pieczywo
-
Nie ma w nim ani grama mąki. Lepszego chleba nie dostaniesz nawet w piekarni
Jeśli szukasz prostego i zdrowego przepisu na domowe pieczywo, ten chleb będzie strzałem w dziesiątkę. Nie znajdziesz w nim ani mąki, ani drożdży - za to dużo białka, błonnika i smaku. Świetny na śniadanie, idealny na kolację. W dodatku robi się g...
-
Żaden chleb nie może równać się z tym. Kucharz robi go bez zagniatania i dodaje sekretny składnik
Nic nie przebije domowego pieczywa i zapachu, który unosi się, gdy bochenek dochodzi w piekarniku. Jeśli jednak nudzi cię już ciągłe pieczenie chleba na zakwasie lub klasycznego pszennego na drożdżach, puść wodze fantazji i zrób chleb z serem. Cho...
-
Miękkie, ciepłe i gotowe w 30 minut. Nie kupuję już bułek w piekarni
Nie masz czasu na stanie przy garach, a chcesz mieć rano świeże pieczywo? Ten przepis rozwiąże problem. Bułki są gotowe w zaledwie pół godziny, a smakują jak z najlepszej piekarni. Do ich przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych...
-
Białkowy chleb z niskim indeksem. Na Litwie jest numerem jeden i syci jak kiełbasa
Kto z nas nie kocha pysznego, delikatnego, pachnącego chleba? Założę się, że nie znajdę takiej osoby, bo chyba miłość do pieczywa płynie w naszych żyłach. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na pałaszowanie do woli pszennego chlebka, a mowa...
-
Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Te bułeczki są lepsze niż kajzerki
Nasz dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowego pieczywa oraz dla wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią sobie przekąsić pyszną, cieplutką bułeczkę. Na szczęście wcale nie trzeba bawić się w zakwasy i drożdże -...
-
Tak pysznego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Pachnie tak, że aż kręci w nosie
Czy jest coś lepszego niż bochenek świeżego, ciepłego, pachnącego, mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? No, może wygrana na loterii. Jeśli jednak nie nasz żyłki hazardzisty, a lubisz dobre pieczywo, mamy świetny przepis na domowy chleb na...
-
Babcia piekła je na niedzielę i nie zdradzała nadzienia. Bułeczki znikały w mgnieniu oka
Domowe wypieki zawsze kryją w sobie coś wyjątkowego. Buchty to przykład prostoty, która łączy smak, aromat i wspomnienia, które niektórzy łączą z dzieciństwem. Ten przepis to powrót do kuchni babć, gdzie liczył się zapach i serce włożone w pieczenie.
-
Nie uwierzysz, co zrobiłam z mrożonymi bułkami. Wystarczy jeden ruch i są jak świeżo wypiekane
Airfryer to urządzenie, które potrafi odmienić zwykłe śniadanie w coś wyjątkowego. Dzięki niemu mrożone bułki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek bez użycia piekarnika. Wystarczy kilka minut i odpowiednia temperatura, by cieszyć się smakiem...
-
Podkarpackie bułeczki na prozie. Można dla nich rzucić wszystko, ale nie trzeba jechać w Bieszczady
My, Polacy możemy być dumni z naszych kuchni regionalnych. Jedną z najciekawszych kuchni regionalnych jest kuchnia podkarpacka, która cechuje się prostotą, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu. Jednym z flagowych dań kuchni podkarpackiej są...
-
Piekłam z nudów, a teraz robię co tydzień. Jeden składnik daje mu nieziemski aromat
Domowy chleb to prosty sposób na zdrowe pieczywo pełne błonnika i białka. Dzięki dodatkowi jogurtu i oliwy ma delikatną, wilgotną strukturę i subtelny smak pomarańczowego warzywa. To wypiek, który sprawdzi się zarówno do tostów, kanapek, jak i jak...
-
To nie kefir ani maślanka. Wlej i zapomnij o twardym chlebie. Będzie sprężysty i długo świeży
Chleb z jogurtem greckim to prosty i szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Jest puszysty, sycący i pełen białka, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. To domowy chleb bez drożdży, który może zastąpić klasyczne...
-
Nie uwierzysz, co robię ze skyru. Te bułki są lepsze niż z piekarni i mają tylko 3 składniki
Sklepowe bułki często rozczarowują. Są napompowane, pełne dodatków i szybko czerstwieją. Coraz więcej osób decyduje się więc na własne wypieki, ale zwykle odstrasza je czasochłonny proces. Tymczasem istnieje prosty sposób na chrupiące pieczywo w...
-
Domowy bochenek jest lepszy z tym warzywem. Żaden sklepowy i z piekarni go nie przebije
Jak upiec idealny chleb? Domowy bochenek może pachnieć cebulą, chrupać przy każdym kęsie i smakować tak, że ciężko mu się oprzeć. Kilka prostych składników i trochę czasu zamienia zwykłe pieczenie w prawdziwą przyjemność. Jestem pewna, że zrobisz...
-
Bigosu nie mrożę od lat. Daję mu drugie życie z piekarnika. Wychodzą złote cuda
Co zrobić z nadmiarem bigosu? To pytanie pojawia się niemal zawsze po świętach lub rodzinnych spotkaniach, kiedy garnek z kapustą wciąż jest pełny. Zamiast pakować porcje do zamrażarki, można przygotować coś zaskakującego, co ucieszy dzieci i...
-
Takiego chleba w piekarni nie uświadczysz. Miękki, pyszny i bez grama glutenu
Jeśli szukasz alternatywy dla pieczywa pszennego lub razowego, postaw na ten wypiek. Ma złocisty kolor, chrupiącą skórkę i lekko słodkawy posmak. Jak zrobić chleb kukurydziany? Przepis zawiera raptem sześć składników, więc z powodzeniem poradzą z...
-
Nie wyrzucaj resztek z lodówki. Włóż je między kromki i zapiecz. Wyjdzie obiad za grosze
Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby stworzyć coś z niczego, co w dodatku dobrze smakuje. Zapiekanka z chleba tostowego to pomysł, który zawsze się sprawdza, zwłaszcza gdy lodówka świeci pustkami. Wystarczy kilka składników i piekarnik....
-
Nie piekę już chleba na drożdżach. Sąsiadka zdradziła mi trik. Wystarczą trzy składniki
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, która zyskuje coraz większą popularność. To wypiek bez mąki, drożdży i glutenu, a mimo to jest wilgotny, ma delikatną konsystencję i lekko orzechowy smak.
-
Kroisz chleb i wszystko się sypie? To nie wina noża. Powód kryje się w proporcjach
Jak upiec idealny chleb? Jeśli kiedykolwiek po wyjęciu z piekarnika bochenek okazał się zbyt suchy i kruchy, odpowiedź na to pytanie okaże się lekarstwem na problem. Przyczyny są różne i warto je poznać. Istnieją też sposoby, aby wyszedł miękki i...
-
Ten wypiek z Włoch rozkochał w sobie Polaków. Smakuje jak z włoskiego miasteczka
Focaccia to jedna z tych włoskich potraw, która potrafi rozkochać w sobie każdego. Jej chrupiąca skórka i delikatny, puszysty środek sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek czy po prostu jako przekąska podawana z oliwą. Przepis na...
-
Piekarze mogą się od ciebie uczyć. Po tych maślanych bułeczkach nie zostanie pół okruszka
Nie ma co ukrywać - wszyscy uwielbiamy świeżutkie, pachnące pieczywo i kiedy na mieście poczujemy zapach unoszący się w okolicach piekarni, po prostu musimy wejść i kupić kilka ciepłych bułeczek. Jeśli jednak masz daleko do piekarni lub lubisz...
