Jak przygotować?
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają smak, jakość i co najważniejsze, nie będą gumowe.
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do piekarnika. Po wypieczeniu porcji starczy na dwa pełne obiady.
-
Unikaj tego ryżu jak ognia. Po ugotowaniu działa na organizm jak trutka
Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach wydaje się proste i szybie. Jednak takie zachowanie może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. W swojej kuchni od teraz warto postawić na produkty gotowane w formie sypkiej. Wiąże się to z kilkoma korzyściami.
-
Odwieczny konflikt o najlepszy majonez w końcu będzie rozwiązany. Najsmaczniejszy jest z tego przepisu
Co roku można natknąć się na konflikt, który dotyczy tego, jaki majonez jest najlepszy. Wiele osób jest w stanie się nawet o to pokłócić. Jednak poznając ten przepis może się to skończyć. Aby w Wielkanoc najlepiej ugościć swoich gości, przygotuj dla nich ten sos. Jest idealnie wyważony, smaczny i kremowy.
-
Co najlepiej zasadzić obok pietruszki? Dzięki tym sąsiadom plony przejdą najśmielsze oczekiwania
Pietruszka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw ogródkowych. Zwykle wiemy kiedy i jak ją zasadzić, mało kto jednak jest świadomy, że odpowiedni "sąsiedzi" mogą wpłynąć na wielkość i jakość plonów. Co najlepiej sadzić obok pietruszki? Wyjaśniamy.
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu przepisu, spróbuj zrobić go z naszej receptury. Na pewno się nie zawiedziesz.
-
Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra - znika w chwilę
Sałatka na Wielkanoc w każdym domu jest inna i chociaż w większości rodzin króluje sałatka jarzynowa, istnieje przepis, który moim zdaniem bije ją na głowę. Sałatka z jajkami na Wielkanoc to był jeden z obowiązkowych przepisów "za komuny", a lista składników jest krótka i tania. Moja rodzina i rodzina narzeczonego niemal je ją prosto z salaterek, taka jest pyszna.
-
Najzdrowszy i łatwy domowy chleb. Jest tak pyszny, że jem go bez masła
Domowe pieczywo to jedna z największych kulinarnych miłości każdego z nas. Przepisów na domowych chleb jest mnóstwo, ale tylko jeden jest najzdrowszy, długo świeży i pyszny tak, że można go jeść bez krojenia na kromki. Jak zrobić chleb żytni na zakwasie? Najlepiej szybko, jeśli chcesz zacząć tracić na wadze.
-
Tulipany z pomidorków koktajlowych zrobią furorę na stole! "Są słodkie" i banalnie proste
Szukasz kreatywnej przystawki na przyjęcie lub jadalnych ozdób na wielkanocny stół? Poznaj tulipany z pomidorków koktajlowych. Każdy z gości będzie zachwycony twoją pomysłowością i estetyką potrawy.
-
Przybysze robili je w kociołku, ty możesz w piekarniku. Co to są ziemniaki po cabańsku i dlaczego są takie pyszne?
Wszyscy kochamy ziemniaki i zajadamy się nimi pod wieloma postaciami. Przepis na ziemniaki, który dziś zaprezentujemy, jest nie tylko przepyszny, lecz także ma ciekawą historię. Co to są ziemniaki po cabańsku i bez jakich składników nie będą smaczne? Pocieknie ci ślinka.
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt jest jak chmurka i nie opada. Wykorzystuje trik babci
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Wiemy, co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Są 100 razy lepsze
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Najlepszy żurek Wielkanocny? Zrobisz z przepisu Roberta Makłowicza
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Jaki ryż jest najzdrowszy? Jednego rodzaju stanowczo unikaj
- Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak delikatna. To dzięki temu napojowi
-
Kiedy sadzić ziemniaki? Kalendarz ogrodnika nie kłamie, wybierz ten moment, a będą zdrowe i dorodne
Kiedy sadzić ziemniaki, by pięknie się przyjęły i wcześniej dały plony? Kalendarz ogrodnika jasno podpowiada, w którym okresie to zrobić, by uniknąć przymrozków, które mogłyby zniweczyć nasze starania. Uprawa od A do Z, wcale nie jest tak wymagająca, jak mogłoby się wydawać - wystarczy znać kilka ważnych szczegółów.
-
Wszyscy robią placki i chlebek, ale inna wersja bananów jest najlepsza. Przyda się sporo masła
Placki bananowe, chlebek bananowy, kopiec kreta, czy nawet najlepszy koktajl nijak się mają do tego przepisu. Banany w tej wersji są kochane w niemal całej Azji, ale w Polsce mało kto o nich słyszał, a jeszcze mniej osób miało okazję zajadać się tym smakołykiem. Przepis na smażone banany skradnie ci serce, masz to jak w banku.
-
Smakiem przebijają racuchy, a są prostsze w przygotowaniu. Głównego składnika używasz do obiadów
Wiele osób jest szaleńczo zakochanych w różnego rodzaju plackach. W internecie można znaleźć różnorodne przepisy na te smakołyki, ale takiego może jeszcze nie widziałeś. Głównym produktem jest składnik, którego używasz do obiadów. W takiej wersji jest naprawdę pyszny.
