pieczywo
-
Chcesz schudnąć? Nie musisz rezygnować z chleba. To pieczywo przyspiesza metabolizm i jest turbo zdrowe
Wmawia nam się, że aby schudnąć, powinniśmy zrezygnować z chleba. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tego pieczywa, którego możemy jeść tyle, ile mamy ochotę, a na dodatek będziemy chudnąć. To przepis, który twoje koleżanki będą wyrywać sob...
-
Codziennie widzisz je w sklepie, ale czy rozpoznasz te wypieki na zdjęciach?
Rozpoznacie te wypieki?
-
Królował na pieczywie w czasach PRL-u, dziś możesz zrobić go własnoręcznie. To tylko 4 proste kroki
Polacy uwielbiają powroty do kultowych smaków, które kojarzą się z latami dzieciństwa. By i dziś powrócić do tych beztroskich czasów, chcemy przypomnieć recepturę, która kiedyś królowała na stołach. Niektórzy uwielbiają smak tego smarowidła, inni...
-
Będziesz w szoku, gdy poznasz ten przepis na pulchniutkie bułeczki z trzech składników. Lepsze niż z piekarni
Bułeczki z trzech składników to świetna opcja, kiedy w domu brak pieczywa, a nie masz ochoty pędzić do piekarni. Nie będzie wyrastania, nie będzie pieczenia. Wszystko zadzieje się w 15 minut. Dodaj do nich ulubione nasiona i ciesz się puszystym,...
-
W kilka chwil Strzelczyk zrobił najlepsze śniadanie. Możesz zapomnieć o kanapkach. Od dziś jesz tylko to
Wiele osób może mieć problem z przygotowaniem oryginalnego śniadania, które już o poranku zapełni brzuch. Jednak ten przepis przychodzi na ratunek i pokazuje, że ten posiłek nie musi być nudny. Można go podać jako przekąskę, a także jako drugie...
-
Chleb z najbardziej chrupiącą skórką pod słońcem. Potrzebujesz garnka, a składniki masz już w kuchni
Na wykonanie domowego chleba decyduje się coraz więcej osób. Nic dziwnego, ponieważ właśnie wtedy wiemy, co tak naprawdę się w nim znajduje. Chodzą głosy, że jego zrobienie to rzecz skomplikowana, jednak nic bardziej mylnego. Z tego przepisu...
-
Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Tradycyjny przepis na bułki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak, gdy potrzebujemy pieczywa "na już" może okazać się bezwartościowy. By jednak nie pędzić do sklepu, gdy jest taka potrzeba, mamy recepturę na pieczywo, które robi się w kilka chwil...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Sprawdź, czy znasz te wypieki. Pytamy głównie o pieczywo, które przecież każdy zna
.
-
Tego chleba nie ma w piekarniach. Miękki, aromatyczny, a to, co jest w środku powala. Ten smak trudno podrobić
Pieczywo odgrywa ważną rolę w wielu domach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia i jedzą go z każdym dodatkiem i daniem. Dla wszystkich tych, którzy przepadają za tym produktem, mamy coś wyjątkowego. Ten przepis sprawi, że odkryjesz nowy...
-
Dowiedz się, gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach i pomóż dbać o środowisko
-
Zapiekanka, od której trudno się oderwać. Smakiem przebija inne dania
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Wyciskarka się nie przyda
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Podkręcą ją trzy dodatki
- Deser dla cierpliwych, lecz warto go zrobić. Ta wersja jest smaczniejsza
- Tort Wałęsy doprowadził ludzi do łez. "Czy będzie też w kształcie mięsnego jeża?"
- Najzdrowsza zupa świata. Ta rodzina zawdzięcza jej długie życie w zdrowiu
- Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Weź paprykę i kilka dodatków
- Szybki quiz o jajkach! To raczej powszechna wiedza, ale mało kto zdobędzie 6/6!
-
Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło
Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobi...
-
"Włożyłam ciepły chleb do krajalnicy w sklepie. Wyszła mielonka". Dlaczego nie wolno tak robić?
