Jak przygotować?
-
Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. "Czego chcieć więcej?"
Zupa pomidorowa to niby taka oczywista sprawa, niby taki prosty przepis, a jednak jak ktoś ma ochotę, to może namieszać. Wystarczy szczypta przyprawy, której zwykle się nie używa lub inny dodatek zamiast oklepanego ryżu i makaronu, i zupa zyskuje zupełnie nowy smak. Takim przepisem, nieco innym niż wszystkie, podzieliła się Katarzyna Bosacka. Jak gwiazda robi swoją pomidorówkę?
-
Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca
Przepis na tę zupę kiedyś zobaczyłam w jednym z programów śniadaniowych i skoro zupa krem z groszku jest pyszna, to z zupą krem z kukurydzy nie może być inaczej. Miałam rację. Podałam ją na ostatniej rodzinnej imprezie. Zrobiła większą furorę niż jubilat, to pewnie za sprawą nieoczywistego dodatku.
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii
Kto z nas nie kocha pizzy? To jedno z tych włoskich dań, które szturmem zdobyło serca ludzi na całym świecie i chociaż dorobiło się wielu wersji, prawie zawsze smakuje świetnie. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim niecierpliwym. Jak zrobić ciasto na pizzę bez czekania? Mamy sprawdzony sposób.
-
W środku delikatny, na zewnątrz chrupiący. Sekretem jest pianka. Przebija klasyczne mielone
Jeśli szukasz odmiany od klasyki z mięsa wieprzowego i cebuli, warto sięgnąć po przepis, który od lat cieszy się uznaniem w domowej kuchni. Co zrobić zamiast kotletów mielonych? Spróbuj wersji z siekanego kurczaka z chrupiącą panierką i delikatnym wnętrzem.
-
Najlepsza kiszonka to nie ogórki ani kapusta. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej
Polacy uwielbiają kiszonki. Najróżniejsze naturalnie sfermentowane warzywa i owoce regularnie lądują na naszych stołach. Najczęściej są to ogórki, często pojawia się także kapusta, cukinia, ale chyba mało osób słyszało o kiszonym kalafiorze. Kiszony kalafior smakiem przewyższa wszystkie inne kiszonki i z ochotą podpowiemy ci, jak go zrobić.
-
Młoda kapusta w tej wersji znika szybciej od kotleta. A zapach? Można zbudzić nim sąsiadów
Choć sezon trwa krótko, czeka się na nią cały rok. Młoda kapusta, przepis obowiązkowy, zwłaszcza gdy na zewnątrz robi się cieplej, a na targu pojawiają się pierwsze główki. Z koperkiem, zasmażką, kiełbasą lub boczkiem, wersji jest wiele, ale jedno się nie zmienia, to danie smakuje jak wczesne lato.
-
Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć
Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety siekane z kurczakiem i pieczarkami. Są dużo bardziej soczyste od mielonych.
-
Dziadek gotował zupę "wstrętkę". Smakuje lepiej od flaczków, ale główny składnik odstrasza
Nasi dziadkowie i babcie mieli łby na karku, jeśli chodzi o gotowanie. Nie mówię tylko o ich zaradności, lecz także o umiejętnym wykorzystywaniu składników, o których dzisiejsze pokolenia nawet nie pomyślą. Niech za dowód posłuży przepis na zupę, którą mój dziadek świętej pamięci nazywał "wstrętką". Nazwa może nie zachęca, ale smak nie ma z nią nic wspólnego. Tego składnika nie dostaniemy już jednak w każdym markecie.
-
Śniadanie tak dobre, że nawet Włoch porzucił dla niego rogaliki. Wszystko przez ten dodatek
Jak zrobić twarożek z rzodkiewką? Jeśli znudziła ci się tradycyjna wersja, mam dla ciebie ciekawą propozycję. Odkąd spróbowałam tego połączenia, nie chcę już wracać do nudnych klasyków. Wszystko za sprawą dodatku kaparów. Poniżej znajdziesz sposób przygotowania krok po kroku.
-
Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że tak dobrych jajek jeszcze nie jedliście. Omlety i jajecznice to miernota przy tych muffinkach.