-
Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni
Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy wielkanocną babkę.
-
Wielkanocna rolada w wersji na bogato. Poza mięsnym nadzieniem jest też miejsce na niespodziankę
Nic nie zrobi takiej furory na wielkanocnym stole, jak ta obłędna rolada z łopatki wieprzowej i kilku kolorowych dodatków. Jednak to nie samo nadzienie jest tu największą rewelacją, a chrupiąca, złocista skórka, która scali wszystkie produkty. Takie połączenie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się niemal luksusowo!
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być znana w każdej kuchni, w przeciwnym razie możemy być narażeni na rakotwórcze substancje.
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a poczujesz różnicę.
-
Czekasz i czekasz, a ciasto drożdżowe nie rośnie? Dzięki trikowi piekarzy podwoi wielkość ekspresowo
Poznaj przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale tkwi w nim jeden sekret. Dzięki technice najlepszych piekarzy wyrasta dużo szybciej niż z normalnych przepisów. Wykorzystaj ten trik i nie trać czasu.
-
Sernik pistacjowy zniknie ze stołu jako pierwszy. Swój głęboki smak zawdzięcza temu składnikowi
Pistacja stała się niezwykle popularna i wszędzie można znaleźć ten smak. Zamknięty on jest w lodach, pączkach i deserach. Nawet sernik może być z nią smaczniejszy. Jak go zrobić? Poniżej przedstawiamy przepis, który zawsze się sprawdza.
-
Jak przemycić warzywa do obiadu? Ja dodaje je do obłędnych klopsików i duszę w aromatycznym sosie
Zamiast po raz setny szykować na obiad mielone, postaw na soczyste i pełne aromatów klopsiki. Do mięsnych kulek warto dodać także solidną porcję warzyw, które wpłyną na smak i soczystość dania. Na koniec wystarczy wszystko poddusić w aromatycznym, gęstym sosie i podać z ulubionymi dodatkami. Taki obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
-
Zamiast piec kolejną szarlotkę, szykuję ciasto a'la Kinder Country. Nawet teściowa prosiła o przepis
Szukasz szybkiej propozycji na ciasto bez pieczenia? Jeżeli tak to Kinder Country będzie idealne dla ciebie. Bardzo przypomina popularne batony, a w jego smaku da się zatracić. Nawet laik przygotuje tę propozycję bez żadnych problemów.
-
Przed wrzuceniem kotletów na patelnię, robię jedną rzecz. Mielone zrobią wrażenie nawet na teściowej
Moje kotlety mielone są soczyste i miękkie. Ponadto się nie rozpadają. Instrukcje jak zrobić je prawidłowo dostałam kilka lat temu od mojej babci. Moja teściowa nigdy nie może wyjść ze zdziwienia, jak ja je robię!
-
Dodałam do naleśników ten składnik i stały się lepsze. Są miękkie, elastyczne i bardzo puszyste
Naleśniki to bardzo popularne danie, a przepis na nie znamy na pamięć. Zazwyczaj wychodzą z niego delikatne i cienkie placki, w które spokojnie można umieścić słodkie nadzienie. My lekko zmieniliśmy klasyczny przepis i dzięki temu wyszły z niego pulchne placuszki. Są naprawdę pyszne.
-
Wędlina świeci się na tęczowo? Zanim się jej pozbędziesz, sprawdź, co to za zjawisko
Podczas krojenia szynki można czasem zauważyć specyficzny, tęczowy połysk. Czy oznacza on, że mięso jest zepsute? Zanim je wyrzucisz do śmietnika, sprawdź, co tak naprawdę oznacza kolorowe zjawisko.
-
Takie spaghetti robi tylko włoska Nonna. Tu króluje prostota i solidna porcja dorodnych warzyw
Jak przygotować ekspresowy obiad, zaoszczędzić i jednocześnie zaimponować domownikom? Najlepszą metodą jest inspiracja rodem z włoskiej kuchni, czyli klasyczne spaghetti z solidną porcją sosu. Tu króluje prostota i prawdziwe smaki Italii.
-
Słodki przysmak z czasów PRL-u wraca na salony. Tę orzechową rozkosz można zrobić samodzielnie w domu
Dla jednych to przysmak rodem z czasów PRL-u, dla innych orientalna ambrozja. Chałwa o której mowa to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych, a co ciekawe można ją samodzielnie przygotować w domu. Zamiast zatem sięgać po sklepowe gotowce, pora zakasać rękawy i brać się do pracy.
-
To punkt obowiązkowy tegorocznej Wielkanocy. Jajka tak faszerowane będą na językach wszystkich
Wielkanoc bez jajek nie może się odbyć. Na naszych stołach z pewnością będzie można znaleźć je z wieloma dodatkami. Jednak czegoś takiego nikt na pewno nie wymyśli. Połączenie smaków jest oryginalne i to właśnie to zachęca do jedzenia.
