Jak przygotować?
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
Szukacie przepisu na sernik idealny? Spróbujcie przygotować sernik z mlekiem w proszku. Jego smak i konsystencja na pewno was zachwycą - ciasto jest puszyste, delikatne i wprost przepyszne. Jak zrobić taki sernik?
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
Popcorn, czipsy i cukierki - klasyczne przekąski na wieczorny maraton filmowy lub z ulubionym serialem. Czasem nawet przychodzi chęć na coś innego, ale... na co? W odpowiedzi na to pytanie i przygotowaliśmy kilka propozycji przekąsek, którymi można zastąpić klasyki - albo nieco je podrasować.
-
Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
Drożdżowe zawijasy z truskawkami i cytrynowym lukrem to idealna przekąska na wiosnę. Jeśli należycie do wielbicieli domowych wypieków, te bułeczki bez wątpienia wam posmakują. Sprawdźcie, jak je upiec.
-
Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu
Popularna użytkowniczka TikToka opublikowała swój patent na wydobycie miąższu z awokado bez użycia noża czy łyżki. Sposób jest banalny, ale działa tylko przy miękkim owocu.
-
Supersłodki tost na deser. Ekspresowy comfort food. Potrzeba tylko 5 minut
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś supersłodkiego i superpysznego. Na przykład na rewelacyjne tosty cynamonowe z czekoladą. Aby je zrobić, potrzebujecie tylko kilku minut i czterech składników.
-
Czy zielone szparagi się obiera? Co z końcówkami? Oto krótka instrukcja obsługi
Jak się robi szparagi zielone? Trzeba je obierać? Jak przygotować je do obróbki termicznej? W jaki sposób przyrządzić? Na początek sezonu na szparagi czeka wiele osób. Nic dziwnego, to w końcu jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw. Potrzebna instrukcja obsługi? Mamy kilka wskazówek.
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
Zrobiłam ją raz na próbę. Od tej pory znajomi nie dają mi spokoju - muszę robić ją na każde spotkanie.
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
Obiad? Po świętach przepełnionych kilogramami mięs, górą sałatki jarzynowej i niezbyt racjonalną ilością majonezu często mamy ochotę na coś lekkiego. Co na obiad po świętach? Mamy kilka propozycji.
-
Żulienka, czyli warzywa krojone w słupki. Do czego je wykorzystać?
Żulienka to warzywa krojone w specjalny sposób. Określenie pochodzi z języka francuskiego, gdzie oznacza krojenie produktów w długie, cienkie słupki.
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
Młoda kapusta to prosty patent na pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, koper i młode ziemniaki. Szukasz pomysłów na młodą kapustę? W tym artykule znajdziesz pyszne dania, które można przygotować w mgnieniu oka.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Wielkanoc last minute? Mamy listę zakupów i kilka bardzo prostych przepisów
Święta znów "na ostatnią chwilę"? Spokojnie. Mamy dla ciebie kilka szybkich i prostych przepisów, dzięki którym w mig przygotujesz świąteczne śniadanie. Wypisaliśmy również listę zakupów. No to dzieła!
-
Co najlepiej jeść na śniadanie? Sprawdź wiosenne przepisy
Co najlepiej jeść na śniadanie? Wiosna to ulubiona pora roku miłośników nowalijek. Już na początku marca w sklepach i na targowiskach pojawiają się świeże warzywa bogate w witaminy i minerały. Jak przygotować zdrowe śniadanie? Sprawdzamy.
-
Jajka zięcia na Wielkanoc? Sprawdzamy, co kryje się pod kontrowersyjną nazwą i jak zrobić to danie
Czym są jajka zięcia? Pod tą kontrowersyjną nazwą kryje się bardzo smaczna potrawa, którą można podać na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak zrobić to danie.
-
Wielkanocne babki według gwiazd kulinariów. Przepisy m.in. na wilgotną babę morelową lub z czerwonym winem
Baba wielkanocna to niekwestionowana gwiazda na świątecznym stole. Można przygotować ją na wiele sposobów. A jaką babkę robi Magda Gessler czy Pascal Brodnicki? Mamy przepisy. Zainspirujcie się!