-
Kruszę ser i mieszam z cukinią. Moje placki są tak dobre, że chwalą je wszystkie ciotki
Cukinia to warzywo niekończącego się potencjału i codziennie możemy wypróbowywać nowe przepisy z tym smacznym składnikiem. Jednak zgodzisz się chyba, że najpyszniejsze są placki z cukinii i dziś podpowiemy ci, jak je sprytnie podrasować. Dodajesz tylko cebulę? Oprócz niej weź marchewkę i trochę sera. Podziękujesz, jak spróbujesz.
-
Na Dzień Matki zrobię najlepsze ciasto. Płaczący sernik znika z prędkością światła
Są takie ciasta, które pasują na każdą okazję i bez okazji. Są też takie, które sprawdzają się przede wszystkim na ważniejsze okazje i jedną z nich jest zbliżający się Dzień Matki. Jakie ciasto zrobić na tę uroczystość? U mnie wybór jest tylko jeden - płaczący sernik, czyli sernik z rosą. Jest tak pyszny, że wasze mamy z pewnością uronią łezkę wzruszenia.
-
Idealny do makaronów i pizzy. Ten sos jest lepszy niż bolognese. Nazwa pochodzi od marynarzy
Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, nie sposób nie wspomnieć o najróżniejszych sosach. Jedne są idealne do makaronów, inne do pizzy, ale jeden pasuje do wszystkiego. Podstawą są pomidory, nie mniej ważny jest czosnek i przyprawy. Jak zrobić sos marinara? To banalnie proste.
-
Wafle jak z dzieciństwa, ale z lepszą galaretką. Zjadłam połowę, zanim masa dobrze stężała
Słodki czekoladowy krem, masa kajmakowa, a może coś bardziej zaskakującego? Czym posmarować wafle przekładane, by smakowały jak dawniej, a jednocześnie miały świeży, owocowy charakter? Odpowiedź kryje się w dwóch smakach galaretki i w przepisie, który od lat podbija kuchnie.
-
To najlepszy moment, żeby zrobić ten deser. Jest słodki i puszysty jak mała kaczuszka
Nie chce ci się po raz kolejny piec ciasta? Zagniatać, martwić się, czy nie wyjdzie zakalec, piec, a potem czekać, aż ostygnie? Dobrze się składa, bo przepis, który chcemy ci zaproponować, jest idealną odpowiedzią na te bolączki. Jak zrobić szybki deser z mascarpone?
-
Smakuje jak z bałtyckiej tawerny. Odpadkowa zupa rybna to rozkosz w każdej łyżce
Zupa rybna nie jest tak częstym wyborem obiadowym Polaków, jak choćby pomidorowa czy krupnik. Najczęściej jemy ją na wakacjach gdzieś w nadmorskich tawernach i restauracjach. Jest jednak tak pyszna, że aż grzech nie zrobić jej w domu. Jakich ryb użyć? Całych - w tej zupie nic się nie zmarnuje.
-
Nie musisz wybierać między ciastkiem a rogalikiem. Zrób dwa w jednym. Jak z najlepszej cukierni
Wypieki wciąż ewoluują, a klasyczne francuskie rogaliki przechodzą zaskakującą metamorfozę. Czym nadziać croissanty, by nadać im nowoczesny charakter i jednocześnie zachować maślaną doskonałość? Nowy trend łączy wszystko, co słodkie i kruche. Jedno jest pewne: to nie jest już tylko szybka przekąska, to deserowy hit.
-
Nie są ruskie ani z mięsem, ale robią furorę na stole. Trudno skończyć na jednej porcji
Farsz na pierogi nie musi być nudny ani przewidywalny. Wystarczy odrobina kreatywności, by ulepić coś, co zaskoczy nawet największego fana klasycznych ruskich. Wersja wiejska właśnie taka jest. Wyróżnia się aromatem i tym, że jest sycąca i pełna charakteru.
-
Szybkie ciasteczka maślane. Tak pyszne, że sam zapach obudzi w tobie wewnętrzne dziecko
Dziś mamy dla ciebie przepis, który każdy z nas ma schowany głęboko w serduszkach. Te ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, wszystkie składniki na pewno masz w kuchni, a już sam ich zapach uwalnia hormony szczęścia. Jak zrobić ciasteczka maślane? Najlepiej już nastaw piekarnik.
