Jak przygotować?
-
Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
Oddzielanie żółtek od białek to jedna z podstawowych, kuchennych czynności. Jednak w praktyce wiele osób ma problemy z tą czynnością. Mamy pięć sprytnych sposobów na oddzielenie tych części jajka. Sprawdźcie sami.
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
Na straganach zaczyna się już pojawiać bób, a jego ceny są na razie wysokie. Ile wynoszą i kiedy można spodziewać się spadków? Podpowiadamy także, co przygotować z bobu, gdy skusimy się na zakup.
-
Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
Placek po węgiersku to danie, które zachwyci mięsożerców. Przepis Magdy Gessler czyni tę pyszną potrawę jeszcze lepszą. Sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie.
-
Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.
-
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej? Nie będą ci potrzebne żadne gadżety, a tylko własna ręka
Przygotowywanie poszczególnych składników dań bywa uciążliwe. Wyrywanie, odcinanie, krojenie zajmują niekiedy sporo czasu, wydłużając przyrządzanie potraw. Na szczęście jest internet i media społecznościowe, na których od czasu do czasu pojawiają się przydatne triki i porady kuchenne. Tym razem mamy dla was sposób na to, jak szybko pozbyć się głąba sałaty lodowej.
-
Domowa czekolada na kilka sposobów. Pyszny deser, który zachwyci każdego
Domowa czekolada to nie lada gratka dla miłośników łakoci! Własnoręcznie wykonana czekolada jest o wiele zdrowsza i dużo pyszniejsza. Ponadto receptura jest dziecinnie prosta. Przekonajcie się o tym sami.
-
Szybkie ciasto z rabarbarem. Puszysty i lekki deser, który przygotujesz w kilka minut
Szybkie ciasto z rabarbarem to idealny pomysł na letni deser. Słodycz wypieku przełamana nieco kwaskowatym rabarbarem sprawi, że sięgną po niego nawet wymagający smakosze!
-
Przepis na krupnik. Zastosuj trik z marchewką, żeby miał piękny kolor
Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup. Niegdyś jej popularność wynikała głównie ze względów ekonomicznych - składniki na krupnik były tanie i ogólnodostępne. Dziś najczęściej przyrządzamy tę zupę, bo ma wyjątkowy smak, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Podpowiadamy, co zrobić, aby krupnik nie był mętny i miał piękny kolor.
-
Młoda kapusta - przepis na wiosenny obiad ze świeżych warzyw. Zrobisz go w niecałą godzinę
Sezon na świeże, młode warzywa trwa w najlepsze. Coraz więcej nowalijek pojawia się na bazarkach. Dziś przepis na moje ulubione danie o tej porze roku. Młoda kapusta, którą najbardziej lubię w połączeniu z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Nie sposób się jej oprzeć. Ma delikatny kremowy smak i wspaniale pachnie koperkiem.
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
- Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
- Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
- Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
- Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
- Jak i kiedy siać ogórki w gruncie i na balkonie? Oto kilka trików, które sprawią, że plony będą obfite
-
Sernik na zimno - najprostszy przepis dla fanów letnich deserów. Ty zdecyduj, czy wolisz truskawki, czy borówki
Przepis na sernik na zimno obowiązkowo musi się znaleźć w przepiśniku wszystkich domowych kucharzy. Dziś mamy dla ciebie najprostszą, tradycyjną wersję tego przysmaku. Zatop w galaretce swoje ulubione owoce i na chwilę zapomnij o świecie.
-
Przepis na racuchy z najpyszniejszym letnim owocem. Szybkie i rozpływające się w ustach
Latem możemy jeść wyłącznie truskawki, czemu nie można się dziwić - pod każdą postacią te owoce są pyszne. Dziś mamy dla ciebie coś ekstra - przepis na racuchy z truskawkami. Zrobisz je w kilka minut, a będą tak pyszne, że najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję.
-
Sprawdzony przepis na naleśniki w wersji fit. Zrezygnuj z mąki pszennej i spróbuj wersji bezglutenowej
Kto nie kocha naleśników? Jednak czy można przygotować je w formie fit, bez glutenu, laktozy i cukru? Jak wykonać ciasto i jakich użyć dodatków? Oto sprawdzony i zdrowy przepis na naleśnik.
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
Co zrobić, żeby pieczone ziemniaki były chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku? Jest kilka sposobów, by smakowały po prostu nieziemsko. Podpowiadamy wam, jak przyrządzić najsmaczniejsze pieczone ziemniaki.
-
Najlepsze dania ze szparagami w roli głównej. Nie tylko z jajkiem w koszulce
Jakie są najsmaczniejsze dania ze szparagami? Można z nich zrobić bardzo różne potrawy: od zup po pyszne zapiekanki. Podpowiadamy, co pysznego zrobić ze szparagów - zarówno białych, jak i zielonych.
