Jak przygotować?
-
Nie smaż już boczku na patelni. Włóż do piekarnika i zrób ten jeden trik
Chrupiący boczek z piekarnika może być znacznie smaczniejszy niż smażony, ponieważ powolne nagrzewanie nie niszczy struktury mięsa. Taka metoda sprawia, że plastry stają się równomiernie rumiane i lekkie, bez efektu przypaleń. To prosty sposób, który ułatwia przygotowanie idealnego boczku w domu.
-
Soczysty kurczak w sosie trzy sery. Chwila moment i masz obiad jak z restauracji
Szybki obiad to nie musi być makaron z sosem ze słoika, jajko sadzone z mrożonymi frytkami albo gotowe danie do podgrzania w mikrofalówce. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że poczujesz się jak w dobrej restauracji, a to zaledwie kwadrans roboty i to bardzo łatwej i przyjemnej roboty. Kiedy spróbujesz, na liście twoich zakupów dużo częściej będzie pojawiał się kurczak, śmietana i trzy sery.
-
Sernik bez blachy i krojenia. Po prostu zamknij go w ciasteczku. Nie uwierzysz jakie to proste
Ciasteczka o smaku sernika imbirowego to deser, który łączy intensywny aromat imbiru z kremowym środkiem. W każdym ciastku kryje się delikatna masa ukryta w miękkim, korzennym cieście. Słodki smak przełamuje lekką pikantność, dzięki czemu ten wypiek nie jest mdły. To propozycja dla osób, które szukają efektownego, ale prostego w przygotowaniu przepisu na ciasteczka.
-
To nie są zwykłe schabowe. Jeden szczegół całkowicie zmienia smak potrawy
Zapiekane schabowe z pieczarkami i porem w sosie kremowym to sycące danie o wyrazistym smaku. Mięso piecze się w aromatycznym sosie warzywnym, dzięki czemu pozostaje delikatne. Całość można przygotować z wyprzedzeniem i upiec tuż przed podaniem, co sprawia, że potrawa jest wygodna i efektowna.
-
Zaskocz wszystkich i na andrzejki zrób tę sałatkę. Nie podejdzie wodą nawet po dwóch dniach
Szybka, pyszna i nie puszcza wody nawet po dwóch dniach. Ta sałatka to idealna propozycja na andrzejkową imprezę. Zrobisz ją z kilku składników, a efekt zaskoczy nawet fanów klasycznego gyrosa.
-
Treściwa i gęsta, że łycha stoi. Z tym przepisem zrobisz grochówkę lepszą niż w wojsku
Zupa grochowa budzi w nas konkretne skojarzenia. Jednym kojarzy się z babciną kuchnią i ciepłem domowego ogniska, innym kojarzy się z pobytem w wojsku, a jeszcze innym z piknikami harcerskimi i regionalnymi jarmarkami. Bez względu na to, jakie ty masz skojarzenia z tym daniem, na pewno nie pogardzisz miseczką gorącej, aromatycznej grochówki. Jak ją zrobić, żeby smakowała tak dobrze, jak tylko można? Wkładka to nie wszystko.
-
Idealne na przekąskę i do barszczu. Jak zrobić krucho-drożdżowe paszteciki? Najlepszy jest farsz
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przed takim dylematem stają często wszystkie gospodynie i gospodarze i zazwyczaj wybór pada na farsz do pierogów, krokietów lub pasztet. Jednak z rosołowych resztek można zrobić coś jeszcze pyszniejszego, a wystarczy zagnieść ciasto i upiec. Za te paszteciki można iść na boso do piekła.
-
Zapomnij o makreli i tuńczyku. To najlepsza pasta rybna. Znika z lodówki w jeden dzień
Niepozorna ryba może stać się gwiazdą twoich kanapek. Wystarczy kilka prostych dodatków, by stworzyć coś, co uzależnia od pierwszego kęsa. Nie zrobisz jej jednak z makreli ani tuńczyka. Potrzebna ci będzie inna wędzona ryba.