-
Zmywarka szwankuje i nie domywa naczyń? Znamy proste triki, które zlikwidują ten problem
Masz problem ze zmywarką, która nie domywa naczyń i pozostawia smugi? Zamiast po raz kolejny dwukrotnie zmywać naczynia postaw na gruntowne czyszczenie kuchennego sprzętu. Stosując nasze proste, tanie i ekologiczne metody szkło będzie lśnić nowością, a brzydki zapach zniknie w okamgnieniu.
-
Słodka kawa bez cukru? Słodzika też nie potrzebujesz. Zamień go na jeden zdrowy składnik
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy uwielbiają jej mocny smak i goryczkę, inni urozmaicają ją różnymi dodatkami. Okazuje się, że do tego napoju można dodać coś, co z jej piciem się nie kojarzy, a świetnie zastępuje cukier. Chodzi o jajko.
-
To nie kurczak, wołowina, czy schab. Kotlety z tego mięsa znikają w kilka sekund
Kotlety można zrobić z wielu składników, jednak najczęściej są wykonywane z mięsa. Do wyboru mamy wiele jego rodzajów, ale jeden jest szczególnie pomijany. Zrób je tym razem inaczej i przekonaj się, jakie są pysze.
-
Od dziś będziesz podawać tylko taki schab! Te kotlety z majonezem pierwszy raz zjadłam u teściowej
Pomimo dysponowania wieloma przepisami na przygotowanie obiadu, masz wrażenie, że wszystko ci się przejadło? W takim razie przygotuj kotlety z majonezem. Tego smaku szybko nie zapomnisz. Ich zrobienie jest banalnie proste.
-
Podaj tę zupę zamiast białego barszczu i żurku, a bliscy się w niej zakochają. Jest pełna smaku
Wielkanoc to czas pysznych dań, pod którymi uginają się stoły. Zazwyczaj jako pierwsza serwowana jest zupa. W zależności od domu może to być biały barszcz lub żurek. Jednak w tym roku zamiast tych potraw, zaproponuj coś nowego. To danie jest bardzo charakterystyczne.
-
Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada
Biszkopt to niezastąpiona baza wielu ciast i deserów. Aby osiągnąć idealną teksturę - miękki, ale nie zbyt suchy oraz puszysty jak chmurka, warto sięgnąć po sprawdzoną metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, a biszkopt nie odpadnie.
-
Wiosenna zupa - przepis na warzywny obiad w 30 minut. Jest lekki, sycący i niezwykle zdrowy
Przepis na wiosenną zupę szczawiową przyda się każdemu, komu marzy się prosty, szybki i zdrowy obiad. Z dodatkiem ryżu i ugotowanego jajka smakuje tak wyśmienicie, że nie oprzesz się dokładce. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
-
Babcia robiła mi ją na śniadanie. Ta słodka bułka najlepiej smakuje z dżemem i ciepłym mlekiem
Oprócz dań obiadowych i kolacji, które przygotowywała mi babcia, pamiętam jeszcze o tej bułce. Zawsze zajadałam się nią o poranki i najczęściej serwowana była z domowymi konfiturami i mlekiem. Do dziś potrafię przypomnieć sobie jej smak. Z tym przepisem mogą go odtworzyć.
-
Już nie robię klasycznej jajecznicy. Śniadaniową klasykę zamieniłam na kolorową, warzywną wersję
Klasyczna jajecznica odejdzie w zapomnienie, gdy spróbujesz tego rewelacyjnego przepisu. Tu zamiast jajek królują na pierwszym miejscu... warzywa! Ten nietypowy zamiennik gwarantuje obłędne śniadanie pełne witamin i kolorów. Wystarczy podsmażyć, doprawić i można się zajadać bez końca.
-
Kiedy najlepiej wysiewać pomidory na rozsadę? Lepiej zaopatrz się już w ziemię i nasiona
Za oknami widać już wiosnę, co oznacza, że już wkrótce powita nas sezon działkowo-ogródkowy. To świetny czas na sadzenie i wysiewanie roślin ozdobnych, jak i warzyw oraz owoców. Kiedy najlepiej siać pomidory na rozsadę? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Niemcy mają inny patent na schabowe. Nie znajdziesz tam panierki. Zrób je w domu. Znikną od razu
Nie masz pomysłu na obiad? Tym daniem będzie zajadać się cała rodzina. Ten wyjątkowy schabowy z farszem to hit. Jest prosty w przygotowaniu, a mięso rozpływa się w ustach. Najważniejsze składniki to mięsko, pieczarki i ser.
-
Takiego sernika nigdy nie zrobiłam na święta. W tym roku będzie obowiązkowym deserem
Sernik można podawać w wielu różnych formach. Istnieje również wiele przepisów, które mówią, jakie dodatki można w nim umieścić. Jednak z taką metodą jeszcze nigdy się nie spotkałam. Dodatek, który umieszczony jest w wypieku, jest słodki i oryginalny. Sposób dekoracji również może być zaskoczeniem.