Danie na co dzień i na wielkanocny obiad. Sos sprawia, że chce się je jeść bez końca

Niektóre dania idealnie pasują nie tylko na codzienny obiad, a także na świąteczny stół. Tak właśnie jest w tym przypadku. To wszystko zasługa aromatycznego sosu, który zapamiętamy na długo. Skąpane w nim mięso jest idealnym dopełnieniem.

Pulpeciki w sosie chrzanowym to pyszne i sycące danie, które cieszy się popularnością w kuchni polskiej. Charakterystyczny sos chrzanowy nadaje całości niezwykłego smaku, który zaskakuje i zachwyca od pierwszego kęsa. To idealna propozycja na dzisiejszy obiad, jeśli szukasz czegoś sycącego.

Sos chrzanowy, znany z intensywnego smaku i aromatu, doskonale komponuje się z delikatnością mięsnych pulpetów. Jego lekko pikantny charakter dodaje potrawie rzadkiej nuty, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością.

Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Przepis na pulpety w sosie chrzanowym

Składniki na pulpety

  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos chrzanowy

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 ml bulionu,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzuć mięso mielone i posiekaną na drobno cebulę. Dodaj jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  2. Z tak przygotowanej masy formuj małe pulpeciki, które wielkością będą przypominać orzecha włoskiego.
  3. Na patelni rozgrzej olej, następnie smaż pulpety na złoty kolor z obu stron. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni, na której smażone były pulpety, rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez kilka chwil, aby powstała zasmażka.
  5. Stopniowo wlewaj bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos, aż zgęstnieje.
  6. Na sam koniec dodaj chrzan i śmietankę. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  7. Wcześniej wysmażone pulpety wrzuć do powstałego sosu i podgrzej całość na średnim ogniu.
  8. Gotowe danie podawaj z ryżem lub purée ziemniaczanym. Smacznego!
Więcej o: