pieczywo
-
Da się zrobić chleb bez mąki? A jakże, wychodzi mięciutki, pyszny i długo nie obsycha
Trudno nam wyobrazić sobie życie bez chleba. Niestety, są osoby z pewnymi schorzeniami, którym tradycyjny chleb szkodzi, lub po prostu nie po drodze im z mąką. Dziś mamy przepis na boski, mięciutki chleb bez mąki, za to z mnóstwem smaku. To zaledw...
-
Smarowidło tak dobre, że zjesz pół bochenka chleba na raz. Nic dziwnego, że Niemcy je uwielbiają
Smarowidło do chleba to szybka i prosta opcja, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację. Pasta jajeczna albo warzywna z biegiem czasu może się jednak przejeść. Rozwiązaniem jest obazda, czyli niemiecka pasta serowa. Spróbujesz raz i...
-
Ten przepis znano już w starożytności. Jak zrobić chlebki pita z patelni? Wybierz odpowiednią mąkę
Pita to mączny placek, bardzo popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i północnych krajów Afryki. Przepis na chlebki pita był znany już w starożytności i obecnie wcale nie stracił na popularności. Na pewno nie raz i nie dwa zdarzyło ci się zamawia...
-
Te bułeczki są mięciutkie jak marzenie. Sekret? Zrobiłam je z resztek po wczorajszym obiedzie
Co można zrobić z gotowanych tłuczonych ziemniaków? Jeśli nie masz pomysłu, mamy dla ciebie przepis na obłędnie pyszne bułeczki, który z pewnością odtworzysz nieraz. W połączeniu z sosem czosnkowym będą mistrzostwem świata.
-
Kiedy zjesz jedną, będziesz chcieć więcej. Przyćmiewają polskie pampuchy, a nadzienie skrada serce
Chińskie bułeczki bao są tak delikatne, puszyste i pełne aromatycznego nadzienia, że mogą stać się alternatywą nie tylko dla kanapek, lecz także dań głównych. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź przepis i ciesz się smakiem orientu.
-
Nie kupuję już napompowanych bułek ze sklepu. Robię o wiele lepsze ze skyru. Tylko 3 składniki
Jak zrobić, żeby bułki były chrupiące? Idealne na śniadanie czy kolację zamiast pieczywa ze sklepu. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a lista zakupów? Oprócz skyru wystarczą 2 składniki z szafki kuchennej.
-
Larwy owadów będą w pieczywie, dżemach i serach. KE zatwierdziła. "Zrównoważone źródło białka"
Komisja Europejska podjęła zaskakującą decyzję. Zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw owadów jako składnik pieczywa, makaronów oraz dżemów. Ma to być motywowane troską o ekologię i zrównoważoną produkcję żywności.
-
Gdzie wyrzucać torebki po pieczywie? Tak, to też zapewne robisz źle. Wszystko przez jeden szkopuł
Gdzie wyrzucać torebki po chlebie z foliowym okienkiem? Niepozorne pytanie potrafi wprawić w konsternację niejedną osobę. Okazuje się bowiem, że odpowiedź wcale nie jest taka oczywista, a ta wskazywana najczęściej jest po prostu błędna.
-
Dietetyk mówi, którego pieczywa nie kupiłby w Biedronce. Ma najgorszy skład
Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej kategorycznie trzeba odpuścić sobie pieczywo. Tymczasem prawda jest zupełnia inna. Pieczywo można jeść, ale trzeba wiedzieć, które jest najzdrowsze, a którego unikać. Wielu Polaków kupuje je w sklepach,...
-
Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Jak zrobić domowy chleb z cudownie chrupiącą, złotą skórką? Ten przepis na chleb sprawi, że zapomnisz drogę do piekarni. Co jest ważne? Oczywiście dobra mąka i garnek. O chlebie z gara będziesz śnić po nocach.
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Lepsze niż mielone i zwykłe ziemniaczane. Kotlety ruskie wiodą prym
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Zastosuj patent "górki"
- W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
- Kiedy sadzi się bób do gruntu? Nie przegap daty, bo nici z plonów
- Weź nóż, filet i paprykę. Tak pysznych kotletów nie robi nawet Gessler
- Zrobiłam to, żebyście wy nie musieli. Jak smakują dubajskie pierogi?
-
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka...
-
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z...