-
Sycąca, aromatyczna i pełna mięsa. Gulaszowa z Lubelszczyzny rozgrzewa niczym koc
Kuchnia polska zupami stoi i każdy region może pochwalić się swoimi własnymi, wyjątkowymi przepisami. Podhale ma kwaśnicę, Śląsk wodzionkę, Kielecczyzna zalewajkę, a Lubelszczyzna forszmak. Dziś zdradzimy jak zrobić danie o tej dostojnej i intrygującej nazwie i co w niej takiego wyjątkowego. Od razu mówię - bez ogórków ani rusz.
-
Naleśniki rwą się lub pękają? Dodaj do ciasta łyżkę tego składnika i pożegnaj problem na amen
Przepis na naleśniki wszyscy mniej lub bardziej znamy i to jest jeden z tych przepisów, które robi się często "na oko". Właśnie dlatego bywa, że naleśniki wychodzą grube, rwą się na patelni lub pękają przy składaniu. Jak temu zaradzić? Mamy bardzo prosty sposób. Oprócz mąki, wody, mleka i jajek, ważny jest jeszcze jeden dodatek. Robisz z nim kluski śląskie.
-
Dodaj jeden składnik pod koniec pieczenia. Warzywa zyskują smak, który trudno opisać
Jesienne pieczone warzywa z fetą to szybka i aromatyczna propozycja dla osób, które chcą przygotować sycący posiłek bez długiego gotowania. Warzywa miękną w piekarniku, a feta nadaje im wyrazistości oraz kremowej struktury. Takie połączenie zapewnia intensywny smak przy minimalnym wysiłku.
-
W PRL-u dzieci biły się o każdy okruszek. Dziś mało kto o nim pamięta, a jest przepyszny
Czasy PRL-u są przez wielu wspominane z rozrzewnieniem, ale bynajmniej nie przez gigantyczne kolejki i kartki na podstawowe artykuły. Raczej chodzi o relacje międzyludzkie i oczywiście o niepowtarzalne smaki, które od czasu zakończenia tego dość ciężkiego okresu w historii, popadają powoli w zapomnienie. Dziś mamy zaszczyt przypomnieć przepis na wyjątkowy smakołyk, który wtedy cieszył i dorosłych, i dzieci. Jak zrobić blok czekoladowy? To tak proste, że będziesz w szoku.
-
Swojski smalec jak z jarmarku. Pełen mięsa, cebuli i jeszcze jednej pysznej rzeczy
Dziś mamy przepis na coś, co tak naprawdę w głębi serca każdy Polak uwielbia, ale nie każdy się do tego otwarcie przyznaje. Jednak kiedy zobaczy pajdę swojskiego chleba obficie posmarowaną smalczykiem z mnóstwem skwarek i mięsa, ślinka pocieknie mimowolnie. Dziś mamy dla was przepis na swojski smalec dużo pyszniejszy od tego z jarmarków regionalnych. Oprócz dobrej jakości mięsa, ważny jest jeden, nieco słodki dodatek.
-
Gdy wpadają goście, zawsze podaję im te ciasteczka. Wszyscy się dziwię, gdy mówię, z czego je robię
Z pewnością każdy ma swój ulubiony przepis na kruche ciastka i niechętnie podchodzi do zmian. Czasem jednak warto zaryzykować, bo może się okazać, że będą jeszcze smaczniejsze. Do kruchych ciasteczek warto dorzucić pewien słodki składnik, który sprawi, że na talerzu nie zostanie nawet okruszek.
-
Zamiast smażyć, wrzuć do piekarnika i polej tym. Lekkie, chrupiące i gotowe w 30 minut
Szukasz pomysłu na lekki, ale wyrazisty obiad? Istnieje na to inspirowane smakami Azji rozwiązanie. To danie, które można łatwo dopasować do swoich ulubionych dodatków. Zachwyca smakiem, a przy tym jest szybkie i ekonomiczne. Nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego.
