Odtąd paprykę marynowaną robię tylko z jej przepisu
Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę. Jest szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto zawsze, ale to naprawdę zawsze się udaje. Wystarczy nieco wysiłku, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
-
Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu
Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna,...
-
Najlepsza czerwona zupa to nie pomidorowa. Weź to warzywo i włącz piekarnik, zadzieje się magia
Jeśli znudziły ci się oklepane i przewidywalne pomidorówki albo krupniki i szukasz na obiad czegoś naprawdę super, mamy idealny przepis. Zupa paprykowa to kulinarna podróż do gorących smaków południowych, sprawdzi się zwłaszcza w dni, kiedy za okn...
-
Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę
Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo....
-
Mama do tartych buraczków zawsze daje to warzywo. Rodzina od lat chce pisać ody na ich cześć
Buraczki w słoiku to istna klasyka wśród przetworów na zimę. Nic więc dziwnego, że słoiki z warzywami zajmują nam znaczną część spiżarni. Jeśli chciałabyś spróbować czegoś nowego, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Buraczki na zimę z papryką t...
-
Zamarynuj, włóż farsz, zapiecz i gotowa. Nigdzie nie znajdziesz tak dobrego pomysłu na obiad
Codzienne wymyślanie obiadów może być nudne i męczące. Dlatego warto znaleźć przepis, który nie znudzi się nawet wtedy, gdy będziesz robić go codziennie. Tak jest w przypadku tego dania. Możesz jeść je każdego dnia, a nie ma możliwości, że uznasz,...
-
Lekko pikantna, aromatyczna przekąska na zimę. Pachnie tak, że można schrupać cały słoik na raz
Co można zrobić z papryki na zimę? Jeśli masz pod ręką nieco chili oraz przypraw, koniecznie wypróbuj przepis na marynowaną papryczkę w słoikach. W sezonie jesienno-zimowym przyda ci się jako dodatek do wielu dań, a także jako przekąska.
-
Zawsze kupowałam go w sklepie, ale teraz zrobiłam sama. To smarowidło jest idealne na kanapki
Różnego rodzaju smarowidła świetnie sprawdzają się na kanapkach lub jeszcze gorących tostach. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, ale okazuje się, że zrobienie ich samodzielnie nie jest wcale takie trudne. Ostatnio podjęłam się zrobienia przysmaku,...
-
Masz zapas papryki? Zrób włoskie leczo. Tradycyjne z cukinii do pięt mu nie dorasta
Co można zrobić z papryki do słoików? Leczo to częsty, ale niejedyny wybór. Na zapas tego warzywa idealnym rozwiązaniem jest włoskie leczo. Sprawdzi się do makaronu, ryżu, gulaszu, mięsa, na śniadanie, obiad, kolację... Nic tylko robić i wekować.
-
Nie ma dnia bym ich nie jadła. Muszę dorobić kilka słoików, bo mogą nie doczekać zimy
Jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że w naszych kuchniach powstała wielka fabryka przetworów. W domowym zaciszu przygotowujemy pyszne smakołyki, które otworzymy, gdy za oknem nie będzie już tak przyjemnie ciepło. Oprócz...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Wsyp łyżkę do jogurtu albo kefiru. Jelita będą pracować pełną parą
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przysmak z PRL- nie posmakował Polakom. Miał być zamiennikiem mięsa
-
Naliczyłam, że w tym roku zrobiłam aż 40 słoików tego przetworu. Zimą będę jeść tylko to
Przyrządzanie przetworów w pełni. W wielu domach już od dłuższego czasu panuje szał na przyrządzanie różnego rodzaju smakołyków. Do słoików wkładamy więc cukinię, papryki ogórki, a także owoce, by zimą kosztować ich smaku. W moim domu popularny je...
-
Za tę wersję dostałam po głowie. Dla mnie jest lepsza od klasyka, a to dzięki jednemu składnikowi
W wielu domach mizeria jest świętością, a jej skład i przepis jest niezmienny od wielu lat. W mojej rodzinie również robi się ją cały czas tak samo, a ja postanowiłam to zmienić. Dodałam do niej ten czerwony składnik, dzięki któremu nabrała koloru...
-
Jak zrobić paprykę konserwową? Dodaj żółtą przyprawę, a będzie najpyszniejsza
Jak zrobić paprykę konserwową, żeby była najpyszniejsza na świecie? Przepis na marynowaną paprykę jest banalny, ale papryka bynajmniej banalnie nie smakuje. Ostatnio dodałam do zalewy nową przyprawę. Moje przetwory wyszły tak pyszne, że musiałam...
