Jak przygotować?

  • Nie smaż już boczku na patelni. Włóż do piekarnika i zrób ten jeden trik

    Nie smaż już boczku na patelni. Włóż do piekarnika i zrób ten jeden trik

    Chrupiący boczek z piekarnika może być znacznie smaczniejszy niż smażony, ponieważ powolne nagrzewanie nie niszczy struktury mięsa. Taka metoda sprawia, że plastry stają się równomiernie rumiane i lekkie, bez efektu przypaleń. To prosty sposób, który ułatwia przygotowanie idealnego boczku w domu.

    Monika Gajda,
  • Soczysty kurczak w sosie trzy sery. Chwila moment i masz obiad jak z restauracji

    Soczysty kurczak w sosie trzy sery. Chwila moment i masz obiad jak z restauracji

    Szybki obiad to nie musi być makaron z sosem ze słoika, jajko sadzone z mrożonymi frytkami albo gotowe danie do podgrzania w mikrofalówce. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że poczujesz się jak w dobrej restauracji, a to zaledwie kwadrans roboty i to bardzo łatwej i przyjemnej roboty. Kiedy spróbujesz, na liście twoich zakupów dużo częściej będzie pojawiał się kurczak, śmietana i trzy sery.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Sernik bez blachy i krojenia. Po prostu zamknij go w ciasteczku. Nie uwierzysz jakie to proste

    Sernik bez blachy i krojenia. Po prostu zamknij go w ciasteczku. Nie uwierzysz jakie to proste

    Ciasteczka o smaku sernika imbirowego to deser, który łączy intensywny aromat imbiru z kremowym środkiem. W każdym ciastku kryje się delikatna masa ukryta w miękkim, korzennym cieście. Słodki smak przełamuje lekką pikantność, dzięki czemu ten wypiek nie jest mdły. To propozycja dla osób, które szukają efektownego, ale prostego w przygotowaniu przepisu na ciasteczka.

    Wiktor Chimiak,
  • To nie są zwykłe schabowe. Jeden szczegół całkowicie zmienia smak potrawy

    To nie są zwykłe schabowe. Jeden szczegół całkowicie zmienia smak potrawy

    Zapiekane schabowe z pieczarkami i porem w sosie kremowym to sycące danie o wyrazistym smaku. Mięso piecze się w aromatycznym sosie warzywnym, dzięki czemu pozostaje delikatne. Całość można przygotować z wyprzedzeniem i upiec tuż przed podaniem, co sprawia, że potrawa jest wygodna i efektowna.

    Monika Gajda,
  • Zaskocz wszystkich i na andrzejki zrób tę sałatkę. Nie podejdzie wodą nawet po dwóch dniach
  • Treściwa i gęsta, że łycha stoi. Z tym przepisem zrobisz grochówkę lepszą niż w wojsku

    Treściwa i gęsta, że łycha stoi. Z tym przepisem zrobisz grochówkę lepszą niż w wojsku

    Zupa grochowa budzi w nas konkretne skojarzenia. Jednym kojarzy się z babciną kuchnią i ciepłem domowego ogniska, innym kojarzy się z pobytem w wojsku, a jeszcze innym z piknikami harcerskimi i regionalnymi jarmarkami. Bez względu na to, jakie ty masz skojarzenia z tym daniem, na pewno nie pogardzisz miseczką gorącej, aromatycznej grochówki. Jak ją zrobić, żeby smakowała tak dobrze, jak tylko można? Wkładka to nie wszystko.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Idealne na przekąskę i do barszczu. Jak zrobić krucho-drożdżowe paszteciki? Najlepszy jest farsz
  • Zapomnij o makreli i tuńczyku. To najlepsza pasta rybna. Znika z lodówki w jeden dzień
  • Sycąca, aromatyczna i pełna mięsa. Gulaszowa z Lubelszczyzny rozgrzewa niczym koc

    Sycąca, aromatyczna i pełna mięsa. Gulaszowa z Lubelszczyzny rozgrzewa niczym koc

