patelnia
-
Jak prawidłowo czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć? Nawet spaleniznę da się usunąć
Jak doczyścić patelnię z tłuszczu i spalenizny? Podpowiemy wam dzisiaj kilka domowych sposobów na jej dokładne umycie w zależności od tego, jaką powłoką jest pokryta. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Co robić, gdy zapali nam się olej? Nie wolno gasić go wodą. To błąd, który może kosztować życie [WIDEO]
Woda jako powszechny, łatwo dostępny i uniwersalny środek do gaszenia pożarów? Nic bardziej mylnego. Polanie nią płonącego oleju przyniesie wręcz odwrotny skutek - stworzy wybuchową mieszankę, która łatwo powoduje rozprzestrzenienie się ognia i w...
-
Genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze. Użyj śmietanki
Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wybierany przez Polaków sposób na przygotowywanie posiłków. Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jest jeden trik, który sprawi, że jedzenie zyska pełniejszy smak. Sprawdzi się zarówno w przypadku...
-
Wok - patelnia dobra do każdej kuchenki. Jaką wybrać i co na niej smażyć? Podpowiadamy
Wiele filmów dokumentalnych o Azji ukazuje uliczne targi czy zwykłe restauracje, gdzie kucharze z niesamowitą gracją posługują się dużymi, głębokimi patelniami. Też tak chcecie? Dziś na tapecie patelnia wok - co to jest i do jakich potraw ją...
-
Przypalone garnki są do wyrzucenia? Można je doczyścić. Przygotujcie sodę i keczup
Każdemu zdarzy się czasem przypalić garnek czy patelnię. To nie powód do zmartwień. Takie naczynie można odratować i to nie za pomocą druciaka, a kilku produktów, które na pewno znajdują się w waszych kuchniach.
-
Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!
Patelnia do naleśników to coś, co powinien mieć w swojej kuchni każdy smakosz tych wszystkim dobrze znanych placków. Posiadanie odpowiedniej patelni może bardzo ułatwić przygotowanie naleśników oraz sprawić, że skończą się nasze przygody z nierówn...
-
Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?
Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości?...
-
Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?
Patelnia żeliwna coraz częściej pojawia się na wyposażeniu kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania czy smażenia bez niej. Czy rzeczywiście warto ją kupić? Do czego można jej używać? A czy używa się jej w jakiś specjalny sposób? Patelnia...
-
Jak sprawdzić, czy patelnia już się dobrze rozgrzała? Jest prosty sposób - użyj odrobiny wody
Smażenie na nierozgrzanej patelni to częsta praktyka wśród domowych kucharzy. Wpływa to na strukturę dania, pogarsza jego smak, a nawet może spowodować dolegliwości żołądkowe. Jak sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca?
-
Patelnia grillowa - czy warto? Jak wybrać patelnię grillową?
Patelnia grillowa jest doskonałym pomysłem dla wszystkich, którzy uwielbiają grillowanie, a także dla tych, którzy chcą zadbać o linię. Patelnia grillowa - jak używać? Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Co pysznego można przygotować? Podpowiadamy!
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Kiszone rzodkiewki: przepis w kilku krokach. Warto przygotować je właśnie teraz
- Kapuśniak: przepis na klasyczną polską zupę. Podstawą jest odpowiednie mięso
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem