Jak przygotować?
-
Leczo - przepis na aromatyczny obiad. To proste danie wyczarujesz w zaledwie pół godziny
Podajemy przepis na leczo, czyli danie pełne smaku, które sprawdzi się o tej porze roku. Można je zrobić w zaledwie pół godziny. Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, natką pietruszki i kubkiem zimnego kefiru.
-
Chrupiące i pyszne nuggetsy z kalafiora. Są w pełni wegańskie i idealne na każdą imprezę
-
Kotlety mielone. Przepis tradycyjny. Z tymi składnikami wyjdą wyśmienicie delikatne i soczyste
Podajemy tradycyjny przepis na kotlety mielone. Z dodatkiem kilku przypraw będą miały naprawdę znakomity smak, a jeden specjalny składnik sprawi, że będą miały właściwą konsystencję. Sprawdzą się jako danie obiadowe albo dodatek do kanapek.
-
Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne
Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Babka wielkanocna majonezowa Ewy Wachowicz. Tylko 5 składników i 10 minut roboty
Babka wielkanocna majonezowa to przepis, który może zadziwić! Ciasto z majonezem? Szokujące, ale prawdziwe. Musimy Was jednak uspokoić, że majonez nie jest wyczuwalny w cieście, a jednocześnie poprawia konsystencję babki i jej smak.
-
Strzelczyk zaszalał i zrobił obiad za kilka zł. To smak dzieciństwa podany na talerzu
O smakach dzieciństwa można rozmawiać cały dzień. W zależności od rodziny, regionu, a także czasu jadało się co innego. Tomasz Strzelczyk postanowił przypomnieć jeden z najbardziej kultowych przepisów. Jest tani, prosty, a jaki smaczny. Ślinka sama cieknie.
-
Budżetowy obiad, czyli łazanki. Pomysł na niedrogie danie, które doda energii. Doskonałe na wiosnę
Podajemy przepis na prosty obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Łazanki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodadzą im smaku.
-
Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cieście. Bakalie i soczysta masa to must have
Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Wersja z masą makową nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie przyozdobi stół. Ważne są także bakalii i estetyczne paski na wierzchu ciasta.
-
Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole
Jajka faszerowane awokado mogą zadziwiać. Wydawać by się mogło, że nie jest to dobre połączenie. Jednak nic bardziej mylnego. Jajka z awokado to kulinarny hit! Co najciekawsze, z każdym rokiem zyskują one na popularności.
-
Orientalny przysmak na twoim talerzu. Dobór przypraw sprawi, że zapomnisz o kotletach mielonych
Kuchnia świata może każdego dnia zaskakiwać. To właśnie ona łączy w sobie nie tylko różne składniki, a także przyprawy, które nadają odpowiedniego smaku. Przykładem smacznego dania, które może znaleźć miejsce w domowym menu jest przysmak pochodzący z Egiptu. Naprawdę warto go zasmakować.
-
Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi. To dzięki japońskiej recepturze
-
Obcokrajowiec przetestował polskie specjały. Te zasmakowały mu najbardziej
-
3 pyszne ciasta na oleju - idealne na WielkanocMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Kiedy sadzić cebulę? Niedługo będzie najlepszy moment
- Co można zrobić z jajek na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na wielkanocne menu
- Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak
- Sprawdź, czy znasz te wypieki. Pytamy głównie o pieczywo, które przecież każdy zna
- Jak zrobić lukier do babki wielkanocnej? Najważniejsze są proporcje
- Tylko świadomi konsumenci mogą liczyć w tym quizie na komplet. Należysz do nich?
-
Te produkty są najgorszym pomysłem na śniadanie. Zjadasz je? To błąd, który może kosztować zdrowie!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak często sięgamy po potrawy lub produkty, które tylko chwilowo zaspokajają głód. Co więcej, podnoszą poziom cukru i nie dostarczają do organizmu ważnych składników odżywczych. Przygotowaliśmy listę najgorszych rzeczy na śniadanie.
-
Jak zrobić bulion warzywny, żeby był głęboki i esencjonalny? Przyda się piekarnik i dwa tajemnicze składniki
Bulion warzywny jest bazą wielu zup i sosów, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak nie należy traktować bulionu po macoszemu, a dziś podpowiemy, jak go zrobić, by był głęboki i naprawdę pyszny. Jeśli masz piekarnik, połowa sukcesu za tobą. Do tego dwie intensywne przyprawy i najlepszy bulion gotowy.
-
Żurek Makłowicza musi mieć ten składnik. "Jeśli nie czuję intensywnego smaku, to taki żur mam za nic"
Wielkanocny żurek musi wyróżniać się intensywnym smakiem i aromatem. Robert Makłowicz coś o tym wie i sam podkreśla jak istotne są proporcje. Jeden składnik szczególnie musi pojawić się w dużych ilościach. Bez niego zupa będzie nijaka.
-
Jak otworzyć słoik bez użycia noża? Mocno zakręcone dają w kość. Jest prosty i sprawdzony patent
Jak otworzyć słoik, który jest wyjątkowo mocno zassany i nie dajemy rady? Zazwyczaj w ruch wchodzi nóż ze spiczastą końcówką. Jednak tego typu metoda jest nie tylko niebezpieczna, ale także uszkadza powierzchnię ostrza. Dlatego mamy inny prosty patent na odkręcanie słoików.
-
Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach, teraz czas na swojski specjał
Dziś będzie troszkę kontrowersyjnie, ponieważ tym przepisem podzielimy miłośników pierogów. Jedni będą się zachwycać tą wersją, inni, no cóż - ich strata. Kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał. Pierogi z kaszanką to naprawdę pyszna odmiana od ruskich czy mięsnych. Jak je zrobić? Nie żałuj cebuli, a będą najpyszniejsze.
-
Ten sernik może być lepszy niż klasyczna wersja. Brak głównego składnika sprawia, że jest lekki jak chmurka
Sernik to klasyka polskich wypieków. Bez niego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt. A co jeśli z tak pysznego ciasta usunie się główny składnik? Czy będzie tak samo dobry jak ten klasyczny? Warto się o tym przekonać i zobaczyć, jak będzie smakować.
-
Najprostszy przepis na sernik na zimno. Będzie lekki i puszysty i to bez grama twarogu
Sernik na zimno to deser, który możemy jeść kilogramami i nigdy się nie znudzi. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na sernik na zimno, w którym nie ma sera, za to jest serek waniliowy i mascarpone. Dodaj do tego ulubione owoce i masz idealne ciasto na weekend.
-
Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który gwarantuje swojski smak jak u babci.
-
Zetrzyj na tarce kapustę i dodaj do niej te składniki. Efekt sprawi, że już nie sięgniesz po tradycyjne mielone
Choć brzmi to nieprawdopodobnie to znakomite kotlety przygotujesz nie z mięsa, a z kapusty. To jarskie danie zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Aromatyczne i chrupiące kapuściane kotleciki robi się banalnie prosto, a składniki są dostępne cały rok.
-
Kurczak po hiszpańsku. Danie z temperamentem, które polubią nie tylko fani południowych smaków
Kurczak po hiszpańsku to z jednej strony nieskomplikowane danie, z drugiej zaś kolorowa uczta wszystkich zmysłów. Tu liczy się smak i prostota, a gwarantują to świeże warzywa, wiejskie mięso i orzeźwiające zioła. Danie rodem z południowoeuropejskiej kuchni zachwyci każdego, szczególnie jeśli zadbamy o odpowiedni anturaż.
-
Pizza z patelni w 15 minut. Jeśli Twoja pizza z piekarnika nie jest idealna, ten przepis jest dla Ciebie
Pizza z patelni to świetne rozwiązanie dla wielu osób. Jest błyskawiczna w wykonaniu, a do tego naprawdę pyszna. Mamy przepis na pizzę z patelni bez grama drożdży, ale to nie jedyny wariant, który przygotowaliśmy.
-
Placek bananowiec. Ciasto na weekend - proste, szybkie i zachwycające smakiem
Placek bananowiec to dobry pomysł nie tylko na deser, ale i drugie śniadanie. Z dodatkiem orzechów bananowiec będzie sycący, a do tego przepyszny. Poznaj przepis na bananowiec, który zrobisz w kilka chwil.
-
Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację. Konserwantów tu nie znajdziesz
Podajemy przepis na domową szynkę, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Do jej przygotowania będą potrzebne cebula, czosnek, majonez i kilka przypraw.
-
Sernik "łzy sołtysa". Tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia, a to dzięki złotym kropelkom
Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc, które zaskoczy wszystkich smakiem i prezencją? Sernik łzy sołtysa to strzał w dziesiątkę. Jest pyszny, bardzo łatwy do zrobienia, a złote kropelki, które pojawiają się na delikatnej piance, wyglądają zjawiskowo i zachęcają do zjedzenia całej blaszki na raz. Jaki jest sekret tego ciasta? W przeciwieństwie do reszty serników, trzeba je szybko schłodzić po upieczeniu.
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z odrobiną nabiału - to znacznie przyśpieszy podanie posiłku.
-
Święconka. Jak przygotować tradycyjną święconkę? Co musi się w niej znaleźć?
Święconka to pokarmy, które wierni przynoszą w Wielką Sobotę do kościoła, aby je poświęcić. Następnie produkty te trafiają na wielkanocny stół - zgodnie z tradycją należy je spożyć z rodziną w trakcie niedzielnego śniadania. Sprawdź, co zrobić, by koszyczek był piękny i pełen świątecznych pyszności!
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda żurkowi jeszcze lepszego i bardziej intensywnego aromatu. Chodzi o chrzan.
-
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji - niebiańska kuchnia na świątecznym stole. Lepiej wybrać chyba się już nie da
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji od wielu lat są jednymi z najpopularniejszych wypieków. Sprawdź przepisy na świąteczne ciasta prosto od kultowej ekspertki. Ciasta są nieziemskie w smaku, ale i znakomicie się prezentują!
-
Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Ciasto będzie niezwykle delikatne, jeśli podgrzejesz ten składnik masy
Śniadanie na słodko to dla wielu osób najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Wie coś o tym Ania Starmach. Na swoim blogu podzieliła się znakomitym przepisem na delikatne naleśniki, idealne do dżemów, powideł czy czekolady. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką.
-
W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
-
Babka wielkanocna na wiele sposobów! Jeden nietypowy składnik odmieni smak wypieków
Babka wielkanocna w różnych wydaniach to przepis na udane świętowanie. Tego typu ciasta należą do obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się w wielkanocnym menu. Poznaj przepisy na przepyszne babki.
-
Owsianka na śniadanie? Zwróć uwagę na rodzaj płatków. Tego produktu nigdy nie kupuj
Owsianka snickers, owsianka z mikrofali, owsianka bounty, owsianka kokosowa i wiele innych wersji tego pysznego śniadania sprawia, że coraz chętniej sięgamy po płatki. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że produkt wykonany z owsa oferowany jest w różnych wersjach. Analizujemy jakość płatków owsianych.
-
Wielkanocny pasztet wegetariański to pyszny pomysł na posiłek dla wegetarian i nie tylko!
Pasztet wegetariański wielkanocny, czyli alternatywa bezmięsna nie tylko dla wegetarian. Jego smak może śmiało konkurować z tradycyjnym pasztetem przygotowanym na bazie mięsa. Jak przygotować taki pasztet. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jego smakiem!
-
Mielone w słoiku to danie idealne na zabiegany tydzień i szybki obiad. Wystarczy pamiętać o zawekowaniu
Mielone to kunszt polskiej kuchni, który często gości na stołach w porze obiadowej. Niestety nie zawsze starcza nam czasu na ich przygotowanie, dlatego warto wyposażyć spiżarkę w kotlety mielone w słoikach. Smak pozostaje ten smak, jednak danie jest błyskawicznie podane. Ważne jest wówczas odpowiednie wekowanie.
-
Pisanki wielkanocne. Mała (ale niezbędna!) ozdoba świątecznego stołu
Pisanki wielkanocne: bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych. Skąd się wzięły? Jaka jest tradycja z nimi związana? Jakie są techniki zdobienia?
-
Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Będą nie tylko złociste i chrupiące, ale i piekielnie pyszne
Kotlety bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Uwielbiają je chyba wszyscy. Jednak nie zawsze są one dobrze dosmażone, odpowiednio rumiane, czy po prostu tak smaczne, jak byśmy sobie tego życzyli. Ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób je smażymy. Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Odpowiadamy.
-
Domowy majonez bez jajek i octu? To nie żart. Zrobisz go z... ziemniaków i przypraw
Bezjajeczny majonez może okazać się hitem tej Wielkanocy. Do przygotowania wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników oraz przypraw. Wegańska wersja tego tradycyjnego sosu smakuje obłędnie i pasuje do kanapek oraz sałatek.
-
Masz dość nudnych kotletów? Włosi polecają to danie. Zrobi furorę na rodzinnym obiedzie
Kotlety mogą się z czasem znudzić, a to oznacza, że czas wprowadzić trochę świeżości do domowych obiadów. Jeśli pragniesz przeżyć kulinarną podróż, polecamy wykorzystać ten przepis. Włosi aż rozpływają się nad tym daniem. Pamiętaj jednak, aby wybrać odpowiednie mięso. To ono jest kluczowe.
-
Sałatka gyros, czyli warstwowy i kolorowy bestseller. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole
Sałatka gyros to królowa imprez, spotkań rodzinnych, ale i świąt. Przepis na kolorową i fikuśną przystawkę gwarantuje zadowolenie gości i obłędny smak. Wszystko przed dużą ilość rozmaitych składników i kuszące warstwy, które pięknie się prezentują w szklanej misie.
-
Zapomnij o mięsie i ryżu w farszu. Przepis na gołąbki z tym wege składem smakuje o niebo lepiej
Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja odpowiada czy smakuje. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na grzybach i kaszy. Tak przygotowany farsz warto dodatkowo podrasować ziołami i przyprawami. Kapuściane zawijasy smakują obłędnie, a dodatek gwarantują zastrzyk energii i witamin.