-
Murzynek - przepis na najlepsze i szybkie ciasto z polewą czekoladową. Ponadczasowy deser na Dzień Matki
Niezapowiedziani goście, brak czasu a może zwyczajnie ochota na coś słodkiego do kawy. Czekoladowy specjał pomimo upływu lat jest nadal bardzo aktualny.
-
Boczniaki - przepis na szybką przekąskę lub obiad. Te grzyby są ciekawą alternatywą dla mięsa
Boczniaki - przepis na spektakularne danie lub ciekawą przekąskę. Te smaczne grzyby można przygotować w wielu nietypowych odsłonach - są świetną alternatywą dla mięsa i źródłem wielu cennych witamin. Przypisuje się im właściwości lecznicze - a zawarte w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
Młoda kapusta to jeden z symboli wiosny. Jej miłośnicy wypatrują jej z utęsknieniem, a gdy w końcu się pojawi, nie posiadają się z radości. Jeśli i wy należycie do grona fanatyków młodej kapusty i szukacie pomysłów na to, jak ją przygotować, podrzucamy wam pyszny przepis - oto młoda kapusta zasmażana.
-
Dorada: przepis na rybę z piekarnika. Proste składniki zapewnią śródziemnomorski smak
Przepisy na doradę są nadal popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego. Będąc w którymś z nich, warto spróbować tego specjału w lokalnych restauracjach. Mrożone dorady są jednak dostępne również w Polsce - można kupić je w wybranych sieciach spożywczych.
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
Prowadząca program "Ewa Gotuje" zachęca do przygotowania góralskiej piersi z kurczaka na komunijne przyjęcie. Wydaje się to prostym daniem, ale naprawdę smacznym. Na pewno będzie sporym zaskoczeniem dla gości. Spróbujcie sami.
-
Przepis na szybki obiad z niczego. Kartofle zapiekane z szynką i serem. Danie jest proste, ale efektowne
Lodówka świeci pustkami, na głowie mnóstwo spraw, a ty nie masz czasu na zakupy i gotowanie? Znamy to, dlatego przygotowaliśmy przepis na obiad, który możesz wykonać z tego co masz pod ręką.
-
Pomysł na obiad z mięsem. Kilka prostych i szybkich przepisów, które urozmaicą codzienne posiłki
Pomysł na obiad z mięsem nie musi być ani skomplikowany, ani czasochłonny. Udowadniają to przepisy, którymi się z wami podzielimy. Dania te nie wymagają ogromnych umiejętności kulinarnych, ale nasycą wszystkich domowników.
-
Szparagi - zupa krem, którą zrobisz w 20 minut. Francuski ser zagwarantuje boski smak
Szparagi to warzywo, dzięki któremu mamy pewność, że wiosna lubi nas karmić. Przepisów na szparagi jest mnóstwo, ale dziś mamy dla was prawdziwą perełkę - aromatyczną zupę krem, której wykonanie zajmuje 20 minut. Gwarancją boskiego smaku jest ser - aromatyczny francuskie Brie.
-
Kisiel z siemienia lnianego. Ten deser nie tylko pysznie smakuje, lecz ma także niesamowite działanie
Kisiel z siemienia lnianego to zdrowy deser, który wyjątkowo smakuje i jest łatwy w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane to prawdziwy dar od natury. Ten niepozorny, mały dodatek do codziennej diety może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Sprawdź nasz przepis, poznaj szczegóły i właściwości tego rarytasu.
-
Dressing do sałatki na kilka sposobów. Ostry, łagodny, a może z dodatkiem miodu? Opcji jest wiele!
Dressing do sałatki to gwarancja dobrego smaku! Mamy sprawdzone sposoby na to, jak w kilka chwil wzbogacić smak nudnych warzyw. Pora zakasać rękawy i ruszać do kuchni! Poznaj wyjątkowe przepisy.
-
Zupa kalafiorowa. Przepis z zeszytu babci
Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Jest prosta do przygotowania, a co za tym idzie - powinna spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Sezonowego, świeżego kalafiora znajdziemy w sklepikach z warzywami od maja do listopada. To właśnie w tych miesiącach najlepiej wypróbować nasz sprawdzony przepis.
-
Zupa szczawiowa - przepis na pyszny obiad. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby ją wyczarować
Przygotowywanie obiadu bywa męczące. Zupa to zawsze świetny pomysł na zdrowy posiłek. Jest ciepła, rozgrzewająca od środka i pożywna. Dziś przepis na szczawiową, wiosenną zupę, którą pokocha każdy. Nie musisz spędzić całego dnia w kuchni, aby podać smaczny posiłek swojej rodzinie.
-
Naleśniki - przepis na pyszne i sycące danie. Farsz z kurczaka sprawdzi się o każdej porze dnia
Przepis na naleśniki z farszem drobiowo-warzywnym nie jest tak skomplikowany, jaki się wydaje na pierwszy rzut oka. Przygotowanie farszu jest czasochłonne, ale jego składniki są proste i ogólnodostępne. Natomiast usmażenie ciasta na naleśniki to już kwestia kilku minut.
