-
Haps
-
Jak przygotować
- Danie na co dzień i na wielkanocny obiad. Sos sprawia, że chce się je jeść bez końca
Danie na co dzień i na wielkanocny obiad. Sos sprawia, że chce się je jeść bez końca
Niektóre dania idealnie pasują nie tylko na codzienny obiad, a także na świąteczny stół. Tak właśnie jest w tym przypadku. To wszystko zasługa aromatycznego sosu, który zapamiętamy na długo. Skąpane w nim mięso jest idealnym dopełnieniem.
Pulpeciki w sosie chrzanowym to pyszne i sycące danie, które cieszy się popularnością w kuchni polskiej. Charakterystyczny sos chrzanowy nadaje całości niezwykłego smaku, który zaskakuje i zachwyca od pierwszego kęsa. To idealna propozycja na dzisiejszy obiad, jeśli szukasz czegoś sycącego.
Sos chrzanowy, znany z intensywnego smaku i aromatu, doskonale komponuje się z delikatnością mięsnych pulpetów. Jego lekko pikantny charakter dodaje potrawie rzadkiej nuty, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością.
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów
Przepis na pulpety w sosie chrzanowym
Składniki na pulpety
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.
Składniki na sos chrzanowy
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 400 ml bulionu,
- 2 łyżki chrzanu,
- 100 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Do miski wrzuć mięso mielone i posiekaną na drobno cebulę. Dodaj jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Z tak przygotowanej masy formuj małe pulpeciki, które wielkością będą przypominać orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie smaż pulpety na złoty kolor z obu stron. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni, na której smażone były pulpety, rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez kilka chwil, aby powstała zasmażka.
- Stopniowo wlewaj bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos, aż zgęstnieje.
- Na sam koniec dodaj chrzan i śmietankę. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Wcześniej wysmażone pulpety wrzuć do powstałego sosu i podgrzej całość na średnim ogniu.
- Gotowe danie podawaj z ryżem lub purée ziemniaczanym. Smacznego!