Jak przygotować?

  • Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. 'Czego chcieć więcej?'

    Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. "Czego chcieć więcej?"

    Zupa pomidorowa to niby taka oczywista sprawa, niby taki prosty przepis, a jednak jak ktoś ma ochotę, to może namieszać. Wystarczy szczypta przyprawy, której zwykle się nie używa lub inny dodatek zamiast oklepanego ryżu i makaronu, i zupa zyskuje zupełnie nowy smak. Takim przepisem, nieco innym niż wszystkie, podzieliła się Katarzyna Bosacka. Jak gwiazda robi swoją pomidorówkę?

    Aleksandra Wiśniewska,
  • Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca

    Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca

    Przepis na tę zupę kiedyś zobaczyłam w jednym z programów śniadaniowych i skoro zupa krem z groszku jest pyszna, to z zupą krem z kukurydzy nie może być inaczej. Miałam rację. Podałam ją na ostatniej rodzinnej imprezie. Zrobiła większą furorę niż jubilat, to pewnie za sprawą nieoczywistego dodatku.

    Joanna Szumilas - Głowacka,
  • Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii

    Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii

    Kto z nas nie kocha pizzy? To jedno z tych włoskich dań, które szturmem zdobyło serca ludzi na całym świecie i chociaż dorobiło się wielu wersji, prawie zawsze smakuje świetnie. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim niecierpliwym. Jak zrobić ciasto na pizzę bez czekania? Mamy sprawdzony sposób.

    Joanna Szumilas,
  • W środku delikatny, na zewnątrz chrupiący. Sekretem jest pianka. Przebija klasyczne mielone
  • Najlepsza kiszonka to nie ogórki ani kapusta. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej

    Najlepsza kiszonka to nie ogórki ani kapusta. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej

    Polacy uwielbiają kiszonki. Najróżniejsze naturalnie sfermentowane warzywa i owoce regularnie lądują na naszych stołach. Najczęściej są to ogórki, często pojawia się także kapusta, cukinia, ale chyba mało osób słyszało o kiszonym kalafiorze. Kiszony kalafior smakiem przewyższa wszystkie inne kiszonki i z ochotą podpowiemy ci, jak go zrobić.

    Joanna Szumilas,
  • Młoda kapusta w tej wersji znika szybciej od kotleta. A zapach? Można zbudzić nim sąsiadów
  • Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć

    Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć

    Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety siekane z kurczakiem i pieczarkami. Są dużo bardziej soczyste od mielonych.

    Joanna Szumilas,
  • Dziadek gotował zupę 'wstrętkę'. Smakuje lepiej od flaczków, ale główny składnik odstrasza

    Dziadek gotował zupę "wstrętkę". Smakuje lepiej od flaczków, ale główny składnik odstrasza

    Nasi dziadkowie i babcie mieli łby na karku, jeśli chodzi o gotowanie. Nie mówię tylko o ich zaradności, lecz także o umiejętnym wykorzystywaniu składników, o których dzisiejsze pokolenia nawet nie pomyślą. Niech za dowód posłuży przepis na zupę, którą mój dziadek świętej pamięci nazywał "wstrętką". Nazwa może nie zachęca, ale smak nie ma z nią nic wspólnego. Tego składnika nie dostaniemy już jednak w każdym markecie.

    Joanna Szumilas,
  • Śniadanie tak dobre, że nawet Włoch porzucił dla niego rogaliki. Wszystko przez ten dodatek
  • Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć

    Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć

    Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że tak dobrych jajek jeszcze nie jedliście. Omlety i jajecznice to miernota przy tych muffinkach.

    Joanna Szumilas,
  • Wymieszaj, ostudź, dopiero wbij jajka. To uratuje całą blachę. Efekt będzie jak z cukierni
  • Dwa składniki i trochę cierpliwości. Chleb wychodzi jak z rzemieślniczej piekarni
  • Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni

    Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni

    Kuchnia śląska ma rzesze fanów w całej Polsce, nie tylko w regionie i chętnie sięgamy po najróżniejsze przepisy. Najczęściej na naszych stołach lądują klasyczne kluski z dziurką i rolada, ale pojawiają się także inne śląskie smakołyki i dziś skupimy się na jednym z nich. Połączenie smaku i prostoty, które idealnie podkręca smak żeberek, golonki i kotletów. Jak zrobić panczkraut? Zadbaj o odpowiednie ziemniaki.

    Joanna Szumilas,
  • Ulubione śniadanie Jamesa Bonda. Agent 007 jadał jajka tylko w ten sposób

    Ulubione śniadanie Jamesa Bonda. Agent 007 jadał jajka tylko w ten sposób

    Co lubi jeść James Bond? Na ekranie rzadko widywaliśmy go z widelcem w dłoni, ale w książkach agent ma wyraźne kulinarne preferencje. Śniadania traktuje z niemal rytualną starannością, a jego wybory zdradzają więcej o charakterze niż niejeden dialog z filmu. Dzięki szczegółowym opisom wiemy, co bohater wybierał na śniadania.