-
Brownie - przepis na najbardziej czekoladowy deser. Będzie mięciutkie i gliniaste, a to wszystko w pół godziny
Brownie to sposób na zły humor, złamane serce czy złośliwą teściową. Ten deser działa jak plaster na skołatane nerwy, a to dlatego, że jest w nim tyle czekolady, że nasz układ nerwowy szaleje od nadmiaru hormonów szczęścia. Jak zrobić pyszne, gliniaste brownie? Nasz przepis jest najprostszy z prostych.
-
Racuchy - przepis, który cię zafascynuje. Wytrawna wersja śniadaniowej klasyki w pół godziny
Racuchy kojarzą nam się z pulchnymi placuszkami, często podawanymi w towarzystwie owoców i koniecznie obficie oprószonymi cukrem pudrem. Dziś mamy przepis, który udowodni, że racuchy na słono są tak samo pyszne, jak dotychczas znana wersja. Jedyne czego potrzebujesz to podstawowe składniki, minimum cierpliwości i... kiełbasa.
-
Botwinka - przepis na wiosenną zupę pełną zdrowia. Zobacz jak przygotować pyszny obiad
Botwinka to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce w trakcie wiosny. Jest zdrowa, pełna wartościowych składników. Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem u babci i obiadami w przedszkolu. Już dziś wypróbuj nasz przepis i ciesz się wiosną w swojej kuchni.
-
Omlet - przepis na pyszne i szybkie śniadanie z jajek. Prosty trik prawi, że będzie puszysty
Omlet - przepis na pyszne i pożywne śniadanie, które można ekspresowo przygotować z kilku prostych składników. Podajemy go zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Jednak bez względu na preferowany efekt końcowy warto znać trik, który zapewni nam puszysty, delikatny i pyszny omlet.
-
Beszamel - przepis na bazowy sos do wielu dań. Wystarczy kilka produktów, ale ważne jest przygotowanie
Beszamel - przepis na sos, przyrządzany jako zasmażka z mąki na maśle i rozprowadzana mlekiem. Jest jednym z pięciu bazowych sosów, używanych w kuchni. Pozornie banalny do przygotowania a w rzeczywistości bardzo wymagający przepis, który potrzebuje odpowiedniego przygotowania i dobrych produktów.
-
Soparnik to kulinarna duma Dalmacji środkowej. Przepis na pyszną "chorwacką pizzę"
W czasie zwiedzania Dalmacji środkowej odwiedziliśmy Republikę Poljicką. Poczęstowano nas oczywiście regionalnym specjałem - soparnikiem. Wcześniej mogliśmy także obserwować cały proces przygotowania słynnego dania.
-
Szybkie przepisy na kolację. Nie narobisz się, a będzie pysznie
Co pysznego przygotować na kolację? Mamy dla was trzy proste przepisy, z którymi każdy sobie bez problemu poradzi. Znajdziecie tu i coś na ciepło, i na zimno - wedle upodobania. Zapraszamy.
-
Jak prawidłowo czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć? Nawet spaleniznę da się usunąć
Jak doczyścić patelnię z tłuszczu i spalenizny? Podpowiemy wam dzisiaj kilka domowych sposobów na jej dokładne umycie w zależności od tego, jaką powłoką jest pokryta. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Dlaczego brytyjska królowa nigdy nie je kwadratowych kanapek? Powodem jest wielowiekowa tradycja
Gotowanie dla rodziny królewskiej nie jest łatwe. Należy przestrzegać długiej listy zasad, w których zostało wyszczególnione zarówno to, co spożywa monarchini, jak i to, czego unika. Nawet kanapki muszą być przygotowane w ściśle określony sposób.
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
Kto nie kocha makaronów? Chyba nie znam takiej osoby. Carbonara to jedno z najprostszych dań, bo do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników. Uważajcie jednak, aby z jajka nie zrobiła się jajecznica.
-
Zupa pomidorowa - przepis na klasykę we włoskim wydaniu. W pół godziny masz obiad jak z restauracji
Zupa pomidorowa to klasyka polskich obiadów. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje na rosole z "wczoraj". Dziś mamy dla ciebie nieco ulepszoną wersję lubianej pomidorówki - dzięki temu przepisowi przeniesiesz się do włoskiej restauracji, nie wychodząc z domu.
-
Ogórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór odpowiedniej soli ma ogromne znaczenie
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty do zrealizowania. Wystarczy kilka składników i postępowanie zgodnie z poleceniami. Najlepsze wybrać sztuki niezbyt duże i oczywiście świeże. Naczynie, w którym będziemy je przechowywać, musi być czyste lub wyparzone. Jeżeli nie mamy dużego słoja, można wykorzystać kilka mniejszych słoików, półtoralitrowych.