    Kuchnia polska zupami stoi i każdy region może pochwalić się swoimi własnymi, wyjątkowymi przepisami. Podhale ma kwaśnicę, Śląsk wodzionkę, Kielecczyzna zalewajkę, a Lubelszczyzna forszmak. Dziś zdradzimy jak zrobić danie o tej dostojnej i intrygującej nazwie i co w niej takiego wyjątkowego. Od razu mówię - bez ogórków ani rusz.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Naleśniki rwą się lub pękają? Dodaj do ciasta łyżkę tego składnika i pożegnaj problem na amen

    Naleśniki rwą się lub pękają? Dodaj do ciasta łyżkę tego składnika i pożegnaj problem na amen

    Przepis na naleśniki wszyscy mniej lub bardziej znamy i to jest jeden z tych przepisów, które robi się często "na oko". Właśnie dlatego bywa, że naleśniki wychodzą grube, rwą się na patelni lub pękają przy składaniu. Jak temu zaradzić? Mamy bardzo prosty sposób. Oprócz mąki, wody, mleka i jajek, ważny jest jeszcze jeden dodatek. Robisz z nim kluski śląskie.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Dodaj jeden składnik pod koniec pieczenia. Warzywa zyskują smak, który trudno opisać
  • W PRL-u dzieci biły się o każdy okruszek. Dziś mało kto o nim pamięta, a jest przepyszny

    W PRL-u dzieci biły się o każdy okruszek. Dziś mało kto o nim pamięta, a jest przepyszny

    Czasy PRL-u są przez wielu wspominane z rozrzewnieniem, ale bynajmniej nie przez gigantyczne kolejki i kartki na podstawowe artykuły. Raczej chodzi o relacje międzyludzkie i oczywiście o niepowtarzalne smaki, które od czasu zakończenia tego dość ciężkiego okresu w historii, popadają powoli w zapomnienie. Dziś mamy zaszczyt przypomnieć przepis na wyjątkowy smakołyk, który wtedy cieszył i dorosłych, i dzieci. Jak zrobić blok czekoladowy? To tak proste, że będziesz w szoku.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Swojski smalec jak z jarmarku. Pełen mięsa, cebuli i jeszcze jednej pysznej rzeczy

    Swojski smalec jak z jarmarku. Pełen mięsa, cebuli i jeszcze jednej pysznej rzeczy

    Dziś mamy przepis na coś, co tak naprawdę w głębi serca każdy Polak uwielbia, ale nie każdy się do tego otwarcie przyznaje. Jednak kiedy zobaczy pajdę swojskiego chleba obficie posmarowaną smalczykiem z mnóstwem skwarek i mięsa, ślinka pocieknie mimowolnie. Dziś mamy dla was przepis na swojski smalec dużo pyszniejszy od tego z jarmarków regionalnych. Oprócz dobrej jakości mięsa, ważny jest jeden, nieco słodki dodatek.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Gdy wpadają goście, zawsze podaję im te ciasteczka. Wszyscy się dziwię, gdy mówię, z czego je robię
  • Zamiast smażyć, wrzuć do piekarnika i polej tym. Lekkie, chrupiące i gotowe w 30 minut
  • Sekret tej zupy piecze się osobno. Wystarczy zmiksować, a znika w mgnieniu oka

    Sekret tej zupy piecze się osobno. Wystarczy zmiksować, a znika w mgnieniu oka

    Białe velouté to delikatna zupa krem, która łączy aksamitną konsystencję z łagodnym smakiem warzyw i aromatem pieczonego czosnku. Sprawdza się w chłodne miesiące, ponieważ rozgrzewa i pozostaje lekkim, wartościowym posiłkiem. To prosta propozycja dla osób ceniących sezonowe składniki.

    Monika Gajda,
  • Zamiast bombek ciasteczka z okienkiem. Nie zgadniesz, co jest w środku

    Zamiast bombek ciasteczka z okienkiem. Nie zgadniesz, co jest w środku

    Ciasteczka witrażowe mogą być ozdobą świątecznego stołu i stanowić małe dzieło cukiernicze. Ten efektowny wypiek łączy delikatne ciasto z kolorowym wnętrzem z pokruszonych twardych cukierków. Jeśli lubisz kulinarne ciekawostki i świąteczne przepisy to przepis idealny dla ciebie.

