pieczywo
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Metoda jest banalna. Już nigdy go nie wyrzucisz
Macie wyrzuty sumienia, gdy chcecie wyrzucić czerstwy chleb? I słusznie. Uczyli nas tego rodzice, uczyły nas tego babcie. Ale co zrobić z takim niesmacznym, czerstwym chlebem? Odświeżyć! Metoda jest bardzo prosta, a wyrzuty sumienia nigdy już nie...
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Chleb na zakwasie - przepis na pyszne pieczywo, które przygotujesz we własnej kuchni
Chleb na zakwasie - przepis na smaczne i wartościowe pieczywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego chleb na zakwasie pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Warto...
-
Chleb na maślance - przepis na domowe pieczywo z chrupiącą skórką. Wyjdzie idealny, jeśli zadbasz o temperaturę
Nie ma nic pyszniejszego niż ciepły, domowy chleb, którym pachnie w całym domu. Chleb na maślance to pieczywo, które bije na głowę każdy chleb z piekarni, a zrobisz go w kilku prostych krokach. Musisz dopilnować temperatury - nie chodzi jedynie o...
-
Domowe bułki - przepis. Więcej nie sięgniesz po sklepowe pieczywo. Dodaj ziarna, aby urozmaicić smak
Świeże pieczywo z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na szybkie i udane śniadanie. Jeśli jednak masz rano trochę czasu, zachęcamy do samodzielnego wypieku. Ciepły chleb z chrupiącą skórką, czy mięciutkie bułeczki z pewnością zasmakują...
-
Uwielbiasz chleb żytni domowej roboty? Wykorzystaj ten patent, aby miał chrupiącą skórkę
Chleb żytni domowej roboty uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jeżeli przyjrzymy się jego właściwościom, trudno będzie z tym stwierdzeniem polemizować: zawiera on bowiem m.in. kwas mlekowy, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, magne...
-
Chleb z kaszy gryczanej z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez zagniatania i wyrastania. Tylko trzy kroki
Większość pieczywa, czy to chlebów, czy bułek, obfituje w gluten. Nie każdy jednak chce lub może go jeść, a niektórym trudno jest całkowicie zrezygnować z takich wypieków. Na szczęście nie brakuje przepisów na chleby bezglutenowe, a jedną z takich...
-
Chleb bez drożdży i wyrastania. Wymieszaj składniki łyżką i ciesz się domowym pieczywem w kilka chwil
Chleb bez drożdży to wspaniała opcja dla fanów domowego pieczywa, a także osób nielubiących długo czekać, aż ciasto na chleb w końcu wyrośnie. Przepis na chleb bez drożdży jest banalny - wstarczy wymieszać składniki łyżką, a dodatek maślanki spraw...
-
Maślane bułeczki - przepis na miękkie, puszyste i domowe wypieki. Przygotujesz je w kilku krokach
Świeże i przygotowane w domu bułeczki maślane to idealny przepis na każde śniadanie. Możesz podać je na słodko lub na słono. Receptura nie jest skomplikowana, a smakują wybornie. Sprawdź jak je przygotować w kilku krokach w naszym przepisie i spra...
-
Bułki z serem. Jak przygotować proste i efektowne kanapki? Wystarczy zastosować kilka tricków
Bułki z serem są najprostszym i najczęściej wykorzystywanym sposobem na przygotowanie drugiego śniadania i nie tylko. Co zrobić, aby zwykła bułka z serem smakowała wyjątkowo, a przy okazji była pożywna i wartościowa?
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
- Najlepsze przepisy z truskawkami w roli głównej. Sprawdzą się nie tylko w ciastach
- Kuchenne fakty i mity. Spróbuj pobić 6/10. Najwięcej pomyłek przy 6. pytaniu
- Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
-
Tak chrupiącego pieczywa czosnkowego jeszcze nie jedliście. Kucharz zdradza swój sekret
Jak zrobić idealne pieczywo czosnkowe? Kucharz Ced Thompson zna idealny sposób. Swój sekret zdradził na Tik Toku, a jego metodę pokochały tysiące użytkowników. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Przepis na chleb na zakwasie - prosty sposób na własne pieczywo. Jak samodzielnie upiec go w domu?
Niemal każdy z nas kupuje i je chleb, a czemu by nie spróbować zrobić go samodzielnie? Smakowity, z chrupiącą skórką, odpowiednio zarumieniony, będzie miłym dodatkiem na stole. Mamy prosty przepis na chleb na zakwasie.
-
Serowo-czosnkowy chlebek Nigelli Lawson. Tylko pięć kroków. I spójrzcie na ten ser
Nigella Lawson potrafi uderzyć w najczulsze struny każdego łasucha. Niedawno na jej profilu na Instagramie pojawił się przepis na chleb serowo-czosnkowy. Od zdjęcia, którym opatrzyła wpis, trudno oderwać wzrok. Jak zrobić taki chlebek w domu? To...
-
Bajgle. Przepis na puszyste domowe bułeczki. Nie zapomnij o podgotowaniu
Bajgle to okrągłe bułki z dziurką w środku. Są szczególnie popularne w Nowym Jorku, gdzie sprzedawane są nie tylko w sklepach, lecz także w ulicznych budkach z jedzeniem. Te pyszne bułeczki mogą być świetną opcją na urozmaicenie monotonnych śniada...
-
Kryzysowe bułki na maślance. Wystarczy kilka składników
Niedzielny poranek, a ty nie masz świeżego pieczywa? Jeśli tylko znajdziesz w lodówce drożdże i maślankę, twoje śniadanie zostanie uratowane. Podpowiadamy, jak zrobić najprostsze na świecie bułki.
-
Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz. Łatwy przepis na pyszne domowe pieczywo
Nie od dziś wiadomo, że domowe chleby nie mają sobie równych. Nawet te z najlepszej piekarni nie smakują tak dobrze, jak pieczywo wyjęte z własnego piekarnika. Niektórzy jednak obawiają się upiec swój chleb, bo wydaje im się to trudne. Nic bardzie...
-
Najstarsza piekarnia w Pile może upaść. Rachunek za gaz wzrósł o 500 proc. To miesięcznie 20 tys. zł więcej do zapłaty
Podwyżki cen gazu są bezlitosne dla przedsiębiorców. Boleśnie przekonuje się o tym piekarnia "Jan", najstarsza w Pile, która chleb wypiekała jeszcze przed II wojną światową. Teraz jednak stoi na skraju bankructwa. Rachunki za gaz wzrosły bowiem aż...
-
Błyskawiczne bułki - prosty przepis na domowe pieczywo. Wyjdą pyszne, ale pamiętaj o sposobie pieczenia
Czy może być coś pyszniejszego niż ciepłe, świeże bułeczki? Od dziś nie musisz już rano biec do piekarni po świeże pieczywo - najlepsze bułki zrobisz bez problemu w swojej kuchni. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowe bułki, które robi się w kilk...
-
Wyrzucamy jedzenie za 3 tys. złotych rocznie. Oni wiedzą, co z tym zrobić
Nawet 247 kilogramów jedzenia o wartości 3 tysięcy złotych trafia do śmietnika statystycznego Polaka w ciągu roku. - Nie chciałbym, żeby chleb stał się dobrem luksusowym, ale 25-30 zł za bochenek pod koniec przyszłego roku nie będzie żadnym...
-
Domowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut
Weekendowe poranki warto celebrować! Nie ma chyba lepszego sposobu niż koszyk świeżego pieczywa, a co za tym idzie - doskonałe śniadanie. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne bułki orkiszowe, które zawsze wychodzą wyśmienicie.
-
Przepis na chleb pszenny. Jak samemu upiec domowy chleb? To nie jest trudne
Macie dość pieczywa ze sklepów lub po prostu chcecie sprawdzić, czy potrafilibyście sami upiec chleb? Nie ma problemu. Mamy dla was przepis na chleb pszenny, dzięki któremu przekonacie się, że samodzielne zrobienie pieczywa wcale nie jest fizyką...
-
Zalega wam czerstwe pieczywo w chlebaku? Nigella ma genialny sposób na... makaron
Jak wykorzystać czerstwy chleb? Jednym z najpopularniejszych sposobów jest zrobienie bułki tartej. Ale zamiast używać jej do panierki, przygotujcie pyszne... danie makaronowe. Pyszota!
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]
Masz końcówkę chleba, który zaczął już czerstwieć? Zamiast odkładać kolejny kawałek pieczywa na bułkę tartą, przygotuj z niego pyszne gofry. Podpowiadamy, jak je zrobić.
-
Jak upiec chleb bez drożdży? Przepis z siedmiu składników, który warto przetestować
Jak upiec chleb bez drożdży? Warto spróbować zrobić chleb na zakwasie, który jest najzdrowszą wersją pieczywa. Zobacz, jak łatwo go przygotować w zaciszu swojego domu.
-
Chleb z jogurtową skórką. Miękki w środku, megachrupiący na zewnątrz
Pieczecie jeszcze domowy chleb? A może zastanawiacie się, czy do tego nie wrócić? Na zachętę mamy dla was przepis na pyszny chleb z jogurtową skórką. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku - na pewno zasmakuje każdemu.
-
Czosnkowy chleb jak z restauracji. Amerykański kucharz zdradza swój przepis
Chleb czosnkowy brzmi jak coś, co przygotuje nawet dziecko. Owszem - to niezbyt skomplikowana sprawa, ale dobrze zrobiony potrafi zawładnąć kubkami smakowymi. Swoim przepisem podzielił się Guy Fieri, amerykański kucharz i prezenter.
-
Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb. 3 lata testowania receptury
Pieczenie chleba to umiejętność, którą powinien posiąść każdy i to wcale nie na wypadek sytuacji awaryjnych. Domowe pieczywo to po prostu prawdziwy przysmak! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszny domowy chleb z ziarnami.
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego wydali decyzję o wycofaniu ze sprzedaży pieczywa i przekąsek z ziarnami marki Finn Crisp. Dlaczego i których konkretnie produktów to dotyczy? Wyjaśniamy.
-
Chałka żyrafa, czyli niebanalny sposób na zwykły wypiek. To hit internetu
Pyszna chałka z masłem lub z dżemem i kubeczek mleka do dla wielu z nas smak przypominający dzieciństwo. Dziś mamy dla was przepis na trochę inny wypiek. Jak zrobić chałkę żyrafę?
-
Ekspresowe bajgle lub bułeczki z dwóch składników? Przepis dietetyczki z Instagrama robi furorę
Lubicie proste przepisy na pyszne wypieki? To na pewno do gustu przypadną wam ekspresowe bułeczki lub bajgle z dwóch składników. Przepis zamieszczony na Instagramie robi prawdziwą furorę w sieci.
-
Trendy w zakupie świeżego pieczywa - kupujemy je częściej i rzadziej jednocześnie. To zależy
Odkąd borykamy się z pandemią koronawirusa, zmieniły się trendy dotyczące zakupu pieczywa. Kupujemy je i rzadziej, i... częściej. Wszystko zależy od sklepu.
-
Lubicie kebaby? Jeśli jeszcze nie próbowaliście ich w lawaszu, pora to zmienić
Lawasz kojarzy wam się z kebabem? To bardzo dobry trop. Pieczywo lawasz można jednak wykorzystać do wielu różnych dań. Jeżeli zastanawiacie się, co z niego przyrządzić, sprawdźcie nasze przepisy. Do czego wykorzystać lawasz? Podpowiadamy.
-
Zakupy na miarę czasów: W Szczecinie stanęły chlebomaty
W Szczecinie kupicie pieczywo w chlebomatach. Piekarnia Asprod testuje nowe rozwiązanie.
-
Czy kupowanie chleba jest bezpieczne? Czy zakupy trzeba poddawać "kwarantannie"? Rady ekspertów WUM
Podczas środowej konferencji "Czysty spokój" eksperci z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawili swoje zalecenia na obecny stan trwającej epidemii. Odnieśli się między innymi do kwestii zakupów spożywczych. Czy trzeba je poddawać...
-
Chleb na piwie? Nie potrzebujesz ani drożdży, ani siły do zagniatania. Mamy przepis
W ostatnich miesiącach wiele osób zyskało nową umiejętność: pieczenie domowego chleba. Dziś mamy propozycję zarówno dla tych, którzy jeszcze tej modzie nie ulegli, jak i dla osób lubiących eksperymentować z domowymi wypiekami. Robiliście kiedyś...
-
Zalega ci czerstwe pieczywo? Mamy pomysł, co z nim zrobić. Przygotuj knedle tyrolskie
Świeże pieczywo je się z przyjemnością, jednak gdy sczerstwieje, nie jest już takie smaczne. W żadnym wypadku to nie znaczy, że należy je wyrzucić! Mamy dla was pyszną propozycję na danie obiadowe z wykorzystaniem czerstwego pieczywa - knedle...
-
Chleb bez drożdży. Przepis na żytni, pszenny i gryczany chleb bez drożdży
Chleb bez drożdży można upiec i co więcej będzie on bardzo smaczny i zdrowy. Śmiało bowiem można zrezygnować z użycia drożdży. Czym je zastąpić? Podpowiadamy
-
Zakwas na chleb. Jak samodzielnie przygotować zaczyn?
Zakwas na chleb nie jest niczym trudnym do przygotowania i każdy samodzielnie w domu jest w stanie go zrobić. Co więcej, raz przygotowany zakwas może służyć przez wiele miesięcy do pieczenia domowego chleba. A zatem, do dzieła!
-
Co zrobić ze starego chleba? Pomysły na czerstwe pieczywo
Co zrobić ze starego chleba? Nikt nie lubi wyrzucać żywności, a często kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jak wykorzystać stary chleb? Jest kilka prostych sposobów.
-
Chałka - sprawdzony przepis. Jak upiec chałkę w domu?
Chałka to lekko słodka bułka, która idealnie pasuje do śniadania: do masła, do dżemu i do tostów francuskich. Świetnie zastapić słodki dodatek do kawy czy herbaty. Jak upiec chałkę w domu? To wcale nie takie trudne!