-
Znasz te wypieki? Pytamy głównie o pieczywo. Powinno być łatwo!
Przed tobą quiz wiedzy o pieczywie. Brzmi jak bułka z masłem? Wcale nie będzie tak łatwo! Tylko nieliczni mogą pomarzyć o komplecie. Podejmij wyzwanie - odpowiedz na 12 pytań i zgarnij jak najwięcej punktów. Trzymamy za ciebie kciuki!
-
Kajzerka, grahamka, a może poznańska? Ekspertki wskazały najlepszą bułkę. Liczą się nie tylko kalorie
Ile kalorii ma jedna bułka grahamka, a ile zwykła bułka kajzerka? Chcąc dokonać, najlepszego wyboru dla naszego zdrowia i diety warto wziąć pod uwagę również zawartość błonnika. Dietetyk oraz ekspertka od zdrowego odżywiania wskazali swojego...
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Nie odróżniasz kajzerki od bułki poznańskiej? Pożegnaj się z punktami
Przed tobą quiz o pieczywie. Jesz je na co dzień, ale czy cokolwiek o nim wiesz? Zweryfikują to nasze pytania. Jeśli nie odróżniasz kajzerek od bułek poznańskich, pozostaje ci celnie strzelać. Powodzenia!
-
Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"
Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.
-
Takiego chleba nie kupisz nigdzie. Kilka minut pracy wieczorem, a rano chrupiące pieczywo na stole
Ten prosty przepis na domowe pieczywo pozwala upiec bochenek o puszystym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Wiejski chleb bez wyrabiania to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o rarytasie jak z piekarni, bez nadmiernego wysiłku i...
-
Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
Przepisów na chleb jest multum, co daje spore pole do eksperymentowania. Sposób robienia chleba często różni się też w zależności od kraju. Jeśli tradycyjny chleb na zakwasie lub na drożdżach to już dla ciebie za mało i masz ochotę na coś bardziej...
-
Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce. Możecie być zdziwieni.
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
Tosty francuskie robiły nam babcie z czerstwego pieczywa. Biały napój dodawał smaku
Tosty francuskie to bez wątpienia nasz ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wszyscy jednak pewnie znamy je pod inną nazwą. Chleb w jajku albo jajochlebki robi się błyskawicznie zanurzając kromki pieczywa w rozmąconym jajku. Ja jednak polecam dodać coś...
-
Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży
Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz...
-
Takiego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Chrupiąca skórka będzie ci się śnić po nocach
Jak zrobić chleb w domu? Ale taki pyszny, z chrupiącą i złotą skórką, którego aromat roznosi się po całym domu? Nic prostszego - mamy świetny przepis na chleb, jednak jego wykonanie może was nieco zaskoczyć. Oprócz piekarnika przyda się także......
-
Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
Śniadania dla wielu z nas to codzienny rytuał, który jest bardzo ważny i który wprowadza nas w dobry nastrój dnia. Wiele osób przykłada do niego duże znaczenie i chce o poranku zjeść coś niebanalnego, ale przy tym niewymagającego i...
-
Przygotowanie to tylko 5 minut, a zapach unosi się przez cały dzień. Takiego chleba nie ma w piekarni
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pieczywa, to musisz na chwilę się zatrzymać. Ten przepis z całą pewnością ci się spodoba i będziesz go robił każdego dnia. Przygotowanie to kilka minut, które możesz poświęcić każdego ranka. Po wypieczeniu...
-
Schrup je wszystkie w tym smakowitym quizie o pieczywie
Czy są tu jacyś miłośnicy pieczywa? Bo quiz czeka na rozwiązanie. Wbrew pozorom zdobycie tutaj kompletu punktów to nie takie łatwe zadanie. Myślisz, że podołasz temu wyzwaniu? W takim razie co stoi na przeszkodzie byś spróbował swoich sił w tym...
-
Taki chleb to najlepszy wybór. "Zmiata" wolne rodniki i jest zdrowy dla jelit
Dla wielu osób chleb jest podstawą diety. Nie wszystkie rodzaje pieczywa mają jednak taki sam wpływ na nasz organizm. Niektóre są zdrowsze i zalecane przez specjalistów, innych lepiej nie kupować lub sięgać po nie sporadycznie. Z badań naukowych...