Kto z nas nie uwielbia ciepłego, jeszcze niemal parującego i pachnącego pieczywa? Nie jestem pewna, czy znajdzie się chociaż jedna taka osoba. Na szczęście piekarnie i markety stanęły na wysokości zadania i ciepłe pieczywo możemy kupić nawet po...
-
Banalnie prosty przepis na domową chałkę z woreczka. Wyjdzie niezwykle lekka i puszysta. Po prostu palce lizać!
Podajemy jeden z najprostszych przepisów na chałkę, której smak zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Do jej przygotowania wystarczy niewiele składników, a sam proces przyrządzania to bułka z masłem. Poradzi z nim sobie każdy amator domowych...
-
Takiego leczo nie robi żaden kucharz. Kipi aromatem, a w takiej formie robi wrażenie na wszystkich
Leczo należy do takich dań, które znane są każdemu. Gdy tylko pojawia się sezon na soczyste i pełne smaku warzywa, każdy kieruje się do kuchni, by je zrobić. W takiej odsłonie mało kto je kojarzy, a to niemały błąd. Zapieczone w cieście zrobi furo...
-
Domowy chleb nie ma sobie równych. Jest nie tylko o niebo lepszy niż ten sklepowy, ale też tańszy
Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis jest banalnie prosty i już po pierwszej próbie jego robienie wejdzie w nawyk. Wystarczy tylko kilka bazowych składników, dobrej jakości forma i gotowe! T...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Połącz twaróg, trochę mąki i cukru, i stwórz najlepsze śniadanie. Zrobisz raz, a wystarczy na kilka dni
Nie można zaprzeczyć, że szybkie i proste smakołyki są na wagę złota. Każdy szuka czegoś, co zasmakuje każdemu i co można zrobić jak najmniejszym nakładem pracy. Możemy więc śmiało powiedzieć, że mamy coś takiego. To coś, co niezbyt często można...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Ekspertka wyjaśnia, jak przechowywać pieczywo w upały. Od lat popełniamy ten jeden błąd
Upały towarzyszą nam już od kilku dni, a skwar nie ma w planach nas opuścić. W takich chwilach warto zastanowić się nad tym, jak przechowywać produkty, które zazwyczaj znajdują się na blatach w kuchni. Czy w przypadku pieczywa możemy go przechowyw...
-
Przyszła najeść się za darmo i czuła się jak u siebie. Przyłapano ją na gorącym uczynku [WIDEO]
Takie sytuacje w ogóle nie powinny mieć miejsca. Kilka dni temu do sieci trafiło nagranie klientki jednego z popularnych dyskontów. Widać na nim, jak pewien nieproszony gość wdarł się na jedną ze sklepowych półek.
-
Trzymasz chleb w pojemniku? Dowiedz się, gdzie go schować, kiedy pojawią się pierwsze upały!
Choć w tym roku czerwiec w Polsce jest dosyć chłodny, to jednak Wielka Brytania w ostatnim czasie zmaga się z wysokimi temperaturami. Niecodzienne zjawisko na Wyspach rodzi nowe wyzwania. Ekspertka zdradza, jak poprawnie przechowywać chleb, gdy na...
-
Jak upiec domowe bułki? Wystarczy odrobina wolnego czasu i szczypta cierpliwości. Pieczywo będzie obłędnie chrupiące
Nic nie smakuje tak dobrze jak świeże, domowe pieczywo. Wystarczy odrobina masła i plaster soczystego pomidora, by stworzyć banalnie prostą ucztę. Jednak jak upiec domowe bułki, by smakowały nawet lepiej od tych z piekarni? Przepis jest naprawdę...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
W tej domowej paście zakochasz się od pierwszego kęsa. Przygotujesz ją w kilka minut, a potem... zrobisz jeszcze raz
Szukasz przepisu na smarowidło do kanapki tak smaczne, że zniknie z lodówki w mgnieniu oka? Pasta drożdżowa to prawdziwy hit kulinarny, a wiele osób poświadcza, że wystarczy jeden gryz, by się w niej zakochać. Jej niewątpliwą zaletą jest również t...