-
Sekret tej zupy piecze się osobno. Wystarczy zmiksować, a znika w mgnieniu oka
Białe velouté to delikatna zupa krem, która łączy aksamitną konsystencję z łagodnym smakiem warzyw i aromatem pieczonego czosnku. Sprawdza się w chłodne miesiące, ponieważ rozgrzewa i pozostaje lekkim, wartościowym posiłkiem. To prosta propozycja dla osób ceniących sezonowe składniki.
-
Zamiast bombek ciasteczka z okienkiem. Nie zgadniesz, co jest w środku
Ciasteczka witrażowe mogą być ozdobą świątecznego stołu i stanowić małe dzieło cukiernicze. Ten efektowny wypiek łączy delikatne ciasto z kolorowym wnętrzem z pokruszonych twardych cukierków. Jeśli lubisz kulinarne ciekawostki i świąteczne przepisy to przepis idealny dla ciebie.
-
Nie uwierzysz, że to bez pieczenia. Budyniowiec księżniczki Elsy smakuje jak z cukierni
Marzy ci się efektowne ciasto bez pieczenia? Budyniowiec księżniczki Elsy to kremowy deser na herbatnikach, który zachwyca smakiem i wyglądem. Szybki w przygotowaniu, idealny na rodzinne spotkania czy urodzinowe przyjęcia. Możecie być pewni, że zrobi furorę.
-
Nie dodawaj śmietany. Makaron z tym składnikiem jest aksamitny i gotowy w kilka minut
To danie i jego kremowa konsystencja i intensywny smak sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dzięki kilku podstawowym składnikom staje się idealnym rozwiązaniem na szybki posiłek. To również prosty sposób na pyszną kolację bez zbędnego wysiłku.
-
Pierniczki, które wytrzymają aż do świąt. Przepis nie zawodzi od dziesięcioleci
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami i już niektórzy z nas piszą listy do Mikołaja, rozglądają się w sklepach za dekoracjami lub planują listę świątecznych pyszności. Wśród nich nie może zabraknąć pierniczków i dziś mamy przepis, który nie zawodzi i sprawdza się od lat. Możesz zrobić je nawet w listopadzie i nie martwić się, czy wytrzymają do świąt. Otóż wytrzymają, a z czasem nabiorą smaku.
-
Zamień jeden składnik a surówka zniknie w mig. Smakuje lepiej niż klasyczna wersja
Lekki coleslaw ze spiczastej kapusty zachwyca świeżością i chrupkością, a jabłko dodaje mu naturalnej słodyczy. Ta lekka sałatka dobrze komponuje się z daniami z grilla, burgerami i obiadowymi dodatkami. Po krótkim schłodzeniu nabiera pełniejszego aromatu i idealnej konsystencji.
-
Mój mąż robi to ciasto lepiej niż babcia. Na spotkaniach znika do ostatniego okruszka
Pleśniak tak się urządził, że od lat uchodzi za jedno z najlepszych polskich ciast. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego imieninowego lub świątecznego stołu. Mój mąż opanował robienie pleśniaka do perfekcji. Jak zrobić to ciasto? Nie jest to żadna fizyka kwantowa.
-
Ta sałatka jest pyszna i kontrowersyjna. Główny składnik w mięsnym kosztuje grosze
Utarło się takie powiedzenie, że dobra gospodyni (ale gospodarz także) z niczego potrafi zrobić stroik, zupę i sałatkę. Jeśli chodzi o sałatkę, to zgadzam się w stu procentach, bo sama często robię tak zwane sałatki na winie. Czasem wychodzi mi lepiej, czasem gorzej, ale moja ostatnia wariacja chyba przejdzie do historii moich kulinarnych poczynań. Początkowo miał być gulasz, ale stwierdziłam, że sałatki z żołądkami drobiowymi "jeszcze nie grali".