    Aleksandra Romaszko,
  • Połącz i zapiecz. Te chipsy są lepsze od ziemniaczanych. Znikną jeszcze przed filmem
  • Włóż do foremki i upiecz. Domowy fast food to wymarzona kolacja na weekend

    Włóż do foremki i upiecz. Domowy fast food to wymarzona kolacja na weekend

    Szukasz pomysłu na kolację na weekend, a w głowie pustka? Masz trzy opcje. Albo znowu zjeść kanapki, albo pójść na miasto i zahaczyć o budkę z fast foodem, albo zrobić pyszny fast food w domu. Dziś mamy świetny przepis na kapsalon. Pod tą ciekawą nazwą kryje się danie, na punkcie którego oszalały całe Niderlandy. Oszalejesz i ty, gwarantujemy.

    Joanna Szumilas,
  • Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech

    Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech

    Ogórki krokodylki to pełne smaku przetwory, które w tym sezonie muszą stanąć w twojej szafce lub spiżarni. Ci, którzy nigdy ich nie jedli, być może nie uwierzą, że smakują lepiej niż konserwowe, małosolne i kiszone. Ale już jeden kęs wystarczy, by zmienić zdanie. Jak zrobić ogórki krokodylki z chili i czosnkiem?

    Aleksandra Wiśniewska,
  • Przydadzą się nie tylko do zupy. Rozłóż w szafkach, a pozbędziesz się uciążliwego problemu
  • Krucha i soczysta karkówka z piekarnika. Włóż ją do tej mieszanki i zrób obiadowe cudo

    Krucha i soczysta karkówka z piekarnika. Włóż ją do tej mieszanki i zrób obiadowe cudo

    Jak zrobić delikatną, soczystą i kruchą karkówkę z piekarnika na niedzielny obiad? Żeby mówić o sukcesie, zacznij o tym myśleć już dzień wcześniej i zadbaj o rzecz najważniejszą - marynatę. Jak zamarynować karkówkę, żeby mięso niemal się rozpadało? Ta mieszanka może wprawić w lekką konsternację, ale połączenie składników działa cuda. W rolach głównych słodki napój i ulubiony sos Polaków.

    Joanna Szumilas,
  • Posadź obok ogórków, a zielony dramat na grządce gotowy. Będziesz żałować całe lato
  • Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy

    Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy

    Istnieje taki sos, który jest idealny niemal do wszystkiego. Świetny do jajek, idealny do szparagów, grillowanych warzyw, a nawet ryb i cielęciny. To sos holenderski, który zdobył popularność na całym świecie i wcale nie musisz kupować gotowca w kartoniku. Zrobisz go z zaledwie czterech składników, ale nie możesz pominąć ważnego kroku. Inaczej wyjdzie ci kwaśna jajecznica.

    Joanna Szumilas,
  • Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci

    Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci

    Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto, które zawsze się udaje, jest szybkie i smakuje jak spod babcinej ręki. Jak zrobić ciasto na oleju?

    Joanna Szumilas,
  • Zamiast wylewać do zlewu, dodaję do marynaty. Kurczak wychodzi soczysty i pełen smaku
  • Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza

    Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza

    Spośród kuchni całego świata Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kuchnię włoską. Z chęcią odwiedzamy włoskie restauracje lub w zaciszu domowym pichcimy ichniejsze smakołyki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić jedną z najpopularniejszych włoskich, a ściślej sycylijskich, przekąsek. Co to takiego arancini i jak je zrobić?

    Joanna Szumilas,
  • Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da

    Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da

    Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania sprawią, że stanie się jedną z twoich ulubionych sałatek.

    Aleksandra Wiśniewska,
  • Jak sprawdzić świeżość szparagów? Zrób test dźwięku. Już nigdy nie natniesz się w sklepie
  • Chrupiące krokiety ziemniaczane z obłędnym farszem. Tak pyszne, że znikają jeden za drugim
  • Jak sadzić buraki? Wysiej w złym miejscu i czekaj na katastrofę. Nie lubią tej gleby i roślin
  • Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje

    Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje

    Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w dziesiątkę. Myślę, że mało osób pomyśli, by dodać ten sok.

    Joanna Szumilas,
  • Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój

    Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój

    Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki. Najczęściej zaczynamy od ogórków małosolnych. Ja jednak stawiam na inny przepis. Ogórki z curry są naprawdę pyszne, ale watro trzymać się proporcji.

    Joanna Szumilas,