-
Taki chleb to skarb! Banalnie prosty przepis na domowe pieczywo z obłędnie chrupiącą skórką
Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis na chleb z foremki to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt zaskoczy jednego smakosza - skórka jest idealnie chrupiąca, wnętrze sprężyste i miękkie. O...
-
Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje cz...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Błyskawiczny turecki chleb przygotujesz z prostych składników. Receptura ma 100 lat!
Turecki chleb będzie przepysznym zamiennikiem klasycznego pieczywa. Można łączyć go z różnymi dodatkami - sprawdzi się na śniadanie i kolację. Samo przygotowanie ciasta zajmie kilka minut. Później będzie jednak trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
-
W restauracji zapłacisz za nie fortunę, w domu zrobisz za grosze. Nie żałuj składników, a zaskoczysz się smakiem
Pożywne i sycące śniadanie to podstawa każdego dnia. Warto zadbać, aby było ono urozmaicone, a do tego smaczne. Jeśli wszystkie pomysły na poranne dania się wyczerpały, mamy coś nowego. Ta propozycja jest błyskawiczna, a smak jest nie do opisania....
-
Takiego chleba nie znajdziesz w sklepie. Podaj go z babcinymi powidłami, a uwolnisz jego pełny smak
Chleb to produkt, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania. Pasuje do zup, mięs, a najczęściej podaje się go w formie kanapek. Jednak tak przygotowany rzadko bryluje na stołach. Kilka łyżek tego składnika nadaje mu...
-
Zjawiskowy wieniec, który zastąpi klasyczne pieczywo. Pomidorowy twist to nie byle co
Pieczywo to podstawa w każdej kuchni. Je się je na kolację i śniadanie, a także jest smacznym dodatkiem do zup. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się recepturą na wieniec, który deklasuje klasyczne bułki.
-
Wielkanocne pieczywo zalega w chlebaku? Zrób domową bułkę tartą, pamiętaj jednak o złotych zasadach
Domowej roboty bułka tarta to nie tylko przydatny produkt, ale i sposób na wykorzystanie zalegającego po świętach pieczywa. Wielkanocne bułki wcale nie muszą się zmarnować - warto jednak pamiętać o kilku złotych zasadach, które dadzą perfekcyjny...
-
Taki chleb piekło się 100 lat temu. Jest mięciutki i aromatyczny, ale główny składnik zadziwia
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący i mięciutki chleb. Dziś mamy dla was przepis na chleb, który ma ponad 100 lat i smakuje lepiej niż z najlepszej piekarni. Jaki jest jego sekret? Oprócz mąki i drożdży ważny jest jeden składnik, który...
-
Zapomnij o marnowaniu pieczywa - zrób własną bułkę tartą. Wykorzystaj ten sposób, a zaoszczędzisz na panierce
Inflacja daje się we znaki szczególnie podczas zakupów spożywczych i domowego gotowania. Warto zatem przestawić się na tryb eko i zmienić swoje nawyki, nawet w tych drobnych kwestiach. Domowej roboty bułka tarta to doskonały sposób na wykorzystani...
-
Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni
Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką...
-
Zrobiłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Ten na drożdżach może się schować
Do zrobienia chleba na zakwasie przymierzałam się już od dłuższego czasu, ale zawsze zniechęcał mnie proces przygotowania zakwasu. Do tej pory robiłam więc chleb na drożdżach. Kiedy jednak mama dała mi część swojego, nie miałam już wymówki i wzięł...
-
Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka
Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do...
-
Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki
Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
-
Bajgle - przepis na obłędne bułeczki z dziurką. Jak zrobić krakowski specjał? Przyda się rondel i soda
Bajgle wszystkim kojarzą się z Krakowem oraz z piekarniami serwującymi śniadaniowe bajgle na tysiące sposobów - z makiem, sezamem lub wędzonym łososiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze bułeczki z dziurką, które będą puszyste i mięciutkie...
-
Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia
Kto z nas nie kocha świeżutkiego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym środkiem? Jeśli nie uśmiecha ci się poranne bieganie do piekarni po świeży bochenek, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - najprostszy przepis na domowy...