-
Nie robię wątróbki jak wszyscy. Zamiast w cebuli, duszę ją w sosie - jest przepyszna
Wątróbkę albo się kocha, albo szczerze nie cierpi, ale z całą pewnością nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Te łatwodostępne, tanie i zdrowe podroby nie lądują na naszych stołach wyjątkowo często, a jeśli już, to najczęściej w towarzystwie złotej cebulki i jabłka. Nic nie mamy do tego przepisu na wątróbkę, ale znamy o wiele lepszy. Owszem, trochę cebulki będzie, ale pierwsze skrzypce będzie grał aksamitny, kremowy sos.
-
Zrobisz raz i zrozumiesz, o co chodzi. Taka brukselka wciąga jak chipsy. Broni się sama
Brukselka wcale nie musi kojarzyć się z rozgotowanymi, gorzkimi kulkami z dzieciństwa. Wystarczy upiec ją w piekarniku, by stała się chrupiąca z zewnątrz i delikatna w środku. Pieczone warzywa z odrobiną oliwy oraz przypraw to prosty sposób na zdrowy dodatek do obiadu.
-
Nie ciasto, a ratunek na każdą okazję. Wystarczy kubek, 3 jabłka i ten składnik
Ten szybki placek jabłkowo orzechowy powstaje w kilka minut i sprawdza się zawsze, gdy potrzeba prostego słodkiego dodatku. Łączy aromat przypraw z miękką strukturą owoców, dzięki czemu smakuje świeżo i domowo. To wypiek, który można przygotować spontanicznie bez długich przygotowań.
-
Bez masła i bez drożdży, piszą o nim na NY Times. Ujawniła sekret na zdrowy chleb pełen białka
Wyjątkowy smak, puszysta konsystencja i prosty skład. Chleb z serkiem wiejskim to propozycja dla tych, którzy szukają domowego pieczywa z charakterem. Autorką przepisu jest Carolina Gelen, współpracująca z "New York Times", znana z prostych i kreatywnych pomysłów kulinarnych.
-
Rodzina spróbuje tego rosołu i zaniemówi. Zrobisz go na mięsie, którego rzadko się używa
Gdy gotujemy rosół, najczęściej sięgamy po różne części kurczaka, np. udka. By jednak był jak najbardziej wyrazisty i esencjonalny, najlepiej przygotowywać go na różnych rodzajach mięs. Warto wykorzystać wartościowy składnik, o którym wiele osób już zapomniało. Dzięki niemu rosół rzuci rodzinę na kolana.
-
Wygląda jak deser z kawiarni, a to śniadanie! Ta fit bomba białkowa smakuje jak lody
Przepis na czekoladowo-kokosowy banana split to idealne śniadanie dla miłośników zdrowych deserów. Wystarczy kilka minut, aby przygotować tropikalny posiłek pełen białka i energii. Ten lekki deser śniadaniowy łączy smak kokosa, banana i czekolady w jednym prostym daniu.
-
Tą zupą zastąpisz burgery. Nie wierzysz? W domu, każdy będzie chciał ją jeść codziennie
Połączenie aromatu klasycznego burgera z formą typowej zupy tworzy ciekawą propozycję obiadową. Kremowa baza, mięso oraz warzywa sprawiają, że to sycący pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis daje możliwość przygotowania go na kilka sposobów. Dobrze sprawdzi się w chłodniejsze dni i podczas rodzinnych spotkań.
-
Znowu ziemniaki do obiadu? Spróbuj tej wiejskiej odsłony. Pachną, sycą i znikają w mig
Ziemniaki farmerskie to połączenie prostoty i smaku zamknięte w jednym naczyniu. To aromatyczne danie z kuchni wiejskiej zachwyca łatwością przygotowania i sycącym charakterem. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
-
Jest puszysty i zrobisz go z zamkniętymi oczami. Sernik z wiaderka poleca się na weekend
Ciasto na weekend to pozycja obowiązkowa w wielu domach i część z nas nie wyobraża sobie schyłku tygodnia bez domu pachnącego domowym wypiekiem. Jednak jeśli uważasz, że masz dwie lewe ręce do wypieków lub lubisz pyszne serniki, mamy dla ciebie świetny przepis. Tu nie da się nic zepsuć.