-
Ostatnio to moje ulubione śniadanie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej śniadaniowni
Co prostego zrobić na śniadanie? Jeśli masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i oryginalnego, bajgiel z bekonem, jajecznicą i pastą z awokado będzie idealnym wyborem. To sposób na szybki posiłek, który smakuje jak z najlepszej kawiarni, a...
-
Wiele osób nie zwraca na to uwagi. A potem zamiast sprężystego bochenka mają ser szwajcarski
Niezależnie od tego, czy pojawiły się w kupnym, czy domowym, potrafią zirytować. Wyglądają nieestetycznie i znacznie utrudniają przygotowanie kanapek lub innych przekąsek. Na domowe pieczywo mamy jednak wpływ. Jak zapobiegać powstawaniu dziur w...
-
Perełka wśród domowych chlebów. Skórka jest chrupiąca, a środek bajecznie miękki
Chleb pieczony na blasze, w naczyniu, w garnku, a nawet robiony na patelni. Pieczywo można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na chleb pieczony w rękawie. To mniej popularna metoda, która daje świetny...
-
Chleb wydaje się świeży, a psuje się błyskawicznie. Wielu Polaków popełnia ten błąd
Przechowywanie chleba w folii wydaje się wygodne i "higieniczne", szczególnie gdy bochenek jest już w plastikowej reklamówce na sklepowej półce. Jednak nic bardziej mylnego. Zobacz, dlaczego taki sposób nie jest najlepszy oraz czym go zastąpić, by...
-
Ten przepis na chleb mam od znajomej pielęgniarki. Robi najlepszy w okolicy
Domowy chleb na zakwasie ma smak, którego nie da się podrobić. Pachnie obłędnie, jest miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Ten przepis mam od pielęgniarki, która jest znajomą mojej mamy. Upiekłam z niego chleb i nie mogłam wyjść z podziwu....
-
Jedz taki chleb, by zdrowo się starzeć. Badacze nie mają wątpliwości
Chleb na zakwasie to coś więcej niż tylko alternatywa dla zwykłego pieczywa. Dzięki naturalnej fermentacji wspiera mikrobiom jelitowy, dostarcza cennych składników i chroni organizm przed starzeniem. Zawiera substancje, które "zmiatają" wolne...
-
Pasty z półki sklepowej? Nawet nie patrzę. W domu robię wersję nie do podrobienia
Jakie dodatki są dobre do kanapek? Wśród past warzywnych, jajecznych i serowych warto sięgnąć po klasykę w domowej odsłonie: paprykarz. Zrobiony samodzielnie, bez konserwantów, z dobrych składników, to smak dzieciństwa i zdrowa alternatywa dla...
-
Zielony chleb wciągnie cię od pierwszego kęsa. Zrób z tego warzywa. Zakwas nie będzie potrzebny
Do czego można wykorzystać brokuły? Poza klasycznymi sałatkami i zupami mogą stać się bazą do zdrowego, wysokobiałkowego pieczywa. To świetny sposób, by przemycić warzywa do codziennej diety i zaskoczyć domowników oryginalnym smakiem.
-
Dodaję suszone mięso, którego nikt się nie spodziewa. Tak robię pastę i nie kupuję gotowców
Jakie są dobre pasty do chleba? Te, które łączą kremowość, wyrazisty smak i prostotę przygotowania. A jeśli dodasz do nich suszoną wieprzowinę, efekt może cię zaskoczyć. Takie smarowidło to świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków....
-
Dla piekarzy tuzin to wcale nie dwanaście. Liczba jest inna. Powód? Strach przed karą
Niektóre zwroty gdzieś usłyszymy, ale nigdy nie zastanawiamy się, co dokładnie znaczą. Tak właśnie jest i z tym określeniem. Ile to jest piekarski tuzin? Odpowiedź nie jest wcale oczywista. Choć wiele osób odpowiedziałoby, że dwanaście, niestety,...