-
Zamykam je w słoikach, a później wyciągam do obiadu. Są smaczniejsze od niejednej sałatki
Przyrządzanie przetworów pełną parą i w wielu domach nie ma już miejsca, bo całe zabierają słoiki. Jednak na ten przysmak znajdzie się i czas i miejsce, a to ze względu na smak. Można go jeść jako samodzielną przystawkę, lub podać jako alternatywę...
-
Zjadłam to na weselu u weganki. Papryka w tej wersji powinna być zabroniona
Jakiś czas temu bawiłam się na weselu mojej kuzynki, która jest weganką. Domyślałam się, że nie skosztuję ani flaczków, ani porządnej sztuki mięsa, ale poszłam tam z pozytywnym nastawieniem. Jedna z potraw szczególnie zapadła mi w pamięci. Papryka...
-
Dostałam ten przepis od koleżanki. "Gdy mama go robi, pachnie na całej klatce schodowej"
Koleżanka podzieliła się ze mną kilkoma przepisami z zeszytu jej mamy. Przyznała, że to jej ulubione. Wśród nich jest świetny przepis na tani obiad - papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać...
-
W tym roku nie robię ani jednego słoika ogórków. Zamiast nich do naczyń wkładam to warzywo
Lato to idealny czas na przyniesienie z piwnicy pustych słoików i włożenie do nich nowych smakołyków. Większość z nas postawi z pewnością na ogórki, jednak w tym roku zamiast nich, zrób coś innego. To warzywo sprawdzi się idealnie, a zimą...
-
Papryka faszerowana jak od szefa kuchni. Grzybki tu zagrają i dodadzą smaku
Pyszny obiad bez mięsa? Porzuć kotlety sojowe, smażone boczniaki i ryż z warzywami. Ten obiad na pewno zawojuje ci w głowie i zdziwisz się, jak łatwo się go robi. Tu kluczem są pezyprawy.
-
Zupa z pieczonej papryki to moje popisowe danie. Zawsze dodaję szczyptę tej orientalnej przyprawy
W moim domu zupa z pieczonej papryki znika z misek błyskawicznie. Wszyscy ją kochają, bo choć jest słodka, to również nieco kwaskowa. Podczas przygotowania dbam także o to, by nie zabrakło w niej nuty pikanterii.
-
Odkąd jej spróbowałam, nie sięgam już po inną surówkę. Kilka składników czyni z niej prawdziwą petardę
W urozmaiconym obiedzie nie może zabraknąć chrupiącego i orzeźwiającego dodatku. W końcu solidna porcja warzyw to podstawa zdrowej diety. Wśród ciekawych propozycji z pewnością można wymienić surówkę profesorską, która bije na głowę inne sałatki.
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Nie ketchup i nie musztarda. Do grilla i na kanapki robię pastę z papryki. Na Bałkanach za nią szaleją
Jeśli szukasz pomysłu na idealny dodatek do mięs z grilla lub przepysznego smarowidła do kanapek albo domowych burgerów, ketchup i musztardę zostaw w lodówce. Ta pasta jest ubóstwiana na całych Bałkanach, a sposób wykonania jest banalny. Jak zrobi...
-
Przepis na obiad bez mięsa, który robię co tydzień. Nauczyłam się od kucharki Jadzi
Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz mięsa, masz jego delikatny przesyt lub naszła cię ochota na coś wege, mamy dla ciebie najlepszy pomysł na obiad bez mięsa, jaki można postawić na stole. Papryka faszerowana brzmi mało zaskakująco? Ten przepis jedna...
-
Kiedy i jak sadzić paprykę? Nie zapomnij o zasadzie 50/30. Inaczej zbierzesz tylko gorzkie łzy
Kiedy i jak sadzić paprykę w ogrodzie i co robić, by miała dużo owoców? Papryka z własnego krzaczka to marzenie niejednego ogrodnika. Panuje jednak przekonanie, że to roślina trudna w uprawie i kapryśna. Kluczowe jest odpowiednie zadbanie o sadzonki.
-
Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej
Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest...
-
Zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez 3 dni. To prawdziwy hit w moim domu
Przygotowując posiłki mamy w głowie, że mają one spełniać pewne kryteria. Na pewno mają być smaczne, proste w wykonaniu i byłoby świetnie, jakby wystarczały na kilka dni. Ta potrawa spełnia to wszystko i aby się o tym przekonać, musisz koniecznie ...
-
Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Papryka w słoiku to nie jest dla nas nic nowego. Kwestia się jednak zmienia, gdy w ruch wchodzą dodatki, które można do niej dodać. To właśnie one sprawiają, że ten chorwacki przepis jest tak wyjątkowy. To w czym zatopione jest warzywo, jest pyszn...
-
Szybka zupa, która smakuje jak z restauracji? Postaw na paprykową. Przyda się piekarnik
Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, kiedy znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do...