-
Niezawodny przepis na solankę do mięsa? Z zasadą dłoni nigdy nie pomylisz proporcji
Pyszna pieczeń, soczysta wędlina, a może schab na kanapki? Kluczem do smaku jest dobrze przygotowana solanka. By nie mieć problemów z zapamiętaniem proporcji, warto poznać tzw. zasadę dłoni. Na czym polega?
-
Chyba nikt nie pamięta, jak się kiedyś robiło rosół. To właśnie w tym tkwi cały smak
Rosół od lat pojawia się w wielu domach, lecz w zabieganej codzienności często traci swój dawny charakter. Dawne kuchenne triki powoli odchodzą w zapomnienie, choć to one nadawały zupie pełni smaku. Ten przepis przywraca prostotę tradycyjnego bulionu.
-
Czekam na nią do listopada. Jak zrobić zupę z gąsek? Trik z solą niebywale podbije smak
Sezon na grzyby wcale się nie kończy i właśnie teraz pojawiają się najsmaczniejsze gatunki. W lasach wciąż możemy jeszcze spotkać późne podgrzybki z ciemnymi łebkami, ale zaczynają się także opieńki, wodnicha późna, boczniaki i one - skarb ukryty w piasku, czyli gąski. To zdecydowanie moje ukochane grzyby i na zupę z gąsek co roku czekam z utęsknieniem. Chętnie podpowiem, jak ją zrobić.
-
Nie piekę, nie dosładzam, a smakuje jak czekoladowy mus. 3 składniki i deser gotowy
Lekki deser bez cukru i bez mąki można przygotować w kilka minut. Dojrzałe banany nadają mu naturalnej słodyczy, jajka zapewniają kremową konsystencję, a kakao podkreśla smak. To szybka propozycja dla osób, które szukają prostego deseru z bananów, bez użycia sprzętu.
-
Regionalna zupa z zapomnianego warzywa. Ślązacy wiedzą, że jest lepsza od jarzynowej
Za co kochamy kuchnię polską? Zdecydowanie za różnorodność. O ile wszędzie doskonale znany jest kotlet schabowy, kopytka, czy pierogi, o tyle są dania, które kojarzą jedynie mieszkańcy określonych regionów. Szczególnie dużo takich przepisów skrywa kuchnia śląska i dziś jeden z nich wam zdradzimy. W roli głównej warzywo, które na naszych stołach pojawia się rzadko, stanowczo za rzadko.
-
Lepszy niż truskawkowy, a nikt go nie zna. Ten dżem zrobisz z owoców, które masz na blacie
Robienie dżemów kojarzy nam się z latem i jesienią, kiedy w sadach, ogrodach i na straganach owoców jest najwięcej. Jednak są takie owoce, które są dostępne przez cały rok i mało kto pomyśli o tym, żeby przerobić je na gęste przetwory. Dziś mamy fantastyczny przepis na dżem, który smakiem bije nawet truskawkowy i wiśniowy, a to chwila roboty.
-
Gaz czy prąd? Porównujemy koszty gotowania. Ta opcja wygrywa na dłuższą metę, ale ma haczyk
W czasach, gdy każda złotówka się liczy, pytanie o to, na czym gotować taniej, staje się coraz bardziej aktualne. Gaz czy indukcja - co bardziej się opłaca? Różnice nie kończą się na rachunkach. W grę wchodzą też kwestie bezpieczeństwa, wygody i stylu.
-
Co na obiad z kurczaka? Zrób gęste ciasto, zanurz i usmaż. 15 minut i masz wyżerkę, ze ho ho
Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, zawsze dobrym pomysłem jest coś z kurczakiem. To mięso niewymagające, tanie i łatwo dostępne, a dobrze przyrządzone bywa naprawdę przepyszne. Dziś z chęcią zdradzę przepis na kurczaka, który łączy w sobie coś z kotletów, nuggetsów i azjatyckich kąsków. Podstawą jest gęste ciasto z mnóstwem przypraw. Kwadrans i masz obiad, który chętnie wsunie nawet niejadek.