-
Mięciutkie i puszyste bułeczki jak z najlepszej piekarni. Godzinka i gotowe
Chyba nie ma osoby, która nie rozpływa się od zapachu świeżego, dopiero co upieczonego pieczywa. Kiedy przechodzimy obok piekarni, ten zapach aż zawraca nam w głowach. Ale wcale nie musimy wybierać się do piekarni, żeby go poczuć i zjeść pyszne...
-
Polski chleb to złoto, ale ten jest platyną. Tak miękki i puszysty, że chce się go tulić, nie kroić
Kiedy myślisz, że po sushi, ramenie, kulkach takoyaki i naleśnikach przypominających obłoczek Japończycy nie są już w stanie wymyślić nic pyszniejszego, wtedy wjeżdża ten chleb. Shokupan to japoński chleb mleczny, który trochę przypomina brioszkę....
-
Mięciutkie bułeczki drożdżowe. Tak pyszne, że przestaniesz kupować w piekarni
Czy jest coś lepszego niż pachnące, cieplutkie, pyszne domowe bułeczki? No, może wygrana na loterii. Jednak o wygranej decyduje łut szczęścia, a pyszne bułeczki drożdżowe możesz mieć o każdej porze dnia i nocy, kiedy tylko najdzie cię ochota. Jak...
-
Zapomniany sposób naszych prababek. Przepis na chleb sprzed 140 lat. Sekretem jest woda
Ten przepis liczy prawie 140 lat, ale wciąż zachwyca smakiem i prostotą. Lucyna Ćwierczakiewiczowa wiedziała, jak zrobić chleb, który chrupie jak żaden inny.
-
Upiekłam wieczorem, a rano nie było ani jednej. Spróbujesz raz i nie wrócisz do kajzerek
Chrupiące bułeczki śniadaniowe są miękkie w środku, lekko rumiane z wierzchu i pięknie pachną zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się na ciepło z masłem lub jako baza do kanapek. Warto zrobić je z różnymi dodatkami, szczególnie gdy chcemy...
-
Ten chleb zrobisz bez mąki. Ma niski indeks glikemiczny i syci na długo
Chleb bez mąki? Tak, to jak najbardziej możliwe. Wystarczy, że użyjesz płatków owsianych. Niepotrzebne są do niego również drożdże, więc nie trzeba ani zagniatać ciasta, ani czekać, aż wyrośnie. Chleb z płatków owsianych i innych ziaren zrobisz wi...
-
Justyna Steczkowska robi chleb, który nie wysycha na drugi dzień. Sekret tkwi w tym dodatku
To coś, co spokojnie można nazwać wypiekiem z duszą. Nie potrzebujesz zakwasu, doświadczenia ani specjalnego sprzętu. Cały efekt robi jeden składnik, którego zwykle... nikt nie dodaje do pieczywa. Poznaj przepis na chleb Justyny Steczkowskiej.
-
Pierwszy raz zrobiłam sama, rosły jak szalone. Już nawet nie patrzę na kajzerki ani grahamki
Jakie bułki są najlepsze na śniadanie? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kajzerek, grahamek albo ciabatty. Jednak to bajgle, czyli miękkie pieczywo z charakterystyczną dziurką, zdobywają serca. Podpowiadamy, jak je zrobić, by rano nie bie...
-
Chleb, który znika szybciej niż kiełbasa z grilla. Pachnie tak, że sąsiedzi zaglądają przez płot
Chleb czosnkowy na grilla to dodatek, który może uszczęśliwić każdego gościa. Pachnący, miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Pasuje do karkówki, kiełbasy, warzyw, ale smakuje świetnie nawet solo. A najlepsze jest to, że bez problemu zrobisz go ...
-
Czerstwe bułki zamieniłam w krem i wysmarowałam biszkopty. Nikt nie mógł uwierzyć
Co zrobić z czerstwą bułką? Większość z nas po prostu wyrzuca ją do kosza. A tymczasem wystarczy odrobina mleka, trochę masła i słodkich produktów, by przemienić ją w dodatek do ciast. Nawet się nie spodziewasz, co może wyjść z tej mieszanki.