    Wiktor Chimiak,
  • Nie uwierzysz, że to bez pieczenia. Budyniowiec księżniczki Elsy smakuje jak z cukierni
  • Nie dodawaj śmietany. Makaron z tym składnikiem jest aksamitny i gotowy w kilka minut
  • Pierniczki, które wytrzymają aż do świąt. Przepis nie zawodzi od dziesięcioleci

    Pierniczki, które wytrzymają aż do świąt. Przepis nie zawodzi od dziesięcioleci

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami i już niektórzy z nas piszą listy do Mikołaja, rozglądają się w sklepach za dekoracjami lub planują listę świątecznych pyszności. Wśród nich nie może zabraknąć pierniczków i dziś mamy przepis, który nie zawodzi i sprawdza się od lat. Możesz zrobić je nawet w listopadzie i nie martwić się, czy wytrzymają do świąt. Otóż wytrzymają, a z czasem nabiorą smaku.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Zamień jeden składnik a surówka zniknie w mig. Smakuje lepiej niż klasyczna wersja
  • Mój mąż robi to ciasto lepiej niż babcia. Na spotkaniach znika do ostatniego okruszka
  • Ta sałatka jest pyszna i kontrowersyjna. Główny składnik w mięsnym kosztuje grosze

    Ta sałatka jest pyszna i kontrowersyjna. Główny składnik w mięsnym kosztuje grosze

    Utarło się takie powiedzenie, że dobra gospodyni (ale gospodarz także) z niczego potrafi zrobić stroik, zupę i sałatkę. Jeśli chodzi o sałatkę, to zgadzam się w stu procentach, bo sama często robię tak zwane sałatki na winie. Czasem wychodzi mi lepiej, czasem gorzej, ale moja ostatnia wariacja chyba przejdzie do historii moich kulinarnych poczynań. Początkowo miał być gulasz, ale stwierdziłam, że sałatki z żołądkami drobiowymi "jeszcze nie grali".

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Nie robię wątróbki jak wszyscy. Zamiast w cebuli, duszę ją w sosie - jest przepyszna

    Nie robię wątróbki jak wszyscy. Zamiast w cebuli, duszę ją w sosie - jest przepyszna

    Wątróbkę albo się kocha, albo szczerze nie cierpi, ale z całą pewnością nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Te łatwodostępne, tanie i zdrowe podroby nie lądują na naszych stołach wyjątkowo często, a jeśli już, to najczęściej w towarzystwie złotej cebulki i jabłka. Nic nie mamy do tego przepisu na wątróbkę, ale znamy o wiele lepszy. Owszem, trochę cebulki będzie, ale pierwsze skrzypce będzie grał aksamitny, kremowy sos.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Zrobisz raz i zrozumiesz, o co chodzi. Taka brukselka wciąga jak chipsy. Broni się sama
  • Nie ciasto, a ratunek na każdą okazję. Wystarczy kubek, 3 jabłka i ten składnik

    Nie ciasto, a ratunek na każdą okazję. Wystarczy kubek, 3 jabłka i ten składnik

    Ten szybki placek jabłkowo orzechowy powstaje w kilka minut i sprawdza się zawsze, gdy potrzeba prostego słodkiego dodatku. Łączy aromat przypraw z miękką strukturą owoców, dzięki czemu smakuje świeżo i domowo. To wypiek, który można przygotować spontanicznie bez długich przygotowań.

    Monika Gajda,
  • Bez masła i bez drożdży, piszą o nim na NY Times. Ujawniła sekret na zdrowy chleb pełen białka
  • Rodzina spróbuje tego rosołu i zaniemówi. Zrobisz go na mięsie, którego rzadko się używa
  • Wygląda jak deser z kawiarni, a to śniadanie! Ta fit bomba białkowa smakuje jak lody
  • Tą zupą zastąpisz burgery. Nie wierzysz? W domu, każdy będzie chciał ją jeść codziennie