-
Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki
Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób poprawia smak, ale nie jest to najzdrowszy dodatek do potraw. Zamiast chemicznego płynu zrób domową maggi. To tylko trzy podstawowe składniki, a smak nie do porównania.
-
Wymieszaj, ostudź, dopiero wbij jajka. To uratuje całą blachę. Efekt będzie jak z cukierni
Ciasto na karpatkę lub ptysie to jeden z tych klasyków, który wymaga poznania kilku zasad i działania zgodnie z przepisem. Efekt? Niezwykle uniwersalny wypiek, który można jeść nawet bez żadnych dodatków. Jak zrobić ciasto parzone, krok po kroku? Podpowiadamy.
-
Dwa składniki i trochę cierpliwości. Chleb wychodzi jak z rzemieślniczej piekarni
Zakwas na chleb to sekret tradycyjnego pieczenia, bez drożdży, dodatków i pośpiechu. Takie pieczywo zyskuje na smaku i jakości. Jak go zrobić z zaledwie dwóch składników? To prostsze niż się wydaje, wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie warunki.
-
Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni
Kuchnia śląska ma rzesze fanów w całej Polsce, nie tylko w regionie i chętnie sięgamy po najróżniejsze przepisy. Najczęściej na naszych stołach lądują klasyczne kluski z dziurką i rolada, ale pojawiają się także inne śląskie smakołyki i dziś skupimy się na jednym z nich. Połączenie smaku i prostoty, które idealnie podkręca smak żeberek, golonki i kotletów. Jak zrobić panczkraut? Zadbaj o odpowiednie ziemniaki.
-
Ulubione śniadanie Jamesa Bonda. Agent 007 jadał jajka tylko w ten sposób
Co lubi jeść James Bond? Na ekranie rzadko widywaliśmy go z widelcem w dłoni, ale w książkach agent ma wyraźne kulinarne preferencje. Śniadania traktuje z niemal rytualną starannością, a jego wybory zdradzają więcej o charakterze niż niejeden dialog z filmu. Dzięki szczegółowym opisom wiemy, co bohater wybierał na śniadania.
-
Połącz i zapiecz. Te chipsy są lepsze od ziemniaczanych. Znikną jeszcze przed filmem
Przekąska z makaronu? Opcji jest wiele, ale mało kto myśli właśnie o chipsach. Choć pomysł brzmi jak kuchenny eksperyment, jest to prosty i szybki sposób na coś chrupiącego. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnych chrupek.
-
Włóż do foremki i upiecz. Domowy fast food to wymarzona kolacja na weekend
Szukasz pomysłu na kolację na weekend, a w głowie pustka? Masz trzy opcje. Albo znowu zjeść kanapki, albo pójść na miasto i zahaczyć o budkę z fast foodem, albo zrobić pyszny fast food w domu. Dziś mamy świetny przepis na kapsalon. Pod tą ciekawą nazwą kryje się danie, na punkcie którego oszalały całe Niderlandy. Oszalejesz i ty, gwarantujemy.
-
Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech
Ogórki krokodylki to pełne smaku przetwory, które w tym sezonie muszą stanąć w twojej szafce lub spiżarni. Ci, którzy nigdy ich nie jedli, być może nie uwierzą, że smakują lepiej niż konserwowe, małosolne i kiszone. Ale już jeden kęs wystarczy, by zmienić zdanie. Jak zrobić ogórki krokodylki z chili i czosnkiem?
-
Przydadzą się nie tylko do zupy. Rozłóż w szafkach, a pozbędziesz się uciążliwego problemu
Zazwyczaj dodajesz je do bulionu lub sosów, ale mało kto wie, że przydają się nie tylko podczas gotowania. Co zrobić z liści laurowych? Okazuje się, że bywają nieocenione podczas walki z uciążliwymi owadami.
-
Krucha i soczysta karkówka z piekarnika. Włóż ją do tej mieszanki i zrób obiadowe cudo
Jak zrobić delikatną, soczystą i kruchą karkówkę z piekarnika na niedzielny obiad? Żeby mówić o sukcesie, zacznij o tym myśleć już dzień wcześniej i zadbaj o rzecz najważniejszą - marynatę. Jak zamarynować karkówkę, żeby mięso niemal się rozpadało? Ta mieszanka może wprawić w lekką konsternację, ale połączenie składników działa cuda. W rolach głównych słodki napój i ulubiony sos Polaków.
-
Posadź obok ogórków, a zielony dramat na grządce gotowy. Będziesz żałować całe lato
Co nie może rosnąć obok ogórków? Warto się nad tym zastanowić, zanim zaplanujemy grządki. Niektóre rośliny potrafią skutecznie zahamować wzrost warzyw i zniweczyć cały plon. Jeśli zależy ci na dorodnych okazach, sprawdź, z czym ogórki mogą stworzyć udane, ogrodowe związki.
-
Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy
Istnieje taki sos, który jest idealny niemal do wszystkiego. Świetny do jajek, idealny do szparagów, grillowanych warzyw, a nawet ryb i cielęciny. To sos holenderski, który zdobył popularność na całym świecie i wcale nie musisz kupować gotowca w kartoniku. Zrobisz go z zaledwie czterech składników, ale nie możesz pominąć ważnego kroku. Inaczej wyjdzie ci kwaśna jajecznica.
-
Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci
Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto, które zawsze się udaje, jest szybkie i smakuje jak spod babcinej ręki. Jak zrobić ciasto na oleju?
-
Zamiast wylewać do zlewu, dodaję do marynaty. Kurczak wychodzi soczysty i pełen smaku
Jak zrobić idealne udka z kurczaka? Poza przyprawami i odpowiednim procesem obróbki postaw na pewien niebanalny składnik. Zazwyczaj dodaje się go do zupy lub wylewa do zlewu, tymczasem sprawi, że mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i aromatyczne.
-
Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza
Spośród kuchni całego świata Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kuchnię włoską. Z chęcią odwiedzamy włoskie restauracje lub w zaciszu domowym pichcimy ichniejsze smakołyki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić jedną z najpopularniejszych włoskich, a ściślej sycylijskich, przekąsek. Co to takiego arancini i jak je zrobić?
-
Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da
Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania sprawią, że stanie się jedną z twoich ulubionych sałatek.
-
Jak sprawdzić świeżość szparagów? Zrób test dźwięku. Już nigdy nie natniesz się w sklepie
Kiedy wiosna w pełni, a stragany i sklepy wypełniają się sezonowymi warzywami, chcemy wybrać najlepsze z najlepszych. Miłośnicy zielonych łodyg na pewno zastanawiają się, jak sprawdzić świeżość szparagów. To prostsze, niż się wydaje. Wystarczy uważnie przyjrzeć się kilku detalom i... posłuchać.
-
Chrupiące krokiety ziemniaczane z obłędnym farszem. Tak pyszne, że znikają jeden za drugim
Co na obiad w piątek? Dziś mamy dla ciebie pomysł na pyszną rybkę z ziemniakami, ale nie w tej formie, w jakiej jadasz najczęściej. Nie będzie to filet w towarzystwie purée, a pyszne ziemniaczane krokiety z farszem z ryby oraz sera. Są tak pyszne i tak chrupiące, że nie nadążysz smażyć - tak szybko będą znikać.
-
Jak sadzić buraki? Wysiej w złym miejscu i czekaj na katastrofę. Nie lubią tej gleby i roślin
Jak sadzić buraki do gruntu? Z pozoru nie sprawia to większych problemów, ale jeśli chcesz zebrać dorodne plony, musisz wiedzieć, jak zrobić to poprawnie. Odpowiednia gleba, termin siewu i regularne odstępy są kluczem do sukcesu.
-
Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje
Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w dziesiątkę. Myślę, że mało osób pomyśli, by dodać ten sok.
-
Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój
Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki. Najczęściej zaczynamy od ogórków małosolnych. Ja jednak stawiam na inny przepis. Ogórki z curry są naprawdę pyszne, ale watro trzymać się proporcji.