-
Szarlotka - ciasto na każdą okazję. Znacie japońską albo kasztelańską? Mamy przepisy
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Jest idealna zarówno na deser, jak i do podania na rodzinnym spotkaniu. Jak zrobić szarlotkę kasztelańską lub japońską? Sprawdźcie, jakie oblicza może mieć szarlotka wiosenna.
-
Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]
Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na wielkanocną ucztę, jak i inne przyjęcia. Dzięki różnorodności składników, z jakich da się przygotować nadzienie, możemy wciąż zaskakiwać naszych gości nowymi smakami.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc - jak je przygotować? Podpowiadamy
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na stole. Nadają się doskonale szczególnie do pieczonych mięs oraz kiełbas, które praktycznie zawsze pojawiają się wśród wielkanocnych potraw. Jak zrobić buraki z chrzanem? Podpowiadamy.
-
Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis
Keks wilgotny, z bakaliami, aromatyczny to ciasto znane od wieków, podobne ciasto znali już starożytni Rzymianie. Uwielbiamy je wciąż i dzisiaj. Nic dziwnego - to słodkie, napakowane bakaliami ciasto biszkoptowe, które na polskich stołach najczęściej pojawia się z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale także na Wielkanoc.
-
Wiosenne kanapki dla dzieci- jak przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw?
Wiosenne kanapki dla dzieci są wyjątkowo zdrowe i pyszne. Szukasz pomysłu na to, aby Twoje dziecko sięgało częściej po warzywa niż słodycze? Sprawdź metody rodziców, które sprawdzą się także w Twoim domu.
-
Zupa z pokrzywy- sprawdź, jak przygotować zielone dobro
Zupa z pokrzywy to witaminowa bombka, która pomaga w budowie odporności oraz wpływa korzystnie na urodę. Jak przygotować zieloną zupę krok po kroku? Sprawdzamy.
-
Wielkanocna babka drożdżowa puszysta, sprężysta i idealnie wypieczona. Jej sekretem jest dodatek jogurtu
Babka drożdżowa to w większości domów jedno z klasycznych ciast na Wielkanoc. By była idealna, potrzeba jednak cierpliwości i znajomości kilku ważnych zasad, dotyczących obchodzenia się z ciastem drożdżowym. Jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc? Mamy przepis krok po kroku na puszystą i wilgotną babkę drożdżową na świąteczny stół.
-
Jak upiec szynkę? Co zrobić, żeby była krucha i soczysta?
Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa a także od tego, żeby go nie wysuszyć. Szynka pieczona w domu, w piekarniku będzie pyszna, jeśli skorzystasz z naszych kilku niezawodnych porad.
-
Potrawy wielkanocne - nowoczesne pomysły na świąteczny stół
Nowoczesne potrawy na Wielkanoc pojawiają się na naszych stołach coraz częściej. Wiele osób pragnie odświeżyć tradycyjne receptury lub wręcz całkowicie spróbować czegoś nowego. Co warto przygotować w tym roku? Oto pomysły na oryginalne dania na Wielkanoc.
-
Nowalijki- sprawdź, dlaczego to samo zdrowie
Nowalijki to prawdziwa bomba witaminowa. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają odporność. Chcesz wiedzieć więcej na temat niezwykłych właściwości nowalijek? Sprawdź z nami wiosenną listę zakupów.
-
Jak zrobić żurek? Mamy inspiracje od gwiazd kulinariów. M.in. przepis Magdy Gessler
Żurek to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni i gospodarz domu ma swój przepis na tę tradycyjną zupę. A jak przygotowują je gwiazdy polskich kulinariów? Oto przepisy od Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Karola Okrasy.
-
Potrawy wielkanocne - lista dań, które muszą pojawić się na świątecznym stole
Lista dań wielkanocnych to temat, który większość z nas odświeża regularnie co roku. W te święta, jak i w Boże Narodzenie lubimy, gdy na stołach jest dużo jedzenia. Co konkretnie powinniśmy przygotować? Oto menu wielkanocne 2021.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Babka z mlekiem skondensowanym - puszysta i wilgotna. Idealna na święta
Babka wielkanocna to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wszystkie klasyczne wam się znudziły? Spróbujcie naszej wersji na mleku skondensowanym.
-
Święta w małym gronie? Przepisy na potrawy wielkanocne dla rodziny czteroosobowej. Nic się nie zmarnuje!
To już kolejne święta wielkanocne, które większość z nas znów spędzi w niewielkim gronie najbliższych osób. Czy to znaczy, że należy zrezygnować z przygotowania tradycyjnych dań wielkanocnych? Nie! Przedstawiamy przepisy na potrawy wielkanocne dla rodziny czteroosobowej. Nic się nie zmarnuje!
-
Bez sernika nie ma Wielkanocy. Jaki przygotujesz w tym roku? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Sernik to ciasto, którego zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do wyboru jest cała masa rodzajów zarówno pieczonych, jak i na zimno. Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne serniki oraz garść porad, jak sprawić, by były idealne.
-
Jak sieciówki szykują się na święta? Sprawdzamy oferty sklepów na Wielkanoc
Do Wielkanocy zostało już tylko kilka dni. To ostatni moment, by zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania świątecznych dań. Sprawdźcie świąteczne oferty Biedronki i Lidla.
-
Co jada i pija królowa Elżbieta? Od lat nie rozstaje się z ukochanym drinkiem
Elżbieta II nie pija czterech drinków dziennie - były kucharz królowej zdementował informację, na którą można było się natknąć w mediach. Wyjaśnił, że to kwestia nieporozumienia, które zaszło, i zdradził, jaki trunek najchętniej pija Jej Królewska Mość.
-
Sałatka z tortellini - pomysł na pyszną kolację
Sałatka z tortellini to dobra propozycja dla wszystkich, którym znudziły się na kolację kanapki, płatki i jajecznica. To także doskonały pomysł na przemycenie w jadłospisie większej ilości warzyw i ograniczenie pieczywa. Z czym podawać sałatkę z tortellini? Jak ją przygotować?
-
Przystawki na Wielkanoc. Co poza klasycznymi jajkami faszerowanymi i pasztetami? Pomysły i lista zakupów
Przystawki na Wielkanoc muszą być. W te święta - jak i w Boże Narodzenie - sporo czasu spędzamy przy stole i chętnie sięgamy po małe przekąski. Jakie przystawki wielkanocne zaserwować w tym roku? Mamy kilka propozycji i listę zakupów.
-
Szynka w galarecie - kilka sposobów na wielkanocne danie
Szynka w galarecie to popularne danie, które króluje na polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Z powodzeniem sprawdza się również podczas domówek i przyjęć w niewielkim gronie jako niezobowiązująca przystawka. Przekonajmy się, co kryje w sobie ta niepozorna potrawa.
-
Jajka w cebuli. Jak w tradycyjny sposób przygotować jajka na Wielkanoc?
Jajka w cebuli to tradycyjny sposób na zadośćuczynienie wielkanocnym zwyczajom. Technika barwienia jaj, znana naszym rodzicom i dziadkom, może dać ciekawe efekty wizualne. Jak przygotować takie ozdoby?
-
Test jajek faszerowanych - które najlepsze? Sprawdziliśmy przepisy gwiazd kulinariów
Taca z faszerowanymi jajkami to niekwestionowana gwiazda na wielkanocnym stole. Przepisów jest naprawdę masa. A jak przygotowują je gwiazdy kulinariów? Postanowiliśmy zebrać kilka receptur i przetestować je na własnych podniebieniach. W zestawieniu przepisy m.in. Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego i Ani Starmach. Które najlepsze?
-
Fantastyczne przepisy na ostatnią chwilę. Przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę
Co zrobić na Wielkanoc, jeśli brakuje nam czasu na długie gotowanie? Mamy dla was trzy pomysły na pyszne dania, które zrobicie błyskawicznie. Zapraszamy po przepisy.
-
Kryzysowe przepisy last minute. Zabrakło ci jednego składnika? Podpowiadamy, czym go zastąpić
Zapomnieliście o proszku do pieczenia i żelatynie, a dzieciaki zrobiły wydmuszki z jajek, które miały być do sałatki? Bez nerwów. Dziś mamy dla was przepisy i porady, jak zrobić tradycyjne dania w alarmowych sytuacjach.
-
Jajka faszerowane pieczarkami - świetny i szybki pomysł na wielkanocną przekąskę
Jajka faszerowane pieczarkami to jedna z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego smaczne i lubiane przez większość osób. Oto jajka z pieczarkami w kilku odsłonach.