-
Ta zupa smakuje jak z restauracji. Nie jest trudna, ale nie zapomnij o piekarniku
Zupa paprykowa to przepis, który może wydawać się banalny. I tak, i nie. Przepis jest rzeczywiście banalny, ale smak zupełnie nie. Taka zupa smakuje jak z najlepszej restauracji, ale ważny jest piekarnik. Bez upieczenia głównego składnika zupa moż...
-
Obiad bez mięsa to nie nudne jajka lub ziemniaki. Włóż do papryk tę mieszankę, a zjesz pięć naraz
Kiedy chcemy zjeść obiad bez mięsa, a jajko sadzone i kopytka nam się przejadły, pora wprowadzić do kuchni trochę więcej kolorów i aromatów. Przepis na faszerowaną paprykę jest bardzo łatwy, a ten farsz jest tak pyszny, że nie sposób nie wziąć...
-
Połączenie papryki i sera rzuci cię na kolana. O tak wyjątkowych rogalikach nawet ci się nie śniło
Przekąski na imprezę to nie tylko ślimaczki z ciasta francuskiego albo chipsy. Dziś mamy przepis na przekąskę, która wprawi w zdziwienie i zachwyt każdego, kto ich spróbuje. To rogaliki, ale nie takie zwykłe rogaliki - ich wnętrze bosko się ciągnie.
-
Pomysł na śniadanie z jajkami inaczej. Weź paprykę i kilka dodatków - jajecznica i szakszuka się schowają
Pomysł na śniadanie to zazwyczaj kanapki lub jajecznica? Z tym przepisem na długo odrzucisz je w kąt. Jajka w tej formie, a w zasadzie - foremce, są genialne, smakują wybornie i pięknie prezentują się na talerzu. Wystarczy papryka, kilka smacznych...
-
Zrobiłam imprezową przekąskę na Barbórkę. Tak szybko zjedli, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Ostatnio miałam rodzinną imprezę z okazji imienin Barbary. Jak zwykle część z gości podzieliła się tym, co ma przynieść, żeby nie robić gospodyni problemu. Ja zrobiłam sałatkę i zupełnie nową przekąskę, której przygotowanie zajęło mi dosłownie...
-
Ta zupa wystrzeli cię z kapci. Jest pyszna, ale uważaj na jeden składnik - inaczej zamienisz się w smoka
Przepis na tę zupę musisz koniecznie zapisać, bo z całą pewnością będziesz sięgać po niego bardzo często. Zupa z pieczonej papryki jest prosta w wykonaniu, bardzo esencjonalna i aromatyczna, ale uważaj na chili - inaczej możesz wręcz ziać ogniem.
-
Faszerowane papryki na Halloween potrafią budzić grozę. Ale na szczęście są piekielnie smaczne
Papryka faszerowana to obłędnie pyszna przekąska. W Halloween może jednak przybrać całkowicie nowe, nieco diabelne oblicze. Dzieci z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Dorośli zaś, którym zaserwujemy taką przekąskę podczas imprezy...
-
Sycąca i rozgrzewająca zupa węgierska według receptury siostry Anastazji. Pamiętaj, by dodać ten konserwowy składnik
Węgierska zupa gulaszowa to idealne danie na jesień. Porcja zupy nasyci nas na wiele godzin, rozgrzeje po chłodnym dniu, a do tego przygotujemy ją z sezonowych warzyw. Siostra Anastazja dodaje do niej jeden nietypowy składnik. Najpierw trzeba go...
-
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Weź paprykę i kilka dodatków - ten zapach zwabi wszystkich sąsiadów
Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, który jednocześnie porządnie nasyci i będzie wspaniale smakował, postaw na sezonowe dobro, czyli paprykę. Wystarczy, że włożysz do niej kilka pysznych dodatków i zapieczesz, a zapach unoszący się w kuchni...
-
Papryka faszerowana to już prawdziwy obiadowy klasyk. Jak ją zrobić? Przepisy z mięsem / wege
Papryka faszerowana to przekąska doskonała: wyjątkowo smaczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego można ją przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla czy lekki obiad, którym zapewne zaskoczysz...
-
Najlepszy przepis na paprykę konserwową. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam - klucz to proporcje
Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia na zimę. Oczywiście, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze należy zachowywać proporcje. Ja ten przepis...
-
Papryka w słoikach na zimę - przewodnik po przechowywaniu sezonowych plonów
Jak przygotować paprykę na zimę? Poznaj sposoby przechowywania papryki i odkryj pomysły na wykorzystanie jej w kuchni. Ciesz się sezonowymi smakami i walorami odżywczymi także w chłodniejszych miesiącach.