-
O poranku smakuje najlepiej. Podaj ją z dżemem lub kremem, a nigdy nie zjesz innego śniadania
Dla mnie śniadanie to najważniejsze posiłek w ciągu dnia, którego nie mogę pominąć. Nieważne co by się działo, śniadanie muszą zjeść i ma być ono pożywne i smaczne. Jednak od pewnego czasu nie miałam pomysłu co zjeść o poranku i właśnie wtedy w rę...
-
Zrobiłam je w kilka minut i podałam z ciepłym chlebem. Każdy mnie błagał o przepis
Przyrządzenie śniadań na pierwszy rzut oka może wydawać się proste i nieskomplikowane. W większości czasu tak jest, ale czasem dopada nas nuda i chęć zjedzenia czegoś innego. Wtedy naszą głowę wypełnia pustka, dlatego poniższym przepisem chcemy tę...
-
Bosacka wprost mówi, który chleb kupować. "W sklepach są takie, które go udają"
Chleb to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu. Jedzą go i na śniadanie, i na kolację. W sklepach i piekarniach jest jednak tak wiele rodzajów pieczywa, że czasem można się pogubić. Które najlepiej kupować, jeśli zależy nam, by wybrać...
-
Dodałam tylko jeden składnik, a bułeczki wyszły lepsze niż z piekarni. Najlepsze są prosto z pieca
Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały...
-
Nie przepłacaj w budkach, zrób ją własnoręcznie. Jest tańsza i jaka pyszna. Gotowa w 10 minut
Szukasz szybkiego przepisu na obiad, który przypasuje smakiem dorosłym i dzieci? To danie zrobisz w kilka minut i na pewno każdy będzie zadowolony. Wystarczy do niego tylko kilka podstawowych składników. Gdy spróbujesz go raz, będziesz powtarzać...
-
Robię chrupiące kotlety najlepsze w rodzinie. Zdziwicie się, co jest głównym składnikiem
Moja miłość do gotowania jest słynna w całej rodzinie i bliscy uwielbiają robione przeze mnie rosół, bigos i kotlety. Do niedawna numerem jeden były schabowe z kością, ostatnio jednak zabolało mnie serce, kiedy spojrzałam na kuchenny blat i...
-
Ten przedmiot sprawia, że pieczywo nie będzie twarde jak kamień. Musisz to mieć w swojej kuchni
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co musisz mieć w swojej kuchni, to ten przedmiot to punkt obowiązkowy. To właśnie on sprawi, że zakupione przez ciebie pieczywo będzie dłużej świeże i smaczniejsze. Na rynku dostępnych jest wiele takich...
-
Kiedyś jadła biedota, dziś specjalnie jeździmy na nie w Bieszczady. Bez białego napoju nie wyjdą
Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić...
-
Puszysty i miękki chleb bez pieczenia w piekarniku? Wystarczy patelnia, by uzyskać obłędne pieczywo
Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. To charakteryzuje ten obłędny chleb z patelni. Obejdzie się zatem bez skomplikowanych przepisów i biegania o poranku do piekarni. Takie pieczywo nie tylko jest ekspresowe,...
-
Pokazała, jak wyjmuje się pieczywo w jednym ze sklepów. "Skończyłaby się era macantów"
Obmacywanie pieczywa, by wybrać jak najświeższe, to powszechny problem w sklepach. Niektórzy nie widzą w tym nic złego, inni uważają, że jest to niehigieniczne i oburzają się, gdy ktoś tak robi. Nie wszędzie jednak mają ten problem. Polka pokazała...
-
Domowy przepis na bułki mięciutkie i chrupiące. W piekarni tak dobrych nie kupisz
Idealna chrupiąca skórka i ciągnące się wnętrze. Takie właśnie są idealne bajgle. Posypane makiem, sezamem, siemieniem lnianym albo bez posypki - każda wersja jest przepyszna! Jak zrobić te mięciutkie, kultowe bułeczki? To wcale nie takie trudne,...
-
Takiego chleba nie kupuj. Lekarka alarmuje. "Sprzyja rozwojowi pleśni". Wskazała najlepszy
Większość Polaków bez chleba nie wyobraża sobie śniadania, kolacji lub obu tych posiłków. Wybór w piekarniach i sklepach jest tak ogromny, że czasem trudno się zdecydować. Wskazówki lekarki Magdaleny Cubały-Kucharskiej mogą go jednak nieco ułatwić...